Prijaviti ljekara i med sestru
-
felichi
#51 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
volio bih vidjeti koja ce partija pred slijedece izbore obecati reformu zdravstvenog sistema.
misija nemoguce.
nadavno na dnevniku gledam strajka vozac GRASA, mjesecna placa 1200km.
ljekar doma zdravlja ima istu placu. cudo je da ovaj sistem ikako sljaka.
misija nemoguce.
nadavno na dnevniku gledam strajka vozac GRASA, mjesecna placa 1200km.
ljekar doma zdravlja ima istu placu. cudo je da ovaj sistem ikako sljaka.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#52 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Ljekar doma zdravlja ima toliko zvanično. A svi znamo da imaju puno u kovertama, poklonima , i ne znam niti jednog da je odbio i rekao.... Ja radim svoj posao i ne treba mi mito. Ne znam slučaj, možda postoji.felichi wrote:ljekar doma zdravlja ima istu placu. cudo je da ovaj sistem ikako sljaka.
Dalje, vjerojatno izdvajanja iz budžeta nisu velika, ali ono osnovno što se može je da bar bude čisto, a to u većini slučajeva nije. Jer se u zdravstvu i portir i čistačica i medicinska sestra ponašaju u principu kao ministri zdravstva. Kad god uđem u neku zdravstvenu ustanovu zgadi mi se prljavština. A tu nisu krivi ni poreski obveznici, ni sustav zdravstva , nego samo oni i njihov nerad i javašluk, koji često puta u pohlepi za mitom zanemare osnovne stvari.
Da se na tržištu bore za pacijenta, ne bi tako bilo. Primjer privatne prakse.
-
Qu-sky
#53 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
uvazenim kriticarima,
dobro je što pojedini ucesnici iznose i suprotna mišljenja, kad je demokratija neka svatko pise sto misli, medjutim, svi odreda prelazite granicu i umjesto svog misljenja donosite zaljucak pa čak i presudu. Po Vama, mene je jos trebalo i mozda na neki prijeki sud, u tamnicu, sto li.
Mozete iznijeti samo misljenje, a sudovi utvrdjuju cinjenice,a činjenica je sljedeća:
niti jedna struka u usporedbi sa zdrvastvom nije opravdana niti izvodljiva, iz prostog razloga jer jedino zdravstvo radi sa ljudima, a svi ostali sa materijama, dakle, ne mogu se kruske i jabuke mjesati.
navike koje zdravstveno osoblje ima iz proslih vremena(cast izuzecima) izvolite prilagoditi novom dobu,stalna edukacija, a ne da svejsno i podsvjesno i dan danas mnogi u zdravstvu okeujete "koverete", a ako je nema, tesko pacijentu.
gospodo zdravstveni radnici , Vi ste sluga narodu a ne njegov nadredjeni...
dobro je što pojedini ucesnici iznose i suprotna mišljenja, kad je demokratija neka svatko pise sto misli, medjutim, svi odreda prelazite granicu i umjesto svog misljenja donosite zaljucak pa čak i presudu. Po Vama, mene je jos trebalo i mozda na neki prijeki sud, u tamnicu, sto li.
Mozete iznijeti samo misljenje, a sudovi utvrdjuju cinjenice,a činjenica je sljedeća:
niti jedna struka u usporedbi sa zdrvastvom nije opravdana niti izvodljiva, iz prostog razloga jer jedino zdravstvo radi sa ljudima, a svi ostali sa materijama, dakle, ne mogu se kruske i jabuke mjesati.
navike koje zdravstveno osoblje ima iz proslih vremena(cast izuzecima) izvolite prilagoditi novom dobu,stalna edukacija, a ne da svejsno i podsvjesno i dan danas mnogi u zdravstvu okeujete "koverete", a ako je nema, tesko pacijentu.
