Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Rasprave o vjerskim temama.
ružmarin-a

#51 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

ultima_palabra wrote: Nemaš šta ne znati, postoje propisi kako se žena pokriva. A možda joj je kosa ko kod Loše :D
Za rukovanje se slažem ;-)
ja pokušah ne ulaziti u kritiku lika i djela Arduanice, stoga, ne vuci me za prste koji su opleli po tastaturi, da ne budem ko opajdara prvog reda

ona nervira većinu ljudi i smatraju je kako ti kažeš nepokrivenom, ali ne bih ulazila u diskusiju o joj, sasvim mi je, lično, nezanimljiva iz više razloga :zoka:
da se vratimo na temu, viđala sam žene koje nose nikab bez nikaba, mogu vam reći da je većina moderna i ja se osjećala ko papak među njima :oops:
ružmarin-a

#52 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

a sad ću lijepo da se okanem iznošenja stvari o nikabu, ne želeći da zaglibim i povrijedim osjećaje sestre koja želi čuti mišljenje forumaša, ona je izabrala takav način života i treba poštovati njen izbor, imam pitanje za nju:
Jesi li ti sretna, ako jesi nek je s hajrom ;-)

iznjela sam činjenice i iskustvo žene koja ga je nosila

a zaključak je da: ne može hurma usojeti u BiH kao što ne može šljiva na istoku :wink:
ultima_palabra

#53 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ultima_palabra »

Ma ne iznosim mišljenje o njoj, nego o tom načinu pokrivanja, što je u okviru teme.
Proceed :-D
NIN

#54 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by NIN »

zlafa wrote:@softly sada ispadose zene koje se pokrivaju naki indijanci ne znaju ni u sta ni u pare :) Ovo nije amerika i htio to neko prihvatiti ili ne vecina stanovnistva je islamskog opredeljenja:) drugo zakon ove zemlje NE BRANI da se ona kompletna pokrije tako da ova zena nicim ne krsi zakone nasem nam drage BiH. Tako da ti primjer nije na mjestu :D
Naprotiv, primjer je odlican!
softly wrote:Nedavno smo imali priliku gledati sjajnu seriju na NG o onim tipovima iz nekog plemena sto su ih doveli u Ameriku.
Oni u svom plemenu hodaju gologuzi, imaju samo neke fisheke na cunama.
Ali su ih u Americi bogme propisno obukli i nisu im omogucili da sa cunama landaraju po Menhetnu.

Jesu li time narusena njihova ljudska i religijska prava ?!
@zlafa, konkretno pitanje je da li su ljudska prava uskracena dolaskom u stranu kulturu:

1. jednom Afrikancu kojem je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obreo na nacin da je primoran na oblacenje dodatne odjece (jer je potpuno gol)?
2. jednoj Britanki kojoj je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obrela na nacin da je primorana na oblacenje dodatne odjece (jer mora obuci maramu pri posjetu tradicionalno islamskoj zemlji)?
3. jednoj Marokanki kojoj je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obrela na nacin da je primorana na skidanje suvisne odjece (jer joj se ne vidi lice pod nikabom)?
4. jednom @zlafi kojem je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obreo na nacin da je primoran na skidanje suvisne odjece (jer za posjetu jednom africkom plemenu moras biti gol sa fisekom na cuni)?
milenko

#55 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by milenko »

softly wrote:
Ja sam ti samo htio na konkretnim primjerima kazati da su i PREVELIKO SAKRIVANJE i PREVELIKO OTKRIVANJE, jednaki problemi u jednoj civiliziranoj ljudskoj zajednici.

Izvini, ali SAKRIVANJE pojedinca u drustvu mora imati debeo razlog i ako vec nije zabranjeno onda je makar besmisleno problematizirati pitanje "UKLAPANJA NEVIDLJIVE OSOBE U DRUSTVO" !
sto bi se narodski reklo, sredina je zlatna... :dance:

"pokrivanje", osim lica, nije samo stvar islama, nit' specificnost samo kaludjerica (casnih sestara)...
Betand

#56 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by Betand »

čudim se da ti čo'ek pusti da piskaraš s nepoznatim muškarcima po internetu ....najozbiljnije
ružmarin-a

#57 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

ultima_palabra wrote:Ma ne iznosim mišljenje o njoj, nego o tom načinu pokrivanja, što je u okviru teme.
hajd nastavi da šta pročitam pametno ko ona konstatacija za Kurićevu :D
ultima_palabra

