Ajvar

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
suncica24

#51 Re: Ajvar

Post by suncica24 »

Nas jeste cetvero, ali mislim da je cetrdeset kila ajvara malo...previse za pojest u samo dva mjeseca :D

A priznajem da sam ja najveci ovisnik u grupi, doruckujem krisku ajvara, na poslu imam teglu ajvara, rucam sarmu sa malo ajvara, veceram sir i ajvar... i onda dodjem u goste, i pored svega ponudjenog, ja opet po ajvaru :roll:

Treca ljubav, uz tresanje, cokoladu, i kestenje za kraj :)
arzuhal

#52 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

Loulou wrote:"Pala" je degustacija Baš Ajvera :D

Apsolutno najsličniji domaćem ajvaru (do sada mi je to bio Vegafruitov). Dovoljno je otvoriti teglu i osjetiti miris da znate o čemu ljudi ovdje pričaju kad spominju Baš Ajver... :thumbup:
Meni je, međutim, malo pregust i...nekako silan... ne mogu zamislit' da bih mogla pola tegle odjednom pojesti. Ili jesti za svaki obrok. A, nije da nisam poguzija :D :D
Hvala formašima i forumašicama koji su ovu informaciju podijelili/e s nama. :sax:
E, onda uradiš ko ja :D Obzirom da imam svakakvih ajvara u frigidariumu, uzmem danas kašiku Vitaminkinog ajvara (ljuti) i kašiku Baš Ajvera. Zrno soli dodam (jer su mi oba nedovoljno slana, možda blagodareći pušenju) i izmješam...
I dobijem ukus ajavara koji ti ni Star Trek replikatori ne bi znali napravit :lol:
Odsad tu varijantu udaram.
callmethebreeeze

#53 Re: Ajvar

Post by callmethebreeeze »

ja sam danas kupio ovaj, makedonski:

Image
odlican je, iako nije dovoljno ljut.

a prije ovoga najbolji kupovni je bio vitaminkin :D
chuchumbamayumbe

#54 Re: Ajvar

Post by chuchumbamayumbe »

Sjoooo....tegla ajvara, frtalj cvaraka, frisak domaci hljeb...
Skoro pa bolje od sexa!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#55 Re: Ajvar

Post by Toto »

chuchumbamayumbe wrote:Sjoooo....tegla ajvara, frtalj cvaraka, frisak domaci hljeb...
Skoro pa bolje od sexa!
Trebo si samo jos koju cesnu bjelog luka za predigru...
Loulou

#56 Re: Ajvar

Post by Loulou »

arzuhal wrote:E, onda uradiš ko ja :D Obzirom da imam svakakvih ajvara u frigidariumu, uzmem danas kašiku Vitaminkinog ajvara (ljuti) i kašiku Baš Ajvera. Zrno soli dodam (jer su mi oba nedovoljno slana, možda blagodareći pušenju) i izmješam...
I dobijem ukus ajavara koji ti ni Star Trek replikatori ne bi znali napravit :lol:
Star Trek replikatori... :lol: :lol: :lol:

Ma, ja mislim da je sreća (u nesreći) da je tako silan, pa ga ne mogu puno pojesti. :D Bolje da je ne probavam replikatorske varijante, da se bezze ne dovodim u iskušenje... :D

Inače volim manje slanu hranu (i gotovo neslano mi ne smeta), ali sam namjeravala napravit' "mučku kombinaciju" Ajvera i sira (tipa vlašićkog); mislim da sam to već jela. Al' sam mislila prethodno sir duže držat' u vodi, da izvuče sol... Moglo bi bit' dobro, a?
arzuhal

#57 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

Loulou wrote:
arzuhal wrote:E, onda uradiš ko ja :D Obzirom da imam svakakvih ajvara u frigidariumu, uzmem danas kašiku Vitaminkinog ajvara (ljuti) i kašiku Baš Ajvera. Zrno soli dodam (jer su mi oba nedovoljno slana, možda blagodareći pušenju) i izmješam...
Star Trek replikatori... :lol: :lol: :lol:

Ma, ja mislim da je sreća (u nesreći) da je tako silan, pa ga ne mogu puno pojesti. :D Bolje da je ne probavam replikatorske varijante, da se bezze ne dovodim u iskušenje... :D