-
Bellica
#54 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Ne gospodine, ovakva majka nije neeticna nego zabrinuta i uplasena, a zdr. radnici koji su taj dan bili u smjeni su zeni trebali reci sta da napravi, da je napomenu, a ovi u bonici su mogli nazvati Dom zdravlja i pitati za tog i tog pacijenta, a osiguranje se moze provjeriti u zdr. knjzici djeteta, a gospodin koji je otvorio temu nije rekao da njegovo dijete nije imalo knjizicu i osiguranje, ne radi se ovdje o papirima i osiguranju nego o ljudima koji su polozili Hipokratovu zakletvu, a iz dana u dan je sve manje postuju.neocekivana_sila wrote:u Americi kad dodjes s djetetom, uzmu ti papire i odu provjeriti tvoje osiguranje. Ukoliko nemas adekvatno osiguranje ili bilo sto da ne odgovara i da postoji sumnja da se nece naplatiti, moze ti dijete umrijeti u cekaonici, pomoci nema.Pera Trta wrote:Tačno je da se danas i od strane ljekara i drugog med. osoblja previše gleda na papirologiju, posebno u velikim zdravstvenim ustanovama. Treba razumjeti ljude u nekim slučajevima, jer je mnogima od strane samog rukovodstva ustanove naređeno da tako rade, tj. da su svi papiri "čisti". Što opet ima opravdanja, jer sve to neko plaća (većina nas).
E sad, s druge strane, ne treba zanemariti ni tu ljudsku komponentu, jer ako neko tvrdi da je npr. zaboarvio knjižicu jer ga je bolest zatekla u putu, posebno kad se radi o djetetu, a pri tome se ne ponaša drsko i bezobrazno, treba razumjeti i izaći mu u susret. Ako neko pak silom i prijetnjama pokušava ostvariti svoja prava, osoblje ima pravo da mu ne pruži uslugu i obavezno je obavijestiti policiju, jer dotični prijeti ili nasrće na integritet osobe i remeti rad.
Pošto u tvom slučaju to očito nije bio slučaj, trebali su te (ali ne i MORALI) primiti, ali se NISU SMJELI ponašati drsko i bezobrazno. Ja lično nikada nisam pravio problem oko knjižice ili uputnice kada se radilo o hitnom slučaju, ili drugoj opavdanoj medicinskoj indikaciji, ili djetetu i UVIJEK sam primao, a tako namjeravam i nastaviti.
To ne treba povezivati licno s osobljem i sl., već sa zakonom. U BiH u većim zdravstvenim ustanovama je od prosle ili ove godine uvedeno pracenje pruzanja usluga, provodjenja pretraga, pregleda..sta je radjeno kome, ko je radio. Bilo je slucajeva da su ekipe tj smjene morale same platiti sve troskove lijecenja neosiguranih bolesnika.
Po meni je i majka koja vodi bolesno dijete liječniku, a zaboravlja tako bitne stvari i gubi dragocjeno vrijeme radi svoje aljkavosti vrlo "neetična".
- hana_montana
#55 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
ja ih znam da su odbiliKatarinaKosaca wrote:Ljekar doma zdravlja ima toliko zvanično. A svi znamo da imaju puno u kovertama, poklonima , i ne znam niti jednog da je odbio i rekao.... Ja radim svoj posao i ne treba mi mito. Ne znam slučaj, možda postoji.felichi wrote:ljekar doma zdravlja ima istu placu. cudo je da ovaj sistem ikako sljaka.
Dalje, vjerojatno izdvajanja iz budžeta nisu velika, ali ono osnovno što se može je da bar bude čisto, a to u većini slučajeva nije. Jer se u zdravstvu i portir i čistačica i medicinska sestra ponašaju u principu kao ministri zdravstva. Kad god uđem u neku zdravstvenu ustanovu zgadi mi se prljavština. A tu nisu krivi ni poreski obveznici, ni sustav zdravstva , nego samo oni i njihov nerad i javašluk, koji često puta u pohlepi za mitom zanemare osnovne stvari.
