NEKREDITNI NOVAC

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#51 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

xyz101 wrote:zonbrile, tesko je argumentovati sa izmisljenim brojevima.
provjeri to prvo pa cemo onda u detalje..
mislim , kina 6k milja,., 14 triliona, itd.
ne ide to.

u medjuvremenu da te pitam dali znas kako se vrijednosti velikih valuta odredjuje ?
(velikih valuta= dolara, eura, funte, itd)
---------------------------------------
momak ne znam o čemu pričaš imaš google pa guglaj.
xyz101

#52 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

http://www.brillig.com/debt_clock/

12 triliona vanjski.
unutrasnji bi trebao biti manji.
zonbirile

#53 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

[quote="xyz101"]http://www.brillig.com/debt_clock/

-----------------------------------------
na sat su sada dvije prve brojke 14

Organizacija koja održava sat saopštila je da će dodati još dvije cifre.

Sat je postavljen 1989. godine kako bi se skrenula pažnja na tadašnji američki nacionalni dug koji je iznosio dva biliona i 700 milijardi dolara.

Američki dug raste za milion dolara u minuti.

To znači skoro 30.000 dolara duga za svakog muškarca, ženu i dijete u SAD, javio je AP. Čak i ako izbjegnu nedavne kreditne krize i krizu na tržištu nekretnina te prevaziđu rast cijena goriva, oni bi ipak mogli ići u ekonomski kolaps zajedno s ostatkom zemlje.

Sve dok ima onih koji su spremni kreditirati američku vladu, dug je daleko od očiju i daleko od srca. No, veliki ekonomski pad, za koji neki ekonomisti najavljuju da se nadvija nad SAD, mogao bi ubrzati dan svođenja računa.

Nacionalni dug - ukupna akumulacija godišnjih budžetskih deficita - porastao je sa 5,7 triliona otkako je predsjednik Džordž Buš (George W. Bush) preuzeo vlast u januaru 2001., nadmašit će 10 triliona dolara u periodu upravo kada napusti dužnost u januaru 2009. ili prije toga.

To je cifra od 10.000.000.000.000 dolara ili više koju bi "sat za nacionalni dug" na njujorškom Tajm skveru mogao izračunati. Kada je sat aktiviran 1989. godine, dug je iznosio 2,7 triliona dolara.
xyz101

#54 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

zonbrile,

rekao si americki unutrasnji dug je 14 triliona.
a cak ni vanjski nije toliko.

(ne naplaceni) unutrasnji dug je vecinom puno manji od vanjskog.
to je dug koji stanovnici jedne drzave naprave kroz kredit karte, dugove na auta i kuce,,itd.
unutrasnji dug se onda rastavi na tekuce (koji se na vrijeme placaju) i one koje se ne mogu placati.
(to je kad vratis kucu ili auto banci jer ne mozes placati dug )
xyz101

#55 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

a sto se tice americke valute ona zavisi od dogovora velikih ekonomskih sila.
to nema nikakve veze sa drzavnim dugovima.
jednostavno zap.evopljani, amerikanci i japanci sjednu,, i dogovore se kolika ce valuta biti izmedju njih.
nikakvo mjerilo ne postoji,, osim stiska ruke 8-)
stojan nenadovic

#56 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by stojan nenadovic »

Kongresmen Ron Paul.com napisao je knjigu End the FED i vodi akciju u Kongresu koja treba da dovede do ukidanja FED-a. U Predstavničkom domu ima 298 pristalca (i republikanaca i demokrata) a u Senatu 31. Postoji i sajt End the FED gde se može videti da u SAD postoji Pokret za Kraj Feda. Uskoro će Fedu doći kraj. Postoji i sajt End the European Central Bank, na kojem je glavni tekst Mathematically Perfected Economy. Ja sam na oba sajta postavio tekst koji sam dao na Vašem Forumu. Kad se ukinu Centralne banke biće uveden nekreditni novac.
xyz101

