Zabrana alkohola

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nebi

Post by nebi »

BosnjakAga wrote:U USA je nekada vladala prohibicija, alkohol je bio zabranjen u 20 godinama proslog vijeka, al posto narod nije sisao zakon i mafija sa svercom alkohola silne pare zaradila morali maknut zabranu.

Ko sto je rijeko rahmetlji Aljo: "Narod mozes samo sa bozijim zakonima promijenit".
Najbolji primjer su arapske zemlje sa serijatskim pravom:svi visoko obrazovani(preporuka u Kuranu),nema sirotinje ni prekomjerno bogatih
(zekat izricito naredjen,pohlepa prezrena),nema kriminala(ni potrebe da se sijeku ruke i glave).BosnjakAga,ne zamjeri,ali ja sam bio i ostao misljenja da se ne moze promijeniti narod,ni ljudskim ni bozjim zakonima.
Svako se mijenja SAM. Islam je poceo sa pojedincima i tako ce i zavrsiti.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

nebi wrote:BosnjakAga,ne zamjeri,ali ja sam bio i ostao misljenja da se ne moze promijeniti narod,ni ljudskim ni bozjim zakonima.
Nebi niko ne kaze da se moze cio narod izmijenit 100% to nije moguce, al vecina jeste.

Kao sto vecina muslimana na svijetu ne pije alkohol vise, samo sto u Kur'anu ima jedan ajet da je zaranjeno.
blenta

Post by blenta »

nebi wrote: Vidim,cita se ilmihal...i uci napamet.Ali se mozak ne ukljucuje.
Sa koje ce cune ova bosanska sirotinja skinuti taj zekat koji trebaju dati
drugoj sirotinji?A oni tvoji koji su bili ugrozeni u komunizmu,sad to kompenziraju vozajuci bijesna kola i "tajnice" u njima.I puca im za zekat.Mala,tebi nedostaj jedna vrlo muslimanska osobina: malo skromnosti.OK,nedostaje i meni,ali ja sam po tebi cuko-cafir.
nebi, o islamu mozhesh chitati u islamskim knjigama, u ilmihalu, kur'anu, tumachenjima istih itd. tvrdish da si musliman, a da bi neko bio musliman, treba klanjati, izmedju ostalog. da bi to mogao, mora na arapskom nauchiti fatihu, sure i ostalo stho je potrebno. napamet. jesi li nauchio napamet? ali, pazi, ako kazhesh da nisi, to po definiciji muslimana (5 uslova) znachi da nisi musliman. ako si musliman, onda znash i zashto treba na arapskom i zashto je samo arapski tekst mjerodavan. za tvoju informaciju, ne znam arapski, ali znam prevod na bosanski fatihe, sura koje uchim na namazu, kao i chitavog teksta onog shto izgovaram na namazu. i dok to u molitvi usnama izgovaram na arapskom, u mislima to izgovaram na bosanskom. tako da ne uchim nishta napamet i bez ukljuchivanja mozga. a upravo zato shto jesam ukljuchivala mozak sam muslimanka. da nisam, bila bi samo bosanski tradicionalista, pravila baklavu za bajram i nekad po navici govorila "ako Bog da". a hajde ti budi reformista vjere, pa idi protiv Bozhije rijechi i uvedi obavljanje molitve na bosanskom, a ne na arapskom. bujrum, brate muslimane. a da si ti ukljuchivao svoj mozak, znao bi da je zekat neshto shto se daje od akumulirane imovine i da onaj ko nije imuchan i ko nije akumulirao tu imovinu NIJE DUZHAN da da zekat, pa tako ni bosanska sirotinja. upravo toj bosanskoj sirotinji che zekat dati imuchniji muslimani. znao i bi da zekat nije propisala SDA, nego da je zekat jedan od pet postulata vjere kojoj kazhesh da pripadash i da ga je propisao Allah dz.sh. ti shto vozaju aute, kao prvo nisu moji, kao drugo, ako su shta protiv zakona zgrijeshili, ima drzhava koja che im suditi. ako su zgrijeshili, onda srecha njihova ne zhive u sherijatskoj drzhavi poput nekih arapskih, jer bi kazna bila puno strozhija. ja sam za pravdu, shto svjetovnu, shto Bozhiju. ovdje nikad nisam branila SDA, nego one koji kroz napad na SDA neosnovano napadaju islam. u takvim odgovorima sam se morala dotachi nebuloza koje se tichu i politike, kad npr. ti ili jasho kazhete da samo oni shto idu u bogomolje mogu vladati i napredovati, a ne oni shto dobiju glasove na uistinu demokratskim izborima. sve sam ti to argumentovala i ti nisi nishta odgovorio na to. jer ne mozshesh. samo nastavljash vrijedjati i govorish da ne koristim mozak, da uhcim napamet itd. bash svaka rechenica koju si u ovom postu napisao je ili glupost ili neistina ili oboje.
a to da sam neskromna, tebe ustvari ne boli to jesam li sa skromna ili neskromna, nego moji argumenti na koje nemash odgovora. osim uvreda. i pas mozhe lajati, ali ipak, to ne znachi da sam tebe nazvala psom-chafirom. to nikad ne bih uradila. da si ukljuchio mozak za koji mene optuzhujesh da ga ne ukljuchujem, vidio bi da je hananah na ovoj temi optuzhila islam zato shto u sarajevu na ulicama ima dosta pasa lutalica. to mi je bilo smijeshno, jer ona islam krivi za sve, pa sam sarkastichno prokomentarisala da muslimani zbog islama iz kucha izbacuju cuke-chafire.
moj brate muslimane, ne vjeruj meni, a ni hodzi, shto neko reche, vjeruj kur'anu i sunnetu. vidi shta tamo pishe, pa onda prichaj koliko je shta po islamu, a koliko nije. i vidi koliko su tvoje izjave u skladu sa kur'anom i sunnetom. kazhem ti ovo bez imalo ironije i sarkazma. najdobronamjernije.
ragib

