osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
- Cholina_Lokica
#51 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
nego ja nest kontam, mogu li ja u to prijaviti i cuku, i on je predeverao dio rata i ima traume... pa nek njemu dadnu 100€ po danu, ne moraju 200

-
Vertigo
#52 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
lagis malo, cuko je odapeoDile wrote:nego ja nest kontam, mogu li ja u to prijaviti i cuku, i on je predeverao dio rata i ima traume... pa nek njemu dadnu 100€ po danu, ne moraju 200![]()
- Cholina_Lokica
#53 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
boga mi nije, evo ga ziv i zdravVertigo wrote:lagis malo, cuko je odapeoDile wrote:nego ja nest kontam, mogu li ja u to prijaviti i cuku, i on je predeverao dio rata i ima traume... pa nek njemu dadnu 100€ po danu, ne moraju 200![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#54 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Ja bih probala...nista ne mores izgubiti. 
- Cholina_Lokica
#55 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
ma to i ja kontam
prijavicu ja njega 
steta sto mi je papagaj uginuo prije 2 mjeseca, on je citav rat prezivio
trebala sam i njega...
steta sto mi je papagaj uginuo prije 2 mjeseca, on je citav rat prezivio
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#56 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Dile wrote:ma to i ja kontamprijavicu ja njega
steta sto mi je papagaj uginuo prije 2 mjeseca, on je citav rat preziviotrebala sam i njega...
- Cholina_Lokica
#57 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
pa kad ce vec dijeliti
da hajrujem koji milioncic 
-
KENJAC
#58 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Ej, sto kokuz moze smislit - lokomotiva ne moze povuc!
-
zampolini
#59 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Istraživanje
Sve kategorije ljudi u Sarajevu na udaru PTSP-a
Istraživanje o zastupljenosti posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kod stanovnika Sarajeva, trinaest godina nakon rata u BiH, pokazalo je da su sve kategorije ljudi na udaru, bilo da se radi o primarnom ili o sekundarnom, odnosno poremećaju koji je nastao kod nekog od njegovih članova porodica.
Foto: Ilustracija
Istraživanje je proveo stručni tim u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, a kvalitativnom analizom odgovora svrstanih u 14 kategorija primijećeno je da su najzastupljeniji traumatski događaji kod svih uzrasta gubitak i ranjavanje drage osobe, lišavanje osnovnih životnih potreba te ratište.
Predsjednica stručnog tima prim. dr. Nermana Mehić-Basara kaže da je istraživanje, provedeno u 2009., obuhvatilo 1.000 osoba, od kojih je većina rat provela u Sarajevu, a najzastupljenije su osobe od 31 do 50 godina, odnosno osobe koje su u to vrijeme bile punoljetne i u potpunosti svjesne situacije.
Tokom istraživanja evidentan je prijenos simptoma traume i na mlađe članove porodica, te je posebno važnim označen rad s tom kategorijom ljudi. Istraživanje je definirano i kao znak da bi se trebalo ozbiljno pozabaviti osobama koje dosad nisu potražile ljekarsku pomoć a imaju neki od simptoma vezanih za psihološku ratnu traumu.
PTSP je sindromska bolest, što znači da se sastoji od grupe simptoma, a vodeći su poremećaj raspoloženja, naglašena napetost, slaba kontrola emocija, nesanica, nedostatak tolerancije u razgovoru, te izolacija. Mogu se javiti i glavobolje. Tim osobama savjetuje se izbjegavanje svake situacije ili ambijenta koji na bilo koji način podsjećaju na preživljenu traumu.
Istraživanje zastupljenosti simptoma PTSP-a kod stanovnika Sarajeva dio je Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u KS 2008-2012., a finansira ga kantonalna vlada. Stručni tim Programa proveo je istraživanje u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta, FPN Odsjek za socijalni rad, te Filozofskog fakulteta Odsjek za psihologiju.
Očekuje se da će rezultati istraživanja utjecati na kreatore zdravstvene politike u smislu stvaranja neophodnih uvjeta za organiziraniju brigu za mentalno zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo, posebno demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.
Sve kategorije ljudi u Sarajevu na udaru PTSP-a
Istraživanje o zastupljenosti posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kod stanovnika Sarajeva, trinaest godina nakon rata u BiH, pokazalo je da su sve kategorije ljudi na udaru, bilo da se radi o primarnom ili o sekundarnom, odnosno poremećaju koji je nastao kod nekog od njegovih članova porodica.
Istraživanje je proveo stručni tim u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, a kvalitativnom analizom odgovora svrstanih u 14 kategorija primijećeno je da su najzastupljeniji traumatski događaji kod svih uzrasta gubitak i ranjavanje drage osobe, lišavanje osnovnih životnih potreba te ratište.
Predsjednica stručnog tima prim. dr. Nermana Mehić-Basara kaže da je istraživanje, provedeno u 2009., obuhvatilo 1.000 osoba, od kojih je većina rat provela u Sarajevu, a najzastupljenije su osobe od 31 do 50 godina, odnosno osobe koje su u to vrijeme bile punoljetne i u potpunosti svjesne situacije.
