Nijedan student bez obećane karte
-
homar
#51 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ja sam bio jedan od organizatora nedavnih protesta, samo treba se malo uozbiljiti, dovoljno je:
1. Oformiti štab za proteste (trebalo bi biti pravni subjekt-udruženje)
2. Definisati jasne zahtjeve prema vlasti (u ovom slučaju Vlada KS)
3. Uputiti jasne zahtjeve Vladi KS da se ispune zahtjevi do određenog datuma, i istovremeno zakazati datum protesta.
4. Odrediti lica za informisanje, ostvariti kontakte sa medijima, nametnuti se medijima
5. Formirati ćelije u svim nižim strukturama radi animacije protestanata, vršiti pripreme protestnog materijala
6. Napraviti Plan piprema za proteste i Plan toka protesta
7. Sedamdeset dva sata prije protesta obavjestiti PU općine gdje će biti protesti - nosilac protesta(voditelj protesta)
8. Obavjestiti Ministarstvo za saobraćaj KS da se reguliše saobraćaj na dan protesta (72 sata ranije)
9. Obavjestiti hitnu pomoć o vremenu protesta
10. Napraviti scenario protesta (početak protesta, govornici, tim za pregovore, jasni zahtjevi vlasti...)
11. Obezbjediti minimalnu logistiku (razglas, nekoliko megafina-ako vam isključe struju, sendviče i vodu-ako dolaze možda iz drugih kantona....)
12. Predvidjeti dokle protesti, šta ako vlada ne pristane na zahtjeve, da li zakazivati nove proteste sa novom metodologijom ili nastaviti slijedeći dan....
Ima tu još nekoliko stvari, nije strašno, sve ovo može pripremiti desetak ljudi.
O K U R A Ž I T E S E vaša prava su u vašim rukama, BUJRUM!
3. Uputiti jasne zahtjeve Vladi KS da se ispune zahtjevi do određenog datuma, i istovremeno zakazati datum protesta.
4. Odrediti lica za informisanje, ostvariti kontakte sa medijima, nametnuti se medijima
5. Formirati ćelije u svim nižim strukturama radi animacije protestanata, vršiti pripreme protestnog materijala
7. Sedamdeset dva sata prije protesta obavjestiti PU općine gdje će biti protesti - nosilac protesta(voditelj protesta)
8. Obavjestiti Ministarstvo za saobraćaj KS da se reguliše saobraćaj na dan protesta (72 sata ranije)
10. Napraviti scenario protesta (početak protesta, govornici, tim za pregovore, jasni zahtjevi vlasti...)
11. Obezbjediti minimalnu logistiku (razglas, nekoliko megafina-ako vam isključe struju, sendviče i vodu-ako dolaze možda iz drugih kantona....)
12. Predvidjeti dokle protesti, šta ako vlada ne pristane na zahtjeve, da li zakazivati nove proteste sa novom metodologijom ili nastaviti slijedeći dan....
Ima tu još nekoliko stvari, nije strašno, sve ovo može pripremiti desetak ljudi.
-
caes
#52 Re: Nijedan student bez obećane karte
ukljuci se na fb grupu 'nijedan student bez obecane karte' pa im to sve lijepo napisi 
-
MUNAFIK
#53 Re: Nijedan student bez obećane karte
sve se slazem osim u vezi stavke 1. istina jeste da treba oformiti stab za proteste samo mislim da ne kao neka formalna organizacija...homar wrote:Ja sam bio jedan od organizatora nedavnih protesta, samo treba se malo uozbiljiti, dovoljno je:
Najbolja opcija, to jeste ona koja daje najvise slobode, je da sve ostane na neformalnoj grupi, koja treba da skupi sto vise podrske od nekih formalnih organizacija.
Kada je neformalna grupa organizator onda vlasti su malo zbunjene i nemaju tacne informacije s kim imaju posla. i dolazi do sumnje pa onda svako u vlasti smatra da mu neka stranka nesto podmece itd... Prednost je i u tome da si VAN sistema pa samim tim na tebe se u tom smislu teze vrsi pritisak u svakom obliku... A podrsakama koje imas od nekih formalnih organizacija jasno pokazujes svoju ozbiljnost i legalnost... mana je sto ce te prozivati fantomskim, kukavickim, propalim studentima, nelegalnim i slicno... ali istina je da bi to sve radili i da jesi formalna organizacija...
