Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Mrmak

Post by Mrmak »

Evo jos koji "protuargumenat"
Zemljoradnička zadruga "Gradiška" ove godine neće ispuniti plan izvoza povrća u Hrvatsku
Propadaju vagoni povrća i voća u Gradišci

GRADIŠKA - Zemljoradnička zadruga "Gradiška" neće ove godine, kako je planirano, udvostručiti prošlogodišnji izvoz i na hrvatsko tržište izvesti dvije hiljade tona povrća i voća.

Ukoliko do kraja godine ne dođe do konkretnijih poslova, ovogodišnji izvoz, procjenjuje se, dostići će tek 500 tona, što je čak četiri puta niže od plana.

"Hrvatske vlasti su odlučile da zaštite svoju poljoprivredu i da ograniče uvoz prvenstveno krompira, kupusa i drugog povrća. Drugi problem je što nismo uspjeli izgraditi pogon za kalibriranje i pakovanje povrća. To je bila prevelika investicija za nas, koju ćemo ipak na proljeće morati realizovati na području Nove Topole", kaže direktor Zemljoradničke zadruge "Gradiška" Savo Borković.

Zbog činjenice da je došlo do smanjenja umjesto do najavljenog povećanja izvoza povrća na zagrebačko i dalmatinsko tržište, u lijevčanskim i potkozarskim selima stotine tona krompira i kupusa će propasti.

U Hrvatsku su ove godine izvezene manje količine, uglavnom ranog povrća, a u Zemljoradničkoj zadruzi "Gradiška", ipak, očekuju da će pokrenuti izvoz krompira i kupusa tokom ovog i narednog mjeseca.

Priznaju da se radi o nedovoljnoj količini s obzirom da je godina bila rodna, a i poljoprivrednici su, nakon obećanog povećanja izvoza, zasijali mnogo veće površine ne sluteći da će on biti i manji nego prošle godine.
http://www.nezavisne.com/dnevne/ekonomi ... 004-01.php

Evo prilike da pokupujete domace i da pomognete ovoj zemljoradnickoj zadruzi.

I kasnije mi kazu da sam cinik????
:D :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Mrmak wrote:...Problem je u pljacakskoj privatizaciji, problem je u lopovskoj vlasti, problem je u katastrofalnim zakonima, problem je u poreskom sistemu, problem je u mentalitetu ljudi da vazda biraju istu stoku koja ce i narednih hiljadu godina odrzavati ovakvo stanje...
Sve si rekao !! Nije moglo krace !!
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Fair Life wrote:
Mrmak wrote:...Problem je u pljacakskoj privatizaciji, problem je u lopovskoj vlasti, problem je u katastrofalnim zakonima, problem je u poreskom sistemu, problem je u mentalitetu ljudi da vazda biraju istu stoku koja ce i narednih hiljadu godina odrzavati ovakvo stanje...
Sve si rekao !! Nije moglo krace !!
Fair Life nemoj skretati sa teme.Ovo je gore je prica za sebe.Za lopovluke svi znamo.Tvrdio si da se kod nas ne proizvodi nista.Pa eto vidis da proizvodi.O tome je bila prica.Ne o kvalitetu,cijenama ,lopovlucima.Dokazi ono sto si tvrdio..ako mozes.A neka kupuje ko sta hoce...pa konacno je sloboda izbora.Ja cu nase...
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:...Fair Life nemoj skretati sa teme.Ovo je gore je prica za sebe.Za lopovluke svi znamo.Tvrdio si da se kod nas ne proizvodi nista. Pa eto vidis da proizvodi. O tome je bila prica. Ne o kvalitetu,cijenama ,lopovlucima.Dokazi ono sto si tvrdio..ako mozes. A neka kupuje ko sta hoce...pa konacno je sloboda izbora. Ja cu nase...
Ne pises istinu. Ja nisam tvrdio da se ne proizvodi nista. Vrati se na diskusije. Ja sam pitao sta se proizvodi od "potreba koje sam naveo na spisku". Jedan od odgovora je bio da nemamo potrebu da idemo u Madjarsku po "Trapist sir" (koji su proizvodili fratri u samostanu Trapist u predgradju Banja Luke.)

