a znas li uopste otkud "ritual" case vode uz kafu i ciji je to "izum"pustopoljina wrote:koliko je pravilo ne znam...ali u svakom kaficu koji stvarno nudi kafu (ne splacinu) u vecem dijelu europe ide i casa vode.respo wrote:samo me zanima otkad je to pravilo da uz kafu ide casa vode?
ovako najvise volim:
http://www.thereareplaces.com/Guidebook ... coffee.jpg
Scene u kaficima
- respo
#51 Re: Scene u kaficima
- pustopoljina
#52 Re: Scene u kaficima
to pitanje zvuci pravo opasno-nadam se da sad slijedi nesto pravo zanimljivo?
- respo
#53 Re: Scene u kaficima
pa pitam te znas li?pustopoljina wrote:to pitanje zvuci pravo opasno-nadam se da sad slijedi nesto pravo zanimljivo?
i za tvoju informaciju ne preferira se u europi i kod onih kod koga je stalo do usluge
- pustopoljina
#54 Re: Scene u kaficima
iz odgovora si trebao zakljuciti da mi nije poznato porijeklo tog "rituala".
ali sam ocekivala da ces odati strasnu tajnu tog rituala,koja ce m zauvijek zgaditi casu vode uz kafu?
hvala na informaciji,radije vjerujem svojim ocima
ali sam ocekivala da ces odati strasnu tajnu tog rituala,koja ce m zauvijek zgaditi casu vode uz kafu?
hvala na informaciji,radije vjerujem svojim ocima
- respo
#55 Re: Scene u kaficima
vjeruj svojim ocima koliko zelis ali nije tako kao sto mislis nekad oci varaju
posto si iz bih znas za tursku kafu
znas sta se sve uz nju posluzivalo
kao npr rahat lokum ili neka druga poslastica
e posto ta poslastica ne ide bas uz okus turske kafe za koju znamo kakav je (licno ne znam jer ne pijem kafu)
ali sigurno poslije telve i toga na dnu je jaca od raznoraznih nes capucino i ostalih modernih kafa
tako da tu dodje casa vode kao bez okusa da se osjeti i jedno i drugo
sada zasto je tako u nekim caffe-ima u europi je
zbog turskih imigranata
zbog jednostavnog razloga domicilnog prihvatanja neceg orijentalnog
tako da je to ostalo kao neki ritual posebno kod nas i kod naroda koji su bili pod uticajem turaka
e posto ta poslastica ne ide bas uz okus turske kafe za koju znamo kakav je (licno ne znam jer ne pijem kafu)
ali sigurno poslije telve i toga na dnu je jaca od raznoraznih nes capucino i ostalih modernih kafa
zbog turskih imigranata
tako da je to ostalo kao neki ritual posebno kod nas i kod naroda koji su bili pod uticajem turaka
- JThomas
#56 Re: Scene u kaficima
da piješ kafu, ne bi pitao što ide voda uz nju. vjeruj 
- nellington
#57 Re: Scene u kaficima
Hvala na zanimljivoj analizi! Ipak, ostajem pri stavu da uz jaču crnu kafu moram dobiti čašu vode 

Čekaj, pa zar ti nisi svako žeMsko na ovom forumu zvao na kafu?respo wrote: (licno ne znam jer ne pijem kafu)
- respo
#58 Re: Scene u kaficima
ostaj ti pri tom stavu niko ti ne govori da promjenis misljenjenellington wrote:Hvala na zanimljivoj analizi! Ipak, ostajem pri stavu da uz jaču crnu kafu moram dobiti čašu vode
Čekaj, pa zar ti nisi svako žeMsko na ovom forumu zvao na kafu?respo wrote: (licno ne znam jer ne pijem kafu)
kazem samo sta je cinjenica i zasto je tako i to dokazano al nevazno
nemoj me sada otkrivati kafa je bila paravan
- pustopoljina
#59 Re: Scene u kaficima
tresla se brda...