#58 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ultima_palabra »

ružmarin-a wrote:
ultima_palabra wrote:Ma ne iznosim mišljenje o njoj, nego o tom načinu pokrivanja, što je u okviru teme.
hajd nastavi da šta pročitam pametno ko ona konstatacija za Kurićevu :D
:? Jel to neka provokacija ili šta? Ako se s nečim ne slažeš, onda reci to otvoreno.
maybelline

#59 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by maybelline »

Neki jos cekaju odgovore na neka pitanja...
ružmarin-a

#60 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

ultima_palabra wrote:

:? Jel to neka provokacija ili šta? Ako se s nečim ne slažeš, onda reci to otvoreno.
ma jok bre, nisi me shvatio :)
nije nikakva provokacija, zaista

mislim da se nekad slažem i sa mišljenjem nekih da su Arapi za nikab jer su jako ljubomorni muževi pa je to osnovna svrha pokrivanja lica kao lica uz tijelo :!: :wink:
ružmarin-a

#61 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

amina_sa wrote:drago mi je da pitate i slobodno pitate sve sto vas zanima :)
radiš li gdje?
putuješ li igdje bez mahrema?
zagrliš li amidžića, daidžića i sl, tj družiš li s e s njima?
Nosiš li i rukavice ili ne?
kako jedeš ćevape u ćevabdžinicii ako nosiš rukavice??
nosiš li samo crno ili si light varijanta nikab hanume?
je li ti ful fora da ti svakog vidiš a tebe niko 8-)
kako se osjećaš kad prepadneš neko dijete (ovo nije provokacija, jednom je jedna arapkinja rekla da je iz tog razloga skinula nikab, jer je redovno prepadala dijete u haustoru, a pošto se nije htjela seliti, skunula je nikab s mišlju da je ispravno postupila, da ne ometa druge u svom bivstvovanju :wink: pa možeš ako ti nije zahmet ovo prokomentarisati)

hvala na odgovorima
Last edited by ružmarin-a on 04/03/2010 12:40, edited 2 times in total.
ružmarin-a

#62 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

besana wrote:Mah ...evo :D :

Ako mogu prihvatiti mushkarce obucene u zene :shock: radi showbussinesa

si đe Big brother fun :lol:
Lice je lice.Nemoj se nashminakati i eto ... niko te nece primjetiti, ( a ni mene )
nije da se Falim, ali mene da (i bez tračka šminke, pofališe me i muško i žeMsko) :oops: :lol:
milenko

#63 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by milenko »

besana wrote:Mah ...evo :D :

Svako ima pravo da se oblaci, pokriva, razotkriva kako hoce. Ja nemam prava da osudjujem nikoga, niti to radim. Ako mogu prihvatiti mushkarce obucene u zene :shock: radi showbussinesa, a shto ne bih i zene pokrivenog lica, ako su to uradile da ucvrste svoju vjeru.
Eh sad, ako je razlog pokrivanja lica pokushaj da se izbjegnu nezeljeni pogledi, dobacivanja, pa i misli, nisam sigurna da je to uspjeshno.
Kao prvo postoje mushkarci, a valjda i zene :-) kojima bash to raspali mashtu. Budimo realni, tako je. Bolesni su.
Dakle pokrivanje lica te nece zashtiti od idiota, bolesnika ... mozda moze cak kontraefekt donijeti. Ponekad pomislim da je pokrivanje lica provokacija, zao mi je, ali je tako :oops:
Drugo, gdje zena pokrivenog lica gleda? :D Ozbiljno? Spusti li pogled kada naidje na lijepog musharca ili...? :D
Trece, ja ne mislim da lice, ma koliko lijepo bilo, moze navesti nekog, normalnog, na neke bludne misli. Lice je lice.Nemoj se nashminakati i eto ... niko te nece primjetiti, ( a ni mene :D )
Cetvrto, ja ne zelim da pomislim da zivim u svijetu gdje se zdravi, normalni mushkarci ponashaju kao zovotinje, ili "razmishljaju" kao zivotinje, ili imaju zivotinjske nagone, pa se ne mogu suzdrzati kad vide lijepu zenu, nego im odmah tijelo reaguje, misli uzbrkaju. Mislim da je ljudski rod ipak malo "ljudskiji". :D
Ne smetaju mi zene pokrivenog lica, jesu mi neobicne, ali ne mislim nishta loshe o njima, i branila bih svaku ako bi joj neko neshto ruzno dobacio, uradio. Ali ih i ne razumijem u potpunosti.
uhhhh, sa svim napisanim slozio bi se... nikaba tesko da moze nju rasteretiti strasti...u hriscanstvu se to radi postom i molitvom, ako bracna zajednica, koja je sama po sebi najbolji "ventil", nije dovoljna...pretpostavljam da je nesto slicno i u islamu...
al' ovo boldovano...oci, usne, mmmmm, nekad, i to je previse...
softly

#64 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by softly »

Kratka pauza !

