Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Moderator: anex
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#51 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
iml' stanga u bifeu ??

-
neki
#52 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Bolje da nisi davao svoj doprinos ispao bi pametniji...put je bio promotivni, voz je na svakoj stanici stajao po 10-15 minuta..Maystor wrote:Čitam naslov: "Talgo voz jurio bh. prugama". Kad tamo piše:
"Put od Sarajeva do Doboja trajao je tri sata, a najviša brzina koju je ovaj savremeni voz dostigao iznosila je 70 kilometara na čas."
Ovo je otužno. Pa s biciklom se može doći do Doboja za nekoliko sati. Čuj razvio brzinu od čak 70 km/h !? Nevjerovatno![]()
Evo da i ja dam jedan doprinos: SA-Doboj = 160 km, t = 3 sata, znači prosječna brzina kretanja = 53 km/h.
Zaključak: popišam se na ŽFBiH i njihov Talgo voz.
70 km/h nije max nego prosjecna brzina
-
staza
#53 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Voz divno izgleda i spolja i iznutra, ali se javljam samo da forumaše upozorim.igorailwayman wrote:Postavljam nekoliko slika ovog zaisra prekrasnog voza
Ne sjedajte, ni za živu glavu, u taj voz. Obožavam vozove i putovanje bilo koje vrste, ali u njega neću nikada sjesti i apelirat ću na sve koje znam da ne sjedaju. Pruge su nam u katastrofalnom stanju, a ta vrsta male kompozicije i manjega vagona traži sofisticiranu prugu, koja nikad nije bila u širokoj upotrebi ni u Evropi, ni u Japanu, ni bilo gdje na svijetu... Hrvatski primjer je dovoljan, a u kakvom su stanju naše pruge neće biti dovoljno 120 km/h, nego 70 km/h da čitava kompozicija iskoči iz šinâ. Ni van Hrvatske, tamo gdje je testiran, ovaj voz nije pokazao pretjeranu sigurnost.
- law2
#54 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Cilj kupovine devet garnitura ovih najsavremenijih vozova iz Španije, jeste cjelokupno poboljšanje našeg
željezničkog putničkog saobraćaja, odnosno, da do Zagreba i Beograda dođemo za 4,30 sati, do Ploča za
manje od dva sata, a do Budimpešte za manje od 7 sati.
Prva garnitura Talgo vagona trenutno je u carinskom skladištu zbog plaćanja PDV‐a, nakon čega će izaći
na prugu radi ispitivanja i procedura uvođenja u saobraćaj. Tim za implementaciju Projekta Talgo ŽFBiH
ntenzivno radi na svim aktivnostima vezanim za njegovo uvođenje u saobraćaj i to uz koordinaciju svih
nadležnih organa u skladu sa njihovim zakonskim ovlaštenjima i zadacima.
U redovan saobraćaj ovi vagoni biće uključeni polovinom decembra, stupanjem na snagu zimskog reda
vožnje. Tada bi u saobraćaj mogla biti uvedena i druga garnitura koja bi prema planu isporuke, trebala
stići do kraja godine. Preostalih sedam garnitura za ŽFBiH stići će u 2011. godini. Putnici će imati priliku
da isprobaju ove vagone i prije decembra, s obzirom na to da je predviđeno da u toku ljetne turističke
sezone budu uvedeni na liniji Sarajevo – Ploče.
Vozovi Talgo ubrajaju se u red najsavremenijih, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici koja je
ednostavna za održavanje i omogućava visok komfor i velike brzine. Garnitura je sastavljena od devet
vagona od čega su dvije trećine drugog, a jedna trećina prvog razreda. Odlikuje ih visok komfor sa
sjedištima poput onih na transkontinentalnim avionskim linijama, televizorom, Internet priključkom i
drugim dodacima. Imaju i posebne odjeljke za invalide, a noćni vozovi i tuš‐kabinu u spavaćim kolima.
Osim toga, Talgo vozovi na svakoj pruzi omogućavaju veće brzine za 30 posto, pa će tako biti i na našim.
