Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

encian

#51 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by encian »

ja nemam tih toliko zavidnih, doduse dosta se "prijatelja" iz djetinjstva prorijedilo a kriteriji su drugaciji za ove nove. jos ponegdje postoji nesto zdrave konkurencije, mada je i toga skoro nestalo. jednostavno zivot naucio da nije sve ni do tebe ni do tvog konja.

imam prijateljicu s kojoj imam obicaj razmjeniti "joj pozitivno ti zavidim" kad se nesto lijepo desi kod neke. sama nisam bas zavidna, ali mi je nakratko krivo kad neko dobije nesto guzovace a ja, iako sam se izvrnula naopacke, ne dobijem :) . mozda je i to zavist :) .

imam i jednu s kojom se rijetko vidjam, ali eto drugarice smo valjda. posljednji put smo se srele nakon 9 mjeseci, jer ja zivim nekih 10tak hiljada km od nje. uglavnom, sjedimo mi tako i ja nakon jedno sat vremena skontam kako sad znam imena svih zivih u njenoj firmi i ko sta misli o kome, i ko sta umislja o sebi, i ko je sta pomagao ili podapinjao drugima, a ona mene nije pitala ni jednostavno "sta ima kod tebe" :D .
Fair Life

#52 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Fair Life »

encian wrote:...
imam i jednu s kojom se rijetko vidjam, ali eto drugarice smo valjda. posljednji put smo se srele nakon 9 mjeseci, jer ja zivim nekih 10tak hiljada km od nje. uglavnom, sjedimo mi tako i ja nakon jedno sat vremena skontam kako sad znam imena svih zivih u njenoj firmi i ko sta misli o kome, i ko sta umislja o sebi, i ko je sta pomagao ili podapinjao drugima, a ona mene nije pitala ni jednostavno "sta ima kod tebe" :D .
Da li si ti nju pitala o vezi svega ovog sto si od nje saznala?

Najbolji su prijatelji koji malo pitaju (ispituju) ali su uvijek spremni saslusati ono sto im sam zelis reci.
ljubav_aha

#53 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ljubav_aha »

Fair Life wrote:Najbolji su prijatelji koji malo pitaju (ispituju) ali su uvijek spremni saslusati ono sto im sam zelis reci.
pa i ne trebaju puno pitati,jer upravo saslusaju prijatelja/icu :D :lol: ;-)
Fair Life

#54 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Fair Life »

ljubav_aha wrote:
Fair Life wrote:Najbolji su prijatelji koji malo pitaju (ispituju) ali su uvijek spremni saslusati ono sto im sam zelis reci.
"...ali su uvijek spremni saslusati ono sto im sam zelis reci."

Ne interesuje ih ni manje ni vise od toga !
ljubav_aha

#55 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ljubav_aha »

Fair Life wrote:
ljubav_aha wrote:
"...ali su uvijek spremni saslusati ono sto im sam zelis reci."

Ne interesuje ih ni manje ni vise od toga !
razumijem te vrlo dobro ;-)

ali , zar nisi pomoslio da ako postavis pitanje,mozes upravo" kliknuti" rijesenje problema
atko

#56 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by atko »

@SoulSeeker mudro zboris :wink:

Cudan je ovo mentalitet i surov i pitom do PM ... ljudi koji nastoje obezvrijediti sve sto se izdigne iznad njihovog horizonta ucmalosti ... ako si ispod tog horizonta tu su da iskreno placu sa tobom nad tvojom sudbinom.

U principu treba procitati Andrica i Selimovica i mnoge stvari ti se posloze o ovom mentalitetu ... tako da ja nemam problema :D ... kad mi uleti u kadar radoznala komsinica sa konstatacijom da mi ne trebaju tolike skole i da me priupita sto se jos nisam ozenio i sto nema 3 djece ... jer u njenim godinama se imalo po 3 djece (tu se odmah ispipava da nemam slucajno kakvu maHanu, mozda ne mogu imat djece :D il hoce da ti uvali neku svoju sestricnu :D itd itd ) onda ozbiljno lupis nesto sto ne moze skontat ni sa ostalim komsinicama zajedno ... kazes npr ... da moras jos da uradis magisterij iz oblasti mehatronike koji ti je neophodan za doktora iz oblasti "kastomizacije" mikro kontrolelar u embeded sistemima :D :D :D

