Bosanski kralj s krstom na glavi

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nezbilj

#51 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by Nezbilj »

Jazz_Junkie wrote: Ja ne znam kakvu ti, gospodine, povijest ucis, ali ja kao student povijest na beckom univerzitetu vrlo dobro znam da su svi bosanski vladari bili katolici. Diskusija postoji jedino oko Stjepana Ostoje za kojeg se smatra da je bio sljedbenik Crkve bosanske. A sto su li to bosanski vladari u srednjovjekovnoj bosanskoj drzavi drugo mogli biti nego krscani? Da nisu mozda bili budisti? Ako lik u Herceg-Novom dize spomenik Tvrtku po svom ukusu, koga zanima? Hoces li ga ti mozda sprijecit? I ljiljani predstavljaju stilizirani kriz, veoma cest u cijeloj srednjovjekovnoj Evropi, koji nije nikakav bosanski original nego adapcija dinastije Anjou koja je vladala Ugarskom, a svaki barem povrsno upucen covjek zna koliki je utjecaj ova zemlja imala na Bosnu. Na sjeveru Bosne se cak razvila viteska kultura po uzoru na Ugarsku, a i upotreba obiteljskih grbovnika je u Bosnu dospjela iz Ugarske. Pored toga se nijedna drzava u Evropi nije mogla legitimisati ukoliko vlastela nije prihvatila krscanstvo. To je recimo jedan od razloga za nestanak Avara u Evropi. Bosna kao mala zemlja je imala samo dva izbora: Bizant (pravoslavlje) ili Ugarska (katolicanstvo). Apsurdno je da bez obzira na izvore koje posjedujemo tvrdis da Tvrtko nije bio katolik, a jos apsurdnije da nije bio krscanin, iako mi nije jasno da li sa hriscanima mislis na krscane ili pravoslavce.
Uopce mi je smijesno da se pokrece tema o tamo nekakvom liku zbog jednog spomenika kojeg u samoj Bosni nema (ali zato ima bista El Fatihu), mada smatram da nekakvom srednjovjekovnom siledziji uopce i ne treba dizati spomenik. On ne predstavlja nikakvu relevantnost sa vecinom bh. populacije, u cemu mislim na radnicki i seljacki svijet, jer Tvrtko je simbol jednog sloja ljudi koji nema blage veze sa vama. Na krunu mu mogu ako hoce staviti dildo, sto mi je apsolutno svejedno. A vama, kojima je toliko stalo to oblika jedne obicne krune i nekakvog kralja, sto mu vi ne napravite kakav spomenik? Hajd ba, vozdra.....
Vrlo zanimljiv post koji puno govori njegovom autoru. Mislim se tebi kao đaku istorije ipak teže mogu oprostiti propusti u davanju realnih obzervacija i donošenje objektivnih zaključaka na ovu temu jer ti bi trebalo da vladaš materijom za razliku od tvog sagovornika. Tvoja nesposobnost da shvatiš poentu ove teme može se jednio objasniti tvojim ideološkom predrasudama što pokazuje i tvoja argumentacija.

Ti polaziš od pitanja zašto bi nas uopšte trebalo biti briga što neko pravi spomenik našem kralju u drugoj državi čime u startu pokazuješ nesposonost razumjevanja teme koja se jedino može objasniti tvojom emocionalnom blokadom. Reakcija u BiH na ovu vijest je savršeno prirodna i bilo bi jadno da je nema jer se radi o našoj baštini našem identitetu našoj prošlosti. Iako se spomenik gradi u drugoj državi javnost u BiH ima pravo i obavezu da učestvuje u diskusiji o načinu kako će Tvrtko biti javno portretiran a pogotovo bi to trebala biti obaveza naših akademskih krugova.

Tvrtko je bio bosanski kralj koji je proširio granice naše države na okolne zemlje i tamo pravio gradove donosio kulturu i prosperitet i trebalo bi nam biti čast da u drugoj državi prave spomenik našem kralju. Ali ta pozitivna reakcija zasjenjena je činjenicom o nebrizi o Tvrtkovom liku u našoj domovini i ja nemam nikakvih dilema kada za to najviše krivim bošnjačke vjerske i nacionalne predrasude ali i ukupne okolnosti odnosa prema istoriji u BiH. Međutim najavljeno davanje dominantne pozicije krstu u sklopu Tvrtkovog spomenika pokazuje namjeru graditelja ovog spomenika da Tvrtkovom liku doda određenu simboliku koja nije u skladu sa Tvrtkovim likom i djelom. Ovakva simbolička konstrukcija teži da Tvrtka prikaže na način koji je prilagođen ideološkim konstrukcijama a ne istorijskim činjenicama.