#57 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

nekreditni novac i ako se uvede nece funkcionisati.
zasto?
jer je zasnovan na idealu.
utopiji.
bas kao komunizam, socijalni kapitalizam, pacifizam, islamsko bankarstvo, itd.itd//
stojan nenadovic

#58 Re: NEKREDITNI NOVAC

Nekreditni novac nije nikakva utopija. Nekreditni novac je realan novac. Od početka istorije dodaje se realan novac i danas ima realnog novca onoliko koliko je potrebno, odnosno koliko bi ga bilo da je dodavan po formuli koju sam dao. Zato treba da nastavimo da ga dodajemo po formuli i neće biti inflacije pa ćemo znati koliko realnog novca imamo. I to je sve. Ništa nemoguće. Samo da se zna koliko ima realnog novca. Danas se to ne zna.
xyz101

#59 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

pa sam si rekao da je recesija prouzrokovana nedostatkom novca.
tvoj sistem 'pokrij se onoliko koliko si dugacak" ne funkcionise u realnom svijetu.
evo primjera,,
da obama nije posudio tri triliona dolara i ubacio ga u ekonomiju, danas bi americko trziste kolapsiralo.
ljudi bi krepavali od gladi.
novca ne bi bilo ni za penzionere. ni za nastavnike, ni za policajce.
vladala bi anarhija.
Haris.ba

#60 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by Haris.ba »

xyz101 wrote:nekreditni novac i ako se uvede nece funkcionisati.
zasto?
jer je zasnovan na idealu.
utopiji.
bas kao komunizam, socijalni kapitalizam, pacifizam, islamsko bankarstvo, itd.itd//
Bila je tema, ne baš dobra pak, o islamskom bankarstvu. Ali i tamo si mogao pročitati dosta o takvoj vrsti bankarstva da bi znao da nije utopija. To je nešta što funkcioniše i danas. Tako nemoj se bezveze diskreditovati pričajući tako sasvim primjenjivoj vrsti bankarstva i u današnjem sistemu bez ikakvih drastičnih reformi.

U biti je to ortakluk/partnerstvo/udruživanje sredstava koji se zove bankarstvo, sa vrhovnom maksimom "podjele rizika, a i eventualnog profita". Ako su ti ortakluk/partnerstvo/udruživanje sredstava ideali - tvoj problem.
xyz101

#61 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

harise,

danasnje islamsko bankarstvo nema nikakave veze sa originalnim bankarstvom propisanim u koranu.
islamsko bankarstvo danas se bazira na istom principu "kredita sa kamatama" kao u drugim kapitalistickim zemljama.
samo umjesto kredita sa kamatom oni zamotaju u leasing paket koji funkcionira isto samo se drugacije zove.

evo primjera.
u neislamskim zemljama ja i ti uzmemo kredit na kucu i jasno nam se upise pocetna suma za kucu, onda nam se izracuna kamata i kazu nam totalnu sumu poslije 15 ili 30 godina.
to je totalna suma koju otplacujemo za odredjenu kucu.
sad, u islamskom bankarstvu banka stavi kucu u svom vlasnistvu. kupi je po nizoj cijeni i onda tebi uracuna svoj profit (citaj kamatu) i proda je tebi po vecoj cijeni.
ti onda otplacujes tu vecu sumu koja ti banka odredi.

princip je isti u ismaskom i nemuslimanskom istemu.
samo se drugacije zove.
zonbirile

#62 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

xyz101 wrote:a sto se tice americke valute ona zavisi od dogovora velikih ekonomskih sila.
to nema nikakve veze sa drzavnim dugovima.
jednostavno zap.evopljani, amerikanci i japanci sjednu,, i dogovore se kolika ce valuta biti izmedju njih.
nikakvo mjerilo ne postoji,, osim stiska ruke 8-)
----------------------------------------------------------
ono za dug je različita interpretacija i različiti podaci,možda je najtačnija da niko ne zna koliki je u stvari.Kontaš,nešto poput Grčke zadužena 300 milijardi eura,a nigdje ništa od kapitalnih investicija,sumnjam da je baš sve pokradeno.Kurs valute određuju centralne banke u zemlji,konkretno FED svojom politikom/štanpanjem,a stisak ruke koji spominješ ,automatski apstrahuje berzu sa većim prometom od ostalih,tj Forex.
stojan nenadovic

