Savjet za kupovinu auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

shlauf

#51 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by shlauf »

Image

Zapamti: ništa ne kupuj bez dodatne opreme. Sve ćeš kasnije morati kupovati iz svog džepa.
shlauf

#52 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by shlauf »

Evo gledam na autopijaci onu auto kuću TERMAG sa Sokolca i imaju 4 komada Peugeota 206 1,4 HDI pa pogledaj malo, još imaš popust 10% za solarno plaćanje!!!! A što se tiče kilometraže i servisne knjižice šta je sve rađeno na autu možeš provjeriti na osnovu broja šasije u Vermont-u, ali to bi bilo da pičiš na Sokolac i za aute koji ti se svide uzmeš samo broj šasije pa ako se odlučiš za svog "prvjenca" nakon provjere opet nazad na Sokolac. Eto, hebiga

Alee aleeeeeee :dance:
donsedin

#53 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by donsedin »

Kao prvo hvala vam na ovim svim prijedlozima, al odlucio sam da sacekam jedan, dva mjeseca prije kupnje, takodje sam cijenu dici do 13k. Stoga gledao sam ove megane, sorry sto ovako mjenjam misljena al kako vidim da s ovim autom kogu dobit auto srednje klase za par milja vise, a da ne govorim o opremi koju samo ima.Htio bih da pitam "shlauf"-a posto vidim da ima pravo iskustva oko ovoga svega, i ostale sta misli o ovom auto odnosno kako i sta da odaberem kojeg dizela 1.5 il 1.9.Imajte na umu da ce to biti porodicno auto, nece puno prelaziti...I jos jedna stvar oko ovih pumpi(dizni)posto ova nasa raja koja prodaje auta skida kilometre moze li se po ovim stvarima ( mislim na potrosenost djelova) na dijagnostici odrediti laicki jel skidano sta kilometara il nije.

Hvala svima na odgovorima :thumbup:
vnm

#54 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by vnm »

donsedin wrote:...kako i sta da odaberem kojeg dizela 1.5 il 1.9.Imajte na umu da ce to biti porodicno auto, nece puno prelaziti...
benzin, 1.6 16V.
kopijari

#55 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by kopijari »

Raja :zzzz: vase misljenje bi mi dobro doslo.Naime kupujemBMW 316-benzinac-2002G,preso85000km uvoz
Auto registrirano R.S.Vase misljenje za auto :-) :lol:
olensoner

#56 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by olensoner »

kopijari wrote:Raja :zzzz: vase misljenje bi mi dobro doslo.Naime kupujemBMW 316-benzinac-2002G,preso85000km uvoz
Auto registrirano R.S.Vase misljenje za auto :-) :lol:
Ako je to prava kilometraza, ako nije imao neki veci sudar i naravno ako je dobra cijena kupuj odmah. :thumbup:
kopijari

#57 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by kopijari »

Mislim da je ok KUPUJEM,pa sto bude hvala na sugestiji :lol: :lol:
hipisizik

#58 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by hipisizik »

Ljudi, koje auto kupiti za 7000km? ..Nije da mi nesto posebno treba, al jbg dosadilo mi da se peglam s tramvajima i autobusima, pa bih mogao kabuliti 7000 km :) Vidim ovaj fiat bravo se krece oko 7000km, tu oko 2000.godista, pa sta velite? Inace sam 'bosanac' kad su u pitanju golfovi, nekako imam vjeru samo u njemacke inzenjere, pa razmisljam i o golfu 3 :-D ..mada su oni malo starije godiste...Imate li neke sugestije? kritiku fiata, golfa-3, ili prijedlog nekog drugog auta? Ja se iskreno bas i ne razumijem u to, pa eto..
shlauf

#59 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by shlauf »

vnm wrote:
donsedin wrote:...kako i sta da odaberem kojeg dizela 1.5 il 1.9.Imajte na umu da ce to biti porodicno auto, nece puno prelaziti...
benzin, 1.6 16V.
sin ima Megana 1,9 DCi 88 KW
ja Lagunu 1,9 DCi 88 KW

Znam da se vraća kilometraža a za Renaulte je veoma lahko provjeriti. Naime, zapiši broj šasije i u prvi prodajni salon i oni će ti reći istoriju tog auta tj. koliko je stvarno prešlo, jeli imalo zamjene nekih dijelova i kojih ... Ja sam tako uradio kad sam uvozio Lagunu iz Slovenije i nisam fulio. :thumbup:

Alee eleeeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!
:bih:
felipe kajetano

#60 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by felipe kajetano »

da li mozda neko vozi ovakvog chevroleta http://www.chevrolet.ba/cruze/cruze-index.html?
Generalno kakve su impresije sa Chevroletima?Servisiranje i sve ostalo?
Edin H.