Bez veze je polemizirati sa onima koji ekonomski oporavak i buduci prosperitet BiH gledaju kroz proizvodnju i kupovinu Vlasickog sira procijedjenog kroz gazu, punog "neskodljivih" bakterija i tome slicno.

Ne zamjeram ti jer ti je jedna druga BiH ostala nepoznata, bolja Bosna i Hercegovina...

Selam
radogost bosnjanin

Post by radogost bosnjanin »

Nije poenta u tome sta ce ko kupovati. Ja licno za moje pare kupujem ono sto je meni cejf i ne pada mi na pamet da osjecam krivnju zato sto nisam kupio neku nasu cokoladu umjesto "Milke".

Problem je u pljacakskoj privatizaciji, problem je u lopovskoj vlasti, problem je u katastrofalnim zakonima, problem je u poreskom sistemu, problem je u mentalitetu ljudi da vazda biraju istu stoku koja ce i narednih hiljadu godina odrzavati ovakvo stanje.

OK,

niko ne govori sta ces radit za svoje pare, to je samo diskusija.

1. a ja pitah lijepo, hocemol imat novac za nase ucitelje npr. ili penzionere ako ne kupimo domace ( ono sto ti se bar svidja ) ili ne stvorimo nova radna mjesta? Kupovinom stranog proizvoda hranis sigurno tudjina

2. Ako ti prvi ne kupis svoje, sta mislis hocel ti kupit tudjin?

3. Ako ti nekupis svoje, a nece ti ni tudjin, sta mislis gdje si? Hocel ti dijete zivit na tvojoj djedovini, cacevini itd. Meni je bogami moja djedovina najdraza, niko na svijetu bijelome ne poklanja ni komadicak ove zemlje bjelodane, a mi je samo prodajemo i bjezimo od nje. Pa kuda pobogu?

4. Nisam mislio apro pro patriotizma nikog licno uvrijedit, ali tako dragi moj cinjenice stoje, istocna Bosna jednako tako stotinu i vise godine stalno ide nekud na zapad i bjezi miliom il silom sa svoje djedovine. A sto to ne cine krajisnici? I ako odu na rad vani, rado se vracaju svojoj kuci i grade jos ljepse. Pa onaj ko prodajke cacevinu, nece daleko.

5. Ako ovo nije nimalo jasno, e onda neko treba drugu pomoc
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:...Fair Life nemoj skretati sa teme.Ovo je gore je prica za sebe.Za lopovluke svi znamo.Tvrdio si da se kod nas ne proizvodi nista. Pa eto vidis da proizvodi. O tome je bila prica. Ne o kvalitetu,cijenama ,lopovlucima.Dokazi ono sto si tvrdio..ako mozes. A neka kupuje ko sta hoce...pa konacno je sloboda izbora. Ja cu nase...
Ne pises istinu. Ja nisam tvrdio da se ne proizvodi nista. Vrati se na diskusije. Ja sam pitao sta se proizvodi od "potreba koje sam naveo na spisku". Jedan od odgovora je bio da nemamo potrebu da idemo u Madjarsku po "Trapist sir" (koji su proizvodili fratri u samostanu Trapist u predgradju Banja Luke.)

Bez veze je polemizirati sa onima koji ekonomski oporavak i buduci prosperitet BiH gledaju kroz proizvodnju i kupovinu Vlasickog sira procijedjenog kroz gazu, punog "neskodljivih" bakterija i tome slicno.

Ne zamjeram ti jer ti je jedna druga BiH ostala nepoznata, bolja Bosna i Hercegovina...

