Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post Reply
Shoba

#51 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Shoba »

KatarinaKosaca wrote:
Shoba wrote:ja razumijem strah Srba i BiH, i u tom svjetlu nemam nista protiv RS kao entiteta.
Da, zaista je razumljic strah Srba u BIH. Može im se ponoviti genocid, može im se ponoviti opsada Banja Luke i milioni protejranih, ubijenih i fizički i mentalno osakaćenih. Utoliko , PC predstavlja bedem protiv takve prijetnje ponovnog stradanja, a to što ona urušava jednu zemlju i sve njene građane, manje važno. :-)
BH Srbi su u drugom svjetskom ratu pravo nastradali (pogotovo B. Krajina, gdje je sve zivo u Jasenovcu zavrsilo, moja porodica je porijeklom od tamo, tako da znam situaciju) i taj strah se izmanipulisao (ucescem odredjenog broja muslimana u ustasama u WW2) i preokrenuo protiv necega totalno drugog. Kakav god bio uzrok tog straha, on je realan, ljudi ga tamo osjecaju, i to se ne moze izbrisati gumicom. Od tog straha se Dodik i odrzava na vlasti, bez straha mnogo toga ne bi bilo moguce. Vracati povjerenje tamosnjem narodu je mnogo veci prioritet nego promijeniti ustav.
essex

#52 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by essex »

Shoba wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Shoba wrote:ja razumijem strah Srba i BiH, i u tom svjetlu nemam nista protiv RS kao entiteta.
Da, zaista je razumljic strah Srba u BIH. Može im se ponoviti genocid, može im se ponoviti opsada Banja Luke i milioni protejranih, ubijenih i fizički i mentalno osakaćenih. Utoliko , PC predstavlja bedem protiv takve prijetnje ponovnog stradanja, a to što ona urušava jednu zemlju i sve njene građane, manje važno. :-)
BH Srbi su u drugom svjetskom ratu pravo nastradali (pogotovo B. Krajina, gdje je sve zivo u Jasenovcu zavrsilo, moja porodica je porijeklom od tamo, tako da znam situaciju) i taj strah se izmanipulisao (ucescem odredjenog broja muslimana u ustasama u WW2) i preokrenuo protiv necega totalno drugog. Kakav god bio uzrok tog straha, on je realan, ljudi ga tamo osjecaju, i to se ne moze izbrisati gumicom. Od tog straha se Dodik i odrzava na vlasti, bez straha mnogo toga ne bi bilo moguce. Vracati povjerenje tamosnjem narodu je mnogo veci prioritet nego promijeniti ustav.
da, i sada onaj kojega je strah taj svoj strah lijeci genocidom i bas taj genocid ce mu odagnati strah...ili je bas obrnuto, tek sada treba da se zamisle sta bi trebao biti strah...
vidis, nisam iz osvetnickih krajeva, ali put kojim su posli sigurno nemoze izaci na dobro...sta sada ako bosnjaci i hrvati ugrade "svoj strah" i onako, zbog razumljivosti toga straha pokolju nevine ljude? pusti ba demagogije...promjenom ustava, ustavri moderniziranje Ustava R BiH koji je i garantovao jednakost na cijelom teritoriju drzave i koji bi tom modernizacijom samo pojacao tu jednakost je i put vracanja povjerenja a ne izbacivati opravdanja za genocide, i one sto su se desili i oni koji mogu da se dese po istom kljucu.
and

#53 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by and »

Shoba wrote:
KatarinaKosaca wrote:
nakon svega što su preživjeli počiniti takve zločine nad komšijama sa kojima si do juče živio?prioritet je tim ljudima vratiti pamet i obraz.
dodik se održava na vlasti time što ometa funcionisanje države i njen napredak.ima mehanizme i sad nešto uništavati i nije neka mudrost.mudrost je nešto stvoriti i napredovati.
srbija se ponaša kao nekad velika raja kad pošalju malog u kafanu da zakuha.neko zaključo malog u kafani i sad mali gleda kroz prozor,boji se degeneka.a kafanu polupao 8-)
Kopenhagen

#54 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Kopenhagen »

