PITANJE BOGU

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#51 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

zelenashica wrote:
ljubav_aha wrote:znak :?:
Da znak....ono nešto unutar mene,neki osjećaj,intuiciju....kad mi se postavi neko pitanje odgovor ću naći u samoj sebi..... ;-) .....ja vjerujem u sebe,vjerujem u ljude iznad svega......ako je to vjerovanje posljedica religije onda je logično da vjerujem i u Boga,stoga kažem da je Bog taj koji će mi poslati neki znak.......
zelenashica,imam prijateljicu,koja identicno prica kao ti

da li uvijek dobijes odgovor :?:
Murisno1

#52 Re: PITANJE BOGU

Post by Murisno1 »

Luter wrote:"Vracajuci se iz Rima (gdje je stolovao Sveti otac), Martin Luter (reformator) ce se pozaliti svom ucitelju da u Rimu ne zivi Sveti otac i zastitnik Hrista vec antihrist, ubica i pljackas. Ucitelj ce ga tjesiti "Martine Bog ima velikih problmema i on treba mudre i hrabre koji ce i Hrista i Njega spasiti". Na istu ideju ce nadoci i Hamza Orlovic, desetak godina kasnije i on ce shvatiti da Allah (Bog) nije poslao svetu knjigu (Kuran) sultanima i hodzama vec svakom covjeku i glasno ce uzviknuti: MOram li se ja mom Allahu moliti na njihovom jeziku koji ne rayumijem, glas mu se i danas cuje. (roman Luter i Orlovic, porcitan)

Danas smo u slicnoj situaciji, covjek srlja u ponor a vode ga nepismeni i polupismeni, oni sto se iza svetih knjiga kriju a ni citati ih ne znaju. I danas Bog ima problema i danas treba mudre i hrabre da ga spase o zloduha potrosackog mentaliteta. I zato sa Bogom treba komunicirati, treba ga pitati. Zasto moj Boze? Da moj, zato sto je Bog jedan ali je moj u mom srcu i srce prepoznaje bozije poruke a um ih cita.
treba komunicirati, dabome ...
a kako to da Bog ima problema? ... zar ti znas sta je "On" ... zar je "On" nešto što bi moglo imati problema ... kao čovjek?
zelenashica

#53 Re: PITANJE BOGU

Post by zelenashica »

ljubav_aha wrote:
zelenashica wrote:
ljubav_aha wrote:znak :?:
Da znak....ono nešto unutar mene,neki osjećaj,intuiciju....kad mi se postavi neko pitanje odgovor ću naći u samoj sebi..... ;-) .....ja vjerujem u sebe,vjerujem u ljude iznad svega......ako je to vjerovanje posljedica religije onda je logično da vjerujem i u Boga,stoga kažem da je Bog taj koji će mi poslati neki znak.......
zelenashica,imam prijateljicu,koja identicno prica kao ti

Uvijek...stvar je samo da li ga "pročitam"odmah ili malo kasnije,u svakom slučaju vjerujem da Bog šalje znakove,samo je do nas kako ćemo i koliko ih ozbiljno shvatiti i protumačiti ;-)

Voljela bi' popiti kafu sa tom tvojom prijateljicom,čini mi se da bi' imale štošta za popričati ;-)
Murisno1

#54 Re: PITANJE BOGU

Post by Murisno1 »

Luter wrote:Bog ima problema, kako da ne? Njegova je sramota ukoliko neko "u ime njaga" pocini toliko zla. Njegova je sramota ukoliko covjek (necovjek) izgubi mjeru pa povuce u ponor sve. Ukoliko prevareni, obespravljeni i nemocni beskonacno dozivaju upomoccc Boze a njega nema.

Nije li covjek i svorio Boga da mu pomaze i sluzi a ne da se pretvori u totem pred kojim ce nomocan klecati i traziti pomoc, koje nema???

Zasto Boze?
Vjerujes u to da je Bog izmišljotina čovjeka i čudiš se što im, ako su ga ljudi izmislili, ne pomaže?!?

Jel ti znaš šta pričaš? Koliko godina ti imaš uopšte?
Murisno1

#55 Re: PITANJE BOGU

Post by Murisno1 »

Luter wrote:Murisno1. Ja ti imam dovoljno godina, a uopste jos vise. Ti vjerujes da Bog nije izmisljotina covjeka, pa eto da ga pitamo. Naslov upravo ima taj smisao, pitanje Bogu.

