Mostar-glasanje

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#51 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

osa wrote:
mostarac wrote:nije do tuzle nego do daidza ili ujaka :D

takvima nista osim posusja i gruda nije dovoljno multietnicno po njihovom ukusu

ja mislim ipak da je do tuzle.
Capljina je multietnicka koliko i Tuzla 80:20:0,5. Sto se iz nje iseljavaju moji, a bogme i tvoji ujaci?
Garantujem ti da se ni jedan nije iselio radi Tuzle.
pure_love

#52 Re: Mostar-glasanje

Post by pure_love »

P.S.
Struktura vijecnika u Mo.
HDZ...............7 punata
NSRB..............7 -II- (Lijanovici)
HDZ 1990 cca... 3 -II-
HSP................1 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3
po ovome se vidi da je Mostar pravo izmjesan i da niko nema znacajnu vecinu

hrvatske stranke=18
bosnjacke stranke=17
Toto

#53 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

pure_love wrote:
P.S.
HDZ 1990 cca... 3 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3

hrvatske stranke=18
bosnjacke stranke=17
Od kuda 17??
Jel ovo hoces reci da se Komsicev DSP poturcio?? :D :D
osa

#54 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

Toto wrote:
pure_love wrote:
P.S.
HDZ 1990 cca... 3 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3

hrvatske stranke=18
bosnjacke stranke=17
Od kuda 17??

od uvijek, međutim u nsrz ima i bošnjaka ili se varam.
Socijalista

#55 Re: Mostar-glasanje

Post by Socijalista »

Toto wrote:
pure_love wrote:
P.S.
HDZ 1990 cca... 3 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3

hrvatske stranke=18
bosnjacke stranke=17
Od kuda 17??
ako mi sjecanje dobro sluzi - cini mi se da u NSRZB nisu svi Hrvati??? Ili grijesim?
travnik

#56 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

BaileyS wrote:Statut grada Mostara je rezultat rata, kao sto je sve u BiH rezultat rata...

Eh sad, rezultat rata je i to da su Hrvati u Mostaru od relativne manjine postali nadpolovicna vecina. Taj rezultat rata se dopada dijelu bh Hrvata (pitajte Osu, geronima, travnika) ali im nikako ne odgovara rezultat rata zbog kojeg jedino Mostar ima specijalni status s obzirom da se radi o gradu gdje su se teritorije pod kontrolom dvije vojske ujedinile. Jasno je ovo i njima ali se prave ludi.

ps. Kad se i ako se ujedine Sarajevo, Lukavica, Kiseljak i glavni grad ce dobiti specijalni status.
Ocigledno ne razumijes sta hocu reci. Statut je odlican, ali ga treba promijeniti i na druge gradove kako bi se umanjile posljedice rata jer nije samo u Mostaru bio rat, nije samo Mostar podijeljen i nije samo Mostar koliko-toliko multinacionalan. Sada je problem u nama koji zelimo isti situaciju i u Mostaru i Stocu, ali i u Travniku, Novom Travniku, Varesu, Bugojnu, Jajcu i itd., a nije u tebi koji zelis samo u nekim, "odabranim" gradovima. I u tim gradovim imamo promijenjenu nacionalnu strukturu stanovnistva zbog rata kao i u Mostaru.
Last edited by travnik on 15/12/2009 12:19, edited 1 time in total.
osa

#57 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

travnik wrote:
BaileyS wrote:Statut grada Mostara je rezultat rata, kao sto je sve u BiH rezultat rata...

Eh sad, rezultat rata je i to da su Hrvati u Mostaru od relativne manjine postali nadpolovicna vecina. Taj rezultat rata se dopada dijelu bh Hrvata (pitajte Osu, geronima, travnika) ali im nikako ne odgovara rezultat rata zbog kojeg jedino Mostar ima specijalni status s obzirom da se radi o gradu gdje su se teritorije pod kontrolom dvije vojske ujedinile. Jasno je ovo i njima ali se prave ludi.

