Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#51 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

homerus wrote:tekst u globalu govori o nedvojbenoj potvrdi istinitosti Muhammedovog s.a.v.s poslanstva jer je detaljno opisao događaje koji su tada bili nezamislivi
Znam da sam i ovo negdje vidio. :-)

Ovo je ono sto me je najvise pozvalo u raspravu, jer tvrdis da ovo dokazuje da je Muhammed stvarno boziji poslanik.
Cinjenica je da se i muslimani ne slazu oko nekih stvari vezanih za islam te da ima prostora za raspravu i u okviru samih pripadnika te religije, ali mislim da ovo nije taj slucaj i da se muslimani definitivno slazu oko ovoga.

To znaci, moj vrli prijatelju, da si ti ovim ponudio dokaz nama nevjernicima o istinitosti kur'ana i postojanja boga, sto znaci da ako trazis ozbiljnu raspravu o tome, trazis je upravo sa nevjernicima ili sa pripadnicima drugih religija, jer ne vidim sta o tome imas raspravljati sa ostalim pripadnicima svoje vjeroispovijesti kada se to za vas samo po sebi podrazumijeva, jel' tako? :D
Ateista

#52 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

arzuhal wrote:Razumijem da su aktuelna dešavanja (Haiti i Burdž Halifa) ponukali postavljača teme da svoju temu ograniči na samo dva predznaka Dana sudnjeg, kazana pouzdanom predajom od Posljednjeg poslanika, alejhi-selam.
Odgovor na to, od strane onih koji ne vjeruju u riječi Alejhi-selama, može biti pretpostavljen...
Također, ima već negdje tema o predznacima Dana sudnjeg. Ali bih, upravo zbog onih koji i ne vjeruju u Objavu, dodao još neke od predznaka tog Časa.
Obzirom da ima dosta ljudi koji religiju, Kur'an, obredoslovlje, itd. smatraju anahronizmom, reliktom napaćene svijesti, močvarom i živim blatom što guta slabe karaktere koji ne znaju ili se ne usuđuju kritički da promišljaju, a vjernike i vjernice vide kao obeshrabrene muškarce i žene raznolikim egzotičnim pričama, nastalih u šatorima beduinskih nomada, da počnu da misle svojom glavom i prestanu da vjeruju bajkama koje su im namjenski servirane i još se im se to čini, a oni lete ka njima grlom u jagode - treba navesti još nekoliko predznaka tog Časa. Posebno stoga što ti koji ne vjeruju u Jednog i Jedinog Stvoritelja, očekuju skorašnji nestanak religije i religijske svijesti, te konačni prelazak čovječanstva na neki viši level svijesti i stanje duha, onog čovječanstva koje će se sa stidom sjećati svog religioznog djetinjstva...
Dakle, neki od predznaka tog Dana, a prema riječima Allahova poslanika, alejhi-selam, su i:
- Nestanak Kur'ana na Zemlji (doći će vrijeme kada neće biti nigdje ispisanog ajeta, niti će iko znati išta napamet od Kur'ana...);
- Nestanak Ka'be u Mekki, jer neće biti nikog zainteresovanog da je hodočasti..;
- Doći će doba kada niko na planeti neće više izgovarati Allah, Allah ...;
- A prije svih tih stvari: islam će nestajati sa svih meridijana na kojima ga sad ima i povući će se u Medinu, baš u grad iz kojeg je i krenuo da se širi svijetom...

(Ukoliko zatreba da se ove tačke potkrijepe jasnim citatima hadisa - nema problema. Ovo samo napominjem zbog moguće osude od strane neke moje braće u vjeri koji mi mogu prigovoriti na proizvoljnosti, itd.)

Šta oni koji ne vjeruju u riječi Muhammeda, alejhi-selam, vele o ovim predznacima Dana sudnjeg? Jel da je bilo za očekivat?
Ja licno, ne tvrdim da ce religije biti iskorijenjene. Ne mogu tvrditi ni suprotno, objektivno govoreci e tesko prognozirati sta ce biti u buducnosti i kako ce se covjecanstvo razvijati.