Znaci samo veselo ... :wink:
Vragolan

#57 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Vragolan »

ne mogu se sa njima konstantno druziti
ali ponekad sjednem popijem kafu sa jednim parom, koji pate od nekih velicina, titula
a zavist im uopste nije prekrivena
i naravno ja i moja draga smo uigran tandem pa im tako plasiramo razne price da im tu zavidnost jos vise "povecamo"
to su ljudi koji zarade oko 1500KM mjesecno (dvije plate)
koji su u kreditu, koji obavezno ide na skijanja i ljetovanja, koji se preseravaju po restoranima, koji se trude da nosaju markice itd itd, eto da bi se mogli okolo hvaliti i mjesecima porepricavati dozivljaje (ovo je 100% sigurno)
ja im se cudim kako spajaju kraj sa krajem, ali bitno se pokazati, npr., ako ja imam najjnovi mob i lik ga vidi on ce nabaviti jos bolji noviji, tako je bilo i sa autom, i LCD-om, namjestajem itd itd, ne kontam ih
i naravno takvima ledja ne okrecemo, i nista osjetljivo iz svoje intime i sovjih problema ne iznosimo pred njima

inace se ne zamaram ko sta misli i da li je zavidan ili ne, hebe mi se, je gledam svoja posla i pokusavam da pometem prvo ispred svojih vrata, ako je neko zavidan neka crkne od zavisiti
SoulSeeker

#58 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by SoulSeeker »

atko wrote:Cudan je ovo mentalitet i surov i pitom do PM ... ljudi koji nastoje obezvrijediti sve sto se izdigne iznad njihovog horizonta ucmalosti ... ako si ispod tog horizonta tu su da iskreno placu sa tobom nad tvojom sudbinom.
Nedavno sam izmislio novu foru... Kupio sam na buHljaku nekakav mobitel za deset maraka (crni, dobar ko hljeb, radi se o Nokia 5110 koju je neko spuc`o u zid vjerovatno radi kašnjenja toplog obroka pa se raspala i malo napukla) i dodao mu ULTRA karticu. Svoj mobilni sa brojem koji koristim ostavim na radnom stolu, onda odem u WC i nazovem svoj broj sa ove polijepljene Nokije. Nakon toga se vratim i oni me naravno informišu da me je neko zvao i da je mobilni zvonio kao lud što im vjerovatno smeta jer ne mogu spavati, i sad slijedi scena...

Uzimam svoj mobitel sa brojem koji stvarno koristim, prebacujem ga na nečujno (da me neko ne provali za slučaj da počne zvoniti u pola razgovora), i kao fol šaljem povratni poziv nekim nepostojećim osobama koje su me "zvale", pa na sav glas ugovaram poslove od po par hiljada maraka i čitavo vrijeme naglašavam "ne gospodine, meni ne možete platiti na rate, ja nisam socijalno, naravno gospodine, možete uplatiti novac u roku sedam dana, hvala, hvala, drago mi je što ste zadovoljni, i ja Vama gospodine, i ja Vama". A ja da vidiš faca poslije "razgovora" Tiiiiiiito dragi. Ko da sam im pobio svu familiju. :)
atko wrote:U principu treba procitati Andrica i Selimovica i mnoge stvari ti se posloze o ovom mentalitetu ...
Već kad si spomenuo Selimovića... Jednom sam ga u nekom bezveznom neradničkom razgovoru o ratu uz kafu i rahatlokum slučajno citirao i naveo onu scenu kada trojica vojnika siluju ženu, pa joj daju hljeb a ona pljune i uzme ga na kraju... i sad ovi što rade sa mnom šute, šute... pa će ovaj jedan...

"Dobar je taj Meša Selimović, pametan je neki čovjek. U kojoj je jedinici bio i gdje radi?"

Ostao sam bez teksta, a sada sam pobrisao i spot radi neprimjernog sadržaja. :D
atko wrote:Znaci samo veselo ... :wink:
Pa tako i treba, žao mi je samo ljudi koji još žive u iluzijama da se zavidnim ljudima može pomoći. Njih je najbolje distancirati. Što ih više distanciraš, više cijeniš samog sebe, i pokazuješ kako ti uopšte nije stalo do njihovog mišljenja, više te i cijene.
Last edited by SoulSeeker on 23/02/2010 08:51, edited 3 times in total.
JThomas

#59 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by JThomas »

sve se nema, a jede se solo grah :D

ma šta me boli neka stvar šta ko priča... svoj trip, svoj metod, možda i jesam lud, al' sam lud s metodom :D :D
SoulSeeker

#60 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by SoulSeeker »

JThomas wrote:sve se nema, a jede se solo grah :D

ma šta me boli neka stvar... :D :D
Gravče u tavče... Jednom jeo i ono... njami... Najbolji je sa bosanskom pogačom koju napravi žena iz nekog daljeg sela u peći na drva. :)
SoulSeeker

