golf 4 SDI da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

metar_drva

#51 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by metar_drva »

ja ga jebem ko je kupio bilo koje auto nakon sto se po ovom forumu raspitivao
Neelix

#52 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Neelix »

metar_drva wrote:ja ga jebem ko je kupio bilo koje auto nakon sto se po ovom forumu raspitivao
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
shlauf

#53 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by shlauf »

[img][IMG=http://img46.imageshack.us/img46/4517/p1010037v.th.jpg][/img][/img]

Ovog sam Golfa vozao 4 godine i nekoliko mjeseci. Čini mi se da se može srediti svako VW auto kao ni jedno drugo.

P.S. Zato su druga sva sređena da im ne treba ništa nabacivati.

alee aleeeeeeee :dance:
hogar strasni

#54 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by hogar strasni »

Moja iskustava sa sluzbenim Polo kedy motor 1.9 sdi-64 konja, ovako ja sam sa njim u toku 2 godine presao 80.000 sad je na satu oko 140.000, kvar na autu/motoru apsolutna nepoznanica da se neurekne,do sad uradjen 1veliki servis, a mali servis radim na svakih 5-6 hiljada, zimi polusintetika,ljeti mineralno, i sve filtere. Potrosnja je 4.5 otvoreno,do 7l normalne gradske podji stani ili do 8l bas kad se jurca ili je guzva/ provjereno ne vise/, autoput je druga prica, oce potrosit al kad se vozi koliko moze, a ne moze vise od 140-145, mozda i moze al ja ga nisam silio. Cuo sam od ljudi da uz fino odrzavanje moze preci i po pola miliona km do otvaranja motora. Malo spor jeste al zna ga i potegnut, nije sve do auta, najvise je do onoga ko ga vozi, s tim da za preticanje moras malo pripazit jer ipak to nije GTI,nema neko ubrzanje, al nije ni za gutanje prasine iza kamiona, obidjem ja njega brzo uz dobru procijenu.
Moja preporuka.
shlauf

#55 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by shlauf »

Ostao sam dužan sliku GOLF-a 4 SDI pa evo je. A razlog prodaje je što sam, dok sam radio, mnogo prešao sa njim i vakat je bio da se promjeni auto.
Image

alee aleeeeeeeee :dance:
:sax:
shlauf

#56 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by shlauf »

Ne mogu promjeniti ženu ali zato auto mogu.

Image

Sad se voza ovo :thumbup:

Alee aleeeeeeeeee :dance:
bogoljub

#57 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by bogoljub »

Da imam para sad bi ga kupio bas da vidim kakve su mu mane.
Eto saberi te mi pare, i kupi te 4 SDI dajte mi na korištenje jedno godinu dana, ha ja! Ne mogu ja napamet govoriti! :razz:
Jozinho

#58 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Jozinho »

ecstase wrote:Ja vozim to auto i uopste nije lose.Zadovoljan sam i po gradu ali i kada idem na duze relacije,sto se tice samog prestizanja nije ni to toliko lose koliko svi jadikuju
ma normalno da nije. to uglavnom pričaju ljudi koji nisu ni nogom kročili u SDI. E sad, naravno da je brži TDI, ali recimo ja sam vozio 75 KS benzinca (1,6) nissana i u odnosu na SDI nema nikakve razlike. Barem ne sad da ja ta osjetim.
Jozinho

#59 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Jozinho »

Qler wrote:od 0 do 100 mu je malo preko 17 sekundi. 160km/h max brzina, ako je u dobrom stanju i ide u smijeru vjetra. Malo trosi, bucan je, ide na kakvu god naftu, nije skup za odrzavati, golf ko' golf, ima odlicne kocnice, stabilan je, a preticanje na otvorenom je rizicno i na auto putu :D
ovo ti vrijedi ako ćeš preticati po krivinama i na opasnim mjestima. ja poznajem cestu po kojoj vozim jako dobro i nemam nikakvih problema sa pretjecanjem. a majke ti mile, pa ne pretičeš auto koje vozi 60km/h u četvrtoj. onda je loše, normalno da ne ide
jefferson

