Federativna republika BIH

Manojlo1

#51 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

Klodovik wrote:[quote="Manojlo1")
Da li stvarno nekom nije jasno, da ne traze velikosrbi i velikohrvati autonomije nego odcjepljenje i secesiju...A srbi i Hrvati traze autonomiju kao i u svim drzavama Svjeta.
Belgija npr...Svicarska, Spanija...itd...
Flamanci i Valonci nikada nisu ratovali pa opet uzivaju veliki stepen autonomije u odnosu na centralnu vlast...A gdje mislis da smo mi u toj prici, sa ovoliko medjusobno prolivene krvi kroz vijekove...
Zato mislim da je i samo postojanje BiH ravno cudu...poslije ovakve istorije.
Mozda Evropa zato i zeli da opstanemo i da nadjemo rjesenja...prosto da pokazemo da je to moguce...Pa da nas 1914 (sto godina od 1. rata)primi u drustvo...

U ustavu Belgije stoji "Belgian people". Švicarski ustav počinje sa "We, the Swiss people" (Italijani, Nijemci i Francuzi se nigdje ne spominju u Ustavu, samo Švicarci). Španski ustav počinje sa "The Spanish Nation".

Stoga bi bilo sasvim normalno da i mi usvajamo evropska rješenja i da Ustav BiH počinje sa npr. "Mi, Bosanci i Hercegovci...", zar ne?[/quote]

Zasto da ne pa mi i jesmo drzavljani Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnost. Ali BiH prethodno treba dogovoriti jednom za svagda ,relaksirati odnose medju njenim naraodima pa da niko u toj rjeci Bosanac i Hercegovac ne vidi prijetnju i podvalu..
Uvjek mi je bilo zanimljivo i dopadljivo primjetiti, kako se naprimjer ukrajinac, slovak , makedonac ili pripadnik bilo koje manjine u BiH trudi da sacuva znanje maternjog jezika i obiljezja, kulturu naroda kojem pripada...prirodno je to i neka toga .Cemu cudjenje da i konstutitutivni narod zeli to isto .
E kada se to poslozi na pravi nacin , onda ne zvuci demagoski i poput floskule reci da je to bogatstvo BiH.Tek tada punim srcem postajemo bosancima i hercegovcima .BiH bi opet bila od velike vecine voljena i smatrana otadzbinom/domovinom sto bi oslobodilo prijeko potrebnu energiju za njen razvoj.
Na intoniranju njene himne niko ne bi ostao sjedeci...a i bolji fudbal bi se igrao :)
Ovo nadhebavanje, kako se danas radi, nikuda ne vodi....cist gubitak vremena koje nam neumitno istice...svima.
1gorstak

#52 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:Zasto da ne pa mi i jesmo drzavljani Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnost. Ali BiH prethodno treba dogovoriti jednom za svagda
Pa hajde da dogovorimo. Srbi i Hrvati zele decentralizaciju kako bi se zastitili od brojnijih Bosnjaka, a Bosnjaci nece etnicku podjelu. Rjesenje je jako jednostavno, manji entitet zadrzi nadleznosti koje ima, ojacamo kantone, a eliminisemo monoetnicki identitet tih administrativnih jedinica. Tako Srbi i Hrvati imaju decentralizaciju, a Bosnjake se ne ogranicava u geto.

Ali ako ti ne trazis samo zastitu od bosnjacke dominacije, nego zelis i maltretirati druge (Hrvate i Bosnjake) u manjem entitetu nametanjem identiteta samo svog naroda kao sluzbenog, onda tebi nije cilj zastita od dominacije, nego zelis da dominiras. A to nece proci i mrcvarenje se nastavlja. Jos bar 20 godina.

Ti kazes .....

-"Ovo nadhebavanje, kako se danas radi, nikuda ne vodi....cist gubitak vremena koje nam neumitno istice...svima."

-"Cemu i ovo vodi...vidi li iko kraja."

-"Ocigledno je da cemo se ako se ovako
nastavi naci u svojevrsnom karantinu gdje ce svi gubiti...a BiH ce biti sve slabija i slabija...
Stvarno mi nije jasno kome je to u interesu ?"