#61 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by SoulSeeker »

babyline wrote:wow :dance:
Baš sad gledam šta je za wooow. Mislio sam da citiraš onaj dio u kojem mi punica "radi" sa drilovkom od petnes` kila. :D :D :D :D
statix

#62 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by statix »

JThomas wrote:sve se nema, a jede se solo grah :D

ma šta me boli neka stvar šta ko priča... svoj trip, svoj metod, možda i jesam lud, al' sam lud s metodom :D :D
Zar ne ide: Sve se nema, a grah se povraca. :) :lol:
JThomas

#63 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by JThomas »

ovo je novelirana verzija :D
encian

#64 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by encian »

Fair Life wrote:
encian wrote:...
Da li si ti nju pitala o vezi svega ovog sto si od nje saznala?

Najbolji su prijatelji koji malo pitaju (ispituju) ali su uvijek spremni saslusati ono sto im sam zelis reci.
ma iskreno da ti kazem, nisam :-D . shvatila sam da ima potrebu da isprica, pa smo i pocele i zavrsile sa stvarima u njenom zivotu. ali ipak sam bilo aktivna i zainteresovana iako mi je eto ovo gore palo na pamet u neka doba :). vise me je ta pomisao zabavila nego povrijedila :-D .
marselaaaa

#65 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

Ne znam spada li to pod ovu temu, ali, da imam i ja nekih kvazi-prijatelja kojima ne mogu reci sta tacno mislim o njima jer jednostavno nisam taj tip. Neke stvari trpim, a trenutno imam situaciju gdje se druzim s jednom osobom koja me gotovo svaki put kad smo skupa dovodi u nezgodne situacije, vrlo je egocentricna i da, cesto prica o poslu i svojim basnoslovnim uspjesima, koji me, zaista puno ne zanimaju jer ne nalazim se s nekim kako bi razglabali o njenoj/njegovoj placi i poslovnim putovima. Da, ta osoba me u proslosti dobro iskoristavala, odlicno je znala vodu navoditi na svoj mlin. Prije par godina sam je prokuzila, I dalje se druzimo, ono, povremeno, sto mi odgovara, ali ona ne odustaje od neprestanih poziva (i dalje smatram da joj uvijek nesto treba). Kako zahladiti odnose ovdje ili ih barem svesti na minimalu, a da doticnoj osobi ne saspes sve u brk jer znas da ce to rezlutirati potpunim kolapsom i krivicom s kojom se ne zelim suocavati jer nisam taj tip?

Imaš pravo sličnu situaciju kao i ja jer je i meni najveći problem staviti nekome u ovom slučaju "prijateljici" otvoreno do znanja kao: ne sviđa mi se kad lažeš,kad konstruišeš čitave priče da bi ostvarila nekakav svoj što je najgore interes malog značaja (tipa da me "iskoristi" za vožnju da ne plaća taxi),kada otvoreno pokažeš da mi zavidiš jer sam uradila dobro ispit dok ti istovremeno ne želiš da žrtvuješ svoje vrijeme za isti cilj, da me zoveš non stop i naljutiš se kada ti poslije sat vremena slušanja tvojih problema kažem moram pravit ručak ili se čak ni ne javim kada zoveš,što si licemjer jer kažeš da vjeruješ u Boga i to ističeš a u isto vrijeme si otvoreno zlobna,ti si najpametnija na sve što neko kaže ili uradi ti imaš komentar da to ne valja da bi ti ovako ili onako ......... :) :) :)
U idealnoj situaciji bi ja to tako posložila i rekla joj jer eto dugo se družimo pa da unaprijedimo naš odnos, ali ja nisam taj tip fakat mi je teško bilo koga dovesti u neugodnu situaciju i prouzročiti mu neko negativno osjećanje,bez foliranja stvarno mi to teško pada, meni je prihvatljivije totalno zahladiti odnose nego se nositi sa još naprednijim metodama provociranja jer sam eto zaboga rekla ovo gore navedeno,a u isto vrijeme ni ne vjerujem baš da bi imalo efekta .........
marselaaaa

#66 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

zarade oko 1500KM mjesecno (dvije plate)
koji su u kreditu, koji obavezno ide na skijanja i ljetovanja, koji se preseravaju po restoranima, koji se trude da nosaju markice itd itd, eto da bi se mogli okolo hvaliti i mjesecima porepricavati dozivljaje (ovo je 100% sigurno)
ja im se cudim kako spajaju kraj sa krajem, ali bitno se pokazati, npr., ako ja imam najjnovi mob i lik ga vidi on ce nabaviti jos bolji noviji, tako je bilo i sa autom, i LCD-om, namjestajem itd itd, ne kontam ih