ps. Kad se i ako se ujedine Sarajevo, Lukavica, Kiseljak i glavni grad ce dobiti specijalni status.
Ocigledno ne razumijes sta hocu reci. Statut je odlican, ali ga treba promijeniti i na druge gradove kako bi se umanjile posljedice rata jer nije samo u Mostaru bio rat, nije samo Mostar podijeljen i nije samo Mostar koliko-toliko multinacionalan. Sada je problem u nama koji zelimo isti situaciju i u Mostrau i Stocu, ali i u Travniku, Novom Travniku, Varesu, Bugojnu, Jajacu i itd., a nije u tebi koji zelis samo u nekim, "odabranim" gradovima. I u tim gradovim imamo promijenjenu nacionalnu strukturu stanovnistava zbog rata kao i u Mostaru.
ti bi da i drugi gradovi u bih, imaju problema kao mostar, shvaćam je bošnjake, oni bi da radije mostar i propadne nego da građani većinom izaberu gradonačelnika , ali ne shvaćam tebe, čemu i tim gradovima željeti sudbinu mostara.
travnik

#58 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

osa wrote:
travnik wrote:

Ocigledno ne razumijes sta hocu reci. Statut je odlican, ali ga treba promijeniti i na druge gradove kako bi se umanjile posljedice rata jer nije samo u Mostaru bio rat, nije samo Mostar podijeljen i nije samo Mostar koliko-toliko multinacionalan. Sada je problem u nama koji zelimo isti situaciju i u Mostrau i Stocu, ali i u Travniku, Novom Travniku, Varesu, Bugojnu, Jajacu i itd., a nije u tebi koji zelis samo u nekim, "odabranim" gradovima. I u tim gradovim imamo promijenjenu nacionalnu strukturu stanovnistava zbog rata kao i u Mostaru.
ti bi da i drugi gradovi u bih, imaju problema kao mostar, shvaćam je bošnjake, oni bi da radije mostar i propadne nego da građani većinom izaberu gradonačelnika , ali ne shvaćam tebe, čemu i tim gradovima željeti sudbinu mostara.
Da bi se barem na taj nacin umanjile posljedice rata i promjene nacionalne strukture stanovnistva opcina. Statut bi sprijecavao vladavinu jednih nad drugima, a dogovor bi se sigurno lakse pronasao kada bi isto pravilo vrijedilo u vise opcina/gradova, a ne ovako samo u jednom i to bez i jednog valjanog argumenta zasto bas u njemu, a ne i u ostalih 5-6 ili cak i vise.
3i20znakova

#59 Re: Mostar-glasanje

Post by 3i20znakova »

Totova analiza situacije sa izborom mostarskog gradonacelnika djeluje odlicno. Jedino mi nema logike da je HDZ trebao dobiti nesto po Bosni jer nikakav dogovor nije mogao utijecati na izborne rezulatate.

Nitko na ovome forumu nije potegao administrativnu podjelu Mostara na dvije opcine. Kao da je to tabu tema. Ako je HDZ-u i SDA nemoguce dogovoriti se ili ispostovati dogovor onda je mozda bolje upravno izdjeliti grad na dvije ili vise opcina. Gradska razina vlasti ostaje, sa nadleznostima slicnim kao u Sarajevu. Nove opcine se uvode i u njima se sprovodi Zakon o lokalnoj samoupravu u potpunosti kao i u ostalim opcinama u FBiH. Gradska uprava ima u svojoj nadleznosti javna poduzeca od svegradskog interesa dok su sve ostale nadleznosti na opcinama. Gradjani bi na opcinskoj razini bili normalno zastupljeni, tj. jedan covjek - jedan glas, dok bi se gradonacelnik birao ovako kako je medjunarodna zajednica propisala.
nokia6170

#60 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

osa wrote:
travnik wrote:

da bi pravilno pristupio rjesavanju nekog problema, moras ga prvo pravilno sagledati.

prvo nauciti najosnovnije elemente drzave od cega je sastavljena pa tek onda vrsiti poredjenja, a i kad se vrse poredjenja, onda porediti ono sto se moze i treba porediti.

mostar je grad, sarajevo je grad, banja luka je grad i istocno sarajevo je grad. to su jedini gradovi u bosni i hercegovini, a sve ostalo su opstine ili ti opcine.

dakle, ne moze se porediti mostar sa zenicom, sa tuzlom, sa trebinjem, sa bihacem, sa sirokim brijegom...jer to nisu istog nivoa administrativne jedinice.