Tvrtko vjerovatno jeste bio nominalno katolik ali da je katoličanstvo zauzimalo značajnu ulogu u njegovom životu i djelu onda bi Tvrtko sigurno koristio simbol krsta na svom grbu, kruni, pečatu ili kovanom novcu obzirom da je ostatak Evrope u to vrijeme bi opsjednut crkvom i hrišćanskom simbolikom. Činjenica je da nije i da je umjesto krsta odnosno tamo gdje su drugi evropski vladari koristili krst Tvrtko je koristio ljiljan. Ljiljan je kraljevski heraldički znak i koristio se širom Evrope ali je njegova simbolika u Bosni posebna zbog toga što zlatni ljiljan također predstavlja stilizaciju cvijeta bosanskog ljljana. Forsiranjem ljiljana kao bosanskog simbola Tvrtko je komunicirao bosansku posebnost i svoju autonomnost kao vladara. Odsustvo krsta je pokazatelj okolnosti u kojima je Tvrtko postao kralj kao i raspoloženje i odnos prema simbolu krsta u Bosni. Krst dakle očigledno nije bio naročito popularan niti naročito pozitivno doživljavan simbol inače Tvrtko ne bi sebi mogao priuštiti da u njegovoj kraljevskoj simbolici nema krsta. Instaliranjem krsta na kip Tvrtka dakle unosi se simbolika koja nije autentična i koja namjerava oslikati Tvrtka na drugačiji način od onog istorijski adekvatnog.

I za kraj samo da ti još napomenem da u ovome nema ničega antikatoličkog niti antihrišćanskog niti probošnjačkog. Poznavati istoriju i tumačiti istorijske ličnosti i događaje zahtjeva potpuno odsustvo predrasuda i punu privrženost istini. Crnogorci ako žele praviti kip našeg kralja svaka im čast za to i ja ih podržava i skidam im kapu ali ako su već pristupili nečemu takvom onda neka to urade kako treba jer sve drugo je falsifikat.
1gorstak

#52 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by 1gorstak »

Kopenhagen wrote:
1gorstak wrote:1. Tvrtko se jeste smatrao krscaninom

2. lokalna vlast u Herceg Novom ima pravo da postavlja spomenike kakve zeli, ako hoce Tvrtka ovjekovjeciti kao prodavaca farmerki u Trstu, to im mi ne mozemo zabraniti

3. lokalne vlasti u BiH su slobodne da Tvrtka ovjekovjece kako misle da treba
"Tvrtko se jeste smatrao kršćaninom".

:-) Ili je bio ili nije,nema se tu šta smatrati ili ne smatrati
Kraljevi su se cesto povijali na vjetru, Tvrtko se u jednom odredjenom vremenskom trenutku jeste smatrao krscaninom (sto je dovoljno da opravda i ovaj krst o kojem se govori), sto ne znaci da se u nekom drugom vremenskom trenutku Tvrtko nije smatrao bogumilom.
milenko

#53 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by milenko »

1gorstak wrote:
Kraljevi su se cesto povijali na vjetru, Tvrtko se u jednom odredjenom vremenskom trenutku jeste smatrao krscaninom (sto je dovoljno da opravda i ovaj krst o kojem se govori), sto ne znaci da se u nekom drugom vremenskom trenutku Tvrtko nije smatrao bogumilom.
sto ce reci opet hriscaninom, jest jeres, al' opet iz hriscanstva je potekla...
VjecitiStudent

#54 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by VjecitiStudent »

Zanimljivo je da slicne rasprave o jednom drugom falsifikatu, posteru sa porodicnim stablom Kotromanica, u izdanju E. Imamovica, na kojem je jedina vjerodostojna slika portret Katarine, uopste nije bilo.
Nezbilj