Post by ragib »

nesto malo o ciki Nezimu

· Nezim Halilović – Muderris
· rod. 15.03.1965.g.
· Zepa – Opcina Rogatica
· Zavrsio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu – 1983.g.
· Apsolvirao na Al-Azharu 1991.g. – Fakultet Arapskog jezika – odsjek knjizevnost
· Od 1992.g. - septembra 1997.g., obavljao duznost glavnog imama u Konjicu.

· U periodu agresije bio komandir “DIC Muderris” i komandant 4. Muslimanske slavne brigade.
· Dva puta ranjavan
· Dobitnik: Zlatnog Ljiljana i Grba sa Zlatnim macevima.
· Demobilisan na licni zahtjev, sa cinom pukovnika.
· Od septembra 1997.g. – do sada na duznosti direktora Vakufske direkcije BiH.
· Clan Glavnog odbora SDA BiH, a ranije i clan Predsjednistva SDA BiH.
· Clan Rijaseta IZ-e, po sluzbenoj duznosti.
· Hatib Dzamije "Kralj Fahd”
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

MasAlaha pravi mudzahid :)

Jesi vidio na http://www.dzemat.org glasanje za novog rejsa, muderis drugi, prvi sandzacki Muftija Muamer Zukorlic :D
Last edited by BosnjakAga on 09/11/2004 15:45, edited 1 time in total.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Kad' se babo vrati kuci pijan,
on napravi uvijek neki zijan
oooo babo, babo,
oooo ma mojne babo...

Sa terena kad' se vrati
i parkira kamion
do birtije nocas svrati
da popije bar imalo
oooo babo, babo,
oooo ma mojne babo..

Kad se babo kuci vrati
prvo malo popije,
ko mu proba na put stati
stos u glavu dobije
oooo babo, babo,
oooo ma mojne babo..

Kad se babo pijan vrati
naseg cuku zadavi,
zenu bije i marise,
a Kemi oko izvadi
ooo babo, babo,
ma mojne babo..

Kad se babo kuci vrati pijaaaaann.....
:D :D :D
nebi

Post by nebi »

Mala,ti ne dajes argumente vec nebuloze,i pokusavas diskusiju zagusiti silom teksta.Gdje sam ja doveo zekat u pitanje?Pitam samo ko ce ga davati u zemlji sa prosjecnom platom 525 KM i bez "stajaceg" novca i tozla,a na to se ,cini mi se,daje.Ne interesuje me sta radis za bajram,pisi krace i bez toliko agde po tekstu,manje cemo se svadjati.I citaj moje postove kako je napisano,nemoj interpretirati,ne ide ti to.
Da,naucio sam Fatihu,i prevod,znam i arapski,ne pijem,klanjam mojih 5 vakata dnevno,samo,kakve to veze ima sa cijenom kokica?
Postavljam kratka i jasna pitanja,hocu takav odgovor.
Zox

Post by Zox »

nebi wrote:
BosnjakAga wrote:U USA je nekada vladala prohibicija, alkohol je bio zabranjen u 20 godinama proslog vijeka, al posto narod nije sisao zakon i mafija sa svercom alkohola silne pare zaradila morali maknut zabranu.