Image

Sad nastavite....
kamilica.ba

#65 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by kamilica.ba »

Neki dan vidim skroz pokrivenu zenu kako vozi auto pa me zanima kako ona kad je zaustavi policija,da li skida onaj dio sto joj je preko lica ili ne,i da li je na slici na vozackoj,kao i na licnoj karti isto tako pokrivena ili joj se vidi lice?
ružmarin-a

#66 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

besana wrote:
Big brother fun? :-) Nisam vjeruj mi, ali vidjeh ONO u prolazu :D

Pa hvale i mene, vele lijepa i bez shminke, ali priznaj da je lice bez shminke manje provokativno. ( :!: shto bi rekla ljubav_aha) :D
ma šalim se i ja sam u prolazu "ono" viđela i zgrozial se, ljudi radi popularnosti i publiciteta svašta rade, pa dovoljna je Severina kao primjer, šta je sebi uradila :sad: pfuj

al fakat slažem se za šminku, jači je intenzitet komplimenata uz šminku :) a za provokaciju? hm, ne znam, ima provokacije, kad se našminkauju "trebe" pa ko hakarila izgledaju, kad pretjeraju :shock: ne znam, lijepo je vidjet lijepo našminkanu i pokrivenu djevojku, umjereno i s ukusom :wink:
milenko

#67 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by milenko »

besana wrote:
Pa takve misli su tvoj grijeh, a ne njen :D ti trebash uciti oce nash, postiti i moliti, a ne ona da pokriva lice :wink:
apsolutno se slazem :dance: :thumbup: to sto se odnosi na mene...
a dal' ona pokriva svoje lice zarad mene il' sebe, njena volja...
Female_Sa

#68 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by Female_Sa »

ružmarin-a wrote:
ultima_palabra wrote: Nemaš šta ne znati, postoje propisi kako se žena pokriva. A možda joj je kosa ko kod Loše :D
Za rukovanje se slažem ;-)
ja pokušah ne ulaziti u kritiku lika i djela Arduanice, stoga, ne vuci me za prste koji su opleli po tastaturi, da ne budem ko opajdara prvog reda

ona nervira većinu ljudi i smatraju je kako ti kažeš nepokrivenom, ali ne bih ulazila u diskusiju o joj, sasvim mi je, lično, nezanimljiva iz više razloga :zoka:
da se vratimo na temu, viđala sam žene koje nose nikab bez nikaba, mogu vam reći da je većina moderna i ja se osjećala ko papak među njima :oops:
Uh..cim spomenuste Arduanu, kosa mi se najezi:) Svasta bih nesto mogla napisati ali cu se suzdrzati da ne ispadnem opajdara kao sto rece ruzmarin-a:)

A sto se tice pokrivanja, mislim da one koje su pokrivene to trebaju nositi na pravi nacin i biti propisno obucene. Ljetos sam ostala bez teksta kada sam u gradu vidjela djevojku u uskoj, bukvalno pripijenoj haljini, svaki dio tijela joj se ocrtavao, čak i gaćice, a imala je mahramu na glavi. Zaista je izgledalo ruzno. Ne zelim da shvatite da bilo koga zelim "ocrniti" ili ismijati, naprotiv, samo zelim reci da osoba koja se odluci pokriti, treba onda znati i kako nositi mahramu. U gradu ima prelijepih djevojaka koje su pokrivene i prosto ostanes bez daha kada ih vidis. Medjutim, s druge strane, ruzno je vidjeti nepropisno pokrivenu djevojku, a lose djeluje i na sam pogled drugih ljudi, nemuslimana, na Islam. Podjem od sebe, kako bih reagovala da vidim opaticu nepropisno obucenu...

Kao sto rece ruzmarin-a "postoje propisi kako se žena pokriva".
SoulSeeker

#69 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by SoulSeeker »

softly wrote:Kratka pauza !

