Ostavio auto na asfaltu i zaputio se pješke.
Crk'o sam, ali je vrijedilo.
U povratku upoznao divne ljude u "hotelu" Promaja.
Detaljniji izvještaj i slike slijede uskoro.
Moderator: anex
sigurno ne, jer je ruta jezero-muzej 105. brigade-čavljak-bukovik-skakavac-nahorevo ukupno 24 kilometralogme wrote:Ovdje nadjoh da je udaljenost 17,5 km. Jel' moguce da ima toliko???
http://alen.appspot.com/images/20061216 ... kovik.html
čavljak-pd bukovik cca 8kmBIONA wrote:Znam, vec sam bila, nego me zanima koliko ima km do Bukovika? I meni je super leglo tabananje prosli put
Ako sam dobro shvatio moguce je preko Skakavca , Bukovika , Cavljaka i Barica doci do Sedrenika i obrnuto naravno... To me u startu zanimalo ali nisam bas direktno tako postavio pitanje. I moze li se okvirno znati koliko je kilometara duga ta ruta? Mozda se ove nedjelje zaputim ako bude lijepo vrijeme a kako najavljuju bit cebaja wrote:ako krenes sa skakavca (od česme kod makadamske ceste, pa lijevo markacijom, imas prelijepu sumsku stazu (mozda i najljepsu) i cca 1 sat do bukovika, sve markacija do doma !
dom je dobar, ima dobru klopu, hagra, sitni, ustipci...ako hoces dalje na barice, preko makadamskog puta kod doma, prati markaciju kroz šumu (istocno prema crepoljskom, izlazis na makadam u neka doba) cca 1 sat, a na crepoljskom (od vrha ili od srpskog groblja) max 1 sat do cavljaka (sve markacija, mjesano shuma - makadam) i cca 20 min do barica.
Ako hoces do barica autom, vise sedrenika prema spicastoj (ili prati releje na Grdonju) do parkinga na Baricama ili dalje do cavljaka---svea sfalt!
Opis ove rute me malo zbunio iako sam vec isao tuda. Uglavnom imas markaciju, ne mozes fuliti, ali prema Skakavcu idi gornjom stazom da bi uhvatio put za Bukovik.art vandeley wrote:Ako sam dobro shvatio moguce je preko Skakavca , Bukovika , Cavljaka i Barica doci do Sedrenika i obrnuto naravno... To me u startu zanimalo ali nisam bas direktno tako postavio pitanje. I moze li se okvirno znati koliko je kilometara duga ta ruta? Mozda se ove nedjelje zaputim ako bude lijepo vrijeme a kako najavljuju bit cebaja wrote:ako krenes sa skakavca (od česme kod makadamske ceste, pa lijevo markacijom, imas prelijepu sumsku stazu (mozda i najljepsu) i cca 1 sat do bukovika, sve markacija do doma !
dom je dobar, ima dobru klopu, hagra, sitni, ustipci...ako hoces dalje na barice, preko makadamskog puta kod doma, prati markaciju kroz šumu (istocno prema crepoljskom, izlazis na makadam u neka doba) cca 1 sat, a na crepoljskom (od vrha ili od srpskog groblja) max 1 sat do cavljaka (sve markacija, mjesano shuma - makadam) i cca 20 min do barica.
Ako hoces do barica autom, vise sedrenika prema spicastoj (ili prati releje na Grdonju) do parkinga na Baricama ili dalje do cavljaka---svea sfalt!![]()
Hocu prvo da se kalim pomalo na ovim stazama a kasnije cu aBd preci na drugu stranu , Bjelasnica i ostale ljepotice. Samo nemam bas raje koja je za to zainteresovana pa mozda i probam sa planinarskim drustvom...
e sa njima cesh garant igdje oticart vandeley wrote:Ako sam dobro shvatio moguce je preko Skakavca , Bukovika , Cavljaka i Barica doci do Sedrenika i obrnuto naravno... To me u startu zanimalo ali nisam bas direktno tako postavio pitanje. I moze li se okvirno znati koliko je kilometara duga ta ruta? Mozda se ove nedjelje zaputim ako bude lijepo vrijeme a kako najavljuju bit cebaja wrote:ako krenes sa skakavca (od česme kod makadamske ceste, pa lijevo markacijom, imas prelijepu sumsku stazu (mozda i najljepsu) i cca 1 sat do bukovika, sve markacija do doma !
Ako hoces do barica autom, vise sedrenika prema spicastoj (ili prati releje na Grdonju) do parkinga na Baricama ili dalje do cavljaka---svea sfalt!![]()
Hocu prvo da se kalim pomalo na ovim stazama a kasnije cu aBd preci na drugu stranu , Bjelasnica i ostale ljepotice. Samo nemam bas raje koja je za to zainteresovana pa mozda i probam sa planinarskim drustvom...
Zapravo se svodi na isto. Koliko se sjecam od ulaza u Park prirode do vodopada je 4 km, ako ide gornjim putem skretanje za Bukovik je nakon 3 km. Isao sam logikom da se nece opet spustati do vodopada nego produziti dalje. Ako misli opet ici do vodopada moze i donjim putem naravno.baja wrote:ne znam da'l sam dobro shvatio @logme , al ne idi gornjim putem (makadam) do skakavca, jer ces i donjim uz one serpentine izaci na isti makadamski put i pored srusenog doma, od korita s vodom lijevo ma markiranu shumsku stazu do bukovika.
Ako isao gornjim putem pjehe, kod rampe na ravnama ces doci na raskrsnicu skakavac pravo, bukovik desno...
Znaci drz se donje shumske staze (kud si vec isao uostalom)
ima i vodi na izvor nahorevskog potoka, poznat kao 7 vrela, od kojih su vecina zatrpana kamenjem... i tuda se ide na bukovik i krace je, al radi mjestimicnih nedostataka marke, ne bih ti preporucio za pocetak da sam idesart vandeley wrote:Znam , cuo sam da od planinarskih drustava nema nekog hajra... Definitivno idem donjom stranom do Skakavca , onom sumskom stazom i uvijek bih ono odabrao bez obzira sto je duzi put nego ici makadamom. Sto manje civilizacije , to bolje.
Evo jos jedno pitanje , kad se dodje na racvanje puta na ulazu u Park prirode , ima put skroz desno gdje na oznakama pise Sedam vrela , gdje to vodi?
ima li kakava karta, planiram tim putem na bukovik ovih dana?baja wrote:ima i vodi na izvor nahorevskog potoka, poznat kao 7 vrela, od kojih su vecina zatrpana kamenjem... i tuda se ide na bukovik i krace je, al radi mjestimicnih nedostataka marke, ne bih ti preporucio za pocetak da sam idesart vandeley wrote:Znam , cuo sam da od planinarskih drustava nema nekog hajra... Definitivno idem donjom stranom do Skakavca , onom sumskom stazom i uvijek bih ono odabrao bez obzira sto je duzi put nego ici makadamom. Sto manje civilizacije , to bolje.
Evo jos jedno pitanje , kad se dodje na racvanje puta na ulazu u Park prirode , ima put skroz desno gdje na oznakama pise Sedam vrela , gdje to vodi?