E ovo mi stvarno nije jasno pošto imamo i mi sličan primjer samo što to mog muža uopšte ne dotiče u mjeri u kolikoj mene nervira :) Kada im odeš u goste počnu iznositi cipele sa cijenama ,majice sa etiketam .... :) :) :)
mislim halo??? Kada ih sretneš u gradu vade iz kese da ti pokažu šta su kupili, iako znam da oblijeću po radnjama i samo razgledaju pa kada bude sniženje tamo su prvi, što uopšte nije toliko bitno jer su to tipovi što odvajaju od usta da kupe nešto čime se mogu hvaliti i uživati ako im neko zavidi jer je valjda to i cilj da im neko zavidi ako sam dobro skontala.
Static-X

#67 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Static-X »

marselaaaa wrote:zarade oko 1500KM mjesecno (dvije plate)

E ovo mi stvarno nije jasno pošto imamo i mi sličan primjer samo što to mog muža uopšte ne dotiče u mjeri u kolikoj mene nervira :) Kada im odeš u goste počnu iznositi cipele sa cijenama ,majice sa etiketam .... :) :) :)
mislim halo??? Kada ih sretneš u gradu vade iz kese da ti pokažu šta su kupili, iako znam da oblijeću po radnjama i samo razgledaju pa kada bude sniženje tamo su prvi, što uopšte nije toliko bitno jer su to tipovi što odvajaju od usta da kupe nešto čime se mogu hvaliti i uživati ako im neko zavidi jer je valjda to i cilj da im neko zavidi ako sam dobro skontala.
Po tvojoj prici ispade da oni preceruju ali da ima i malkice ljubomore s tvoje strane :D
JThomas

#68 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by JThomas »

i šta ti imaš s tim jel on kupio na sniženju ili nije?

smeta ti - nemoj se družiti s njima. i zdra'o. nemam ja toliko vremena i energije da je trošim na ljude koji mi ne odgovaraju i ne gode. a kamoli da razbijam glavu gdje su šta kupili i za koliko para...
pustopoljina

#69 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

to je ono sto pokusavam reci...svi ti odnosi-pa i oni koji nas cine nezadovoljnim-su odnosi u kojima smo mi jedan od dva faktora.
iz nekog razloga se drzis za ljude koji te zapravo nerviraju...i iako znas da se sve moze vrlo lako prekinuti-ti odrzavas taj odnos...
razlog je u tebi.
duboko u tebi je nesto sto mazohisticki trpi hvalisavca ili se jednostavno da manipulatoru izmanipulisati...potreba da se dopadnemo svima? naucenost na nedostupne ljude? ima milion razloga.
"spoznaj samog sebe" pise na apolonovom hramu i aktuelno je do dana danasnjeg.
Ma.Le.Na

#70 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by Ma.Le.Na »

u nadi da necu biti pogresno protumacena..

tacno je da postoje zavidni skoro pa zli ljudi koji samo cekaju trenutak da napadnu...ujedu...da ti nekakvu nepostojecu krivicu nabace (npr. zasto si platio nesto toliko - a to je tvoj novac i nema govora da se iko ima mjesati u takvo sto dok god se ne radi o njegovom/njenom novcu)..itd itd.
dakle vecina je nabrojala silne nepravde i opce lose ponasanje pojedinaca..

e ono sto ja zelim napisati..a da ne budem pogresno shvacena je slijedece..
jesi li ti sigurna da ti nisi ta koja je ljubomorna u ovoj situaciji?
krecem od sebe...najmanje me pogode te tudje ljubomore...
fakat
ma zaboli me sto su ljubomorni
al se iznerviram ko ris kada vidim kako pojedinci "napreduju" kao sto neko napomenu guzovace
kako im jbt sve ide ...a ja ko zadnji peh tapkam u mjestu..
da li je to ljubomora - ne znam...vjerovatno jeste...al eto mene to pogadja..
ti si trudna...rade ti i hormoni...da ne govorim da se mozda osjecas i manje lijepom i da osjetis malo vise i teret zivota...i onda ti dodje neko i pohvali se kako izlazi i kako je super i blah blah..
ja sebi priznajem...i tacno znam koje su to osobe na koje sam ljubomorna...probaj i ti sebe malo izanalizirati..
moja ljubomora..kako navedeh...veze se uglavnom jer nisam zadovoljna kako mi "grah padne"..jbg nemam srece i to je to..
a sreca je velik faktor
mozes ti radit ko mrav...al ako nemas srece...uvijek ce te sve mimoilazit ..