Da se ne salimo, pitanje je dosta ozbiljno a kako se ljudska moc da spozna sustinu problema smanjuje, to mu i zivot postaje komplikovaniji i trazi izlaz u ideji sveznajuceg, Boga. Problem se komplicira ukoliko odgovora nema ili ga On salje a mi ga ne razumijemo, a situacija postaje bezizlazna ukoliko posumnjamo da ga uopste nema.

O sveznajuci, milostivi i jedini, nedaj mi da sumnjam bar u Tebe.
pa jel ti vjeruješ da Bog postoji?
ili vjeruješ da je Bog izmišljotina čovjeka?
ili vjeruješ u Boga koji je, po tvom mišljenju, prije svega, izmišljotina čovjeka?
tranquil

#56 Re: PITANJE BOGU

Post by tranquil »

Vares City wrote:Jel' to ti SVOG nekog PRIVATNOG pitas :-)
A zar postoji drugačiji Bog u ljudskim umovima?

Ne ulazim u pitanje postojanja jednog apsolutnog Boga, ali ako on postoji, zar percepcija Njega u svakom čovjeku nije različita, čak i ako ljudi pripadaju istoj religiji?

Bog je riječ koja se koristi u dva smisla - jedan označava svjesnu svemoćnu pojavu koja postoji ili ne postoji - to je stvar vjerovanja, i ako takav Bog postoji, ima prirodu koje vjerovatno nije svjestan niko od nas, bez obzira na to kakvim ga mi smatrali.

Drugo značenje Boga je moćna društvena pojava koja sigurno postoji i koju je, priznali to ili ne, stvorio svaki čovjek za sebe, naravno pod uticajem okoline u kojoj se razvijao, i koju shodno tome svako osjeća na različit način, i svako joj se na drugačiji način obraća. Čak i oni koji ne vjeruju u stvarno postojanje "svemoćne sile" iz prethodnog pasusa, ponekad možda imaju potrebu da komuniciraju sa "svojim privatnim Bogom" iz sopstvenih razloga - možda u pitanju nije traženje odgovora na pitanja ili apel za pomoć, možda je u pitanju oslobođenje od straha od nečijeg tuđeg "privatnog Boga", straha nametnutog u ranijem periodu života od strane neke druge osobe ili okoline.

A možda je u pitanju samo traženje odgovora na pitanja gdje je i neodgovaranje na pitanje neka vrsta odgovora?
ljubav_aha

#57 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

zelenashica wrote:
ljubav_aha wrote:
Uvijek...stvar je samo da li ga "pročitam"odmah ili malo kasnije,u svakom slučaju vjerujem da Bog šalje znakove,samo je do nas kako ćemo i koliko ih ozbiljno shvatiti i protumačiti ;-)

Voljela bi' popiti kafu sa tom tvojom prijateljicom,čini mi se da bi' imale štošta za popričati ;-)

ja i ona smo kao sestre,ali ona poludi na moje komentare :lol: no srecom dobro me poznaje ,vlro je obrazovana i ,sto je najvaznije ,razumna osoba :)

inace,ja ne razumijem kako mozete citati signale ili slicno,ali opet napravite gresku :?: svi grijesimo,zar ne :)

ja bih vas dvije rado upoznala,kamo srece da niste tako daleko /SAD/

sto se tice,inuticije,to razumijem,ali mislim da mi pokusava reci da se signali mogu drugacije "procitati" ,taj dio ne razumijem , hvala :)
travar

#58 Re: PITANJE BOGU

Post by travar »

Dear Santa, :zjev:
Murisno1

#59 Re: PITANJE BOGU

Post by Murisno1 »

Luter wrote:Bog, kako to gordo zvuci... je prije svega velika potreba covjeka... sto se vise svijet danas gusi u materijalnom izobilju to se vise treba slamsku spasa, a ona je provjereno Bog.

Da covjek do sada nije Boga izmislio danas bi sigurno, sreca i ovi ranije su bili bar toliko pametni da nam tu spasonosnu slamku spasa ostave istina i more nebrike i gluposti u kojoj se gusimo tako da nam ni ta slamka (Bog licno) sumnjam da mogu pomoci.