#60 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

Jozinho wrote:
Qler wrote:od 0 do 100 mu je malo preko 17 sekundi. 160km/h max brzina, ako je u dobrom stanju i ide u smijeru vjetra. Malo trosi, bucan je, ide na kakvu god naftu, nije skup za odrzavati, golf ko' golf, ima odlicne kocnice, stabilan je, a preticanje na otvorenom je rizicno i na auto putu :D
ovo ti vrijedi ako ćeš preticati po krivinama i na opasnim mjestima. ja poznajem cestu po kojoj vozim jako dobro i nemam nikakvih problema sa pretjecanjem. a majke ti mile, pa ne pretičeš auto koje vozi 60km/h u četvrtoj. onda je loše, normalno da ne ide
E dajte ba 64ks u autu preko 1,200kg! Sta vam je!
hogar strasni

#61 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by hogar strasni »

Ama ko hoce auto na kojem se na motoru nema bas sta pokvarit, a potrosnja mu je vise nego zahvalna, ide na lozu ko svi sretni i ne zakaslje,ne zahtijeva skupa sinteticka ulja nego mineralna i redovno mijenjaj,a nije bas za agresivnu voznju, i ide mu u prilog ovo ogranicenje brzine, sasvim zahvalan i pristojan auto, na ovakvom vaktu i zemanu kad ti ne treba puno troskova ..idealan..eto samo malo je spor uz brdo i moras pripazit kod preticanja, al to je vec drugi par rukava. Iskreno moja preporuka..s rezervarom pređem 1100 km .
andolC

#62 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by andolC »

dobro SDI ko nema love, al nikad mi nece bit jasno kako neko moze kupit auto sa takvim motorom, a nije mu problem natocit gorivo...
jefferson

#63 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

hogar strasni wrote:Ama ko hoce auto na kojem se na motoru nema bas sta pokvarit, a potrosnja mu je vise nego zahvalna, ide na lozu ko svi sretni i ne zakaslje,ne zahtijeva skupa sinteticka ulja nego mineralna i redovno mijenjaj,a nije bas za agresivnu voznju, i ide mu u prilog ovo ogranicenje brzine, sasvim zahvalan i pristojan auto, na ovakvom vaktu i zemanu kad ti ne treba puno troskova ..idealan..eto samo malo je spor uz brdo i moras pripazit kod preticanja, al to je vec drugi par rukava. Iskreno moja preporuka..s rezervarom pređem 1100 km .
I ja sa TDI-jom mogu napraviti malo vise od 1000km otvorene voznje! Pa sta sad? Jel trebam kupiti "tacke" (jer G4 SDI nije nista drugo) da bi rekao: jao moj SDI trosi 0.3ltr manje od TDI (sto je upitno s obzirom na odnos snaga/tezina).
Drugo, te price o troskovima mozes baciti u vodu, jer SDI ima izuzetno problematican mejnjac koji koristi zajedno sa G4 1.4 16V. A ta popravka nije bas mala.
Takodje, SDI ima isti interval promjene zupcastog remen, te je preporucljivo koristenje sintetickog ulja s ozbirom na ubrizgavanje.
Naravno, ti ne moras koristi sinteticko ulje niti moras mjenjati zupcasti remen u predvidjenom roku! Ustvari, nemoj ga uopste vozati, tad su troskovi najmanji!
hogar strasni

#64 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by hogar strasni »