s druge strane, u federaciji se moze porediti samo mostar sa sarajevom.

da vidimo u cemu su osnovne razlike u ta dva grada.

dakle konkretno i cinjenicno, pustimo mitologije i pausalne zakljucke.
blue_sky

#61 Re: Mostar-glasanje

Post by blue_sky »

nokia6170 wrote:
mostar je grad, sarajevo je grad, banja luka je grad i istocno sarajevo je grad. to su jedini gradovi u bosni i hercegovini, a sve ostalo su opstine ili ti opcine.

dakle, ne moze se porediti mostar sa zenicom, sa tuzlom, sa trebinjem, sa bihacem, sa sirokim brijegom...jer to nisu istog nivoa administrativne jedinice.
:thumbup:
Al' haj' ti to dokazi nekome ko smatra da je najveca i jedina mana tog statuta sto se ne primjenjuje i u drugim sredinama.
travnik

#62 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

blue_sky wrote:
nokia6170 wrote:

Al' haj' ti to dokazi nekome ko smatra da je najveca i jedina mana tog statuta sto se ne primjenjuje i u drugim sredinama.
Jooooj bas sam razmisljao koji ce se smijesni argument naci da se opravda jedna nelogicnost primjene dobro zamisljenog statuta samo u Mostaru, i stvarno ovo nisam ocekivao. Ne mogu shvatiti koliko daleko se moze ici samo da bi se opravdalo nesto toliko nelogicno i nenormalno. Vece ja slicnost i po ovlastenjima i po uradjenju, a i po nacinu izbora vijecnika izmedju grada Mostara i opcina Novi Travnik, Travnik, Zenica, Jajce, Orasje i ne znam kojih vec nego sa gradovima Istocno Sarajevo i Sarajevo jer se spomenuti gradovi sastoje od nekoliko opcina u svom sastavu, a Mostar ne i spomenutim gradovima kljucnu ulogu imaju opcine, a ne gradovi. Pa se u GRADU Mostaru vijecnici biraju neposredno na izborima, kao i u OPCINAMA Neum, Kladanj, Posusje ili Kalesija, a u GRADU Sarajevu posredno iz OV-a. Osim toga i grad i opcina su najnize jedinice lokalne samouprave i barem kod nas, izuzev vec spomenutih IS i Sa, imedju njih ne postoji neka razlika. Eto cini mi se da vlasti u Jajcu namjeravaju proglasiti Jajce gradom, i koliko ja znam da li ce se za jednu jedinicu lokalne samouprave primjenjivati naziv grad ili opcina ovisi prvenstveno o lokalnim vlastima, barem kod nas. Tako da je ovaj argument, blago receno, totalno bez veze.
travnik

#63 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

blue_sky wrote:
nokia6170 wrote:

Hajd reci zasto si protiv toga da se identican statut primijeni u vec spomenutim opcinama ( Travnik, Novi T., Stolac, Jajce, Vares i itd.), pa ako je moguce i u opcinama RS-a poput Zvornika, Bijeljine ili Prijedora, a ne samo u Mostaru.
nokia6170

#64 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

travnik wrote:
blue_sky wrote:
nokia6170 wrote:

Jooooj bas sam razmisljao koji ce se smijesni argument naci da se opravda jedna nelogicnost primjene dobro zamisljenog statuta samo u Mostaru, i stvarno ovo nisam ocekivao. Ne mogu shvatiti koliko daleko se moze ici samo da bi se opravdalo nesto toliko nelogicno i nenormalno. Vece ja slicnost i po ovlastenjima i po uradjenju, a i po nacinu izbora vijecnika izmedju grada Mostara i opcina Novi Travnik, Travnik, Zenica, Jajce, Orasje i ne znam kojih vec nego sa gradovima Istocno Sarajevo i Sarajevo jer se spomenuti gradovi sastoje od nekoliko opcina u svom sastavu, a Mostar ne i spomenutim gradovima kljucnu ulogu imaju opcine, a ne gradovi. Pa se u GRADU Mostaru vijecnici biraju neposredno na izborima, kao i u OPCINAMA Neum, Kladanj, Posusje ili Kalesija, a u GRADU Sarajevu posredno iz OV-a. Osim toga i grad i opcina su najnize jedinice lokalne samouprave i barem kod nas, izuzev vec spomenutih IS i Sa, imedju njih ne postoji neka razlika. Eto cini mi se da vlasti u Jajcu namjeravaju proglasiti Jajce gradom, i koliko ja znam da li ce se za jednu jedinicu lokalne samouprave primjenjivati naziv grad ili opcina ovisi prvenstveno o lokalnim vlastima, barem kod nas. Tako da je ovaj argument, blago receno, totalno bez veze.