#55 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by Nezbilj »

osa wrote:
jutarnji wrote:
osa wrote:što se tiče imena ulica , ovo nije istina, u sve i jednom mjestu, gdje hrvati odlučuju u imenima ulicama, postoje ulice, dvorane, muzeji posvećeni srednjevjekovnim bosanskim velikanima
Svasta se od tebe nauci, nisam znao da su Jure Francetic i Mile Budak srednjestoljetni ( kako ti se omace ovo vjekovini :D ) bosanski velikani.
evo vidiš ti ni sada nisi naučio, upoređuješ ratne zločince sa tvtkom, kulinom, kosačom itd.
Ne provaljuj se majke ti. Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača jel to taj izraz poštovanja prema istorijskoj istini. Čovjek bi rekao da je taj Stjepan bio Hrvat isto ko i Tomislav. Niđe veze. Daleko od toga da branim bošnjački odnos prema srednjem vijeku čak šta više smatram ga krajnje štetnim i licemjernim ali ni hrvatski nije ništa bolji naročito u pogledu priljepljivanja hrvatskog predznaka bosanskom srednjovijekovlju.
milenko

#56 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by milenko »

Nezbilj wrote:
Ne provaljuj se majke ti. Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača jel to taj izraz poštovanja prema istorijskoj istini. Čovjek bi rekao da je taj Stjepan bio Hrvat isto ko i Tomislav. Niđe veze. Daleko od toga da branim bošnjački odnos prema srednjem vijeku čak šta više smatram ga krajnje štetnim i licemjernim ali ni hrvatski nije ništa bolji naročito u pogledu priljepljivanja hrvatskog predznaka bosanskom srednjovijekovlju.
istorija mu dodje ovdje ko brendiranje proizvoda, ko se prvi sjeti njegov je....kasnije se mozes na glavu nasaditi....
VjecitiStudent

#57 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by VjecitiStudent »

Vrijeme je za malo reklame :D , evo lijepih kruna za male pare

Kings Crowns from Dark Knight Armoury

We have a good variety and styles of mens medieval crowns available. These king's crowns are made of metal that is gold plated and encrusted with jewels and rhinestones. Most crowns have medieval Fleur de lis symbols and are adjustable to fit properly. Medieval crowns are great for stage props, medieval fairs, re-enactments or plays. Need to crown a king in your kingdom or the winner in a contest, then these medieval crowns will do the trick. Every man can feel like the king he is with one of these classy, rich-looking crowns.

Image
Cijena, sitnica, svega $24.30 :D

Cjelokupan asortiman nasih kruna je dostupan ovdje
http://www.darkknightarmoury.com/c-411- ... rowns.aspx

:D
Banksy

#58 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by Banksy »

Stjepan Kotromanić je podržavao postojanje Crkve bosanske, mada se pretpostavlja da je sam bio pravoslavne vjere. Imao je loše odnose s papom, pa u pokušaju da ih popravi prelazi na katoličku vjeru i poziva franjevce da osnuju franjevačku bosansku vikariju što oni i čine. Ukopan je, kao i Tvrtko I, u franjevačkom samostanu kod Visokog.
Naslijedio ga je Tvrtko I, sin njegovog brata. Bio je kršćanin. S očeve strane bio je potomak srpske dinastije Nemanjića, a nakon što se okrunio za kralja Bosne i Srbije moguće da je prihvatio pravoslavnu vjeru. S majčine strane bio je katolik, okrunjen u franjevačkom manastiru u kojem je kasnije i ukopan, pa se pretpostavlja da je, kao i stric, prihvatio katoličku vjeru. Većina narednih bosanskih vladara su bili katolici.
Ali, sve je to zaista sasvim nevažno jer evropska plemstva su se miješala, prihvatala čas jedno, čas drugo ...
''Umjetnik'' će uraditi što je naumio, nije do nas. Ali ovo jeste:
viva_castro wrote:
Uostalom, znajući da u Sarajevu, niti igdje u BiH po mom znanju, nema nikakva, a kamo li ovako monumentalna statua našeg prvog kralja (!!!) nekako me stid da išta govorim i da na bilo šta reagujem!

Da ne govorim o tretiranju mjesta gdje je krunisan, itd.
Nezbilj

#59 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by Nezbilj »

