Ako ti u svom početnom postu, na ovoj temi, ustvrdiš kako vjernici ne misle svojom glavom i ne slušaju zdrav razuma - šta onda očekuješ? Ozbiljnu polemiku? S kim? Sa onim
nezdravog razuma? Ili misliš da će ti vjernici čestitati na tačnoj dijagnozi i usrdno zamoliti da ih bar ti razumiješ, ako neće niko drugi, u njihovim tlapnjama?
Ako ti u svom narednom postu citiraš ajet istrgnut iz konteksta (a o toj temi se često govorilo i sam sam na takve zlonamjernosti stalno upozoravao - svaki ajet ima i svoje tumačenje, svoj uzrok objave, svoj kontekst, itd), sugerirajući čitateljima ksenofobičnost, netoleranciju, fanatizam, radikalizam islama, a onda i neke stavove nekih muslimana iz Malezije - jel to tvoja ozbiljna polemika na ovoj temi, temi o odgoju djece? Vjerujem da si ti uvjeren u to.
Hoćeš li ti (ili to već sad činiš, ne znam) govoriti svojoj djeci (ako bi te nekad upitali -
ko su muslimani?) da su muslimani ljudi koji ne misle svojom glavom, zadrti, anahroni, čak i opasni (
''sine, oni vjeruju da treba ubiti svakog ko ne vjeruje u Boga'', kazat ćeš svom djetetu?)?
Naravno da ću svoje dijete odgajati kao vjernika, koliko god budem u stanju. A kada stekne punoljetstvo - sam će skontati šta mu je dobro. I djecu valja odgajati imajući na umu i univerzalne vrijednosti islama, kao i okolnosti u kojima živimo.
Pod
univerzalnim vrijednostima računam i to da neće imati kompleks manje vrijednosti što je musliman, stideći se toga, kao što neki imaju.
Pod
okolnostima računam na to i da će znati da živi u društvu kojeg dijeli sa ljudima koji i ne vjeruju u ono što on vjeruje i ne žive po načelima i propisima njegove vjere, ali da valja poštovati tu činjenicu, uvažavati svoje komšije, poznanike, učitelje, profesore (kao što sam i sam uvijek činio) druge vjere ili svjetonazora, i činiti im dobro. Jer prošle hefte smo čistili snijeg samo moj komšija Mato (katolik, praktičar) i ja (musliman, praktičar), pa se siti ispričali o svemu, pa i Bogu. Dva vjernika čistila snijeg, a drugi mahmurali, šta li...Dakle, i moje dijete će čistiti snijeg sa Markom, Kristijanom i bilo kim drugim jer je dio
imana, dio vjere je da se skloni sa puta nešto sto smeta prolaznicima...Bez obzira u šta ti prolaznici vjerovali ili ne...
Au revoir!