Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Petit_Beurre wrote:Ma šta su preopterećeni. Prosječno znanje jednog srednjoškolca je ravno nuli, i to nije kriv samo nastavni plan i program i profesori nego i on sam. U to sam se uvjerio x puta i niko me ne može ubjediti da su preopterećeni. Ja sam rijetko kad sjeo i učio, da ne govorim redovno. Što pohvatam na času to mi je bilo dovoljno za 4.5 i uvijek sam bio odličan.
Roditelji - šibu u ruke neka djeca uče da se ne brukamo po svijetu
Ovo tvoje "da se ne brukamo po svijetu" moram komentarisati na slijedeci nacin:
- koliko od nas je u skoli vidjelo ovo:
Lista je ogromna i mogao bih navesti jos stotine artikala.
Moj odgovor: NISTA OD OVOGA nisam imao priliku vidjeti u osnovnoj i srednjoj skoli. Generacija '82. A vi?
vendetta87 wrote:Sad malo na temu
Ma ko je ba preopterećen? Ma čega ba?!
Za osnovnu se slažem.18 predmeta u 8. razredu nije malo, ali vala srednja je rahatluk samo takav.
gdje ides tj. gdje si isao u srednju da je rahatluk, vala, daleko od toga ja sam u prvom polugodistu prvog razreda srednje meni se cini ucila vise nego za 8 godina osnovne
eki teže?
Idem u 2. , ali fakat nemam problema.Učim kad osjetim da se nakupilo dana od prošlog odgovaranja.Nije sad da se ja hvalim kako ne učim ili nešto ali su stvari,bar u mom slučaju, puno opuštenije nego u osnovnoj.Doduše jest malo matiš zaheban al prolazi se
Petit_Beurre wrote:Ma šta su preopterećeni. Prosječno znanje jednog srednjoškolca je ravno nuli, i to nije kriv samo nastavni plan i program i profesori nego i on sam. U to sam se uvjerio x puta i niko me ne može ubjediti da su preopterećeni. Ja sam rijetko kad sjeo i učio, da ne govorim redovno. Što pohvatam na času to mi je bilo dovoljno za 4.5 i uvijek sam bio odličan.
Roditelji - šibu u ruke neka djeca uče da se ne brukamo po svijetu
Ovo tvoje "da se ne brukamo po svijetu" moram komentarisati na slijedeci nacin:
- koliko od nas je u skoli vidjelo ovo:
Lista je ogromna i mogao bih navesti jos stotine artikala.
Moj odgovor: NISTA OD OVOGA nisam imao priliku vidjeti u osnovnoj i srednjoj skoli. Generacija '82. A vi?
Posljednja generacija onih koji se mogu nazvati ucenicima u ovoj zemlji zapamtila je pionirsku zakletvu. S pionirskom zakletvom nestali su i ucenici.
Ljudi moji o kakvom vi opterecenju govorite? Ova djeca uce pet puta manje nego sto su ucila djeca prije rata i doslovno su sa znanjem mnogo klasa ispod nego njihovi vrsnjaci prije 20 godina. To je zalosna cinjenica da smo tako stagnirali u skolstvu, a za to je krivo drustvo, porodica i samo skolstvo. Djaci nisu krivi i tu ih ne treba kriviti. Tu se ide linijom manjeg otpora kao i svi djaci i to je to.