A ja kazem, neka. Jeli smo Ikar, lozili vrata i citali uz svijece. Necemo prodati vjeru (u multietnicku BiH) za veceru i ta uslovljavanja nece imati efekta. Zasto ta pitanja ne postavis Dodiku, zasto njemu ne kazes da prestane blokirati drzavu kako bi krenuli naprijed ?

Jos jednom, jeli smo Ikar, lozili vrata i citali uz svijece. Necemo prodati vjeru (u multietnicku BiH) za veceru i ta uslovljavanja nece imati efekta.
Manojlo1

#53 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

1gorstak wrote:
Manojlo1 wrote:Zasto da ne pa mi i jesmo drzavljani Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnost. Ali BiH prethodno treba dogovoriti jednom za svagda
Pa hajde da dogovorimo. Srbi i Hrvati zele decentralizaciju kako bi se zastitili od brojnijih Bosnjaka, a Bosnjaci nece etnicku podjelu. Rjesenje je jako jednostavno, manji entitet zadrzi nadleznosti koje ima, ojacamo kantone, a eliminisemo monoetnicki identitet tih administrativnih jedinica. Tako Srbi i Hrvati imaju decentralizaciju, a Bosnjake se ne ogranicava u geto.

Ali ako ti ne trazis samo zastitu od bosnjacke dominacije, nego zelis i maltretirati druge (Hrvate i Bosnjake) u manjem entitetu nametanjem identiteta samo svog naroda kao sluzbenog, onda tebi nije cilj zastita od dominacije, nego zelis da dominiras. A to nece proci i mrcvarenje se nastavlja. Jos bar 20 godina.

Ti kazes .....

-"Ovo nadhebavanje, kako se danas radi, nikuda ne vodi....cist gubitak vremena koje nam neumitno istice...svima."

-"Cemu i ovo vodi...vidi li iko kraja."[/i

-"Ocigledno je da cemo se ako se ovako
nastavi naci u svojevrsnom karantinu gdje ce svi gubiti...a BiH ce biti sve slabija i slabija...
Stvarno mi nije jasno kome je to u interesu ?"

A ja kazem, neka. Jeli smo Ikar, lozili vrata i citali uz svijece. Necemo prodati vjeru (u multietnicku BiH) za veceru i ta uslovljavanja nece imati efekta. Zasto ta pitanja ne postavis Dodiku, zasto njemu ne kazes da prestane blokirati drzavu kako bi krenuli naprijed ?

Jos jednom, jeli smo Ikar, lozili vrata i citali uz svijece. Necemo prodati vjeru (u multietnicku BiH) za veceru i ta uslovljavanja nece imati efekta.

Jeli smo i mi ''Ikar'' i citali uz svjece ni mi necemo prodati vjeru, tradiciju,identitet... za veceru i nikakva uslovljavanja nece imati efekta.
Nema sluzbenog i nesluzbenog identiteta.
PS.
Ulaskom u EU mnogo sta bi ''doslo na svoje''.
palermo

#54 Re: Federativna republika BIH

Post by palermo »

Manojlo1 wrote: Jeli smo i mi ''Ikar'' i citali uz svjece ni mi necemo prodati vjeru, tradiciju,identitet... za veceru i nikakva uslovljavanja nece imati efekta.
Nema sluzbenog i nesluzbenog identiteta.
PS.
Ulaskom u EU mnogo sta bi ''doslo na svoje''.
Drugim riječima, ti zapravo pozivaš drugu stranu da popusti, jer ova prva (tvoja) neće, i nakon toga ćemo biti svi sretni i zadovoljni. Mislim da si upravo ovo rekao.
1gorstak

#55 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:Jeli smo i mi ''Ikar'' i citali uz svjece ni mi necemo prodati vjeru, tradiciju,identitet... za veceru i nikakva uslovljavanja nece imati efekta.
Pa sta onda hoces ? Kao "Pa ljudi ovo stvarno nigdje ne ide, neko mora popustiti, ali to necu biti ja"

:) Manojlo, Manojlo.