-
sarajevo63
#54 Re: Nijedan student bez obećane karte
http://mupks.ba/?jezik=bos&x=86&y=134
Član 9.
(Organizator mirnog okupljanja)
(1) Organizator mirnog okupljanja je pravno ili fizičko lice (u daljnjem tekstu: organizator) koje, u skladu sa odredbama ovog zakona, priprema, saziva, organizuje, održava, prati i vrši nadzor nad održavanjem mirnog okupljanja.
(2) Kad mirno okupljanje priprema grupa građana ili više pravnih osoba, dužne su odrediti svog zastupnika.
Napokon studenti...iako smatram da imate mnogo bitnijih stvari...al eto hajde krenite s nečim. Ali samo smisleno. Sve ostalo pada u H2O.
Mjesto koje ste odredili za skup je katastrofa.
Član 9.
(Organizator mirnog okupljanja)
(1) Organizator mirnog okupljanja je pravno ili fizičko lice (u daljnjem tekstu: organizator) koje, u skladu sa odredbama ovog zakona, priprema, saziva, organizuje, održava, prati i vrši nadzor nad održavanjem mirnog okupljanja.
(2) Kad mirno okupljanje priprema grupa građana ili više pravnih osoba, dužne su odrediti svog zastupnika.
Napokon studenti...iako smatram da imate mnogo bitnijih stvari...al eto hajde krenite s nečim. Ali samo smisleno. Sve ostalo pada u H2O.
Mjesto koje ste odredili za skup je katastrofa.
- mrtva kokoš
#55 Re: Nijedan student bez obećane karte
zato bi trebalo ovdje da bude sto vise prijedloga ...koje mjesto, ko je organizator i sl.
a ne da trazimo mane i izgovore tipa "ja kad sam protestovo" svi smo mi u istim govnima samo samo ih jedemo iz razlicitih razloga...
a ne da trazimo mane i izgovore tipa "ja kad sam protestovo" svi smo mi u istim govnima samo samo ih jedemo iz razlicitih razloga...
-
sarajevo63
#56 Re: Nijedan student bez obećane karte
Pljuvanje po svemu je kod nas omiljena disciplina. U dalj, u blizu,...Splinter wrote:zato bi trebalo ovdje da bude sto vise prijedloga ...koje mjesto, ko je organizator i sl.
Ideja je potekla od studenata...ima vas ihihi. Vi biste mogli čudo uraditi. Zajedno sa penzionerima. Jer ste prekobrojni u ovoj državi.
Ako je naslov: nijedan student bez obećane karte, mjesto nije teško za pogoditi.
Na mane vam se treba ukazati, i svaka i loša i dobra misao koja dođe vam je dobrodošla, jer iz nje možete izvuči nešto pametno.
Ono što znam, sigurno, je da morate uložiti jako puno truda i pameti i da morate na sve misliti. Za početak prostudirajte Zakon o okupljanju. Ne letite na prvu, 10 dana prije ili poslije ne znači ništa, ali sve treba biti organizovano. Morate računati na moguće probleme, na "ubačene" kao što ih je bilo i ranije u ovom gradu, na protestima.
GRAS-a nam je svima preko glave i pametnom organizacijom mogli biste okupiti jako puno ljudi. Omladina je pokretač u svakom društvu, pa trebala bi biti i u ovom našem, koje je dno dna.
Pamet u glavu.
Kad pobjedite Kanton (izvucite sva dostupna obećanja Premijera KS) i GRAS (svakodnevno imate situVacije u vozilima GRAS-a - ne štedite mobitele, slikajte, pravite "filmiće") nadam se da ćete se okrenuti katastrofalnom stanju na Univerzitetu. Pamet je najskuplja, iako to ovdje ne djeluje da je tako.
I ne zaboravite da i među vama ima mnogo onih koji neće biti za ono što radite. Računajte na njih.