Sto se tice viseg nivoa svijesti koji sam prije pominjao, to je ono sto bih volio da se jednog dana desi covjecanstvu i sto smatram da bi bio napredak, ali to ne znaci i da ga prognoziram. S obzirom na aktuelna desavanja i smjer u kojem svijet ide, vise sam pesimista da bi do toga moglo doci, ali ne mogu tvrditi, svasta bi se moglo desiti.
KotromanichII

#53 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KotromanichII »

Ateista kakav je tvoj cilj postojanja, koja je svrha zivota, jeli da zivimo jedemo, pijemo sexamo se, radimo i tako umremo ?? ili je nesto vise

Kad bi covjek gledao koliko ima dokaza po svijetu da mora postojati jedan Stvoritelj svega, nebi mogli prebrojati.
Sve ima svoju svrhu pa cak i onaj ekser u stolici, svrha eksera u stolici je da drzi stolicu da se ne rastavi, ili svrha obuce da covjek nosi na nogama za lakse hodanje, ili odjece da cuva tijelo. ako nemas nikakve svrhe na ovom svijetu onda ispade da je jedan obican ekser ili obuca ili odjeca imaju svoj cilj a ti kao covjek nemas?

Ko je dao u utrobi zene da dijete dobiva oci za gledati a tamo nema svjetlosti sve dok ne izadje na svijet. Pogledaj kako je samo tijelo savrseno stvoreno. Dali tijelo bebe zna samo da ce gledati u buducnosti pa samo sebi stvara oci?

Kad pogledamo u prirodu, ko je ovom leptiru nacrtao oci na krilima pa da moze zastrasiti svoje neprijatelje kako bi izbjegao da bude pojeden, da mozda leptir sam zna to uraditi na sebi ili mozda Onaj koji je sve stvorio, Bog.

Image

Pametnom je ovo dovoljno

Image

Allah kaze u kuranu:

"Ali, o­ni u Opomenu Moju sumnjaju zato što kaznu Moju nisu iskusili."
Ateista

#54 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

KotromanichII wrote:Ateista kakav je tvoj cilj postojanja, koja je svrha zivota, jeli da zivimo jedemo, pijemo sexamo se, radimo i tako umremo ?? ili je nesto vise

Kad bi covjek gledao koliko ima dokaza po svijetu da mora postojati jedan Stvoritelj svega, nebi mogli prebrojati.
Sve ima svoju svrhu pa cak i onaj ekser u stolici, svrha eksera u stolici je da drzi stolicu da se ne rastavi, ili svrha obuce da covjek nosi na nogama za lakse hodanje, ili odjece da cuva tijelo. ako nemas nikakve svrhe na ovom svijetu onda ispade da je jedan obican ekser ili obuca ili odjeca imaju svoj cilj a ti kao covjek nemas?

Ko je dao u utrobi zene da dijete dobiva oci za gledati a tamo nema svjetlosti sve dok ne izadje na svijet. Pogledaj kako je samo tijelo savrseno stvoreno. Dali tijelo bebe zna samo da ce gledati u buducnosti pa samo sebi stvara oci?

Kad pogledamo u prirodu, ko je ovom leptiru nacrtao oci na krilima pa da moze zastrasiti svoje neprijatelje kako bi izbjegao da bude pojeden, da mozda leptir sam zna to uraditi na sebi ili mozda Onaj koji je sve stvorio, Bog.

Image

Pametnom je ovo dovoljno

Image

Allah kaze u kuranu:

Nisam neki strucnjak po tom pitanju, ali svrha svih zivih bica je odrzavanje vrste, i sve vrste razvijaju odredjene mehanizme koji ce im pomoci u prezivljavanju i koji ce pomoci da samo oni najbolje prilagodjeni sire svoje gene dalje kako bi vrsta napredovala.

Sve to sto si naveo nije nikakav dokaz postojanja viseg bica. Nauka malo po malo slaze kockice i daje odgovore za koje kada ih nema zasluge pripisuju svemogucem stvoritelju.

Smisao mog zivota je u mnogim stvarima koje me cine sretnim, te on i pored toga sto mislim da ce jednog dana zavrsiti nije besmislen.

Ovo sve svakako nije tema, pa ne bih detaljisao. :D
HAVANA

#55 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by HAVANA »

:shock: Što mi ko prije ne pokaza ovu ribu,sad mi je sve jasno. :lol:
KotromanichII

#56 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KotromanichII »