#63 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine xyz101, tačno je da je Obama ubacio novac u opticaj. Novac ubacuju i drugi. Ali ako ga ubacuju kao kredit, ubacuju ga deset puta više nego što bi ga ubacivali kao poklon. Ako se novac daje kao kredit, neće ga biti dovoljno, pa će se tražiti novi krediti, i tako u beskraj, što sam već rekao. Novac kao poklon se ne povlači iz opticaja, pa je zato on mnogo efikasniji od kredita. Inema inflacije, koja je kod kredita nužna.
zonbirile

#64 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine xyz101, tačno je da je Obama ubacio novac u opticaj. Novac ubacuju i drugi. Ali ako ga ubacuju kao kredit, ubacuju ga deset puta više nego što bi ga ubacivali kao poklon. Ako se novac daje kao kredit, neće ga biti dovoljno, pa će se tražiti novi krediti, i tako u beskraj, što sam već rekao. Novac kao poklon se ne povlači iz opticaja, pa je zato on mnogo efikasniji od kredita. Inema inflacije, koja je kod kredita nužna.
-------------------------------------------------------------------
vidim da reciklirate rane radove iz 80-tih,ali te ublehe nisu ni tada mogle proći u SFRJ,a kamoli ovde i sad,jer se interes multiplicirao.Sada imate more malih Rotšilda i ovo nije ni utopija ,ovo ne znam kako da nazovem.
xyz101

#65 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

g.nenadovicu,

zaboravljate osnovnu stvar bankovnog sistema , zaradu.
covjek nece nista uraditi ako nema profita u tome.
spekulacije, rizik, mogucnost duple zarada ... , sve je to dio motivacije koja vodi ovaj financijski sistem danas.
zato on nikad nece propasti.

znate kako je obama dobio tih tri triliona?
fed isprintao papir sa nulama i prodao ih ispod svoje vrijednosti.
znaci, u laickom zargonu , amerika je prodala papir na kojem stoji 5 triliona plus kamata, a zauzvrat dobila 3 trilliona.
sad, ko je kupio taj fed papir ?
pa americki konkurenti. .... eu, kina, rusija, itd.
oni su pokupovali te papire u nadi da ce zaraditi na njima.
ne postoji nijedan drugi razlog.
svi se oni nadaju da ce se amerika ekonomski popraviti, i onda ce zakucati na vrata i traziti da budu isplaceni.
nikom nije u interesu da amerika propane.
i zato je ovaj sistem toliko genijalan. :mrgreen:

problem ce biti ako se ekonomija u americi ne popravi,,, a kupci tih papira pocnu traziti svoj novac nazad.
ali dok god amerika ima vojnu nadmoc nad svima nece doci do toga.
jer svi hoce da keshiraju dobar profit.
a to mogu samo ako amerika stane opet na noge ;-)
stojan nenadovic

