Opis Dzenneta

Rasprave o vjerskim temama.
roki

#51 Re: Opis Dzenneta

Post by roki »

Pročitao al ne nađoh nista meni jasno.Posto sam slabo upucen u tematiku,a forum nije pravo mjesto za dobivanje svih odgovora, malo cu sam nekad potraziti.
Jedne noći sanjah Džennet.Uzimam zalet,prolazim kroz neka vrata i lebdim nad baščama.Kada sam polako počeo padati rekoh Allahu da me jos malo podigne da jos razgledam,i On me podiže.Bašče sam vidio kako je Allah htio da vidim :)
bijela

#52 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

roki wrote: Jedne noći sanjah Džennet.Uzimam zalet,prolazim kroz neka vrata i lebdim nad baščama.Kada sam polako počeo padati rekoh Allahu da me jos malo podigne da jos razgledam,i On me podiže.Bašče sam vidio kako je Allah htio da vidim :)
:D :thumbup:
ovo bold me bas nasmija :lol:
roki

#53 Re: Opis Dzenneta

Post by roki »

Pa šta je boldirano?Helem,ne kvarimo temu
EDIT: vidim ispravila si.Pa sanjao sam tako i gotovo :)
bijela

#54 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

sorry, mozak mi se vec gasi pa sam zaboravila bold napraviti.
lijep san.
donBeton

#55 Re: Opis Dzenneta

Post by donBeton »

Poprilično sam lično uvjeren da kada se kaže da su džennetski užici nezamislivi, da je to najbolji opis. Manje više, sve pobrojano su ljudska zadovoljstva, od "rijeke vina" (?) do razgovora sa poslanikovim ashabima. Čovjekovi pogledi nisu dovoljno široki da shvate termin vječnosti i sa prirodom kakvu ima čovjek sumnjam da će je moći preživjeti. Za mene Raj u svim religijama prestavlja prelazak u neki drugi oblik i stanje.
KotromanichII

#56 Re: Opis Dzenneta

Post by KotromanichII »

Kad bi dzennet bio ovakav vrijedilo bi se boriti cijeli zivot ali dzennet je daleko ljepsi nego ovo na slikama

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Prozor

#57 Re: Opis Dzenneta

Post by Prozor »

:lol: :lol: :lol: :lol: :D
Thunderman_Swe

#58 Re: Opis Dzenneta

Post by Thunderman_Swe »

Imali neko hadise na bosanskom koji opisuje dzennetske dvorce i gradove?

Znam da ima hadis u Buhariji koji govore o gradovima u Dzennetu od zlata i srebra i da ima hadis koji opisuje Dzennetski dvorac od zlata...

Ali ima isto drugi hadisa koji se ne nalaze u Buhariju i Muslimu koji opisuje da ce dvorci u Dzennetu biti od rubina, i emeralda i diamanta i da ce biti gradova u Dzennetu od zlata i od korala i da ce biti 70 000 vrata na ulazu tim gradovima i ovi ce biti od zlata i od srebra. Isto tako se kaze da ce ovih gradovi biti kao svjetlost u Dzennetu, i da ce stanovnici Dzenneta gledati u svoje dvorce kao sto mi danas gledamo na zvijezde na nebu...

Neznam vjerodostojnost ovi hadisa, mada izgleda da nema nista u ovim hadisima sto je protiv ono sto nalazimo u vjerodostojnim hadisima, kao sto vidimo u Buhariju da je poslanik u sanu usao u Dzennet (a san poslanika je objava sto je poznato u Islamu), i da je vidio grad u Dzennetu od zlata i srebra i da je kroz njega jedna rijeka tekla...

Isto tako vidio je dvorac od zlata pripremljen za Omera ibn Khattaba (ra).
Prozor

#59 Re: Opis Dzenneta

Post by Prozor »

Zar nije Poslanik a.s. i fizički posjetio Džennet na Miradžu?
Thunderman_Swe

#60 Re: Opis Dzenneta

Post by Thunderman_Swe »

Sto se tice hurija, neko je spomenuo sta ce zene imati u Dzennetu...

Stvar je u tome ako citas Kur´an vidjet ces da je Dzennet i za muskarce i za zene, i da je nagrada u Dzennetu jednaka muskarcima i zenama. To sto ce muskarci imati Hurija ne promijenjuje stvar jel razlog sto su oni spomenute je zato sto muskarci obicno su oni koji otvoreno traze zene u ovom svijetu i nemaju strpljenje pa zato vidim sve sto se u zapadu desava, zene budu silovane svaki dan i te tako. Ali zato Allah (swt) nam kaze u Kur´anu

Surah 9:72

Allah obećava vjernicima i vjernicama džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno boraviti, i divne dvorove u vrtovima edenskim. A i malo naklonosti Allahove veće je od svega toga; to će, doista, uspjeh veliki biti!

