Letjelice/avioni BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JBL

#51 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by JBL »

...
felipe kajetano

#52 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by felipe kajetano »

JBL wrote:
felipe kajetano wrote:Pricamo o predanosti zadatku a ne o Hegelovim postulatima moralnosti :wink: Pilot Emir Sisic je dobio zadatak da ga obori i on je to ucinio..od mene kapa dole i duboko postovanje!Druga je strana price sta se desilo kasnije i onog sudjenja.!Ja govorim o njihovom predanostu zadatku i posebnom mentalitetu ljudi..Ovdje ja ne pravim razliku izmedju srpskih,hrvatskih i bosnjackih pilota i ne politicarim kao kakva snaŠa ko ti...fulas stalno jaRane adresu da dozivis ejaKulaciju patriotizma...ne mora se sve gledati kroz tu prizmu :wink:
Po istoj metodi se radilo i u Srebrenici. Streljaj, zakopaj, prebaci, zakopaj! Sve sama naredjenja. A naredjenja treba izvrsavati, jelte. On je pucao na nenaoruzano civilinu letjelicu. Da mu je neko naredio da sravni vrtic. A sto da ne? Skola? Bolnica? Ja casti, hrabrosti i samopouzdanja.
Na ignoru si da ne zachatavas sa nesuvislom pricom o kojoj nemas veze..od mene imas maHanje..
ljubav_aha

#53 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

felipe kajetano wrote:Evo malo pogleda sa visina...BL-Mrkonjic...karte na pregled :-D
Image

Image

Image

Image

Image

Image

mmmmmm :-D love it ;-) :razz:
felipe kajetano

#54 Re: Letjelice/avioni BiH

@ljubav aha

Za ukupan dojam imas gratis do Mostara....i rikVrec :-D
ljubav_aha

#55 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

felipe kajetano wrote:@ljubav aha

pa ti hoces da padnem u nesvijesto od srece :lol: ;-) hvala :razz:

mozes li mi opisati masinu,hvala :-D
felipe kajetano

#56 Re: Letjelice/avioni BiH

ljubav_aha wrote:
felipe kajetano wrote:@ljubav aha

pa ti hoces da padnem u nesvijesto od srece :lol: ;-) hvala :razz:

mozes li mi opisati masinu,hvala :-D
...sitna ali dinamitna...brzo dostize neslucene visine..munjevito dozivljavas ushicenje kao na ringispilu by Busovaca :-D ,to jednostavno trebas probati :P

Edit....ovaj opis izgleda kao oglas za poslovnu pratnju :lol:
ljubav_aha

#57 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

znaci,moram dozivjeti vertigo moment :lol: :-D :thumbup: ma moze i sa mnjim ubrzanjem,da posmatram prirodu :razz:
felipe kajetano

#58 Re: Letjelice/avioni BiH

Eh..pa nije vertigo filing tako strasan..ja znam biti neki vikend u tom stanju..a niti pilotiram nit' sam u Busovaci :lol:

Evo joPet malo malo krajolika..na maloj brzini :-D

Image

Image

:)
kiky

#59 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by kiky »

ma nema kod nas ko to armiji da nabavlja ...
i ono što smo imali rastureno je ...
zar su delić ili izetbegović ili čengić ili bilo ko od tih lopova bili u stanju nešto da nabave ...
sve pare su uglavnom pokradene ...
slovenci su nam hapili jedan bell helikopter ... niko nikad nije tražio da ga vrate ...
srbija je pokrala sve što je moglo da leti i bilo operativno još prije napada ...
danas raspolažemo samo otpadcima i milostinjom ...
ljubav_aha

#60 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

felipe kajetano wrote:Eh..pa nije vertigo filing tako strasan..ja znam biti neki vikend u tom stanju..a niti pilotiram nit' sam u Busovaci :lol:

Evo joPet malo malo krajolika..na maloj brzini :-D

Image

Image

:)
hvala :) mala brzina je idealna za posmatranje :razz:
nadrealista

#61 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by nadrealista »

Modelar....evo jedna slikica, a ako ne bude vidljiva ima link ispod...poz

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/File:UTVA-75.JPEG
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#62 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:Image

Image

Image

J-21 Jastreb
zar su Jastrebovi jos u operetivnoj upotrebi
jefferson

#63 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

Kako ce letjetikada su prvo Cetnici rasturili a onda Dragan Covic dokrajcio posao u SOKO kompaniji. SOKO se mogao revitalizirati na neki nacin jer je ostala u to vrijeme pamet (dio njih) ali ko zna gdje su sad silni inzinjeri, vjerovatno u Boeingu, Airbusu i sl.
Bosanac_i_Hercegovac

#64 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

Ja sam vec jednom postavio ova pitanja ali nisam dobio odgovor. Dali mi neko moze ipak dati odgovore na moja pitanja:

Malo je of topic ali valjda se gazda zoom nece ljutiti. Mene zanima par stvari ako neko zna neka odgovori:

