sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ritam

#51 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by ritam »

xyz101 wrote:jednostavnija trgovina je uslov za ekonomski uspjeh vecina drzava u svijetu.
danas malo ko (osim kine i indije) proizvodi.
recimo, americka ekonomija je 90% koncentrisana na trgovinu.
primjera radi, kada dobijes mogucnost da jedan kauch prodas svabi u minhenu bez ikakvih carinskih zaebancija odmah ces osjetiti razliku (u dzepu)
jednom kada se chitava eu ekonomski ujedini, vidjet cete i sami razliku kada imate trziste od 400 miliona umjesto 4 miliona.
Ili u prijevodu: Kineze mnogo ne tangira ako Google u njihovoj zemlji parcijalno ili u cijelosti proradi, ili pak uopće ne radi: jer oni već imaju svoju domicilnu tražilicu, koju koristi većina Kinezâ: nije milijardu i 600.000.000, al' je mnogo njenih korisnika.
;-)
hipnotiziran

#52 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by hipnotiziran »

Činjenica da Norveška nije članica EU, govori da u toj uniji nešto ne štima...

Jer ako je to neka ljepota od života, zašto onda Norvežani ne žele u tu Uniju..?

Oni imaju BDP oko 40 000 po stanovniku stabilni su i boli ih Đon.

Smatram da se naša ekonomija treba razviti, da se treba ulagati u poljoprivredu, turizam, energetiku...da se stekne kapital, a onda će nas EU sama tražiti...

Ovako se samo patimo sa Dodikom, Inckom i sl...težeći ka nekim dogovorima o pregovorima, radi dogovaranja o pregovaranju za pregovaranje... :!:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#53 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Static-X wrote:
Toto wrote:
Static-X wrote:Dali se mi uopste mozemo nositi sa zapadno evropskim standardima?
Prosto sumnjam, .. zato mislim da unija nebi tako dobro uticala na BiH.
Ja prosto sumnjam da se ti mozes nositi sa Europskim standardima pa mislim da ne mozes ni uticati na ocjenu o uticaju EU na BiH.
Srecom ti mozes, pa de nas zadivi.
A ko si ti da se nekom divis??

Haj procitaj jos jednoc sta si napisao gore pa nam objasni zasto se ti ne divis EU standardima i zato bi oni bili losi za BiH.
Nego: kad si izrazavao sumnju u mogucnosti primjene EU standarda mozes li dat neki konkretan primjer a ne ovako ofrljativno.
Static-X

#54 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Dobro nemoras odma dizati paniku,

Mislim na standarde zivota, dali ti mislis da se mozemo nositi sa zapadnom evropom, npr evropskim cijenama namirnica sa prosjecnom platom u BiH.
Toto

#55 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Static-X wrote:Dobro nemoras odma dizati paniku,

Mislim na standarde zivota, dali ti mislis da se mozemo nositi sa zapadnom evropom, npr evropskim cijenama namirnica sa prosjecnom platom u BiH.
jel ovo ti ozbiljno mislis??? :lol: :lol: :lol: izgleda da je tebe jamila panila od EU pa lupetas bez veze

Ako mislis na DUSKA (duhan, uzlje, secer, kafa ostalo) onda :run: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sve namirinice koje bi ti svrstao u zivotni standard BiH -i sad- uvozi iz EU ili iz bijela svijeta i samo bi bile jeftinije.

Fabrika duhana sarajevo uvozi duhan iz EU - jer sarajlije ne sade duhan, zejtin BiH uvezi iz EU Madjarske... koliko znam bosnci ne sade secernu trsku ni repu vec i to uzvoze, kafa raste po poljima oko Puracica, Cevljanovica i na Livanjskom polju :-) :run: . Za sarajevsku pivu pivara sve uzvozi iz EU osim vode :D
katamaran101

#56 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by katamaran101 »

Šta je Evropska unija?
Odakle ideja Evropske unije, koliko je stara?
Čemu služi i zbog čega je stvorena?
Je li joj svrha zaštita tržišta, veće konkurentnosti?
Možda tek ujedninjenja ili nečeg drugog?

Zašto Norveška, Švicarska neće u EU?
Zašto Austrija želi iz EU?

Gdje smo mi danas u svemu tome?
Kakav je naš status danas, a kakav bi bio sutra?

Je li interes EU i kakav, da BiH bude u EU?
Je li interes nas, današnje BiH, da bude u EU?

Šta mislite, da će se promijeniti ulaskom BiH u EU?
EU se ne stvara da bi dijelila milijarde eura šakom i kapom?
Šta traži EU za uzvrat? Koliko? Zašto? Čemu?

Ulaskom u EU gubi se dio tradicionalnosti, nacionalnosti, samostalnosti.
Glavni grad postaje Brisel! I, gdje je on uopšte?
Gubi se dio vlastitog identiteta, pa i državnosti.
Demokratska zastupljenost država je prema broju stanovnika!