Cuj ucenici nam optereceni. Nisu oni optereceni nego nemaju radnih navika ama bas nikakvih jer im te radne navike nisu stvorene ni kuci ni u skoli i jer drustvo ne stimulise rad i radne navike, a onda jednom takvom uceniku koji nema radne navike je sve opterecenje ili uceniku koji nije napisao cestit sastav u skoli mora predstavljat opterecenje da napise 20 prostoprosirenih recenica i ja sam siguran da njemu za to treba dosta vremena, a iz jednostavnog razloga, jer su im zakrzljali mozgovi od pravljenja silnih panoa, od toga da im mame pisu sastave, da kupe lektire sa interneta, da u zivotu nisu pogledali emisiju obrazovnog karaktera, da im niko i nicim ne stimulise razvoj mentalnih sposobnosti. Kad to uzmemo u obzir naravno da su optereceni, ali ne zato sto oni svojim uzrastom to ne bi mogli podnijeti, nego zato sto nisu navikli raditi i sto nisu dozivili mentalni razvoj u pravom smjeru u skladu sa svojim godinama. Tu lezi problem. Nisu oni optereceni necim sto ne mogu podnijet, nego su optereceni glupostima i stimulisanjem nerada koji stimulise drustvo u cjelini, a onda kad rad dodje na red, makar i minimalni to im predstavlja nepremostivu intelektualnu prepreku, jer jednostavno nemaju naviku. nekad se u skolama moglo kupiti 2-3 vrste djecijih casopisa zabavno-naucnog karaktera. ne znam da je ijedan prezivio osim vesele sveske, a i nju sam slabo vidio zadnjih godina.
Ne ucimo djecu da rade i onda je sve problem, onda je opterecenje sve sto dodje u gradivu, onda je sve tesko i nepremostivo. Tu nam lezi ta fora preopterecenja i uz sve to dobili smo brdo psihologa i kvazistrucnjacka koji nam odredjuju koliko je u pet deka dijetetu mjera da nauci danas i to je obicno mnogo manje nego sto su to djeca radila prije, a uz to sve su se stizala i igrati i biti kreativna i slicno. Nasu djecu danas niko i nista ne potice na razmisljanje i samostalno djelovanje i totalno su nesnalazljivi i generalno nesposobni za svoje godine. Udjite u bilo koji osmi osnovne danas i izvedite komplet musku ekipu iz razreda i dajte im zadatak da naprave luk i strijelu. Evo glava ako ijedan bude znao to da uradi, a prije nije bilo djecaka koji to nije znao napraviti. Isto je i sa drugim stvarima. Ni prije rata skate board (mi ga zvali ski rol) nije bio nesto skup, ali je fora bila napraviti ga sam. Lijepo uzmes pilu, dasku, rojsle, rastavis, podmazes i pravis sam i dajes mu oblik kakav hoces, graviras po dasci sta hoces i slicno. Danas bi se maturanti oko toga o jadu zabavili, a mi smo to radili sa 10 godina. Zene mogu ispricati dosta slicnih prica sta su one radile. Nije stvar u tome sto je neko napravio ski rol, nego je stvar u tome sto smo mi bili poticani da budemo kreativni i da se snalazimo. Danas moderni tata ode i kupi luk i strijelu ili ski rol (koji se vise nema gdje vozit). I onda je to moglo i nije bilo ni skupo, ali nije to bio smisao.
E tu lezi preopterecenje nase djece. Oni jednostavno nit su navikli da razmisljaju, nit ih ko potice na to, niti se to cijeni i istice kao vrijednost, a niti im ko kaze da je rad stvorio covjeka, a nekad smo pjevali "Da nam zivi, zivi rad".
Onda je logicna posljedica to da nam djeca ne mogu zapamtiti nista, jer jednostavno mozak se mora trenirati, a oni ga ne upotrebljavaju uopste, a djeca su tu najmanje kriva ili nisu nikako, jer djeca ce se ponasati onako kako im drustvo servira ponasanje kao normu.
Ima slicna tema gdje se mama zali na uciteljicu i sto se sastav ne moze sastaviti kuci i bla bla. Eto tu je problem. Nije u dijetetu problem, nego u mami i onda dalje redom.
Bolje da dijete pise sastav samo i dobije 1, nego da ga napise mama i dobije 5. Nazalost to danas mnogi ne vide.
Evo u 4 ujutro pravim pauzu (dakle, o spavanju i ne razmisljam barem do 6 sati) i da pricam opreopterecenju.
Srednja skola obdaniste naspram fakulteta (iako je ta moja srednja vazila za jednu od najtezih u gradu, onda mogu misliti kakve su ostale).
Kafa posliej predavanja ???????????????????? Skoro pa nepoznat pojam
Izlasci ????????????????? Jednom sedmicno
Gledanje serija i ostalih nekih reality programa????????????????? Ma nikako
Ova bolonja je čudo. Nikad covjek da se odmori. Pet predmeta po semestru, 10 parcijalnih ispita, iz svakog predmeta se sabiraju bodovi, a prilicno ih je tesko prikupiti.