milenko wrote: istorija mu dodje ovdje ko brendiranje proizvoda, ko se prvi sjeti njegov je....kasnije se mozes na glavu nasaditi....
Stvar je u tome što je istorija BiH jedna, a ne tri. Prema tome istorijske činjenice i njihovo objektivno tumačenje određuju šta je istina a šta manipulacija. Istorija BiH se nije dešavala vodeći računa o budućim dnevnopolitičkim i ideološkim potrebama sadašnjih konstitutivnih naroda i oni nemaju nikakvo pravo danas manifakturisati istinu o ličnostima i događajima kako im paše. Herceg Stjepan nije bio Hrvat, Kulin Ban nije bio Bošnjak, Tvrtko nije bio Srbin ne zato što neko to hoće ili neće već zato što je to tako i što postoje istorijski dokazi iz kojih se objektivnom analizom to može dokazati. Prema tome može ko god hoće misliti pisati raditi ili govoriti šta hoće ali to je onda laž, falsifikat i manipulacija. To što su mnogi danas odgojeni da teže podjeli BiH i u pogledu istorije da je nekako raščereče i prisvoje šta im se sviđa i izvrnu šta im se ne paše to je odraz različitih političkih težnji ali ona nije bazirana na istini i činjenici već na laži i fabrikaciji. Nauka teži istini, ljudski duh teži istini, istina je univerzalna vrijednost prema tome ja nemogu razumjeti mentalitet društva ili pojedinca u kojem se laž i falsifikat njeguju kao pravo (konstitutivnih naroda).
essex

#60 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

2. lokalna vlast u Herceg Novom ima pravo da postavlja spomenike kakve zeli, ako hoce Tvrtka ovjekovjeciti kao prodavaca farmerki u Trstu, to im mi ne mozemo zabraniti

ok pametni...tvrtko je bosanska historija, bosansko blago. sjecanje na njega bosna ima pravo da zastiti od plagijata i skrnavljenja. uzmi ameriku. mislis da bosna nebi dobila diplomatsku notu kada bi mi napravili bistu linkolna (eto, nasao se razlog) i onda po toj bisti pisali i srali prolaznici, ili jos bolje, posto je covjek bio hriscanin mi mu zaljepimo krstacu iza ledja, jedno 10 metara visoku...znas sta bi ameri rekli? ocistite spomenik i molim vas skinite onaj krst, to nije sjecanje na ab linkolna...a i ono "molim vas" ima svoju tezinu i nije da cete moliti do besvjesti...kako napredujes o beloj alkaidi? jel' se i ovo uklapa u taj program? 'nako...sve sto je normalno u bosni treba negirati...znas ono iz vica..."zivota ti, nemoj me ti vise braniti"...
essex

#61 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

VjecitiStudent wrote:Na ovim raspravama o istoriji, mene uvijek zapanji koristenje wikipedie ko releventnog izvora.
Cita li ko kakve knjige ovdje?
dosta ljudi koji postavljaju wiki koriste i postavljaju strucne izvore...za guslarske wiki nemoj biti tako siguran...
gurabija78

#62 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by gurabija78 »

Jazz_Junkie wrote:
pure_love wrote:na kruni kralja treba da bude LJILJAN i nsita vise
I ljiljan je zapravo stilizirani kriz. :)
mislis osuseni?
essex

#63 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

1gorstak wrote:
Kopenhagen wrote:

"Tvrtko se jeste smatrao kršćaninom".

:-) Ili je bio ili nije,nema se tu šta smatrati ili ne smatrati
..a bogumili bili poznati kao Dobri Kristijani...jel to ti hriscanstvo rastavljas na one koji se povinuju krstu i one koji se povinuju kristu? mislim, tako ispade pa da samo razjasnimo novi pravac razmisljanja i sta on moze donjeti. huh, ako inkvizicija sazna, ce te cerece burazere, ce te cerece :D
essex

#64 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by essex »

Banksy wrote:Stjepan Kotromanić je podržavao postojanje Crkve bosanske, mada se pretpostavlja da je sam bio pravoslavne vjere. Imao je loše odnose s papom, pa u pokušaju da ih popravi prelazi na katoličku vjeru i poziva franjevce da osnuju franjevačku bosansku vikariju što oni i čine. Ukopan je, kao i Tvrtko I, u franjevačkom samostanu kod Visokog.
Naslijedio ga je Tvrtko I, sin njegovog brata. Bio je kršćanin. S očeve strane bio je potomak srpske dinastije Nemanjića, a nakon što se okrunio za kralja Bosne i Srbije moguće da je prihvatio pravoslavnu vjeru. S majčine strane bio je katolik, okrunjen u franjevačkom manastiru u kojem je kasnije i ukopan, pa se pretpostavlja da je, kao i stric, prihvatio katoličku vjeru. Većina narednih bosanskih vladara su bili katolici.
Ali, sve je to zaista sasvim nevažno jer evropska plemstva su se miješala, prihvatala čas jedno, čas drugo ...
''Umjetnik'' će uraditi što je naumio, nije do nas. Ali ovo jeste:
viva_castro wrote:
Uostalom, znajući da u Sarajevu, niti igdje u BiH po mom znanju, nema nikakva, a kamo li ovako monumentalna statua našeg prvog kralja (!!!) nekako me stid da išta govorim i da na bilo šta reagujem!