Da, zaista je razumljic strah Srba u BIH. Može im se ponoviti genocid, može im se ponoviti opsada Banja Luke i milioni protejranih, ubijenih i fizički i mentalno osakaćenih. Utoliko , PC predstavlja bedem protiv takve prijetnje ponovnog stradanja, a to što ona urušava jednu zemlju i sve njene građane, manje važno. :-)[/quote]
BH Srbi su u drugom svjetskom ratu pravo nastradali (pogotovo B. Krajina, gdje je sve zivo u Jasenovcu zavrsilo, moja porodica je porijeklom od tamo, tako da znam situaciju) i taj strah se izmanipulisao (ucescem odredjenog broja muslimana u ustasama u WW2) i preokrenuo protiv necega totalno drugog. Kakav god bio uzrok tog straha, on je realan, ljudi ga tamo osjecaju, i to se ne moze izbrisati gumicom. Od tog straha se Dodik i odrzava na vlasti, bez straha mnogo toga ne bi bilo moguce. Vracati povjerenje tamosnjem narodu je mnogo veci prioritet nego promijeniti ustav.[/quote]

nakon svega što su preživjeli počiniti takve zločine nad komšijama sa kojima si do juče živio?prioritet je tim ljudima vratiti pamet i obraz.
dodik se održava na vlasti time što ometa funcionisanje države i njen napredak.ima mehanizme i sad nešto uništavati i nije neka mudrost.mudrost je nešto stvoriti i napredovati.
srbija se ponaša kao nekad velika raja kad pošalju malog u kafanu da zakuha.neko zaključo malog u kafani i sad mali gleda kroz prozor,boji se degeneka.a kafanu polupao 8-)[/quote]"Nema malog ko izlupati " 8)
Shoba

#55 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Shoba »

essex wrote:
Shoba wrote:
KatarinaKosaca wrote:
da, i sada onaj kojega je strah taj svoj strah lijeci genocidom i bas taj genocid ce mu odagnati strah...ili je bas obrnuto, tek sada treba da se zamisle sta bi trebao biti strah...
vidis, nisam iz osvetnickih krajeva, ali put kojim su posli sigurno nemoze izaci na dobro...sta sada ako bosnjaci i hrvati ugrade "svoj strah" i onako, zbog razumljivosti toga straha pokolju nevine ljude? pusti ba demagogije...promjenom ustava, ustavri moderniziranje Ustava R BiH koji je i garantovao jednakost na cijelom teritoriju drzave i koji bi tom modernizacijom samo pojacao tu jednakost je i put vracanja povjerenja a ne izbacivati opravdanja za genocide, i one sto su se desili i oni koji mogu da se dese po istom kljucu.
Kao sto sam spomenuo, strah je glavno oruzje manipulacije. Manipulacija Srbije RS-om i BiH nije prestala i traje i dalje. Opet, BH Srbi znaju da im se sprema isto kao i RSK (traktorisanje) i niko im ne moze garantovati da do toga nece doci (osim Srbije, kvaka 22). Bilo bi dobro kada bi garancije za opstanak Srba u BiH dolazile iz Sarajeva, za promjenu, a to nikome ne pada na pamet.

Odnos Srbije prema RS je kao dilera i narkomana. RS je definitivni ovisnik o Srbijanskoj politickoj "drogi". Naravno, pacijent bi mogao bez droge, ali prvo treba odsjeci pacijenta od snabdjevaca.
essex

#56 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by essex »

Shoba wrote:
essex wrote:
Shoba wrote: BH Srbi su u drugom svjetskom ratu pravo nastradali (pogotovo B. Krajina, gdje je sve zivo u Jasenovcu zavrsilo, moja porodica je porijeklom od tamo, tako da znam situaciju) i taj strah se izmanipulisao (ucescem odredjenog broja muslimana u ustasama u WW2) i preokrenuo protiv necega totalno drugog. Kakav god bio uzrok tog straha, on je realan, ljudi ga tamo osjecaju, i to se ne moze izbrisati gumicom. Od tog straha se Dodik i odrzava na vlasti, bez straha mnogo toga ne bi bilo moguce. Vracati povjerenje tamosnjem narodu je mnogo veci prioritet nego promijeniti ustav.
Kao sto sam spomenuo, strah je glavno oruzje manipulacije. Manipulacija Srbije RS-om i BiH nije prestala i traje i dalje. Opet, BH Srbi znaju da im se sprema isto kao i RSK (traktorisanje) i niko im ne moze garantovati da do toga nece doci (osim Srbije, kvaka 22). Bilo bi dobro kada bi garancije za opstanak Srba u BiH dolazile iz Sarajeva, za promjenu, a to nikome ne pada na pamet.