Ti ispiti su u razmaku mjesec, mjesec i po dana.
Neki predmeti se vjezbaju svaki dan, ali ovi teoretski slome covjeka. Recimo 8 poglavlja (sad za ovaj ispit u srijedu. Svako poglavlje oko 30 stranica, sto znaci da je to nekih 250 stranica. 3 predmeta takva. U jednom predmetu oko 50 grafikona i nekih 15 formula (ako izuzmemo zadatke koji se moraju vjezbati) , milion i jedan zakon, pa ako se mijenjaju trazi po praktikumima i jos nekim knjizurinama. Ali hajde sve ce se to nekako spremiti uz Božiju pomoć
SAMO SE PITAM KAKO DAN TRAJE SAMO 24 SATA???????????? DA TRAJE BAREM 48 SATI, USPJELA BIH DA ODSPAVAM NEKIH 10 SATI, 30 BIH ISKORISTILA ZA UCENJE (DA BAREM DOBIJEM 9 A NE DA MI BUDU 7 I 8 ZBOG NEDOSTATKA VREMENA), 3 BIH ISKORISTILA DA PROVEDEM S PORODICOM, NE SJECAM SE KAD SAM RUCALA S NJIMA, I OVIH 5 DA IZADJEM DA VIDIM KAKVO JE VRIJEME VANI.
I JOS DA NEKE KORISTI IMA COVJEK OD OVE 3 GODINE......NEGO SKORO PA NISTA....DOSTA OD MENE....PAUZA SE BLIZI KRAJU.......POZZ
Ja idem u IV razred prirodno-matematičke gimnazije ,i stvarno ima dana kad ne znam šta ću prije.Svake druge sedmice kontrolni iz matematike + 2 pismene, fizika 3 časa sedmično ,biologija ,hemija isto.Profesori u mojoj školi su jako zahtjevni tako se baš treba potruditi za odličan uspjeh.Primjer prof. matematike obori 12 učenika na polugodištu (nisam među njima ),ali znate u čemu je stvar?U tome da njegove dvice bez problema upišu tehničke fakultete.Što se tiče ove opreme ,većinu ovog sam vidjela.Na biologiji ,radili seciranja ,pravili presjeke ,gledali pod mikroskopom.Iz fizike isto radimo eksperimente.Naglasak je na prirodnim naukama,koje volim tako da mi nije teško.Jednostavno nije istina da smo SVI nezainteresovani ,i da nećemo ništa.Ali ,nažalost jeste istina da učimo mnogo bespotrebnih stvari.Imam 3 časa filozofije sedmično ,a niti jednog časa Informatike.To mi najteže pada,jer lijepo je što znam sve o Sokratu ,Aristotelu,ali kad će mi to realno u životu trebati??Možda na Milijunašu..
Sjecam se kada sam ja isla u osnovnu. Gradivo je bilo jednostavno preopsirno, neprimjereno uzrastu djece, lose predstavljeno i nadasve dosadno, osim u pojedinim slucajevima. Cak su uspijevali "unistiti" takve predmete poput likovnog i muzickog prevelikim teoretiziranjem. O ostalim predmetima da i ne govorim: sjecam se da sam znala plakati jer vise nisam mogla, a uvijek sam bila medju najboljim ucenicima i uvijek sam redovno ucila. Nastavnici su trazili previse od ucenika, dijelom zbog takovg plana i programa, a dijelom i zbog vlastite nesposobnosti da dijeci usade znanje na djelotvoran nacin. Jer ucenje koje je prisilno i koje nije potaknuto interesom ima negativan ucinak. Mislim da su nesposobni nastavnici unistili generacije inteligentih mladih ljudi, zauvijek ogadivsi im ucenje, bilo kakvo, citanje, knjige, obrazovanje. Da ne govorim o forsiranju i nagradjivanju ucenja " na pamet ", konkurencije u razredima, pohvaljivanja malih povladjivaca koji nisu htjeli ili nisu smijeli postavljati inteligentna pitanja, da sumnjaju i da se suprotstavljaju glupostima kojima su nas kljukali- Ovako je bilo i u BL, ali i u Zagrebu. Srednju sam zavrsila u Njemackoj gdje su imali nesto kreativniji pristup poducavanju, ali gdje sam takodjer nailazila na gore spomenute probleme. Sjecam se dea su njemacki profesori bili dosta iznenadjeni kolicinom znanja djece iz bivse Jugoslavije-znanja koje je bilo impresivno, ali u velikom broju slucajeva beskorisno jer, kako sam rekla, nije bilo primjereno uzrastu, cije je usvajanje zbog toga bilo kompliciranije.