#61 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by Edin H. »

Raja, imam 142 marke u dzepu i zelio bih da kupim neku brzu, pouzdanu i ekonomicnu vozilicu na koju se trebe loze nevidjeno.

Sta mi predlazete :D
Drvosjeca iz Dejcica

#62 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Edin H. wrote:Raja, imam 142 marke u dzepu i zelio bih da kupim neku brzu, pouzdanu i ekonomicnu vozilicu na koju se trebe loze nevidjeno.

Evo ovo...oprema full fulova, osim koze. :mrgreen: Bilesi imas i drzac za pice. :mrgreen:

Image
mpodrug

#63 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by mpodrug »

sta god trazili....a sto se polovnjaka tice...svi bi morali obratiti paznju na slijedece:
Nije da sam nešto posebno upucen u sve tajne i trikove kojima se služe preprodavaèi automobila na našem tržištu, ali mislim da je dobro podijeliti svoja iskustva, pogotovo oko neèega što èovjeku nije primarna struka...
Prije bilo kakve kupovine (ne samo automobila) treba UVIJEK procijeniti osobu od koje se kupuje. San snova svakog kupca je kupnja automobila od osobe u kasnim godinama ("penziæ"), koji svoj automobil drži u garaži, vozi ga samo kada treba iæi mijenjati ulje, skida cipele kada ulazi u isti, te konzumira "Antisklerin" (hm, možda ipak bez ovog zadnjeg?)... Kontraosoba je pak tipièni 'rvacki dealer - u njegovoj osobnoj iskaznici je mjesto stanovanja neko mjesto koje se nalazi iznad 1000m nadmorske visine (èitaj: vukojebina) ili u nekoj od susjednih "država", trajno je nastanjen u Zagrebu ili nekom drugom veæem mjestu, ali nitko nezna gdje... koristi se mobilnim telefonom sa tajnim brojem, a sa kupcima se dogovara da se naðu u nekom od lokalnih caffe barova, i nije vlasnik automobila nego ima punomoæ, ako ste baš pehista i ona je od nepostojeæeg vlasnika...
Sve osobe koje prodaju automobile se nalaze negdje izmeðu ta dva tipa prodavaèa... Ne daj te se zavesti ni prièama o kupnji automobila od starije osobe - cca. 50% prodavaèa je (navodno) kupilo automobil od upravo takve osobe... onda pogledate knjižicu vozila, kad tamo po matiènom broju vidite da je prvi vlasnik jedva punoljetan... Jedno je sigurno, po tim prièama bi ispalo da je cca. 80% vozaèa u Hrvatskoj postalo punoljetno još za vrijeme 2. svjetskog rata...
Jedna od metoda ako zovete brojeve iz oglasa: Nazovete broj i kada Vam se javi druga strana vi kažete: "Dobar dan/veèer, zovem u vezi oglasa"... ako Vas pita "Kojeg oglasa?", vi odgovorite: "U vezi auta"... ako Vas opet pita "Za koji auto?" (a tada je, iz iskustva znam, glas veæ nervozan) onda Vam je sve jasno... poznata trgovaèka bahatost u Hrvata Vam govori da tu neæete dobro proæi, jer se zna da svi oni rade sa najmanje 50% marže...
Najgore što Vam se može dogoditi je to da kupite automobil od one druge vrste prodavaèa a nakon nekog vremena utvrdite da je u stvari taj auto prošao tešku prometnu nezgodu, da je par godina stariji, sa barem 100 tisuæa kilometara više nego što piše na brojèaniku, da ima 200 kg više zbog limarskih zahvata i da je motor prodimio nakon što se (recimo) "potrošio aditiv". A da vi ne budete subjekt u prethodnoj reèenici, evo Vam nekoliko "pionirskih" savjeta:
Papiri
Auto OBAVEZNO gledati po danu - po noæi se ne vide neke BITNE "sitnice"...