Selam
Fair Life ja pisem istinu.Vrati se na pocetak pa procitaj.Napiso si da se u BiH ne proizvodi nista za osnovne ljudske potrebe,tako nesto(bio si precizan pa si pomeno odijelo).A pricati o ekonomskom oporavku je sasvim druga tema od ovoga sto sam ti pokusavao rec.
A sto se tice neke druge BiH imam dovoljno godina da je se sjecam i vrlo mi je poznata.A kako znas da i ja ne mislim da je bila bolja...a mozda i ne mislim.Na osnovu cega zakljucujes

I ovo za sir je bio kako kazes jedan od odgovora.Procitaj sve

Selam i tebi
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:Fair Life ja pisem istinu. Vrati se na pocetak pa procitaj. Napiso si da se u BiH ne proizvodi nista za osnovne ljudske potrebe,tako nesto(bio si precizan pa si pomeno odijelo).A pricati o ekonomskom oporavku je sasvim druga tema od ovoga sto sam ti pokusavao rec.
Lazes !!
Fair Life wrote:Ja sam se rijesio svih diktatura jednom za uvijek. Daleko sam i od te tvoje demokratije skoro 20.000 kilometara. Ali... nisam repa bez korijena... Tesko da ces razumjeti !

Da krenemo redom:

Potkosulja, kosulja, odijelo, cipele, naocale, sesir, sat... sportske patike, trenerka, lopta (futbalska), reketi za tenis, skije, maska i peraje, ronilacka oprema, automobil (moze i biciklo), TV... radio, telefonski aparat, fotografski aparat, kamera, cetkice za zube, kalodont, el. aparat za brijanje, zileti... kompjuteri i kompjuterska oprema, frizideri, ves masine, usisivaci prasine, vina, ugostiteljska oprema... najobicnija vaga za mjerenje tjelesne tezine (da ne spominjem digitalnu), mali kucanski aparati...
Zatim, aparat za mjerenje kvnog pritiska, aparat za mjerenje secera u krvi, toplomjer (medicinski termometar)...

Sta se sa ovog popisa moze kupiti na BiH trzistu a domace je proizvodnje Diplomato? Ako vec nesto od ovog pronadjes - kakav je kvalitet u odnosu na cijenu.

Spisak ovih osnovnih potreba civilizirane osobe nastojao sam maksimalno minimizirati.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:Fair Life ja pisem istinu. Vrati se na pocetak pa procitaj. Napiso si da se u BiH ne proizvodi nista za osnovne ljudske potrebe,tako nesto(bio si precizan pa si pomeno odijelo).A pricati o ekonomskom oporavku je sasvim druga tema od ovoga sto sam ti pokusavao rec.
Lazes !!
Fair Life wrote:Ja sam se rijesio svih diktatura jednom za uvijek. Daleko sam i od te tvoje demokratije skoro 20.000 kilometara. Ali... nisam repa bez korijena... Tesko da ces razumjeti !

Da krenemo redom:

Potkosulja, kosulja, odijelo, cipele, naocale, sesir, sat... sportske patike, trenerka, lopta (futbalska), reketi za tenis, skije, maska i peraje, ronilacka oprema, automobil (moze i biciklo), TV... radio, telefonski aparat, fotografski aparat, kamera, cetkice za zube, kalodont, el. aparat za brijanje, zileti... kompjuteri i kompjuterska oprema, frizideri, ves masine, usisivaci prasine, vina, ugostiteljska oprema... najobicnija vaga za mjerenje tjelesne tezine (da ne spominjem digitalnu), mali kucanski aparati...
Zatim, aparat za mjerenje kvnog pritiska, aparat za mjerenje secera u krvi, toplomjer (medicinski termometar)...

Sta se sa ovog popisa moze kupiti na BiH trzistu a domace je proizvodnje Diplomato? Ako vec nesto od ovog pronadjes - kakav je kvalitet u odnosu na cijenu.