Da ne govorim o tretiranju mjesta gdje je krunisan, itd.
govoris o banu stjepanu...hajde samo podji logikom da u to doba pravoslavaca nije bilo ni za lijeka (daj mi i jednu pravoslavnu crkvu na tlu bosne iz 1300-dolaska turaka, pogotovo da je povezana sa kraljevskom porodicom). da je on bio pravoslavac nebi se imao razloga kaciti sa papom jer pravoslavlje u to doba nije bas bilo na zubu pape kao bogumilstvo. ono "pretpostavlja se" je samo to jer je i on i tvrtko pa sve do posljenjeg bosanskog kralja, tomasevica (jedini on nije imao problema, ali je zato i izgubio kraljevinu jer je svoje probleme rijesio tako da je destabilizovao drzavu protjerivanjem bogumila i pri naletu turaka je fakticki nije imao ko braniti), svi su imali probleme jer su ustvari bili pripadnici bosanske crkve...pa cijela vlastela je bila pripadnik te crkve jer je to bila politicka, bosanski orjentisana crkva i to joj je davalo prednosti nad svim ostalima...deda srbin, baba njemica, stric hrvat ujak italijan (kao sto se nalazi po dvorovima), ali to neznaci da je potomak sve to, uglavnom je jedno, ono sta on izabere ili mu se kao malom kaze da je to sto jeste..."pretpostavke" su guslarske teze koje nemaju dokaza ali se iznose da bi se ukralo ono sto nije tvoje...
essex

#65 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

VjecitiStudent wrote:Vrijeme je za malo reklame :D , evo lijepih kruna za male pare

Kings Crowns from Dark Knight Armoury

We have a good variety and styles of mens medieval crowns available. These king's crowns are made of metal that is gold plated and encrusted with jewels and rhinestones. Most crowns have medieval Fleur de lis symbols and are adjustable to fit properly. Medieval crowns are great for stage props, medieval fairs, re-enactments or plays. Need to crown a king in your kingdom or the winner in a contest, then these medieval crowns will do the trick. Every man can feel like the king he is with one of these classy, rich-looking crowns.

Image
Cijena, sitnica, svega $24.30 :D

Cjelokupan asortiman nasih kruna je dostupan ovdje
http://www.darkknightarmoury.com/c-411- ... rowns.aspx

:D
pogresna adresa...uputi na

majmun dimitrijevic
herceg novi

cak i ova kruna ima vise vjerodostojnosti nego ono sto seljak sa beogradskog asfalta namjerava napraviti...
Banksy

#66 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by Banksy »

essex wrote: svi su imali probleme jer su ustvari bili pripadnici bosanske crkve...pa cijela vlastela je bila pripadnik te crkve
"pretpostavke" su guslarske teze koje nemaju dokaza ali se iznose da bi se ukralo ono sto nije tvoje...
Sviđalo ti se to ili ne, Stjepan Kotromanić je već aprila 1347, kad je pozvao franjevce u Bosnu, bio katolik. To znamo.
Ne zna se tačan datum kad je, kako kažu ''prešao'' jer se ''pretpostavlja'' da je prije toga bio pravoslavne vjere.
Fine, Truhelka, Miller, Skarić, i svi ozbiljni ljudi koji se ovim bave, uglavnom koriste riječi kao što su ''pretpostavlja se'', ''koliko nam je poznato'', ''ono što znamo''.
Ono što sigurno znamo je da je većina budućih vladara Bosne bila katoličke vjeroispovjesti.
Ne guslaj, čitaj.
Kopenhagen

#67 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by Kopenhagen »

Banksy wrote:
essex wrote: svi su imali probleme jer su ustvari bili pripadnici bosanske crkve...pa cijela vlastela je bila pripadnik te crkve
"pretpostavke" su guslarske teze koje nemaju dokaza ali se iznose da bi se ukralo ono sto nije tvoje...
Sviđalo ti se to ili ne, Stjepan Kotromanić je već aprila 1347, kad je pozvao franjevce u Bosnu, bio katolik. To znamo.
Ne zna se tačan datum kad je, kako kažu ''prešao'' jer se ''pretpostavlja'' da je prije toga bio pravoslavne vjere.
Fine, Truhelka, Miller, Skarić, i svi ozbiljni ljudi koji se ovim bave, uglavnom koriste riječi kao što su ''pretpostavlja se'', ''koliko nam je poznato'', ''ono što znamo''.
Ono što sigurno znamo je da je većina budućih vladara Bosne bila katoličke vjeroispovjesti.
Ne guslaj, čitaj.
Znači katolik pravoslavnog "podrijetla" :lol:
essex