Provjeriti da li je godina proizvodnje u "papirima" stvarna; pregledati veæinu dijelova koji su oznaèeni godinama proizvodnje kao što je npr. remen za vezanje, stakla, farovi i svjetla, plastièni dijelovi kao što je pepeljara… oni bi se svi trebali podudarati ili odstupati za najviše jednu godinu, ako godina nekih od tih dijelova primjetno odstupa znaæi da je vjerojatno tu negdje automobil bio udaren, pa je taj dio zamijenjen novim odn. drugim (polovnim) dijelom.
Provjeriti zemlju porijekla; opæe je poznato da su automobili uvezeni iz Italije prosjeèno u puno gorem stanju od onih uvezenih iz npr. Njemaèke (što zbog cesata, što zbog stila vožnje)... Ako Vam prodavaè ne želi dati na uvid strane papire jer ih je kao "izgubio", jedna od metoda je pregled da li automobil posjeduje katalizator (na benzincima tražite lambda sondu) koji je obvezatan u Njemaèkoj i Švicarskoj, ali ne i u Italiji. Ako je katalizator prisutan onda možete pogledati ECE oznaku na farovima... Farovi za Njemaèko tržište moraju imati oznaku E1... (doduše, farovi sa oznakama E1 zadovoljavaju gotovo sve standarde, tako da se mogu prodavati u svim državama. Ponekad, ali jaaako rijetko se naðu i vozila sa npr. E26 farovima na njemaèkom tržištu... evo nekoliko primera: E1=Njemaèka, E2=Francuska, E3=Italija, E4=Nizozemska, E5=Švedska, E6=Belgija, E7=Maðarska, E8=ex. Èehoslovaèka, E9=Španjolska, E10=ex. Juga, E11=Vel. Britanija...., E25=Hrvatska, E26=Slovenija, E31=Bosna&Hercegovina, E40=Makedonija... više informacija) Pogledajte i upute za uporabu automobila, one su na jeziku tržišta za koje je namjenjeno. Takoðer se neki motori ne isporuèuju na svim tržištima; npr. Opel Vectra A sa 1.4 motorom se nikada nije prodavala u Njemaèkoj, ili VW Golf II GTI 16V sa 2.0 motorom…
Ukradeni automobili su još jedna zamka. Dobro pogledajte komad lima na kojem se nalazi broj šasije automobila (tzv. VIN) i provjerite sa SVIH strana da nije naknadno varen ili da su brojevi razlièitih oblika. Zapišite broj i provjerite standardnim putevima ili preko nekog od prijatelja u policiji, pogotovo ako su mu dostupni podaci Interpola. Ako postoje dva razlièita kljuèa za bravu volana i za bravu (bilo kojih) vrata to je još jedan prilog sumnji... Pogotovo ako neka od brava èudno zapinje. Auti su nerijetko ukradeni i nenasilnim metodama. Vlasnik automobilu u dogovoru sa osobom X prethodno osigura automobil protiv kraðe, ostavi mu kljuèeve garaže i auta zajedno sa dokumentima. Nakon par dana (koliko je osobi X dovoljno da sa èistim dokumentima preðe granicu i proda automobil u Hrvatskoj) prijavi kraðu automobila i dobije odštetu od osiguravajuæeg društva. Auto se prijavljuje Interpolu i na kraju naša policija naðe taj auto kod Vas - tek tada vi saznajete da je osoba X imala krivotvorene osobne dokumente... Osobni opis? ma dajte - pogledajte što sve rade na filmovima…
Proizvoðaèi automobila veæ godinama stavljaju i dodatne oznake na drugim dijelovima automobila kao što su sjedala, tapete, ili dijelovi mehanike gdje se, ako znate koji su to dijelovi, može utvrditi da li automobil ima "preštancan" broj šasije... Audi i Mercedes stavljaju takve kodove na sjedala... Veliki broj naših ljudi je "popušio" upravo takve trikove, a to su njemaèki carinici saznali upravo navedenim metodama, prilikom prvih prelazaka preko Njemaèke granice - danas, granice EU... Ako se radi o skupljem automobilu zamolite prodavaèa da sa Vama ode malo do Austrije...