Spisak ovih osnovnih potreba civilizirane osobe nastojao sam maksimalno minimizirati.
Povecaj i to da sam napiso TAKO NESTO jer se nisam mogo tacno sjetiti sta si napiso al evo sad znam pa da te citiram:"Spisak ovih osnovnih potreba za civilizirane osobe" eto tako si napiso pa si me jos i pito sta se moze od nabrojanog kupiti a domace je proizvodnje a ja sam ti odgovorio vecina...Ako prepisujes prepisi sve...da ljudi znaju
Milslio sam da sam te upozno al nisam
Kazati nekom LAZES..pa kakva je to kultura.Jos malo pa sam ti bio povjerovo da su oni tvoji ljude odgajali kulturno.Ipak sam ja u pravu...
Fair Life

Post by Fair Life »

Nisi trebao biti lijenguza, vec prosetati 2-3 stranice nazad pa tek onda nesto "tvrditi".
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:Nisi trebao biti lijenguza, vec prosetati 2-3 stranice nazad pa tek onda nesto "tvrditi".
U pravu si,bio sam polijen.Al eto bar sam u pravu i vidis da ne lazem ja...

I ja nista ne "tvrdim",samo kazujem svoje misljenje i poneku cinjenicu
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Mrmak wrote:Ovo je totalno debilna diskusija.

Coca Colu niti bilo sta drugo iz Hadzica ne pijem zbog osiromasenog uranijuma. Ima ih koji kazu da je sve to suplja prica al' kako jos uvijek imam slobodu da potrosim moje pare kako ja hocu Hadzici su iskljuceni.
Coca cola je prosle godine iz Sarajeva izvezla robe nesto vise od 500,000 KM u Veliku Britaniju. Jel ti mislis da bi Britanci pili ozracenu colu?
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Mrmak wrote:
Cazinjanin wrote:Ljudi, kad god odete u kupovinu ima sanse da se kupi nesto bosansko! Pogotovo u prehrani. U gradjevini se i dalje kod nas prodaje Dalmacija cement kod kakanjskog i lukavackog...

A, sto je medju nama mnogo usranog naroda kao npr. ovi idioti koji kazu da nema sta da se kupuje bosansko nikad nece biti napredka!

Idiotizam je opceprisutan u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini. Trebate dokaze? Pogledaj vanjskotrgovinski deficit! http://www.fzs.ba
Ako cemo vec o idiotizmu onda tebi nema premca.
Nije pitanje "nesto" bosansko. Pitanje je ekonomske politike uopste.

Sad kako vidim ti si od Cazina a u vasem je kraju bio neki Agrokomerc koliko se sjecam.
Pa ono neke dionice bez pokrica koliko se sjecam.
Pa ono neka pljacka.

Zato majke ti ne seri.
Znamo da je idiotizam opceprisutan u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini. Ne trebamo dokaze. Ti si ocigledan primjer. Ko je kreirao taj vanjskotrgovinski deficit?? Ko je omoucio da nastane??
I tu se radi samo o podacima na nivou FEDERACIJE, a da ne govorimo na nivou fol drzave.
Zato olabavi malo sa tim falsnim "kupuj-domace" patriotizmom.
Il' kako bi rekli u mom kraju: ne jedi govana kraj bijela hljeba.
Mozes ga kupit' domaceg.
Predlazem ti da procitas to sto si napisao! Ne vjerujem da ti fali toliko inteligencije da ostanes pri ovom stavu!

Inace, prema tvojim dosadasnjim postovima mogu zakljuciti da ti ne kupujes domace. OK, kako hoces, zao mi je sto je BiH puna takvih kao ti. Sumnjam da ti pratis 1% statistiku jugoistocne Evrope, BiH, Federacije, Kantona koliko i ja!
livadic

Post by livadic »

konacno autentican domaci proizvod ... 8) ::

http://--- NO LINKS ---/modules.php?op ... 539&page=1

:D

kupujmo domace ... :oops:

:D

;)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Mislim da je problem uvoza u nasoj zemlji najvise u nasoj vladi. Naime, najvise biznismena koji rade u Federalnoj skupstini imaju jake firme koje su uvozno orijentirane. Malo je primjera kao npr. Lijanovic koji je u drzavnoj vladi i brine o domacoj proizvodnji.

