Raiffeisen Bank... Da vam srce ne pukne!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
blue033

#51 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by blue033 »

Prije možda godinu dana propala je firma u kojoj sam radio, i nakon nekog vremena sretnem kolegu koji nije uspio naći posao pa se prijavio na biro da bi ostvario naknadu za nezaposlene. Svratili na kafu i priča kako je krenuo da otvori račun u RB, nije mi bilo jasno zbog čega to radi, kad znam da već ima u UniCredit banci. Navodno na birou su mu rekli da MORA imati račun u RB da bi primao tu naknadu. Kasnije kad je primio rješenje o dobijanju naknade tačno su naveli da to mora biti RB. Znači ostaje bez posla i država mu stavlja na teret nove troškove iako on već ima račun u drugoj banci.

To je jedan od razloga što ne moraju biti ljubazni na šalterima i što ih puno ne zanima da li individualni korisnici zatvaraju račune. ( ja sam svoj zatvorio davno)
Samo treba zamisliti koliko je građana ostalo bez posla i svi su MORALI otvoriti račun u RB, koliko je to novca za banku, vođenje računa, razne provizije, zatvaranje računa .....
Dok se vlast ovako ponaša oni nemaju razloga da se brinu za svoje poslovanje, a mi se mozemo nervirati koliko hoćemo.
zmaj56

#52 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by zmaj56 »

Najveca im provizija pri prodaji strane valute, bez daljnjeg.
Silent Shout

#53 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Silent Shout »

.
Last edited by Silent Shout on 28/12/2015 15:19, edited 1 time in total.
Officer Crabtree

#54 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Officer Crabtree »

ako moze pitanje...

uze' debitnu karticu u rb (da mogu narucivati preko ebaya (paypal)), lm, hajd sto jos nije stigla (a dosao pin prije 10 dana), nego nit mi je neko negdje rekao za kamate, nit sam ja potpisao bilo sta vezano za kamate na tom zahtjevu (nit je pisalo) (naravno znam da postoje, al mislim za visinu)

lm, nebitno, ja mogu potrosit onoliko koliko stavim na nju...

pitanje je - koliko ja njima mjesecno "dođem" i kako oni to "uzmu", tj. ako ja nemam na kartici taj iznos sta onda :)... koliko moram imat para na kratici... to mi nije bas niko ni objasnjavao, a nisam se ni bio interesovao (sad ce neko rec hajvanu to je najbitnije), al ono meni treba par stvari s ebaya i to cu platit i na to sam spreman ic i do 20% na iznos koji placam jer ovdje to ne mogu kupit

hvala za info :thumbup:

kartica je visa electron debit
akcija007

#55 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by akcija007 »

uzimjau ti svakog posljednjeg dana u mjesecu 1,99 KM za troskove vodjenja racuna, ako taj mjesec nemas ama bas nikakvog prometa po racunu nemas ni te naknade
kamata na tvoja sredstva je 0,10 % godisnje a kamata kad ides u limit ako primas platu je oko 14 % godisnja
Silent Shout

#56 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Silent Shout »

.
Last edited by Silent Shout on 28/12/2015 15:19, edited 1 time in total.
Officer Crabtree

#57 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

uzimjau ti svakog posljednjeg dana u mjesecu 1,99 KM za troskove vodjenja racuna, ako taj mjesec nemas ama bas nikakvog prometa po racunu nemas ni te naknade
kamata na tvoja sredstva je 0,10 % godisnje a kamata kad ides u limit ako primas platu je oko 14 % godisnja
ok hvala
Ziv bio, eno ti internet starnice banke, pa malo procesljaj ako ti je mrsko zovnuti info liniju...ukucaj na google banka sarajevo i dace raiffesen prvu..i SEO im je dobar..
hvala i tebi ziv bio, za sve postoji odgovor na internetu pa nema razloga ni za ovaj forum, al meni treba iskustvo drugih koje mogu ovdje dobiti (u okviru odgovora koji moze biti samo i formalno neko ce dodati mozda i neki savjet sta uraditi ili ne uraditi, kao sto je ovaj gore napisao da dobro ljudi paze na bankomatima kad odgovaraju na ta pitanja o dodatnim pogodnostima (sto sigurno nema na njihovim stranicama))...
Silent Shout

#58 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Silent Shout »

.
Last edited by Silent Shout on 28/12/2015 15:18, edited 1 time in total.
Officer Crabtree