s rahatlokumom,ili bez- kad pijes jaku kafu ( a samo takva valja) ostaje ti vrlo specifican osjecaj u ustima,na jeziku,kao i vrlo specifican zadah-presjeci to cistom vodom ili mineralnom je odlicno.
posto je ne pijes...mislim,sta da kazem?
s obzirom da su kafice i kafu popularnom ucinili upravo turci-i da je od njih doslo u europu-mozes bez problema reci da je sve vezano za kafu poteklo od turaka.
talijani su smislili drugi nacin pripreme-ali i oni su dosli do kafe preko turaka.
kakve veze sad to sa dobrom uslugom ima?
dobra usluga podrazumijeva i onaj mali badem u cokoladi ili plocicu cokolade,ili keksic ili gorki keksic od badema ili rahatlokum
p.s. moj zivot bi bio strasan bez kafe.
s rahatlokumom,ili bez- kad pijes jaku kafu ( a samo takva valja) ostaje ti vrlo specifican osjecaj u ustima,na jeziku,kao i vrlo specifican zadah-presjeci to cistom vodom ili mineralnom je odlicno.
posto je ne pijes...mislim,sta da kazem?
s obzirom da su kafice i kafu popularnom ucinili upravo turci-i da je od njih doslo u europu-mozes bez problema reci da je sve vezano za kafu poteklo od turaka.
talijani su smislili drugi nacin pripreme-ali i oni su dosli do kafe preko turaka.
kakve veze sad to sa dobrom uslugom ima?
dobra usluga podrazumijeva i onaj mali badem u cokoladi ili plocicu cokolade,ili keksic ili gorki keksic od badema ili rahatlokum
p.s. moj zivot bi bio strasan bez kafe.
Last edited by pustopoljina on 04/03/2010 18:37, edited 1 time in total.
- ranger
#60 Re: Scene u kaficima
moj nekadasnji profesor, inace doktor medicinskih nauka, covjek je prosao svijeta i vidio dosta toga, pricao nam je da casa vode uz kafu sluzi za to da se osjeti pravi okus kafe. Naime, kada popijemo kafe, zbog njenog poprilicno jakog okusa, receptori na jeziku koji su zaduzeni za okus nisu u stanju "poslati info" mozgu o okusu kafe. Eh tu voda stupa "na scenu" i sapire dio tog jakog okusa kafe i tada receptori prenose okus kafe mozgu i osjetimo pravi okus kafe.respo wrote:vjeruj svojim ocima koliko zelis ali nije tako kao sto mislis nekad oci varaju
zbog turskih imigranata
Naravno, on nije govorio o nes kafi ili nekim drugim "derivatima" vec o obicnom espresu i turskoj kafi jer je on stariji covjek i vjerovatno nikad nije ni pio nes ili nesto slicno...
btw. osoblje u kaficu Mash je meni extra, ljubazni, obavezno donose racun za svaku narudzbu (sto je meni jako bitno) i casa vode nikad ne izostane pa cak donesu i jos jednu ako trazis. Ovo donosenje racuna mi je bitno zbog toga sto se cesto znamo zacugat tu poslije posla i onda nema zavrtanja kad su racuni tu.
Sada na temu, najludja scena je bila prije par godina u Slogi (Slozi) kad je lik sa one bine u pijanom stanju pao, ali tako da je licem opalio od pod ispod. I onda je ustao i kao da se nista nije desilo popeo se stepenicama za svoj stol...