At last, but not at least... Nekako provjerite da automobil nije na povlastici ili da nije kupljen na kredit odn. leasing... jer u sluæaju da se kredit ne otplaæuje, auto plijeni banka (èitaj: nemate više taj auto) a osoba od koje ste kupili auto je vjerojatno u Australiji (jamci takoðer)... Dok Vaš predmet (tužili ste nekoga, zar ne?) doðe na red u sudu, auto je krama... dok se taj sudski predmet riješi, auto je oldtimer, a godina je 2050-ta (znaæi i da ste i vi odltimer)... Sve jasno?
Limarija
Limarija je kod automobila mlaðeg godišta u pravilu sasvim OK, sve firme danas manje više daju barem 6 godina jamstva za istu, ali Vas jedino (jako) udareni automobil može baciti u neoèekivane troškove. Da li je automobil bio udaren možete utvrditi gledanjem par stvari:
Provjerite oznake godina na staklima i farovima. Èesto se znaju skrivati u kombinaciji troznamenkastih brojeva iza DOT oznake; 383 znaæi da je staklo proizvedeno u 38. tjednu 93. godine (zašto ne 83? zato jer se taj tip automobila nije proizvodio '83…ili možda je, ali onda nije '93…) ili 400 za 40. tjedan 90. godine... Najèešæe piše samo jednoznamenkasta oznaka godine proizvodnje... Drastièno odstupanje podešenosti nivoa farova može upuæivati na neki crash sa te strane.
Kod frontalnih sudara (a oni su najèešæi) èesto nastrada i hladnjak iliti po naški "kiler"… pogledajte na njemu oznaku godine proizvodnje koja može biti u obliku kazaljke na satu èija strelica pokazuje na godinu (ili drugu znamenku godine) kada je taj dio proizveden
Koliko god imali dobre limare, veæina njih neæe dobro izvesti estetski finalizirati svoj posao tako da æe te oko muldi i u prtljažniku ispod tapeta najlakše primijetiti jake karambole nekog automobila... Isto tako æe veæina njih loše izvesti zazore izmeðu dijelova limarije - dobro pogledajte da li su razmaci izmeðu poklopca motora i blatobrana isti sa obe strane poklopca, da li se hauba lagano zatvara, da li je zazor isti i izmeðu blatobrana odn. stranica i vrata, da li se sva vrata zatvaraju lako i sa istom lakoæom… Ovo sa zazorima se odnosi samo na kvalitetnije automobila - npr. Fiat Tipo dolazi tvornièki jako neprecizno izveden…
Još jedna "primitivna" metoda za detekciju jaèih udaraca... Sjednite na vozaèko mjesto, i jedan po jedan, ukljuèite i iskljuèite sve žive sklopke koje vidite ispred sebe (svjetla, brisaæi, ventilacija, ruèna koènica, ruèica mjenjaèa u položaj vožnje unazad, pepeljara...). Zapinjanje kod aktiviranja bilo koje od svih tih funkcija može ukazivati na loše završne limarske radove. Nerijetko se dogodi da npr. suvozaè nije vezan za vrijeme nezgode, pa onda naleti na kontrolnu ploèu svom masom (+akceleracija) i npr. nogom zdrobi središnju konzolu, ili se više ne da zatvoriti dovod svježeg zraka u vozilo... Takoðer, ako lijevi far ima elektrièno podešavanje visine, a desni nema, to je jedan od gotovo sigurnih znakova utuèenosti vozila - isto vrijedi i za retrovizore...
Nakon jaèih udaraca auto se potpuno iskrivi i na cesti se kreæe "u koso", nešto kao pas kada mu je jedna noga ozlijeðena. Taj automobil izbjegavati u svakom sluèaju - to Vam valjda nisam trebao ni napisati…
Kod novijih modela obratite pažnju i na zraène jastuke… Ako ih nema provjerite zašto je to tako jer ih najèešæe nakon prometne nezgode zamjene obiènim volanima i praznim policama ispred suvozaèa. Ista stvar zna biti i sa sigurnosnim remenima (za vezanje), koje zamjene novima a to æete utvrditi po oznakama na kraju istog - tamo je godina proizvodnje remena.