#59 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

ma naveo sam banalan primjer, al poentu pitanja na forumu a ne na info sluzbi htjedoh naglasiti kao u dodanoj vrijednosti iskustva a ne skolovanog nacina odgovaranja na pitanja klijentu od kojeg imas koristi :)

to za pitanja na bankomatu pretpostavio sam da je isto, naravno da mora ici moj potpis, al ne zelim ni spam poruke na mobitel i shit (a napisao sam broj u jednom prodajnom centru za garanciju i sad mi dolaze cesto)

pa tako, ne pazis, lupis da i onda te zovu i zezaju :lol:
spokojan

#60 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by spokojan »

Izgleda da se na ovim temama bankarskim temama najcesce javljaju bankari sami i pod krinkom da su klijenti neke druge banke blate svoju konkurenciju ili hvale svoju banku. To je postalo preocito.
veljaca

#61 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by veljaca »

spokojan wrote:Izgleda da se na ovim temama bankarskim temama najcesce javljaju bankari sami i pod krinkom da su klijenti neke druge banke blate svoju konkurenciju ili hvale svoju banku. To je postalo preocito.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ma nema toga kod nas, nejma ....
spokojan

#62 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by spokojan »

veljaca wrote:
spokojan wrote:Izgleda da se na ovim temama bankarskim temama najcesce javljaju bankari sami i pod krinkom da su klijenti neke druge banke blate svoju konkurenciju ili hvale svoju banku. To je postalo preocito.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ma nema toga kod nas, nejma ....

Veljaca, ima bona. Okreni dvije stranice na kalendaru pa ces vidjeti.
Umac

#63 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Umac »

Ovako ,trebam popuniti info o deviznom racunu na jednom sajtu (biznis,ovo ono - za uplate neke iz inostranstva)

I ovako im stoji formular:

Image

a uporedo su polja za popunjavanje...

Imam Raiffeisen devizni racun otvoren i unio sam svako polje osim ovog " Account number " jer neznam sta da unesem tu.

1 pitanje - Da li tu unosim ovaj broj ; prvi broj: 1610200000000098 ili ovaj ispod broj,drugi broj: 192xxxxx387

2 pitanje - Na ovoj plasticnoj kartici piše DEVIZNA ŠTEDNJA jel to isto sto i DEVIZNI RACUN za uplate iz inostranstva il su me zeznuli ?

:?
duboka_misao

#64 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by duboka_misao »

Umac wrote:Ovako ,trebam popuniti info o deviznom racunu na jednom sajtu (biznis,ovo ono - za uplate neke iz inostranstva)

Image

Imam Raiffeisen devizni racun otvoren i unio sam svako polje osim ovog " Account number " jer neznam sta da unesem tu.

1 pitanje - Da li tu unosim ovaj broj ; prvi broj: 1610200000000098 ili ovaj ispod broj,drugi broj: 192xxxxx387

2 pitanje - Na ovoj plasticnoj kartici piše DEVIZNA ŠTEDNJA jel to isto sto i DEVIZNI RACUN za uplate iz inostranstva il su me zeznuli ?

aac nr ti je taj sto pocinje sa 161 (dali su ti swift code i Eban code?)
devizna stednja je razlicit racun od tekuceg deviznog,znaci sve uplate ino idu preko tekuceg deviznog (bar je kod mene tako)
Umac

#65 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Umac »

duboka_misao wrote:
Umac wrote:Ovako ,trebam popuniti info o deviznom racunu na jednom sajtu (biznis,ovo ono - za uplate neke iz inostranstva)

Image

aac nr ti je taj sto pocinje sa 161 (dali su ti swift code i Eban code?)
devizna stednja je razlicit racun od tekuceg deviznog,znaci sve uplate ino idu preko tekuceg deviznog (bar je kod mene tako)
Imam i swift i Iban kod unio sam to - znaci acc broj je ovaj sa 161 duži ne ovaj ispod kraći?

a pise mi da je devizna štednja,moram onda sutra pitati jel moze ino uplata na ovaj račun?
duboka_misao

#66 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by duboka_misao »

@Umac pitaj definitivno ja imam euro stedni na kojem stoje orocene /neorocene pare i imas neku sitnu kamatu isto kao i KM stedni, a tekuci euro mi sluzi za svakodnevne transkacije iz inostranstva, nedavno odem u banku nisu legle neke pare i pitam da nisu na štedni otisle slucajno,kazu nema sanse moras imati otvoren tekuči eur.
bjelic

