POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Moderator: anex
- vozač
#51 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
mene samo zanima mogući scenario prevare, sa mjenicom pohranjenom u banci
šta može taj neko uraditi, ja otkazao karticu odavno, imao sam nekad i kredit u RF, ne sjećam se jel trebala mjenica i to otplatio, ne kontam šta može neko sa tom mojom mjenicom, kako me može zavaliti, šta da mi uradi
jasno mi je da ima svakakvih lopova, da se danas sve može očekivati, samo me zanima konkretno šta taj neko iz banke može uraditi sa mojom mjenicom, jel mi može dići lovu sa računa, jel može dići lovu sa kartice, gdje me može strovaliti, ne kontam ...
ako može konkretno ... evo, vratio karticu UPI banci ima i tri godine, bila je korištena mjenica tom prilikom, šta neko može sa njom
šta može taj neko uraditi, ja otkazao karticu odavno, imao sam nekad i kredit u RF, ne sjećam se jel trebala mjenica i to otplatio, ne kontam šta može neko sa tom mojom mjenicom, kako me može zavaliti, šta da mi uradi
jasno mi je da ima svakakvih lopova, da se danas sve može očekivati, samo me zanima konkretno šta taj neko iz banke može uraditi sa mojom mjenicom, jel mi može dići lovu sa računa, jel može dići lovu sa kartice, gdje me može strovaliti, ne kontam ...
ako može konkretno ... evo, vratio karticu UPI banci ima i tri godine, bila je korištena mjenica tom prilikom, šta neko može sa njom
- Miki123
#52 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Ma neće niko..valjda
svjesno pustiti mjenicu kao naplatu za potraživanje koje je u cijelosti isplaćeno bi predstavljalo krivično djelo.
Opet, da sam na tvom mjestu i mene bi isto kopkalo, pa bih otišao i tražio nazad..
Opet, da sam na tvom mjestu i mene bi isto kopkalo, pa bih otišao i tražio nazad..
- vozač
#53 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
jbg, ovo sad ispade puno priče ni oko čega, evo čekam da mi neko da odgovor kakav se konkretno lopovluk može napraviti sa mjenicom i na koji način, još uvijek ništa
izgleda da svi vole da preuveličavaju stvari, vjerovatno je teoretski nešto i moguće, al pobogu nisi dao mjenicu gašiju nego banci, šta sad treba, strepiti šta god uradiš, pa ako su oni ovlašteni za tu vrstu poslova valjda oni treba i da vode računa o sigurnosti, jebo te ako još moramo i o tome voditi brigu onda nek ide sve u 100 PM,
po teoriji zavjere može ti svaki službenik banke dići pare sa računa (što i može), al eto dok ga ti uganjaš i njega i banku da ti vrate pare, pa dok to pravosuđe riješi, pa dok ovo, pa dok ono ... ma dajte ba ljudi, smanjite doživljaj
uostalom, nakon sve priče na ovoj temi samo je jedan zaključak, ako imate nešto sa bankom, pravac banka i tamo riješite problem
izgleda da svi vole da preuveličavaju stvari, vjerovatno je teoretski nešto i moguće, al pobogu nisi dao mjenicu gašiju nego banci, šta sad treba, strepiti šta god uradiš, pa ako su oni ovlašteni za tu vrstu poslova valjda oni treba i da vode računa o sigurnosti, jebo te ako još moramo i o tome voditi brigu onda nek ide sve u 100 PM,
po teoriji zavjere može ti svaki službenik banke dići pare sa računa (što i može), al eto dok ga ti uganjaš i njega i banku da ti vrate pare, pa dok to pravosuđe riješi, pa dok ovo, pa dok ono ... ma dajte ba ljudi, smanjite doživljaj
uostalom, nakon sve priče na ovoj temi samo je jedan zaključak, ako imate nešto sa bankom, pravac banka i tamo riješite problem
-
enx
#54 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Moram se malo umiješati! Prevedeno na narodni jezik -
Mjenica vam je najgora stvar koju možete uraditi kad je potpišete banci kao obezbjeđenje za vraćanje kredita. Mjenicu banka može bez vašeg odobrenja poslati na naplatu, tada se u Sudu provjere razlozi za to (pošto je obično vezana za neki ugovor) i automatski je šalju na izvršenje (sa vrlo kratkim rokom). Ukoliko ne platite dug dolazi vam komisija da zaplijene stvari do vrijednosti koja je na mjenici. Imate pravo žalbe ali u nekim slučajevima imaju pravo da zaplijene, pa se ti poslije žali.