Iako veæina današnjih automobila u svrhu poboljšanja aerodinamike i smanjenja buke imaju lijepljena stakla, kod onih starijih možete malo odignuti rubove gumene trake koja drži stakla i vidjeti tragove naknadnog lakiranja... Loši lakireri se poznaju i po zalivenim rubovima ili udubinama na limariji... Takoðer se ošteæenja lima znaju skrivati iza naljepnica...
Jedna je stvar evidentna: veliki broj prodavaèa æe Vas preko telefona uvjeravati da je auto kao novi, a kada ga doðete vidjeti - krama (blago reèeno)... Iz iskustva znam da su me neki prodavaèi uvjeravali (a neki se i zaklinjali u bližu i daljnju porodicu) da je auto netaknut i nikada farban - naravno, istina je bila okrutna (drugaèija)... Jedan je išao toliko daleko da mi je nudio papir kojim jamèi da je auto "netaknut" - a ako ja utvrdim drugaèije, prepisuje kuæu na mene. Da bi stvar bila još bizarnija, on uopæe nije prodavao taj auto, nego je bio susjed prodavaèa... Nevjerojatno... (da ne kažem kako je evidentno bilo da je mijenjan i motor, a ne samo limarija)...
Motor
Kompresija motora je opæenito jedan od najboljih pokazatelja u kakvom je stanju motor, pogotovo ako se radi o dieselskim motorima, no zahtjeva nešto više živaca i stotinjak kuna. No bilo kakav motor bio, kada popuste karike ispuštat æe dim na tzv. überlauf - to je jedna cijev, najèešæe gumena, koja vodi od poklopca motora do usisne grane i tamo se nazad u usis vraæaju nesagorene uljne pare koje su se "provukle kroz karike cilindra"... Kada Vam netko jamèi da je motor nov ili kao nov onda ga zamolite da upali motor i odvojite nekako jedan kraj te cijevi da vidite da li van izlazi dim. Kolièina dima je proporcionalna potrošenosti motora. U stvari, možete otvoriti i poklopac gdje se lijeva ulje u motor ali pazite na odjeæu... Kod ovakvog postupka bi se benzinski motori sa (MPI) ubrizgavanjem trebali poèeti gasiti - tu malo možete pomoæi ako prstom zatvorite onaj odvod na usisnu granu…
Ako ste veæ podigli "èep motora" onda pogledajte da li se na njemu skuplja kakva emulzija - jednostavno reèeno da li se na njemu nalazi još nešto osim crnog ulja... ako se nalazi žuækasta emulzija zaæi da je ili popustilo brtvilo glave ili je glava pukla, pa rashladna tekuæina ulazi u radni dio motora i miješa se sa uljem... može biti i obrnuto, da ulje ulazi u rashladnu tekuæinu, a to možete utvrditi tako da provjerite da li ima kakvog smeæa u istoj... otvorite posudu za nadolijevanje tekuæine (ili veæ gdje se nadolijeva tekuæina) i bacite pogled - nemojte nasjedat na uvjeravanja prodavaèa kako je to posljedica miješanja 4 vrste antifriza...
Još jedna metoda je i gledanje boje (odn. zauljenosti) auspuha... Diesel: uvijek crno, Benzin: svijetle boje samo ako se auto nije zadnjih par kilometara nije vozio po gradu. Istina, to i nije baš neka pouzdana metoda.
Servisna knjižica se ne gubi i svako izmotavanje oko toga je varka... Ako je izgubljena onda prodavaèa pitajte gdje je servisirao taj auto, pa se tamo raspitajte... ako Vam kaže da svaki put ide kod drugoga onda Vam je sve jasno...
Ako se lampica od pritiska ulja gasi par sekundi nakon što motor proradi to u pravilu znaæi da su leteæi ležajevi (radilice) motora pri kraju...
Ako kod (dieselskog) motora iz rashladnog sistema negdje izlazi voda pod pritiskom, to znaæi da kompresija ulazi u rashladni sistem i to znaæi da u najboljem sluèaju treba mjenjati brtvilo glave motora, ako ne i glavu motora.