#67 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by bjelic »

@umec
ja imam ono knjižicu, dakle devizni štedni račun i redovno ga koristim za uplate iz inozemstva uz navođenje swift, iban i ostalih brojeva. :)
kone

#68 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by kone »

babyline wrote:
kone wrote:I kod mene je ista stvar sa limitom...Nekad im je bio limit tri prosjecne plate u zadnjih 6 mjeseci,dok su mi recimo neki dan smanjili limit na 2xposljednja uplata na racun,naznacena kao plata.Znaci ne daju vise tri plate limita,niti gledaju prosjek plata od zadnje promjene visine limita(zadnjih 6 mjeseci)....Nije mi uopste jasna njihova politika,jer smanjivanjem visine limita,smanjuju i svoju dobit....
a jesi ti koristio taj limit u visini 3 plate ili ti je stajo samo tako?
Kada sam imao limit od tri plate,nisam ga uopste koristio,ali u posljednje vrijeme sam bio uletio u minus i to bas pred istek limita...Nakon toga su mi smanjili limit na 2xposljednja uplata na racun,koja je vodjena kao plata(a bas u tom mjesecu sam bio pola radnih dana na godisnjem,tako da su mi dobro srezali limit :) )
Umac

#69 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by Umac »

duboka_misao wrote:@Umac pitaj definitivno ja imam euro stedni na kojem stoje orocene /neorocene pare i imas neku sitnu kamatu isto kao i KM stedni, a tekuci euro mi sluzi za svakodnevne transkacije iz inostranstva, nedavno odem u banku nisu legle neke pare i pitam da nisu na štedni otisle slucajno,kazu nema sanse moras imati otvoren tekuči eur.
Zvao sa RB korisnicki centar na njihov broj i operatorka mi kaze sljedece:

- Da može Ino uplata na ovaj račun (na kartici piše - DEVIZNA ŠTEDNJA) ,provjerila je u bazi.
- I kada sam je pitao koji je od ova dva broja "Account number" prvi duzi 1610... il ovaj drugi kraci 192...ona rece da je Moj broj racuna tj: "Account number" ovaj kraci broj 192... a da je ovaj prvi broj 1610... transakcijiski broj banke.

Kada sam rekao da provjeri moj taj devizni racun trazila mi je samo ovaj drugi kraci broj 192...da joj izdiktiram jer su oni valjda za svakoga unikatni dok je ovaj prvi isti za sve.

Kaze da unesem gdje trebam bankovne podatke, Iban,swift kod i ovaj Moj broj (192...) i to je to.

Tako sam i uradio.

Znaci nije bio "Account number" onaj veliki broj to je greška jer je ono isti za sve bankovni transakcijski racun.

Hvala za pomoci ipak.

@bjelic

Uredu,znaci ok je ovaj racun devizni "DEVIZNA ŠTEDNJA" za Ino uplate meni je samo pomutnju unosio ovaj"Account number" to je izgleda ovaj drugi kraci broj,192... a ne prvi veliki 1610...

tnx svima
bjelic

#70 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by bjelic »

ja koristim kao account number 1610000000000011 stim što uvijek dodam u korist računa xxxx (taj manji broj) . Princip je kako su mi objasnili u banci da uplate stižu na centralni račun i prosljeđuju se na račun korisnika. Čak bi bilo i dovoljno za identifikaciju ime holdera računa bez navođenja tog manjeg broja. Opet napominjem da sam do sada imao preko 20 uplata u periodu od 2 mjeseca.
Account number sam tražio od banke, a čini mi se da ima nekoliko u opticaju :)
ma budi bez brige Eurići će uvijek naći put do računa :lol: pozdrav
holowey

#71 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by holowey »

Meni su iz Rzb za primanje uplata iz inostranstva dali sljedece upute:

Raiffeisen Bank dd BiH
SWIFT: RZBABA2S,
Adress: Danijela Ozme br.3, 71000 Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
Account #: XYZ(moj broj racuna - devizna stednja, ne broj racuna banke)
First name and last name:
IBAN Code: BA39161XYZ92

SWIFT code upucuje uplatu bas u nasu Rzb a ne u neku drugu, a onda je u nasoj banci lako pronaci moj licni broj racuna... IBAN code suzi "za svaki slucaj" i nije obavezan, a u IBAN code su ubacili moj broj racuna...

