Pokrivena u sudu BIH

Locked
pure_love

#51 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

Prošle godine sam na jednom naučnom skupu (učesnici su bili uglavnom iz BiH) sa kolegama (Bošnjacima) komentarisao stajling jedne gospođe (muslimanke), koja radi u jednoj naučnoj ustanovi u Sarajevu.
Bez ikakve želje da namećem tu temu, smatrajući da gospođa ima pravo da se oblači kako želi i da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama, zapravo sam se priključio razgovoru u kome su pomenuti Bošnjaci u negativnom kontekstu komentarisali njeno "skrivanje". Taj negativni kontekst je bio u rasponu od konstatacije "neukusno i neprimjereno" pa do potpuno osuđivačkog stava, tipa šta se tu pokriva, znam ja nju dobro i ko je i kakva je.
Shvatio sam da to njima smeta više nego meni.
neki dan za najboljeg studenta u BIH proglasena jedna djevojka koja je prosla u svim sa 10,,dakle pokrivena je bila

ima u Bosni masa pametnih pokrivenih djevojaka,morat ce se te starije generacije navici na to :)

kod nas ovdje u Svedskoj ima advokata pokrivenih,,znam jednu arapkinju pokrivena propisno,a radi kao advokat,,,i kaze jos nije naisla na probleme ni od strane muslimana a jos manje od strane svedjana
black

#52 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by black »

ovde je u prvom planu hidzab, a nishta nema o njenoj struchnosti za obavljanje posla kojeg radi, da je u pitanju neshto drugo ili neka druga zena, digle bi se razne NVO i ostali sa prichom o ugrozenosti zene, diskriminaciji zene, njenim pravima itd. itd. ovako suvishe je providna pricha...
ako postoji kodeks oblachenja, pa i ona moze biti u odijelu, nekom elegantnom strozijem kostimicu,a opet da nosi hidzab, ne mora nositi suknjicu do ili iznad koljena
Baghira

#53 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Baghira »

Broj 1 wrote:Ja ne znam sta se ovi ibrete oko ove pokrivene u sudu.
Pa u zapadnoj evropi mozes vidjeti zene sa maramom gdje god hoces i niko ne pravi problem oko toga.

Ja se pitam sta to ima opasno u toj marami ili hidzabu, haman iz nje izlijecu metci ili zraci radioaktivno.
Svako voli modu koja mu odgovara.
Da su otvorili javnu kucu pored suda onda ne bi bio problem.
Danas je za neke manji problem prostitucija od marama i hidzaba.
I ja nikako da skontam sta je zapravo problem :cry: I vjeruj mi, isto sam se pitala :-)
Samo, nije pokrivenim zenema ni na zapadu svugdje isto i lako. Nailazu oni i ovdje isto tako na intoleranciju svakojaku. Vjerovatno se zbog toga vecina zena, koje prakticiraju vjeru, ustrucavaju te odluke, znajuci na koje prozivke, provociranja i probleme, od otkaza na poslu do ubistva u sudnici, mogu naici. :(
jedna tamo

#54 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by jedna tamo »

ja mislim da nije uredu u državnim institucijama nositi maramu, niti je uredu pozdravljati se vjerski....svak u svojoj kući neka radi šta hoće....
ali netreba zaboraviti da ima i drugih ljudi koji nisu muslimani i da ti nije prijatno kad takav neko ti predaje ili neznam šta..ja znam po sebi jednostavno ti nije ugodno, nemogu to objasniti riječima jednostavno je tako....to su vjerski ljudi i oni pripadaju džamijama, crkvama a nama ostalim neka prepuste ove druge poslove i neka se nemješaju.....
black

#55 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by black »

jedna tamo wrote:ja mislim da nije uredu u državnim institucijama nositi maramu, niti je uredu pozdravljati se vjerski....svak u svojoj kući neka radi šta hoće....
ali netreba zaboraviti da ima i drugih ljudi koji nisu muslimani i da ti nije prijatno kad takav neko ti predaje ili neznam šta..ja znam po sebi jednostavno ti nije ugodno, nemogu to objasniti riječima jednostavno je tako....to su vjerski ljudi i oni pripadaju džamijama, crkvama a nama ostalim neka prepuste ove druge poslove i neka se nemješaju.....
znachi pokrivena djevojka ne smije zavrshiti fakultet i raditi posao za koji se shkolovala
pure_love