Nisam neki strucnjak po tom pitanju, ali svrha svih zivih bica je odrzavanje vrste, i sve vrste razvijaju odredjene mehanizme koji ce im pomoci u prezivljavanju i koji ce pomoci da samo oni najbolje prilagodjeni sire svoje gene dalje kako bi vrsta napredovala.
"i sve vrste razvijaju odredjene mehanizme koji ce im pomoci u prezivljavanju " nije tacno, de malo sjedi i razmisli, dali je sama riba od sebe ofarbala svoje stvarno oko da bi naslikala vece oko na guzi :-) kako bi zamazala oci svojim neprijatljima, ma daj, samo da je Bog stvorio ovu ribu kao dokaz dovoljno bi bilo, to je tako ocito da je neko stvorio i maskirano dobro. Jednostvano je nemoguce povjerovati da jedna riba koja nema ni pameti moze da se ovako nakarminise da moze da zafrkava i prijatelje i neprijetlje, kako to bas da se crna linija povuce preko njezinog oka a ne preko stomaka ili nekog drugog dijela tijela, kud bas preko oka. A kako to bas da nacrta sama sebi vece oko od svojeg stvarnog oka. Ne ne, jednostvano nemogu prihvatiti da zivotinja sama sebi moze namaskirati ovako pa cak i evolucijom koja nije istina.
Sve to sto si naveo nije nikakav dokaz postojanja viseg bica. Nauka malo po malo slaze kockice i daje odgovore za koje kada ih nema zasluge pripisuju svemogucem stvoritelju.
jeste dokaz postojanja viseg bica, i to jako dobar, nauka nije objasnila to sto ti tvrdis da je ta riba sama sebe ofarbala kako bi izbjegla opasnosti. Ko nacrta onolike oci na krilima leptira na da nije leptir sam sebi uradio mozda? ma daaaj :-)
Smisao mog zivota je u mnogim stvarima koje me cine sretnim, te on i pored toga sto mislim da ce jednog dana zavrsiti nije besmislen.

Cudno, znaci rodjen si sa ciljem da budes sretan, hm cudno skroz, a sta ako te sreca prevari, recimo tebi sreca u zdravlju pa te i ono napusti, ili novac pa te i ono napusti, ili djeca mozda koja ce otici svojim putem kad odrastu svojim muzevima i zenama a ti ostade sam. Nelogicno je da svrha postojanja covjeka da bude sretan.
madner

#57 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by madner »

KotromanichII wrote:
jeste dokaz postojanja viseg bica, i to jako dobar, nauka nije objasnila to sto ti tvrdis da je ta riba sama sebe ofarbala kako bi izbjegla opasnosti. Ko nacrta onolike oci na krilima leptira na da nije leptir sam sebi uradio mozda? ma daaaj :-)
To su argumenti za djecu do 7 godina. Ti kao vjerovatno malo starija osoba bi morala imati mentalni sklop koji je u stanju procesirati malo slozenije koncepte. Ako to nisi, to je opet do tebe.
Haris.ba

#58 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Haris.ba »

derion wrote: Homoseksualnost je oduvijek postojala. Pederastija** (starogrčki termin za ljubav između starijeg čovjeka i mladića) postoji još od najranijeg vremena starogrčkih plemena. Tada je pederastija bila sasvim prihvaćena socijalna norma, pa nešto kontam - ako je ikada trebalo doći do ponovne Velike poplave, to je valjda u vrijeme stare Atine i Rima, kada su moralna načela (barem po današnjem standardu mnogih društava i kultura), zaista bila na nezavidnom nivou.
Znači, pravi predzak sudnjega dana bi bio kada ne bi bilo pederastrije? 8-)

Jes da nije tema, ali nekoliko zanimljivih:

- Broj muškaraca ce se smanjiti, dok ce se broj žena povecati dok ne bude na jednog muškarca 50 žena.

- Stanovnici Eufrata ce otkriti blago zlata, i mnogi ce umrijeti u borbi za njim, svaki nadajuci se da ce biti onaj koji ce osvojiti to blago.

- Bogatsvo ce biti u izobilju, tako da ce biti teško naci nekoga ko me ce se udjelivati.

- Arabija ce postati zemlja vrtova i rijeka.

- Društveni život ce propadati.

- Tri glavne vojske ce propasti u zemlju: jedna na istoku, jedna na zapadu, i jedna u Arabiji.

- Abesinski lider sa tankim cjevanicama ce uništiti Kabu.
Ateista

#59 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

KotromanichII wrote:
"i sve vrste razvijaju odredjene mehanizme koji ce im pomoci u prezivljavanju " nije tacno, de malo sjedi i razmisli, dali je sama riba od sebe ofarbala svoje stvarno oko da bi naslikala vece oko na guzi :-) kako bi zamazala oci svojim neprijatljima, ma daj, samo da je Bog stvorio ovu ribu kao dokaz dovoljno bi bilo, to je tako ocito da je neko stvorio i maskirano dobro. Jednostvano je nemoguce povjerovati da jedna riba koja nema ni pameti moze da se ovako nakarminise da moze da zafrkava i prijatelje i neprijetlje, kako to bas da se crna linija povuce preko njezinog oka a ne preko stomaka ili nekog drugog dijela tijela, kud bas preko oka. A kako to bas da nacrta sama sebi vece oko od svojeg stvarnog oka. Ne ne, jednostvano nemogu prihvatiti da zivotinja sama sebi moze namaskirati ovako pa cak i evolucijom koja nije istina.