Ako vidite tragove prohrðavanja na hladnjaku to æe vjerojatno znaæiti da je isti krpan, a to Vam je isto što i pumpanje šuplje gume… Neko vrijeme to æe držati, ali æe zamjena hladnjaka novim biti jedino i finalno rješenje.
Uopæe, curenje bilo kakvih vrsta tekuæina iz nekog motora upuæuje na njegovu starost.
Jedna provjerena metoda za testiranje potrošnje ulja: na poèetku (poduže) nizbrdice ubacite ruèicu mjenjaèa u 5. stupanj prenosa (ili èetvrti) i skinite nogu sa gasa (tako da sila teže odn. nizbrdica pogoni auto naprijed). Kada auto doðe na kraj te nizbrdice ubacite ruèicu mjenjaèa u 2. ili veè koji stupanj prijenosa vam motor i etika "dozvoljavaju", pritisnite gas (skoro) do daske i dok naglo puštate kvaèilo gledajte u retrovizoru dim... kolièina dima je proporcionalna istrošenosti karika odn. gumica ventila... Rijetko koji (npr.) stariji BMW ne "ispusti dušu" u tom sluèaju, dok na ravnom možda skoro uopæe ne dime... ako nemate nizbrdicu "pri ruci", otiðite na autocestu i vozite se oko 130 km/h u "petoj" (znaæi lagano), i nakon nekoliko km pustite pedalu gasa... kada padne brzina na cca. 50 km/h (to je još uvijek dozvoljena brzina na autocesti) ubacite u "drugu" i........
Mehanika
Ako su amortizeri jako istrošeni to znaæi da je auto prešao barem 100 tisuæa km, tako da se ne date zbuniti manjom brojkom na brojèaniku… Zaljuljajte jednu stranu vozila i pustite je da se "zaustavi" - ako se nakon toga nastavi puno ljuljati to znaæi da su amortizeri u komi... Ulje na njima je takoðer znak istrošenosti... Kod Citroena su tu u pitanju one kugle, ali se ne dajte zaplašiti jer se radi o iznosu od pedesetak Eura po komadu, èisto da razbijemo famu o skupoæi održavanja istih...
Homokinetièki zglobovi su skupe stvarèice i njihovu neispravnost utvrðujete test vožnjom. Ako nešto lupka u lijevom ili desnom zavoju, to su upravo oni... VW-ovi originalni za Golfa koštaju par sto Eura.
Ako nešto zuji glasnije ili tiše, ovisno o tome u koji zavoj ulazite, radi se o ležajevima na kotaèima - oni trebaju izdržati barem 150k km, a znaju èesto otiæi i ako su na autu gume razlièitih dimenzija, ili ako je jedna razlièita od drugih. Ako pak zuji konstantno, u kojem god se smjeru vozili, onda je u pitanju diferencijal. To se može zataškati metodom starih majstora: usipanjem piljevine u diferencijal, pa se i toga morate paziti... Diferencijal je, usput reèeno, skup.
At last, but not at least, koènice... Kažu, najvažniji dio automobila (ja im vjerujem - ali nisam baš siguran što æe mi dobre koènice ako npr. volan ne funkcionira, ali nema veze). Pogledati unutarnju stranu felge da li ima tragova ulja. jedino ulje koje se tu može nalaziti je ulje iz koèionog sistema - a to nije dobro. Felga mora biti suha. Ako su diskovi stari to možete vidjeti napipavanjem (pazite da se ne opeèete) ruba diska - diskovi ne bi smjeli biti potrošeni više od 1mm sa svake strane i ne smiju imati po sebi crte koje su posljedice ili istrošenih ploèica ili ploèica jako loše kvalitete - sama zamjena disk ploèica nije skup zahvat, ali odaje nemarnog vlasnika... Još jedan od boljih naèina testiranja diskova je jako koèenje pri velikoj brzini - pedala Vam ne smije pulsirati, ali tu treba paziti da ne zamijenite udaranje ABSa od udaranja valovitih diskova (dakle, nemojte prejako koèiti)... Ako su jako valoviti to æete osjetiti i pri lakšem pritisku koènice, ili èak i na volanu bez pritiskanja koènice. Novi diskovi nisu skupi, a isto važi i za disk ploèice - ali se mijenjaju u parovima (a ako mjenjate diskove, morati na nove diskove staviti i nove ploèice).
