Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- karanana
#51 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
dobrovoljno su napustili sarajevo i okolinu.
- Prpa.ba
#52 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Zasto stititi ljude u zasticenoj zoni UN-a? I od koga? Da nije od genocidne vojske sastavljene od naroda ciji je demokratski izraz volje genocid?felipe kajetano wrote: Neposredno prije toga se desava Srebrenica pod nejasnim okolnostima..gdje su jedinice 2 i 3 korpusa da zastite te ljude?
-
keep it real
#53 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
madner wrote: A cime bi pritisnuli?
VRS je u vrh glave mogao mobilizovati 120 000 ljudi. Ako je glavnina prebacena da sprijeci pad BL i prodiranje 5 korpusa, onda nema ko da napadne Sa.
nije prebacivano nista znacajno , raspitaj se koliko je prijedorcana i banjalucana bilo uhapseno oko koridora . neki nizi oficiri i neki vojnici su htjeli nazad sa tehnikom , neki tenkovi su bili natovareni i spremni za pokret na zapad ali pohapsise neke a neke ubijedise da to sve ima svoje razloge . vojnici nisu htjeli sjediti sa strane kao rezerva dok im se pucalo oko kuce , banjalucki korpus je tad bio najaci na teritoriji bih .
- felipe kajetano
#54 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
@Zenski Dr
Jarane jel tebi mozda shega egzodus 200 000 ljudi na traktorima...na takvim slikama ne ostavljas postove..al' deblokada ti odma pada u oci
Jarane jel tebi mozda shega egzodus 200 000 ljudi na traktorima...na takvim slikama ne ostavljas postove..al' deblokada ti odma pada u oci
- mO k3
#55 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Nismo mi jarani... zasto ne odgovoris ono sta sam pito?? ili neces...felipe kajetano wrote:@Zenski Dr
PS. ja ne pravim segu kao ti
- mO k3
#56 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
ne pravi segu na tudji racun....felipe kajetano wrote:
Jel to borbeno vozilo koristeno za uspjesno deblokiranje Saraj'va.....stipu se toga jaRane
- Bosanski_kralj
#57 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Najjači je bio onaj koji mu je dolazio u susret.keep it real wrote:madner wrote: A cime bi pritisnuli?
VRS je u vrh glave mogao mobilizovati 120 000 ljudi. Ako je glavnina prebacena da sprijeci pad BL i prodiranje 5 korpusa, onda nema ko da napadne Sa.
nije prebacivano nista znacajno , raspitaj se koliko je prijedorcana i banjalucana bilo uhapseno oko koridora . neki nizi oficiri i neki vojnici su htjeli nazad sa tehnikom , neki tenkovi su bili natovareni i spremni za pokret na zapad ali pohapsise neke a neke ubijedise da to sve ima svoje razloge . vojnici nisu htjeli sjediti sa strane kao rezerva dok im se pucalo oko kuce , banjalucki korpus je tad bio najaci na teritoriji bih .
- felipe kajetano
#58 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
pravis,pravis i te kako jaraneŽenski Dr.Med wrote:Nismo mi jarani... zasto ne odgovoris ono sta sam pito?? ili neces...felipe kajetano wrote:@Zenski Dr
PS. ja ne pravim segu kao ti
Traktori su dobri i smijesni samo u jednoj varijanti..zar ne
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#59 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
ma kakva armija/vojska ova ili ona, pa sve je rijeseno za zelenim stolom!