Image

Sad nastavite....
Ovo su mu najvjerovatnije žene. Po islamu ih možeš imati četiri što znači da tip sa slike pojedinačno (za rafalno već nisam siguran) može seksati bilo koju od njih četiri. Na drugoj strani ove jadnice moraju biti pokrivene jer tako pokušavaju izbjeći poglede drugih muškaraca, pa bih zamolio da mi se iz čitave priče izvede logičan odgovor na slijedeće pitanje:

- Gdje se u kompletnoj sceni makar i nazire ravnopravnost polova?
Control panel

#70 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by Control panel »

Female_Sa wrote:[

Uh..cim spomenuste Arduanu, kosa mi se najezi:) Svasta bih nesto mogla napisati ali cu se suzdrzati da ne ispadnem opajdara kao sto rece ruzmarin-a:)

A sto se tice pokrivanja, mislim da one koje su pokrivene to trebaju nositi na pravi nacin i biti propisno obucene. Ljetos sam ostala bez teksta kada sam u gradu vidjela djevojku u uskoj, bukvalno pripijenoj haljini, svaki dio tijela joj se ocrtavao, čak i gaćice, a imala je mahramu na glavi. Zaista je izgledalo ruzno. Ne zelim da shvatite da bilo koga zelim "ocrniti" ili ismijati, naprotiv, samo zelim reci da osoba koja se odluci pokriti, treba onda znati i kako nositi mahramu. U gradu ima prelijepih djevojaka koje su pokrivene i prosto ostanes bez daha kada ih vidis. Medjutim, s druge strane, ruzno je vidjeti nepropisno pokrivenu djevojku, a lose djeluje i na sam pogled drugih ljudi, nemuslimana, na Islam. Podjem od sebe, kako bih reagovala da vidim opaticu nepropisno obucenu...

Kao sto rece ruzmarin-a "postoje propisi kako se žena pokriva".

to je vrijedjanje mahrame i njenog znacenja.
HAVANA

#71 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by HAVANA »

SoulSeeker wrote:
softly wrote:Kratka pauza !

Image

Sad nastavite....
Ovo su mu najvjerovatnije žene. Po islamu ih možeš imati četiri što znači da tip sa slike pojedinačno (za rafalno već nisam siguran) može seksati bilo koju od njih četiri. Na drugoj strani ove jadnice moraju biti pokrivene jer tako pokušavaju izbjeći poglede drugih muškaraca, pa bih zamolio da mi se iz čitave priče izvede logičan odgovor na slijedeće pitanje:

- Gdje se u kompletnoj sceni makar i nazire ravnopravnost polova?

Ptičica :-D :-D :-D :-D
rika

#72 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by rika »

MOzhda ce vam ovaj moj posto biti malo off-topic,mozhda ce se neki njemu nasmijati,ali se nadam da ce neke od nas natjerati na razmisljanje:
Kao predstavnik muske populacije,problem po islamu propisnog oblacenja je za nas rjesen vrlo jednostavno...Da se vrlo prosto i jednostavno izrazim:
Dugi sorc u kojima igram kosarku mogu serbez obuci i na dzumu,gore mogu biti potpuno go..ali...
posto ipak nemam six-pack,a i malo me stid drugih,opet cu ljeti obuci kosulju dugih rukava :D
Salu na stranu...
Imao sam cast da obidjem sva 3 sveta Harema i bio sam konstantno ili u farmerkama ili u cargo pantalonama...(osim priliikom obaveznog nosenja ihrama ali to je sada neka druga prica)...vise sam pokusao voditi racuna o svome unutrasnjem stanju....
medjutim imam jednog prijatelja koji se je u jednoj fazi preispitivanja sebe,svoga ponasanja i stavova,zapitao da li je ispravan nacin na koji se on,kao MUSKARAC oblaci...covjek nije ni roker,ni panker,ni darker nego samo prosjecan kao i vecina nas...meni je ta njegova "problematika" bila i najmanju ruku smijesna,ali ne mogu reci da me ostavila ravnodusnom...Ako mi,kao prakticirajucem muslimanu,Bozhji Poslanik treba da bude uzor u svemu,kako da se na zapitam kako bi se on,da je danas medju nama,oblacio...???
Poslije nekoga vremena,ovaj me prijatelj sav uzbudjen jednog dana zove na telefon i prica kako je jedne noci sanjao Bozhjeg poslanika,koji mu se u snu obratio i rekao:
"Zhelio si da vidis kako bih se danas nosio...I evo sam ti dosao.."
Na njemu odijelo evropskog kroja,bijela kosulja i vrlo interesantan detalj,na glavi beretka ili kako je nas narod naziva "francuzica"...
Neki ce se od vas ovome mozhda nasmijati,ali postoji hadis "ko me vidi na snu kao da me je vidio i na javi" tako da ovo ne treba biti predmet nicije sprdancije....
Znaci "francuzica" (koja se kod nas nepravilno oznacava tim imenom franc. 'béret basque'---> baskijska kapa)
je postala rasprostranjena u nasim krajevima poslije drugog svjetskog rata,kada je dekretom onih koji su vjeru i sve blisko njoj proglasili "opijumom" zabranjeno nosenje fesova..ili se na takve nije gledalo blagonaklono..
Medjutim ljudi skloni tradiciji su fes jednostavno zamjenili francuzicom i kao sto i cesto mozhemo vidjeti po sarajevskim ulicama,ona je medju starijom populacijom jako cesta... beo obzira sto joj je porijeklo iz,haj' da kazhemo "chafirske zemlje"....
Moje je skromno misljenje da pokrivanju lica nije mjesto u danasnjoj BiH...
Pokrivanje kose i vrata da,ali ne na taj nacin da se od toga pravi "cirkus" (Arduana)...
Amini_sa,uz svo duzhno postovanje, jedno pitanje....
Osim sto me interesuje kako se nosis sa prakticnim situacijama (neko je spomenuo jedenje cevapa) :D :D interesuje me u cemu vidis svoju ulogu u drustvu...
Da li imas neko zanimanje,ili te muzh izdrzhava?
Da li si ikad osjetila potrebu za skolovanjem,radom ili sebe vidis prvenstveno kao suprugu i majku?
zlafa