Zato mislim da su i ucenici i studenti ( jer su i fakulteti neorganizirani, na nivou srednjih skola, nekreativni i dosadni, cast izuzecima ) preoptereceni i fizicki i mentalno i emocionalno. Teorijsko ucenje im oduzima previse vremena, a takvo ucenje je neefikasno i tako steceno znanje se zadrzava vecinom samo do i za vrijeme ispita. Prakticno ucenje-kroz igru, izucavanje, razmisljanje, kreativnost kod nas se, generalno gledajuci, zanemaruje ili se cak i osudjuje kao besmislica i gubljenje vremena. Ne znam zasto je to tako, mozda zbog nesposobnosti, mozda zbog nedostatka osjecajnosti sta je vazno ili ne. U svakom slucaju je zalosno jer bitan je kvalitet znanja, a ne prazna kolicina.
Zaista se pitam odakle nekom pravo da mladim ljudima oduzimaju toliko vremena, da ih zarobe i, ne neki nacin, drze kao taoce, ucjenjujuci ih njihovom buducnosti-ukoliko se ne pomire s mucenjem.
ladyblue18 wrote:
Vendetta bas ti zavidim, ja sam zavrsila drugu a nisam haman dizala glavu iznad knjige. I rijetko ko jest...
Ti si haman nakav endem.
Hahaha endem Ma bjaži.
Kako nisi.Pa sve je normala.Samo je pred kontrolni iz matematike kriza, ali ostale stvari stvarno nikad nemam problema
ladyblue18 wrote:
Vendetta bas ti zavidim, ja sam zavrsila drugu a nisam haman dizala glavu iznad knjige. I rijetko ko jest...
Ti si haman nakav endem.
Hahaha endem Ma bjaži.
Kako nisi.Pa sve je normala.Samo je pred kontrolni iz matematike kriza, ali ostale stvari stvarno nikad nemam problema
Blago se tebi onda.
Matematika je uvijek bila kriza, narocito kada ti Emira predaje i svaki cas si kandidat za odstrjel, tako da nema "samo pred kontrolni".
Kod Zare svaki cas si kandidat.
Ne kazem da se svaki dan morao svaki predmet uciti, ali se moralo dobro sjesti i zagrijati stolica za vecinu predmeta.
Iskreno,u osnovnoj nisam doslovno skolske knjige otvorila, prolazila odlicnim
izvlacilo me sto sam na svoju ruku svasta citala i svasta me zanimalo.....,jedino mozda biologija mi je bila zanimljiva,jos se sjecam lekcije o plucima
U srednjoj,kapmanjac teski.....doduse opet nisam nista ucila,sem matematike iz koje sam imala 2,naredam 3 keca i onda sjednem dan-dva i dobijem 4 na kontolnom i tako redovno,vecina ostalih predmeta (koje nisam ucila)-odlican (5)
Doktorirala prepisivacku skolu i presipanje iz supljeg u prazno......
prolazila vrlodobrim-odlicnim ( zavisno,ako odluce da ce mi dignut vladanje sa keca,onda se i prof mat.smiluje da mi da 3 ,pa ima za odlicnog )
Sad na faxu,opet kampanjac teski,prva u roku......druga dobro ide(samo nek nastavi ovako i bit ce u roku )
Jesu li preoptereceni,ne znam,ako odluce da sve uce i prisustvuju svim casovima -onda valjda jesu........