Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Rasprave o vjerskim temama.
Bleetzlol

#51 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Bleetzlol »

Irish wrote:Sve u redu prijatelju, ali idi na teme o ekologiji, poljoprivredi, filozofiji, kucnim ljubimcima, sta god...samo nemoj dolaziti ovamo sa ciljem da vrijedjas vjernike :roll:
Imam pravo da komentiram ako hoću. Mislim da više znam od tebe u svakom slučaju čim ovakva pitanja postavljaš na forumu. Zavisi kako definišeš vrijeđanje? Govoriti istinu nekome ko je duboko zagrizao u neistinu obično znači vrijeđanje, kao i obaranje vaših dogmatičnih unutarnjih uvjerenja. Da sam ti rekao: "Ja smatram da tvoj pas nije najljepši" ne bi te vrijeđalo, ali kad kažem: "Ja smatram da tvoj bog za kojeg nemaš dokaza nije stvaran" ti to shvatiš kao vrijeđanje ;)

Uživajte u klanjanju i klanju ovana, ja ću učiti i pomagati ljudima ;)
Irish

#52 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

Vrati se na cas na temu" Vjerujem, postojim"..ili sto napisa da smo zivotinje a religija nas kao uzdize.. Tamo sam vec definisala uvredu, da se ne ponavljam... a ako nije uvreda nekog nazvati zivotinjom, onda ne znam sta je...Boga mi za tebe ne znam (osjecaj se kako hoces), ali za sebe sigurno znam i gluho bilo da sam zivotinja..i da smo moj pas i ja isti ...daleko od toga..
Hvala na dobrim savjetima, i tebi sretno sa naukom i mir s tobom :)
ljubav_aha

#53 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by ljubav_aha »

Chmoljo wrote:i zna da ga Allah neće bez razloga opteretiti.
to je dobro ako osoba ziasta zna uzrok/izvor losih misli,zanci osoba mora dobro poznavati sebe
jedna tamo

#54 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by jedna tamo »

XXS wrote:
Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???
Ja mislim da hoce......i to zestoko. :evil:
Podmukli su najgori. Na povrsini sve lafo fini, a u glavi da te bog sacuva.

:thumbup:
potpisujem....sve ove navodne dobrice što su lafo fine osobe, a u stvari mutne i proračunate, a mi koji što na umu to na drumu prođemo najgore....
al zato fala Bogu dragome ima onaj svijet pa ćemo vidjeti sve...bar se nadam tome....ko je kakav i šta je ko u stvari zaslužio...
Last edited by dr.gog on 28/03/2010 18:00, edited 1 time in total.
Reason: tema očišćena
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#55 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by dr.gog »

Bleetzlol wrote:
Irish wrote:Sve u redu prijatelju, ali idi na teme o ekologiji, poljoprivredi, filozofiji, kucnim ljubimcima, sta god...samo nemoj dolaziti ovamo sa ciljem da vrijedjas vjernike :roll:
Imam pravo da komentiram ako hoću.
Igraj se Billa Mahera tamo gdje je to popularno :) .Ovdje ne može.Taj ton i takvo upadanje na teme ne dolaze u obzir, ma koliko ti išlo na jetru raspravljanje o,po tebi, besmislenim stvarima.

Ako nemaš šta reći u okviru teme onako kako je postavljena, ne moraš ni učestvovati.

Komentiranje moderacije nije dopušteno. :)
_grateful1_

#56 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by _grateful1_ »

Mislim da se za lose misli nece kaznjavati ukoliko se ne realiziraju u stvarnosti a pogotovo ako se covjek trudi otjerati ih Euzom ili sopmenom Allaha dz.s, jer takve su misli od prokletog sejtana a Allah dz.s dobro zna trudimo li se otjerati ih ili nastavljamo sa istima... @ blitzlol: brate ostavi se gurdjijeva i slicnih i okani se loshe gnoze i ezoterije..'ne vjeruj nicemu', 'ne budi siguran niushta' i 'prividna sloboda' su djavolji termini da te odvrati od stvarnosti
_grateful1_