Velikosrpstvo ce itekako popustiti, sada idemo pred Savjet Bezbjednosti, u roku od godinu dana mozemo ocekivati sankcije manjem entitetu, ogranicavanjem finansijskih tokova ili uskracivanjem pomoci zbog katastrofalne ekonomije i velikosrpstvo ce popustiti. Jos kako.
Manojlo1 wrote:Nema sluzbenog i nesluzbenog identiteta.
Eskiviras. Ponovo, ti spominjes potrebu za dogovorom, a ja kazem hajde, hajde da se dogovorimo. Srbi i Hrvati zele decentralizaciju kako bi se zastitili od brojnijih Bosnjaka, a Bosnjaci nece etnicku podjelu. Rjesenje je jako jednostavno, manji entitet zadrzi nadleznosti koje ima, ojacamo kantone, a eliminisemo monoetnicki identitet tih administrativnih jedinica. Tako Srbi i Hrvati imaju decentralizaciju, a Bosnjake se ne ogranicava u geto.

Ali ako ti ne trazis samo zastitu od bosnjacke dominacije, nego zelis i maltretirati druge (Hrvate i Bosnjake) u manjem entitetu nametanjem identiteta samo svog naroda kao sluzbenog, onda tebi nije cilj zastita od dominacije, nego zelis da dominiras. A to nece proci i mrcvarenje se nastavlja. Ne bi me iznenadilo da se ovako mrcvarimo oko nadleznosti i utjecaja i sljedecih 20 godina, pitanje je samo ima li velikosrpski faktor kapacitet za taj maraton.
kiky

#56 Re: Federativna republika BIH

Post by kiky »

republika bosna !!!
:D
felipe kajetano

#57 Re: Federativna republika BIH

Post by felipe kajetano »

Aj donT like Ikar... :-x
Ahmmed

#58 Re: Federativna republika BIH

Post by Ahmmed »

felipe kajetano wrote:Aj donT like Ikar... :-x
Pa, zar ste i vi jeli ikar? :D Pih.....Na šta spade kuća Petrovića... :D Nakon onolike pljačke, da na ikar spadnete :D
felipe kajetano

#59 Re: Federativna republika BIH

Post by felipe kajetano »

Ahmmed wrote:
Pa, zar ste i vi jeli ikar? :D Pih.....Na šta spade kuća Petrovića... :D Nakon onolike pljačke, da na ikar spadnete :D
Jes vidio cccc :D
Manojlo1

#60 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

1gorstak wrote:
Manojlo1 wrote:Jeli smo i mi ''Ikar'' i citali uz svjece ni mi necemo prodati vjeru, tradiciju,identitet... za veceru i nikakva uslovljavanja nece imati efekta.
Pa sta onda hoces ? Kao "Pa ljudi ovo stvarno nigdje ne ide, neko mora popustiti, ali to necu biti ja"

Velikosrpstvo ce itekako popustiti, sada idemo pred Savjet Bezbjednosti, u roku od godinu dana mozemo ocekivati sankcije manjem entitetu, ogranicavanjem finansijskih tokova ili uskracivanjem pomoci zbog katastrofalne ekonomije i velikosrpstvo ce popustiti. Jos kako.
Eskiviras. Ponovo, ti spominjes potrebu za dogovorom, a ja kazem hajde, hajde da se dogovorimo. Srbi i Hrvati zele decentralizaciju kako bi se zastitili od brojnijih Bosnjaka, a Bosnjaci nece etnicku podjelu. Rjesenje je jako jednostavno, manji entitet zadrzi nadleznosti koje ima, ojacamo kantone, a eliminisemo monoetnicki identitet tih administrativnih jedinica. Tako Srbi i Hrvati imaju decentralizaciju, a Bosnjake se ne ogranicava u geto.