Nije mi bas jasno sta si sa ovim svojim zelio reci...tj. dal se slazes sa necim sto sam napisao ili ne, ali ja opet naglasavam:

Jedno je grad, jedno je opcina. Dva razlicita administrativno-pravna pojma i nivoa vlasti. Zaista nema smisla uporedjivati nesto sto se ne moze uporedjivati.

Takodjer, nacin biranja vijecnika za opcine i gradove nije isti. Gradske opstine delegiraju odredjen broj gradskih vijecnika, a ostatak se bira sa podrucja cijelog gradskog podrucja.
blue_sky

#65 Re: Mostar-glasanje

Post by blue_sky »

travnik wrote:
blue_sky wrote:
nokia6170 wrote:

Hajd reci zasto si protiv toga da se identican statut primijeni u vec spomenutim opcinama ( Travnik, Novi T., Stolac, Jajce, Vares i itd.), pa ako je moguce i u opcinama RS-a poput Zvornika, Bijeljine ili Prijedora, a ne samo u Mostaru.
Vec rekoh da nisam protiv,sto se mene tice nek se primjenjuje u svakom gradu i opstini/opcini,ali to NEMA veze sa rjesavanjem problema u Mostaru.To sto ce se taj isti statut primijenjivati u bilo kojoj drugoj opstini/opcini ili gradu nece rijesiti problem Mostara!
I onda postaje ocigledno da problem apsolutno nije u statutu,niti u tome sto on nije isti u Novom T.,Stocu itd.,nego u nesposobnim nacionalistima na vlasti.A upravo ovo o cemu ti govoris je njihov jedini izgovor,i time pravdaju svoju nesposobnost,svoje nedogovaranje,a ti prihvatas ta pravdanja.Ja ne prihvatam,i znam da nije do stauta,nego iskljucivo do njih.To sto se oni bore za svoje fotelje,i sto sklapaju kojekakve medjustranacke ugovore o "naizmjenicnoj vladavini" pa im onda isti propadaju,nema nikakve veze sa statutom.Prica o statutu je bajka koju pricaju narodu,jer narodu treba krivca predociti.Samo ne znam ko je jos lud da vjeruje u bajke.
Toto

#66 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

travnik wrote:
Jooooj bas sam razmisljao koji ce se smijesni argument naci da se opravda jedna nelogicnost primjene dobro zamisljenog statuta samo u Mostaru, i stvarno ovo nisam ocekivao.
Poslije ove izjave si duzan naci bar tri ozbiljna argumenta da obrazlozis zasto Statut nevalja. Ne u smislu da izvikujes parole kako su drugi smijesni.
Ako dajes ocjenu vjerojatno si procitao statut i znas sta u njemu nevlja. Nece ti biti tesko. Statut ima 58 clanova pa bujrum. Clan taj i taj nevalja zato i zato, i tako dva tri puta.
Ovako neces ni smesan ispast.
3i20znakova

#67 Re: Mostar-glasanje

Post by 3i20znakova »

nokia6170 wrote:

Jooooj bas sam razmisljao koji ce se smijesni argument naci da se opravda jedna nelogicnost primjene dobro zamisljenog statuta samo u Mostaru, i stvarno ovo nisam ocekivao. Ne mogu shvatiti koliko daleko se moze ici samo da bi se opravdalo nesto toliko nelogicno i nenormalno. Vece ja slicnost i po ovlastenjima i po uradjenju, a i po nacinu izbora vijecnika izmedju grada Mostara i opcina Novi Travnik, Travnik, Zenica, Jajce, Orasje i ne znam kojih vec nego sa gradovima Istocno Sarajevo i Sarajevo jer se spomenuti gradovi sastoje od nekoliko opcina u svom sastavu, a Mostar ne i spomenutim gradovima kljucnu ulogu imaju opcine, a ne gradovi. Pa se u GRADU Mostaru vijecnici biraju neposredno na izborima, kao i u OPCINAMA Neum, Kladanj, Posusje ili Kalesija, a u GRADU Sarajevu posredno iz OV-a. Osim toga i grad i opcina su najnize jedinice lokalne samouprave i barem kod nas, izuzev vec spomenutih IS i Sa, imedju njih ne postoji neka razlika. Eto cini mi se da vlasti u Jajcu namjeravaju proglasiti Jajce gradom, i koliko ja znam da li ce se za jednu jedinicu lokalne samouprave primjenjivati naziv grad ili opcina ovisi prvenstveno o lokalnim vlastima, barem kod nas. Tako da je ovaj argument, blago receno, totalno bez veze.[/quote]

Nije mi bas jasno sta si sa ovim svojim zelio reci...tj. dal se slazes sa necim sto sam napisao ili ne, ali ja opet naglasavam:

Jedno je grad, jedno je opcina. Dva razlicita administrativno-pravna pojma i nivoa vlasti. Zaista nema smisla uporedjivati nesto sto se ne moze uporedjivati.

Takodjer, nacin biranja vijecnika za opcine i gradove nije isti. Gradske opstine delegiraju odredjen broj gradskih vijecnika, a ostatak se bira sa podrucja cijelog gradskog podrucja.[/quote]

Nokia, po Zakonu o lokalnoj samoupravi grad koji ima samo jednu opcinu i opcina su jedno to isto. Samo su nazivi titula gradonacelnik odnosno nacelnik razliciti.. Vec treci put ponavljas kako to nije isto, kao da si otkrio Mars, a jeste isto. Razlika nastaje kada vise opcina odluci da se udruzi u grad a to Zupanija odobri. Tada opcine dio svojih ovlasti i obveza prebacuju na grad, i to ne automatski nego po medjusobnom dogovoru.
travnik

#68 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

blue_sky

1. Naravno da nije statut jedini problem. Pored njega tu su i nesposobnost lokalnih vlasti, ali mislim i nespremnost da se zajednicki rijesavaju ovi, ali i drugi problemi u Mostaru. Osobno smatram da je statut dobro rjesenje za sprijecavanje preglasavanja i barem djelomicno popravljanja ratom poremecene nacionalne strukture opcina/gradova u BiH. Kamo srece da se slican statut donio ranije u nekim opcinama/gradovima. Uvjeren sam da bi bio znatno veci povratak i u FBiH ( Bugojno, Capljina, Travnik, Kakanj i itd.), a posebno u RS-u( Prijedor, Doboj, Visegrad, Zvornik, Rogatica, Bijeljina, Derventa, Kotor Varos i itd.). Odnosno, da se nasao neki modalitet da svaki narod ima odredjen broj zastupnika u OV-a/GV-a.
2. Postoje razlike izmedju GV-a i OV-a, ali grad Mostar je slicniji nekim opcinama po nizu karakteristika nego gradu Sarajevu.Tu prvenstveno treba naglasiti da u Mostaru ispod gradske razine ne postoji niza jedinica lokalne uprave, dok u Sarajevu su to opcine. Pored toga, vijecnici u GV Mostar se biraju neposredno na izborima, jest malo komplikovano zbog statuta, ali ipak neposredno, dok u GV Sarajeva se vijecnici biraju posredno iz 4 OV-a. Tako da mislim nije adekvatna usporedba Mostara i Sarajeva, iako i Mostar i Sarajevo imaju statuse grada.
travnik