Da se na tržištu bore za pacijenta, ne bi tako bilo. Primjer privatne prakse.
i bilo bi sigurno puno bolje da ima dobru platu,vjerovatno bi ga manje zanimale koverte jer malo je smijesno da sluzbenica u banci ima vecu platu od ljekara
slazem se sa tobom da postoji nerad i javasluk al postoje i klinike koje rade 24 sata,a kad prodjes kroz DIP u svakom momentu ces zateci dvije radnice koje non stop struzu onaj pod
i da privatna praksa,pa naravno da su ljubazni kad im platis na licu mjesta a ti isti ce ti zakazati termin na svojoj klinici za tri mjeseca samo da bi te namamili privatno,mislim da ni to nije ok
- KatarinaKosaca
#56 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Ta priča da uzimaju koverte radi male plate je šuplja. To je već prešlo u mentalitet. Jer, tako je decenijama. Naravno, kriv je i svatko onaj ko im to unaprijed nosi. Meni mama redovno da da sestrama odnesem kafe i šećera kad joj trebaju zakazati pregled u lokalnoj ambulanti
. Kad to odbijem, onda se naljuti na mene (moja mama, mislim)
Tako dok mi ne skontamo da plaćemo poreze što direktne , što indirektne i da ne trebamo u bolnicu nositi hranu bolesniku (za vrijeme posjeta miriše na ćevapdžinicu), dok mi ne skontamo da je mito svaki parfem, bombonjera, slika ili koverta koju dajemo, sve do tad će to biti običaj. A za to treba puno odgoja jednom cijelom narodu, i mediji su jedni od najodgovornijih. Tako, dotičem se opet, nehtijući, svoje vječite tvrdnje da su novinari najveći amateri u ovoj državi i najmanji profesionalci. Medijska naobrazba dok i svaka nena u najzabačenijem selu u BIH to ne shvati.
Tako dok mi ne skontamo da plaćemo poreze što direktne , što indirektne i da ne trebamo u bolnicu nositi hranu bolesniku (za vrijeme posjeta miriše na ćevapdžinicu), dok mi ne skontamo da je mito svaki parfem, bombonjera, slika ili koverta koju dajemo, sve do tad će to biti običaj. A za to treba puno odgoja jednom cijelom narodu, i mediji su jedni od najodgovornijih. Tako, dotičem se opet, nehtijući, svoje vječite tvrdnje da su novinari najveći amateri u ovoj državi i najmanji profesionalci. Medijska naobrazba dok i svaka nena u najzabačenijem selu u BIH to ne shvati.
-
Bellica
#57 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Katarina, slazem s tobom, samo sto postoji jos nesto u svemu ovome. Posto je sve ovako lose bolesnici su primorani placati i donositi koverte, a evo zasto, imas dvije mogucnosti, da platis i da ti bude kao u dvorcu, da te sluze kao kralja, da te tretiraju kao covjeka, a ne kao zivotinju ili da ne platis pa da te tretiraju znas vec kako. I tacno je da su sve to ljudi izmislili, podju kod doktora, daj cokoladu sestri, daj parfem doktorici...Istina je da se svima odbija od plate za osiguranje i ostale obveze i ja zalim za svakom markom uplacenom u ove svrhe, zalim i za tim zdr. osiguranjem-ne koristim ga jer uvijek idem privatno, tamo me docekaju kao covjeka, tamo me dr. ne tretira kao zivotinju, dobijem savjet, mogu sve pitati, dr.ima dovoljno vremena, osjecam se prijatno i ne gleda mi svake sekunde u torbuKatarinaKosaca wrote:Ta priča da uzimaju koverte radi male plate je šuplja. To je već prešlo u mentalitet. Jer, tako je decenijama. Naravno, kriv je i svatko onaj ko im to unaprijed nosi. Meni mama redovno da da sestrama odnesem kafe i šećera kad joj trebaju zakazati pregled u lokalnoj ambulanti![]()
. Kad to odbijem, onda se naljuti na mene (moja mama, mislim)
- KatarinaKosaca
#58 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Slažem se, zato i kažem da je već sve postalo uhodano. Njihov bezobrazluk kad im ne daš nešto i naša navika da to po inerciji činimo. Več spomenuti slučaj kafe i šećera samo za zapisan termin u karttonu
, kad je mene zaista sram, ali zaista sram da to nekome dam i riječi moje mame... Znaš, valja meni tamo, pripaze me onda itd.