To je samo jedna teorija, svakako ima ih mnogo vise ranijim pitanjima i ovim sto tek dolaze, ali vazno je da pitamo Boga, ali i jedni druge: Da li smo mi ljudi od istog Boga stvoreni po njegovoj slici i prilici, ili je On (oni) stvoreni po nasoj slici i prilici, ne prilici?
hajd recimo da kontam o čemu govoriš ...

a reci mi ovo, ako se Bog nama svima obratio na ovaj ili na onaj način i ako nam je jasno objasnio koje to stvari uzrokuju udaljavanje od smisla života a koje ne i ako je prosto rekao da je na nama da se samo borimo sami sa sobom i da pokušamo ovladati emocijama i da razmišljamo smireno i čisto i da će tada biti sve OK ... šta je još potrebo uraditi ... sve ima svoj uzrok i posljedicu ..

zar to ne postoji ništa lijepo ni na nebesima ni na zemlji zbog čega bismo bili zahvalni Bogu ... zar je sve što ti primjećuješ ponor, jad i čemer ... zar to što ti vidiš ne govori nešto o samom tebi ... o tvom mentalnom stanju i stavu prema okolini?

da li vjeruješ da je i haos dio stvaranja ... zar nije veliki (razarajući) prasak uzrok i "lijepih" i "ružnih" stvari danas?

sva su rješenja u nama samima i tu ih treba i tražiti. Bez obzira koja su ti uvjerenja o Bogu ... to je istina. I problem i rješenje leži u nama ali sve dok ga tražimo van sebe bivamo zbunjeni pa onda postavljamo zbunjuća pitanja ...

znaš onu, budi promjena koju želiš vidjeti ... i tako počinješ mijenjati svijet :)
ljubav_aha

#60 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Dear Santa, :zjev:

kasnis nekoliko ljeta :mrgreen:
zelenashica

#61 Re: PITANJE BOGU

Post by zelenashica »

ljubav_aha wrote:
zelenashica wrote:
ljubav_aha wrote:

ja i ona smo kao sestre,ali ona poludi na moje komentare :lol: no srecom dobro me poznaje ,vlro je obrazovana i ,sto je najvaznije ,razumna osoba :)

inace,ja ne razumijem kako mozete citati signale ili slicno,ali opet napravite gresku :?: svi grijesimo,zar ne :)

ja bih vas dvije rado upoznala,kamo srece da niste tako daleko /SAD/

sto se tice,inuticije,to razumijem,ali mislim da mi pokusava reci da se signali mogu drugacije "procitati" ,taj dio ne razumijem , hvala :)
Da ljudi prave greške,a kakav bi to bio život ako bi samo radili ispravne stvari ;-) ....postoji ona stara poslovica:Dobri ljudi ponekad zalutaju u loše,a loši ponekad zalutaju u dobro..

Čitanje znakova je individualno,ne čitamo ih svi isto.. ;-) ...i ne bitne su same greške koje napravimo "čitanjem"bitna je spoznaja da smo ih napravili,upozorenje za neki naredni put ako već nismo u tom momentu to mogli "počitati" :wink:
Kukuruz_Barbe-q

#62 Re: PITANJE BOGU

Post by Kukuruz_Barbe-q »

Sasvim ocito je da je to sve stvorio Allah.
(H)
ljubav_aha

#63 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

zelenashica wrote:
Čitanje znakova je individualno,ne čitamo ih svi isto.. ;-) ...i ne bitne su same greške koje napravimo "čitanjem"bitna je spoznaja da smo ih napravili,upozorenje za neki naredni put ako već nismo u tom momentu to mogli "počitati" :wink:
meditacija kao akt je neophodna tokom molitve kojom se postize mir/tranqulity/ :!: :?:

ili

meditacija je molitva :!: :?:
Murisno1

#64 Re: PITANJE BOGU

Post by Murisno1 »

Luter wrote:Marks, inace moj dobar prijatlej iz stranke, je svojevremeno zapisao da je covjek izmislio zlato da bi mu sluzilo i onda je poceo da mu robuje, izmislio je Boga i sad kleci pred njim i tako dalje moze da se nabraja sa ovim danas, izmislio je TV, mobilni telefon i internet i cuci pred njima dnevno po 5-7 sati neki i mnogo vise.

I pogledaj sad taj apsurd "u ime Boga" katolicka crkva je spalila nekoliko milona zena o muskima da i ne govorimo, otomani su u istog tog Boga ili nekog svog porobili pola svijeta, porobljenima oduzimajuci duse ostavljajuci ih pred idejom Allaha da klece i sapcu i ako nista ne razmumiju, ali kad je trebalo da ih posalju da prosiruju ili brane granice carstva to su morali razumjeti... i evo nas danas nema otomana, nema turske carevine ljudi i dalje klece, sapcu i neista ne razumiju, Boze razmijes li ti ista?
izvini jarane, al ti si pobrko lonke :-)
Ljuska_u_BaklaFi