Zato kad vam banka pošalje opomenu za neplaćenu ratu onda vam je bolje da je platite. Nakon pola godine vam slijedi mjenica.
Neke banke uzimaju čak po dvije mjenice i to bjanko.
"Kada je indosament neispunjen (bjanko), onda imatelj mjenice može:
1. ispuniti bjanko indosament bilo svojim imenom bilo imenom druge osobe,
2. dalje indosirati mjenicu bjanko ili na ime druge osobe,
3. jednostavno predati mjenicu trećoj osobi, ne ispunjujući bjanko indosament niti stavljajući nov indosament."
E sad, službenik u banci baš ne može tako lako napraviti malverzaciju s vašom mjenicom, bar nije bilo tih slučajeva, do sada.
Ali vam zato može skidati s računa male iznose, kao što je bio slučaj u Unicredit prije nekoliko godina kada je službenica skidala s tekućih računa pola marke, marku i ako se ko dosjetio ona mu vraćala. Naravno otkrila je slučajno kontrola u banci. Ili u UPI banci su takođe prije par godina skidali malo više kamata svaki mjesec 0,05... 0,20... a gdje su pare išle? Ne znam kakvo je stanje sad kad je INTESA preuzela.
Ima još primjera iz moje dugogodišnje prakse ali ko bi to sad sve nabrajao.
I još nešto, mjenice obično imaju rok nakon kojeg se ne može koristiti. (važi 1 godinu ili više ako je upisan)
Mjenica vam je najgora stvar koju možete uraditi kad je potpišete banci kao obezbjeđenje za vraćanje kredita. Mjenicu banka može bez vašeg odobrenja poslati na naplatu, tada se u Sudu provjere razlozi za to (pošto je obično vezana za neki ugovor) i automatski je šalju na izvršenje (sa vrlo kratkim rokom). Ukoliko ne platite dug dolazi vam komisija da zaplijene stvari do vrijednosti koja je na mjenici. Imate pravo žalbe ali u nekim slučajevima imaju pravo da zaplijene, pa se ti poslije žali.
Zato kad vam banka pošalje opomenu za neplaćenu ratu onda vam je bolje da je platite. Nakon pola godine vam slijedi mjenica.
3. jednostavno predati mjenicu trećoj osobi, ne ispunjujući bjanko indosament niti stavljajući nov indosament."
E sad, službenik u banci baš ne može tako lako napraviti malverzaciju s vašom mjenicom, bar nije bilo tih slučajeva, do sada.
Ali vam zato može skidati s računa male iznose, kao što je bio slučaj u Unicredit prije nekoliko godina kada je službenica skidala s tekućih računa pola marke, marku i ako se ko dosjetio ona mu vraćala. Naravno otkrila je slučajno kontrola u banci. Ili u UPI banci su takođe prije par godina skidali malo više kamata svaki mjesec 0,05... 0,20... a gdje su pare išle? Ne znam kakvo je stanje sad kad je INTESA preuzela.