Zato kažem da je privatno te sestre bi imale otkaz kad nekoga ružno pogledaju, a ne da su drske. Neki sam dan od iscrpljenosti primala infuziju. Kako još imama slabe vene, to je išlo na neki bebi sistem, helem tamo sam ležala i crkavala od muke i dosade u prljavštini i jadu. I naravno, da mi je žao svakog feninga koji helem direktno platim, helem u svakoj kutiji cigara koju kupim. Nešto se drastično mora mijenjati, kriza morala postoji u cijelom društvu, ali nigdje kao u zdravstvu.
Zato kažem da je privatno te sestre bi imale otkaz kad nekoga ružno pogledaju, a ne da su drske. Neki sam dan od iscrpljenosti primala infuziju. Kako još imama slabe vene, to je išlo na neki bebi sistem, helem tamo sam ležala i crkavala od muke i dosade u prljavštini i jadu. I naravno, da mi je žao svakog feninga koji helem direktno platim, helem u svakoj kutiji cigara koju kupim. Nešto se drastično mora mijenjati, kriza morala postoji u cijelom društvu, ali nigdje kao u zdravstvu.
-
Bellica
#59 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Pa kad vec govorimo o venama, dovoljno je izvaditi krv privatno i u drzavnoj sluzbi. Ja isto imam slabe vene, odem privatno, muce se oko mene 20 minuta, opet zavrse s tim baby odnosno butterfly sistemom, izmasiraju mi ruku, stave oblogu, pitaju me boli li me... kasnije odem u drzavnu sluzbu da uradim druge nalaze, zavrse sve za 2 minute, izvade mi krv onog velikom iglom, samo ovlas predju vatom namocenom u alkoholu i imam 2 sedmice nakon toga hematom, srecom nije ljeto, mogu sve to sakriti, da ne pomisle ljudi svastaKatarinaKosaca wrote:Slažem se, zato i kažem da je već sve postalo uhodano. Njihov bezobrazluk kad im ne daš nešto i naša navika da to po inerciji činimo. Več spomenuti slučaj kafe i šećera samo za zapisan termin u karttonu, kad je mene zaista sram, ali zaista sram da to nekome dam i riječi moje mame... Znaš, valja meni tamo, pripaze me onda itd.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#60 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Naravno, ukinuti "socijalni" sistem zdravstvene zaštite naslijeđen iz Titinog vakta, uvesti ekonomsko poslovanje, uz bolne, ali neizbježne promjene, pa će se i odnosi promijeniti, kako zdr. osoblja, tako bogami i pacijenata. Vjeruj mi, radio sam, a radim i sada povremeno, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Šta sve tu dolazi, zbog čega dolazi, kako se ponaša ("ko sam ko ja" ili ona glupa familijarnost kao da si sa njim ovce čuvao, ne znam šta je gore) ne bi vjerovala. Nisu ni pacijenti cvjećke. Ali šta ćemo. Sistem se može promijeniti, ali hoće li narod?KatarinaKosaca wrote:Slažem se, zato i kažem da je već sve postalo uhodano. Njihov bezobrazluk kad im ne daš nešto i naša navika da to po inerciji činimo. Več spomenuti slučaj kafe i šećera samo za zapisan termin u karttonu, kad je mene zaista sram, ali zaista sram da to nekome dam i riječi moje mame... Znaš, valja meni tamo, pripaze me onda itd.
