UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Podforum za motocikliste...
mayab

#51 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by mayab »

jefferson wrote:Da vam iskreno kazem: ko nas jebe!
Sto uopste biramo ovu stoku?
Ja sam radio u OSCE, i vazda kad su izbori imao sam priliku vidjeti ko ustvari dolazi krojiti nam zakone, i ustvari zivote.
I dok se sljeci na selima gdje kondor leti s bocom kisika, guraju ko ce prije glasati (za onog za kojeg je rekao lokalnihodza/svestenik) dotle gospoda po gradu sjedi u kaficima i pametuje kako nema za koga glasati.
Ja sam znao donjeti iz jednog sela vise glasackih listica nego iz gradskih naselja gdje zivi i po 20 puta vise ljudi.
I sad ovo uzas? Pa sta ste ocekivali majke vam?

U cijeloj evropi se zakon o svjetlima tokom dana ili ukinuo ili se preslo na tkz. DRL (Day Running lights) koja samo pale prednja svjetla i to ne pozicione sijalice, nego samo glavno svjetlo, dok pozicione i zadnji svjetlosni sklop se posebno pale. Time se ustedi oko 2% goriva na 100km, a to je itekako puno na milione vozila koji evropom saraju.
Ali jooook, kod nas to niko ne spominje.
Bez sumnje, najveci napredak je ovo sto se sa zenickim IPI-jem uradilo kada su u pitanju tehnicki pregledi. Prosle godine preko 11,000 vozila je vraceno zbog kocnica sa tehnickog. Ali opet, to je samo u (P)ederaciji, dok u RS mozes kako hoces.
Ali sta sad? Ovim se nastavlja praksa prebacivanja odgovornosti sa drzave na vozace kada su u pitanju saobracajne nesrece. Glavni uzrok saobracajnih nesreca je putna infrastruktura a ne jel neko nosi prsluk, ili gore zadnja svjetla.
Nek nas jebu, ustvari nas treba jebat bez podmazivanja kolika smo stoka!
Pogodio si u sridu! :thumbup:
emirharley

#52 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by emirharley »

OPET u danasnjem Avazu na strani 19 (petak, 15.03.2010) intrevju sa pomocnikom komandira Saobracajne policije KS Muratspahicem i inspektorom za saobracaj Zeljkom Klisurom, novinar pise da se IPAK moraju nositi reflektirajuci prsluci, nazovem ja pomocnika komandira saobracajne policije i on to POTVRDI, no nakon razgovora i dokazivanja sa moje strane, a nakon sto je ljubazno PROVJERIO tekst novog Zakona o saobracaju, napokon i on PRIHVATA cinjenicu i izgovara rijecima da motociklisti IPAK NE MORAJU NOSTITI REFLEKTIRAJUCE PRSLUKE.

Ne znam sta bih rekao na ovo, samo da ne mogu da shvatim kako se igraju sa gradjanima ovog grada i ove drzave, malo lijevo, malo desno, kako se kome svidja.
-Romeo-

#53 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by -Romeo- »

emirharley wrote:OPET u danasnjem Avazu na strani 19 (petak, 15.03.2010) intrevju sa pomocnikom komandira Saobracajne policije KS Muratspahicem i inspektorom za saobracaj Zeljkom Klisurom, novinar pise da se IPAK moraju nositi reflektirajuci prsluci, nazovem ja pomocnika komandira saobracajne policije i on to POTVRDI, no nakon razgovora i dokazivanja sa moje strane, a nakon sto je ljubazno PROVJERIO tekst novog Zakona o saobracaju, napokon i on PRIHVATA cinjenicu i izgovara rijecima da motociklisti IPAK NE MORAJU NOSTITI REFLEKTIRAJUCE PRSLUKE.