Napominjemo da će rezervisanje karata biti moguće putem Interneta. Vozovi ove generacije saobraćaju
samo još u Španiji, a uveli su ih u saobraćaj kao hotel‐vozove i noćne vozove. Inače, vozovi Talgo svojim
tehnološkim inovacijama osvajaju cijeli svijet, pa su zastupljeni i u Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, SAD,
Kazahstanu i drugim zemljama.
preuzeto sa BIltena br.13 ŽFBIH :
željezničkog putničkog saobraćaja, odnosno, da do Zagreba i Beograda dođemo za 4,30 sati, do Ploča za
manje od dva sata, a do Budimpešte za manje od 7 sati.
Prva garnitura Talgo vagona trenutno je u carinskom skladištu zbog plaćanja PDV‐a, nakon čega će izaći
na prugu radi ispitivanja i procedura uvođenja u saobraćaj. Tim za implementaciju Projekta Talgo ŽFBiH
ntenzivno radi na svim aktivnostima vezanim za njegovo uvođenje u saobraćaj i to uz koordinaciju svih
nadležnih organa u skladu sa njihovim zakonskim ovlaštenjima i zadacima.
U redovan saobraćaj ovi vagoni biće uključeni polovinom decembra, stupanjem na snagu zimskog reda
vožnje. Tada bi u saobraćaj mogla biti uvedena i druga garnitura koja bi prema planu isporuke, trebala
stići do kraja godine. Preostalih sedam garnitura za ŽFBiH stići će u 2011. godini. Putnici će imati priliku
da isprobaju ove vagone i prije decembra, s obzirom na to da je predviđeno da u toku ljetne turističke
sezone budu uvedeni na liniji Sarajevo – Ploče.
Vozovi Talgo ubrajaju se u red najsavremenijih, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici koja je
ednostavna za održavanje i omogućava visok komfor i velike brzine. Garnitura je sastavljena od devet
vagona od čega su dvije trećine drugog, a jedna trećina prvog razreda. Odlikuje ih visok komfor sa
sjedištima poput onih na transkontinentalnim avionskim linijama, televizorom, Internet priključkom i
drugim dodacima. Imaju i posebne odjeljke za invalide, a noćni vozovi i tuš‐kabinu u spavaćim kolima.
Osim toga, Talgo vozovi na svakoj pruzi omogućavaju veće brzine za 30 posto, pa će tako biti i na našim.
Napominjemo da će rezervisanje karata biti moguće putem Interneta. Vozovi ove generacije saobraćaju
samo još u Španiji, a uveli su ih u saobraćaj kao hotel‐vozove i noćne vozove. Inače, vozovi Talgo svojim
tehnološkim inovacijama osvajaju cijeli svijet, pa su zastupljeni i u Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, SAD,
Kazahstanu i drugim zemljama.
preuzeto sa BIltena br.13 ŽFBIH :
Code: Select all
http://www.zfbh.ba/zfbhbax/imagaes/Info/Broj_13.pdf-
Bo Bo
#55 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Čitam ovaj post, i razmišljam. Ja nisam zaposlen na željeznici ali čim voz krene u eksplataciju idem napraviti đir.Hrvatski primjer je dovoljan, a u kakvom su stanju naše pruge neće biti dovoljno 120 km/h, nego 70 km/h da čitava kompozicija iskoči iz šinâ.
Što se tiče nagibnog voza iz Hrvatske, to je sastivm druga prica, retardin za šine je glavni uzrok nesreće koja se desila u Rudinama. Pomenute garniture su imale problema sa nagibnom tehnikom, pucanjem osovina i to se znalo prije nego je kompozicija kupljena. Njemci su odavno apelirali na taj problem, ali niko nije imao sluha u slučaju nagibnih vozova.
Talgo nema takav sistem naginjanja i on se bez svoje lokomotive i nece naginjati. Pruga je u losem stanju i tu se slazem, alo da ce izletiti iz sina pri brzini od 70 km/h nije bas tako.
Mislim trebamo biti otvoreni i znati da se po BiH vozom nikada ama bas nikada nece moci ici brzinom vecom u najboljem slucaju od 140 km/h na pojedinim dionicama ni kad se pruga remontuje na postojecoj trasi.