-
Qu-sky
#61 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
jedno je sigurno,
ovdje nikad neće biti dobro,ili bar podnošljivo dobro,nije to samo zdravsvo u pitanju, u koji god segment društva zagrebeš katastrofa, odem u banku, šalterski radnik me gleda ko da sam došao krasti a ne svoje novce podici, u poreznoj upravi se moram do zemlje saginjati, u PIO i zdrasvstvo kad se ode kao da vole one sado-mazo igriice pogotovo u njihovim direkcijama,pa tu su bh telecom, Gas, elelktroprivreda, mnogi opcinski sluzbenici, pa cak i sudski sluzbenici,
treblo bi ograniciti na cca 10 godina da maksimalno moze netko raditi u drzavnoj sluzbi, da svako moze osjetiti slast kad si na drzavnim jaslama, a ne ovako, zavrsi fakultet, poceo raditi u drz sluzbi i mozak na pasu, vec i penziju izracunao a jos ni prve plate nije primio.
ali tema je zdravstvo, a u zdravstvu nesto debelo "smrdi"...pardon ne stima...
ovdje nikad neće biti dobro,ili bar podnošljivo dobro,nije to samo zdravsvo u pitanju, u koji god segment društva zagrebeš katastrofa, odem u banku, šalterski radnik me gleda ko da sam došao krasti a ne svoje novce podici, u poreznoj upravi se moram do zemlje saginjati, u PIO i zdrasvstvo kad se ode kao da vole one sado-mazo igriice pogotovo u njihovim direkcijama,pa tu su bh telecom, Gas, elelktroprivreda, mnogi opcinski sluzbenici, pa cak i sudski sluzbenici,
treblo bi ograniciti na cca 10 godina da maksimalno moze netko raditi u drzavnoj sluzbi, da svako moze osjetiti slast kad si na drzavnim jaslama, a ne ovako, zavrsi fakultet, poceo raditi u drz sluzbi i mozak na pasu, vec i penziju izracunao a jos ni prve plate nije primio.
ali tema je zdravstvo, a u zdravstvu nesto debelo "smrdi"...pardon ne stima...
- KatarinaKosaca
#62 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Vjerujem ti @Pera da ima svakakvih pacijenata. Ali, vjeruj mi, mogla bih knjigu napisati o svojim kupcima i njihovom bezobrazluku, ludilu, svemu. Ali ja sam jako svjesna da od tih ljudi živim i jedem svoj komad kruha i kakvi su takvi su, ja moram biti ljubazna i korektna.
Tako, dok bude i zdravstveno osoblje svjesno od portira do šefa klinike da prima plaću od naših poreza, a da ne pada sa neba, onda će biti tako.
O reformi ne bih sad, ne znam dovoljno o tome, ali sve dok se uplaćuje i zadnji fening koji se uplaćuje, očekujem bar čiste bolnice. Nije slučaj sad.
Tako, dok bude i zdravstveno osoblje svjesno od portira do šefa klinike da prima plaću od naših poreza, a da ne pada sa neba, onda će biti tako.
O reformi ne bih sad, ne znam dovoljno o tome, ali sve dok se uplaćuje i zadnji fening koji se uplaćuje, očekujem bar čiste bolnice. Nije slučaj sad.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#63 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Ja znam kako ja radim i znam da mi je obraz čist, i savjest mirna. Samo za sebe mogu odgovarati, za druge ne. Samo kažem da medalja ima dvije strane.KatarinaKosaca wrote:Vjerujem ti @Pera da ima svakakvih pacijenata. Ali, vjeruj mi, mogla bih knjigu napisati o svojim kupcima i njihovom bezobrazluku, ludilu, svemu. Ali ja sam jako svjesna da od tih ljudi živim i jedem svoj komad kruha i kakvi su takvi su, ja moram biti ljubazna i korektna.
- KatarinaKosaca
#64 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
KO je tebe spomenuo? I da jeste, ja bih te prva branilaPera Trta wrote:Ja znam kako ja radim i znam da mi je obraz čist, i savjest mirna. Samo za sebe mogu odgovarati, za druge ne. Samo kažem da medalja ima dvije strane.