Ko sto je rijeko rahmetlji Aljo: "Narod mozes samo sa bozijim zakonima promijenit".
Najbolji primjer su arapske zemlje sa serijatskim pravom:svi visoko obrazovani(preporuka u Kuranu),nema sirotinje ni prekomjerno bogatih
(zekat izricito naredjen,pohlepa prezrena),nema kriminala(ni potrebe da se sijeku ruke i glave).BosnjakAga,ne zamjeri,ali ja sam bio i ostao misljenja da se ne moze promijeniti narod,ni ljudskim ni bozjim zakonima.
Nema prekomjerno bogatih? :shock:
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

"Bošnjaci se natjecu ko ce piti kvalitetnije pice i ko moze više popiti a da ostane na nogama!"

:lol: :lol: :lol: :lol:

Nesto mi ovo bi smijesno... :D
zili

Post by zili »

stochar wrote:U raju je dobro, al' je ekipa u paklu! (grafit iz sarajevskog trolejbusa)

Image

Zhivjeli!
ih, vala baš sarajevski :-?

treba da ide: u raju je dobro, al' je RAJA u paklu! :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

"U Srbiji je tesko bit budala, velika konkurencija!" - grafit u Beogradu :D
zili

Post by zili »

Etymology
The word "alcohol" almost certainly comes from the Arabic language (the "al-" prefix being the Arabic definite article); however, the precise origin is unclear. It was introduced into Europe, together with the art of distillation and the substance itself, around the 12th century by various European authors who translated and popularized the discoveries of Islamic alchemists.

A popular theory, found in many dictionaries, is that it comes from الكحل = ALKHL = al-kuhul, originally the name of very finely powdered antimony sulfide Sb2S3 used as an antiseptic and eyeliner. The powder is prepared by sublimation of the natural mineral stibnite in a closed vessel. According to this theory, the meaning of alkuhul would have been first extended to distilled substances in general, and then narrowed to ethanol. This conjectured etymology has been circulating in England since 1672 at least (OED).

However, this derivation is suspicious since the current Arabic name for alcohol, الكحول = ALKHWL = al???, does not derive from al-kuhul. The Quran in verse 37:47 uses the word الغول = ALGhWL = al-ghawl — properly meaning "spirit" ("spiritual being") or "demon" — with the sense "the thing that gives the wine its headiness". The word al-ghawl also originated the English word "ghoul", and the name of the star Algol. This derivation would, of course, be consistent with the use of "spirit" or "spirit of wine" as synonymous of "alcohol" in most Western languages. (Incidentally, the etymology "alcohol" = "the devil" was used in the 1930s by the U.S. Temperance Movement for propaganda purposes.)

According to the second theory, the popular etymology and the spelling "alcohol" would not be due to generalization of the meaning of ALKHL, but rather to Western alchemists and authors confusing the two words ALKHL and ALGhWL, which have indeed been transliterated in many different and overlapping ways. The fact that stibnite is also mentioned in the Hebrew Bible under the name כהל = kohel = "" can only have contributed to the confusion.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol

History of Science and Technology in Islam

Alcohol and the Distillation of Wine in Arabic Sources

From the Eighth Century Onwards [1]

Ahmad Y. al-Hassan

The distillation of wine and the properties of alcohol were known to Islamic chemists from the eighth century. The prohibition of wine in Islam did not mean that wine was not produced or consumed or that Arab alchemists did not subject it to their distillation processes. Jabir ibn Hayyan described a cooling technique which can be applied to the distillation of alcohol.[2] Some historians of chemistry and technology[3] assumed that Arab chemists did not know the distillation of wine because these historians were not aware of the existence of Arabic texts to this effect. The purpose of this note is to present some Arabic texts about the production of alcohol from wine, starting with the eighth century.