- respo
#61 Re: Scene u kaficima
pa ako su se tresla brda ne znam sta si ocekivala jer sam pitao znas li odgovor
posto je to opste poznato
koliko ovdje ugostitelja sluzi neki keks ili bilo sta uz kafu? 1 od 100
bez obzira na uslugu casa vode ostaje ritual od turaka zbog rahatluka i kojekakvih poslastica da ne nabrajam
sto se tice jake crne kafe i gorcine ili cega vec poslije nje ne moze mi niko pricati kad svi piju ness capucino klince palce i traze casu vode
nevazno uglavnom vecina ih narucuje tako jer kontaju da je to ono cool tako je tako treba jer da narucis drugacije ispao bi papak/papanka
posto je to opste poznato
koliko ovdje ugostitelja sluzi neki keks ili bilo sta uz kafu? 1 od 100
bez obzira na uslugu casa vode ostaje ritual od turaka zbog rahatluka i kojekakvih poslastica da ne nabrajam
sto se tice jake crne kafe i gorcine ili cega vec poslije nje ne moze mi niko pricati kad svi piju ness capucino klince palce i traze casu vode
nevazno uglavnom vecina ih narucuje tako jer kontaju da je to ono cool tako je tako treba jer da narucis drugacije ispao bi papak/papanka
- boogy
#62 Re: Scene u kaficima
Ima dvadeset godina da pijem kafu i bez čaše vode je to nezamislivo. Nervira me što ovdje u dosta objekata treba dodatno tražiti tu čašu vode.
- pustopoljina
#63 Re: Scene u kaficima
bjezi ba,ocekivala indijana dzons pricu,misterija,templari,duh iz flase 
- sheilak
#64 Re: Scene u kaficima
Dobro, ali sta fali donijeti casu vode uz kafu-ako to gost trazi? Ili keks?
Mislim da kod nas ugostiteljski objekti nisu jos uvijek shvatili da su tu upravo zbog gostiju. Ponasaju se jako bahato-cast izuzecima. Ja se uvijek iznenadim kada naidjem na ljubaznost i profesionalnost, umjesto na bahatost i piljarski mentalitet.
Ali, molim vas, vratimo se temi
Mislim da kod nas ugostiteljski objekti nisu jos uvijek shvatili da su tu upravo zbog gostiju. Ponasaju se jako bahato-cast izuzecima. Ja se uvijek iznenadim kada naidjem na ljubaznost i profesionalnost, umjesto na bahatost i piljarski mentalitet.
Ali, molim vas, vratimo se temi
- nellington
#65 Re: Scene u kaficima
Daćete mi mineralnu (jaču) i čašu voderespo wrote: nevazno uglavnom vecina ih narucuje tako jer kontaju da je to ono cool tako je tako treba jer da narucis drugacije ispao bi papak/papanka
Ali meni je definitivno najstrašnije kad počnem naručivati i šta god kažem (pročitam sa menija) konobar kaže "nema".
-
Muderiz
#66 Re: Scene u kaficima
Hmm, ne bas zahvalna scena. U prepunom kaficu "SOS" pozvoniti zvono, a ne znati sta to znači(tura citavoj kafani)
Sreca pa je gazda imao razumijevanja.
A u diskoteci Bridge (Mo) malo je falilo da me konobar izbaci zato sto sam trazio tacan iznos kusura. Naljutio se frajer, posla me u p.m. i vrati pare hahah
A u diskoteci Bridge (Mo) malo je falilo da me konobar izbaci zato sto sam trazio tacan iznos kusura. Naljutio se frajer, posla me u p.m. i vrati pare hahah
- 2407
#67 Re: Scene u kaficima
Jer valja oprati te iste cashe a od njih nema nikakve zarade. Ni meni se to ne svidja, ali da postanem nekada konobar mislim da bih isto to radio.sheilak wrote:Dobro, ali sta fali donijeti casu vode uz kafu-ako to gost trazi?
Sto se tice kafe volim Marquee jer im je dobra kafa, uz jednu kafu mozes sjediti beskonacno sati i niko ti nista nece reci, donesu ti vodu uz kafu i kada ne trazis u jedno 90% slucajeva a obavezno kada trazis, sto je rijedak slucaj u drugim kaficima.