#56 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

I ja nikako da skontam sta je zapravo problem I vjeruj mi, isto sam se pitala
Samo, nije pokrivenim zenema ni na zapadu svugdje isto i lako. Nailazu oni i ovdje isto tako na intoleranciju svakojaku. Vjerovatno se zbog toga vecina zena, koje prakticiraju vjeru, ustrucavaju te odluke, znajuci na koje prozivke, provociranja i probleme, od otkaza na poslu do ubistva u sudnici, mogu naici.
ma razumijem one srbe koji nemaju znanja,koji vjeruju nekim mahalskim pricama pa osudjuju pokrivenu i porede to sa sajkacom :-) ..ipak u instituciji kakav je sud ocekujes makar skolovanije tipove ljudi koji ce prihvacati razlike i postovati ih..ali ocito je to previse za ocekivati na divljem balkanu
jedna tamo

#57 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by jedna tamo »

black wrote:
jedna tamo wrote:ja mislim da nije uredu u državnim institucijama nositi maramu, niti je uredu pozdravljati se vjerski....svak u svojoj kući neka radi šta hoće....
znachi pokrivena djevojka ne smije zavrshiti fakultet i raditi posao za koji se shkolovala
ne....
već po mom mišljenju ovakve vrste poslova gdje su izložene javnosti širim masama...kažem to kad neko predaje..hajde u tim vjerskim školama, medrese i to...ali u državnim školama nije ti uopšte ugodno...nedavno sam imala taj slučaj....
neprijatno ti pravo....
a vjeruj sve moje pokrivene kolegice rade a ja neradim i još sam manjina pa šutim i trpim...i na kraju ću morati izgleda seliti radi posla...
pure_love

#58 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

jedna tamo wrote:
black wrote:
ne....
već po mom mišljenju ovakve vrste poslova gdje su izložene javnosti širim masama...kažem to kad neko predaje..hajde u tim vjerskim školama, medrese i to...ali u državnim školama nije ti uopšte ugodno...nedavno sam imala taj slučaj....
neprijatno ti pravo....
a vjeruj sve moje pokrivene kolegice rade a ja neradim i još sam manjina pa šutim i trpim...i na kraju ću morati izgleda seliti radi posla...

sto?? pa to govori vise o tebi kada sudis zenama po marami na glavi
jedna tamo

#59 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by jedna tamo »

o nikom ja nesudim...nit me zanimaju te žene..samo kažem da nije prijatno kad ti neko takav predaje...kad te pozdravljaju vjerskim pozdravima jer su većina a mene ko j...i to sve na faksu poslu sam doživila pa prema tome ko mene shvata?
a?
kecher II

#60 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by kecher II »

jedna tamo wrote:
black wrote:
ne....
neprijatno ti pravo....
pa da li po tvom misljenju to znaci da religiozni ljudi ne mogu da rade u javnim preduzecima ili to opet samo vazi za muslimanke jer one nose marame i to otkriva da je religiozna a na krscankama i ne mozes vidit da li je religiozna ili nije, i kako da mi sad znamo ko je religiozan a ko nije medju krscanima?

Nego, haj ti lijepo, sto bi nas narod reko, ''trbuhom za kruhom''
pure_love

#61 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

kako u mene profesorica nosi veliki krst pa nikome ne smeta? a marama cak i nema status krsta na lancicu,marama je vjerska obaveza za vjernice

drugo je nikab(ono sto skriva lice) protiv toga se i ja protivim,i nebi dao da takve ulaze u univerzitet,,,pa cak i egipat to ne da,njhiov jedan vjerski sluzbenik je nedavno izdao fetvu protiv nikaba

ali obicni hidzab je sasvim normalna stvar i posebno u BIH gdje islam autotohna religija a ne religija nekih imigranata
bingov buraz

#62 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by bingov buraz »

Taj osjecaj sto ti imas se zove ksenofobija,proguglaj malo.

Ja bi naprimjer naglavacke izbacio hodze i popove iz vrtica i skola jer je to nametanje djeci koja nemaju izbora.Odrasla osoba po mom misljenju vjerski moze da radi sta god hoce dok to ne ugrozava nikog drugog.

Mom rodjaku vjerniku su za vrijeme ramazana na poslu kolege krscani oslobodili jednu sobu da ima gdje klanjati namaze :thumbup:
On inace zivi u Austriji,kad cemo mi dostici taj nivo boga pitaj.
jedna tamo

#63 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by jedna tamo »

pure_love wrote:kako u mene profesorica nosi veliki krst pa nikome ne smeta? a marama cak i nema status krsta na lancicu,marama je vjerska obaveza za vjernice

drugo je nikab(ono sto skriva lice) protiv toga se i ja protivim,i nebi dao da takve ulaze u univerzitet,,,pa cak i egipat to ne da,njhiov jedan vjerski sluzbenik je nedavno izdao fetvu protiv nikaba

ali obicni hidzab je sasvim normalna stvar i posebno u BIH gdje islam autotohna religija a ne religija nekih imigranata

ja tebe ništa nisam skontala nemam pojma šta znače ove riječi...
neželim se prepucavati...
kako kažem za maramu tako kažem za sva vjerska obilježja, krst i to jednostavno to nije za javnost....
drugi ljudi se osjećaju neprijatno....
jedna tamo

#64 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by jedna tamo »

bingov buraz wrote:

Ja bi naprimjer naglavacke izbacio hodze i popove iz vrtica i skola jer je to nametanje djeci koja nemaju izbora.Odrasla osoba po mom misljenju vjerski moze da radi sta god hoce dok to ne ugrozava nikog drugog.