#57 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by _grateful1_ »

[email protected] to sto se trudish biti beskrajno dobar i ciniti dobro odnosno biti OPD ti ne znaci nista ako ne cinish to radi i samo radi Allahovog dz.s zadovoljstva. Ali..rekose jedni ljudi poslaniku -s cim god da nam dodjesh i kakvu god mudzizu da ucinish necemo ti povjerovati!!! Molim Allaha dz.s da nas sviju uputi i oprosti nam nase grijehe i javne i tajne i da nas odvrati od losih misli. Amin
vekil

#58 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by vekil »

Irish wrote:Sta mislite??
Ponekad mi prosto nevjerovatne stvari/misli padnu na pamet, onako nekontrolisano- ama bude tu svega, pa me zanima vase misljenje o tome...Da li cemo na onome svijetu odgovarati i zbog misli ili samo zbog djela iliti nedjela???
Sve dok misao ne preraste u djelo, insan nece odgovarati za nju...
Pa cak i one najgnusnije misli, dok su tajna koja je između Allaha dz.s. i Njegovog roba, i dok ta misao, mašta ili zamisao ne pređe u djelo, ne spada pod grijeh... iako je najbolje takve misli otkloniti, kontrolirati, - sto vise zikriti, klanjati... baviti se sportom (erotske misli) itd.

Selam!
_grateful1_

#59 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by _grateful1_ »

Bleetzlol wrote:
Imam pravo da komentiram ako hoću. Mislim da više znam od tebe u svakom slučaju čim ovakva pitanja postavljaš na forumu. Zavisi kako definišeš vrijeđanje? Govoriti istinu nekome ko je duboko zagrizao u neistinu obično znači vrijeđanje, kao i obaranje vaših dogmatičnih unutarnjih uvjerenja. Da sam ti rekao: "Ja smatram da tvoj pas nije najljepši" ne bi te vrijeđalo, ali kad kažem: "Ja smatram da tvoj bog za kojeg nemaš dokaza nije stvaran" ti to shvatiš kao vrijeđanje ;)

blitzlol Svakome ćeš pomoći kad mu na vrata doneseš komad mesa, pogotovo onome koji nema šta da jede. Zar to nije dobro djelo urađeno? A Bog je to naredio. A što se tiče klanjanja... Da jednom osjetiš snagu tijela u bistrinu uma kad padneš pred Uzvišenim na sedždu, i tu vezu koja se stvara izricanjem i osjećajem zahvale za to što te stvorio da budeš dio Njegove Kreacije , sumnjam da bi na taj način govorio. Ali ja ti neću zamjerati ništa. Imaš pravo na svoje mišljenje, bar zasad, a na kraju krajeva...moraš i ti postojati kao i ja...ja da bi spoznao tebe i takve a ti mene i ovakve. A Allah najbolje zna.
cistunac

#60 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by cistunac »

_grateful1_ wrote:
Bleetzlol wrote:

blitzlol Svakome ćeš pomoći kad mu na vrata doneseš komad mesa, pogotovo onome koji nema šta da jede. Zar to nije dobro djelo urađeno? A Bog je to naredio. A što se tiče klanjanja... Da jednom osjetiš snagu tijela u bistrinu uma kad padneš pred Uzvišenim na sedždu, i tu vezu koja se stvara izricanjem i osjećajem zahvale za to što te stvorio da budeš dio Njegove Kreacije , sumnjam da bi na taj način govorio. Ali ja ti neću zamjerati ništa. Imaš pravo na svoje mišljenje, bar zasad, a na kraju krajeva...moraš i ti postojati kao i ja...ja da bi spoznao tebe i takve a ti mene i ovakve. A Allah najbolje zna.
Jah... nikome neces pomoci ako mu doneses jednom godisnje komad mesa pred vrata. "Daj covjeku ribu i hranices ga jedan dan; nauci covjeka da peca, hranices ga dozivotno." Toliko to toj tvojoj filozofiji.
Drugo, ako ja treba da padnem na sezdu uzvisenom sto me stvorio i da mu se molim, onda si ti promasio ovozemaljski zivot. Ono sto ti hoces od vjecnoga, ostaje na tebi da zamisljas u sta ne bi trebao gurati druge da isto prihvate. To je tvoj licni kosmar oko vjecne vjerske igre 'grijeha i straha' pa uzivaj u istoj.
Cinik