-
4x4
#60 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
(odgovor na pitanje)
nismo bili ni blizu porazu vojske pc.
pogotovo armija bih nije imala snage sama staviti tacku na i chetnikistanu.
pogledajte samo vojno-materijalno stanje poslije oluje.(znaci poslije oslobadjana sanskog mosta)
tzv. vrs je jos uvijek imala tri puta vise tenkova od nas. pet puta vise haubica i druge artiljerije.
a mi smo iza ledja imali veoma sumnjivog suradnika (koji se u momentu mogao okrenuti protiv nas).
realno, bez hv nismo imalu logistiku da zauzmemo banjaluku,, ali ko bi onda hrchcima zabranio da zamjene cetiri-s sa shahovnicom i proglase svoju republiku ?
ps. ja mislim da bi sad bilo lakse zauzeti banjaluku, nego ikada za vrijeme rata.
ali sad takav scenario polako pada u naucnu fantastiku.
druga su vremena,, i lako je pricati iz tople prostorije
pogledajte samo vojno-materijalno stanje poslije oluje.(znaci poslije oslobadjana sanskog mosta)
tzv. vrs je jos uvijek imala tri puta vise tenkova od nas. pet puta vise haubica i druge artiljerije.
a mi smo iza ledja imali veoma sumnjivog suradnika (koji se u momentu mogao okrenuti protiv nas).
realno, bez hv nismo imalu logistiku da zauzmemo banjaluku,, ali ko bi onda hrchcima zabranio da zamjene cetiri-s sa shahovnicom i proglase svoju republiku ?
ps. ja mislim da bi sad bilo lakse zauzeti banjaluku, nego ikada za vrijeme rata.
- Bosanski_kralj
#61 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Oni su to sve imali početkom rata, bili su čak i jači nego 95 i zašto nas nisu uspijeli savladati?4x4 wrote:(odgovor na pitanje)
-
4x4
#62 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
razlika je kad se branis i kad napadas.
da bi napad bio uspjesan moras materijalno-ljudskim faktorom biti najmanje 3-5 puta veci od protivnika.
a mi to realno nismo mogli biti bez ujki.
da bi napad bio uspjesan moras materijalno-ljudskim faktorom biti najmanje 3-5 puta veci od protivnika.
a mi to realno nismo mogli biti bez ujki.
- madner
#63 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ja bi vise gledao kolko je brigada prebaceno umjesto da se sluzimo anegdotama. 5 korpus JNA jeste bio najopremljeniji, ali svi ostali korpusi VRS su zato bili dosta slabiji.keep it real wrote:madner wrote: A cime bi pritisnuli?
- karanana
#64 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
ja licno mislim da su oni do 93. godine zauzeli sve sto su i planirali zauzeti: dio grada sarajeva i okolinu, najveci dio istocne bosne, bosansku krajinu, posavinu.... ne mislim da im je ikada plan bio vojno uzeti 100% BiH jer nisu znali sta bi sa muslimanskim stanovnistvom, eventualno su se nadali da ce muslimani pristati da zive u velikoj srbiji i jedino bi na taj nacin zazivio plan radikala da bas bas citava BiH predje pod njihovu kontrolu. ali to je nakon referenduma i pocetkom rata otpalo kao opcija. tako da ja sumnjam da im je ikad u bilo kakvom ratnom i vojnom planu bilo ucrtano zauzimanje recimo zenice ili tuzle npr. Bihac im je trebao samo kao strateska poveznica sa rsk a ja vjerujem da su zauzeli bihac da bi ga predali abdicu i da bi to bila neka muslimanska autonomna pokrajina.Bosanski_kralj wrote:Oni su to sve imali početkom rata, bili su čak i jači nego 95 i zašto nas nisu uspijeli savladati?4x4 wrote:(odgovor na pitanje)
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#65 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Prekratnica jos veca bi se desila blokadom Brckog.
Brcko je tada bio kljuc .
Nitko ga nije niti pokusao niti zelio maznuti.
Operacija u zap. Bosni je bila i psiholoskog znacaja.
Pokazati srbima da i protivnik ima moc.
Medjunarodna zajednica je i imala cilj pokazati moc na ustrb srpske agresije.
@4x4 sto se tice ujki pitaj si obitelj ?
sigurno imas veze ?
Brcko je tada bio kljuc .
Nitko ga nije niti pokusao niti zelio maznuti.
Operacija u zap. Bosni je bila i psiholoskog znacaja.
