Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirzasila

#51 Re: Povrat poreza

Post by mirzasila »

I sada ostaje da se nadamo...
"Prije godišnjeg odmora bi vas mogla obradovati plava koverta sa potvrdom o isplati povrata poreza po osnovu plaćenih kamata za stambeni kredit."
karanana

#52 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

e jebi ga nece scan da se uploaduje. kaze image too big.

evo napisat cu sta pise na papiru koji je nalijepljen na salteru protokola porezne u novom sarajevu:

.....porezni obveznik uz godisnju poreznu prijavu mora priloziti sljedecu dokumentaciju:

- fotokopiju ugovora o stambenom kreditu (u obzir dolaze ugovori o stambenom kreditu sklopljeni prije i poslije 1.1.2009.)
- ovjerenu potvrdu ili listing banke kao dokaz o placenim kamatama za porezni period za koji se podnosi porezna prijava
- dokaz da obveznik i njegov bracni drug ne posjeduju nepokretnu imovinu...sad mi nesto mutno na papiru, pa onda ide.....uvjerenje od nadleznog suda i/ili opcine.
- dokaza da su sredstvima odobrenog kredita rijesili ili poceli rjesavati stambeno pitanje (kupili odgovarajucu stambenu jedinicu odnosno sklopili ugovor o kupovini ili gradnji odgovarajuce stambene jedinice, kreditom ....pa mi nesto mutno, pa onda....materijal za gradnju stambene jedinice i sl.)

Odgovarajucom stambenom jedinicom smatra se stambeni prostor velicine do 120 m2.

- izjava poreznog obveznika da on i clanovi uze porodice koji zajedno sa njim rjesavaju svoje stambeno pitanje nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina za stanovanje i da ovim kreditom prvi put rjesavaju stambeno pitanje. Oblik i sadrzaj izjave dati u ovom stavu.
- kopija ugovora o kupoprodaji ili gradnji stambene jedinice
- kopija racuna o kupovini placa i/ili materijala za gradnju stambene jedinice (u slucaju individualne izgradnje) sa dokazima o izvrsenom placanju istih.

u slucaju da u toku poreznog perioda za kojeg se podnosi god. porezna prijaca poreski obveznik nije sredstva kredita namjenjena za rjesavanje svog stambenog pitanja angazovao odnosno namjenski utrosiio, potrebno uz prijavu dostaviti izvod racuna banke kao dokaz da sredstva stambenog kredita do dana podnosenja prijave nisu utrosena u druge svrhe uz obavezu da dokaze o namjenskom utrosku tih sredstava naknadno dostave poreznoj upravi i najkasnije do kraja tekuce godine
jazzer

#53 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

mirzasila wrote:I sada ostaje da se nadamo...
"Prije godišnjeg odmora bi vas mogla obradovati plava koverta sa potvrdom o isplati povrata poreza po osnovu plaćenih kamata za stambeni kredit."
Predao ja maloprije. Nisam znao da se to odradjuje na salteru u sali (N. Grad) :? .

Helem, zena mislim da nije sve ni kontrolisala, letimicno presla preko onih papira i rekla
da ce me kontaktirati u slucaju da jos nesto treba dostaviti. Iskreno se nadam da hoce jer nigdje
informacije sta tacno treba dostaviti (doduse ja sam to sve skupio u zadnjih par dana :) ) .

Valjda ce sve biti ok.

A otkud tebi ovo boldano? Lijepe zelje ili.. :)
prilagodjena

#54 Re: Povrat poreza

Post by prilagodjena »

nama prošle godina stigla obavjest krajem 7. mjeseca da je lova na računu :-D ako i ove godine bude tako super :-D
jazzer

#55 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

prilagodjena wrote:nama prošle godina stigla obavjest krajem 7. mjeseca da je lova na računu :-D ako i ove godine bude tako super :-D
Pa jeste li ostavili broj bankovnog racuna negdje? Ili vas prije toga nazovu?
karanana

#56 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

ima mjesto za pisanje bankovnog racuna na onom poreznom obrascu gdje si napravio obracun, onaj nesto GPD1051 cini mi se. medjutim bilo je i prosle godine pa je sva lova legla na racun union banke i onda dobijes obavijest od ministarstva finansija da je lova u banci i onda odes na alipasino i imaju te na spisku i dadnu ti lovu.
prilagodjena

#57 Re: Povrat poreza

Post by prilagodjena »

jazzer wrote:
prilagodjena wrote:nama prošle godina stigla obavjest krajem 7. mjeseca da je lova na računu :-D ako i ove godine bude tako super :-D
ne mogu se tačno sjetiti šta je pisalo,uglavnom,nismo ostavljali nikakav broj računa nego je na obavjesti stajalo u koju banku da odemo sa tim papirom.otišli,digli lovu i ende :)
bitno je samo da si dao tačnu adresu stanovanja :D
jazzer

#58 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

@ karanana
@prilagodjena

Hvala.