#66 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, ja sam neke radove napisao pre trideset godina, ali ništa nisam pogrešio. Objavljeni su članci iz "Ekonomske politike" 1980. godine, koji su pisani marksističkom metodologijom kako je tada jedino bilo moguće. Tu se pojavio i dr. Srećko Ugrin, doktor ekonomskih nauka. Mi smo zastupali nekreditni novac. Ugrin je napisao knjigu na engleskom jeziku, o nekreditnom novcu, i poslao je na trideset najčuvenijih adresa u svetu, ali su se svi primerci knjige izgubili u putu. Pošta je platila odštetu za izgubljene knjige, ali šta to vredi, kad knjiga nema. Vladari svetom putem kredita bili su toliko moćni da su uništili knjige koje je Ugrin poslao poštom. Ja sam pisao predsedniku Reganu i njegovom savetniku, nobelovcu Fridmanu. Tu sam dao moju teoriju prikazanu na termodinamički način. Opet sa istim rezultatom - nekreditni novac. Regan se razišao sa Fridmanom, koji je savetovao budžetsku ravnotežu, i poveo politiku budžetskog deficita, koja je SAD izvukla iz krize, koja je bila gora nego ova sadašnja, i dovela do toga da SAD pobede u hladnom ratu. Ministri u Administraciji, i savetnici u Beloj kući, pripadnici čikaške monetarističke škole Miltona Fridmana, podneli su ostavke, jer ih je bilo sramota da brane Reganovu šarlatansku politiku. Reganova politika, tzv. reganomika, dovela je do toga da SAD dominiraju svetom. To se sve može videti na mom sajtu. I Fridmanova kritika moga rada. Sada nedavno dao sam i treću verziju moga rada, kao matematički dokaz nekreditnog novca.
stojan nenadovic

#67 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine xyz101, nije bankarski sistem toliko genijalan nego smo mi bili mnogo glupi. Sada je tome došao kraj. Kina je nakupila mnogo dolara i sada nastoji da ih se reši. Investira u Africi i drugde i troši dolare koje ima. Kad Kina potroši dolare, možda će okrenuti list i učiniti kraj dolaru. Ali ja se nadam da će SAD same učiniti kraj dolaru. Posle uvođenja Interneta nije više moguće da se skriva tajna o tome šta se radi sa novcem. Rekao sam kako je Ron Pol za relativno kratko vreme broj pristalica u Senatu podigao sa 18 na 31. Ako sakupi 51, to će značiti Kraj Feda. To što Vi pišete važilo je za poslednjih nekoliko vekova. Ali sada dolazi vreme kada će sve biti suprotno od onog kako je do sada bilo. Ja se nadam da se promena desi u naredne dve godine. Možda izbori za Kongres u novembru već pokažu kako se odvijaju stvari.
xyz101

#68 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by xyz101 »

ja opet ne razumijem zasto bi kongres bilo kad usvojio tvoj sistem 'poklonjenog novca" i ukinuo fed ?

amerika nista ne dobija time.
a sve gubi.
zonbirile

#69 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine xyz101, nije bankarski sistem toliko genijalan nego smo mi bili mnogo glupi. Sada je tome došao kraj. Kina je nakupila mnogo dolara i sada nastoji da ih se reši. Investira u Africi i drugde i troši dolare koje ima. Kad Kina potroši dolare, možda će okrenuti list i učiniti kraj dolaru. Ali ja se nadam da će SAD same učiniti kraj dolaru. Posle uvođenja Interneta nije više moguće da se skriva tajna o tome šta se radi sa novcem. Rekao sam kako je Ron Pol za relativno kratko vreme broj pristalica u Senatu podigao sa 18 na 31. Ako sakupi 51, to će značiti Kraj Feda. To što Vi pišete važilo je za poslednjih nekoliko vekova. Ali sada dolazi vreme kada će sve biti suprotno od onog kako je do sada bilo. Ja se nadam da se promena desi u naredne dve godine. Možda izbori za Kongres u novembru već pokažu kako se odvijaju stvari.
-----------------------------------------
biće frke to je nesumljivo,ali iz drugih razloga.Jednostavno 2013 u decembru ističe koncesija ortačke grupe na štampanje novca tj.FED.Onda je to bilo u osvit rata,bojim se dqa se ne ponovi,ali sigurno neće biti kako vi sugerišete,sem toga u zemlji plutokracije i svaki senator je samo dio sistema.
stojan nenadovic