Pokazati srbima da i protivnik ima moc.
Medjunarodna zajednica je i imala cilj pokazati moc na ustrb srpske agresije.
@4x4 sto se tice ujki pitaj si obitelj ?
sigurno imas veze ?
-
4x4
#66 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
jednostavno je.
95e smo imali izbor da poginemo u vecem broju i zamjenimo cetiri-S u banjaluci sa stotinu-U..
ja mislim da bi to bila gora opcija jer kad nebi imali srbe kao bafer zonu izmedju bosnjaka i hrvata, kad-tad bi doslo do karafelija tj, do vecih (mozda i ratnih) sukoba izmedju nasih naroda (i narodnosti)
95e smo imali izbor da poginemo u vecem broju i zamjenimo cetiri-S u banjaluci sa stotinu-U..
ja mislim da bi to bila gora opcija jer kad nebi imali srbe kao bafer zonu izmedju bosnjaka i hrvata, kad-tad bi doslo do karafelija tj, do vecih (mozda i ratnih) sukoba izmedju nasih naroda (i narodnosti)
-
emillio estevez
#67 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Maltreriras sa postovima.
Nije li cilj Hrvata i Bosnjaka tada bio isti ,poraziti cetnike .
Sto ne odes u Banja Luku pa zivi pod 4 C.
Bolje nego pod .........................
Pod narodnosti 100 % smatras Muslimane,Katolike,Bosance ,Hercegovce,Bosanac i Hercegovac .
jesam li nekoga zaboravio
Pod narodnosti 100 % smatras Muslimane,Katolike,Bosance ,Hercegovce,Bosanac i Hercegovac .
jesam li nekoga zaboravio
Last edited by emillio estevez on 12/01/2010 17:15, edited 1 time in total.
- mO k3
#68 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Jeli zivis u BL???emillio estevez wrote:Maltreriras sa postovima.
-
emillio estevez
#69 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
NeŽenski Dr.Med wrote:Jeli zivis u BL???emillio estevez wrote:Maltreriras sa postovima.
Bio jesam vise puta , osim cevapa jeo i pitu.
Da li ti zivis u Bajna Luci .
- mO k3
#70 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
da imam kuc odem cesto 10 sedmica budem dole.... kako ces reci ti koji ne zivis u bl da je bolje nego ikad... ??? kada neznas kako je...emillio estevez wrote:NeŽenski Dr.Med wrote:Jeli zivis u BL???emillio estevez wrote:Maltreriras sa postovima.
Bio jesam vise puta , osim cevapa jeo i pitu.
Da li ti zivis u Bajna Luci .
-
4x4
#71 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
emilio, nisi shvatio.
ja kazem da neprijatelji ujedinjavaju.
hrvati i bosnjaci imaju zajednickog neprijatelja.
po'chetnike.
to im daje homogeni cilj.. neku vrstu zajednice.. i oslona na jedni druge.
strah od velikosrba nas ujedinjuje.
sad, kad nebi bilo tog straha, normalno je da se slicni ili srodni narodi okrenu jedni protiv drugih.
postoji milion slucajeva u istoriji kada se to dogodilo.
zato je zivot interesantan,, ali i predvidiv, ako znas dovoljno faktora,
ja kazem da neprijatelji ujedinjavaju.
hrvati i bosnjaci imaju zajednickog neprijatelja.
po'chetnike.
to im daje homogeni cilj.. neku vrstu zajednice.. i oslona na jedni druge.
strah od velikosrba nas ujedinjuje.
sad, kad nebi bilo tog straha, normalno je da se slicni ili srodni narodi okrenu jedni protiv drugih.
postoji milion slucajeva u istoriji kada se to dogodilo.
zato je zivot interesantan,, ali i predvidiv, ako znas dovoljno faktora,
-
emillio estevez
#72 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
4x4 ok.
dr medicine
o cemu ti pricas Tko tvrdi da u BL bolji zivot nego negdje drugdje ?