jefferson wrote:
hogar strasni wrote:Ama ko hoce auto na kojem se na motoru nema bas sta pokvarit, a potrosnja mu je vise nego zahvalna, ide na lozu ko svi sretni i ne zakaslje,ne zahtijeva skupa sinteticka ulja nego mineralna i redovno mijenjaj,a nije bas za agresivnu voznju, i ide mu u prilog ovo ogranicenje brzine, sasvim zahvalan i pristojan auto, na ovakvom vaktu i zemanu kad ti ne treba puno troskova ..idealan..eto samo malo je spor uz brdo i moras pripazit kod preticanja, al to je vec drugi par rukava. Iskreno moja preporuka..s rezervarom pređem 1100 km .
I ja sa TDI-jom mogu napraviti malo vise od 1000km otvorene voznje! Pa sta sad? Jel trebam kupiti "tacke" (jer G4 SDI nije nista drugo) da bi rekao: jao moj SDI trosi 0.3ltr manje od TDI (sto je upitno s obzirom na odnos snaga/tezina).
Drugo, te price o troskovima mozes baciti u vodu, jer SDI ima izuzetno problematican mejnjac koji koristi zajedno sa G4 1.4 16V. A ta popravka nije bas mala.
Takodje, SDI ima isti interval promjene zupcastog remen, te je preporucljivo koristenje sintetickog ulja s ozbirom na ubrizgavanje.
Naravno, ti ne moras koristi sinteticko ulje niti moras mjenjati zupcasti remen u predvidjenom roku! Ustvari, nemoj ga uopste vozati, tad su troskovi najmanji!
O kakvom ti ubrizgavanju pricas na atmosverskom motoru i kakve ulje veze ima s ubrizgavanjem,i evo bas cijeli dan govore kako je na svakom SDI i 1,4 golfu crko mijenjac, vozi normlno i nece ti crknut nikad, ako ga handris otice ti svaki,a sto se tice redovnog mijenjanja zupcastog ja pomenuo nisam jer se to podrazumijeva. Ulje moze da koristi mineralno, zimi se preporucuje polusintetika iz razloga sto se na nizim temperaturama ne zgušnjava kako mineralno i bolje je podmazivanje na hladnom startu, mozda ne znas sta ja znam, al rijedje sinteticko ulje ti je prije noramalno podmazivanja motora i komponenti..namijenjeno za hlađenje turbopunjaca kojima temperatura moze da se popne od 900 pa do 1200 kod nabudzenih motora stepeni celzijusovih.
SDI nema..turbo,nema.. sistem pumpa brizgaljka..nema crvenih slova na gepeku, svaki SDi ce preci vise od bilo kojeg TDI uz nizu stopu troskova.
jefferson

#65 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

O kakvom ti ubrizgavanju pricas na atmosverskom motoru i kakve ulje veze ima s ubrizgavanjem,i evo bas cijeli dan govore kako je na svakom SDI i 1,4 golfu crko mijenjac, vozi normlno i nece ti crknut nikad, ako ga handris otice ti svaki,a sto se tice redovnog mijenjanja zupcastog ja pomenuo nisam jer se to podrazumijeva. Ulje moze da koristi mineralno, zimi se preporucuje polusintetika iz razloga sto se na nizim temperaturama ne zgušnjava kako mineralno i bolje je podmazivanje na hladnom startu, mozda ne znas sta ja znam, al rijedje sinteticko ulje ti je prije noramalno podmazivanja motora i komponenti..namijenjeno za hlađenje turbopunjaca kojima temperatura moze da se popne od 900 pa do 1200 kod nabudzenih motora stepeni celzijusovih.
SDI nema..turbo,nema.. sistem pumpa brizgaljka..nema crvenih slova na gepeku, svaki SDi ce preci vise od bilo kojeg TDI uz nizu stopu troskova.
Taj motor ima direktno ubrizgavanje (ne indirektno putem pretkomora kao G2 ili 1.9TD u G3) i turbo nema veze s tim.
Ima isto ubrizgavanje kao i tdi sa 90 ks te tdi sa 110ks (razlika izmedju TDI-ja sa 90 i 110ks je u turbinama, tj. ovaj sa 110ks ima varijabilnu geometriju turbine).
To sto se preporucuje zimi polusintetika nema veze. Imas i mineralnih ulja sa gradacijom 10W40, a polusintetika ili sintetika imaju veze sa molekularnom stabilnoscu ulja pri velikim opterecenjima kao i "deterdzentima" koji su sastavni dio ulja.
Mineralna ulje imas svakakvih gradacija, iako na nasem trzistu mozes naci vecinom 15W40 mineralna ulja, a rijetko npr. 5W30 ili 10W40, iako ih ima.
Medjutim, ja odkad znam za svoju vozaqcku nikad na tome nisam stedio.
Druga stvar, sta je to normalna voznja pa da ti ne crkne mjenjac??? Definisi normalnu voznju za SDI?
hogar strasni

#66 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by hogar strasni »

Ma u redu je druze, ocigledno je da ti SDI nije legao, a o ukusima se ne raspravlja, argumente za i protiv mozemo slagat do sutra, ja ostajem pri tom i to potpisujem da je SDI motor jednostavne konstrukcije koji ne zahtijeva sinteticka ulja,srazmijerno malo opterecen s obzirom na kubikazu predvidjen za prevaljivanje mnogo kilometara uz nisku stopu troskova uz NORMALNO redovno servisiranje i odrzavanje, bez gore pomenutih dijelova koji su osjetljiviji a i na slabo gorivo i vremenom se moraju ili reparirat ili zamijenit.
Ulje s ubrizgavanjem nema nikakve veze i to da sredimo.
Varijabilni turbo sa zakrivljenim krilcima 110 130 ps je osjetljiviji i od obicnog jer zbog zalijepljenje čađi puno brze uzrokuje debalans i onda nece da povuce odmah nego tek oko 30 000 obrtaja.
jefferson