Za vece brzine treba tunela i tunela iskopati, mostova napraviti. Pozdrav Bo Bo
-
Bo Bo
#56 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Par novih fotografija kompozicije sa proba. PoZdrav Bo Bo
.

- macan prvi
#57 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Moze li klima u ovom vozu izdrzati temperature do 35 ili 40 stepeni? Pitam jer su u npr. Njemackoj klime u modernim ICE-vozovima u zadnjim danima znale zakazati zbog vala vrucine sto nije ugodno kad se ne moze spustiti prozor...

- niskoprofilni
#58 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Klima uređaji u Talgo vozovima su savršeni. Pa oni dolaze iz ŠPANIJE gdje je još dosta toplije nego u BiH.
Uglavnom, lično sam ja putovao Talgo vozom na relaciji Madrid-Badajoz (jug Španije) prošle godine.
Bilo je napolju 45 stepeni, a u vozu 23-24, predivno iskustvo!
Talgo je zaista divan voz! pozzzzzz
Uglavnom, lično sam ja putovao Talgo vozom na relaciji Madrid-Badajoz (jug Španije) prošle godine.
Bilo je napolju 45 stepeni, a u vozu 23-24, predivno iskustvo!
Talgo je zaista divan voz! pozzzzzz
- macan prvi
#59 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
-
Bo Bo
#60 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Jedan promotivni video vezan za Talgo kompoziciju ŽFBiH. Riječ je o amaterskom uredku, s ciljem upoznavanja građanstva. Pozdarav Bo Bo
.
http://www.youtube.com/watch?v=ZIU1O7fM ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=ZIU1O7fM ... r_embedded
- sodom
#61 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Gdje si našao muziku, majke ti? 
-
bullmastiff
#62 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
kad ce se moci putovati ovim vozovima na relacijama npr BiH Hrvatska, BiH -Austrija? , BiH - Slovenija? i slicno?
imal i kakav info?
imal i kakav info?
- zateznistub
#63 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Ne razumijem se u vozove ali mi ovaj izgleda pravo dobro. Jos kad bi ih bilo vise. Samo me strah kad ga nasa bagra i seljaci zajasu, koliko li ce izdrzati?
- karanana
#64 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
ja sam mislio da kompozicije dolaze ukomponovane sa lokomotivom odnosno da je i lokomotiva sastavni dio voza, a ono oni koriste one stare lokomotive. nekako mi ne ide uz one vagone. fakat sam mislio da ce i lokomotiva doci i da ce citav voz izgledati isto.
- smoki_choko
#65 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
pa lokomotive za talgo vagone su napravljene za modernije pruge i za brzine preko 100kmh. nema uslova da se voze po nasim prugamakaranana wrote:ja sam mislio da kompozicije dolaze ukomponovane sa lokomotivom odnosno da je i lokomotiva sastavni dio voza, a ono oni koriste one stare lokomotive. nekako mi ne ide uz one vagone. fakat sam mislio da ce i lokomotiva doci i da ce citav voz izgledati isto.
- drndalo
#66 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Pa ako nema uslova, koji ce nam onda i vagoni koji mogu ici brzo, ali ih nema ko(sta) vuci tom brzinom !!!???
Na dobrim prugama su i stari vagoni kada su bili ispravni mogli ici >80-100 km/h... Da nam je prvo to ponovo postici...
Na dobrim prugama su i stari vagoni kada su bili ispravni mogli ici >80-100 km/h... Da nam je prvo to ponovo postici...
- alibaba_i_30_godina
#67 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Nije samo kod nas slucaj da ove vagone vuce starija lokomotiva, neko je vec davno postavljao slike kao dokaz da je i u drugim vise razvijenim zemljama ista situacija.drndalo wrote:Pa ako nema uslova, koji ce nam onda i vagoni koji mogu ici brzo, ali ih nema ko(sta) vuci tom brzinom !!!???