jos uvijek trazim nacina da budem zadovoljna onim sto imam...zadovoljna sobom...da sve sto radim -radim sebi i da se ne obazirem na druge ljude ..bili oni gori ili bolji od mene....bili oni ljubomorni ili imali vise od mene..

jos uvijek moje molitve idu : Boze daj mi da budem zadovoljna sobom i nikada i nicim ljubomorna na drugog..

nisu jos uslisene..
pustopoljina

#71 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by pustopoljina »

haha-moja (molitva) je ona poznata-Boze daj mi iz svoje Milosti-a ne onako kako sam zasluzila. :D

inace-super napisano.
ljubav_aha

#72 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by ljubav_aha »

atko wrote:@SoulSeeker mudro zboris :wink:

Cudan je ovo mentalitet i surov i pitom do PM ... ljudi koji nastoje obezvrijediti sve sto se izdigne iznad njihovog horizonta ucmalosti ... ako si ispod tog horizonta tu su da iskreno placu sa tobom nad tvojom sudbinom.

U principu treba procitati Andrica i Selimovica i mnoge stvari ti se posloze o ovom mentalitetu ... tako da ja nemam problema :D ... kad mi uleti u kadar radoznala komsinica sa konstatacijom da mi ne trebaju tolike skole i da me priupita sto se jos nisam ozenio i sto nema 3 djece ... jer u njenim godinama se imalo po 3 djece (tu se odmah ispipava da nemam slucajno kakvu maHanu, mozda ne mogu imat djece :D il hoce da ti uvali neku svoju sestricnu :D itd itd ) onda ozbiljno lupis nesto sto ne moze skontat ni sa ostalim komsinicama zajedno ... kazes npr ... da moras jos da uradis magisterij iz oblasti mehatronike koji ti je neophodan za doktora iz oblasti "kastomizacije" mikro kontrolelar u embeded sistemima :D :D :D

Znaci samo veselo ... :wink:

reci joj da te forumashica ljubav_aha pitala da se ozenis sa njom,past ce na dupe :lol: ;-) :-D
marselaaaa

#73 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by marselaaaa »

e ono sto ja zelim napisati..a da ne budem pogresno shvacena je slijedece..
jesi li ti sigurna da ti nisi ta koja je ljubomorna u ovoj situaciji?
krecem od sebe...najmanje me pogode te tudje ljubomore.

Mislim da smo otišli od teme :) Znači moje pitanje je bilo možete li funkcionirati sa zavidnim ljudima. e sad postavljeno je pod pretpostavkom da ja sama nisam ljubomorna,
pogotovo na ono što ljudi stiču trudom i radom,kažem pretpostavkom jer vidim da se dovodi u pitanje :)
Naime sticajem okolnosti mogu sebi priuštiti što dakle i radim i ljetovanje i zimovanje , te markirane krpice za kojima nisam luda i kupujem šta mi se svidi i ne gledam da li je neka firma znači može biti ali i ne mora, ali stvarno nemam potrebu naglašavati koliko sam šta platila i koja je marka ako neko primijeti i pita ok.....
e sad pošto sam pogrešno shvaćena u vezi sniženja tu sam htjela da naglasim koliko je ljudima bitno prikazati da žive iznad svog standarda iako otkidaju od usta, znači nije bitno koliko šta plate
JThomas

#74 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by JThomas »

pa što se onda družiš s ljudima koji ti ne gode?
statix

#75 Re: Da li se možete družiti sa zavidnim ljudima

Post by statix »

razlog je u tebi.
duboko u tebi je nesto sto mazohisticki trpi hvalisavca ili se jednostavno da manipulatoru izmanipulisati...potreba da se dopadnemo svima? naucenost na nedostupne ljude? ima milion razloga.
"spoznaj samog sebe" pise na apolonovom hramu i aktuelno je do dana danasnjeg.
Dobro receno, ali covjek mora biti sam da bi upoznao samoga sebe

E tada dolazimo na ovo i nastaje problem.
iz nekog razloga se drzis za ljude koji te zapravo nerviraju...i iako znas da se sve moze vrlo lako prekinuti-ti odrzavas taj odnos...
Ljudi se cesto boje samoce i to moze biti razlog njihovog zanemarivanja i prelazenja preko odredjenih stvari.
Zasto se bojimo samoce? Pogledaj boldirano.
Post Reply