Cudno, znaci rodjen si sa ciljem da budes sretan, hm cudno skroz, a sta ako te sreca prevari, recimo tebi sreca u zdravlju pa te i ono napusti, ili novac pa te i ono napusti, ili djeca mozda koja ce otici svojim putem kad odrastu svojim muzevima i zenama a ti ostade sam. Nelogicno je da svrha postojanja covjeka da bude sretan.
Ima tema evolucija, tamo mozes procitati dovoljno o tome posto vidim da nisi bas upucen. :D

I da, nauka je dokazala puno toga, ali ne bih o tome jer je off topic.
callmethebreeeze

#60 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

KotromanichII[b] wrote:Ateista kakav je tvoj cilj postojanja, koja je svrha zivota, jeli da zivimo jedemo, pijemo sexamo se, radimo i tako umremo ?? ili je nesto vise
[/b]

Image

Pametnom je ovo dovoljno

Image

Allah kaze u kuranu:

o svrsi postojanja, sve ono sto si ti naveo, a ja pomastio, plus sto bih ja dodao ucenje. ali bih taj pojam iskoristio u sirem znacenju, znaci citanje knjiga, rasprava, putovanja...

kad pogledamo prirodu bog se doima ili kao cinik ili jako povrsan, obzirom na sve nepravilnosti. mislim, ako cemo vec gledati prirodu. ovo sam procitao u knjizi ricard dokinsa, koji je previse agresivan za moj ukus, ali ima dosta zanimljivih zapazanja. a sto se oka tice, oko je evouliralo milonima godina, ako se ne varam. znaci, ovo sto ti i ja imamo u glavi nije izgledalo ovako kao danas.
Last edited by callmethebreeeze on 28/01/2010 12:06, edited 1 time in total.
dinaraaa

#61 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by dinaraaa »

"Jedite i pijte ali ne pretjerujte"
Negdje pročitah, čovjek će odgovarti ako se nekad prejeo bez razloga, ako je pojeo mrvicu više nego što treba da se glad utali. A ovakve građevine ne zaslužuju ni riječ FUJ jer bi to bila nagrada.
Toliko gladnih, golih, bosih, obespravljenih,.... s druge strane da nema istih ne bi bilo ni elite :sad:

Eh sad postavlja se pitanje da li su investitori prisiljeni praviti ovakva zdanja zarad mira u vlastitoj kući :-?
jer su izvođači mahom iz zapadnih sila koje pak imaju instrumente da nanesu bol ranjivom i nezaštićenom arapskom carstvu :-?
KotromanichII

#62 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KotromanichII »

To su argumenti za djecu do 7 godina. Ti kao vjerovatno malo starija osoba bi morala imati mentalni sklop koji je u stanju procesirati malo slozenije koncepte. Ako to nisi, to je opet do tebe.
Ja sam svoje vidjenje fino objasnio, sad ako neko trazi da mu pokazem Allaha da ga vidi svojim ocima.

Ljudi moji to su jednostvani dokazi od Boga ali opet se glava okrece

Allah kaze u kuranu:

109. o­ni se zaklinju Allahom, najtežom zakletvom, da će, ako im dođe čudo, sigurno, zbog njega vjernici postati. Reci: "Sva čuda su samo u Allaha!" A odakle vi(muslimani) znate da će o­ni(nevjernici), kad bi im o­no došlo, vjernici postati,

110. i da Mi srca njihova i oči njihove nećemo zapečatiti, i da neće vjerovati kao što ni prije nisu vjerovali, i da ih nećemo ostaviti da u zabludi svojoj lutaju smeteni?

111. Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali - o­ni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

dzaba sve, jednostavno neki ljudi ce se tek opametiti u dzehenemu i na sudnjem danu

Allah kaze u kuranu:

021:001. Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova(sudnji dan), a oni, bezbrižni, ne mare za to.

019:039. I spomeni ih na Dan tuge kada će biti s polaganjem računa završeno, a oni su ravnodušni bili i nisu vjerovali.

021:097. i približi se istinita prijetnja, tada će se pogledi nevjernika ukočiti. "Teško nama, mi smo prema ovome ravnodušni bili; mi smo sami sebi nepravdu učinili!"