Provjerite i ruènu koènicu koju možete i iskoristiti za testiranje i stražnjih koèionih obloga (prednjih kod Citroena). Dok se vozite manjom brzinom, lagano podignite ruènu koènicu i auto mora poèeti koèiti bez popratnih zvukova i bez tendencije skretanja u nekom od smjerova.
Ostalo
Veliki broj preðenih kilometara nekog automobila se vidi i po istrošenosti nožnih pedala (ali Vam isto tako mora biti sumnjivo ako su one nove) i volana - pogotovo tamo oko preèki gdje vozaèi drže svoje ruke. Ni obloga mjenjaèa, sitzevi i tapecirung nisu pošteðeni istog. Možda tu jedino možemo tolerirati ošteæenja tapeta uslijed vožnje cipelama sa visokom petom... Nemojte previdjeti navlake sjedala i podignuti iste da biste vidjeli stanje pravih originalnih...
Gume, pogotovo one nižih profila su skupe, a i felge na kojima se nalaze. Baš te, skupe-nižeg profila, najèešæe nastradaju kod dizanja na visoke rubove ceste. Posljedica: iskrivljena felga i trešnja volana pri nekim brzinama, što može biti kobno i po ostale mehanièke dijelove automobila. Izdatak od par stotina Eura ne izostaje...
Ako kupujete automobil da bi ste ga koristili još godinama onda tražite strane dokumente, servisnu knjižicu, pregled kod struène osobe, test vožnju... Svako odbijanje bilo èega od navedenog je dodatna sumnja... Nemojte da Vam mažu oæi tako da dovedu svojih 5 i susjedovih 8-ero djece na dogovor sa Vama, priæama o bolesnoj rodbini kojoj treba platiti lijeèenje u Švicarskoj... osim ako sebe ne smatrate humanitarnom organizacijom ili Majkom Terezom... U ostalom, uzdajte se u svoju intuiciju - ja držim da nije teško prepoznati muljatorskog preprodavaèa od poštene osobe, samo smirite strasti i nemojte odmah vaditi novce, nego dobro razmislite... sutra ste sigurno pametniji...
Za kraj: teško æete kupiti dobar automobil preko oglasa. Iz vlastitog iskustva znam da se automobili koji su u dobrom stanju (a ne traži se previše novaca) vrlo lako prodaju "širenjem glasa meðu poznanicima"... Držim da je potražnja za vozilima uvijek dovoljno velika da se (skoro) svako vozilo može prodati unutar 10-ak dana nakon što se "pusti glas" meðu prijateljima... Svi drugi automobili se moraju prodavati preko oglasa ili na sajmu - iz jednog od dva razloga: ili netko traži previše novaca, ili je auto krama (pa ne želi zahebat nekog poznatog)...
shibonja

#64 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by shibonja »

Edin H. wrote:Raja, imam 142 marke u dzepu i zelio bih da kupim neku brzu, pouzdanu i ekonomicnu vozilicu na koju se trebe loze nevidjeno.

Predlazem ti kupovinu Bingo listica ,i posjetu jednoj od mnogobrojnih kladionica :-)
uzas

#65 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by uzas »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Evo ovo...oprema full fulova, osim koze. :mrgreen: Bilesi imas i drzac za pice. :mrgreen:

Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Gdje ga nadje
Edin H.

#66 Re: Savjet za kupovinu auta

Post by Edin H. »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Image
Hvala.
Kako se neko nije prije sjetio da stavi kockaste tockove, stvarno cool izgledaju, ja se nadam da su i funkcionalni :oops:
Mislim da su ipak trebali kozom obloziti sjediste za trebe :skoljka:
Post Reply