U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Locked
BSn

#51 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by BSn »

Sezam wrote:
BSn wrote:
Sezam wrote:Ne kontam u cemu je problem?

Svicarska je demokratska zemlja.

U toj demokratskoj zemlji se demokratski odlucilo da NE MOZE.

U cemu je problem?

Poslije Drugog svjetsog rata, demokratija vise nije toliko sirok pojam koliko ti zamisljas.
Ne kontam koji smo racku onda uveli demokratiju na nase prostore pocetkom 90ih?

Kao sto rekoh, alternative su totalitarizam il Saudija Arabija, pa bujrum.

Nismo je mi uvodili sto smo htjeli, nego sto smo morali.

A ko kaze da su te alternative gore od ove bajate americko-evropske demokratije koja je demokratija samo na papiru?!
Optimus Prime

#52 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

Shoshana wrote:
Pa tako sto o zakonu na nivou svicarske drzave glasaju svi gradjani Svicarske, a za zakon na nivou grada Sarajeva glasaju svi gradjani Sarajeva (koji su valjda mahom Bosnjaci)....

Samo mala djeca misle da je demokratija jednako vladanje vecine. Demokratija je jednako vladanje vecine uz postovanje ljudskih prava. LJudska prava su iznad demokratski donesenih odluka, ustavni sud sve i jedne moderne drzave ce ti to potvrditi.

Dakle pitanje nije da li je odluka donsena na demokratski nacin (tj referendumom), nego je pitanje da li je izgradnja vjerskog objekta u svojoj cjelini preduslov za ispunjenje jednog od osnovnih ljudskih prava - prava na vjeroispovijest. Ukoliko jeste - ni jedna demokratija na svijetu nema pravo donijeti generalnu odluku o zabrani gradnje vjerskih objekata u svojoj cjelosti, jer time krsi osnovna ljudska prava.

Svicarci seru po ljudskim pravima, a ovi kojima to jos uvijek nije jasno, shvatice kada na dnevnom redu bude krsenje njihovih prava.
Naravno, ali ovdje niko nije zabranio izgradnju vjerskih objekata.
Zlata M.

#53 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

Svicarska,ovakva kakva jeste,postoji "preko nekoliko"...da ne pametujemo jedni drugima,svako moze pogledati na google. :)
Fakt je da su opstali takvi kakvi jesu,i ne samo to...mozemo ih mrziti zbog ove odluke ili ih razumjeti ...nije bitno.Ono sto im se ne moze osporiti je sposobnost da zive u miru,te smo mi posljednji koji im mozemo davati lekcije.
Ovo je odlucio njihov narod u svojoj rodjenoj zemlji.
Moje je da ispostujem ili - kupim prnje!
Sta komplikujemo bez veze? :?
Shoshana

#54 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Shoshana »

Optimus Prime wrote:
Shoshana wrote:
Pa tako sto o zakonu na nivou svicarske drzave glasaju svi gradjani Svicarske, a za zakon na nivou grada Sarajeva glasaju svi gradjani Sarajeva (koji su valjda mahom Bosnjaci)....

Samo mala djeca misle da je demokratija jednako vladanje vecine. Demokratija je jednako vladanje vecine uz postovanje ljudskih prava. LJudska prava su iznad demokratski donesenih odluka, ustavni sud sve i jedne moderne drzave ce ti to potvrditi.

Dakle pitanje nije da li je odluka donsena na demokratski nacin (tj referendumom), nego je pitanje da li je izgradnja vjerskog objekta u svojoj cjelini preduslov za ispunjenje jednog od osnovnih ljudskih prava - prava na vjeroispovijest. Ukoliko jeste - ni jedna demokratija na svijetu nema pravo donijeti generalnu odluku o zabrani gradnje vjerskih objekata u svojoj cjelosti, jer time krsi osnovna ljudska prava.

Svicarci seru po ljudskim pravima, a ovi kojima to jos uvijek nije jasno, shvatice kada na dnevnom redu bude krsenje njihovih prava.
Dzamija sa munarom jeste vjerski objekat u svojoj cjelosti. Ili mislis da Svicarci odjednom imaju neko demokratsko pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#55 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Chmoljo »

Optimus Prime wrote:
Shoshana wrote:

Shoshana ti je to precizno i napisala.
nego je pitanje da li je izgradnja vjerskog objekta u svojoj cjelini preduslov za ispunjenje jednog od osnovnih ljudskih prava - prava na vjeroispovijest.
dakle, pravno mutno područje. je li minaret pravo na vjeroispovijest? ako se utvrdi da jeste mogu referundum okačiti mačku o rep :mrgreen:
breuer

#56 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by breuer »

u državi koja je porodila najveca imena arhitekture i u kojoj su prijavljeni najveci arhitektonski biroi da se dozvoli gradjenje objekata koji evociraju prosla vremena...
nisu svicarci na tom nivou oprostit cete ;)

p.s. kad džamije postanu estetski prihvatljive svim građanima kao sto su to crkve iz perioda moderne i postmoderne e tada će ih i sami svicarci prizeljkivati, a ne kopije objekata građenih prije 500 godina...
Prozor

#57 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Prozor »

Da su nešto htjeli, pametnije bi bilo, da su zabranili dalju imigraciju. Njihova zemlja - njihova stvar koga će primiti a koga neće. Ali, negirati sopstvenim građanima pravo na jedan značajan dio njihovih vjerskih objekata, a drugima ne, je čisti fašizam.
Optimus Prime

#58 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

Shoshana wrote:
Optimus Prime wrote:
Shoshana wrote:

Dzamija sa munarom jeste vjerski objekat u svojoj cjelosti. Ili mislis da Svicarci odjednom imaju neko demokratsko pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?
Nemaju pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?