Ostaje nam da se nadamo da ce biti prije godisnjeg :) .
Rimad

#59 Re: Povrat poreza

Post by Rimad »

Da li se radi o povratu poreza za 2010-u godinu?
prilagodjena

#60 Re: Povrat poreza

Post by prilagodjena »

Rimad wrote:
Da li se radi o povratu poreza za 2010-u godinu?
naravno

@jazzer,uzmi godišnji u avgustu :lol:
jazzer

#61 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

prilagodjena wrote:@jazzer,uzmi godišnji u avgustu :lol:
Septembar, za svaki slucaj ;-)
_Reds_

#62 Re: Povrat poreza

Post by _Reds_ »

Moze li neko da mi objasni dvije stvari.

Kako Hrvati mogu regularno kupovati kod nas, traziti povrat poreza, i onda te namirnice regularno prevuci u RH.

A mi kad krenemo na more, vise ni pastete ne mozemo :-D :-D :-D !

A drugo ozbiljnije pitanje:

Onaj ko ima Pasos RH, a zivi u BiH, znaci da sta god kupi cija je vrijednost preko 100KM, moze da trazi povrat poreza??
forumaš2011

#63 Re: Povrat poreza

Post by forumaš2011 »

_Reds_ wrote:Moze li neko da mi objasni dvije stvari.

Kako Hrvati mogu regularno kupovati kod nas, traziti povrat poreza, i onda te namirnice regularno prevuci u RH.

Onaj ko ima Pasos RH, a zivi u BiH, znaci da sta god kupi cija je vrijednost preko 100KM, moze da trazi povrat poreza??
Prvo pitanje,
nisam siguran šta se može a šta ne prenijet znam da su akcizne robe ograničene i vjerovatno robe animalnog porijekla zbog bolesti, a s druge strane ti kad nosiš paštete vjerovatno ideš na odmor, pa da bi potrošio koju paru tamo prave te zabrane, a neće svom čovjeku na granici pravit probleme, mada bi zakon trebo za sve bit isti

Drugo pitanje,
Po našim propisima (ako je bilo izmjena ispravite me) prilikom kupovine trebo bi se popunit obrazac na licu mjesta (gdje kupuješ) i taj obrazac zajedno s računom pokazati cariniku na izlazu iz BiH i on će odlučit imaš li pravo povrata ili ne (pošto postoje neka ograničenja), ukoliko carinik odobri onda se taj obrazac vrati gdje je roba kupljena i prodavac ti je dužan vratit PDV, ako ti neko odbije PDV odmah na kasi na osnovu pasoša mislim da je to prekršaj jer kako ti znaš da će dotična osoba iznijet robu iz BiH
forumaš2011

#64 Re: Povrat poreza

Post by forumaš2011 »

prilagodjena wrote:
jazzer wrote:
ne mogu se tačno sjetiti šta je pisalo,uglavnom,nismo ostavljali nikakav broj računa nego je na obavjesti stajalo u koju banku da odemo sa tim papirom.otišli,digli lovu i ende :)
bitno je samo da si dao tačnu adresu stanovanja :D
Od mene su tražili da dostavim broj računa, kanton TK
milojicabrzi

#65 Re: Povrat poreza

Post by milojicabrzi »

Ne mogu, znam sigurno... Jedan poznanik iz BiH je kupio skup LCD tv u Hrvatskoj, pa kad je krenuo kuci u BiH, zatrazio povrat PDV-a, medjutim, na carini mu objasne da ne moze, jer su nasli u podacima da je drzavljanin BiH i Hrvatske...
_Reds_

#66 Re: Povrat poreza

Post by _Reds_ »

milojicabrzi wrote:

Ne mogu, znam sigurno... Jedan poznanik iz BiH je kupio skup LCD tv u Hrvatskoj, pa kad je krenuo kuci u BiH, zatrazio povrat PDV-a, medjutim, na carini mu objasne da ne moze, jer su nasli u podacima da je drzavljanin BiH i Hrvatske...
Da li taj povrat moze da trazi samo na granici, ili moze na odredjenim lokacijama u zemlji.