uplate su bez problema stizale cca desetak dana nakon slanja novca s tim sto su iz Rzb naplatili odredjenu proviziju za transfer iako je posiljalac sa svoje strane platio troskove transfera novca...
holowey

#72 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by holowey »

babyline wrote:
holowey wrote:Meni su iz Rzb za primanje uplata iz inostranstva dali sljedece upute:

Raiffeisen Bank dd BiH
SWIFT: RZBABA2S,
Adress: Danijela Ozme br.3, 71000 Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
Account #: XYZ(moj broj racuna - devizna stednja, ne broj racuna banke)
First name and last name:
IBAN Code: BA39161XYZ92

SWIFT code upucuje uplatu bas u nasu Rzb a ne u neku drugu, a onda je u nasoj banci lako pronaci moj licni broj racuna... IBAN code suzi "za svaki slucaj" i nije obavezan, a u IBAN code su ubacili moj broj racuna...

uplate su bez problema stizale cca desetak dana nakon slanja novca s tim sto su iz Rzb naplatili odredjenu proviziju za transfer iako je posiljalac sa svoje strane platio troskove transfera novca...
postoji novi iban i on je obavezan :)
posto kupio, po to prodao :)
weltschmertz

#73 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by weltschmertz »

Njihovom bezobrazluku nema kraja..

Dakle, radim u firmi vec 15 mjeseci (ugovor na neodredjeno) i ajd reko da podnesem zahtjev za odobrenje limita.. I podnesem ja zahtjev prije 2 mjeseca, pa me kroz mjesec zovnuse kao da potpisem neke mjenice, kad neki dan me zovu na mob. iz Mostara da provjere da li radim u navedenoj firmi (navedenoj u zahtjevu) i tako me ona uposlenica poce peglat kao nije ovo broj firme koji si dao, ne javljas se na taj fiksni tel., pa reko na pauzi sam i ne mogu se javit na fiksi i ona meni ono preko k.... kao ajd vjerujem, ok.. Kad kasnije govori mi ID Finansija da je dobila poziv iz Mostara iz RB i da provjeravaju je li radim tu i bla, bla..
Kontam ajd reko odobrit ce, dobili su sad sve informacije.. UZAS! Zovu me iz banke da mi kazu da, nazalost, nisu odobrili limit jer sam neozenjen!!! NEVJEROVATNO! Ja poludio..
Ali nema im kraja.. Sad su dosli u firmu da nam ponude neke pakete TRENDI pi... materne i naravno nisam to htio uzeti, ali dodje mi lista zadnje plate kad ono meni skinuli sa racuna onoliko kolika je mjesecna naknada za taj paket.. Mislim stvarno nisu normalni..
BANKA BEZ PEGLANJA-BANKA SA STILOM!

A mene, ajd sto me ispeglase, nego me jos i ustirkase!
:dance:
nineinchnails

#74 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by nineinchnails »

weltschmertz wrote:Njihovom bezobrazluku nema kraja..

Dakle, radim u firmi vec 15 mjeseci (ugovor na neodredjeno) i ajd reko da podnesem zahtjev za odobrenje limita.. I podnesem ja zahtjev prije 2 mjeseca, pa me kroz mjesec zovnuse kao da potpisem neke mjenice, kad neki dan me zovu na mob. iz Mostara da provjere da li radim u navedenoj firmi (navedenoj u zahtjevu) i tako me ona uposlenica poce peglat kao nije ovo broj firme koji si dao, ne javljas se na taj fiksni tel., pa reko na pauzi sam i ne mogu se javit na fiksi i ona meni ono preko k.... kao ajd vjerujem, ok.. Kad kasnije govori mi ID Finansija da je dobila poziv iz Mostara iz RB i da provjeravaju je li radim tu i bla, bla..
Kontam ajd reko odobrit ce, dobili su sad sve informacije.. UZAS! Zovu me iz banke da mi kazu da, nazalost, nisu odobrili limit jer sam neozenjen!!! NEVJEROVATNO! Ja poludio..
Pa i meni to bilo. I ja se mor'o ozenit'.

:D
weltschmertz

#75 Re: RAIFFEISEN BANK...DA VAM SRCE NE PUKNE!!!

Post by weltschmertz »

hahahaha.. Znaci to je jedino rjesenje.. :D

Ma najvjerovatnije cu slijedece sedmice raskinuti ugovor pa se negdje drugo skrasit.. :D
Post Reply