25. A na Dan kada se nebo rastvori i samo tanak oblak pojavi i kada se meleki(andjeli) sigurno spuste,

26. toga Dana će istinska vlast biti samo u Milostivoga, a biće to mučan Dan za nevjernike.

27. Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: "Kamo sreće da sam se uz Poslanika(muhammeda) Pravoga puta držao,

28. kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo,

29. on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!" - a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu -

U ovim situacija kasno se kajati, ali staces takva im je sudbina bila
Ateista

#63 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

@KotromanichII - Ja se nadam da ne mislis ozbiljno da nekom ko ne misli da je kur'an sveta knjiga, citat iz istog moze predstavljati dokaz ili argument. :-) :D
KotromanichII

#64 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KotromanichII »

"...Od Allahove milosti je slanje predznaka Sudnjeg dana prije njegovog nastupanja da se ljudi pripreme sa pokajanjem i dobrim djelima...»

Mozda jos nije kasno?
naravno da nije, ali sa tim netreba odgadjati jer covjek nikad nezna kad moze kvrcnuti i u mezar zaglaviti, a to je brzi put do sudnjeg dana

Prvi nacin do sudnjeg dana je da nastupi Kijametski dan posljedni dan ovog svijeta kad bude sve unisteno

Drugi nacin koji je brzi, a to je da sudnji dan nastupa sa smrti, tako st ocovjek umre, poslije neznam za brzinu protoka vremena, jer kad ljudi budu otvorili oci na sudnjem danu evo sta ce govoriti

Allah kaze u kuranu:

Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni
i naši preci davni?"
Reci: "Da, a bićete i poniženi!"
To će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati
i reći: "Teško nama, ovo je - Sudnji dan!"
Da, ovo je Dan strašnoga suda u koji vi niste vjerovali!
sura saffat

A koliko ste godina na Zemlji proveli?" - upitat će On. "Proveli smo dan ili samo dio dana" - odgovorit će -, "pitaj one koji su brojali." "Pa da, kratko ste proveli" - reći će On - "da ste samo znali!" (Mu’minun, 112-114)

ovdje se vidi kako ce se cuditi brzini protoka vremena
arzuhal

#65 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

Ateista wrote:@KotromanichII - Ja se nadam da ne mislis ozbiljno da nekom ko ne misli da je kur'an sveta knjiga, citat iz istog moze predstavljati dokaz ili argument. :-) :D
Lijepo i istinito rečeno. @KotromanichuII, usvoji njegov savjet/napomenu.
KotromanichII

#66 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KotromanichII »

KotromanichII - Ja se nadam da ne mislis ozbiljno da nekom ko ne misli da je kur'an sveta knjiga, citat iz istog moze predstavljati dokaz ili argument.
znam ja da to mozda nepali, ali ja volim zaciniti svoje tekstove sa ajetima kurana

nije mala stvar doci na sudnji dan nespreman, evo jedan tekst za malo razmisliti, pa ko hoce nek uzme pouku
Strah na Sudnjem danu

Prije nego pocnem pisati na temu o strahu na sudnjem danu htio bi prvo da ispricam svoje dogadjaje da se izvuce pouka iz toga. Vecina nas je prozivila rat i zna kakvi strahovi vladaju u ratu, ja kao djecak sa 8 godina sam to dobro osjetio a i vi koji ste bili u ratu i znate o cemu pricam. prije rata takve strahove nisam imao ali u pocetku rata sam osjetio taj ruzni osjecaj. Osjecaj kad ti predje nesto preko stomaka, kao da ti unutrasnji organi zamru, pokidaju se crijeva, ma jednostvano jedan uzas...nedo Bog nikome. Strah , to je jedna velika patnja dusevna koja se od svoje zestine odrazi i na tijelo.

Ljudi koji su nesto dozivjeli i kad procitaju nesto u Kuranu o tome oni to bolje shvacaju, lakse razumijevaju. Ali vecina ljudi kad im se govori o necemu sto nisu nikad dozivjeli tesko da mogu da shvate to u pravom smislu.

Allah nam kaze u kuranu na dosta mjesta da ce vladati veliki strah na sudnjem danu i trazi od nas da mu se vratimo da budemo ono sto se trazi od nas, a to je, da budemo vjernici i cinimo dobra djela kako bi se sacuvali tog straha na sudnjem danu i patnje u dzehennemu.

Allah kaze u kuranu: 040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.

018:049. I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. "Teško nama!" - govoriće - "kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!" - i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.

042:022. Vidjećeš nevjernike kako strepe zbog onoga što su činili, i kazna će ih stići; a oni koji su vjerovali i dobra djela činili biće u divnim džennetskim baščama, sve što zažele imaće u Gospodara svoga; biće to blagodat velika.