#70 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gspodine xyz101, neće Kongres usvojiti moj sistem. Ja mislm da sam ja na više načina dokazao potrebu uvođenja nekreditnog novca i da je to napisano tako da se može učiti u osnovnoj školi. Da li će to nekad biti tako mogu znati oni koji budu živeli u to vreme. Danas Amerikanci koji se bore za nekreditni novac, i ne zovu to nekreditni novac, ali otkrivaju da je tao radio Bendžamin Franklin (još pre nastanka SAD), da je tako radio Linkoln (u vreme Građanskog rata) i da je tako počeo da radi Džon Kenedi, pre nego je bio ubijen. Ako sada vide da to rade Kina, Indija, Brazil i Rusija i da se ubrzano razvijaju, a da SAD tonu u siromaštvo, onda će i SAD raditi što i svi drugi. Eto tako će biti.
zonbirile

#71 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gspodine xyz101, neće Kongres usvojiti moj sistem. Ja mislm da sam ja na više načina dokazao potrebu uvođenja nekreditnog novca i da je to napisano tako da se može učiti u osnovnoj školi. Da li će to nekad biti tako mogu znati oni koji budu živeli u to vreme. Danas Amerikanci koji se bore za nekreditni novac, i ne zovu to nekreditni novac, ali otkrivaju da je tao radio Bendžamin Franklin (još pre nastanka SAD), da je tako radio Linkoln (u vreme Građanskog rata) i da je tako počeo da radi Džon Kenedi, pre nego je bio ubijen. Ako sada vide da to rade Kina, Indija, Brazil i Rusija i da se ubrzano razvijaju, a da SAD tonu u siromaštvo, onda će i SAD raditi što i svi drugi. Eto tako će biti.
-------------------------------------------------------------
mislim da obrćete događaje,novac se trebao štampati na isti način,samo bi vlasništvo štamparije bilo u rukama države ,a ne privatnih bankara lihvara.Nema te discipline koja bi mogla kontrolisati štampanje pri nekim situacijama,sem toga ne nikako na svjetskom nivou.Obrnuto može,ali to je već privatni interes.
stojan nenadovic

#72 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, novac ne sme da se štampa na dosadašnji način kao dug, nego da se daje kao poklon. Da se štampanje novca prenese na državu traže zahteva se u SAD. Ali od Adama Smita smatra se da je država najgori privrednik i najgori bankar. Na tim postavkama zasnovan je liberalizam. To su sve politički pristupi problemu. Moj pristup je čisto ekonomski i matematički. Nekreditni novac je pravi novac u monarhiji i republici, u demokratiji i diktaturi, u kapitalizmu kao i socijalizmu. Demokratska Vajmarska republka imala je najveću nflaciju na svetu. Bila je u najvećoj privrednoj krizi. Onda je došao na vlast jedan neznalica i diktator Adolf Hitler. Za nekoliko godina on je od Nemačke, koja je bila u najvećoj krizi, napravio najveću silu na svetu. Tajna njegovog uspeha je u tome što je Nemačku moć gradio na nekreditnom novcu. Da je na tome stao, ostao bi upamćen u istoriji po nekreditnom novcu, kojim je izgradio Nemačku privredu. Hitler je zaratio sa celim svetom i izgubio rat pa je sa njim zaboravljen i uspeh koji je postigao sa nekreditnim novcem. Posle rata Evropa je obnovljena Maršalovim planom. To je bio zajam koji nije bio vraćen. Kao što se sada radi u Kini. Da je Evropa morala da vrati zajam, njen razvoj bi bio zaustavljen. Razmislite o poukama istorije. I ovi krediti koji se vraćaju, zbog inflacije, ne vraćaju se realno u celosti. Znači delimično se poklanjaju. Budžetski deficit je najbolji primer koji pokazuje da se emituje nekreditni novac. Kod deficita rashodi (koji predstavljaju dohodak neprivrede) su veći od prihoda (koji predstavljaju troškove). Znači dohodak treba da bude veći od troška. Ukupni dohodak jednak je dohotku koji je dobijen iz troška i koji je dobijen iz poklona. Znači realno se ostvaruje višak korisnosti i nekreditni novac, a ono o čemu Vi pričate ostvaruje se u nominalnim, tj. lažnim veličinama.
MufljuzMali