#73 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by zlafa »

NIN wrote: 1. jednom Afrikancu kojem je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obreo na nacin da je primoran na oblacenje dodatne odjece (jer je potpuno gol)?
2. jednoj Britanki kojoj je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obrela na nacin da je primorana na oblacenje dodatne odjece (jer mora obuci maramu pri posjetu tradicionalno islamskoj zemlji)?
3. jednoj Marokanki kojoj je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obrela na nacin da je primorana na skidanje suvisne odjece (jer joj se ne vidi lice pod nikabom)?
4. jednom @zlafi kojem je nametnut kodeks oblacenja odredjene kulture u kojoj se obreo na nacin da je primoran na skidanje suvisne odjece (jer za posjetu jednom africkom plemenu moras biti gol sa fisekom na cuni)?
NIN da se razumijemo mi zivimo u Bosni i zakon je takav kakav je :) sve dok neko svojim odjevanjem ili razodjevanjem ne krsi pravila ove nam nase lijepe i drage domovine, pitanje nije na mjestu :)
Dakle ako @zlafa ode u neku Afriku i tamo mu narede da nosi fisek na cuni on ili nece izlaziti iz kuche, otici iz te zemlje ili nabiti fisek na cunu :) takav je zakon ma koliko moja prava bila povrijedzena mislim da nikog nece biti briga. A isto tako kada Britanka ode u Saudiju njoj je nabiti mahramu na glavu ma koliko ona to ne voljela :) nadam se da me razumijes sta hocu reci. Pricamo o BiH nasa forumasica nicim ne krsi zakon nase drzave tako da ova pitanja nemaju nikakve veze s pokrivanjem lica ;)
softly

#74 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by softly »

moderator wrote:tema je "svrha pokrivanja lica zene".
Ako cete pricati o pokrivanju opste, imate druge teme. Ali vodite racuna da ima zena koje stave maramu kad su u zalosti, ili nazalost od zracenja karcinoma vise kose nemaju, pa isto tako nose maramu na glavi. Ne mora svaka zena sa maramom na glavi biti "bula".
A ovdje se prica o pokrivanju lica.
Mislim da je ovo upozorenje bilo nepotrebno.

Svi u ovoj raspravi su dobro skontali o cemu je tema. Ne vidim da samu maramu, odnosno pokrivanje glave, iko problematizira. Zena sa maramom je po svemu isto sto i sa kapom i to je svugdje normalno.
Pokrivanje lica je nesto drugo, o tome se ovdje govori i ne vidim da iko iskace iz teme.
ovdje je autocenzura na visokom nivou i moderator moze da se opusti.

user @softly, poslednja opomena pred iskljucenj zbog obracanja moderatoru
ružmarin-a

#75 Re: Šta mislite u cemu je svrha pokrivanja lica žene?

Post by ružmarin-a »

ništa dok @softly ne razvodnji raspravu, upozorenje jeste na mjestu

ja bih zaista cijenila da postavljačica teme da svoje mišljnje u čemu je zaista svrha pokrivanja lica
jer oči neće zaštiti od gledanja ka predmetu, ako srljaju ka tamo
samo će svoje lice zaštititi od pogleda

i im am još 1. pitanje: zašto većina govori da se nije pokrila po licu=nikab na nagovor muža, jer mislim da jesu, a neće da priznaju :oops:
Locked