-
homar
#57 Re: Nijedan student bez obećane karte
Samo još malo da oslobodim buduće organizatore. Protesti su demokratsko izražavanje građana, a ova oblast je i propisana Kantonalnim Zakonom, te nema bojazni ako se organizuje protest da će neko od organizatora odgovarati. Dobro bi bilo za vrijeme protesta predvidjeti i interno osiguranje (ovo nije obaveza po zakonu), za sigurnost su odgovorne policijske snage. Da još jednom kažem da se mora odrediti vođa protesta, pa sa kime će vlast pregovarati. Dobro je unaprijed definisati zahtjeve, ali neki zahtjev se može iskristalisati i za vrijeme protesta.
- Obuca9
#58 Re: Nijedan student bez obećane karte
Najlakše je sjediti i naprđivati po internetu. Nemojte slučajno doći taj dan na proteste i time pokazati podršku ovom projektu.
Neko je gore nabrojao još more drugih problema, kad bi sad ovi što organizuju protest rekli: "Eto nećemo protestovati protiv bezobrazno visokih cijena karata, nego ćemo uzeti neki od ovih problema", odna bi se opet javio neki drugi forumaš pa bi on nabrojao svojih 15 problema i rekao: "Eh zbog toga ja neću doći".
Od nečega se mora krenuti, od svih problema jedan mora biti izabran. A to što smo mi takav narod, kojem je samo stalo da popljuje, koji god od tih 15 problema da su izbarali, opet bi se neko javio i rekao da je neki drugi, neizabrani problem ipak veći prioritet i da je zbog toga akcija smiješna.
Zato nam i jeste drzava tu gdje jeste, što svi samo gledamo svoju guzicu i kako ćemo ismijati i popljuvati bilo koji pokušaj da se nešto promjeni. Ko god misli da je akcija glupa, ne mora ni doći, neka sjedne sa svojim istomišljenicima u Štrosu, nek ispija kafu/kahvu/kavu i neka se pravi pametan, kako baš on zna koji su to pravi problemi i baš on zna kako ih riješiti, ali eto neće da se petlja sa Facebook i Sa-x protestantima.
Neko je gore nabrojao još more drugih problema, kad bi sad ovi što organizuju protest rekli: "Eto nećemo protestovati protiv bezobrazno visokih cijena karata, nego ćemo uzeti neki od ovih problema", odna bi se opet javio neki drugi forumaš pa bi on nabrojao svojih 15 problema i rekao: "Eh zbog toga ja neću doći".
Od nečega se mora krenuti, od svih problema jedan mora biti izabran. A to što smo mi takav narod, kojem je samo stalo da popljuje, koji god od tih 15 problema da su izbarali, opet bi se neko javio i rekao da je neki drugi, neizabrani problem ipak veći prioritet i da je zbog toga akcija smiješna.
Zato nam i jeste drzava tu gdje jeste, što svi samo gledamo svoju guzicu i kako ćemo ismijati i popljuvati bilo koji pokušaj da se nešto promjeni. Ko god misli da je akcija glupa, ne mora ni doći, neka sjedne sa svojim istomišljenicima u Štrosu, nek ispija kafu/kahvu/kavu i neka se pravi pametan, kako baš on zna koji su to pravi problemi i baš on zna kako ih riješiti, ali eto neće da se petlja sa Facebook i Sa-x protestantima.
- alica.k
#59 Re: Nijedan student bez obećane karte
ja cu doc, pa makar i po cijenu minusa (a garant cu ga fasovat!).chengaba wrote:Znam da kod mene na fakultetu, ako budu predavanja kakva u terminu protesta/akcije, 95% studenata će ostati na predavanju - zašto -> jer su pič*e, i jer neće da dobiju minus, pa im je draže da ih gu*e sa svih strana; napisat će se status podrške na FB, dosta od mene.![]()
Ispričavam se na nepodobnom riječniku, ali ne želim se drugačije izraziti oko ovih stvari.
danas su na ff dijelili letke sa pozivima, mogu rec cak i efektno na neki cudan nacin, jer su pobacali letke svukud i nije se moglo hodati od njih pa su svi zastajali da vide sta im smeta da hodaju :S
sto se tice kurty-ja i breze...ja ne koristim grasove usluge ali cu doci da podrzim one koji koriste, jel ti treba bolji razlog? bitno je da se stvori kriticna masa potrebna za ozbiljnije stvari!!!! ispitni rokovi, placanje svega i svacega, studentski domovi.
mislim da bi svi trebali doci, i stidenti i nestudenti, i penzioneri. jer kako nas manipulisu tako i sve ostale u ovoj drzavi, i vrijeme je da svi zajedno kazemo: dosta je vise!