Dakle nagrada muskarcima i zenama su jednaki u Dzennetu, zene ce imati nesto slicno to sto muskarci imaju od Hurija, tako da ovo ne bi trebalo biti nikakav problem zenama, mada znamo da ce orientalisti i krscanski missioneri uvijek pokusati reci kako zene nemaju nikakav status u Islamu i da u Dzennetu nagrada muskarcima je veca od zena i te tako...

Mada ako se drzimo Kur´ana i izbjegavamo ovi vrsti ljudi (nevjernici) onda nece biti nikakav problem jel je Allah (swt) obecao Dzennet i Dzennetske blagodati i muskarcima i zenama.
Abdulvahid

#61 Re: Opis Dzenneta

Post by Abdulvahid »

Selam alejkum, sto se tice ove teme preporucio bih vam knjigu od Ibn Kajjim El-Dževzije, "Vodič ka Džennetu". Tu ce te vjerovatno naci sve odgovore koji vas zanimaju o Džennetu.
Thunderman_Swe

#62 Re: Opis Dzenneta

Post by Thunderman_Swe »

Abdulvahid wrote:Selam alejkum, sto se tice ove teme preporucio bih vam knjigu od Ibn Kajjim El-Dževzije, "Vodič ka Džennetu". Tu ce te vjerovatno naci sve odgovore koji vas zanimaju o Džennetu.
Sa obzirom da trebamo paziti na izmisljene i slabe hadise koje se nalaze u knjizi i koji se nalaze u mnogo knjiga od tradicionalni ucenjaka. Citao sam malo iz bosanskog prevoda "Vodic ka Dzennetu" i vidio sam par hadisa koji nisu vjerodostojni i koji sam Ibn al Kajjim kaze da ima problema u vezi hadis ali ipak ga postavi u knjizi...

Cuo sam od dosta ljudi da knjige od tradicionalni ucenjaka kao sto je Ibn al Kayyim, Ghazzali i te tako, da se sastoje od dosta izmisljeni i slabi hadisa.
KotromanichII

#63 Re: Opis Dzenneta

Post by KotromanichII »

Prenosi Hafiz Taberani od Sevbana, koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: (321) "Kad čovjek uzme plod voćke u Džennetu, na tom mjestu se pojavi novi plod."

Navodi Imam Ahmed od Enesa, koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: (322) "Dženetska će ptica biti poput ogromne deve, a uzgajat će se na dženetskom drveću."

Prenosi Hafiz Ebu-Bekr Ahmed ibn Selman en-Nedždžar od Sulema ibn Amira, koji kaže da su ashabi Allahova Poslanika, s.a.v.s., rekli: (324) "Zaista nas je Allah podučio preko beduina i njihovih zapitkivanja", pa kaže: "Došao je jednog dana beduin, pa reče: 'O Allahov Poslaniče, Allah je spomenuo u Džennetu voćku koja može nauditi njenom vlasniku?' Allahov Poslanik, s.a.v.s., upita: 'A koje je to drvo?' A ovaj odgovori: 'To je lotosovo drvo koje ima bodlje i nezgodno je za ubiranje.' Onda Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: 'A zar Uzvišeni Allah ne kaže:
'Bit će među lotosovim drvećem bez bodlji.' Allah će ukloniti bodlje sa tog drveta, a na mjestu svake bodlje bit će plod. Ti će plodovi iznicati iz tog drveta sa 72 vrste okusa, a ni jedna neće ličiti na drugu."

Allah kaze:

68. u njima će biti voća i palmi i šipaka, -

Image
arzuhal

#64 Re: Opis Dzenneta

Post by arzuhal »

Thunderman_Swe wrote:
Abdulvahid wrote:Selam alejkum, sto se tice ove teme preporucio bih vam knjigu od Ibn Kajjim El-Dževzije, "Vodič ka Džennetu". Tu ce te vjerovatno naci sve odgovore koji vas zanimaju o Džennetu.
Sa obzirom da trebamo paziti na izmisljene i slabe hadise koje se nalaze u knjizi i koji se nalaze u mnogo knjiga od tradicionalni ucenjaka. Citao sam malo iz bosanskog prevoda "Vodic ka Dzennetu" i vidio sam par hadisa koji nisu vjerodostojni i koji sam Ibn al Kajjim kaze da ima problema u vezi hadis ali ipak ga postavi u knjizi...