1) Imamo fabriku municije u konjicu i tesku fabriku granata u Vogosci. Ali dali imamo svu sirovinu da u slucaju "ne daj boze rata" produciramo sami granate? Znaci imamo li baruta i ostalih sirovina? Evo ovo je ta fabrika u Vogosci:

http://www.pretis.ba/

2) Koliko BiH godisnje od prilike izdvaja za vojsku?
Toto

#65 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:
Toto wrote:zar su Jastrebovi jos u operetivnoj upotrebi
pa trenutno koliko ja znam nijedan borbeni avion trenutno tu nije u operativnoj upotrebi, sto je cisto politicka odluka ... nebo cuva NATO . Prema tome tema je svedena na proslo vrijeme, bar sto se tice vojne avijacije ...

Jastreb se prestao proizvoditi u Mostaru 1980 godine. JNA je imala plan da do 1990 zamjeni sve Jasterbove sa G-4.
Mene interesuje da li ima i jedan Jastreb koji je trenutno u stanju da leti i da ga neka vojska sa prostora Ex-Yu koristi, makar kao skolski avion.
Toto

#66 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:
pa trenutno koliko ja znam nijedan borbeni avion trenutno tu nije u operativnoj upotrebi, sto je cisto politicka odluka ... nebo cuva NATO . Prema tome tema je svedena na proslo vrijeme, bar sto se tice vojne avijacije ...

ponos avio industrije bivse drzave - G4 supergaleb u bojama RV VRS

Jastreb se prestao proizvoditi u Mostaru 1980 godine. JNA je imala plan da do 1990 zamjeni sve Jasterbove sa G-4.
Mene interesuje da li ima i jedan Jastreb koji je trenutno u stanju da leti i da ga neka vojska sa prostora Ex-Yu koristi, makar kao skolski avion.
ljubav_aha

#67 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

kaboom wrote: zanimljivo je da su jastrebovi, a i galebovi izgleda jos uvijek u aktivnoj vojnoj sluzbi u Libiji :)
sto znaci "izgleda" jesu li ili nisu :?: hvala
Toto

#68 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:meni se cini da si ti to malo pomjesao, jastreb je laki jurisnik, ciju ulogu je trebao da preuzme orao, a galeb (skolski avion, manje vise osnova, ciji je jastreb derivat ali kao borbeni avion) je trebao da naslijedi supergaleb G4. Sto se tice jastreba povucen je u svim republikama bivse nam drzave, dok mislim da odredjen broj galebova jos leti u Srbiji, uglavnom u privatnim aeroklubovima, i mislim jedan u opitnom centru RV Srbije. Koliko sam ja upoznat postojala je varijanta da se ovi iz VRS remontuju (bili su u letnom su stanju i letjeli su do skoro) i da se koriste kao skolski za preobuku za mlaznu avijaciju, al kao sto rekoh politika se umijesala i ....

zanimljivo je da su jastrebovi, a i galebovi izgleda jos uvijek u aktivnoj vojnoj sluzbi u Libiji :)
ja nigdje nisam detaljno navodi sta je bio J-21 sta G2, G3 i G4 a sta Super galeb, tako da nisam ni dosasu priliku da nesto pomjesam

ovo nije avijaticraki forum pa da detaljisemo

i kad smo vec kod mijesanja ...haj provjeri one slike sto si postao pa vidi je li na njima Jastareb J-21 ili je G-2
jefferson

#69 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

kaboom wrote:
jefferson wrote:Kako ce letjetikada su prvo Cetnici rasturili a onda Dragan Covic dokrajcio posao u SOKO kompaniji. SOKO se mogao revitalizirati na neki nacin jer je ostala u to vrijeme pamet (dio njih) ali ko zna gdje su sad silni inzinjeri, vjerovatno u Boeingu, Airbusu i sl.
aj i da je sve to sto kazes tacno, ipak su prizemljeni avioni ciji su resursi bili daleko od istrosenosti, sto ce reci da je u pitanju ili nedostatak politicke volje ili para. Ja tipujem na prvo, sto opet implicira da ce neko za 10 god poput tebe da zakuka, kako nema ne samo aviona nego ni obucenih pilota, a postojali su i obuceni i odskolovani. jelte :)
Ja o tom vec kukam. Eto u BH Airlines nam turci pilotiraju umjesto nasih pilota! Poserem se ja na ove nase politicare. Oni pojma nemaju kako se drzava gradi. Za 10g cemo morati unamjiti pilote da nam zaprasuju a ne da upravljaju putnickim avionima.
ljubav_aha