- nellington
#60 Re: Nijedan student bez obećane karte
Pristajemo li na kompromise?Vlada KS potvrdila
Studentske karte bit će povoljnije, a ne besplatne
Realizacija projekta elektronskih kartica za studente zahvaljujući kojima bi svi studenti Sarajevskog univerziteta imali povoljniji javni gradski prevoz, te niz drugih pogodnosti je tema o kojoj se već dugo priča. Studenti tvrde kako im je bilo obećano da će kartice dobiti već u januaru, te planiraju organizovati i proteste kako bi na taj način tražili 'svoja prava', dok nadležni tvrde, da je projekat u toku i sastanak o finansiranju projekta "StudID" će biti održan već sutra, 27. januara 2010. godine.
Piše: Tatjana Sekulić
"Krajem decembra razgovarao sam sa studentima iz Studentskog parlamenta koji su i pokrenuli ovaj projekat, te smo dogovorili da ja organizujem sastanke, pozovem resornog ministra Safeta Kešu, te premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića", kazao je za Sarajevo-x.com Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija KS.
On je dodao i to kako je dio projekta koji se odnosi na javni prevoz pogrešno protumačen.
"Nemoguće je osigurati besplatnu kartu za prevoz. Naime, jedan dio će subvencionirati, najvjerovatnije GRAS, dok će i studenti morati plaćati jedan dio karte. Naravno, ovaj projekat je veoma dobar i koristan, no u njegovu realizaciju treba uključiti Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Vladu Kantona Sarajevo, GRAS, Grad Sarajevo, ali i studentsku populaciju", dodao je Krmpotić.
Razgovori o finansiranju ovog projekta i mogućem početku njegove realizacije bit će održani sutra u Vladi Kantona Sarajevo.
"Na sastanku bi se trebali dogovoriti o subvencioniranju karata, odnosno o tome koliko koja institucija može izdvojiti za realizaciju ovog projekta. Još jednom napominjemo, da će studenti morati plaćati jedan dio karte i to početkom akademske godine, odnosno pri upisu na fakultet. Pretpostavljamo da će godišnja studentska karta za prevoz iznositi 50 konvertibilnih maraka", kazao je Velid Alibašić, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Sarajevo.
Kako je za Sarajevo-x.com istakao ministar Krmpotić nakon sutrašnjeg sastanka počet će se aktivnije raditi na realizaciji ovog projekta kako bi on bio nova stavka u budžetu koji će se najvjerovatnije usvajati u martu 2010. godine.
Međutim, studenti okupljeni oko Alternativnog studentskog parlamenta smatraju kako je obećanje o povoljnim kartama za prevoz trebalo biti ispunjeno do januara 2010. godine, kako je premijer Mehmedić i 'obećao', te su počeli sa nizom akcija, a za 17. februar 2010. godine najavljuju i proteste.
"Ovom akcijom želimo pokazati da studenti ne žele više biti samo broj u indeksu i da ćemo nakon godina čekanja i hibernacije podići svoj glas u borbi protiv problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Studenti su predugo bili samo posmatrači, a naša prva zajednička akcija trebala bi konačno da pokaže zrelost i spremnost na
borbu za bolje sutra", navodi se u saopštenju Alternativnog studentskog parlamenta koji je danas organizovao akciju uz podršku i Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu, Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta i pokreta Dosta!
"Ukoliko na sastanku ne postignemo dogovor mi ćemo pružiti podršku studentima i Studentski parlament će organizovati proteste, no nadamo se da će do realizacije projekta ipak doći. Drago nam je da su se studenti napokon probudili, no mi se nadamo da neće biti potrebe za protestima", kazao je Alibašić komentarišući akcije Alternativnog studentskog parlamenta.