#68 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by essex »

Banksy wrote:
Ne guslaj, čitaj.
cekaj ba, zar nisi cuo o bilinom polju? i kulin banu? pa iste zvrcke su nasi stalno igrali (pogotovo ban stjepan i tvrtko) da bi otjerali papine bojovnike od bosne...da su oni stvarno preuzeli katolicanstvo oni bi se svom silinom bacili na bogumile (kao tomasevic, zato je i glavu zijanio) a ne igrom koju su igrali stitili ono iz cega su potekli...a o "pretpostavlja se", klasicna negacija istine jer ne zele da priznaju da su bosanski vladari ponikli iz bosanskog naroda i bosanske crkve...nesto sto se evo vjekovima radi na tlu bosne, kulminacija sa prisvajanjem bosanaca u srbe ili hrvate, dok nauka se nije umijesala i jasno po genetici razlucila zasebnost bosanaca (i dalmatinaca) od ova dva doseljenika...a bosanci od kada nam trube da smo srbi ili hrvati jednostavno reagovali "...ja budale", sto je nauka i dokazala. to "ja budale" ti je naucna cinjenica izrecena iz samosvjesti bosanskog naroda. tako isto i sa bosanskim kraljevima..."ja budale" i ovdje ima istu tezinu. (nemislim na tebe licno, sve one koje si nabrojao, pa na kraju, njih neko placa, a taj koji ih placa mu daje i smjernice).
essex

#69 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by essex »

Kopenhagen wrote:
Banksy wrote:
Ne guslaj, čitaj.
Znači katolik pravoslavnog "podrijetla" :lol:
sada ti je jasno gdje nebuloze mogu odvesti...
Energični leptir

#70 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Energični leptir »

Znači katolik pravoslavnog "podrijetla
Mavro Orbini je pisao da je Stjepan II bio "istočnog obreda", što se, može biti, odnosi na Crkvu Bosansku, koja je, budući proizašla iz redova monaha sv. Vasilija/Bazilija u vrijeme ćirilometodske hristijanizacije, koristila istočni obred, mada nije bila pravoslavna crkva, u bizantskom smislu. Ne vidim nikakvog razloga histeriziranju oko krsta. Tvrtko I Kotromanić bio je hrišćanin rimokatolik i taj simbol mu nije bio stran, pa ni kroz njegovu povezanost sa Crkvom bosanskom, koja je, kako ej vidljvi iz njenih sačuvanih evanđelistara i poredaka liturgije, također koristila ovaj simbol. Prema tome, uzalud ste digli svu ovu histeriju!
Haris.ba

#71 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Haris.ba »

Bista Kralja Tvrtka sa krstom na kruni je isto ko bista MaoCeTunga sa krstom umjesto crvene petokrake na kapici.

I jedno i drugo bili bi historijski falsifikat, ali i imali danasnjo - političku upotrebnu vrijednost za određene krugove.

P.S.

To u nazivu Hrvatski dom Stjepan Kosača u principu ne mora da znači da je Stjepan Kosača Hrvat. Ali to i nije tema.
Nažalost u nas ima velikih problema kod ogromnoga broja ljudi prihvatiti nečiju vjeroispovjest (drugačiju). I dan danas. Žalosno je što je u nekim razdobljima srednjoga vijeka malo manje gledalo na nečiju vjeru nego danas.

Tema je krst na kruni (da li je bilo krsta ili ne), a ne je li neko bio katolik ili ne. To je irelevantno u cijeloj ovoj priči
Energični leptir

#72 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Energični leptir »

Bista Kralja Tvrtka sa krstom na kruni je isto ko bista MaoCeTunga sa krstom umjesto crvene petokrake na kapici.
Znači kralj Tvrtko je bio komunista. Hajde i to da čujemo! :D
black

#73 Re: BOSANSKI KRALJ SA KRSTOM NA GLAVI!!!

