BIONA wrote:toto, ovo je bas super i jednostavno za napraviti
Opet jedno pitanjce : posto ne mogu da nadjem cherry paradajz nigdje, ni sjeme ni one vec male biljcice za posaditi, jel se moze jednostavno kupiti paradajz, pojesti
i posaditi one sjemenke? Nekako mi se cini da je to najlakse rjesenje
Ako si sigurna da nije GMO umjesala prste mozes jednostavno sacuvati sjemenke i napraviti vlastiti rasad za narednu godinu.
Proces je jednostavan.
1.izaberi potpuno zreo i zdrav plod paradajza.
2.Iz njega mehanickim putem odstrani sjemenke.
3.Fermentacija sjemenki.
To je proces uklanjanja tankog filma kojim biljka prirodano obmotava oko sjemenke da sjemnka ne bi proklijala u plodu paradajza.
Da bi iz sjemenke mogla da se razvije biljaku naredne generacije treba ukloniti taj film (placentu) sa sjemenke procesom fermetacije prije nego se sjeme osusi i skladisti za nerednu godinu.
Izdvojene sjemenke potopiti u sto vecu kolicinu vode i ostaviti 2-3 dana da placenta fermentira, tj. da se prirodno raspadne i oslobodi sjemenku. Vanjska temparatura treba biti 15-30 C. U toku fermetacije treba povremeno lagano mijesati vodu i odvajati raspadnutu placentu.
Poslije 2-3 dana u posudu treba dodati jos vode i sto energicinije promjesati. Cilj je da se mehanickim putem odvoji sto veci dio placente sa sjemenki. Sacekati da se sjemneke slegnu i lagano odliti svu tecnost.
Dodati svezu vodu i proces mjesanja i odlivanja vode ponoviti sto veci broj puta.
Na kraju sjemenke staviti u sto sitniju cjediljku i ostaviti neko vrijeme da se sto veci dio vode ocjedi sa sjemenki.
Susenje
Na sjenovitom mjestu sjemenke susiti nekoliko dana na nekoj podlozi koja nije ljepljiva (staklo, pleksiglas).
Kad su sjemenke suhe zapakovati ih u "fisek" i cuvati na suhom, zasjenjenom mjestu na temperaturma ne visim od 20 C.
Na ovom videu je prikazan isti proces.
http://www.youtube.com/watch?v=g3eS5Iyo ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=4wHEVJzg ... r_embedded