Evo jedan primjer, zasto pitam:

Doje onome gore u Orasju ujak iz Hrvatske, ode u prodavicnu i kupis svega i svacega, i kaze onoj treti u trznom centru daj ti meni povrat, tj. to bez poreza, onda on te namirnice da ovome svom rodji u Orasju, kod koga je dosao :) !
convict

#67 Re: Povrat poreza

Post by convict »

Ne može baš tako, na prodajnom mjestu možeš dobiti samo tax-free papire sa iznosom za povrat. Novac možeš dobiti na graničnom prelazu prilikom izlaska iz zemlje i moraš pokazati robu koju iznosiš. Tehnički, tu istu robu za koju si dobio povrat bi morao prijaviti za carinjenje u svojoj zemlji. E sad, to što carinici i sa jedne i sa druge strane malo zažmire, pa nekad roba ne izađe iz zemlje, a obično izađe, ali se ne ocarini pri ulazu, to je druga tema.
forumaš2011

#68 Re: Povrat poreza

Post by forumaš2011 »

Malo je to komplikovano i nije baš to tako nemoj mi obračunavat PDV i ok je, ako se tako radi to je protiv zakona.

Iako prodaješ robu stranom državljaninu moraš obračunat i naplatit PDV (jer ti možeš izostavit PDV tj. sastavit račun bez PDV samo ako imaš dokaz da je roba istupila iz BiH to je uslov za stranog državljanina da iznese robu iz BiH), a tebi kao trgovcu jedini dokaz je obrazac s carine koji je uredno ovjeren i na kojem je naznačeno da dotični po to i tom računu ima pravo da vrati PDV, tek tada njemu trgovac vrši povrat PDV-a. Ko se bavi izvozom poznat mu je 3/8 obrazac, to je dokaz da je roba istupila iz BiH ako ga nemaš a nisi obračno PDV inspektor će ti obračunat i PDV, i kamatu zateznu i naravno kaznu, to je isti princip. Da je to tako pokažeš pasoš i ok, pa svi bi kupovali bez PDV-a. Koga detaljno interesuje ima instrukciju na stranici UIO. Ovo govorim iz iskustva, i tako su mi rekli kad sam zvao info liniju UIO.

A što se tiče Evrope kupovali smo nešto u Austriji, na fizičko lice, obračunali su nam PDV, ali kada smo im vratili obrazac na kojem stoji da je roba "istupila iz EU" izvršili su nam povrat preko računa.
Ricken

#69 Re: Povrat poreza

Post by Ricken »

forumaš2011 wrote:Malo je to komplikovano i nije baš to tako nemoj mi obračunavat PDV i ok je, ako se tako radi to je protiv zakona.

Iako prodaješ robu stranom državljaninu moraš obračunat i naplatit PDV (jer ti možeš izostavit PDV tj. sastavit račun bez PDV samo ako imaš dokaz da je roba istupila iz BiH to je uslov za stranog državljanina da iznese robu iz BiH), a tebi kao trgovcu jedini dokaz je obrazac s carine koji je uredno ovjeren i na kojem je naznačeno da dotični po to i tom računu ima pravo da vrati PDV, tek tada njemu trgovac vrši povrat PDV-a. Ko se bavi izvozom poznat mu je 3/8 obrazac, to je dokaz da je roba istupila iz BiH ako ga nemaš a nisi obračno PDV inspektor će ti obračunat i PDV, i kamatu zateznu i naravno kaznu, to je isti princip. Da je to tako pokažeš pasoš i ok, pa svi bi kupovali bez PDV-a. Koga detaljno interesuje ima instrukciju na stranici UIO. Ovo govorim iz iskustva, i tako su mi rekli kad sam zvao info liniju UIO.