#61 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Cinik »

Sudeci po vjerama, najbolje je ne misliti, sutiti, raditi sto se MORA raditi i trpiti.
arzuhal

#62 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

Cinik wrote:Sudeci po vjerama, najbolje je ne misliti, sutiti, raditi sto se MORA raditi i trpiti.
Ukoliko tek površno osmotrimo vjeru, usputnim, nezainteresiranim pogledom, spremni na sud bez suda (što se zove predrasuda), pa lakonski generaliziramo..zaista se stječe takav dojam. Čak štaviše, već smo samim takvim načinom odnosa prema vjeri usvojili i primjenili ono što kritiziramo. I tu se javlja onda logički problem, ali nećemo toliko hajati za logikom :)
Motokultivator

#63 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Motokultivator »

arzuhal wrote:
Cinik wrote:Sudeci po vjerama, najbolje je ne misliti, sutiti, raditi sto se MORA raditi i trpiti.
Ukoliko tek površno osmotrimo vjeru, usputnim, nezainteresiranim pogledom, spremni na sud bez suda (što se zove predrasuda), pa lakonski generaliziramo..zaista se stječe takav dojam. Čak štaviše, već smo samim takvim načinom odnosa prema vjeri usvojili i primjenili ono što kritiziramo. I tu se javlja onda logički problem, ali nećemo toliko hajati za logikom :)
Svi prebacuju religijama kako ne pristupaju epistemoloski, a ustvari vecina tih 'antireligioznih' ljudi ne zeli da pristupi religiji epistemoloski. Najgasniji protivnici religije su upravo oni koji nisu nikad nista od religijske literature procitali, a od Svetih spisa da i ne govorim. A evo licno, ne znam niti jednog religioznog covjeka koji nije pristupio barem jednom malom dijelu 'svjetovnih' stvai epistemoloskim pristupom. Al et, kao sto kaza @arzuhal to je ono sto se zove predrasuda. Zivi mi bili, tek je hefta pocela :)
Ma.Le.Na

#64 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Ma.Le.Na »

arzuhal wrote:4) od našeg nefsa, od naše navlastite strastvene duše - takva misao je jača od šejtanske jer se šejtan otjera i e'uzom, ali duša nas ne napušta do smrti. Zato se protiv arsenala misli naše duše valja boriti razvijanjem lijepih osobina, a gušenjem loših - kroz raznovrsna odricanja do konačnog proćišćenja te duše, Allahovom milošću)
mene su ucili da se za misli ne odgovara...da ako pomislis nesto lijepo makar i ne ucinio ono sto si pomislio bit ce ti upisano dobro djelo...a ako pomislis lose ali ne uradis nece ti se pisati nista..

e sad
citirala sam ovaj dio koji je arzuhal napisao jer me zanima slijedece: kako je moguce da dusa moze biti losa?
uopce koncept dobrog i loseseg kod duse mi nije jasan pa bih molila objasnjenje - ovdje ili negdje drugo..
ja sam uvijek nekako mislila da je dusa neutralna...cista od svega..ocito nisam bila u pravu
arzuhal

#65 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

Ma.Le.Na wrote:
arzuhal wrote:4) od našeg nefsa, od naše navlastite strastvene duše - takva misao je jača od šejtanske jer se šejtan otjera i e'uzom, ali duša nas ne napušta do smrti. Zato se protiv arsenala misli naše duše valja boriti razvijanjem lijepih osobina, a gušenjem loših - kroz raznovrsna odricanja do konačnog proćišćenja te duše, Allahovom milošću)
mene su ucili da se za misli ne odgovara...da ako pomislis nesto lijepo makar i ne ucinio ono sto si pomislio bit ce ti upisano dobro djelo...a ako pomislis lose ali ne uradis nece ti se pisati nista..