#67 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

hogar strasni wrote:Ma u redu je druze, ocigledno je da ti SDI nije legao, a o ukusima se ne raspravlja, argumente za i protiv mozemo slagat do sutra, ja ostajem pri tom i to potpisujem da je SDI motor jednostavne konstrukcije koji ne zahtijeva sinteticka ulja,srazmijerno malo opterecen s obzirom na kubikazu predvidjen za prevaljivanje mnogo kilometara uz nisku stopu troskova uz NORMALNO redovno servisiranje i odrzavanje, bez gore pomenutih dijelova koji su osjetljiviji a i na slabo gorivo i vremenom se moraju ili reparirat ili zamijenit.
Ulje s ubrizgavanjem nema nikakve veze i to da sredimo.
Varijabilni turbo sa zakrivljenim krilcima 110 130 ps je osjetljiviji i od obicnog jer zbog zalijepljenje čađi puno brze uzrokuje debalans i onda nece da povuce odmah nego tek oko 30 000 obrtaja.
Nema veze sa ubrizgavanjem (jer nije PD) ali sam reagovao na tvoju opasku da je atmosferski motor pa da to nema veze sa nacinom ubrizgavanja.
SDI nije koncepcija (motor+mjenjac) koja ce preci puno km zbog loseg mjenjaca i zbog toga sto je motor previse opterecen tezinom auta.
Ako je prelazak puno km+ jednostavno drzavanje poenta, nema boljeg motora od 2.0 8V sa 115ks koji se mogao kupiti u tom autu! Taj ce GARANT preci vise km od SDI!
AdnanSA

#68 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by AdnanSA »

Kakav je mjenjač u Škodi Fabiji SDI? Je li isti kao u Golfu IV SDI? Da li je moguče da Fabija SDI ima dvije verzije mjenjača u zavisnosti od toga da li ima ili nema klimu?
Fabia SDI koju sada vozim ima kraće prenosne odnose nego prijašnja koja nije imala klimu.
jefferson

#69 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

AdnanSA wrote:Kakav je mjenjač u Škodi Fabiji SDI? Je li isti kao u Golfu IV SDI? Da li je moguče da Fabija SDI ima dvije verzije mjenjača u zavisnosti od toga da li ima ili nema klimu?
Fabia SDI koju sada vozim ima kraće prenosne odnose nego prijašnja koja nije imala klimu.
Da nije slucajno razlika u godistu, da nije ta s klimom redizajnirani model?
Bakir1

#70 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Bakir1 »

licno vozio sam 3 ili 4 golfa sa sdi motorima i 1 golfa i jednu boru sa tdi motorima u verziji od 90 i 110 KS.
svaki ali apsolutno svaki SDI ima mjenjac koji je uglavljen od golfa 3 sdi ili nekog vozila iz vau vau programa koji pase nacelno ali nije to to.
prva stvar koja se da primjetiti je nepravilan polozaj rucice mjenjaca i otezane promjene brzina.
trajnost motora,sdi motori redom su me zapadali na 160.000 + km i neki i dan danas voze sa cca 290,000 km.
tdi motori,nisu mazeni,ubijani do beskraja zapali me sa 180,000 + km golf je dok sam ga ja vozio presao blizu 300.000 km a bora vozi i dan danas sa 360.000 km.
2,0 8v je apsolutno smece od motora koje nicim ne opravdava svoju rastrosnost u bilo kojem trenutku ni u jednoj verziji vau vau vozila i kao tipican primjerak starinskog motora pati od milion nekih sitnih i djecijih bolesti koje se brzo otklone ali konzumiraju vrijeme i zivce.
tdi od 90 ks je najbolji izbor za vozilo golf 4 ili srodna mu bora
jefferson