Post by black »

Nezbilj wrote:
Jazz_Junkie wrote: Ja ne znam kakvu ti, gospodine, povijest ucis, ali ja kao student povijest na beckom univerzitetu vrlo dobro znam da su svi bosanski vladari bili katolici. Diskusija postoji jedino oko Stjepana Ostoje za kojeg se smatra da je bio sljedbenik Crkve bosanske. A sto su li to bosanski vladari u srednjovjekovnoj bosanskoj drzavi drugo mogli biti nego krscani? Da nisu mozda bili budisti? Ako lik u Herceg-Novom dize spomenik Tvrtku po svom ukusu, koga zanima? Hoces li ga ti mozda sprijecit? I ljiljani predstavljaju stilizirani kriz, veoma cest u cijeloj srednjovjekovnoj Evropi, koji nije nikakav bosanski original nego adapcija dinastije Anjou koja je vladala Ugarskom, a svaki barem povrsno upucen covjek zna koliki je utjecaj ova zemlja imala na Bosnu. Na sjeveru Bosne se cak razvila viteska kultura po uzoru na Ugarsku, a i upotreba obiteljskih grbovnika je u Bosnu dospjela iz Ugarske. Pored toga se nijedna drzava u Evropi nije mogla legitimisati ukoliko vlastela nije prihvatila krscanstvo. To je recimo jedan od razloga za nestanak Avara u Evropi. Bosna kao mala zemlja je imala samo dva izbora: Bizant (pravoslavlje) ili Ugarska (katolicanstvo). Apsurdno je da bez obzira na izvore koje posjedujemo tvrdis da Tvrtko nije bio katolik, a jos apsurdnije da nije bio krscanin, iako mi nije jasno da li sa hriscanima mislis na krscane ili pravoslavce.
Uopce mi je smijesno da se pokrece tema o tamo nekakvom liku zbog jednog spomenika kojeg u samoj Bosni nema (ali zato ima bista El Fatihu), mada smatram da nekakvom srednjovjekovnom siledziji uopce i ne treba dizati spomenik. On ne predstavlja nikakvu relevantnost sa vecinom bh. populacije, u cemu mislim na radnicki i seljacki svijet, jer Tvrtko je simbol jednog sloja ljudi koji nema blage veze sa vama. Na krunu mu mogu ako hoce staviti dildo, sto mi je apsolutno svejedno. A vama, kojima je toliko stalo to oblika jedne obicne krune i nekakvog kralja, sto mu vi ne napravite kakav spomenik? Hajd ba, vozdra.....
Vrlo zanimljiv post koji puno govori njegovom autoru. Mislim se tebi kao đaku istorije ipak teže mogu oprostiti propusti u davanju realnih obzervacija i donošenje objektivnih zaključaka na ovu temu jer ti bi trebalo da vladaš materijom za razliku od tvog sagovornika. Tvoja nesposobnost da shvatiš poentu ove teme može se jednio objasniti tvojim ideološkom predrasudama što pokazuje i tvoja argumentacija.

Ti polaziš od pitanja zašto bi nas uopšte trebalo biti briga što neko pravi spomenik našem kralju u drugoj državi čime u startu pokazuješ nesposonost razumjevanja teme koja se jedino može objasniti tvojom emocionalnom blokadom. Reakcija u BiH na ovu vijest je savršeno prirodna i bilo bi jadno da je nema jer se radi o našoj baštini našem identitetu našoj prošlosti. Iako se spomenik gradi u drugoj državi javnost u BiH ima pravo i obavezu da učestvuje u diskusiji o načinu kako će Tvrtko biti javno portretiran a pogotovo bi to trebala biti obaveza naših akademskih krugova.

Tvrtko je bio bosanski kralj koji je proširio granice naše države na okolne zemlje i tamo pravio gradove donosio kulturu i prosperitet i trebalo bi nam biti čast da u drugoj državi prave spomenik našem kralju. Ali ta pozitivna reakcija zasjenjena je činjenicom o nebrizi o Tvrtkovom liku u našoj domovini i ja nemam nikakvih dilema kada za to najviše krivim bošnjačke vjerske i nacionalne predrasude ali i ukupne okolnosti odnosa prema istoriji u BiH. Međutim najavljeno davanje dominantne pozicije krstu u sklopu Tvrtkovog spomenika pokazuje namjeru graditelja ovog spomenika da Tvrtkovom liku doda određenu simboliku koja nije u skladu sa Tvrtkovim likom i djelom. Ovakva simbolička konstrukcija teži da Tvrtka prikaže na način koji je prilagođen ideološkim konstrukcijama a ne istorijskim činjenicama.