Govorili smo općenito o zdravstvu, mitu (koje uopće nije novijeg doba, nego datira od tog toliko hvaljenog prošlog sistema), i krizi morala u toj branši. A za tebe, vjeruj mi, iako te ne poznajem osobno i da to nisi napisao, tako sam i mislila
-
Pera Trta
#65 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Ma znam
Ali znam i da je sistem pogrešan, ali, što rekao Prljavi Hari, dok neko ne izmisli nešto bolje ja ću se držati njega.
Ko mi je kriv što se nisam rodio u Americi, gdje su ginekolozi najplaćenija struka, ne samo u zdravstvu nego općenito
. Ali i gdje se ljudi plaše bolesti, jer će za skoro svaku dijagnostičku pretragu iskeširati debelu sumu...pa im zato i ne pada na pamet da oni govore nekome ko ima 6 ili 10 godina visokog školovanja i ko zna koliko godina iskustva kako da radi svoj posao 
Ali znam i da je sistem pogrešan, ali, što rekao Prljavi Hari, dok neko ne izmisli nešto bolje ja ću se držati njega.
Ko mi je kriv što se nisam rodio u Americi, gdje su ginekolozi najplaćenija struka, ne samo u zdravstvu nego općenito
- KatarinaKosaca
#66 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Sad, hebi ga, rodili smo se gdje smo se rodili. I što je najgore nosimo taj mentalitet, htjeli ili ne.
Još uvijek se sjećam kako su me čudno gledali u Madridu u bolnici kad sam bolesniku kupila voća i to unijela
Još uvijek se sjećam kako su me čudno gledali u Madridu u bolnici kad sam bolesniku kupila voća i to unijela
-
Qu-sky
#67 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
uvazeni,ako se nevaram doktore,
ja neznam što Vi zelite u biti reci??vidim da se javljate na ovu temu, cas krivite sistem,cas krivite i pacijente, sebe predstavlajte kao uzornog ljekara, teoretisete ovo , ono,,izvolite se jasno odrediti na ovu temu ako ste već uzeli da dijelite lekcije
ja neznam što Vi zelite u biti reci??vidim da se javljate na ovu temu, cas krivite sistem,cas krivite i pacijente, sebe predstavlajte kao uzornog ljekara, teoretisete ovo , ono,,izvolite se jasno odrediti na ovu temu ako ste već uzeli da dijelite lekcije
-
Pera Trta
#68 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
To je zato što su oni imali fašizam i diktaturu, a mi, jelte, napredan sistem kome se divio čitav svijetKatarinaKosaca wrote:Sad, hebi ga, rodili smo se gdje smo se rodili. I što je najgore nosimo taj mentalitet, htjeli ili ne.
...i koji se, kada je zdravstvo, ali i mnogo štošta drugo u pitanju, nije ni za dlaku promijenio
-
oldplague
#69 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Al' vi možete s*at... Pored vas prođe sto bitnih, katastrofalnih, terminalnih i tragičnih stvari, a vi se ni po trtici ne počešete. I onda naiđe lik koji je zaboravio djetetu popunit formular da snimi ruku i nadignete se ko buhtle. E jadna majko, jadna majko...
- semmy
#70 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
izvini ali na zapadu pogotovo svabo te nebi primio u bolnicu bez ispravne uputnice pa kad bi i umirao...nesmiju zakonom...Qu-sky wrote:Da sam Ja bio nasilan, derao se ili bilo što drugo sigurno bi portir intervenirao, dakle, ništa od toga,Želio samd a snimim tok razgoovra kako bi imao jasan dokaz pa neka prosudi nadležno tijelo ko je u pravu ili krivu
jedino što sam želio jeste da dijete obavi taj snimak ruke.Da sam bilo gdje na zapadu ovo dozivio sigurno bi doticni bili danas pod suspenzijom.Bolnice i domovi zdravlja su radi pacijenata, nisu sami sebi svrha.
medjutim , moja mati mi kaže: sine; pogrijesio si,
da si im izvadio 200 maraka sve bi išlo bez problema.