I još nešto, mjenice obično imaju rok nakon kojeg se ne može koristiti. (važi 1 godinu ili više ako je upisan)
- vozač
#55 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
hvala na konkretnim odgovorima, to me i zanima, po priči nekih od učesnika ispade da trebam strepiti do kraja života hoćel me ko prevariti, ako sam potpisao mjenicu prije 5 godina, a karticu uredno otkazao prije 3 godine ili ako sam uredno otplatio kredit RF-u prije više od dvije godine,
to je meni jednostavno van svake pameti, bez upuštanja u detalje
to je meni jednostavno van svake pameti, bez upuštanja u detalje
-
_Ismail_
#56 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
možeš li malo preciznije o zaplijeni stvari, molim te enx? konkretnije, čije su stvari u stanu u kojem stanuju dvoje supružnika i da li imaju pravo plijeniti te stvari pa bio kriv muž ili supruga? unaprijed ti zahvaljujem.enx wrote:Moram se malo umiješati! Prevedeno na narodni jezik -
slažem se s tobom vozač da po teoriji zavjere uvijek može biti neke muševere, svugdje.
Sidran je divno rekao da se u BiH rađaju generacije koje znaju samo za strah i glad. na žalost, u pravu je.
- Miki123
#57 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Ukratko, kada dođu da ti plijene stvari komšinca može uletit' i reći, gdje nosite taj TV, to je moje vlasništvo. Dobro, čiko to unese u zapisnik. U tom slučaju tražilac izvršenja može odrediti neku drugu stvar za izvršenje ili će sud reći idite na posebnu parnicu u kojoj će tvoja komšinca morati dokazati da je TV njen.
-
enx
#58 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Ha ha Miki dobro si ovo objasnio.
Supružnici su solidarno odgovorni kako za prihod koji naplate, tako i za dugove koje naprave.
Tako da ta priča da je suprugin TV ne pije vode. Jedino ako ima dokaz da je njeno vlasništvo bilo prije braka, ili da je izrazila pismeno neslaganje da uzimaš kredit.
Onda će ti zaplijeniti frižider...
Samo izvadi pivo prije toga. Ili da probaš ovo s lijepom komšinicom, da se dogovoriš.
Šalim se malo.
Ozbiljno, nema veze da li je stvar tvoja ili od supružnika, ona je tvoj sudužnik.
Supružnici su solidarno odgovorni kako za prihod koji naplate, tako i za dugove koje naprave.
Tako da ta priča da je suprugin TV ne pije vode. Jedino ako ima dokaz da je njeno vlasništvo bilo prije braka, ili da je izrazila pismeno neslaganje da uzimaš kredit.
Onda će ti zaplijeniti frižider...
Šalim se malo.
Ozbiljno, nema veze da li je stvar tvoja ili od supružnika, ona je tvoj sudužnik.
- Miki123
#59 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
enx wrote:Ha ha Miki dobro si ovo objasnio.![]()
Onda će ti zaplijeniti frižider...Samo izvadi pivo prije toga. Ili da probaš ovo s lijepom komšinicom, da se dogovoriš.
Šalim se malo.
Nisam ja rekao supruga, nego komšinica
A to je tako po Porodičnom zakonu FBiH iz 2005. godine po kojem je sve što je stečeno u braku suvlasništvo bračnih partnera na jednake dijelove.komšinca može uletit' i reći
-
enx
#60 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Ovo je bio odgovor Ismailu na pitanje za supružnike, a kažem da je Miki lijepo objasnio za komšinicu.enx wrote:Ha ha Miki dobro si ovo objasnio.![]()
Onda će ti zaplijeniti frižider...Samo izvadi pivo prije toga. Ili da probaš ovo s lijepom komšinicom, da se dogovoriš.
Šalim se malo.
Do mene je!
-
talić
#61 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
mojih mjenica Boga pitaj koliko u nekoliko banaka i nije me strah jer uz svaku mjenicu postoji mjenična izjava a uz to su navedeni brojevi i u ugovoru. Više me plaši činjenica da mojih ovjerenih kopija lične karte ima u opticaju još mnogo više pa bi se moglo desiti da jednog dana postanem žirant nekom koga i ne poznajem u nekoj mikrokreditnoj organizaciji. Naravno zakon je spor a šaka brza pa bi i to nekako rješili.
U bankama su puni registratori mjenica i da li ste čuli da su nekog ojadili. Veća je vjerovatnoća zemljotresa.