Mom rodjaku vjerniku su za vrijeme ramazana na poslu kolege krscani oslobodili jednu sobu da ima gdje klanjati namaze :thumbup:

pa upravo o tome govorim...da takvi ljudi nemogu predavati...kontaš? mogu raditi na drugim poslovima al nemogu predavati, po mom mišljenju ....
kažem izuzetak medrese i samostani i to...al državne institucije ne
perajic

#65 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by perajic »

Soul_Sista wrote:
Reci mi jednu stvar. Zene muslimanke koje biraju da ne nose maramu/hidzab...jesu li one krive vjernice? :D

Imam dobru reportazu na ovu temu ali je na njemackom i nije mi pri ruci :-) steta.
Nevjerovatno kako si ogranicena.
DA, sa stanovista islama su zgrijesile svaki dan kada bez propisne odjece izadju vani (krive vjernice je preteska kvalifikacija).
Zato stalno napominjem da to nije klasicno vjersko obiljezje (kapice, turbani, privjesci oko vrata, amblemi, tespisi na spigli od auta..).
bingov buraz

#66 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by bingov buraz »

jedna tamo wrote:
bingov buraz wrote:

pa upravo o tome govorim...da takvi ljudi nemogu predavati...kontaš? mogu raditi na drugim poslovima al nemogu predavati, po mom mišljenju ....
kažem izuzetak medrese i samostani i to...al državne institucije ne
Nisi me shvatila al hajde...
perajic

#67 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by perajic »

Ti sebe smatras tolerantnom i obrazovanom?
jedna tamo

#68 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by jedna tamo »

na provokacije neodgovaram....
o meni mogu pričati ljudi koji me poznaju i oni dobro znaju ko sam i šta sam?
a ovdje na forumu da zaradim ban radi provokatora nepada mi na pamet :D
perajic

#69 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by perajic »

jedna tamo wrote:
pure_love wrote:kako u mene profesorica nosi veliki krst pa nikome ne smeta? a marama cak i nema status krsta na lancicu,marama je vjerska obaveza za vjernice

ja tebe ništa nisam skontala nemam pojma šta znače ove riječi...
neželim se prepucavati...
kako kažem za maramu tako kažem za sva vjerska obilježja, krst i to jednostavno to nije za javnost....
drugi ljudi se osjećaju neprijatno....
Opet mijesanje baba i zaba.
Marama NIJE ISTO sto i krst oko vrata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krst po krscanskom ucenju nije obavezno nositi, a maramu po islamskom jeste i to ne radi "obiljezavanja" (ja sam muslimanka), nego radi skrivanja zenskih ljepota.
Last edited by perajic on 25/11/2009 12:11, edited 2 times in total.
Broj 1

#70 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Broj 1 »

Ovdje kritikuju pokrivene zene, na drugoj temi hafiza Bugarija, sve u svemu ili iz mrznje ili iz neznanja a jako puno zbog kompleksa jos od komunistickog doba.
Meni ne smetaju uopste vjernci koji se oblace po standardima njihove religije.
Recimo moja Nana je uvijek hvalila Casne Setre koje su nekada radile u bolnicama i uvijek je govorila da nema boljih medicinskih sestara od njih.
Meni kao sarajliji nikada nije zasmetao njihov nacin oblacenja.
Hocu da kazem da ovi kojima smeta neciji vjerski stil oblacenja ili imaju prikrivenu mrznju prema toj konfesiji ili su totalno neobrazovani po pitanju poznavanja neke religije.