Ukoliko se postigne dogovor, prema riječima ministra Krmpotića, do realizacije projekta elektronskih kartica za studente doći će u drugoj polovini 2010. godine.
(Sarajevo-x.com)
- alibaba_i_30_godina
#61 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ne smiju se zaboraviti i vanredni studenti. Naime, prema sadasnjim 'pravilima' isti ne mogu kupovati mjesecni kupon jer se smatra da takvi studenti rade, sto znamo da nije tacno u vecini slucajeva.
Izgleda da ipak ovi protesti nece samo ostati na rijecima kako sam u pocetku mislio.
Izgleda da ipak ovi protesti nece samo ostati na rijecima kako sam u pocetku mislio.
- mrtva kokoš
#62 Re: Nijedan student bez obećane karte
posto je pola godine proslo, zasto ne bi mogli sad odmah da pocnu sa polugodisnjim kartama koje bi vrijedile 25KM...
ali vidi se da cekaju izbore, da izvuku kec iz rukava...
ali vidi se da cekaju izbore, da izvuku kec iz rukava...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#63 Re: Nijedan student bez obećane karte
jedan sam od takvihNeyDan wrote:Ne smiju se zaboraviti i vanredni studenti. Naime, prema sadasnjim 'pravilima' isti ne mogu kupovati mjesecni kupon jer se smatra da takvi studenti rade, sto znamo da nije tacno u vecini slucajeva.
sreća pa nisam bio obavezan ići na predavanja. bolonjcima nek je Bog na pomoći.
-
myrdraalus
#64 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ma nigdje ljudi na svijetu nema ništa džaba. Neke jake države subvenciraju ovaj trošak ali opet iz nečijeg drugog džepa. Iz čijeg će ovdje? I zašto na kraju? Pitaj ljude koje rade da li su spremni finansirati troškove putovanja studenata, uz već postojeće i u mnogim slučajevima produženo, finansiranje samog školovanja?
A što se tiče visokog obrazovanja, kao što na zapadu kažu, ako ti nisi voljan da uložiš u svoje obrazovanje (cijene visokog obrazovanja u BiH su smješne by de vej), zašto bi bilo ko drugi to za tebe to učinio?
Drago bi mi bilo da ovaj skup nešto uspije pokrenuti, ali kao što je neko ranije već rekao, tužno je da ovo pitanje, od silnih problema u visokom obrazovanju, izaziva čini mi se i najveći interes.
A što se tiče visokog obrazovanja, kao što na zapadu kažu, ako ti nisi voljan da uložiš u svoje obrazovanje (cijene visokog obrazovanja u BiH su smješne by de vej), zašto bi bilo ko drugi to za tebe to učinio?
Drago bi mi bilo da ovaj skup nešto uspije pokrenuti, ali kao što je neko ranije već rekao, tužno je da ovo pitanje, od silnih problema u visokom obrazovanju, izaziva čini mi se i najveći interes.
- alibaba_i_30_godina
#65 Re: Nijedan student bez obećane karte
I ja sam sada vanredan na postdiplomskom, na dodiplomskom sam doduse sve bio redovan, ali ne koristim javni gradski prijevoz - hvala Bogu.Chmoljo wrote:jedan sam od takvihNeyDan wrote:Ne smiju se zaboraviti i vanredni studenti. Naime, prema sadasnjim 'pravilima' isti ne mogu kupovati mjesecni kupon jer se smatra da takvi studenti rade, sto znamo da nije tacno u vecini slucajeva.
Izgleda da ipak ovi protesti nece samo ostati na rijecima kako sam u pocetku mislio.55KM-ova je pljačka. niko te ne pita koliko ti je bodova falilo za upis na redovan studij, ako imaš love, piči vanredno i bog te veselio
![]()
sreća pa nisam bio obavezan ići na predavanja. bolonjcima nek je Bog na pomoći.
Ovo kada sam napisao sam mislio na druge kolege koji vozare, neki cak i iz Hadzica...