Ali ako ti ne trazis samo zastitu od bosnjacke dominacije, nego zelis i maltretirati druge (Hrvate i Bosnjake) u manjem entitetu nametanjem identiteta samo svog naroda kao sluzbenog, onda tebi nije cilj zastita od dominacije, nego zelis da dominiras. A to nece proci i mrcvarenje se nastavlja. Ne bi me iznenadilo da se ovako mrcvarimo oko nadleznosti i utjecaja i sljedecih 20 godina, pitanje je samo ima li velikosrpski faktor kapacitet za taj maraton.
Ponavljam ti brkas Srbe sa velikosrbima...A ko bi i sta izdrzao, bzze da provjeravamo...a i glupo mi zvuci...Nista licno. Ebo vise izdrzavanja...nije ti dosadilo pomalo...Dok ti izdrzavas, neko bas onako fino zivi.
Manojlo1

#61 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

Ahmmed wrote:
Jbg, dobar je za ten.
Ali ruku na srce ipak smo ga manje jeli nego vi...srecom.
Ahmmed

#62 Re: Federativna republika BIH

Post by Ahmmed »

Manojlo1 wrote:
Ahmmed wrote:
Jbg, dobar je za ten.
Ali ruku na srce ipak smo ga manje jeli nego vi...srecom.
Opusti se, Manojlo....Nikakav si Srbin, bez imalo smisla za humor....

felipe :thumbup:
Manojlo1

#63 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

@Ahmed
Ma sve OK.
1gorstak

#64 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:
1gorstak wrote:

ko bi i sta izdrzao, bzze da provjeravamo...
:) onda se distanciraj od politike etnickog aparthejda, podrzi opstanak manjeg entiteta s postojecim nadleznosti, ali uz izmjenu naziva i obiljezja tog entiteta. To je nesto oko cega se obojica (ako smo dobronamjerni) mozemo sloziti.
Manojlo1

#65 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

@ gorstak
Ma sva ce izac na dobro, siguran sam u to...nego, hajde mi reci, kakav ti je to cin ( ne pokusavam da te zezam) bas me interesuje...i zasto bas cin kao avatar ?
Reci ako hoces ...
1gorstak

#66 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:@ gorstak
Ma sva ce izac na dobro, siguran sam u to...
Pazi, ti kukumavcis po forumu...

-"Ocigledno je da cemo se ako se ovako nastavi naci u svojevrsnom karantinu gdje ce svi gubiti...a BiH ce biti sve slabija i slabija... Stvarno mi nije jasno kome je to u interesu ?"

Odluci se, ili ces kukati ili ces biti optimista i vjerovati kako ce sve "izac na dobro". Mozes li bar u tom biti dosljedan ?
A-ZO

#67 Re: Federativna republika BIH

Post by A-ZO »

Samo kratko: Ako i kada Bošnjaci koriguju naziv u Bosanci, tj. u onaj koji im je toliko bio zabranjivan - tek će tada sve doći na svoje mjesto. Trenutno sami sebe ograničavaju.
Manojlo1

#68 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

1gorstak wrote:

-"Ocigledno je da cemo se ako se ovako nastavi naci u svojevrsnom karantinu gdje ce svi gubiti...a BiH ce biti sve slabija i slabija... Stvarno mi nije jasno kome je to u interesu ?"

Odluci se, ili ces kukati ili ces biti optimista i vjerovati kako ce sve "izac na dobro". Mozes li bar u tom biti dosljedan ?
Hm,paa mislim da je to sto sam rekao (gore) tacno...ali optimizam je moje srednje ime i ja svakako vjerujem da ce se sve u BiH ipak ''posloziti'' . Drzava BiH itekako ima smisla. Ali treba se takodje shvatiti da u jednoj EU od preko 500 miliona ljudi i mali slovenci imaju pravo veta.A koliko znam tezimo da budemo dio takve zajednice.
sammo

#69 Re: Federativna republika BIH

Post by sammo »

Manojlo jedini konta problem, a svi ostali zivite u snovima. Da je neko htio kazniti ili ukinuti RS, vec bi to ucinio. EU pase ovakvo stanje u BIH, jer njihovi politicari fino zaradjuju, Amerika gleda svoj interes, blizi im je rat nego mir, HR i Srbija trce prema EU i nece se gubiti vrijeme oko BIH, a Rusija ce uvijek biti na srpskoj strani. Ko je jos faktor da nesto ucini? Zbog svega toga federativno uredjenje 3 entiteta unutar BIH nije losa opcija.
1gorstak

