MOzhda ce vam ovaj moj posto biti malo off-topic,mozhda ce se neki njemu nasmijati,ali se nadam da ce neke od nas natjerati na razmisljanje:
Kao predstavnik muske populacije,problem po islamu propisnog oblacenja je za nas rjesen vrlo jednostavno...Da se vrlo prosto i jednostavno izrazim:
Dugi sorc u kojima igram kosarku mogu serbez obuci i na dzumu,gore mogu biti potpuno go..ali...
posto ipak nemam six-pack,a i malo me stid drugih,opet cu ljeti obuci kosulju dugih rukava

Salu na stranu...
Imao sam cast da obidjem sva 3 sveta Harema i bio sam konstantno ili u farmerkama ili u cargo pantalonama...(osim priliikom obaveznog nosenja ihrama ali to je sada neka druga prica)...vise sam pokusao voditi racuna o svome unutrasnjem stanju....
medjutim imam jednog prijatelja koji se je u jednoj fazi preispitivanja sebe,svoga ponasanja i stavova,zapitao da li je ispravan nacin na koji se on,kao MUSKARAC oblaci...covjek nije ni roker,ni panker,ni darker nego samo prosjecan kao i vecina nas...meni je ta njegova "problematika" bila i najmanju ruku smijesna,ali ne mogu reci da me ostavila ravnodusnom...Ako mi,kao prakticirajucem muslimanu,Bozhji Poslanik treba da bude uzor u svemu,kako da se na zapitam kako bi se on,da je danas medju nama,oblacio...???
Poslije nekoga vremena,ovaj me prijatelj sav uzbudjen jednog dana zove na telefon i prica kako je jedne noci sanjao Bozhjeg poslanika,koji mu se u snu obratio i rekao:
"Zhelio si da vidis kako bih se danas nosio...I evo sam ti dosao.."
Na njemu odijelo evropskog kroja,bijela kosulja i vrlo interesantan detalj,na glavi beretka ili kako je nas narod naziva "francuzica"...
Neki ce se od vas ovome mozhda nasmijati,ali postoji hadis "ko me vidi na snu kao da me je vidio i na javi" tako da ovo ne treba biti predmet nicije sprdancije....
Znaci "francuzica" (koja se kod nas nepravilno oznacava tim imenom franc. 'béret basque'---> baskijska kapa)
je postala rasprostranjena u nasim krajevima poslije drugog svjetskog rata,kada je dekretom onih koji su vjeru i sve blisko njoj proglasili "opijumom" zabranjeno nosenje fesova..ili se na takve nije gledalo blagonaklono..
Medjutim ljudi skloni tradiciji su fes jednostavno zamjenili francuzicom i kao sto i cesto mozhemo vidjeti po sarajevskim ulicama,ona je medju starijom populacijom jako cesta... beo obzira sto joj je porijeklo iz,haj' da kazhemo "chafirske zemlje"....
Moje je skromno misljenje da pokrivanju lica nije mjesto u danasnjoj BiH...
Pokrivanje kose i vrata da,ali ne na taj nacin da se od toga pravi "cirkus" (Arduana)...
Amini_sa,uz svo duzhno postovanje, jedno pitanje....
Osim sto me interesuje kako se nosis sa prakticnim situacijama (neko je spomenuo jedenje cevapa)

interesuje me u cemu vidis svoju ulogu u drustvu...
Da li imas neko zanimanje,ili te muzh izdrzhava?
Da li si ikad osjetila potrebu za skolovanjem,radom ili sebe vidis prvenstveno kao suprugu i majku?