#65 Re: PITANJE BOGU

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Bozhe, zashto su u manjini ljudi, koji znaju da koriste mozak??? :D
bez_ideje

#66 Re: PITANJE BOGU

Post by bez_ideje »

ljubav_aha wrote:
zelenashica wrote:
meditacija kao akt je neophodna tokom molitve kojom se postize mir/tranqulity/ :!: :?:

ili

meditacija je molitva :!: :?:
Je li ovo tvrdnja?
Daj malo poblize ako ti nije mrsko :)
ljubav_aha

#67 Re: PITANJE BOGU

Post by ljubav_aha »

bez_ideje,postavila sam misljenja osoba-vjernika,kao i doticno misljenje,koje si potvrdila uvecanim slovima, moje prijateljice kojoj klanjanje /kao jedan od nacina obracanja Bogu,jedaa od oblika molitve/ ima smisao,za razliku od mog misljenja :)
and

#68 Re: PITANJE BOGU

Post by and »

ja bih samo da pitam zašto su sve one lopte u portugalu otišle u prečku i stativu?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69 Re: PITANJE BOGU

Post by Chmoljo »

and wrote:ja bih samo da pitam zašto su sve one lopte u portugalu otišle u prečku i stativu?
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
travar

#70 Re: PITANJE BOGU

Post by travar »

Ejh još da je religija bojanka pa da je svako farba kako mu odgovara, malo oduzmeš, malo dodaš, i eto ti savršenog mixa ljudskih želja i gluposti protkanog nečim što se nekad zvalo religija.
Šteta što to ne funkcioniše tako :wink:
zelenashica

#71 Re: PITANJE BOGU

Post by zelenashica »

travar wrote:Ejh još da je religija bojanka pa da je svako farba kako mu odgovara, malo oduzmeš, malo dodaš, i eto ti savršenog mixa ljudskih želja i gluposti protkanog nečim što se nekad zvalo religija.
Odosmo mi polako sa teme na nezaobilazno tumačenje religije :D
travar

#72 Re: PITANJE BOGU

Post by travar »

zelenashica wrote:
travar wrote:Ejh još da je religija bojanka pa da je svako farba kako mu odgovara, malo oduzmeš, malo dodaš, i eto ti savršenog mixa ljudskih želja i gluposti protkanog nečim što se nekad zvalo religija.
Ma to je odgovor Luteru (i ostalim) koji misle da je religija ono, sviđa mi se, ne sviđa mi se.
Mada mi se sviđa komparacija sa bojankom :D
zelenashica

#73 Re: PITANJE BOGU

Post by zelenashica »

travar wrote:
zelenashica wrote:
Ma to je odgovor Luteru (i ostalim) koji misle da je religija ono, sviđa mi se, ne sviđa mi se.
Mada mi se sviđa komparacija sa bojankom :D
I meni se dopada izrazito korištenje zele boje u bojankama :lol:
Ok je...samo baš mi se ne da čitati svaka tema koja od hajde da kažem normalne koncepcije dođe u fazu prepucavanja i desi se boom,ode u nepovrat.... ;-)
travar

#74 Re: PITANJE BOGU

Post by travar »

Chmokiiiii
Zelena zachatavaaaaaaaa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tranquil

#75 Re: PITANJE BOGU

Post by tranquil »

Zašto misliš da ne funkcionira tako?

Svaki čovjek, ali doslovno svaki, u svojoj glavi ima drugačiju percepciju svete knjige, bez obzira na to šta mu govorili vjeroučitelji. Dva muslimana ili dva hrišćanina koji su braća ili sestre, koji su odrasli pod istim krovom, drugačije slažu stvari u svojoj glavi. Dok jedan musliman tvrdi da je alkohol grijeh i žena mu je pokrivena, drugi se isto tako smatra muslimanom ali voli da tu i tamo cugne i žena mu hoda gologlava. Dok ne bih da ulazim u to koji od njih je u pravu, jer zaista postoje definirana pravila koja jednom od njih dvojice uručuju "žuti karton", činjenica je da se obojica smatraju muslimanima i slijede jednu knjigu i vjeruju u jednog Boga i njegove poslanike, a imaju toliko razlika u životnom stilu. Kod hrišćana isto tako. Dakle, religiju zaista ljudi tumače kako im odgovara.

Da se razumijemo, ovo nije zato što religija jeste ili nije bojanka, nego zato što su ljudi različiti i istu stvar neminovno tumače na različit način, nema u tome ništa neobično. I upravo iz ovog razloga svako ima drugačiji način obraćanja Bogu i komunikacije s njim.
Locked