Ako Bog da, privatizovaće se i Klinički centar i Opća bolnica jednoga dana, pa kad Švabo dodje tu kao većinski vlasnik , onda cu se bar osjecati dostojanstveno,
ovako, izašsao sam iz bolnice ko zadnji bijednik neobavljenog posla.
vjerovatno bi i ja tako reagovala da sam se nasla u istoj situaciji....
slicno se desilo prije 2 godine ali sa suprugom, uganuo ruku na fudbalu, odemo isto kao i ti u vojnu bolnicu i nisu ga smjeli primiti bez ispravne uputnice ( iako je i on medicinski radnik, cak je i stazirao kod njih i znaju ga) jer su par puta primali bez uputnice ili sa neispravnim uputnicama i bili prijavljeni i naravno kaznjeni...suprug ostao u cekaoni a ja trknula do hitne da mi isprave uputnicu ...fino ga dr. primio i uradio sve sto je trebalo....
ponekad i pacijenti reaguju na nesto sto ne traba...
i da u vojnoj bas to mito koje spominjes i ne prolazi tako jer tamo su bas rijetki doktori koji uzimaju mito za razliku od klinickog centra...
- Miki123
#71 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Qu-sky wrote:uvazenim kriticarima,
E, čitam cijeli ovaj topic. Iznio si svima na uvid svoj slučaj i ljudi su ti rekli šta misli. Neki se slažu s tobom, neki ne. Ja sam recimo na strani ovih koji se ne slažu. Možda zbog toga što sam pravnik, i ako ćemo se držati zakona ko pijan plota !?, a tako i treba, inače ćemo uvijek biti u društvu sa bjelorusijom (albanija nas je pretekla), i ja bih te vratio iz razloga jer nisi imao urednu dokumentaciju. Tebi to možda zvući nehumano, protivno zdravstvenoj etici, ali je tako. U bilo koju ustanovu da dođeš sa nepotpunom dokumentacijom, bit ćeš vraćen, pa tako i u bolnicu. Deal with it!
- A-R-N-I
#72 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
podjednako su krivi i ovi sto daju pare onima koji su vec placeni da rade svoj posao, sa ovim mentalitetom necemo daleko..... treba hapsit podjednako i ove sto daju i ove sto uzimaju, bez toga biti cemo i ostat na dnu....
- van Basten
#73 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
ode tema na široko, naravno neizostavne koverte su došle na red, iako je riječ o konkretnom slučaju koji nikakve koverte nije spominjao... znači, otac sa djetetom dođe u bolnicu bez uputnice (ono što je imao sa dijagnozom a bez daljih podataka nije ni U od uputnice) da slika ruku. Obzirom da dijete nije životno ugroženo a nema validnu dokumentaciju oca vrate dok ne donese validnu dokumentaciju. Ništa sporno, sve čisto kao suza... otac se trebao vratiti u DZ, ispuniti uputnicu kako treba pa natrag u bolnicu. Trošak jeste, gubitak vremena jeste, srklet i za dijete jeste, međutim osoblje Opće bonice je najmanje krivo zbog toga.
Međutim ne... otac umjesto toga odluči da razmišlja o prijavi osoblja, pozivajući se na neki humanizam. Činjenica je da bi mu prijava propala jer pravno zdravstveni radnici su radili po uputama šefova i slovu zakona. Humanizam kao takav u pravu ne postoji i o njemu se može samo diskutovati ovako po forumima, sijelima i sl, pa otac odluči otvoriti temu na forumu da vidi šta ljudi misle. Probelm je nasto što je on očekivao 100% podršku za svoje nakane (prijavi jašta, rasturi bagru, da si ima dao cvaju završio bi sve, poseri im se na škole i fakultete, baci ih na ulicu....), međutim bilo je tu i dosta drugačijeg mišljenja pa ni tema nije ispunila svrhu. Svi kontraši zdravstva pozivaju se na Hipokrata i zapad iako su te dvije stvari nepojmljive, zapadna medicinadavno se odmakla od Hipokrata. Ljudi su već spominjali američke primjere gdje te pusti da truneš satima po čekaonicama ER-a jer nemaš validno osiguranje, i ako već hoćete da se pozivate na Hipokrata i humanost molite Boga da nam se zdravstvo ne pozapadnjači. Uostalom, u Hipokratovoj zakletvi nigdje ne stoji da će doktori ili sestre ili bilo ko glumiti magarad i trpiti javašluke sa svih strana.