#70 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

kaboom wrote:
ljubav_aha wrote:
kaboom wrote: zanimljivo je da su jastrebovi, a i galebovi izgleda jos uvijek u aktivnoj vojnoj sluzbi u Libiji :)
sto znaci "izgleda" jesu li ili nisu :?: hvala
pa nailazim na razlicite podatke o broju koji zesce variraju, ali jos su aktivni. mislim da je ovo najblize istini

http://www.globalsecurity.org/military/ ... -equip.htm

24 Jastreb J-1E
80 G-2AE Galeb

Image

kaboom

evo sto sam nasla

Combat Aircraft - most aircraft are grounded and considered withdrawn from service◦12 Dassault Mirage F1BD/ED,[3] some at Gamal Abdul El Nasser Air Base, south of Tobruk
◦12 Sukhoi Su-35 on order
◦4 Sukhoi Su-30 on order
◦25 Mikoyan-Gurevich MiG-21bis
◦124 Mikoyan-Gurevich MiG-23BN/MS/ML/UB
◦40 Sukhoi Su-22M3/UM-3K
◦4 Sukhoi Su-24MK- one lost in fire
◦13 Soko J-21 Jastreb

http://www.jonahsgospel.com/wiki?view=m ... _Air_Force

a ovaj dio je meni vazan

Much of Libyan air doctrine appears now to be of an ad hoc nature and contracted personnel from Yugoslavia, South Africa, Russia, North Korea and Pakistan provide piloting, maintenance and technical services. ;-) draga politika :D :-D

Zaire

Zaire
See also First Congo War

According to some reports, France and Yugoslavia supported Mobutu's government during the First Congo War. Yugoslavia agreed to deliver three J-21's and one G-2 aircraft, as well as four MiG-21's, while three Mil Mi-24's were purchased in Ukraine. All of these aircraft were based at Gbadolite and flown mainly by Serbian mercenaries. They wore no insignia or national markings.
With few exceptions it remains unknown exactly what happened with each of these aircraft and how were they used after their arrival in Zaire, in late 1997. The MiG-21s arrived in kit form and were put together by group of Russian or Ukrainian technicians at Gbadolite. In the case of Mi-24s it is known that one hit a power line and crashed on 27 March 1997, killing the three crewmen and four passengers. The fate of at least one J-21 Jastreb was not much better: sometime in 1997 one of the Serbian mercenaries, called Turcinovic, was killed while flying an ultra-low-level pass over Gbadolite and clipping a lamp post with his wing. The wreckage of his aircraft fell directly into a column of young soldiers on a parade, killing dozens of them. Turcinovic apparently fell victim to a massive liquor problem.[2]

:-) ;-)

a ovaj link je :thumbup: premija

http://74.125.95.132/search?q=cache:HGE ... clnk&gl=us
ljubav_aha

#71 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
kaboom wrote:

ponos avio industrije bivse drzave - G4 supergaleb u bojama RV VRS

Toto,imam pitanje,zasn i sam kako i koliko znam ili ne znam :-D ali zar je Jastreb jefitn za trening, meni zvuci suvise rizican za trening ,ali kao sto rekoh,nisma vojni pilot :?: hvala unapred kolega
michio

#72 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by michio »

Kazu da su libijski piloti bili najgori na obuci u Jugoslaviji. Sreca da je tako bilo pa se Jugovici imaju danas gdje zaposliti.
A i niko drugi osim klauna Gadaffija i ne bi kupio te avione.
ljubav_aha

#73 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
kaboom wrote: aj i da je sve to sto kazes tacno, ipak su prizemljeni avioni ciji su resursi bili daleko od istrosenosti, sto ce reci da je u pitanju ili nedostatak politicke volje ili para. Ja tipujem na prvo, sto opet implicira da ce neko za 10 god poput tebe da zakuka, kako nema ne samo aviona nego ni obucenih pilota, a postojali su i obuceni i odskolovani. jelte :)
Ja o tom vec kukam. Eto u BH Airlines nam turci pilotiraju umjesto nasih pilota! Poserem se ja na ove nase politicare. Oni pojma nemaju kako se drzava gradi. Za 10g cemo morati unamjiti pilote da nam zaprasuju a ne da upravljaju putnickim avionima.
he he he ,konverzacija je :thumbup:

P.S. iz koji se modela trenutno zaprasuje :?:
ljubav_aha

#74 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Kazu da su libijski piloti bili najgori na obuci u Jugoslaviji. Sreca da je tako bilo pa se Jugovici imaju danas gdje zaposliti.
A i niko drugi osim klauna Gadaffija i ne bi kupio te avione.

ko kaze da su bili najgori :?: rekla-kazala price su bljah :!: inace,u libiji je podeban model,obrati paznju ;-)

sto nije bilo u redu sa kupovanjem aviona u to vrijeme,tacnije,sto nije bilou redu sa avionom :!: :?:
Toto

#75 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Toto »

kaboom wrote:ako mislis na post u kome sam okacio fotke aviona u letu, nije greska, u pitanju su jastrebovi. Mozda te buni sto su dvosjedi
na fotkama se vide TJ-1 Jastreb i NJ-21 Jastreb

mene nista ne buni

kao sto si sam naveo na slikama su TJ-1 i NJ-21 a ne J-21 kako si ti napisao
posto si poceo da ispravljas svaki detaljcic pa velim da i sebe ispravis
Post Reply