Onaj kojem je blaze pod 4 C nego pod necim drugim neka ode tamo i neka uziva,pod uvjetom da misli da mu je to bolji odabir.
O boljem ili losijem zivotu tamo napisi nam ti ,da nebi krivo shvatili.
dr medicine
o cemu ti pricas Tko tvrdi da u BL bolji zivot nego negdje drugdje ?
Onaj kojem je blaze pod 4 C nego pod necim drugim neka ode tamo i neka uziva,pod uvjetom da misli da mu je to bolji odabir.
O boljem ili losijem zivotu tamo napisi nam ti ,da nebi krivo shvatili.
- jutarnji
#73 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Pa dobro, ko je usao u Donji Vakuf? Da nije slucajno i to odradila neka bojna iz Hercegovine?osa wrote:armija bih sama ni donji vakuf nije mogla zauzeti, hajde sad udrite(verbalno) stoički ću to podnijeti i stajati na braniku istine.
Armija je mogla uci u Prijedor, 100%, to niko nije branio sem unproforaca koji su se zatekli na onoj cesti iz pravca Sanskog Mosta. Automatski
bi shumnjaci morali bjezati iz Bosanskog Novog a kuda bi drugo do u Banjaluku?? Sad, ovo je sve sbbbkbb, ne znam kakav bi to psiholoski efekat
bio na moral cetnicke soldatske da su se, pored vec desetina hiljada ljudi iz Sanskog Mosta, Kljuca, Drvara itd..., pojavili i ovi iz Bosanskog Novog
i Prijedora?? Moguce da bi se u takvoj situaciji i Banjaluka uzela na neku foru. Ovo sve bi bilo izvodljivo da se u medjuvremenu ne porokamao sa
"saveznicima", a do tog momenta je vec bilo xy slucajeva "friendly fire", gdje su, moram priznati, "saveznici" najebali
-
TheMule
#74 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ovo je citirano jer je tacnobingov buraz wrote:Price o prepustanju linija su price za malu djecu,5 i 7 korpus i pridruzene jedinice su imali ogromne gubitke u tim borbama pa sama kontraofanziva na Kljuc kada su Srbi doveli sve najbolje sto su imali+arkanovci,zasto bi ginuli ako je vec dogovoreno sve.Fakti su da je VRS imala nenadoknadiv minus u ljudstvu,premoc u teskom naoruzanju i oklopima se znatno istopila i srozan moral osjecajem da ih je Srbija napustila.
-
Alfa_Ze
#75 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma Milosevic je izjavio da su Srbi postigli 95 % onoga sto su bili zacrtali ovim ratom. Vjerovatno onih 5 % je Brcko i podebljanje posavskog koridora. Njima nikada i nije bio cilj Zenica, Tuzla, pa cak ni Sarajevo ( osim dijelova koje su tada kontrolisali ). Blokada Sarajeva je bilo samo TEROR i pritisak, da Alija pristane na ono sto su Milosevic i Tudjman vec dogovorili.karanana wrote:
ja licno mislim da su oni do 93. godine zauzeli sve sto su i planirali zauzeti: dio grada sarajeva i okolinu, najveci dio istocne bosne, bosansku krajinu, posavinu.... ne mislim da im je ikada plan bio vojno uzeti 100% BiH jer nisu znali sta bi sa muslimanskim stanovnistvom, eventualno su se nadali da ce muslimani pristati da zive u velikoj srbiji i jedino bi na taj nacin zazivio plan radikala da bas bas citava BiH predje pod njihovu kontrolu. ali to je nakon referenduma i pocetkom rata otpalo kao opcija. tako da ja sumnjam da im je ikad u bilo kakvom ratnom i vojnom planu bilo ucrtano zauzimanje recimo zenice ili tuzle npr. Bihac im je trebao samo kao strateska poveznica sa rsk a ja vjerujem da su zauzeli bihac da bi ga predali abdicu i da bi to bila neka muslimanska autonomna pokrajina.