Medjutim, u BiH je poprilicno izrazenija potreba da ga u vladi predstavlja neko iste nacionalne pripadnosti nego neko ko je veci ekonomista!

-
Kupci sve vise traze domace
Uposlenici odjeljenja delikatese hipermarketa Mercator centra Sarajevo posjetili su proizvodni pogon Mesne industrije Stanic kako bi se detaljnije upoznali s karakteristikama njihovih proizvoda. U razgovoru sa direktorom proizvodnje Stanic, Ivicom Dilberom, direktorom komercijale Nezimom Harecicem i vodjom prodaje Kornelijom Coric, izrazeno je zadovoljstvo zbog uspjesne saradnje izmedju dvije kompanije, navodi se u saopstenju za medije Mercatora. Uposlenici delikates tima, koji su u direktnom kontaktu sa kupcima, govorili su o iskustvima u prodaji bogatog asortimana mesnih proizvoda domaceg proizvodjaca Stanica. U sklopu prepoznatljive korporacijske kulture Mercatora, uposlenici delikatese nastoje da u potpunosti odgovore na zahtjeve kupaca, te su i ovom prilikom prenijeli domacinima reakcije i najcesca pitanja kupaca koji sve ucestalije traze i kupuju izricito domace proizvode. Nakon razgovora, gosti su obisli proizvodni pogon mesnih proizvoda, koji je baziran na vrhunskoj savremenoj tehnologiji i svjetskim standardima. U MI Stanic smatraju da je ova posjeta priznanje za njihov rad i potvrda da i u BiH djeluju kompanije koje su sposobne odgovoriti zahtjevima kupaca na probirljivom trzistu. -
Engram::X

Post by Engram::X »

Fair Life wrote:Nisi trebao biti lijenguza, vec prosetati 2-3 stranice nazad pa tek onda nesto "tvrditi".
Image
privremeni

Post by privremeni »

:lol: ima i previse autenticnog, domaceg, pa ko voli nek izvoli. :zzzz:
Fair Life

Post by Fair Life »

Engram::X wrote:
Image
Image
Mrmak

Post by Mrmak »

radogost bosnjanin wrote:Nije poenta u tome sta ce ko kupovati. Ja licno za moje pare kupujem ono sto je meni cejf i ne pada mi na pamet da osjecam krivnju zato sto nisam kupio neku nasu cokoladu umjesto "Milke".

Problem je u pljacakskoj privatizaciji, problem je u lopovskoj vlasti, problem je u katastrofalnim zakonima, problem je u poreskom sistemu, problem je u mentalitetu ljudi da vazda biraju istu stoku koja ce i narednih hiljadu godina odrzavati ovakvo stanje.

OK,

niko ne govori sta ces radit za svoje pare, to je samo diskusija.

1. a ja pitah lijepo, hocemol imat novac za nase ucitelje npr. ili penzionere ako ne kupimo domace ( ono sto ti se bar svidja ) ili ne stvorimo nova radna mjesta? Kupovinom stranog proizvoda hranis sigurno tudjina

2. Ako ti prvi ne kupis svoje, sta mislis hocel ti kupit tudjin?

3. Ako ti nekupis svoje, a nece ti ni tudjin, sta mislis gdje si? Hocel ti dijete zivit na tvojoj djedovini, cacevini itd. Meni je bogami moja djedovina najdraza, niko na svijetu bijelome ne poklanja ni komadicak ove zemlje bjelodane, a mi je samo prodajemo i bjezimo od nje. Pa kuda pobogu?

4. Nisam mislio apro pro patriotizma nikog licno uvrijedit, ali tako dragi moj cinjenice stoje, istocna Bosna jednako tako stotinu i vise godine stalno ide nekud na zapad i bjezi miliom il silom sa svoje djedovine. A sto to ne cine krajisnici? I ako odu na rad vani, rado se vracaju svojoj kuci i grade jos ljepse. Pa onaj ko prodajke cacevinu, nece daleko.