-
homar
#66 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ne pametuj, ne drži predavanja iz izdvojenog mjesta. Upoznaj se malo sa problemima ovih ljudi, nemoj biti poltron vladajućoj kliki.myrdraalus wrote:Ma nigdje ljudi na svijetu nema ništa džaba. Neke jake države subvenciraju ovaj trošak ali opet iz nečijeg drugog džepa. Iz čijeg će ovdje? I zašto na kraju? Pitaj ljude koje rade da li su spremni finansirati troškove putovanja studenata, uz već postojeće i u mnogim slučajevima produženo, finansiranje samog školovanja?
-
MUNAFIK
#67 Re: Nijedan student bez obećane karte
Tako je!!!homar wrote:Ne pametuj, ne drži predavanja iz izdvojenog mjesta. Upoznaj se malo sa problemima ovih ljudi, nemoj biti poltron vladajućoj kliki.myrdraalus wrote:Ma nigdje ljudi na svijetu nema ništa džaba. Neke jake države subvenciraju ovaj trošak ali opet iz nečijeg drugog džepa. Iz čijeg će ovdje? I zašto na kraju? Pitaj ljude koje rade da li su spremni finansirati troškove putovanja studenata, uz već postojeće i u mnogim slučajevima produženo, finansiranje samog školovanja?
Poltroni poltroni bas te 'dobra raja' nekada ste bili..... sad ste samo -----
-
sarajevo63
#68 Re: Nijedan student bez obećane karte
Kompromis'?nellington wrote:Pristajemo li na kompromise?Vlada KS potvrdila
Studentske karte bit će povoljnije, a ne besplatne
Realizacija projekta elektronskih kartica za studente zahvaljujući kojima bi svi studenti Sarajevskog univerziteta imali povoljniji javni gradski prevoz, te niz drugih pogodnosti je tema o kojoj se već dugo priča. Studenti tvrde kako im je bilo obećano da će kartice dobiti već u januaru, te planiraju organizovati i proteste kako bi na taj način tražili 'svoja prava', dok nadležni tvrde, da je projekat u toku i sastanak o finansiranju projekta "StudID" će biti održan već sutra, 27. januara 2010. godine.
Piše: Tatjana Sekulić
"Krajem decembra razgovarao sam sa studentima iz Studentskog parlamenta koji su i pokrenuli ovaj projekat, te smo dogovorili da ja organizujem sastanke, pozovem resornog ministra Safeta Kešu, te premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića", kazao je za Sarajevo-x.com Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija KS.
On je dodao i to kako je dio projekta koji se odnosi na javni prevoz pogrešno protumačen.
"Nemoguće je osigurati besplatnu kartu za prevoz. Naime, jedan dio će subvencionirati, najvjerovatnije GRAS, dok će i studenti morati plaćati jedan dio karte. Naravno, ovaj projekat je veoma dobar i koristan, no u njegovu realizaciju treba uključiti Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Vladu Kantona Sarajevo, GRAS, Grad Sarajevo, ali i studentsku populaciju", dodao je Krmpotić.
Razgovori o finansiranju ovog projekta i mogućem početku njegove realizacije bit će održani sutra u Vladi Kantona Sarajevo.
"Na sastanku bi se trebali dogovoriti o subvencioniranju karata, odnosno o tome koliko koja institucija može izdvojiti za realizaciju ovog projekta. Još jednom napominjemo, da će studenti morati plaćati jedan dio karte i to početkom akademske godine, odnosno pri upisu na fakultet. Pretpostavljamo da će godišnja studentska karta za prevoz iznositi 50 konvertibilnih maraka", kazao je Velid Alibašić, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Sarajevo.
Kako je za Sarajevo-x.com istakao ministar Krmpotić nakon sutrašnjeg sastanka počet će se aktivnije raditi na realizaciji ovog projekta kako bi on bio nova stavka u budžetu koji će se najvjerovatnije usvajati u martu 2010. godine.
Međutim, studenti okupljeni oko Alternativnog studentskog parlamenta smatraju kako je obećanje o povoljnim kartama za prevoz trebalo biti ispunjeno do januara 2010. godine, kako je premijer Mehmedić i 'obećao', te su počeli sa nizom akcija, a za 17. februar 2010. godine najavljuju i proteste.