Ali imaju pravo na demokratsko izjasnjavanje to jest imaju pravo na to da se izjasne u kakvoj zemlji zele da zive.
Sad kome smeta to da se moli u dzamiji bez munare, taj ima pravo da napusti drzavu.
Zlata M.

#59 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

Splinter wrote:ne znam je li ko upoznat sa situacijom, da su u svici muslimani kao i pripadnici drugih vjerskih skupina duzni placati crkveni porez
bez obzira sto ne pripadaju toj vjerskoj skupini :roll:
Netacna informacija!
michio

#60 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by michio »

kazu da su vecina muslimana u Svicarskoj iz ex-JU i Turske. Kako ce reis reagovati?
Chmoljo

#61 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Chmoljo »

Optimus Prime wrote: Nemaju pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?

Ali imaju pravo na demokratsko izjasnjavanje to jest imaju pravo na to da se izjasne u kakvoj zemlji zele da zive.
Sad kome smeta to da se moli u dzamiji bez munare, taj ima pravo da napusti drzavu.
šta sa onima koji su državljani Švicarske? :)
Optimus Prime

#62 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

michio wrote:kazu da su vecina muslimana u Svicarskoj iz ex-JU i Turske. Kako ce reis reagovati?
Vecina muslimana iz Svicarske su sa Kosova i Albanije. NEkih 3 % ukupnog stanovnistva.
JBL

#63 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by JBL »

Optimus Prime wrote:Nemaju pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?
Nemaju. U normalnoj drzavi ljudska prava nisu stvar referenduma.
HomeArt

#64 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by HomeArt »

Optimus Prime wrote:
Nemaju pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?

Zato danas nema razlike izmedju svicaraca i talibana osim sto nas ovi prvi uce o neotudjivim pravima na vjeru.
Corto Maltese

#65 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Corto Maltese »

Treba im bojkotovat Milku. Živio Sarabon!
Optimus Prime

#66 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

Chmoljo wrote:
Optimus Prime wrote: Nemaju pravo da se izjasne o tome sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat?

Sa svicarskim pasosem mogu vrlo lako emigrirati u neku drugu zemlju.

Da se razumijemo, ja nisam protiv izgradnje munara, iako sam ortodoksni ateista.
Ali ako se preko 50 % Svicaraca izjasni za to onda neka im bude.
Moraju se znati neka pravila.

Mislim ako ja sutra osnujem religiju u cijoj svetoj knjizi stoji da u svakoj bogomolji mora biti stala sa 50 krava i 50 svinja, ne mogu ocekivati da ce mi u bilo kojoj zemlji svijeta neko dozvoliti da gradim takvu bogomolju.
Gradsky

#67 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Gradsky »

Građani odlučili i tačka. E to se mili moji zove demokratija u pravom obliku. Fino, neka narod odluči a manjina nek' se poklopi. Mislim, ipak je to jedna kulturna država u kojoj se trebaju poštovati želje jedne države i to je to. Ne znam čemu ovolika halabuka oko toga. Šta jednom bosancu treba da smeta šta se dešava u jednoj Švicarskoj, mislim čemu polemika???
Alfa Kentaur

#68 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Alfa Kentaur »

Optimus Prime wrote: Ali ako se preko 50 % Svicaraca izjasni za to onda neka im bude.
Dakle ti smatras da bi bilo sasvim legalno i legitimno ako bi se gradjani Tuzle i Sarajeva u vecini izjasnili da zele izmijestanje crkvi iz svojih gradova??
Optimus Prime

#69 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

sahan wrote:
Optimus Prime wrote:

Zato danas nema razlike izmedju svicaraca i talibana osim sto nas ovi prvi uce o neotudjivim pravima na vjeru.
Uporedjivati Svicarce sa talibanima je prilicno pretenciozno, sta vise smijesno.
Shoshana

#70 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Shoshana »

breuer wrote:u državi koja je porodila najveca imena arhitekture i u kojoj su prijavljeni najveci arhitektonski biroi da se dozvoli gradjenje objekata koji evociraju prosla vremena...
nisu svicarci na tom nivou oprostit cete ;)

p.s. kad džamije postanu estetski prihvatljive svim građanima kao sto su to crkve iz perioda moderne i postmoderne e tada će ih i sami svicarci prizeljkivati, a ne kopije objekata građenih prije 500 godina...
Oprostices ti, ali ovdje se ne govori o dozvoli za gradnju jedne odredjene dzamije sa jednim odredjenim arhitektonskim nacrtom na jednom odredjenom mjestu u gradu. Te se odluke donose na nivou opstine. Ovdje se govori o generalnoj zabrani izgradnje dzamija sa munarom.