5. Ako ovo nije nimalo jasno, e onda neko treba drugu pomoc
Radogost sve je to lijepo sto ti kazes. I za penzionere i za ucitelje i sve sto ide iza toga.
Problm je samo sto recimo ti penzioneri i ucitelji (kao dio drustva) konstantno biraju u zadnjih 15 godina katastrofalno glupe vlasti pa se stoga pitam ponekada sto kukaju?

Jos jedan doprinos diskusiji
BiH tržište okreće se uvozu iz Srbije i Crne Gore te Makedonije
08.11.2004 | 22:13
Prema podacima Centralne banke BiH, prošlogodišnji bruto nacionalni dohodak po stanovniku u BiH iznosio je 1.608 američkih dolara.
piše Gorden Knezović

Procjene o bruto nacionalnom dohotku u ovoj godini nije objavila nijedna institucija u BiH, ali ekonomisti smatraju kako će on biti znatno niži od planiranog. Rast bi trebao biti do dva ili tri posto u odnosu na prošlu godinu.

Rast bruto nacionalnog dohotka u BiH iz godine u godinu je u padu . Dok je 1999. bio 10 posto, samo godinu kasnije prepolovljen je na 5,5 posto. Prošlogodišnji rast bruto nacionalnog dohotka bio je samo 3,5 posto.

Negativna statistika bilježi se i u rastu industrijske proizvodnje: u Federaciji BiH 2000. godine rast industrijske proizvodnje iznosio je 8,8 posto, a prošle godine tek 4,8 posto. U Republici Srpskoj rast industrijske proizvodnje bio je 5,6, a prošle godine 5,7 posto.

Uvoz se stalno povećava: 2000. godine bio je 4,111 milijardi američkih dolara, a prošle godine 4,912 milijardi. Izvoz bilježi neznatan rast: 2000. godine bio je 1,271 milijardu američkih dolara, a prošle godine 1,319 milijardi.

BiH najviše uvozi iz Hrvatske (18 posto ukupna uvoza) i najviše izvozi u Hrvatsku (19 posto ukupna izvoza). Iza Hrvatske, BiH najviše izvozi u Srbiju i Crnu Goru (17 posto), Njemačku (15 posto), Italiju (13 posto), Sloveniju (10 posto), Švicarsku (devet posto), Austriju (četiri posto)...

Izvoz iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu u ovoj se godini u prvih devet mjeseci povećao 24 posto. U prvih devet mjeseci prošle godine bio je 650 milijuna, a u prvih devet mjeseci ove 810 milijuna američkih dolara. Istodobno je prošlogodišnji uvoz iz BiH bio 159 milijuna, a ovogodišnji 255 milijuna američkih dolara ili 60 posto više.

Nezaposlenost je u porastu: 2000. godine bila je 38,9 posto, a prošle godine 44 posto. Od pozitivnih statističkih podataka u BiH mogu se izdvojiti tek rast prosjeka plaća te niska inflacija i nepromijenjen tečaj domaće valute konvertibilne marke. BiH ima i rast deviznih rezervi te stabilan bankovni sustav. (sto li ???)

Na realan pad životnog standarda u BiH najviše utječe smanjenje međunarodne financijske pomoći BiH njezinu strukturalnom prilagođavanju i oživljavanju gospodarstva te činjenica da proces privatizacije ne pokazuje pozitivne promjene u privlačenju stranih ulaganja.

Ni masovna privatizacija nije donijela pozitivne promjene jer privatizacijski fondovi nemaju novca za proširenje proizvodnje u poduzećima koja su sačuvala proizvodnju i tržište. U takvoj ekonomskoj situaciji tržište Bosne i Hercegovine se mijenja: od prije tri godine postupno se usmjerava prema nabavi robe od istočnih susjeda i smanjenju uvoza iz zapadnih zemalja.
http://www.dnevnik.com.hr/index.php?article=5298
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]25.06.2005.[/size] wrote:Drugi sajam bh. proizvoda i usluga "Kupujmo/koristimo domaće"

Prijavljeno 160 bh. proizvođača

SARAJEVO - Drugi sajam bh. proizvoda i usluga "Kupujmo/koristimo domaće" danas će biti otvoren u sportskom centru "Zetra" u Sarajevu.