Ne znam sta bih rekao na ovo, samo da ne mogu da shvatim kako se igraju sa gradjanima ovog grada i ove drzave, malo lijevo, malo desno, kako se kome svidja.
ja ipak mislim da je u pitanju nedostatak adekvatnog obrazovanja.
bpsang

#54 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by bpsang »

A, Biciklisti i oni ce na nonama imati svjetlece trake i svjetlece hlace :D

Ja nebuloze svjetske, bolje bi bilo da se pozabave krpljenjem ulica RUPA DO RUPE
Alfons Kauders

#55 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by Alfons Kauders »

100_KA wrote:A, Biciklisti i oni ce na nonama imati svjetlece trake i svjetlece hlace :D

Ja nebuloze svjetske, bolje bi bilo da se pozabave krpljenjem ulica RUPA DO RUPE
jok, mi cemo dobiti jednodijelne narandzanste kombinezone s kapuljacama koje idu preko kacige... a ispod pazuha cemo nositi pampers kad upekne u julu...

koji maloumnici... nek su zato skinuli kazne za alkohol, da se moze stuci par piva pa sjesti u auto i platiti 50km do 1 promila... ja bi komotno dodao jednu nulu na tu kaznu...
madner

#56 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
100_KA wrote:A, Biciklisti i oni ce na nonama imati svjetlece trake i svjetlece hlace :D

jok, mi cemo dobiti jednodijelne narandzanste kombinezone s kapuljacama koje idu preko kacige... a ispod pazuha cemo nositi pampers kad upekne u julu...

koji maloumnici... nek su zato skinuli kazne za alkohol, da se moze stuci par piva pa sjesti u auto i platiti 50km do 1 promila... ja bi komotno dodao jednu nulu na tu kaznu...
Pif, pa zar se pika do 1 promile? Kod nas bruka ako napuses manje :D
zonbirile

#57 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by zonbirile »

novi ZOOBS predviđa kaznu od 1000KM-5000KM za učešće u saobraćajnoj nezgodi-UŽAS.
DaysleepeR

#58 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by DaysleepeR »

nema druge nego kad se zakon objavi u sluzbenom listu uzeti, kopirati i nositi sa sobom, kad nas zaustave pokazati crno na bijelo jer će tu nejasnoću u zakonu lešinari svakako koristiti za mandatne kazne
esso_sa

#59 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by esso_sa »

DaysleepeR wrote:nema druge nego kad se zakon objavi u sluzbenom listu uzeti, kopirati i nositi sa sobom, kad nas zaustave pokazati crno na bijelo jer će tu nejasnoću u zakonu lešinari svakako koristiti za mandatne kazne
Ne postoje vise mandatne kazne :-) Postoji samo mito ili prekrsajni nalog.... :x
nexo

#60 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 18:19, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#61 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by MAN-lion's coach »

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:27, edited 1 time in total.
respo

#62 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by respo »

ne znam jeli tko pomenuo ali se slazem za prsluke sto se tice onih balavaca ljeti na skuterima koji vozaju i bez papira motora a kamoli sa polozenim bilo kakvim vozackim ili testovima

za ove starije je vec smijesno

ukratko ja sam za prsluke za one koji nemaju polozeno ili su pocetnici teski sto se tice motora znaci oni maloljetni koji skutere voze ljeti
zonbirile

#63 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by zonbirile »

zamajavate se glupostima i prslucima,a banda već provukla izmjenu-učešće u saobraćajnoj nezgodi kazna od100KM-5000K
Alfons Kauders

#64 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pif, pa zar se pika do 1 promile? Kod nas bruka ako napuses manje :D
jes vala... :D ja cu to prvi priznat... :D samo sto ja picim taxijem cim popijem... :D ima budala da ginu umjesto mene... :D
Alfons Kauders

#65 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by Alfons Kauders »

nexo wrote:Neko je ranije na temi kazao nesto u smislu, bitno je da smo pokazali da znamo sta radimo! Koliko vidim nazalost, mnogi ce ili placati kazne ili nosati te prsluke. Daysleeper ima rjesenje, mada ako uzmemo u obzir tuznu cinjenicu da vecina policajaca sa teskocama cita, a procitano razumije sa jos vecim, ostaje opcija rjesavanja spora na sudu. I dok se sve ne iskristalizuje, drzava ce nelegalno naplatiti par 100.000 KM, sto i jeste cilj.
Kako god, zelim vam sretnu nastupajucu sezonu i konacno mislim da to i nebi trebao biti poseban problem jer u nasim uslovima (mislim na ceste i kulturu vozaca) obaveza nosenja reflektirajuceg prsluka djelom ima smisla.
iskreno... zaboli me... ne mogu oni na pitama i cevapima trcat koliko ja mogu pedalat... :D
Ady88

#66 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by Ady88 »

maxell_sarajevo wrote:
Postuj propise i neces biti kaznjen, svi mi negdje radimo i sad treba da uvodimo svoje zakone jel?
Na magistralnom putu u BIH nema nigdje ogranicenje 40, lazes!
Najvise bih volio da uvedu u zakon dva boda pa da malo poradimo na vozackoj kulturi jer dosta je seljaka i krkana koji kao kamikaze prolijecu pored tebe.
I jos nesto policija radi svoj posao, kao i sto ti radis neki svoj posao.