Odnos Srbije prema RS je kao dilera i narkomana. RS je definitivni ovisnik o Srbijanskoj politickoj "drogi". Naravno, pacijent bi mogao bez droge, ali prvo treba odsjeci pacijenta od snabdjevaca.
ko god s bavio sa problemom ovisnika zna da mu se nemoze pomoci dok on sam ne skonta u glavi da mu je pomoc potrebna...traziti garancije a ostati pri politici realiteta? razmisli malo...srbi sami stvaraju svoju buducnost, kao i svaki drugi narod u R BiH, to je istina...problem je samo put kojim ce poci i koji ce ih odvesti tamo gdje zele. naravno, taj put iskljucuje bilokakvu teritorijalnu iskljucivost na prostorima R BiH, a kamoli odvajnje. bh srbi neznaju nista nego im opet onaj strah koji im je nametnut od strane velikosrpskog programa i projekta se namece kroz "predstavnike naroda" i gura ih od svoje domovine, R BiH. ako uspiju prevladati strah koji im se namece stvarat cemo svi zajednicku buducnost, ako odluce da (opet) usvoje strah kao politiku, taj strah ce ih opet odvesti stazama koji mnogi od njih ne zele da idu. garancija u zivotu nema, samo dobra volja...
Shoba

#57 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Shoba »

essex wrote:
Shoba wrote:
essex wrote:

ko god s bavio sa problemom ovisnika zna da mu se nemoze pomoci dok on sam ne skonta u glavi da mu je pomoc potrebna...traziti garancije a ostati pri politici realiteta? razmisli malo...srbi sami stvaraju svoju buducnost, kao i svaki drugi narod u R BiH, to je istina...problem je samo put kojim ce poci i koji ce ih odvesti tamo gdje zele. naravno, taj put iskljucuje bilokakvu teritorijalnu iskljucivost na prostorima R BiH, a kamoli odvajnje. bh srbi neznaju nista nego im opet onaj strah koji im je nametnut od strane velikosrpskog programa i projekta se namece kroz "predstavnike naroda" i gura ih od svoje domovine, R BiH. ako uspiju prevladati strah koji im se namece stvarat cemo svi zajednicku buducnost, ako odluce da (opet) usvoje strah kao politiku, taj strah ce ih opet odvesti stazama koji mnogi od njih ne zele da idu. garancija u zivotu nema, samo dobra volja...
moja teorija je da dilera treba lijeciti a ne narkomana.

da je kojim slucajem Srbija porazena od NATO 1999 i da su okupacione snage umarsirale u BG, danas bi i BiH bila OK. to se nazalost nije desilo. Elem, imamo sta imamo. Srbija je definitivno mnogo jaca zemlja nego sto se predpostavlja, Srbija ima jake obavjestajne resurse, tradicionalne saveznike, dok BiH nema nikoga i nista. U takvoj klimi je nemoguce graditi drzavu.
dallton

#58 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by dallton »

...........................
Last edited by dr.gog on 25/12/2009 17:57, edited 1 time in total.
Reason: kršenje pravila foruma
essex

#59 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by essex »

Shoba wrote:
essex wrote:
Shoba wrote:

moja teorija je da dilera treba lijeciti a ne narkomana.

da je kojim slucajem Srbija porazena od NATO 1999 i da su okupacione snage umarsirale u BG, danas bi i BiH bila OK. to se nazalost nije desilo. Elem, imamo sta imamo. Srbija je definitivno mnogo jaca zemlja nego sto se predpostavlja, Srbija ima jake obavjestajne resurse, tradicionalne saveznike, dok BiH nema nikoga i nista. U takvoj klimi je nemoguce graditi drzavu.
? ti uslovljavas stanje jedne zemlje situacijom u drugoj...shoba, cime vas hrane? koja suplja, ovo treba prebaciti na onaj topik "moj zet ukrstio muhu i lubenicu"...
drugo, diler nije ni bolestan zasto bi neko njega lijecio? on na bolestima drugih jako dobro zivi...huh, nije ni cudo sto si stavio djevdjir na glavu :mrgreen:
1gorstak

#60 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by 1gorstak »

essex wrote:? ti uslovljavas stanje jedne zemlje situacijom u drugoj...shoba, cime vas hrane? koja suplja, ovo treba prebaciti na onaj topik "moj zet ukrstio muhu i lubenicu"...
Koga to "vas" ? Vampir cetnicki su probudili operativci iz Beograda, oni ga jos uvijek hrane i sa njima treba razgovarati ako je nekom cilj da se (bez rata) reši „taj problem s Dodikom“
kiky

#61 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by kiky »

srba je strah onog što su uradili ...
nikola_šop

#62 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by nikola_šop »

-1987. u New Yorku se upoznaju Milošević i Holbruk
-napadi JNA na hrvatsku započinje 5 dana nakon dolaska Bakera u Beograd
-Izetbegović povuče potpis na Kutiljerov plan nakon razgovora sa Zimermanom, i onda počinje rat
-masakr u Srebrenici nakon što je NATO odlučio ne bombardirati srpske položaje
-NATO bombardira srpske položaje u BiH , nakon toga stopira oslobođenje Banja luke i Zapad kreira dogovor u Daytonu
-NATO bombardira Srbiju
-NATO postavlja bazu na Kosovu
-15 g. nakon rata u BIH isto stanje, OHR je još tu

ko pravi kaos na balkanu?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#63 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by KatarinaKosaca »

nikola_šop wrote:-1987. u New Yorku se upoznaju Milošević i Holbruk
-Izetbegović povuče potpis na Kutiljerov plan nakon razgovora sa Zimermanom, i onda počinje rat
-NATO bombardira srpske položaje u BiH , nakon toga stopira oslobođenje Banja luke i Zapad kreira dogovor u Daytonu
-NATO bombardira Srbiju