#70 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:
1gorstak wrote:

Hm,paa mislim da je to sto sam rekao (gore) tacno...ali optimizam je moje srednje ime i ja svakako vjerujem da ce se sve u BiH ipak ''posloziti'' . Drzava BiH itekako ima smisla. Ali treba se takodje shvatiti da u jednoj EU od preko 500 miliona ljudi i mali slovenci imaju pravo veta.A koliko znam tezimo da budemo dio takve zajednice.
Nije problem veto Manojlo, problem su zloupotrebe. Pa i sam ti Ivanic kaze da se entitetsko glasanje zloupotrebljava. Da se entitetsko glasanje koristi kako je zamisljeno, kao mehanizam kojim se onemogucava dominaciju, pa u redu, ali ne koristi, nego ga se zloupotrebljava kako bi se srusilo sve sto ima veze s BiH. Velikosrpskom faktoru nije cilj zastita Srba, nego rusenje BiH i stvaranje iskljucivo srpske drzave na dijelu BiH, a to ne mogu ako podrzavaju BiH. Zato se entitetsko glasanje koristilo i u pokusaju da BiH ne dobije zastavu, a sada se koristi kako BiH ne bi dobila tekst himne. Upravo zbog zloupotreba sada i EU i NATO traze pojednostavljivanje procesa odlucivanja, a ako ti mislis da se moze pisati uz vjetar, uzivaj.
1gorstak

#71 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

sammo wrote:Manojlo jedini konta problem, a svi ostali zivite u snovima. Da je neko htio kazniti ili ukinuti RS, vec bi to ucinio. EU pase ovakvo stanje u BIH, jer njihovi politicari fino zaradjuju, Amerika gleda svoj interes, blizi im je rat nego mir, HR i Srbija trce prema EU i nece se gubiti vrijeme oko BIH, a Rusija ce uvijek biti na srpskoj strani. Ko je jos faktor da nesto ucini? Zbog svega toga federativno uredjenje 3 entiteta unutar BIH nije losa opcija.
Stagnacija BiH steti svima, ali najmanje Bosnjacima, koji ce demografskim kretanjima za 20 godina dodatno ojacati u odnosu na druga dva naroda a mozda postati i dvotrecinska vecina. Tako da tvoja prijetnja stagnacijom ne moze uroditi plodom.
Manojlo1

#72 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

Cesto se pominju demografska kretanja u BiH broje bebe (ni krive ni duzne)...i to se cini prilicno proizvoljno .Koliko sam ja upoznat na citavom prostoru BiH natalitet je u opadanju sto i ne cudi kada se uzme u obzir dugotrajna kriza a i promjene u drustvu, polozaj zene, mnogo nezenja sve manje brakova, citava jedna(pa i dvije generacija) je manje vise izgubljena...
Ali sve je BiH nekako nakrivo postavljeno i po formuli ''ko ce koga nadhebati i nadvladati'' ..pomenuo sam gore slovence koji cine 0,5 posto EU stanovnistva a imaju pravo veta.Nisi me razumio.
I koje je to ustavne nadleznosti koje pripadaju drzavi uzurpirala i otela RS ,odnosno sta je od tih nadleznosti preneseno na entitetski nivo.
Zajednicka vojska, carine(i sve sto ide uz to), SIPA i mnogo toga sto po Dejtonu nije ''pripadalo'' drzavi, RS je prenijela na drzavni nivo...znaci bilo je dobre volje.
Sve dalje bi dovelo autonomiju RS u pitanje i Srbima je to jasno... znaci jasno... Vjerovao ili ne, za BiH je bolje da se sa tim prestane i da se traze realna rjesenja poput ovog u naslovu teme.
Ako se nastavi u nadhebavanjima a vjerujem da nece i da je mozda ovaj period ,mozda zadnji zahebani, i da ce poslije njega nastupiti nekakav bolji za drzavu i narode u BiH, onda ce ponovo stvar u svoje ruke uzeti velikosrbi, velikobosnjaci, velikohrvati, a ne Srbi,Bosnjaci i Hrvati, i opet gasenje svjetla i opet za mnoge hiljade zauvjek i jos izgubljenih generacija,bjede i tajkuna.
PS.
I opet niko nikog nece nadhebati i svi ce manje vise biti hebeni...ko zadnji debili.
1gorstak