http://www.gabarin.com/ayh/alcohol.htm

pa ti sad vidi.... :-?
blenta

Post by blenta »

nebi wrote:Mala,ti ne dajes argumente vec nebuloze,i pokusavas diskusiju zagusiti silom teksta.Gdje sam ja doveo zekat u pitanje?Pitam samo ko ce ga davati u zemlji sa prosjecnom platom 525 KM i bez "stajaceg" novca i tozla,a na to se ,cini mi se,daje.Ne interesuje me sta radis za bajram,pisi krace i bez toliko agde po tekstu,manje cemo se svadjati.I citaj moje postove kako je napisano,nemoj interpretirati,ne ide ti to.
Da,naucio sam Fatihu,i prevod,znam i arapski,ne pijem,klanjam mojih 5 vakata dnevno,samo,kakve to veze ima sa cijenom kokica?
da budala zna da je budala, ne bi to ni bila. to mozhda vazhi za mene, mozhda za tebe, a neka chitaoci mojih i tvojih postova vide ko je blizhe tome. neka sami prosude ko argumentuje svoje stavove, a ko ne. ni ja ni ti nismo mjerodavni za to.
a to da mi naredjujesh kako chu pisati, sa koliko teksta i kolike chu odgovore davati, to naredjuj svojoj zheni, ako takvu nekad nadjesh, tj. ako jedna od onih koje, kako kazhesh, "probash" prije braka, bude zheljela s tobom u brak i ti s njom, dragi moj brate muslimanu. osim shto je "probati" svaku zhenu prije braka mushki shovinizam, neches mi vjerovati, nije ni u skladu sa vjerom kojom se dichish, moj brate muslimanu, i golem je grijeh to chiniti, a kamoli propagirati. to je samo jedna od tvojih "islamskih" ideja, koje ovdje propagirash, brate moj muslimanu, veliki brate muslimanu.
ni od najvechih chetnika na ovom forumu nisam chula tako nisku uvredu da nekoj kao prvo zheni, a onda muslimanki, predlozhe da je "probaju". ali su to radili u ratu, silovali su mnogo muslimanki.
ramazan je, moj brate muslimanu, lejletul-kadr je tu, a ti bi sestre muslimanke "probavao" prije braka, pa se, valjda na osnovu uspjeshnosti probe, odluchio sa kojom chesh u brak. valjda te tako uchi islam kojem kazesh da pripadash i chijim se mjerodavnim tumachem i tumachem Bozhije rijechi hochesh predstaviti.
razmishljao si da odesh u tekiju i posvetish se duhovnom zhivotu, ali to nisi uradio, jer ti je bilo zhao odrechi se "p....", kako si sam ovdje napisao. tu si napravio jasan izbor, brate. poslozhio si sve po prioritetima. i nemoj onda drugima soliti pamet kao da si napravio drugachiji izbor.
H2SO4

Post by H2SO4 »

nebi wrote:
H2SO4 wrote:
hananah wrote:nebi, ma ti si cudo jedno ali u pozitivnom smislu :)
Sasvim normalna osoba sa normalnim i umjerenim razmisljanjima :)
A ti hemijska formulo ne eto ti blente pa pricajte, ionako imate isto obrazovanje :D
drugarica se povlaci sa fronta :lol:
Kad sam bio mali,imao sam jednog "druga",koji bi,kad god se posvadjamo,
ponavljao kao cegrtaljka:"Ti nemas oca,eeeee,ti nemas ocaaaa"(starci su mi razvedeni).Ovaj forum je pun "sagovornika" koji samo do besvijesti ponavljaju kako su ostali glupi,komunisti,mrzitelji muslimana itd.,bez i jednog argumenta.Ili samo aplaudiraju drugima,u stilu:"Aferim curo/momcino,nek si kazao/la cafiru".I uvijek se nadje cura/momcina,koja drzi otvoren kitab pored pc i prepisuje od slova do slova,jer,hey,svijet je crn ili bijel,nema nijansi,ili si za nas ili protiv nas.
Ali,polako,dame i gospodo,novo vrijeme-nova ideologija.Sutra ce razni blenteh2so4engramireaktori opet aplaudirati nekoj novoj ideologiji,vec prema tome kakav je tal.Vjerovatno ce se naci neki nadobudni brat/sestra
da mi kaze kako pricam gluposti,ali mi onda pojasnite:kako su preko noci nestali toliki komunisti,a pojavili se toliki vjernici i demokrate?

prijatelj,tovaris,drug

da nisi malo polupao loncice? :D

Tema je na religiji,Islam kao religija brani alkohol,a tebi ne brani niko.Zivimo u demokratiji,a vjera je pravo svakoga ko zeli.