- law2
#68 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Moze li samo neko navesti na kojim relacijama vozi ovaj voz. Hvala
- alibaba_i_30_godina
#69 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Koliko znam jos uvijek nije pusten u komercijalne svrhe, jos uvijek vrse testiranja.law2 wrote:Moze li samo neko navesti na kojim relacijama vozi ovaj voz. Hvala
- drndalo
#70 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
NeyDan wrote:neko je vec davno postavljao slike kao dokaz da je i u drugim vise razvijenim zemljama ista situacija.
Salim se, znam sta si htio reci, ali nisam mogao odoliti...
- alibaba_i_30_godina
#71 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Zasto biti negativan i misliti samo u terminima 'razvijene' i 'nerazvijene zemlje', kad je bolje govoriti manje razvijena ili vise razvijena zemlja.drndalo wrote:NeyDan wrote:neko je vec davno postavljao slike kao dokaz da je i u drugim vise razvijenim zemljama ista situacija.Mi smo kao razvijena zemlja...
![]()
Salim se, znam sta si htio reci, ali nisam mogao odoliti...
Takodjer, nikad nisam volio ni izraz "zemlje u tranziciji".
Nego da se vratim na temu, vagoni odlicno izgledaju i nadam se da ce isti pomoci u uspostavljanju boljeg imidza Zeljeznica FBiH, kao i razviti taj oblik transporta koji je mnogo ljepsi i ugodniji od prevoza autobusima.
- drndalo
#72 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Ma i ja se nadam, ali mi slabo te nade idu... Kupujemo brze vagone, koji ne mogu brzo ici bec brzih lokomotiva, koje ne mogu brzo ici bez opravke infrastrukture... Tipicna nasa posla... Najvaznije je da je neku uzeo proviziju, dal' od Spanaca ili Talijana, sasvim je svejedno...
I opet se tjesimo, samo nek' ne puca, ide nabolje, nezaustavljivo srlajmo u progres, itd...
Znajuci nas, sjedista u tim novim vagonima ce biti unistena u roku mjesec dana...
Na zalost...
I opet se tjesimo, samo nek' ne puca, ide nabolje, nezaustavljivo srlajmo u progres, itd...
Znajuci nas, sjedista u tim novim vagonima ce biti unistena u roku mjesec dana...
Na zalost...
- alibaba_i_30_godina
#73 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Ne kazem da nisi u pravu al' od necega se mora krenuti. Trenutno stanje je veoma alarmantno, tj. nepovoljno za samiu zeljeznicu jer ne valja infrastruktura, a ne valjaju ni vozovi pa niko nece da se vozi istim. Rekonstrukcija pruge je znatno veci kolac od nabavke nekoliko vagona, koji komotno mogu ici i ovom sada prugom. Mislim da nije lose sto su nabavili ove vagone jer, uz dobar marketing, mogu privuci vise korisnika njihovih usluga a time i povecati dobit/profit koji ce moci ulagati u rekonstrukciju pruge ili nekih drugih potrebnih stvari.drndalo wrote:Ma i ja se nadam, ali mi slabo te nade idu... Kupujemo brze vagone, koji ne mogu brzo ici bec brzih lokomotiva, koje ne mogu brzo ici bez opravke infrastrukture... Tipicna nasa posla... Najvaznije je da je neku uzeo proviziju, dal' od Spanaca ili Talijana, sasvim je svejedno...
Na zalost...
-
dariomiamigo
#74 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Vožnja u Talgo kompozicijam će ipak biti malo skuplja , tako da neće baš svako moći koristiti. To implicira ipak nešto bolji odnos prema imovini željeznicama onih koji imaju novac da plate to zadovoljstvo.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#75 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH
Pa sigurno je da Talgo nece voziti navijace i školarce, pa tako de nece ni biti uništavanja. Vozit ce na međunarodnim relacijama i sigurno da ce biti neki nadzor. Na našim prugama i jest potreban ovakav voz, kada su pruge neugodne, neka barem vagoni ublažavaju tu neugodnost, a i vremensko trajanje putovanja na našim prugama zahtijeva udobnost, internet i restoran. Mislim da je sama lokomotiva za Talgo više puta skuplja od kompozicije, pa tako da njena kupovina bi bila totalni promašaj, s obzirom da na ovim prugama ne može pokazati svoje.