#73 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by MufljuzMali »

gospodine nenadovicu

za nekoga ko je prije 30 godina pisao naucne radove, malo je smijesno da se vucete po ovako jednom neozbiljnom forumu. jedino u sta sam siguran je, da ste vjerovatno prvi koji su na ovom forumu napisali diferncijalnu jednacinu, ali nazalost samo prvog reda.
zanemarujete problem procjene bilo cega, posto stvari ne vrijede isto na cijeloj planeti. banalno, litra vode u sahari i negdje drugo nisu ni iz bliza jednako vrijedne. nesto moze za mene imati ogromnu emocionalnu vrijednost koju sam spreman izraziti u parama, a za sve ostale ljude je to nesto bezvrijedno. potraznja za istim stvarima nije konstantna i neko racunanje promjene stope realne vrijednosti SVEGA je absurdno i nemoguce.

i adam smith i njegaova magicna ruka su na papiru i matematicki prelijepi ekonomski modeli samo je vrijeme pokazalo da nisu ispravni. svi matematicki modeli polaze od racionalnih postavki i zanemaruju jednu malu sitnicu, a to je iracionalni covjek.

ideja je na prvi pogled veoma logicna i inituitivna, ali nazalost nerealna. neko je iznad postavio veoma jednostavno pitanje "resetovanja" trenutnog sistema :-?

ps - o hitlerovoj ekonomskoj politici je stvarno besmisleno diskutovati. u nekim drzavama se za ovakve izjave ide na sud.
zonbirile

#74 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, novac ne sme da se štampa na dosadašnji način kao dug, nego da se daje kao poklon. Da se štampanje novca prenese na državu traže zahteva se u SAD. Ali od Adama Smita smatra se da je država najgori privrednik i najgori bankar. Na tim postavkama zasnovan je liberalizam. To su sve politički pristupi problemu. Moj pristup je čisto ekonomski i matematički. Nekreditni novac je pravi novac u monarhiji i republici, u demokratiji i diktaturi, u kapitalizmu kao i socijalizmu. Demokratska Vajmarska republka imala je najveću nflaciju na svetu. Bila je u najvećoj privrednoj krizi. Onda je došao na vlast jedan neznalica i diktator Adolf Hitler. Za nekoliko godina on je od Nemačke, koja je bila u najvećoj krizi, napravio najveću silu na svetu. Tajna njegovog uspeha je u tome što je Nemačku moć gradio na nekreditnom novcu. Da je na tome stao, ostao bi upamćen u istoriji po nekreditnom novcu, kojim je izgradio Nemačku privredu. Hitler je zaratio sa celim svetom i izgubio rat pa je sa njim zaboravljen i uspeh koji je postigao sa nekreditnim novcem. Posle rata Evropa je obnovljena Maršalovim planom. To je bio zajam koji nije bio vraćen. Kao što se sada radi u Kini. Da je Evropa morala da vrati zajam, njen razvoj bi bio zaustavljen. Razmislite o poukama istorije. I ovi krediti koji se vraćaju, zbog inflacije, ne vraćaju se realno u celosti. Znači delimično se poklanjaju. Budžetski deficit je najbolji primer koji pokazuje da se emituje nekreditni novac. Kod deficita rashodi (koji predstavljaju dohodak neprivrede) su veći od prihoda (koji predstavljaju troškove). Znači dohodak treba da bude veći od troška. Ukupni dohodak jednak je dohotku koji je dobijen iz troška i koji je dobijen iz poklona. Znači realno se ostvaruje višak korisnosti i nekreditni novac, a ono o čemu Vi pričate ostvaruje se u nominalnim, tj. lažnim veličinama.
-----------------------------------------------------
gospodine kako da vas razumijem i uvažim kada sve obrćete,što iz neznanja,što da bi potpomogli svoju teoriju.Kao prvo nije realnom lihvarskom establišmentu trebao Adam Smith da bi primjenili obično pijačno guljenje kože robovima(radnicima i seljacima i državi pride).To je imanentno bilo toj "sposobnoj" ortačkoj grupi,kao što je danas Štiglic,Galbrajt i sl.samo tumači procesa,bez uticaja na Rotšilda,Rokfelera,Walberga,Kohn-a i sl,obrnuta važi.Znači liberalizam nije ono što vi tvrditi,odnosno nije postao ni na čijim pretpostavkama,jer se sistem ne stvara u glavama ekonomista,oni su (A.S. )samo opisali stanje u kojem su živjeli.Tragedija socijalizma i jeste u primjeni po postulatima,a ne u Mordekajovoj tvrdnji da će spontano doći-dijalektika.O Hitleru očito ne znate mnogo,i samo ste djelomično u pravu,jeste dijeljen novac,ali tuđi i to jevrejskih bankara da tuga i bizarnost bude potpuna.Taj novac je imao svoju svrhu i privid nekreditnog,jer je na kraju vraćen i plačen.Gospodine nema bezkreditnog novca,ne bar u historiji,ima pojavnog bezkreditnog novca,kada se ogole činjenice vidite da je skuplji od najskupljeg komercijalnog kredita.Bolji vam je primjer Izraela,ali i to je opsjena,pogledajte upliv i interakciju pa će vam biti jasno.Uostalom očito ne shvate gdje su centri moći,i finansijske imperije danas.Da li ste čuli,e to je istorija da je Morgan,Buffet i sl.u zadnjoj krizi dobar na desetine milijardi dolara.Rotšildi isto tako,a tako su im prošli i očevi u WWI,WWII,Sueckoj krizi,Vijetnamu,svim žarištima,Iraku i zadnjoj krizi.
stojan nenadovic