Ocito da si i ti kao i mnogi odlutao od teme.Pij ako ti se pije,niko nista ne brani,nije komunisticki rezim majka mu stara :D
maraDONa

Post by maraDONa »

:mrgreen: nebi - degustator :lol: :skoljka: :zzzz: :lol:
seas of cheese

Post by seas of cheese »

hananah wrote:E zabranite nam jos i alkohol, i svaki vid provoda, natjerajte nas u torove i onda nam dajte puske da se upucamo, nama kojima toliko vjera nije zabremedet da se odreknemo lijepih stvari kao sto je casa pitkog vina.
Kad neke od vas citam osjecam se kao sahovska figura na sahovskoj tabli koju povlaci Bog. E vala necu nego cu zapjevati

Alkohol, alkohol
to je prava stvar
ko ne pije alkohol
nije normalan :D
tvoj stav je grozomorno licemjeran. htjela bi da budes muslimanka valjda zbog vlastitog konformizma, da se takvom mozes nazvati (jer da si ateista ili agnostik bilo bi ti svejedno za vjerska pravila), ali ti smeta pravo lice tvoje vjere, ono koje kaze da se ne smije piti vino ( i stosta drugih stvari...), pa bi radije modifikovala svoju vjeru da je prilagodis malo civilnijem nacinu zivota, ali dzaba islam je primitivna religija... can't have your cake (should i say baklava) and eat it too...
H2SO4

Post by H2SO4 »

H2SO4 wrote:malo cudno,mora se priznati,da oni koji vjeruju u krscanstvo konzumiraju alkohol i svinjetinu,a po logici razmisljanja Isus a i majka mu Marija nisu konzumirali za sigurno :?
benzokain

Post by benzokain »

Ne mozes nikome zabraniti da pije, takodje ne mozes nikome nametnuti svoje misljenje. Recimo moje misljenje je da ako ces se posvetiti vjeri onda nemoj piti nikako, ali ne mozes piti 11 mjeseci u godini i onda postiti za ramazan, i onda si kao vjernik, a onda na prvi dan Bajrama pravo iz dzamije za sank. Nikada se u Sarajevu na ovaj nacin nije slavio Bajram, Bajram je uvijek bio porodicni praznik, gdje bi se sva porodica okupila, svi dotjerani, na stolu raznih dzakonija od hrane, kuca mirise na hranu i drage nam ljude. Ovo sad sto gledam kao proslavu Bajrama, je ustvari zamjena za Novu godinu, jer se sada Nova godina kao ne slavi, i sada svi pricaju kako im Nova godina nikada praznik nije bila.
Odvratno mi je kada vidim punu kafanu u 9 ujutro, svi za sankom i piju kao da im je zadnji put u zivotu, i to sve na prvi dan Bajrama, onda svi nastave piti kuci, i onda se vecina preseli u aqua-u gdje je recimo za prosli Ramazanski Bajram pjevao knez, taj isti knez je pjevao na palama usred rata, a da ne spominjem razne cece, jelene, itd.
A Muderis se sjetio alkohola, sada kada nam je najveci problem u drzavi porast narkomanije, svaki dan mozes procitati vijest kako je umrla nova zrtva narkomanije. I onda dodje Avaz sa svojim genijalnim urednicima i objave sliku zrtve na naslovnoj strani, zamisli samo soka njegovoj porodici.
seas of cheese

Post by seas of cheese »