Ja sam bio recimo u Maroku, samo da znate kakve su im zenske, a skoro svaka pokrivena. Ma mogao sam jos batina dobiti okrecuci se za njima i buljeci u njih.
black

#71 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by black »

ponajvishe je predrasuda, ksenofobije i neznanja, pa se deshava da ljudi odu iz sarajeva i onda standardna pricha kako su ugrozeni i kako je sarajevo teheran
Haris.ba

#72 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Haris.ba »

Mene boli sto nisam nasao reakciju rijaseta i sabora islamske zajednice na ove provokacije.
bogoljub

#73 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by bogoljub »

Poistovijetiti nosenje marame/hidzaba i nosenje krsta nije moguce, iz prostog razloga sto marama/hidzab nije nikakav simbol koji se nosi, kao sto je to krst, ili nesto dugo!
Marama prestavlja strogu boziju naredbu za vjernicu. dok nosenje bilo kojeg drugog simbola uopste nije neka stroga naredba, te se uopste ne moze podici na nivo marame i hidzaba. Ovo je velika tema i moze se i ovomo raspravljati nadugo i nasiroko. Ali,
Medjutim, AKO bi kojim slucajem i prihvatili da je marama/hidzab svetinja za muslimanke kao sto je krst ili nesto drugo svetinja ostalim vjernicima, te sve to svrstali u jednu kategoriju dakle sveli pod isto, onda Niko nema pravo da postavlja kriterije, da, recimo u sudu kao sudije se ne trebaju pojavljivati osobe s krstom ili maramom ili necim slicnim, onda slijedom logike samim tim cinom sud bi se okarakterisao kao ateisticki sud i samim tim nebi mogao suditi onima koji kao vjernici nose marame/hidzab krstove i sl.
Sadasnja situacija je takva da u sudu postoje i pokrivene i otkrivene; i oni koji nose krst i oni koji ne nose; nikome od vjernika ne smeta pojava sudije ateiste u sudu, niti ce, (ukoliko doticni sudija bude dosljedan svoje svete duznosti dijeljenja pravde) njegove presude biti odbacene samo zato sto je ateista. Zasto bi onda smetalo ateisti da vidi u sudnici sudiju vjernika ili vjernicu!?
Dakle, ovo pitanje nije uopste nikakvo medjureligijsko pitanje, vec se radi o pokvarenom ateistickom nasrtaju na sve sto i malo mirise na religijsko.

Misljenja i gledista da smo mi sekularno drustvo ne znaci da smo mi ateisticko drustvo, te da u sudu mora suditi ateista, (ili moze i vjernik ali da se mora ponasati kao da nije vjernik).
Gledanje na jednu sudinicu koja je pokrivena kao jedan od problema u drustvu nosi sa sobom mnogo pitanja individualnih prava i sloboda, te otvara vrata negiranju samih postulata sekularistickog ustrojstva drzave, liberalne demokratije u koju se kunu svi zapadnjaci,sekularisti!
draganbl

#74 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by draganbl »

perajic wrote:
draganbl wrote:Prošle godine sam na jednom naučnom skupu (učesnici su bili uglavnom iz BiH) sa kolegama (Bošnjacima) komentarisao stajling jedne gospođe (muslimanke), koja radi u jednoj naučnoj ustanovi u Sarajevu.
Bez ikakve želje da namećem tu temu, smatrajući da gospođa ima pravo da se oblači kako želi i da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama, zapravo sam se priključio razgovoru u kome su pomenuti Bošnjaci u negativnom kontekstu komentarisali njeno "skrivanje". Taj negativni kontekst je bio u rasponu od konstatacije "neukusno i neprimjereno" pa do potpuno osuđivačkog stava, tipa šta se tu pokriva, znam ja nju dobro i ko je i kakva je.
Shvatio sam da to njima smeta više nego meni.
Vjerujem ti.

Ali opet ne mogu da ne prokomentarisem jednu tvoju recenicu (slicne se stalno provlace u drugim komentarima):
"..da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama"

Nije to nikakvo isticanje. To je samo prihvatanje pravila, koja su jednoj vjernici OBAVEZUJUCA.
Ja ne znam kako da to drugačije shvatim nego kao isticanje vjere. To ne znači da ja to isticanje osuđujem. Ne mogu osuditi nešto u šta se ne razumijem (ne poznajem ni propise islama koji o tome govore, niti konkretnu garderobu).
Ono što sam napisao jeste da je to ljudima koji znaju više od mene šta je cilj tog oblačenja, tj. koja je pravila gospođa prihvatila, mnogo više smetalo nego meni.
Ja jedino mogu reći da je gospođa uglavnom stajala sama, ili u krugovima ljudi koje je od ranije poznavala, dok smo se mi (svi ostali) međusobno miješali i kako se to kaže, razmjenjivali ideje, iskustva, poglede, materijale i slično. Ja sam zapravo shvatio da je ona prihvatanjem pravila oblačenja sebe ograničila u sekularnom društvu, izdvojivši se iz onoga čemu pripada po struci i okrenuvši se onome čemu pripada po vjeri.
pure_love

#75 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

zagazaga wrote:nek nosi ko šta hoće, samo neka radi svoj posao kako treba!

:thumbup:
Locked