#69 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

Toto wrote:
travnik wrote:
Jooooj bas sam razmisljao koji ce se smijesni argument naci da se opravda jedna nelogicnost primjene dobro zamisljenog statuta samo u Mostaru, i stvarno ovo nisam ocekivao.
Poslije ove izjave si duzan naci bar tri ozbiljna argumenta da obrazlozis zasto Statut nevalja. Ne u smislu da izvikujes parole kako su drugi smijesni.
Ako dajes ocjenu vjerojatno si procitao statut i znas sta u njemu nevlja. Nece ti biti tesko. Statut ima 58 clanova pa bujrum. Clan taj i taj nevalja zato i zato, i tako dva tri puta.
Kada i gdje sam ja rekao da statut ne valja!!!!!????? Ako si pozorno citao sta sam pisao na ovoj temi, a ocigledno nisi, vec se prosipas bez veze, ja uporno govorim da statut VALJA i da ga zbog toga treba primijeniti i na druge opcine/gradove. Stoga, ne lupaj i ne napadaj neargumentirano.
Toto

#70 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

travnik wrote:
Toto wrote:
travnik wrote:
Kada i gdje sam ja rekao da statut ne valja!!!!!????? Ako si pozorno citao sta sam pisao na ovoj temi, a ocigledno nisi, vec se prosipas bez veze, ja uporno govorim da statut VALJA i da ga zbog toga treba primijeniti i na druge opcine/gradove. Stoga, ne lupaj i ne napadaj neargumentirano.
Ok
Mozda te nisam razumio.
Mislio sam da ironiziras da je statut Mostara "dobar" i da bi ga trebalo primjeniti i na ostale gradove.
Koliko ja poznajem situvaciju statuti u vecini drugih gradova su donosili SDA i HDZ zajedno. Ako su ga donijeli znaci da im je odgovarao. Sto bi se sad statuti gradova prenosili iz carsije u carsiju? Svaki grad ima pravo da kroji statut prema sebi. Gradovi su lokalna samouprava, oni se bave vodovodom, cenifama, smetljarima, urbanizmom, skolstvom, kulturom itd. Nema multietnickih vodovoda, cenifa, deopnija smeca, javnih kuhinja itd. Da su statuti tako uniformna stvar, kako ih ti prestavljas, pa da isti moze vaziti u svakoj carsiji, onda bi se u parlamentu drzave -o jednom trosku-donio istovjetan statut, koji bi onda naturili svakoj BiH kasabi.
Ovo sto ti zastupas nazivaju unitarizam, a ja sma gotovo siguran da si ti protiv unitarizma i na nivou atoma, a kamo li carsije. Ja sam ubjedejn da ti uopste ne mislis da je statut Mostara dobar niti bi dozvolio da on vazi u Stocu, Capljini itd. U Stocu vazi isti statut kao u Travniku. Kad bi dosli do stolackog statuta siguran sam da bi ti promjeno ovu pricu koju pricas. Da te podsjetim: HDZ je taj koji tvrdi da statut Mostara iTravnika ne valja.
Treba pogledati rezultete glasanja u Mostaru: SDA ima 12 mjesta, HDZ 7. NSRB 7 ostali su talasika. Po zakonima proste vecina gradonacelnika treba da bira SDA, jer ima prostu vecinu osvojenih glasova. i tu se nema sta vise rapravljati. Nisu Bosnjaci krivi sto su Lijanovici razvalili HDZ. HDZ opet pizdi da je ugrozn jer su ga Lijanovici razvalili. HDZ je ugrozen i od onog HDZ-a od 1990 kubika. Tu pricu o ugrozneosti HDZ-a moze samo da popusi HDZ i niko vise. Izjednacen rezultata HDZ-a i NSRB je veoma transparentan dokaz da Hrvati BiH nisu ugrozeni. Da jesu : Hrvati bi glasali samo HDZ, ko u neka davna vremena, kad je HDZ uspio prodati supljak da su Hrvati ugrozeni. Hrvati BiH su sada skontali da nisu ugrozenio i da mirne duse mogu glasati za Lijanovice u Mostaru a da Zeljko Komsic moze biti Predsjednik, iako je crveni predjednik - kako sto je HDZ casnom fra. Marku Orsolicu spocitavao da je crveni fratar.
nokia6170

#71 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

3i20znakova wrote:
Nokia, po Zakonu o lokalnoj samoupravi grad koji ima samo jednu opcinu i opcina su jedno to isto. Samo su nazivi titula gradonacelnik odnosno nacelnik razliciti.. Vec treci put ponavljas kako to nije isto, kao da si otkrio Mars, a jeste isto. Razlika nastaje kada vise opcina odluci da se udruzi u grad a to Zupanija odobri. Tada opcine dio svojih ovlasti i obveza prebacuju na grad, i to ne automatski nego po medjusobnom dogovoru.
Ocigledno da nekim ljudima nije jasno sta je grad, a sta je opstina, a sta je mjesna zajednica i neciji haustor u zgradi :)

3i20znakova dragi, Ustav Federacije propisuje tri nivoa vlasti: Opstina, Grad, Kanton.