U bankama su puni registratori mjenica i da li ste čuli da su nekog ojadili. Veća je vjerovatnoća zemljotresa.
-
_Ismail_
#62 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
..."A to je tako po Porodičnom zakonu FBiH iz 2005. godine po kojem je sve što je stečeno u braku suvlasništvo bračnih partnera na jednake dijelove"....
ono s komšinicom je dobar fol
a i sa frižiderom 
ako je to tako, prema tom Zakonu, kako to primjenit i kod pljenidbe, ne daj Bože nikome, stvari? primjera radi: suvlasništvo nad tv-om, biva pola tv-a muževo pola suprugino? ili sve đuture popišu pa prodaju pa naplate dug? ne ide ni tako, jer šta ako supruga, koja nije kriva (tj. nije dužna po nekom osnovu) jednostavno ne želi da proda svoju polovinu imovine stečene u braku?
..."Naravno zakon je spor a šaka brza pa bi i to nekako rješili"...
istina, ali to rješenje ne bih nikome preporučio jer u tom slučaju šakom nećeš ništa trajno riješiti jer će te taj koga prebiješ još i tužiti. ali, evo, sad si me pomalo zadeverao jer i od moje lične ima kopija na sve strane, uh
jedino rješenje oko tih mjenica, prevara je pravna država. država koja će zaštititi nas obične smrtnike od kriminalaca....
ono s komšinicom je dobar fol
ako je to tako, prema tom Zakonu, kako to primjenit i kod pljenidbe, ne daj Bože nikome, stvari? primjera radi: suvlasništvo nad tv-om, biva pola tv-a muževo pola suprugino? ili sve đuture popišu pa prodaju pa naplate dug? ne ide ni tako, jer šta ako supruga, koja nije kriva (tj. nije dužna po nekom osnovu) jednostavno ne želi da proda svoju polovinu imovine stečene u braku?
..."Naravno zakon je spor a šaka brza pa bi i to nekako rješili"...
istina, ali to rješenje ne bih nikome preporučio jer u tom slučaju šakom nećeš ništa trajno riješiti jer će te taj koga prebiješ još i tužiti. ali, evo, sad si me pomalo zadeverao jer i od moje lične ima kopija na sve strane, uh
jedino rješenje oko tih mjenica, prevara je pravna država. država koja će zaštititi nas obične smrtnike od kriminalaca....
- vozač
#63 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
kriminalcima je danas sve na "izvolte", kopija lične karte je mila majka kad pomislim gdje mi se sve povlači matični broj, zato ako neko ima namjeru da vas šta izlevati ne možete se boriti protiv toga, to je jednostavno nova grana "privrede", počevši od onog bezobraznog davanja lozinki od strane uposlenika raznih provajdera pa vam se neko nakači i napravi vam račun za internet usluge, pa do krađa identiteta i svega što ide uz to
isto kao što kriminalca ne možeš spriječiti ako ti je naumio maznuti auto, nema te tehnike koja će ga sačuvati (govorimo o pravim lopovima, ne o kokošarima što otvaraju dvice)
isto kao što kriminalca ne možeš spriječiti ako ti je naumio maznuti auto, nema te tehnike koja će ga sačuvati (govorimo o pravim lopovima, ne o kokošarima što otvaraju dvice)
- Pitarrr82
#64 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Sta ustvari onda Banka moze plijeniti ako nemam na sebi bas nista?

-
motorola01
#65 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Da li iko ikad vratio mjenicu?
Last edited by motorola01 on 16/07/2012 15:12, edited 1 time in total.
- LieToMe
#66 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
talić wrote:mojih mjenica Boga pitaj koliko u nekoliko banaka i nije me strah jer uz svaku mjenicu postoji mjenična izjava a uz to su navedeni brojevi i u ugovoru. Više me plaši činjenica da mojih ovjerenih kopija lične karte ima u opticaju još mnogo više pa bi se moglo desiti da jednog dana postanem žirant nekom koga i ne poznajem u nekoj mikrokreditnoj organizaciji. Naravno zakon je spor a šaka brza pa bi i to nekako rješili.
mene ne brine toliko licna (mada eto i to si u pravu) vise me brini sto mi maticni broj razvlace kako gdje stigne. a i za kojekave gluposti odmah ti traze ovjerenu kopiju licne i rodni/vjencani list tako da me mjenica u banci stvarno ne brine.