Sajam će za posjetioce biti otvoren do utorka, 28. juna.

Vinko Ćuro, generalni direktor organizatora sajma Grupacije "Promo international", kazao je kako će svoje proizvode izložiti 160 proizvođača iz BiH.

"Osim predstavnika vlasti, ovaj sajam su podržali Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore FBiH i RS, četiri asocijacije poslodavaca i četiri udruženja iz oblasti poljoprivrede", rekao je Ćuro.

Kaže da je cilj sajma da bh. proizvođači građanima predstave kvalitet domaćih proizvoda i usluga.

"Namjera nam je da stvorimo određenu spregu između proizvođača, građana i Vlade. Da stvorimo jedinstven front za kupovinu domaćih proizvoda i da promijenimo svijest građana. Cilj nam je da oformimo nove fondove za društvenu nadogradnju", rekao je Ćuro.

Najavio je da će dio prihoda od prodatih ulaznica biti doniran Zemaljskom muzeju u Sarajevu i Tuzlanskom kantonu kojem je, usljed obilnih kiša, nanesena velika šteta.

Hasan Jakubović, predstavnik Privredne komore BiH, naglasio je da su privrednici nesvjesno najveći dio bh. tržišta prepustili inostranim proizvođačima.

"Zbog toga smo odlučili da provodimo kampanje i potičemo građane da kupuju domaće proizvode. U augustu ćemo početi drugu kampanju promoviranja bh. proizvoda", najavio je Jakubović.

Svoj dolazak na svečano otvaranje sajma bh. proizvoda i usluga "Kupujmo/koristimo domaće" potvrdio je i Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Organizatori sajma očekuju da će na otvaranju biti prisutni i predstavnici entitetskih vlada.

S.L.

Sajam bh. proizvoda otvoren uz zvižduke

SARAJEVO - Drugi sajam bh. proizvoda i usluga "Kupujmo i koristimo domaće", uz zvižduke poljoprivrednika i njihove transparente "Hoćemo smjenu vlasti", juče je otvoren u Sportskom centru "Zetra" u Sarajevu.

Poljoprivrednici svojim pištaljkama Adnanu Terziću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, i Borisu Gašparu, potpredsjedniku Vlade RS i ministru trgovine i turizma, nisu dozvoljavali da održe govor.

Unatoč protestima poljoprivrednika, Terzić je presijecanjem vrpce otvorio sajam, čiji je organizator "Promo International" iz Tuzle, a finansijski su ga podržali Vijeće ministara BiH i vlade FBiH i RS.

Ovaj sajam, koji će za posjetioce biti otvoren do utorka, 28. juna, okupio je 160 privrednika BiH. "Žao mi je što su poljoprivrednici zloupotrijebili ovu manifestaciju, koja je od značaja za ekonomski razvoj BiH.

Noseći transparente oni ne mogu držati motike i mašine i unapređivati bh. ekonomiju. Ako zaista žele da se bave politikom, onda nema ni napretka u poljoprivredi", poručio je Adnan Terzić poljoprivrednicima koji su protestovali pred "Zetrom".

S.L.
Ajnslag-cincilator

#70 Re: Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!

Post by Ajnslag-cincilator »

Cazinjanin wrote:U FBiH u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz od oko 1,435,000,000 KM, dok je uvoz iznosio 4,417,000,000 KM. Do kraja godine pretpostavljaju statisticari da bi se moglo uvesti jos robe u vrijednosti 1505,000,000 KM a izvesti oko 500,000,000 KM.
Dakle ukupni deficit ove godine bi bio negdje oko 4,090,000,000. Znaci malo vise od 4 milijarde KM ce se baciti ove godine. Prosjecno svaki stanovnik FBiH dnevno potrosi 4 KM na uvozni proizvod!!! Ovo mozemo promjeniti. Jako puno je proizvoda u BiH koji mogu zamjeniti uvozni, pa nek je skuplje za 10 feninga al ipak je domace! Iako je dosta BiH proizvoda i jeftinije.