e sad
citirala sam ovaj dio koji je arzuhal napisao jer me zanima slijedece: kako je moguce da dusa moze biti losa?
uopce koncept dobrog i loseseg kod duse mi nije jasan pa bih molila objasnjenje - ovdje ili negdje drugo..
ja sam uvijek nekako mislila da je dusa neutralna...cista od svega..ocito nisam bila u pravu
Možemo se uvući i zapetljati u ovu problematiku, kao što je to već bilo na temi o Svetom Duhu , ako bismo počeli pričati o, recimo, razlici između nefsa (duše) i ruha (duha). No nećemo nastojati da se zapetljamo, a pokušat ću dati neki odgovor na tvoju zapitanost, a neka me drugi isprave. I pokušta ću to što jednostavnije jer se o ovakvoj temi vazda može ući u hiljade avlija :)

Ruh (duh, a nekada se prevodi i kao duša) je Nešto što je nama neuhvatljivo, nespoznatljivo i to je ona Iskra Života koja nam je udahnuta od samog Boga. Ruh se nekada prevodi, na naše jezike (tako je tu riječ preveo i Besim Korkut u kur'anskom ajetu koji govori o ruhu: ''Pitaju te o duši...'') i kao duša, a ne kao duh, i tada se to razumijeva upravo kao što ti kažeš: čista duša.
Ruh nikad nije zao i ne smjera zlu, on postoji u svakom čovjeku. Po njemu je čovjek posebno biće i ima mogućnost duhovnog (ruhanijetskog) uzdizanja. Međutim, neko može stajati na putu tom ruhu, tom duhu ili toj čistoj duši. Ko?

Nefs.

Nefs se, također, prevodi kao duša, ali ne kao sam Podmet (Subjekt) Životu, kao što je to ruh, nego kao skup svih duševnih sposobnosti ili moći koje čovjek ima, a kojima se bavi i psihologija: svijest, volja, emocije. Nefs ili duša predstavlja svojevrsnu uosobljenost (podvode se i razumijevaju kroz tu riječ ili pojam: duša, nefs)svih tih naših duševnih moći koje, pored nas, imaju i životinje. Životinje možda nemaju svijest ili samosvijest, odnosno razum, ali imaju emocije, volju, itd.
U Kur'anu se spominje duša kao sklona zlu. Ona sama po sebi nije zla, ali je sklona zlu. Duša svakog pojedinca. Zašto? Zato što stremi zadovoljenju svojih potreba ili želja. Problem je u tome što ta duša često ne zna svoje stvarne potrebe ili poznaje mjeru, pa prelazi sve granice u nastojanju da sebe zadovolji.
Nasuprot tome stoje božanske naredbe ili zabrane. Duša (nefs) ne haje za tim i gleda samu sebe, svoje ispunjenje. Zato se ona naziva sklonom zlu: jer odbacuje Autoritet koji zabranjuje da se ona povodi za svojim strastima. Dakle, zlim se smatra pogrešan put kojim duša hodi. Ona ima mogućnost da se izdigne nad svojim vlastitim prohtjevima i počne djelovati u skladu sa božanskom Voljom. Tada ona prelazi u viši stepen Svijesti i postaje, kako Kur'an kaže, duša koja sebe kori. To je stanje kada čovjek uviđa pogubnost djelovanja i prepuštanja svojim strastima, svojim hirovima i počne se okretati Stvoritelju.
Nakon toga, ukoliko duša nastavi da se udaljava od onoga što je zlo, ona može dospjeti na stepen smirene duše, kako opet Kur'an govori. Odlika ove duše ili ovog stepena neke duše je da djeluje u skladu sa onim što zna o samoj vjeri i samom vjerom. Ona je zadovoljna svojim Stvoriteljem i Njegovim odredbama, a i On je zadovoljan s tom dušom.
Međutim, na kojem god stepenu bila neka duša, uvijek se može vratiti i nazad, doći na početak, vratiti se onom što je zlo, svojim strastima i njihovom zadovoljenju. Ima ljudi koji, recimo, izvršavaju vjerske dužnosti i čuvaju se zabrana, a onda sve to napuste i ponovo počnu da čine ono što im je zabranjeno.
Ta borba da se duša očuva, da se ne okrene od Boga, odnosno da se ne preda svojim strastima, traje do okončanja ovozemaljskog života.