Srbi
dallton

#64 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by dallton »

nemoj zezati katarina ja cijelo vrijeme mislio amerikanci, a ti me sad razuvjeri
:D
nikola_šop

#65 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by nikola_šop »

KatarinaKosaca wrote:
nikola_šop wrote:-1987. u New Yorku se upoznaju Milošević i Holbruk
-NATO bombardira Srbiju

Srbi
da,srbi,posebno na kosovu sada :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#66 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by KatarinaKosaca »

U naslovu stoji BIH, a ne Kosovo. Ali, nema veze, Ameri su počeli i na KOsovu, kad su rekli niko ne sme da vas bije.
Već kad smo kod Kosova. 1999 nisam bila u BIH. U Europskoj zemlji u kojoj sam bila su novinari jedne privatne tv išli da izvještavaju. Tad su snimili film o deportaciji neSrba trpanjem u vagone. Izjavili su, tad, da je scena bila identična kao iz filma Šindlerova lista. Naravno, uhitili su ih (Ameri, bezbel :D ), malo tukli u hotelu Priština i nekako je Španska vlada uspjela da ih vrati. SVe sa filmom. I svi su se složili da su to sve Ameri zakuhali, naravno :-)
dallton

#68 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by dallton »

jesu ti ovi izvori informacija i razmisljanja :roll:
1gorstak

#69 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by 1gorstak »

nikola_šop wrote:ko pravi kaos na balkanu?
http://en.wikipedia.org/wiki/Karadjordjevo_agreement
nikola_šop

#70 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by nikola_šop »

1gorstak wrote:
nikola_šop wrote:ko pravi kaos na balkanu?
http://en.wikipedia.org/wiki/Karadjordjevo_agreement
:lol: :lol: :lol:

daješ mi kao prvo wikipediu,kao 'strašn' relevantan izvor,a kao drugo ja za Tuđmana i Miloševića mislim da su obične marionete Zapada.

evo ti nešto<:

http://www.vjesnik.hr/Pdf/2003%5C07%5C19%5C03A3.PDF
dallton

#71 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by dallton »

evo ga jos bolji izvor zagrebacki vjesnik...
nikola_šop

#72 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by nikola_šop »

dallton wrote:
jesu ti ovi izvori informacija i razmisljanja :roll:
ne, sam sam prvo shvatio uzrok zla na balkanu,ovo je samo potvrda.
ja kao Hrvat sam bio u Beogradu nedavno i oči su mi se otvorile.
mi 'jugoslaveni' pričamo skoro istim jezikom,sličan mentalitet, izgled.bio sam u europi i vidio razliku između naroda.
tako slični a tako se mrzimo.šta je razlog?jednostavno sam pokušao naći uzrok i našao zlo u sukobu između SAD-a i Rusije
nikola_šop

#73 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by nikola_šop »

dallton wrote:evo ga jos bolji izvor zagrebacki vjesnik...
smiješan si.izvor nije vjesnik,vjesnik je medij,izvor je mišljenje biskupa Komarice
osa

#74 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by osa »

nikola_šop wrote:
dallton wrote:evo ga jos bolji izvor zagrebacki vjesnik...
smiješan si.izvor nije vjesnik,vjesnik je medij,izvor je mišljenje biskupa Komarice
nije to za njega relevantno, hajde da je izvor tamo neki glumac iz naše stranke ili kakav tamburaš koji pjeva sevdalinke, ali biskup....
1gorstak

#75 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by 1gorstak »

nikola_šop wrote:tako slični a tako se mrzimo.šta je razlog?jednostavno sam pokušao naći uzrok i našao zlo u sukobu između SAD-a i Rusije
Ja nikog ne mrzim, Srbi su castan i posten narod a BiH je drzava tri ravnopravna naroda, znaci i srpska. Beograd jeste izvrsio agresiju na BiH i znacajan se dio bosanskohercegovackh Srba jeste pobunio protiv vlade u Sarajevu, ali to sto imam jasan stav ne znaci da mrzim nekog zato sto je Srbin. Ucesce u VRS je amnestirano, ratnim zlocinima treba da se pozabave sudovi u Hagu i Sarajevu i to je to. Idemo dalje, ka jacoj i ljepsoj BiH.
Post Reply