#71 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:licno vozio sam 3 ili 4 golfa sa sdi motorima i 1 golfa i jednu boru sa tdi motorima u verziji od 90 i 110 KS.
svaki ali apsolutno svaki SDI ima mjenjac koji je uglavljen od golfa 3 sdi ili nekog vozila iz vau vau programa koji pase nacelno ali nije to to.
prva stvar koja se da primjetiti je nepravilan polozaj rucice mjenjaca i otezane promjene brzina.
trajnost motora,sdi motori redom su me zapadali na 160.000 + km i neki i dan danas voze sa cca 290,000 km.
tdi motori,nisu mazeni,ubijani do beskraja zapali me sa 180,000 + km golf je dok sam ga ja vozio presao blizu 300.000 km a bora vozi i dan danas sa 360.000 km.
2,0 8v je apsolutno smece od motora koje nicim ne opravdava svoju rastrosnost u bilo kojem trenutku ni u jednoj verziji vau vau vozila i kao tipican primjerak starinskog motora pati od milion nekih sitnih i djecijih bolesti koje se brzo otklone ali konzumiraju vrijeme i zivce.
tdi od 90 ks je najbolji izbor za vozilo golf 4 ili srodna mu bora
Ma znam da je 2.0 smece, ma ne smece, nego fuj motor. Ali eto to dajem kao primjer ovim sto gledaju jel mineralno ili sinteticko ulje (ili ti jel ulje 5km ili 11km).
Bakir1

#72 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Bakir1 »

pa dobro svi gledaju,obicno vlasnici golfa jel ulje 5 ili 15 KM,filter 6 itd.
a to sto svi uzorcno posljedicno skracuju svojim autima zivote sa turskim filterima i kuvajtskim uljem.
ali cinjenica je da je taj motor od 90 KS bez stednje na ulju i odrzavanju cudo od motora,a meni kao zakletom mrzitelju tih auta to tesko pada za izgovoriti :-D
kod taxa passati redovno na satu 560.000 pa i 650.000 km a motor 1,9 tdi 90 KS.
bio sam prisutan otvaranju jednog takvog motora i nevjerovatno je da stubline imaju znakove minimalnog habanja i da mogu poderati jos koji set karika i klipova :-)
jefferson

#73 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:pa dobro svi gledaju,obicno vlasnici golfa jel ulje 5 ili 15 KM,filter 6 itd.
a to sto svi uzorcno posljedicno skracuju svojim autima zivote sa turskim filterima i kuvajtskim uljem.
ali cinjenica je da je taj motor od 90 KS bez stednje na ulju i odrzavanju cudo od motora,a meni kao zakletom mrzitelju tih auta to tesko pada za izgovoriti :-D
kod taxa passati redovno na satu 560.000 pa i 650.000 km a motor 1,9 tdi 90 KS.
bio sam prisutan otvaranju jednog takvog motora i nevjerovatno je da stubline imaju znakove minimalnog habanja i da mogu poderati jos koji set karika i klipova :-)
To znam, ali taj motor isto tako zahtjeva sinteticko ulje, i to je jedan od razloga dugovjecnosti!
Azamo

#74 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by Azamo »

ecstase wrote:Ja vozim to auto i uopste nije lose.Zadovoljan sam i po gradu ali i kada idem na duze relacije,sto se tice samog prestizanja nije ni to toliko lose koliko svi jadikuju
Zadovoljan? Ja sam vozio to smeće od SDI-a i pitam se zašto su ga uopšte pravili.Dobar je ako ideš na relaciji Ilidža Baščararšija bez da skrećeš igdje sa glavnog puta,jer ako slučajno kreneš uz brdo i naletiš na gužvu onda vidiš sve čari SDI motora...Ja sam bio prinuđen da 6 mjeseci vozim na relaciji Sarajevo-Tuzla,malo je reći da sam se patio,pogotovo prvih 20 milja,sad kad sjednem u TDI-a ne mogu da vjerujem da sam bio tolika budala i predložio da se uzme SDI
umjesto TDI
drndalo

#75 Re: golf 4 SDI da ili ne?

Post by drndalo »

Bakir1 wrote:kod taxa passati redovno na satu 560.000 pa i 650.000 km a motor 1,9 tdi 90 KS.
Kod Taxa (posebno Crveni, Zuti, itd...) se auti maltene i ne gase, nema hladnih startova, i habanja povezanog s tim... Stalno podmazan, i to ugrijanim uljem...
Post Reply