Opstina i Kanton su obavezni nivoi, a Grad je opcioni model uredjenja neke drustvene zajednice.

Grad ne moze imati samo jednu opstinu prema Ustavu FBiH.

Uzmi malo Ustav FBiH u ruke i iscitaj fino, pa se onda vrati da raspravljamo.

p.s. ponavljacu ja ako treba i 100 puta nesto, meni to nije mrsko...i usput Zupanija je neustavan termin...mozes slobodno koristiti cisti hrvatski termin Kanton...to Hrvati odlucice sami bez icije prisile 1994. godine kada usvojise Ustav FBiH.
Last edited by nokia6170 on 16/12/2009 09:31, edited 1 time in total.
kiky

#72 Re: Mostar-glasanje

Post by kiky »

hdz i hvo su oružjem zauzeli mostar ... ( na herojski način )
pobili ili rastjerali domicilno stanovništvo mostara ...
naselili dođoše i sad kažu mi smo večina, mostar je naš ...
europski i civilizovano, nema šta ...
Liska

#73 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

nokia6170 wrote:
3i20znakova wrote:
Ocigledno da nekim ljudima nije jasno sta je grad, a sta je opstina, a sta je mjesna zajednica i neciji haustor u zgradi :)

Bemvejac dragi, Ustav Federacije propisuje tri nivoa vlasti: Opstina, Grad, Kanton.

Opstina i Kanton su obavezni nivoi, a Grad je opcioni model uredjenja neke drustvene zajednice.

p.s. ponavljacu ja ako treba i 100 puta nesto, meni to nije mrsko...i usput Zupanija je neustavan termin...mozes slobodno koristiti cisti hrvatski termin Kanton...to Hrvati odlucice sami bez icije prisile 1994. godine kada usvojise Ustav FBiH.
Nokia, Mostar se sastoji samo iz jedne opcine, i prema onome sto ti govoris to je u suprotnosti sa Ustavom BiH. Ako sam u krivu, nabroji mi opcine iz kojih se sastoji grad Mostar?
nokia6170

#74 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Liska wrote:
nokia6170 wrote:
3i20znakova wrote:

Bemvejac dragi, Ustav Federacije propisuje tri nivoa vlasti: Opstina, Grad, Kanton.

Nokia, Mostar se sastoji samo iz jedne opcine, i prema onome sto ti govoris to je u suprotnosti sa Ustavom BiH. Ako sam u krivu, nabroji mi opcine iz kojih se sastoji grad Mostar?

Mostar se ne sastoji od samo jedne opcine...jer ako je tako reci mi onda kako se zove ta Opcina? Mostar se sastoji od 6 gradskih podrucja koje odgovaraju ranijim opcinama.

Trenutni Statut Mostara je proglasen neustavnim od strane Ustavnom suda Federacije BiH u dijelu u kojem se ogranicava izbor gradonacelnika samo na gradske vijecnike. To je zasad neustavno..jer u utrci za gradonacelnika se mora dati sansa svima koji zive na gradskom podrucju, a ne samo gradskim vijecnicima. Naravno, nema nista sporno da gradski vijecnici biraju gradonacelnika. U Sarajevu je na taj nacin rijeseno..svako se moze kandidovati (i ko nije gradski vijecnik), ali gradsko vijece bira.

Ostala pitanja u vezi sa ustavnoscu se nalaze trenutno na Ustavnom sudu BiH.
Liska

#75 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

Nokia, ta gradska podrucja su samo izborna podrucja. Gradska podrucja nemaju svoja vijeca kao sto u drugim gradovima postoje opcinska vijeca i nacelnici. Gradsko podrucje je nista, ne postoji, sem na dan izbora.
Post Reply