022:001 O ljudi, Gospodara svoga se bojte! Zaista će potres, kada Smak svijeta nastupi, veliki događaj biti!Na Dan kad ga doživite svaka dojilja će ono što doji zaboraviti, a svaka trudnica će svoj plod pobaciti, i ti ćeš vidjeti ljude pijane, a oni neće pijani biti, već će tako izgledati zato što će Allahova kazna strašna biti."

Ovdje se dobro oslikava kako ce se covjek ponasati i u kakvom soku ce to biti. Sigurno ce hodati kao pijan a nece biti pijan zbog silnog straha da ce izgledati kao da je pijan. Ja sam vidio jedan stvaran primjer kako to izgleda na ovom svijetu. Za vrijeme rata u Ceceniji izlazili su filmove sa ratista, u jednom filmu su mudzhedini zarobili jednog rusa, on je bio tako reci kao pijan od straha, jedva je mogao hodati, malo hoda pa padne na zamlju. Jer kad strah zavlada onda se i noge oduzmu, pa covjek sad lijevo sad desno ,kao pijanac. A ovo je sala na ovom svijetu kako ce biti kad bude na sudnjem danu Jer taj rus se prestravio obicnog covjeka a sta Allah kaze u kuranu

Allah kaze:
025:022 2Onoga Dana kada ugledaju meleke, grješnici se neće radovati i uzviknuće: "Sačuvaj nas Bože!"

039:047. Kad bi mnogobošci imali sve što je na Zemlji, i još toliko, na Sudnjem danu oni bi sve to dali da bi se teške patnje iskupili; A Allah će ih kazniti kaznom kakvu nisu mogli ni naslutiti,

Dalje Uzviseni kaze:
5. Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi,
6. pa pita: "Kada će Smak svijeta biti?"
7. Kad se pogled od straha ukoči
8. i Mjesec pomrači
9. i Sunce i Mjesec spoje -
10. tog dana čovjek će povikati: "Kuda da se bježi?"
11. Nikuda! Utočišta nema.

Allah kaze u kuranu:
25. A na Dan kada se nebo rastvori i samo tanak oblak pojavi i kada se meleki sigurno spuste,
26. toga Dana će istinska vlast biti samo u Milostivoga, a biće to mučan Dan za nevjernike.
27. Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: "Kamo sreće da sam se uz Poslanika Pravoga puta držao,
28. kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo,
29. on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!" - a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu

Zbog silnog kajanja covjek ce sam sebi griste za prste od muke i tuge, sto se nije drzao Kurana i Islama

51. I puhnuće se u rog, pa će oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti,
52. govoreći: "Teško nama! Ko nas iz naših grobova oživi?" - "Eto ostvaruje se prijetnja Milostivog, poslanici su istinu govorili!"
53. Biće to samo jedan glas i oni će se svi pred Nama obreti.
54. Danas se neće nikome nepravda učiniti i vi ćete, prema onom kako ste radili, nagrađeni biti:

23. i kad se tog Dana primakne Džehennem; tada će se čovjek sjetiti - a na što mu je sjećanje?! -
24. i reći: "Kamo sreće da sam se za ovaj život pripremio!"

Kasno se kajati tad. Zivot bio i prosao, kao sto Allah kaze

51. A da ti je vidjeti kad ih strava uhvati - umaći neće moći; izbliza biće ščepani -
52. i kada reknu: "Vjerujemo u Poslanika!" A šta će im biti od koristi kad je život na Zemlji bio i prošao!
53. U njega oni nisu prije vjerovali, govorili su ono što nije poznato, što je od istine daleko;*

44. Onaj koga Allah bez podrške ostavi neće poslije Njega imati nikoga da ga podrži. I ti ćeš vidjeti kako će nasilnici, kad dožive patnju, povikati: "Postoji li ikakav način da se povratimo?"

8. onoga Dana kada nebo bude kao talog od zejtina,
9. a brda kao vuna šarena,
10. kada bližnji neće bližnjega ništa pitati,
11. iako će jedni druge vidjeti. Nevjernik bi jedva dočekao da se od patnje toga Dana iskupi sinovima svojim,
12. i ženom svojom, i bratom svojim,
13. i porodicim svojom koja ga štiti,
14. i svima ostalima na Zemlji - samo da se izbavi.

Evo vidite kako je kad strah udari u glavu , ma ko te pita za rodbinu i djecu, i sve blago ovog svijeta, eto sve samo da se pobjegne od kazne.