"Ovom akcijom želimo pokazati da studenti ne žele više biti samo broj u indeksu i da ćemo nakon godina čekanja i hibernacije podići svoj glas u borbi protiv problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Studenti su predugo bili samo posmatrači, a naša prva zajednička akcija trebala bi konačno da pokaže zrelost i spremnost na
borbu za bolje sutra", navodi se u saopštenju Alternativnog studentskog parlamenta koji je danas organizovao akciju uz podršku i Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu, Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta i pokreta Dosta!
"Ukoliko na sastanku ne postignemo dogovor mi ćemo pružiti podršku studentima i Studentski parlament će organizovati proteste, no nadamo se da će do realizacije projekta ipak doći. Drago nam je da su se studenti napokon probudili, no mi se nadamo da neće biti potrebe za protestima", kazao je Alibašić komentarišući akcije Alternativnog studentskog parlamenta.
Ukoliko se postigne dogovor, prema riječima ministra Krmpotića, do realizacije projekta elektronskih kartica za studente doći će u drugoj polovini 2010. godine.
(Sarajevo-x.com)
Studenti ne dajte se ometati....
Ovo je samo nastavak lažnh obećanja.
-
*mima*
#69 Re: Nijedan student bez obećane karte
Hoce li studenti pljuvati po GRAS_u , ako dobiju besplatne karte?
- nellington
#70 Re: Nijedan student bez obećane karte
Je li GRAS daje besplatne karte, ili Kanton subvencionira?mima wrote:Hoce li studenti pljuvati po GRAS_u , ako dobiju besplatne karte?
-
*mima*
#71 Re: Nijedan student bez obećane karte
nellington wrote:Je li GRAS daje besplatne karte, ili Kanton subvencionira?mima wrote:Hoce li studenti pljuvati po GRAS_u , ako dobiju besplatne karte?
Samo pitam.....a vidim svasta pisu ovdje.....i GRAS i Kanton da subvencioniraju.
- nellington
#72 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ma i ja samo pitam, jer mi se cijela ideja kakvom je KS predstavlja čini malčice šupljom... Ali raščistiće se situacija, ne brinem 
- nellington
#73 Re: Nijedan student bez obećane karte
Upravo na to mislim kad Mehmedić kaže "dio će subvencionirati GRAS, dio studenti sami platiti". Ako ostavlja subvencioniranje na GRASu, a GRAS je zatvoren sistem, po principu spojenih posuda negdje cijena ide gore.moderator wrote:Zar ne bi bilo svima lakse da stave neke normalne cijene za kupone? Uz svo duzno postovanje, logickim razmisljanjem u ovom kapitalizmu, radnoj snazi koja placa poreze i time obezbjedjuje cirkulaciju novca bi trebalo dati jeftinije karte prije nego studentima koji su u ovoj fazi samo potrosaci, a kako svima treba izaci u susret, onda bi normalizacija cijena trebala biti prioritet, jer da bi studentima snizili cijenu karte, nekome ce morati povecati.
-
sarajevo63
#74 Re: Nijedan student bez obećane karte
Kanton svakako pomaže GRAS, A GRAS bi po Kantonu ?najvjerovatnije? subvencionirao za karte studentske...a ustvari sad će malo ukrug jedni druge kako bi se studenti podijelili. I odustali...Naravno prozvali su ovdje i Grad i Ministarstva...ne bi l sad studente okrenuli protiv Grada....mima wrote:nellington wrote:Je li GRAS daje besplatne karte, ili Kanton subvencionira?mima wrote:Hoce li studenti pljuvati po GRAS_u , ako dobiju besplatne karte?
Samo pitam.....a vidim svasta pisu ovdje.....i GRAS i Kanton da subvencioniraju.
GRAS je kantonalni. A pranja novca na sve strane... Uglađeni Mehmedić je obećao...treba razmisliti prije nego se nešto ola(h)ko lupi...
Mima, ostavi studente na miru
-
*mima*
#75 Re: Nijedan student bez obećane karte
sarajevo63 wrote:
Mima, ostavi studente na miru