Tvrtko vjerovatno jeste bio nominalno katolik ali da je katoličanstvo zauzimalo značajnu ulogu u njegovom životu i djelu onda bi Tvrtko sigurno koristio simbol krsta na svom grbu, kruni, pečatu ili kovanom novcu obzirom da je ostatak Evrope u to vrijeme bi opsjednut crkvom i hrišćanskom simbolikom. Činjenica je da nije i da je umjesto krsta odnosno tamo gdje su drugi evropski vladari koristili krst Tvrtko je koristio ljiljan. Ljiljan je kraljevski heraldički znak i koristio se širom Evrope ali je njegova simbolika u Bosni posebna zbog toga što zlatni ljiljan također predstavlja stilizaciju cvijeta bosanskog ljljana. Forsiranjem ljiljana kao bosanskog simbola Tvrtko je komunicirao bosansku posebnost i svoju autonomnost kao vladara. Odsustvo krsta je pokazatelj okolnosti u kojima je Tvrtko postao kralj kao i raspoloženje i odnos prema simbolu krsta u Bosni. Krst dakle očigledno nije bio naročito popularan niti naročito pozitivno doživljavan simbol inače Tvrtko ne bi sebi mogao priuštiti da u njegovoj kraljevskoj simbolici nema krsta. Instaliranjem krsta na kip Tvrtka dakle unosi se simbolika koja nije autentična i koja namjerava oslikati Tvrtka na drugačiji način od onog istorijski adekvatnog.

I za kraj samo da ti još napomenem da u ovome nema ničega antikatoličkog niti antihrišćanskog niti probošnjačkog. Poznavati istoriju i tumačiti istorijske ličnosti i događaje zahtjeva potpuno odsustvo predrasuda i punu privrženost istini. Crnogorci ako žele praviti kip našeg kralja svaka im čast za to i ja ih podržava i skidam im kapu ali ako su već pristupili nečemu takvom onda neka to urade kako treba jer sve drugo je falsifikat.
bravo @nezbilj
Haris.ba

#74 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by Haris.ba »

Energični leptir wrote:
Znači kralj Tvrtko je bio komunista. Hajde i to da čujemo! :D
Ispravak druže, "prikriveni komunista".
essex

#75 Re: Bosanski kralj s krstom na glavi

Post by essex »

Energični leptir wrote:
Znači katolik pravoslavnog "podrijetla
Mavro Orbini je pisao da je Stjepan II bio "istočnog obreda", što se, može biti, odnosi na Crkvu Bosansku, koja je, budući proizašla iz redova monaha sv. Vasilija/Bazilija u vrijeme ćirilometodske hristijanizacije, koristila istočni obred, mada nije bila pravoslavna crkva, u bizantskom smislu. Ne vidim nikakvog razloga histeriziranju oko krsta. Tvrtko I Kotromanić bio je hrišćanin rimokatolik i taj simbol mu nije bio stran, pa ni kroz njegovu povezanost sa Crkvom bosanskom, koja je, kako ej vidljvi iz njenih sačuvanih evanđelistara i poredaka liturgije, također koristila ovaj simbol. Prema tome, uzalud ste digli svu ovu histeriju!
nisam bas siguran, cini mi se da su dobri kristijani negirali krst rijecima "kako mogu postovati nesto na cemu je nas ucitelj razapet?" (naravno, karikiram jer nemam tacan izraz nego pisem po sjecanju)...tvrtko da je sam ugradio krst na krunu niko danas nebi rijeci rekao...hajmo reci da je cak i bio rimokatolik (nesumnjam da je presao, ipak je sve to politicki povezano), ipak je imao dovoljno senzibiliteta da postuje svoju prethodnu vjeru i nestavi simbol koji je bio uvrijedljiv za njih jer bi se samo tako distancirao od svog naroda, naroda iz kojeg je potekao. znaci, taj cin, cin razumjevanja slozenosti bosanskog drustva, to je ono sto treba zastititi, to je ono sto nam i danas treba a nigdje ga na vidiku. pazi, da se razumijemo...kristijanski simboli nisu krstovi raspela, pa i na ploci kulin bana se nalaze kristijanski simboli krstova ali nigdje neces naci raspelo...a poznavajuci velikonebulatore, bas ce dimitrijevic postaviti raspelo. a i da postavi kristijanske krstove opet nije u redu jer tvrtko ni njih nije imao na kruni, upravo zbog senzibiliteta koji sam ti pomenuo...
Post Reply