”..A šta će im biti od koristi kad je život na Zemlji bio i prošao!”…kuran

Sad ce mozda neko napisati , pa sta ljude prepadas covjece, pusti nek zive zivot. A ja kazem a sta ako stvarno se ovo desi kako ces se izbaviti. Haj zamisli sebe na sudnjem danu, gdje treba da odgovaras za djela, i osjecas ove velike strahove sudnjeg dana, pa mozda ces reci pa i ako se desi to ”necu biti sam” bicu sa narodom , gdje narod tu i ja. A sad da ja nesto kazem ako si nekad dozivio strah kao sto sam ja u ratu , dali je ista koristilo to sto si ti bio ili ja sa narodom, ama bas nista nije koristilo, cak sta vise jos gore mi je bilo kad vidis da narod pocne da kuka onda se jos vise prepadnes. A evo primjera, trebali smo se predati srpskoj vosjci i kad smo isli prema njima jedna zena poce da kuka kako ce nas sve pobiti i poklati onda mene panika i strah jos veca uhvati.

Ljudi.. da je Allah dao samo strah na sudnjem danu bez ikakvih drugih kazni dosta bi bilo kao kazna, jer stvarno, to tako zna biti bolno da covjeka oduzme pamet, opet kazem nedo Bog nikome. Zato povratimo se svi Allaha, bjezimo njemu kao utociste pa ce mo se spasiti tog velikog straha na sudnjem danu.

Kao sto poslanik kaze u jednom hadisu:
Pristalicama La ilahe illallah nece biti neugodno i neobicno prilikom smrti, niti u kaburu(mezaru), niti prilikom prozivljavanja. Kao da ih vidim kako prilikom najave Sudnjeg dana otresaju prasinu sa lica i govore:
035:034. "Hvaljen neka je Allah" - govoriće - "koji je od nas tugu odstranio - Gospodar naš, zaista, mnogo prašta i blagodaran je

Velika je razlika doci na sudnji dan bez straha i tuge kad se sporedi kako ce biti sa nekim ljudima gdje ce ih taj strah do ludila dovoditi.

i za kraj poruka od Allaha svim ljudima:

54. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe - poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.
55. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,
56. da čovjek ne bi uzviknuo: "Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!"
– (Kur'an)
callmethebreeeze

#67 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

ja mislim da bi ti, kotromanicu, trebao poslusati arzuhala.
arzuhal

#68 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

NIN wrote:
callmethebreeeze wrote:pa, ne prave ih samo arapi... :-) :-) :-)
neboderi se prave ima nekih stotinjak godina. i pravice ih se sve vise jer nas je sve vise na zemlji. i kakve veze ima sto nisu gradili takve gradjevine prije 1600 godina?! neimarstvo na ovom nivou ni u jednoj civilizaciji nije postojalo u to doba.
Mala ispravka ticano teme bi bila to da je visina uvijek bila teznja covjeku i indikator same civilizacije. Krenuvsi od Babilona i njihove kule, Egipcana i njihovih piramida pa do Srednjoamerickih civilizacija i njihovih piramida i danasnjih oblakodera sirom planete. Razlicitih interpretacija sudnjih tekstova iz svetih spisa je kamara (sto i nije toliko cudno jer su pisani na taj nacin da se mogu interpretirati na vise nacina). Onaj ko vjeruje on ce i u oblacima naci lik Isusa, u krompiru kriz ili arapskim napisano rijec Alah (djelo crva).
Tako je. Jer ako bi se pod visokim građevinama smatrali samo neboderi i oblakoderi a la Empire State Building, onda bi se moglo bespotrebno uvesti priča o apokrifnosti hadisa, itd.
Naravno da su takve građevine (razni arhitektonski podvizi ranijih civilizacija) bile prisutne tokom svekolike ljudske povijesti i mnogo prije pojave islama u - u to vrijeme, i dugo još poslije, urbanistički i arhitektonski apsolutno nevažnoj, nebitnoj, bezvrijednoj, nezanimljivoj - Arabiji.
Tako da pojava nije nikako nova (Babilon, Egipat, itd) i sam hadis ne stavlja težište na to. A kako bi kada i sam Kur'an govori, obraćajući se upravo Arapima, o ranijim civilizacijama koje su nestale i koje su uništene (ovako ili onako), a bile su na većem civilizacijskom nivou od njih (Arapa Poluotoka) i gradili su nevjerovatne nastambe, građevine i kule, itd.
Dakle, gradnja visokih građevina nije nikako nepoznata stvar, općenito govoreći. Ono što jest bilo nepoznato je: DA TAKVE VISOKE GRAĐEVINE IZGRADE A R A P I, DOJUČERAŠNJI NOMADI!
Jel sad jasnije na šta smjera hadis o tom predzanku Dana sudnjeg? Naravno, valja napomenuti da se predznaci ne dijele na dobre i zle, nego na male i velike. Zato gradnja visokih građevina od strane Arapa ne mora biti ni dobra ni loša stvar, a priori.
Pitajmo, onda, historičare i francuske antropologe :D : kakva je tradicija Arapa u građenju visokih građevina i kakvi su njihovi rezultati i uspjesi u tom poslu, do danas?

p.s.