Odnos snaga između ruha (duha) i nefsa (duše) je obrnuto proporcionalan: onoliko koliko duša zadovoljava svoje prohtjeve koji su u suprotnosti za božanskim naredbama, toliko je duh slab i duhovni život neke osobe, a ukoliko se duša povinuje naredbama i biva poslušna Gospodaru, toliko duh (ruh) te osobe jača i pripravlja tog pojedinca na sve ljepša i snažnija duhovna iskustva.

Ovo što rekoh (a ostavljam mogućnost da ispravim neke stvari) je samo toliko da odgovorim na pitanje o čistoći ili zlu duše.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#66 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by JoseMujica »

prov moramo dokučiti da li uopšte postoji drugi svijet?! trenutno je sve vezano uz to, pa i ova tema u domenu špekulacije
PRO testant

#67 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by PRO testant »

Ako malo bolje pogledamo mi jesmo ono što mislimo, i mi u stvari i radimo samo ono što mislimo.

Naše misli definišu naše karakteristike, i naše akcije, ne obratno ili u nekom drugom pravcu kao što bi mnogi pomisli.
S time, riječima Isusovim " Mat 5:28 A ja vam kažem: Svaki, koji pogleda na ženu požudno, već je u srcu svojemu učinio s njom preljubu. " što je samo kulminacija malo dužeg izlaganja o našima nakanama/htjenjima (mislima bez djela). i Kako na njih gleda Bog. A da je to više nego ozbiljno možemo primjetiti na sljedećem primjeru: Jakov 1:14-15 "14 Svakoga, naprotiv, napastuje njegova vlastita požuda (misli i/ili želje) koja ga privlači i mami.
15 Požuda zatim začne i rodi grijeh, a kad se grijeh potpuno razvije, rađa smrt. "

Osim toga, ogroman dio Starog zavjeta se vrti oko toga da Izrael nema ispravan stav u srcu prema Bogu. Što ga veoma ljuti i žalosti. I dosta se puta ponavlja da smo želi njihovo srce, a to podrazumjeva i misli.

Svi mi znamo da Bog u stvari NAJVIŠE gleda samo srce(nakane/ misli iza ili prije samog djela), tako i u Islamu imamo NIJET. Koji je dosta vezan za oprost i kaznu, i veoma bitan u teologiji Islama.
Ako sam u vezi nijeta pogriješio, oprostite i ispravite. :)

Tako da mislim da je neizbježno da prihvatimo da će mo odgovarati i za naše misli jednako koliko i za djela. Jer su i jedno i drugo bitni. (Jakov 2:20 - "...vjera bez djela je beskorisna ...")
arzuhal

#68 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

PRO testant wrote: Tako da mislim da je neizbježno da prihvatimo da će mo odgovarati i za naše misli jednako koliko i za djela. Jer su i jedno i drugo bitni. (Jakov 2:20 - "...vjera bez djela je beskorisna ...")
Prema islamskom učenju, ukoliko neki čovjek ima namjeru učiniti nešto zlo, dakle imadne pomisao da nešto zlo učini, pa odustane od toga - bilježi mu se to kao jedno dobro djelo :)
Ma.Le.Na

#69 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Ma.Le.Na »

hvala arzuhal :)
mig

#70 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:24, edited 1 time in total.
Irish