Inače volim manje slanu hranu (i gotovo neslano mi ne smeta), ali sam namjeravala napravit' "mučku kombinaciju" Ajvera i sira (tipa vlašićkog); mislim da sam to već jela. Al' sam mislila prethodno sir duže držat' u vodi, da izvuče sol... Moglo bi bit' dobro, a?
Ti k'o jedan mi prijatelj u mene :D
Sve živo je pomiješao, meščini, otkrivajući nove okuse (a fakat ima naku gurmansku crtu) i ja sam to trpio dok nije jednom pomiješao kolu i bozu...Tad sam počeo da nekontrolisano plačem i ridam iz sveg glasa... :D
Loulou

#58 Re: Ajvar

Post by Loulou »

arzuhal wrote:Ti k'o jedan mi prijatelj u mene :D
Sve živo je pomiješao, meščini, otkrivajući nove okuse (a fakat ima naku gurmansku crtu) i ja sam to trpio dok nije jednom pomiješao kolu i bozu...Tad sam počeo da nekontrolisano plačem i ridam iz sveg glasa... :D
Pa nije... Ovo je samo sir i ajvar... Ajooooj... :roll:

Nego, jes ' ti to uopće prob'o? (mislim na vlašićki sir-ajvar kombinaciju)
:mrgreen:
arzuhal

#59 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

Loulou wrote:
arzuhal wrote:Ti k'o jedan mi prijatelj u mene :D
Pa nije... Ovo je samo sir i ajvar... Ajooooj... :roll:

Nego, jes ' ti to uopće prob'o? (mislim na vlašićki sir-ajvar kombinaciju)
:mrgreen:
Koliko se sjećam, probao jesam - al' baška sir, baška ajvar. Jel ti kontaš to izmješat u Nešto Jedno, pa jest? :D
Mislim, takvo potiranje suprotnosti i poništavanje metafizičkog dualiteta nije poznato još od Heideggera i Derride :D
Loulou

#60 Re: Ajvar

Post by Loulou »

arzuhal wrote:Koliko se sjećam, probao jesam - al' baška sir, baška ajvar. Jel ti kontaš to izmješat u Nešto Jedno, pa jest? :D
Mislim, takvo potiranje suprotnosti i poništavanje metafizičkog dualiteta nije poznato još od Heideggera i Derride :D
Jes'... U nešto jedno pomiješati.
Inače, kad jedem, ne filozofiram :D
Ako je dobro, sam daj... :D
arzuhal

#61 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

Loulou wrote:
arzuhal wrote:Koliko se sjećam, probao jesam - al' baška sir, baška ajvar. Jel ti kontaš to izmješat u Nešto Jedno, pa jest? :D
Jes'... U nešto jedno pomiješati.
Inače, kad jedem, ne filozofiram :D
Ako je dobro, sam daj... :D
Ne mogu ja to jarane, tamam da je zlatna... :D
Hoću da kažem - u dobroj mjeri spadam u one vizuelne (kada je hrana u pitanju), pa ako vidim nešta sumnjivo i nepoznato mi moždanoj datoteci, nemrem nikako...Pogotovo onaj gorko-slatki umak od lignji...
Loulou

#62 Re: Ajvar

Post by Loulou »

arzuhal wrote:...
pa ako vidim nešta sumnjivo i nepoznato mi moždanoj datoteci, nemrem nikako...
I sama sam takva, ali mi se ovo s ajvarom i (vlašićkim) sirom, ne čini nekom "egzotičnom" kombinacijom. Vidjet ćemo. Javim.
chuchumbamayumbe

#63 Re: Ajvar

Toto wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Sjoooo....tegla ajvara, frtalj cvaraka, frisak domaci hljeb...
Skoro pa bolje od sexa!
Trebo si samo jos koju cesnu bjelog luka za predigru...
Ma kakvi, nisam ti ja za petting, ja sam za konkretne stvari.
Osim toga, ne gotivim bijeli luk, skoro nikako.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#64 Re: Ajvar

Post by corolla02 »

evo ja veceras kuso makedonski Biljana Mild Ajvar, tegla sa zelenim poklopcem, i onako ima onaj smek kao zagorio

Image

Nego znalci valja li ovaj :?:
Eborg

#65 Re: Ajvar

Post by Eborg »

Gospoda Ministarka wrote:
Eborg wrote:I jedni i drugi. :D To su oni:"Ferida, can you pass me more kajmak?" slučajevi. :D
:lol: :lol: :lol:
Eborg, trazi od tvornice tog Bas Ajvera da ti da pare za reklamu :D
Plaćanje u naturi molim lijepo! :-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#66 Re: Ajvar

Post by ladyblue18 »

Samo da javim da je kupljen Bas. :D Na akciji 6,50 KM. :shock: :D
Jest malo poslan al je :thumbup:
Eborg