- Pitarrr82
#67 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Pitarrr82 wrote:Sta ustvari onda Banka moze plijeniti ako nemam na sebi bas nista?
??
-
talić
#68 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
prije ili kasnije će se morati usvojiti zakon o privatnom stečajnom postupku pa se banke neće više tako ponašati i davati kredite osobama koje realno gledano nisu kreditno sposobne.Pitarrr82 wrote:Sta ustvari onda Banka moze plijeniti ako nemam na sebi bas nista?
- Pitarrr82
#69 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
talić wrote:prije ili kasnije će se morati usvojiti zakon o privatnom stečajnom postupku pa se banke neće više tako ponašati i davati kredite osobama koje realno gledano nisu kreditno sposobne.Pitarrr82 wrote:Sta ustvari onda Banka moze plijeniti ako nemam na sebi bas nista?
Nemam problema s tim nego sam se poceo interesovati za kredit a vidim da dosta banaka do odredjenog iznosa ne trazi zirante nego se zadovolji adm. zabranom i mjenicom pa me interesuje sta mogu s mjenicom...
Samo mislim unaprijed tipa.. sta ako se dobije otkaz ili slicno, sta im je osiguranje ako ja navedem prilikom zahtjeva da nemam pokretne/nepokretne imovine i to i jeste tako, imaju li pravo plijeniti stvari moje najblize rodbine i slicno...
- iceman ze
#70 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Sto me zadeveraste sa ovim mjenicama, pogotovu sto sam bio zirant prijatelju u 2 mko. Jedan je u medjuvremenu otplacen. Vec sutra, odoh pisati zahtjev za povrat mjenica, kad se vi bojite banaka, sta mislite sta je sa mko. Vecih lihvara nisam sreo u svom zivotu, 38% kamata uzeli covjeku. Plasirali 500 mil.kredita.....fuj... 
- iceman ze
#71 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Mala dopuna prethodnog posta, ja vec danas uputio zahtjev, nadam se da ce ga ubrzo i rijesiti.
- iceman ze
#72 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Danas, dobio povrat mjenice, dan nakon upucenog zahtjeva. Prvo me nazvali telefonom, i ljubazno mi se obratili, da su zaprimili zahtjev, i da mogu odmah doci da preuzem mjenicu. Hvala na savjetima, na isti cu nacin postupiti i sa ostalim kreditima, nakon njihove otplate, znanja nikad dosta.... 
- burekodsira
#73 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
iceman ze wrote:Danas, dobio povrat mjenice, dan nakon upucenog zahtjeva. Prvo me nazvali telefonom, i ljubazno mi se obratili, da su zaprimili zahtjev, i da mogu odmah doci da preuzem mjenicu. Hvala na savjetima, na isti cu nacin postupiti i sa ostalim kreditima, nakon njihove otplate, znanja nikad dosta....
tako i treba
nego haj copy paste taj tekst zahtjeva da i ostali imaju neke fajde
- iceman ze
#74 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
Naravno, da moze........evo ga.....burekodsira wrote:iceman ze wrote:Danas, dobio povrat mjenice, dan nakon upucenog zahtjeva. Prvo me nazvali telefonom, i ljubazno mi se obratili, da su zaprimili zahtjev, i da mogu odmah doci da preuzem mjenicu. Hvala na savjetima, na isti cu nacin postupiti i sa ostalim kreditima, nakon njihove otplate, znanja nikad dosta....
tako i treba![]()
nego haj copy paste taj tekst zahtjeva da i ostali imaju neke fajde
http://www.sendspace.com/file/je2njk
-
mp3problem
#75 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA
.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:25, edited 1 time in total.