#71 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

arzuhal, ponovi :-? :wink:
KotromanichII

#72 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by KotromanichII »

Prema islamskom učenju, ukoliko neki čovjek ima namjeru učiniti nešto zlo, dakle imadne pomisao da nešto zlo učini, pa odustane od toga - bilježi mu se to kao jedno dobro djelo
samo da dodam jos , isto tako ako se planira ucinti neko dobro djelo pa te nesto sprijeci, pise se kao da si ga ucinio vec, znaci od 10 puta pa sve do 700 sevapa zbog namjere.
statix

#73 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by statix »

Kako je moguće da su Isusu I Muhamed imali razlicit stav po ovom pitanju, a poslani su od istog Boga?
arzuhal

#74 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

mig wrote:Ne znam stav islama, ali hriscanstvo jasno iznosi svoj stav po pitanju ovoga.
U islamu je to detaljno objašnjeno i postoji čitav spektar problematike misli i želje.

Međutim, islam ukazuje na neke razlike koje se tiču odgovornosti od same misli do samog djela. Dakle, ovisno koliko je to nešto u posjedu, odnosno moći i volji samog čovjeka.
Muhammed, alejhi-selam, je zahvalio Bogu što je šejtanu jedino dao moć donošenja zlih misli, i ništa više. Jednako tako, čovjeku je dao moć da te misli odagna od sebe, da odbije šejtana. Shodno tome, ako čovjeku dolaze neke misli, on time ne mora biti uopće odgovoran i pitan zbog tih misli, ukoliko ih odbije od sebe dok nije počinio konkretan grijeh. To je onaj dio našeg duhovnog života na kojeg, često (ovisno o snazi vjere pojedinca), nemamo nekog utjecaja i to se naprosto dešava.
Zato je i težina grijeha rangirana: ukoliko neko požudno misli o nekoj ženi koja mu nije dozvoljena - to jest grijeh, ali daleko manji nego da je bukvalno gleda požudno. Ali samo gledanje je daleko manji grijeh od dodirivanje i, recimo, poljupca. A sam dodir i poljubac je, opet, zanemariv u odnosu na konkretan čin bluda, u njegovoj cjelosti.

I te misli idu dalje, do razmišljanja o bilo kakvom grijehu, recimo ubistvu nekoga.

Prema predaji, znamo da neke misli koje se tiču same vjere (recimo misli o Bogu, itsl.), a koje djeluju strašno, mogu biti dokaz za nas, a ne protiv nas. Drugovi Muhammeda, alejhi-selam, su jednom kazali kako im dolaze neke misli koje oni nikad ne bi smjeli izustiti (to ih je plašilo), pa je Poslanik, alejhi-selam, rekao kako su upravo one dokaz njihove vjere.
Na drugoj strani, Muhammed, alejhi-selam, je ponudio svoj ogrtač onome koji obavi namaz (molitvu), a da tokom namaza nijednom ne pomisli na nešto drugo osim Boga. Hazreti Alija je prihvatio izazov, uvjeren u snagu svoje vjere, pa je klanjao i pri samom završetku namaza je pomislio: ''Koji će mi ogrtač, od dva koja ima, dati?''. Veli se da je Muhammed, alejhi-selam, cijelo vrijeme gledao Aliju, radijallahu 'anhu, kako klanja, a kada je to Alija pomislio, Poslanik se nasmješio.
To je jedna od pouka kojim je Poslanik, alejhi-selam, poučio svoj ummet, da ne bi padali u neka stanja straha i gubljenja nade, kada su misli u pitanju :-D .

Čovjek je odgovoran i griješan proporcionalno vlastitom trudu kojeg uloži da nešto učini. A razlika između nekog djela i same pomisli na to djelo je velika.
arzuhal

#75 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

statix wrote:Kako je moguće da su Isusu I Muhamed imali razlicit stav po ovom pitanju, a poslani su od istog Boga?
Jesi li siguran da je toliko i tako različito? ;-)
Post Reply