Moram reci da zadnjih mjesec dana i ja i moja familija kupujemo u prehrani iskljucivo domace proizvode i za sad nemamo nikakvih problema ni financijskih ni zdravstvenih ni nista. A, kada bi se samo nas nekoliko desetaka na ovom forumu ukljucilo u ovu akciju pomogli bismo nasoj domovini za koju hiljadu maraka. Zato, kada budete u kupovini sjetite se sta vam rece onaj pametni forumas Cazinjanin KUPUJ DOMACE, KUPUJ BOSANSKO!

Jos cu vam reci jedan podatak, statisticari su izracunali da kada bi ljudi u BiH samo upola vise kupovali domace proizvode da bi posao u BiH naslo 200,000 osoba!

Prije nego što se odlučiš za to domaće prvo provjeri koliko je to domaće kvalitetno jer nisu svi proizvodi najboljeg kvaliteta. Uzeću primjer sa sokovima gdje sam u potpunosti izbacio slovenački "Fructal" i zamijenio ga gračaničkim Swittyjem ali sam istovremeno izbacio svaki mogući proizvod firme Lijanovići d.o.o Široki Brijeg jer im se proizvodi osjete na lijekove. Ima tu još dobrih firmi kao što je sarajevski "Klas".
Last edited by Ajnslag-cincilator on 26/06/2005 13:21, edited 1 time in total.
Qler

Post by Qler »

kod mene se u kući već poodavno kupuje samo domaće!

a evo ja se sad satra prevodeći google na domaći, bosanski :D
Fair Life

#72 Re: Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!

Post by Fair Life »

Ajnslag-cincilator wrote:(...)
... ali sam istovremeno izbacio svaki mogući proizvod firme Lijanovići d.o.o Široki Brijeg jer im se proizvodi osjete na lijekove.
(...)
Lupas li lupas... providno brateeeeee.

Jel' na antibiotike?
Fair Life

Post by Fair Life »

Qler wrote:kod mene se u kući već poodavno kupuje samo domaće!

Evo ti mustra...

Image
Qler

Post by Qler »

Fair Life wrote:
Qler wrote:kod mene se u kući već poodavno kupuje samo domaće!

Evo ti mustra...

Image
a jebi ga, ne slazu mi se boje sa sa mojim BOJAMA :D:D:D:D:D

ma nedjelje, dosadno na poslu, pa makar nesto pametno da uradim. Korisno :D
Eshek

#75 Re: Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!

Post by Eshek »

Fair Life wrote:
Ajnslag-cincilator wrote:(...)
... ali sam istovremeno izbacio svaki mogući proizvod firme Lijanovići d.o.o Široki Brijeg jer im se proizvodi osjete na lijekove.
(...)
Lupas li lupas... providno brateeeeee.

Jel' na antibiotike?
Vrlo vjerovatno !!!

Lijanovići prerađuju uglavnom uvezene sirovine, tj. umjesto da prerađuju meso koje je proizvedeno u BiH, oni uvoze škart meso iz npr. Holandije (duboko smrznuto, nekada po 5 godina staro) koje kupuju zamalo pa besplatno, jer to tamošnje firme iz sanitarnih razloga ne smiju prodavati u EU, čak bi morale da plate za odlaganje otpada kada bi se željele riješiti takvog mesa.

Osim što se takvo meso prerađuje, često se samo prepakuje i plasira na domaće tržište, što je krivično djelo carinske prevare, ali i zločin prema domaćim proizvođačima koji su na taj način otjerani u propast u posljednje 2 godine.

Vidim da se ovdje vodi polemika i da se plasiraju mnoge informacije, ali me baš zanima jeli itko od vas ima šta reći iz prve ruke, jeli itko proizvođač, ili se sve svodi na šuplju i hear-say ?
Post Reply