- respo
#68 Re: Scene u kaficima
u rijetkim prilikama kad nema ni sokova ni nicega osim kafe narucim kafu znam da je necu popiti al nevaznosheilak wrote:Dobro, ali sta fali donijeti casu vode uz kafu-ako to gost trazi? Ili keks?![]()
donesemi casu vode
ja bi mu vodu i u lice
jbt nisam trazio vodu sta je imas odnositi
eto vi imate problema sa nedonosenjem vode ja imam problema kad mi je donesu
isto kao da znaju i gdje god sam sjedio donesu vodu uz svakakve narudzbe kao sto nelington rece uz mineralnu i casu vode uz kolu i casu vode (ovo mi se bukvalno desilo 2-3 puta) koji mi klinac onda donosis colu i mineralnu donesi mi samo vodu da pijem
- alibaba_i_30_godina
#69 Re: Scene u kaficima
Ne znam gdje je taj SOS ali u Cheersu ima takodjer to zvono ... malo je falilo da jedna djevojka pozvoni, na moj nagovor naravno a nisam joj bio rekao sta to predstavlja, zensko ko zensko odmah podje na pozvoni kad joj rece jedan lik da ni za zivu glavu to ne uradiMuderiz wrote:Hmm, ne bas zahvalna scena. U prepunom kaficu "SOS" pozvoniti zvono, a ne znati sta to znači(tura citavoj kafani)![]()
Malo se kasnije durila al' je proslo ...
Inace, Cheers je
Nikad me nijedan konobar nije prevario jer jednostavno to ne tolerisem ...
Neko je gore pitao za kolacic, znam da u Ortu uz caj obavezno stave kolacic/keksic i med ... ii pravo lijepo oblikuju nes, na vrh naprave neki znak - meni jednom dosao nekakav smajli a jednom noga (sta god to znacilo)
-
Static-X
#70 Re: Scene u kaficima
nellington wrote: Ali meni je definitivno najstrašnije kad počnem naručivati i šta god kažem (pročitam sa menija) konobar kaže "nema".
- JThomas
#71 Re: Scene u kaficima
lik koji ne pije kafu se čudom čudi zašto ljudi piju vodu uz kafu.
pa majke mi...
kažem ti, da jednu popiješ, znao bi zašto.
pa majke mi...
- respo
#72 Re: Scene u kaficima
uz tursku kafu ima smislaJThomas wrote:lik koji ne pije kafu se čudom čudi zašto ljudi piju vodu uz kafu.
pa majke mi...kažem ti, da jednu popiješ, znao bi zašto.
al koliko ljudi koje izlaze u kafice u gradu pije tursku kafu?
- nellington
#73 Re: Scene u kaficima
Jedna priča iz Stelle. Naručim čaj prije par godina, donesu fino čaj, limun i kesicu šećera i meda. Ja sve fino upotrijebim, popijem, i naplate mi X KM (ne sjećam se koliko). Na računu piše "Čaj s medom X KM". Poslije par dana, opet dođem, naručim čaj, ne upotrijebim med, naplate mi Y KM ((Y=X-0.5)), Na računu piše "Čaj Y KM". Više mi to nije ni toliko smiješno ni neobično, ali tad sam bio iznenađen 
@Static-X: još da to nije elitna sarajevska slastičarna...
@Respo: lično ne pijem ništa osim espressa i turske kafe (osim u casa del cafe gdje po običaju naručujem macchiato)
@Static-X: još da to nije elitna sarajevska slastičarna...
@Respo: lično ne pijem ništa osim espressa i turske kafe (osim u casa del cafe gdje po običaju naručujem macchiato)
- ranger
#74 Re: Scene u kaficima
objasnio sam to par postova ranije...respo wrote:uz tursku kafu ima smislaJThomas wrote:lik koji ne pije kafu se čudom čudi zašto ljudi piju vodu uz kafu.
pa majke mi...kažem ti, da jednu popiješ, znao bi zašto.
al koliko ljudi koje izlaze u kafice u gradu pije tursku kafu?
- JThomas
#75 Re: Scene u kaficima
ti znaš ima li smisla, a ne piješ kafu?