#67 Re: Ajvar

Post by Eborg »

Vala mnoge upoznasmo sa Baš Ajverom. :D
callmethebreeeze

#68 Re: Ajvar

Post by callmethebreeeze »

neka neko uslika teglu i stavi da vidimo kako izgleda. mozda i huda dijaspora uspije doci koje telgice.
:D :D :D
chuchumbamayumbe

#69 Re: Ajvar

Mi najcesce halishemo onaj makedonski, cini mi se da se zove "Kiroga", i nisam ga vidjao nigdje drugo osim u Drvoprometu.
arzuhal

#70 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

Ja danas popuših Baš 40 KM zbog Baš Ajvera :x Parkiram se na bus-stanici kod Hošeta, upalim sva četri (koliko sam samo puta tu stajao zbog onog bankomata) i uletim u market. I JOŠ NE NAĐEM ''BAŠ AJVAR'' :dance: , sve puklo. Izletim brzinski i ugledam Baš Muriju. ''Pa nisam minutu bio...'' -''Gospodine, mi smo već PET minuta ovdje...saobraćajnu i vozačku...''
Zbog parkinga, leleee...Da sam bar kupio ajvar, da imam šta hitit od huje...Al' prošlo me :D sabur ;-)
black

#71 Re: Ajvar

Post by black »

arzuhal wrote:Ja danas popuših Baš 40 KM zbog Baš Ajvera :x Parkiram se na bus-stanici kod Hošeta, upalim sva četri (koliko sam samo puta tu stajao zbog onog bankomata) i uletim u market. I JOŠ NE NAĐEM ''BAŠ AJVAR'' :dance: , sve puklo. Izletim brzinski i ugledam Baš Muriju. ''Pa nisam minutu bio...'' -''Gospodine, mi smo već PET minuta ovdje...saobraćajnu i vozačku...''
Zbog parkinga, leleee...Da sam bar kupio ajvar, da imam šta hitit od huje...Al' prošlo me :D sabur ;-)
popushi ti foru ajvarsku :mrgreen: naletio si u pogreshan tren, inache tu mozesh viditi svakih par minuta da neko staje (najvishe radi bankomata), ali ochito da si baksuz danas :mrgreen:
arzuhal

#72 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

black wrote:
arzuhal wrote:Ja danas popuših Baš 40 KM zbog Baš Ajvera :x Parkiram se na bus-stanici kod Hošeta, upalim sva četri (koliko sam samo puta tu stajao zbog onog bankomata) i uletim u market. I JOŠ NE NAĐEM ''BAŠ AJVAR'' :dance: , sve puklo. Izletim brzinski i ugledam Baš Muriju. ''Pa nisam minutu bio...'' -''Gospodine, mi smo već PET minuta ovdje...saobraćajnu i vozačku...''
popushi ti foru ajvarsku :mrgreen: naletio si u pogreshan tren, inache tu mozesh viditi svakih par minuta da neko staje (najvishe radi bankomata), ali ochito da si baksuz danas :mrgreen:
Haman :D Nije da mi nije poznato da je to jedno od mjesta u gradu na kojem se najčešće parkira murija da lovi narod. Al' kontam: nema ih, a ja ću to brzo...
A-ha :skoljka:
chengaba

#73 Re: Ajvar

Post by chengaba »

Ja ga uzimam u Lori pored pijace Markale, 6,5KM.
Stvarno vrhunski ajvar, ali je preskup ipak... :zoka:

EDIT: evo ga!

Image
Last edited by chengaba on 23/12/2009 15:02, edited 3 times in total.
arzuhal

#74 Re: Ajvar

Post by arzuhal »

chengaba wrote:A jeboga, pa zna li iko ovdje cirilicu...
Zove se "Vaš Ajver" ;-)

A jeboga, pa znaš li ti razliku između Б(B latinicom) i В (V latinicom). Pogledaj na etiketi: jel piše Баш Ајвер (Baš Ajver) ili Ваш Ајвер(Vaš Ajver).
chengaba

#75 Re: Ajvar

Post by chengaba »

arzuhal wrote:
chengaba wrote:A jeboga, pa zna li iko ovdje cirilicu...
Zove se "Vaš Ajver" ;-)

A jeboga, pa znaš li ti razliku između Б(B latinicom) i В (V latinicom). Pogledaj na etiketi: jel piše Баш Ајвер (Baš Ajver) ili Ваш Ајвер(Vaš Ajver).

Eh kasno izmjenih post. Skont'o sam kad sam izvadio iz frizidera ajvar... :oops: :oops: :oops:
Post Reply