Zaboravih se osvrnuti :D Crv je čudo! Haj krompir i to..al' šta je uradio sa tekstom ugovora između Muhammeda, alejhi-selam, i mekkanskih mnogobožaca koji se nalazio i čuvao u unutrašnjosti Ka'be - e to je bio momački pos'o :thumbup:

Vjerujem da vlat trave nije manje od putovanja zvijezde
a isto je tako savršen mrav, zrno pijeska, jaje carića,

I stablena žaba je remek-djelo za Svevišnjega,
a vitice kupine resile bi dvorane neba,
a najuži zglob na mojoj ruci izruguje se svim strojevima,
a krava koja čuči sa spuštenom glavom premašuje svaki kip,
i miš je dovoljno čudo da pokoleba sekstilione nevjernika.

W. Whitman, ''Vlati trave''.
Last edited by arzuhal on 28/01/2010 13:07, edited 1 time in total.
statix

#69 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

@arzuhal
Zar se Egipcani ne smatraju arapima?
pshhh

#70 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by pshhh »

Ateista wrote:da nas ima koji nalazimo smisao i u drugim stvarima.
Kojim?
Ajatolah_

#71 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ajatolah_ »

Kotromanichu, zašto ti misliš da ljudi moraju imati neku posebnu svrhu? Tu smo kao posljedica događaja koji su se odvijali van Zemlje i na Zemlji. I ne samo mi, nego i sve što te okružuje, od živog do neživog svijeta.
Skoro pa sa sigurnošću ti mogu reći da postoji život i van naše planete, pa mi reci: koja je svrha njihovog [vanzemaljskih bića] postojanja? Vrlo teško da ćemo se nekad u budućnosti sresti s nekim van Mliječnog puta; dakle, ne mogu primiti nikakve zemaljske objave. Baš me zanima kakav ću odgovor na ovo dobiti. :)

I još nešto. Pitaš nas: "ko je stvorio sve ovo?" Dakle, ti odmah polaziš sa pretpostavke da je nas stvorio neko. Da si imalo bolje upoznat sa ateizmom, znao bi da ateisti ne prilaze ovom pitanju sa takvim stavom, nego da nas je stvorilo nešto. A to nešto je niz događaja koji su prethodili čovjeku - da ti ne pričam, pročitaj šta pronađeš na temu evolucije, nastanka života i ostalih povezanih.
arzuhal

#72 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

statix wrote:@arzuhal
Zar se Egipcani ne smatraju arapima?
Koji Egipćani? Ovi današnji? Naser, Tito, Nehru? Ili misliš na Arape koji su osvojili Mukavkisov Egipat, na čelu sa Amrom ibn El-Asom koji je optužen za spaljivanje aleksandrijske biblioteke?
pshhh

#73 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by pshhh »

EdoI wrote:Da si imalo bolje upoznat sa ateizmom, znao bi da ateisti ne prilaze ovom pitanju sa takvim stavom, nego da nas je stvorilo nešto.
Ako je ''nesto'' onda to nije ''nista'' kao sto tvrdi ateizam. Ne kontam :?
HAVANA

#74 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by HAVANA »

pshhh wrote:
Kojim?

Pa recimo...
Ljubavi,druženju,pomaganju,čitanju,sviranju,pjevanju,poslu,porodici,djeci,odgoju,prijateljima,majci,ocu,komšiji,
sexu,piću,igri,putovanju,sportu...mogo bi do sutra vako :D
statix

#75 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by statix »

pshhh wrote:
Kojim?
Pa recimo, reprodukcija je vazna tokom postojanja, i takodjer djelovanje i aktivnost, kako bi buducim narastajima, prvenstveno svojoj djeci ostavio nesto korisno. Pa i ti sve sto danas uzivas su plodovi tudjeg rada koji se vremenom akumuliraju, gotovo sve sto te okruzuje je ljudsko djelo, samo otvori oci, nema tu bozije ruke.
Post Reply