A što se tiče Evrope kupovali smo nešto u Austriji, na fizičko lice, obračunali su nam PDV, ali kada smo im vratili obrazac na kojem stoji da je roba "istupila iz EU" izvršili su nam povrat preko računa.
Ne vraća prodavač pdv.Pa to bi bio haos da je tako. Što se tiče Austrije procedura je slijedeća: uzmeš tax free formular i predaš na carini. Povrat dobiješ u Raiffeisen Banci.
Što se tiče Francuske novac dobiješ odmah na aerodromu naravno uz predočenje dokumentacije. Isto se radi da bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje jer na tu kupljenu robu treba platiti carinu i pdv u BiH (jer je to pdv koji pripada BiH, odnosno klasični uvoz) a ne da bi se krajnjim korisnicima omogučilo da hajruju na pdv-u. Teoretski. Praktično samo krajnji potrošač naplati pdv plačen vani. To što naša UIO nema mehanizme da dobije podatke od stranih poreznih uprava je njen problem.
Drugim riječima tako ti je kako je Convict opisao.
forumaš2011

#70 Re: Povrat poreza

Post by forumaš2011 »

Kod nas PDV vraća prodavac a ne država, prodavac je naplatio on ga i vraća, jel to uredu to je druga priča, ali država neće da se bakće time i to prebacuje prodavcu kao i mnogo stvari što se odrađuje za državu. Naveo sam primjer iz Austrije prodavac nam je vratio PDV kada smo mu dostavili dokaz da je roba istupila iz EU. Znam da su neka preduzeća sklopila ugovore s RF bankom da se na njihovim šalterima izvrši povrat.
Ricken

#71 Re: Povrat poreza

Post by Ricken »

forumaš2011 wrote:Kod nas PDV vraća prodavac a ne država, prodavac je naplatio on ga i vraća, jel to uredu to je druga priča, ali država neće da se bakće time i to prebacuje prodavcu kao i mnogo stvari što se odrađuje za državu. Naveo sam primjer iz Austrije prodavac nam je vratio PDV kada smo mu dostavili dokaz da je roba istupila iz EU. Znam da su neka preduzeća sklopila ugovore s RF bankom da se na njihovim šalterima izvrši povrat.

Ako pričamo za BiH tu si potpuno upravu, procedura je da stranac dobije potvrde od domaćeg prodavca, koju predaje na carini. Ako ispuni uvjete za carinu, naša carina mu šalje obavijest da je ispunio uvjete. Onda on tu obavijest šalje našem domaćeg kupcu, koji kao treba da vodi neki obrasac SL-2 i da na osnovu tog izvrši povrat. Drugim riječima kod nas je ta procedura mimo svih normi i svake suštine i nije ni čudo što nas ne žele u Europi. Prvo to sve jako drugo traje, drugo zavisi mnogo i od dobre volje onih koji tu ne bi trebalo da se pitaju. No to govori najviše o nama samima. No dobro ne treba to čuditi, neki naši porezni inspektori (doduše za direktne poreze) stalno na javnim skupovima najavljuju da ne priznaju među-državne sporazume koje je BiH potpisala i kako će kažnjavati obveznike budu li ih slučajno primjenili. I onda se mi kao čudimo kako smo ne atraktivni za ulaganja.
P.s.
Prodavac naplačuje pdv u ime države, i plaća ga državi.
jale

#72 Re: Povrat poreza

Post by jale »

Jel' iko dobio povrat poreza ove godine u opcini Novi Grad Sarajevo?
Cini mi se da je prosle godine vec bilo podijeljeno u ovo doba.
Kolega sa Ilidze vec i potrosio pare :)
karanana

#73 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

jale wrote:Jel' iko dobio povrat poreza ove godine u opcini Novi Grad Sarajevo?
i ja sam se to bas pitao na drugoj temi.
novo sarajevo i nista. a znam da je u ovo doba prosle godine vec bilo zavrseno. neki su dobili sto me brine jer kontam da nisam odbijen zbog necega, da mi nije sta od papira falilo. ali zovu kad nesto fali.
LieToMe

#74 Re: Povrat poreza

Post by LieToMe »

karanana wrote:
jale wrote:Jel' iko dobio povrat poreza ove godine u opcini Novi Grad Sarajevo?
i ja sam se to bas pitao na drugoj temi.
novo sarajevo i nista. a znam da je u ovo doba prosle godine vec bilo zavrseno. neki su dobili sto me brine jer kontam da nisam odbijen zbog necega, da mi nije sta od papira falilo. ali zovu kad nesto fali.
ja sam u novom sarajevu i jos uvijek cekam :D od supruga radni kolega u centru i neki dan je dobio tako da vjerovatno ide sporije nego sto je prije (nama je ovo prvi put da cekamo povrat tako da ne znam kako je prije bilo).
jazzer

#75 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

Novi grad..jos nista :(
Post Reply