Istina je da se vecina srba i hrvata koji su se vratili poslije rata ,vratili stanove,prodali ih i razgulili.
Al' hajde posteno da govorimo. Dal' stvarno mislite da nije bilo diksriminacije u zaposljavanju manjinskih naroda nakon rata?
Sta oni imaju od toga sto su im stanovi vraceni,da jedu parkete i zidove..najveci problem bilo koje povratnicke populacije je POSAO,kako u Sarajevo tako u bilo kojem dijelu drzave.
Posla nije bilo za bilo koga,ISTINA,ali je daleko mane posla bilo u institucijama kao sto su opstina,vlada,kanton i slicno gdje je na vratima pisalo "...nazivajmo Sellam...",a ovo sam svojim ocima znao vidjeti i bolo mi je oci iako nisam "manjinski" (mada i jesam jer se osjecam Bosancem),i recimo u cijelom takvom okruzenju nije bilo jednostavno nebosnjaku doci do zaposljenja,htjeli mi sebi priznati ili ne.
Atmosfera do neke '99,2000...i jeste bila u tom folu,nazivaj Sellam,kada je Ramazan grad je kao iz prazan ali bukvalno..znam da smo se mi zezali,jer sam tako nekako iz chafirske raje

,"...kada ce opet Ramazan da nadjemo mjesto u kafani gdje ocemo i kojoj hocemo..."

,petkom se radilo do 12 ili 13 sve zavisi kada je Dzuma pocinjala...u nekoj neobaveznoj prici bilo je jako naglasen taj neki osjecaj nacionalne netrpeljivosti i slicno.
Nemojte bolan pricati da je bilo sve "med i mlijeko2 i da eto nije nam jasno sto bi se "oni" (mada ovo oni,mi,vi MRZIM) losije osjecali.
A da ne pricam iz koliko je prijeratnih parkova,obdanista ,parkinga niklo novih Dzamija...budimo objektvni.
Sarajevo jednostavno nista nije pruzalo u tim prvim godinama da bi se "drugi2 osjecali kao da je to i njihov grad,i nije ni cudo sto je jako puno Srba i Hrvata koji su proveli cijelo vrijeme u opkoljenom Sarajevu zapucalo za Ameriku i Australiju.
Ljudi se nisu osjecali dobro ni u svome Sarajevu,a iz moralnih,politickih i drugih shvatanja nisu zeljeli da se svrstaju "kod svojih".
Lako je sada pametovati i pricati ko ih je tjerao i ko im je branio.....trenutno Sarajevo gdje je situacija neuporedivo pozitivnija,gdje se vise ni priblizno ne gleda ko je ko i ko je sta,nije slika Sarajeva poslije zavrsetka opsad.
I treba biti posten i to priznati.