Ovo su nasi policajci, maxell je dobar kakvih ima :-) . Sve je to neupuceno, nepristojno, dno dna, da bi uzivao u voznji dode ti da se "prekvalifikujes" pa postanes jedan od njih i sve ce biti lakse uz onu poznatu "kolega ima li kakvih problema" :dance: :run:
Incub

#67 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by Incub »

O cemu se sad diskutuje?
#Utvrdjeno je da je Avaz pogresno prenio informaciju.
#Ove prsluke ce nositi samo bickilisti.
:run:
Alfons Kauders

#68 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by Alfons Kauders »

Incub wrote:O cemu se sad diskutuje?
#Utvrdjeno je da je Avaz pogresno prenio informaciju.
#Ove prsluke ce nositi samo bickilisti.
:run:

hocu, hocu... jedva cekam... :D 35 stepeni i ja da im oblacim prsluk... :D neg ga materi svojoj oblace i zakonodavac i saobracajci... :D
hotazmaj

#69 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by hotazmaj »

Podigoh ovu temu jer sam upravo cuo da je ovaj zakon usvojen, te ovih dana treba da pocne da se primjenjuje. Osoba od koje sam dobio info je policajac tako da je ovo vrlo vjerovatno tacno. Zna li neko nesto vise?
phil manzanera

#70 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by phil manzanera »

Jadna ti nam je majka sa ovakvom policijom koja pausalno i po svome nahodjenju definiraju propise (u svojoj glavi, ali udarajuci po nasoj glavi).

"Sluzbeni glasnik BiH" broj 48 od 14.06.2010, ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI, u smislu člana/članka 31, član/članak 102 mijenja se i glasi:

"Vozac bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog cetverocikla ili cetverocikla i osobe koje se prevoze tim vozilima moraju pravilno rabiti zastitnu kacigu za vrijeme voznje, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuca, kao i danju u slucaju smanjene vidljivosti, vozac bicikla mora pravilno rabiti i svjetloodbojni prsluk."

Usput, obzirom da nam pjevacice, satro manekenke i slicni u nasem parlamentu usvajaju zakone, interesira me koji je to zakonski ili podzakonski akt, ili pravilnik definirao sta je to "pravilno rabljnje zastitne kacige" i kako ce se policajac na licu mjesta (ili sudija) ocitovati po ovome predmetu? U Hrvatskoj je to jasano definirano frazama "na glavi, sa obavezno zakopcanom i stegnutom sigurnosnom kopcom" (ovo sam parafrazirao, nisam citirao, jer mi je mrsko traziti po netu tekst njihovog zakona, ali znam da je to to otprilike jer sam ga ranije citao).

Aj živjeli.
esso_sa

#71 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by esso_sa »

phil manzanera wrote: interesira me koji je to zakonski ili podzakonski akt, ili pravilnik definirao sta je to "pravilno rabljnje zastitne kacige" i kako ce se policajac na licu mjesta (ili sudija) ocitovati po ovome predmetu? U Hrvatskoj je to jasano definirano frazama "na glavi, sa obavezno zakopcanom i stegnutom sigurnosnom kopcom" (ovo sam parafrazirao, nisam citirao, jer mi je mrsko traziti po netu tekst njihovog zakona, ali znam da je to to otprilike jer sam ga ranije citao).

Aj živjeli.
Mozda ovako ? :lol:

Image
king31

#72 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by king31 »

Image

iili mozda ovako :roll:
zonbirile

#73 Re: UZAS! Zakon o reflektirajucim prslucima u pripremi!

Post by zonbirile »

eto i sada sami priznaše,nemajući kud.Pored svih harača nazvanih novim zakonom,broj udesa u porastu,poginulih pogotovo.Kada li će kažnjavati firme zadužene za puteve i izbaciti famoznu mantru o ljudskom fakoru na bh cestama
Post Reply