Tokom istraživanja evidentan je prijenos simptoma traume i na mlađe članove porodica, te je posebno važnim označen rad s tom kategorijom ljudi. Istraživanje je definirano i kao znak da bi se trebalo ozbiljno pozabaviti osobama koje dosad nisu potražile ljekarsku pomoć a imaju neki od simptoma vezanih za psihološku ratnu traumu.
PTSP je sindromska bolest, što znači da se sastoji od grupe simptoma, a vodeći su poremećaj raspoloženja, naglašena napetost, slaba kontrola emocija, nesanica, nedostatak tolerancije u razgovoru, te izolacija. Mogu se javiti i glavobolje. Tim osobama savjetuje se izbjegavanje svake situacije ili ambijenta koji na bilo koji način podsjećaju na preživljenu traumu.
Istraživanje zastupljenosti simptoma PTSP-a kod stanovnika Sarajeva dio je Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u KS 2008-2012., a finansira ga kantonalna vlada. Stručni tim Programa proveo je istraživanje u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta, FPN Odsjek za socijalni rad, te Filozofskog fakulteta Odsjek za psihologiju.
Očekuje se da će rezultati istraživanja utjecati na kreatore zdravstvene politike u smislu stvaranja neophodnih uvjeta za organiziraniju brigu za mentalno zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo, posebno demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.
- ProbuseniDolar
#60 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Ne do Bog da je ovo istina. Kako bi samo dijaspora nagrnula nazad. Sve patriota do patriote. Na kraju bi ispalo da je u Sarajevu za virjeme opsade bilo cca 2 000 000 stanovnika 
- chuchumbamayumbe
#61 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Evo ja danas pred'o papire, trebalo bi sve biti gotovo u narednih 14 dana, tako mi rekose.
50% se dobija direktno na racun, a ostatak ce ici na 4 godine u vidu podjednakih mjesecnih rata.
50% se dobija direktno na racun, a ostatak ce ici na 4 godine u vidu podjednakih mjesecnih rata.
- HAVANA
#62 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
chuchumbamayumbe wrote:Evo ja danas pred'o papire, trebalo bi sve biti gotovo u narednih 14 dana, tako mi rekose.
Zakuni se Titom
- chuchumbamayumbe
#63 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
E jbga sad!HAVANA wrote:chuchumbamayumbe wrote:Evo ja danas pred'o papire, trebalo bi sve biti gotovo u narednih 14 dana, tako mi rekose.
Zakuni se Titom![]()
Shabana mi!
- amrica
#64 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
chuchumbamayumbe wrote:E jbga sad!HAVANA wrote:chuchumbamayumbe wrote:Evo ja danas pred'o papire, trebalo bi sve biti gotovo u narednih 14 dana, tako mi rekose.
Zakuni se Titom![]()
Shabana mi!
Ali zato idu kamate na te rate u 4 godine, 25% mjesecno
- chuchumbamayumbe
#65 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
E to nisam znao, za te kamate!
Za mushtuluka si!
Ja sam sredio ovo preko Keme, rece mi covjek da ce sve to biti udure, jos mu dadoh joju na peshkesh, halal mu bilo, pravo me obradov'o...
Za mushtuluka si!
Ja sam sredio ovo preko Keme, rece mi covjek da ce sve to biti udure, jos mu dadoh joju na peshkesh, halal mu bilo, pravo me obradov'o...
-
DZONPI
#66 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Ja svoj novac darujem u dobrotvorne svrhe.
- Nekako s proljeća
#67 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Ne mogu da vjerujem svojim očima da u komentarima na temu, ima toliko smajlija karakterističnih za smijeh...a u naslovu teme riječi ''žrtve opkoljenog grada Sarajeva''.
Zamislite da gledate nekoga ko se smije na npr snimke masakra na Markalama.!?
Ako griješim sa ovim svojim komentarom, a osjetit ću to ..., nikada mene više ubuduće ovaj sajt neće biti u favoritima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#68 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Nekako s proljeća wrote:![]()
Ne mogu da vjerujem svojim očima da u komentarima na temu, ima toliko smajlija karakterističnih za smijeh...a u naslovu teme riječi ''žrtve opkoljenog grada Sarajeva''.
Zamislite da gledate nekoga ko se smije na npr snimke masakra na Markalama.!?
Ako griješim sa ovim svojim komentarom, a osjetit ću to ..., nikada mene više ubuduće ovaj sajt neće biti u favoritima.
neka djeca su rođena u tom periodu, zar to nije lijepo i za smijeh?
osim toga, prethodni komentari su šprdnja sa ovom "idejom" upravo te organizacije, da se naplate ratni dani u Sarajevu. zna se šta su nam obećanja donijela.
ponovo ti ovo iščitaj, i na kraju krajeva ne stavljaj drugima u usta ono što nisu rekli i ono što su sami preživjeli
- bpsang
#69 Re: osnovano udruzenje "Zrtve opkoljenog grada Sarajeva"
Ja bi bio zadovoljan i sa jednom godinom a ostale tri nek idu u dobrovoljne svrhe !