#75 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, uvažavam ono što ste rekli. Ali Hitlerov uspeh je bio tak velik, da možda ne može biti objašnjen ni jevrejskim parama. Ja svaki spektakularni uspeh bjašnjavam da je postignut na bazi nekreditnog novca. Ali bilo kako bilo, potencijal nekreditnog novca je zaista ogroman. Omogućuje veću proizvodnju, zaposlenost, itd. Razmislite o tome. Postoje realni troškovi. Ako se novac daje kao poklon, on ima trošak nula, i sve se kupuje po realnim troškovima. Poklon je realan novac. Ako se novac daje kao kredit, on ima trošak koji je dug, i sve se kupuje po ceni koja je nominalna (realni trošak + dug) i uvek veća od realnog troška. Zato je u sistemu kreditnog novca nužna inflacija. Ništa nije realno, ni novac, ni cene, ni troškovi, ni dohodak. Zamislite koliko će sve biti jeftinije i koliko će biti veći profiti i veća akumulacija za povećanje proizvodnje i zaposlenosti. Svi će dobiti poklon iz nekreditnog novca. Troškovi će biti realni. U njma neće biti kredita i kamata i poreza koje će zameniti nekreditni novac. Sa nekreditnim novcem počinje nova era u istoriji čovečanstva.
Uglavnom sam čitao da je sadašnji poredak zasnovan na protiv ustavnoj uzurpacji prava na pravljenje novca koje su sproveli Rokfeleri i Rotšildi kad su osnovali Fed. Nedavno me je neko obavestio da je Fed osnovan tako što su ovi koji su u njemu dobili koncesiju na sto godina, koja ističe sledeće godine i da će sadašnji poredak svakako biti ukinut sledeće godine. Molim Vas da mi kažete, ako nešto znate o tome. Našao sam sajtove End the Fed i End the European Central Bank. U SAD postoji Pokret za kraj Feda. Znači nešto se priprema. Videćemo šta će biti.
Post Reply