#73 Re: Federativna republika BIH

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:Zajednicka vojska, carine(i sve sto ide uz to), SIPA i mnogo toga sto po Dejtonu nije ''pripadalo'' drzavi, RS je prenijela na drzavni nivo...znaci bilo je dobre volje.
Netacno, to je rezultat nametanja. Velikosrbi su zastavu BiH kocili, nigdje nije bilo dobre volje. Sam Dodik kaze da je sve vrseno pod pritiscima, kakva dobra volja, kakvi bakraci....
Vjerovao ili ne, za BiH je bolje da se sa tim prestane i da se traze realna rjesenja poput ovog u naslovu teme. Ako se nastavi u nadhebavanjima a vjerujem da nece i da je mozda ovaj period ,mozda zadnji zahebani, i da ce poslije njega nastupiti nekakav bolji za drzavu i narode u BiH, onda ce ponovo stvar u svoje ruke uzeti velikosrbi, velikobosnjaci, velikohrvati, a ne Srbi,Bosnjaci i Hrvati, i opet gasenje svjetla i opet za mnoge hiljade zauvjek i jos izgubljenih generacija,bjede i tajkuna.
Ustupaka velikosrpstvu nece biti, a ti ako bi da ratujes, izvoli i pocni.
stari grad Visegrad

#74 Re: Federativna republika BIH

Post by stari grad Visegrad »

"Federativna republika BiH" - ispiranje mozga. Ispitavnje terena. Fuj.

Republika Bosna i Hercegovina nika nije bila federativna, niti ce ikad biti. Pravite federativne jedinice u Hrvatskoj i Srbiji. Dosta mi vas je. Sto se vise ne selite u "svoje republike" vec razbijate ovu republiku i maltertirate obicne ljude koji zele da zive ovdje i doprinose svojoj drzavi. Kad ce vam se potrositi baterije na daljinskom primaocu?
Last edited by stari grad Visegrad on 13/01/2010 12:48, edited 1 time in total.
Manojlo1

#75 Re: Federativna republika BIH

Post by Manojlo1 »

1gorstak wrote:
Manojlo1 wrote:Zajednicka vojska, carine(i sve sto ide uz to), SIPA i mnogo toga sto po Dejtonu nije ''pripadalo'' drzavi, RS je prenijela na drzavni nivo...znaci bilo je dobre volje.
Netacno, to je rezultat nametanja. Velikosrbi su zastavu BiH kocili, nigdje nije bilo dobre volje. Sam Dodik kaze da je sve vrseno pod pritiscima, kakva dobra volja, kakvi bakraci....
Vjerovao ili ne, za BiH je bolje da se sa tim prestane i da se traze realna rjesenja poput ovog u naslovu teme. Ako se nastavi u nadhebavanjima a vjerujem da nece i da je mozda ovaj period ,mozda zadnji zahebani, i da ce poslije njega nastupiti nekakav bolji za drzavu i narode u BiH, onda ce ponovo stvar u svoje ruke uzeti velikosrbi, velikobosnjaci, velikohrvati, a ne Srbi,Bosnjaci i Hrvati, i opet gasenje svjetla i opet za mnoge hiljade zauvjek i jos izgubljenih generacija,bjede i tajkuna.
Ustupaka velikosrpstvu nece biti, a ti ako bi da ratujes, izvoli i pocni.
Hehe... ti bas ratoboran...Ima finih ''pucacina'' na NET-u...sto se malo ne izduvas..Vjeruj, poslije tri dana blatnjavog rova , elan bi ti prilicno splasnuo !
Ko zna mozda me se i sjetis?
Daleko bilo.
Post Reply