Međutim ne... otac umjesto toga odluči da razmišlja o prijavi osoblja, pozivajući se na neki humanizam. Činjenica je da bi mu prijava propala jer pravno zdravstveni radnici su radili po uputama šefova i slovu zakona. Humanizam kao takav u pravu ne postoji i o njemu se može samo diskutovati ovako po forumima, sijelima i sl, pa otac odluči otvoriti temu na forumu da vidi šta ljudi misle. Probelm je nasto što je on očekivao 100% podršku za svoje nakane (prijavi jašta, rasturi bagru, da si ima dao cvaju završio bi sve, poseri im se na škole i fakultete, baci ih na ulicu....), međutim bilo je tu i dosta drugačijeg mišljenja pa ni tema nije ispunila svrhu. Svi kontraši zdravstva pozivaju se na Hipokrata i zapad iako su te dvije stvari nepojmljive, zapadna medicinadavno se odmakla od Hipokrata. Ljudi su već spominjali američke primjere gdje te pusti da truneš satima po čekaonicama ER-a jer nemaš validno osiguranje, i ako već hoćete da se pozivate na Hipokrata i humanost molite Boga da nam se zdravstvo ne pozapadnjači. Uostalom, u Hipokratovoj zakletvi nigdje ne stoji da će doktori ili sestre ili bilo ko glumiti magarad i trpiti javašluke sa svih strana.
-
Pera Trta
#74 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Lijepo i realno sročeno. Ja, kao zdravstveni radnik, ne bih imao ništa dodati ni oduzeti ovome.van Basten wrote:ode tema na široko, naravno neizostavne koverte su došle na red, iako je riječ o konkretnom slučaju koji nikakve koverte nije spominjao... znači, otac sa djetetom dođe u bolnicu bez uputnice (ono što je imao sa dijagnozom a bez daljih podataka nije ni U od uputnice) da slika ruku. Obzirom da dijete nije životno ugroženo a nema validnu dokumentaciju oca vrate dok ne donese validnu dokumentaciju. Ništa sporno, sve čisto kao suza... otac se trebao vratiti u DZ, ispuniti uputnicu kako treba pa natrag u bolnicu. Trošak jeste, gubitak vremena jeste, srklet i za dijete jeste, međutim osoblje Opće bonice je najmanje krivo zbog toga.
- semmy
#75 Re: Prijaviti ljekara i med sestru
Pera Trta wrote:Lijepo i realno sročeno. Ja, kao zdravstveni radnik, ne bih imao ništa dodati ni oduzeti ovome.van Basten wrote:ode tema na široko, naravno neizostavne koverte su došle na red, iako je riječ o konkretnom slučaju koji nikakve koverte nije spominjao... znači, otac sa djetetom dođe u bolnicu bez uputnice (ono što je imao sa dijagnozom a bez daljih podataka nije ni U od uputnice) da slika ruku. Obzirom da dijete nije životno ugroženo a nema validnu dokumentaciju oca vrate dok ne donese validnu dokumentaciju. Ništa sporno, sve čisto kao suza... otac se trebao vratiti u DZ, ispuniti uputnicu kako treba pa natrag u bolnicu. Trošak jeste, gubitak vremena jeste, srklet i za dijete jeste, međutim osoblje Opće bonice je najmanje krivo zbog toga.