Cuo sam od dosta ljudi da knjige od tradicionalni ucenjaka kao sto je Ibn al Kayyim, Ghazzali i te tako, da se sastoje od dosta izmisljeni i slabi hadisa.
Image
black

#65 Re: Opis Dzenneta

Post by black »

Thunderman_Swe wrote:Cuo sam od dosta ljudi da knjige od tradicionalni ucenjaka kao sto je Ibn al Kayyim, Ghazzali i te tako, da se sastoje od dosta izmisljeni i slabi hadisa.
vec mi je jasno od kakvih ljudi si chuo..Ibn Kayyim hemichar, filozof, teolog, astronom, itd. a o Gazaliju da ne govorim, i nije uchenjak za ljude takvog profila, ali zato si sigurno stovalac Bin Baza :mrgreen:
bijela

#66 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

black wrote: Bin Baza :mrgreen:
Image
8-)
black

#67 Re: Opis Dzenneta

Post by black »

bijela wrote:
Image
8-)
:mrgreen:

Image
atom62

#68 Re: Opis Dzenneta

Post by atom62 »

bio jucer. nista lijepog. stanovi skupi. klima pretopla! posla nema. iste one kriminalne face kao i u gradu. ima nakih cura, ali niosta posebno. odlucio sam se vratiti! bolje ovdje.
Thunderman_Swe

#69 Re: Opis Dzenneta

Post by Thunderman_Swe »

Ja stvarno vas ne razumijem. Kakve veze ima Bin Baz sa izmisljenim hadisima?
Thunderman_Swe

#70 Re: Opis Dzenneta

Post by Thunderman_Swe »

Ja stvarno vas ne razumijem. Kakve veze ima Bin Baz sa izmisljenim hadisima?
Abdulvahid

#71 Re: Opis Dzenneta

Post by Abdulvahid »

Thunderman_Swe wrote:

Skoro svim hadisima na koje sam naisao citajuci knjigu piše izvor hadisa i njegova ocjena tj, kraci komentar vjerodostojnosti hadisa. Mislim da nema prostora za brigu, i ako se nadje neki hadis koji nije prokomentarisan prihvatimo ga sa dozom rezerve.
BHF_Manijak

#72 Re: Opis Dzenneta

Post by BHF_Manijak »

atom62 wrote:bio jucer. nista lijepog. stanovi skupi. klima pretopla! posla nema. iste one kriminalne face kao i u gradu. ima nakih cura, ali niosta posebno. odlucio sam se vratiti! bolje ovdje.
Ti bas besposlen jarane,get a life,mani se gluposti...Tebi malo haman sto bi u Banovicima... :wink:

A da si duhovit,pa vala mogo bi se i malo bolje potrudit,slabo ti nesto ide od ruke...
bijela

#73 Re: Opis Dzenneta

Post by bijela »

Prenosi se da je po sirini nosaca Arsa ispisano Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim. Vrelo ciste vode izvire iz mima Bismi. Vrelo mlijeka izvire iz ha od riječi Allahi. Vrelo vina izvire iz mima Er-Rahmani, a vrelo meda izvire iz mima Er-Rahimi. Odatle izviru, a sve se ulijevaju u El-Kevser. A on je Vjerovjesnikov, a.s., havd (bazen). Sada se nalazi u Dzennetu, a na kijametskom danu ce biti postavljen na mjestu suđenja, kako bi vjernici iz njega mogli piti. Potom ce opet biti vracen u Dzennet. Dzennetlije ce takođe piti i sa izvora Kafura, sa izvora Zendžebila, sa izvora Selsebila, sa izvora Rehika koji ce biti pomijesan sa okusom Tesnima, i to posredstvom meleka. A kako kaze Allah, dž.š., u 21. ajetu sure Ed-Dehr: 'i daće im Gospodar njihov da piju čisto piće', znaci da ce ih i On Uzviseni licno, bez posrednika, cistim picem (šeraben tahura) napajati.

šejh Ismail Hakki
LLEJLAA

#74 Re: Opis Dzenneta

Post by LLEJLAA »

MOŽE SE ZAMIŠLJATI IZGLED DŽENNETA,ALI NIKO NE ZNA TAČNO.ALLAH DŽ.Š JE REKAO DA JE TO NAJLJEPŠE MJESTO,DA TU LJUDI IMAJU SVE ŠTO POŽELE,TAKO DA SE NEMOŽE NAGAĐATI,VEĆ SE SAMO NADATI,DA ĆEMO JEDNOG DANA ABD BITI STANOVICI TOG MJESTA...SELLAM SVIMA... :-D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#75 Re: Opis Dzenneta

Post by dr.gog »

LLEJLAA wrote:MOŽE SE ZAMIŠLJATI IZGLED DŽENNETA,ALI NIKO NE ZNA TAČNO.ALLAH DŽ.Š JE REKAO DA JE TO NAJLJEPŠE MJESTO,DA TU LJUDI IMAJU SVE ŠTO POŽELE,TAKO DA SE NEMOŽE NAGAĐATI,VEĆ SE SAMO NADATI,DA ĆEMO JEDNOG DANA ABD BITI STANOVICI TOG MJESTA...SELLAM SVIMA... :-D
Isključi Caps lock na tastaturi kad pišeš postove na forumu. :)
Post Reply