hananah wrote:ma svi cemo umrijeti, samo necu da me sile na nesto sto mi se ne da. A pojedincima dusa soliti pamet recenicama tipa "ja sam tu nasao smiraj pa hajte sad i svi nadjite smiraj u istom". E vala mi toga preko glave. Ne pijem za Ramazan jer mi nije cejf, ali isto ne postim jer mi to nekako nezdravo citav dan gladovati a onda natovariti brdo hrane u sebe. Svakom svoje uvjerenje. Neki normalan post sa hljebom i vodom, eventualno ribom mi je ok a ovo je mucenje zivo, pa mi nije cejf.
U zivotu ne volim raditi stvari koje mi ne prijaju, a time nikoga ne ugrozavam, za razliku od onih koji se zgrazavaju sto ja eto ne postim. Time ipak ugrozavaju moje pravo ne izbor. Isto tako ne diram one kojima je na prvom mjestu u zivotu vjera i ne solim im pamet da to tako ne treba biti, dok se oni satrase soleci pamet nama kojima nije vjera na prvom mjestu da treba da bude. Daleko takvima kuca od moje.
ako vjerujes, onda ti vjera mora biti na prvom mjestu. tu apsolutno nema dvojbe. ne mozes reci: "ja vjerujem, ali su mi svjetonazori vjere manje bitni od neprakticnosti pridrzavanja pravila vjere." u tom slucaju ne vjerujes vec se zamajavas.

postiti zbog nekakvog obicaja ili tradicije a istovremeno nevjerovati je akt zablude, licemjerstva i primitivnog konformizma, postiti i vjerovati je akt fanatizma, a soliti pamet drugima o duhovnom smiraju je akt duhovnog primitivizma i agresije.

izgleda da je u drustvo kakvo je sarajevo danas sve ovo normalno, osim otvoreno reci sta je religija i sta mislimo o njoj.
seas of cheese

Post by seas of cheese »

Angela wrote:
seas of cheese wrote:ako vjerujes, onda ti vjera mora biti na prvom mjestu. tu apsolutno nema dvojbe.
A ko si ti, da odredjujes drugima kakav pogled moraju imati na vjeru? To ima neki "medjureligijski pravilnik"?

Bas kao u zivotnim principima - svako odabere neki svoj put, svoju mjeru u postivanju pravila, svoju etiku i moral. Ako je to u sklopu neke religije, opet ima slobodu, makar u demokratskom svijetu, da je praktikuje kako njemu odgovara i onoliko koliko mu treba. A to da li je dobar vjernik ili ne, ako vec gore na nebu ima neko ko to gleda, onda je to iskljucivo problem te osobe i boga, a nikako drugih ljudi. U tome je Islam ispravno postavio stvari - izmedju boga i vjernika ne postoji niko, samo bog moze da sudi ko je bio dobar, a ko ne.

papanko, ne odredjujem ja nista vec uocavam kontradiktornosti, ali ti nisi dovoljno inteligentna da to primjetis. :zzzz: :zzzz: :zzzz: i da, samo u islamu bog sudi ko je dobar a ko los... :shock: u drugim monoteistickim religijama o tome odlucuje bart simpson :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Ko hoce da se drogira alkoholom nek se drogira, samo sto dalje :D
nebi

Post by nebi »

blenta wrote:
nebi wrote:Mala,ti ne dajes argumente vec nebuloze,i pokusavas diskusiju zagusiti silom teksta.Gdje sam ja doveo zekat u pitanje?Pitam samo ko ce ga davati u zemlji sa prosjecnom platom 525 KM i bez "stajaceg" novca i tozla,a na to se ,cini mi se,daje.Ne interesuje me sta radis za bajram,pisi krace i bez toliko agde po tekstu,manje cemo se svadjati.I citaj moje postove kako je napisano,nemoj interpretirati,ne ide ti to.
da budala zna da je budala, ne bi to ni bila. to mozhda vazhi za mene, mozhda za tebe, a neka chitaoci mojih i tvojih postova vide ko je blizhe tome. neka sami prosude ko argumentuje svoje stavove, a ko ne. ni ja ni ti nismo mjerodavni za to.
a to da mi naredjujesh kako chu pisati, sa koliko teksta i kolike chu odgovore davati, to naredjuj svojoj zheni, ako takvu nekad nadjesh, tj. ako jedna od onih koje, kako kazhesh, "probash" prije braka, bude zheljela s tobom u brak i ti s njom, dragi moj brate muslimanu. osim shto je "probati" svaku zhenu prije braka mushki shovinizam, neches mi vjerovati, nije ni u skladu sa vjerom kojom se dichish, moj brate muslimanu, i golem je grijeh to chiniti, a kamoli propagirati. to je samo jedna od tvojih "islamskih" ideja, koje ovdje propagirash, brate moj muslimanu, veliki brate muslimanu.
ni od najvechih chetnika na ovom forumu nisam chula tako nisku uvredu da nekoj kao prvo zheni, a onda muslimanki, predlozhe da je "probaju". ali su to radili u ratu, silovali su mnogo muslimanki.
ramazan je, moj brate muslimanu, lejletul-kadr je tu, a ti bi sestre muslimanke "probavao" prije braka, pa se, valjda na osnovu uspjeshnosti probe, odluchio sa kojom chesh u brak. valjda te tako uchi islam kojem kazesh da pripadash i chijim se mjerodavnim tumachem i tumachem Bozhije rijechi hochesh predstaviti.
razmishljao si da odesh u tekiju i posvetish se duhovnom zhivotu, ali to nisi uradio, jer ti je bilo zhao odrechi se "p....", kako si sam ovdje napisao. tu si napravio jasan izbor, brate. poslozhio si sve po prioritetima. i nemoj onda drugima soliti pamet kao da si napravio drugachiji izbor.
Odgovori,curo,gdje su odgovori?Ne odredjujem sta ces pisati,ali ako se obracas meni,onda odgovori na pitanje.A jesi li ti takva svetica kao sto se prodajes,to znaju frajeri iz tvoje okolice.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Alkohol ist Droge Nummer eins