Ulazak u EU ima i svoju cijenu?
Država mora 'davati', da bi dobijala.
Može li to BiH, je li spremna, ko će je zastupati?

Kakva BiH misli da uđe u EU, politički uredna, sređena ili pocijepana.

Koje su slabosti BiH, a gdje je i u čemu je njena jačina?
Sa čim raspolažemo, kojim resursima: kojim adutima, nivoima školstva, obrazovanja, nauke, tehnike, tehnologije? Tehnološki razvijena zemlja ili agrarna? Na dva točka ili pješice?

To je samo dio pitanja, ali i strategije jedne zemlje koja ozbiljno razmišlja da uđe u EU.

Cijena ulaska, nikako nije mala. Ulog je jako veliki.
Ko se u kolo uhvati, treba da zna, da mora znati igrati?
Imamo li gotovine, zaliha, ušteđevine, znamo li igrati?

Šta je globalizacija? Ko je potencijalna žrtva globalizacije?
Static-X

#57 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Static-X »

Toto wrote:
Static-X wrote:Dobro nemoras odma dizati paniku,

jel ovo ti ozbiljno mislis??? :lol: :lol: :lol: izgleda da je tebe jamila panila od EU pa lupetas bez veze

Ako mislis na DUSKA (duhan, uzlje, secer, kafa ostalo) onda :run: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sve namirinice koje bi ti svrstao u zivotni standard BiH -i sad- uvozi iz EU ili iz bijela svijeta i samo bi bile jeftinije.

Fabrika duhana sarajevo uvozi duhan iz EU - jer sarajlije ne sade duhan, zejtin BiH uvezi iz EU Madjarske... koliko znam bosnci ne sade secernu trsku ni repu vec i to uzvoze, kafa raste po poljima oko Puracica, Cevljanovica i na Livanjskom polju :-) :run: . Za sarajevsku pivu pivara sve uzvozi iz EU osim vode :D
Hocemo li se ismijavati ili cemo ko ljudi pricati.

Koliko mi je poznato najveci nasi uvoznici su nam susjedne zemlje, Kina, sigurno kao i svakoj drugoj zemlji, pa onda druge zemlje koje nisu u EU i EU.
Takodje, cjene namirnica za zivot su jeftinije u odnosu na namirnice u EU.

Samo da me razumijes, ja nemam uopste nista protiv naseg ulaska u EU, zapravo zelio bi da se to sto prije desi. Ali nemoj misliti da pri ulasku svi nasi problemi ce biti rijeseni. Sigurno da ce tu biti pozitivni i negativni stvari, bas zato ovdje i diskutujemo uvezi pomenuti. Skeptik sam, kao prvo da ce nas mladji svijet zeljeti da se rijesi Bosne - na mladim svijet ostaje, na kome ce Bosna. Nemoj misliti da je plan vele sila evrope bio da naprave EU da bi pomogle siromasnim zemljama. Kao i uvjek napravljena je da bi one najvise profitirale pa tek onda pomogle ostalim. Nezaboravi da dominantne zemlje to sto rade po svijetu rade u svoju koristi a ne sto te vole!
ljubav_aha

#58 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by ljubav_aha »

bez filozofiranja

BiH treba sebe promjeniti
Toto

#59 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by Toto »

Static-X wrote: Hocemo li se ismijavati ili cemo ko ljudi pricati.
Pa ako ti jednu drzavnu zajednicu od 500 miliona stavovnika i sa cifrom brutodrustvenog dohodka -koju ne znas ni izgovoriti- svedes na pijacu i potrisacku korpu, onda se nemoj cuditi kad se prica okrene na zajebanciju i ismijavanje.
Last edited by Toto on 05/04/2010 23:20, edited 1 time in total.
ja71

#60 Re: sta mislite da ce se promijeniti ulaskom Bosne u EU

Post by ja71 »

Kako se ja sjecam Norveska prije nekih 10-tak godina nije htjela u EU jer bi to dozvolilo ribarima iz ostalih clanica EU da slobodno love u njenim vodama. a kod njih je ribarstvo haman jaka grana privrede pa su skontali da bi ulaskom u EU vise izgubili nego dobili. A nalaze se na periferiji EU.
Znaci konkretan problem jedne zemlje a taj problem nema nista direktno sa nama pa su paralele bezveze: sta cemo mi u EU kad nece jedna Norveska.
Mi se na tom primjeru trebamo skontati hocemo li vise dobiti ili izgubiti ulaskom u EU.
Mada ja mislim da je apsurdno o tome razmisljati jer mi cemo jednostavno morati uci u EU, cak i kada bi vecina bila protiv.

I de ako moze vodite diskusiju na konkretnim primjerima a ne sve nesto u globalu a nidje veze pa se samo svadjate.

Naprimjer: Da li cemo ulaskom u EU dobiti garancije o nedjeljivosti drzave, konkretno mislim ovdje na Dodika i njegov referundum.
Post Reply