Hajde pred ogledalo pa sam sebe upitaj da li ti zaista vjerujes da je zabrana izgradnje munara estetsko pitanje (te kako objasnjavas cinjenicu da taj referendum NIJE organizovan od strane Svicarske Akademije umjetnosti, nego strane od krajnje desnice).

@ Optimus, sta tacno, po tvome misljenju, daje pravo Svicarcima da se izjasnjavaju o otme sta jeste a sta nije islamski vjerski objekat? I da li to pravo generalno pripada drzavama ili onima koji te objekte koriste? I da li se to 'pravo na definisanje sta jeste a sta nije' odnosi na sva ljudska prava, ili samo na islamske vjerske objekte?
Alfa Kentaur

#71 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Alfa Kentaur »

Gradsky wrote: Šta jednom bosancu treba da smeta šta se dešava u jednoj Švicarskoj, mislim čemu polemika???
Sat je jednoj Americi trebalo pa da se mijesa u rat u Bosni. :-) :roll:
Zlata M.

#72 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

Chmoljo wrote:

U Svicarskoj je na snazi (opet - voljom naroda!) jedinstven i nimalo simpatican proces dobijanja drzavljanstva : nije vazno koliko godina tu zivis,kako vladas jezikom i tako to,nego je najvaznija stavka u cijeloj prici koliko si stvarno integriran u svakodnevnom zivotu.
Nakon sto dokazes da nemas mrlja u smislu krsenja zakona,da si samostalan i ne zivis od socijalne pomoci itd...moras prikazati,npr. kroz pripadnost nekoj od sportskih organizacija,aktivnom clanstvu u humanitarnim organizacijama itd...da ti stvarno razmisljas i djelujes kao Svicarac.
Onda te fino izloze u kakvoj drustvenoj sali ili u crkvi ili u zgradi opstine - k'o medjeda :D ,a prisutni dizanjem ruke u zrak,odlucuju da li te zele za sunarodnjaka ili ne.
Optimus Prime

#73 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Optimus Prime »

Alfa Kentaur wrote:
Optimus Prime wrote: Ali ako se preko 50 % Svicaraca izjasni za to onda neka im bude.
Dakle ti smatras da bi bilo sasvim legalno i legitimno ako bi se gradjani Tuzle i Sarajeva u vecini izjasnili da zele izmijestanje crkvi iz svojih gradova??
Pa bilo bi sasvim legalno i legitimo. Tako funkcionise demokratija.
Naravno u ovom ekstremnom slucaju bi se radilo o cistom fasizmu.

Ako se pak narod se preko 50 % odluci za fasizam onda naravno trebaju da budu spremni na konsekvence koje dolaze sa takvim odlukama.
Chmoljo

#74 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Chmoljo »

Optimus Prime wrote: Sa svicarskim pasosem mogu vrlo lako emigrirati u neku drugu zemlju.

Da se razumijemo, ja nisam protiv izgradnje munara, iako sam ortodoksni ateista.
Ali ako se preko 50 % Svicaraca izjasni za to onda neka im bude.

Mislim ako ja sutra osnujem religiju u cijoj svetoj knjizi stoji da u svakoj bogomolji mora biti stala sa 50 krava i 50 svinja, ne mogu ocekivati da ce mi u bilo kojoj zemlji svijeta neko dozvoliti da gradim takvu bogomolju.
emigrirati :shock: svaka čast na pragmatici. znam koliko voliš religije i Boga, ali jarane, kakve nebuloze pričaš to je za ne povjerovati...

zemlja u kojoj je potpisano bezbroj konvencija o ljudskom i humanitarnom pravu (Ženevske konvencije) da bude uzrok emigracije zbog vjerske segregacije :mrgreen: neprocjenjivo. :mrgreen:

ovo drugo ne vrijedi ni komentarisati :) kako rekoh vidi se koliko poštuješ ljude koji drugačije razmišljaju.
JBL

#75 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by JBL »

Gradsky wrote:Građani odlučili i tačka. E to se mili moji zove demokratija u pravom obliku. Fino, neka narod odluči a manjina nek' se poklopi. Mislim, ipak je to jedna kulturna država u kojoj se trebaju poštovati želje jedne države i to je to. Ne znam čemu ovolika halabuka oko toga. Šta jednom bosancu treba da smeta šta se dešava u jednoj Švicarskoj, mislim čemu polemika???
To se zove fasizam. Isti gradjani bi iz drzave protjerali iz crnce, cigane, pedere i svaku manju grupu. Sve bi to bilo ok jer su gradnjani tako odlucili?! Kao sto su odlucivali nacisti tokom WWII.
Locked