Alkohol je droga[/] broj jedan
seas of cheese

Post by seas of cheese »

Angela wrote:
seas of cheese wrote:papanko, ne odredjujem ja nista vec uocavam kontradiktornosti, ali ti nisi dovoljno inteligentna da to primjetis. :zzzz: :zzzz: :zzzz: i da, samo u islamu bog sudi ko je dobar a ko los... :shock: u drugim monoteistickim religijama o tome odlucuje bart simpson :D
Uvreda od tebe mi dodje nesto kao kompliment on nekog normalnog - hvala :D

mada si ovo napisala samo zato sto nemas sposobnosti da smislis nesto kvazisuvislo, podsjetila si me na nesto vrlo zanimljivo - podjela (u smislu uvrede) na normalne i nenormalne vrlo je karakteristicna je za balkan. znas li zasto? zato sto se u duhu kolektiva odvajkada odlucivalo ko je podoban a ko nije, ko ide za rajom a ko ne.

kad raja pocne da posti to postane normalno, cak se trude da nadju neki sarm i ljepoutu u tome. normalniji su ljudi bili kada je to bilo nenormalno.
nebi

Post by nebi »

H2SO4 wrote:
nebi wrote:
H2SO4 wrote: drugarica se povlaci sa fronta :lol:
Kad sam bio mali,imao sam jednog "druga",koji bi,kad god se posvadjamo,
ponavljao kao cegrtaljka:"Ti nemas oca,eeeee,ti nemas ocaaaa"(starci su mi razvedeni).Ovaj forum je pun "sagovornika" koji samo do besvijesti ponavljaju kako su ostali glupi,komunisti,mrzitelji muslimana itd.,bez i jednog argumenta.Ili samo aplaudiraju drugima,u stilu:"Aferim curo/momcino,nek si kazao/la cafiru".I uvijek se nadje cura/momcina,koja drzi otvoren kitab pored pc i prepisuje od slova do slova,jer,hey,svijet je crn ili bijel,nema nijansi,ili si za nas ili protiv nas.
Ali,polako,dame i gospodo,novo vrijeme-nova ideologija.Sutra ce razni blenteh2so4engramireaktori opet aplaudirati nekoj novoj ideologiji,vec prema tome kakav je tal.Vjerovatno ce se naci neki nadobudni brat/sestra
da mi kaze kako pricam gluposti,ali mi onda pojasnite:kako su preko noci nestali toliki komunisti,a pojavili se toliki vjernici i demokrate?

prijatelj,tovaris,drug

da nisi malo polupao loncice? :D

Tema je na religiji,Islam kao religija brani alkohol,a tebi ne brani niko.Zivimo u demokratiji,a vjera je pravo svakoga ko zeli.

Ocito da si i ti kao i mnogi odlutao od teme.Pij ako ti se pije,niko nista ne brani,nije komunisticki rezim majka mu stara :D
Nije ni cirkus,ali ti samo aplaudiras ili vices "Buuuu",ne iznosis vlastito misljenje.Nije komunizam,nema zabrane,ali znam ih ja puno na forumu koji bi je uveli :D :D
A ti citaj moje postove do kraja,tamo stoji da ne pijem.
I ja i ti nismo ni prijatelji ni drugovi.
Post Reply