Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

sadmire

#51 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by sadmire »

Evo da ja napravim neko apstraktno poredjenje ove dvije knjige iz svog ugla.
Odnos njihovog kvaliteta i dojma koji ostavljaju na citaoca je otprilike kao izmedju Dervisa i smrti i Tvrdjave, dakle Lovac je puno kvalitetnija knjiga i vise ce svidjeti muskim citaocima dok je Hiljadu sjajnih sunaca toplija ljudska prica, po svojoj sustini puno pozitivnija, tako da se, bez obzira na svoj kvalitet, vise svidja zenskim citaocima.
Izuzeci samo potvrdjuju pravilo.
amoninan

#52 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by amoninan »

black wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Ja sam je takoder shvatila i kao antisilamsku propagandu.
Jedna amerikanka koja jedva da zna sta je islam, kad joj serviras pricu o muzu muslimanu ( on ipak nije medu talibanima) koji zlostavlja svoje zene ( u dalju i detaljnu obradu lika nemam vremena da ulazim), normalno je da ce stvoriti averziju i fobiju od islama.
bash sam se pitao da li ce to neko pomenuti, jer u prichi sa jednom zenom, koja je teshki ateista (ali dobro poznaje religije), isto kaze, da je knjiga smece teshko i da je antiislamska propaganda, razlozila je i zashto ali vishe se nesjecam..
ja nisam citao niti jednu tako da ne mogu reci nishta..
Jesam, obje. I upravo, antislamska, ustvari haver je sabrao 2+2 i kapitalizirao na tadašnjoj antislamskoj histerijom, stereotipima, medijskoj propagandi.
Da je pisana prije 20ak godina, ma 5 godian prije 9/11 ne bi bilo ni topica na ovom forumu (jer haman niko en bi ni čuo za njih), niti bi Hosseini dobio dviej rečenice u NYT-u kamoli nekakav omaž.

Književnost :lol:
Avramova

#53 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Avramova »

6.april wrote:Sunca su predivna. Da mi je da je čitam opet po prvi put.

Lovca nisam čitala, pogledah film davno.
Ne volim kad filmom pokvarim knjigu, zato mi i nije neki gušt sada je čitati.

Ima li neka preporuka knjige sličnoj Suncima?
Posto volis da citas, a svi mi na neki nacin volimo Iran,a
ne razumemo zasto je shah svrgnut i zasto je narod to prihvatio
i radovao se Komeniju, zaista ti preporucujem da procitas
roman Dzamijina kuca (preveden je na sve jezike ovog sveta
pa i na srpski).
Autor je
Kader Abdolah. Mislim da se sarajevski prevod zove "Kuca imama".

Razumeces da je narod bio nekako zatecen,sludjen i od shaha
i od njegove UDBE,od komunista koji su rovarili, i mislio je
da ce sada Ajatola Komeni uvesti neko idealno drustvo.

Ali u romanu je zapravo i poenta taj uzas koji dolazi sa
"revolucijom".Po meni je ta knjiga mnogo vrednija od obe ove zajedno
o kojima ovde diskutujermo.
xmaya

#54 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by xmaya »

pročitala sam obje, jako interesantne, dirljive i poučne. a da li su sad antiislamističke, pa možda, u jednu ruku jer i u jednoj i u drugoj se islamski svijet prikazuje kao nasilnički, prost i za svaku osudu. ja nisam bila u kabulu, ne znam kako izgleda prava istina ali mogao je pisac ubaciti i pokoji lijep manir islama, čisto informativno za one koji pojma nemaju o toj vjeri...
knjige mozda i nemaju neku visoku knjizevnu vrijednost ali čim je pisac uspio sve nas natjerati da razmišljamo o njegovim knjigama, da raspravljamo, i da se dugo sjećamo potresnih detalja, svaka mu cast, ja sam davno procitala knjige a i dan danas mi padne na pamet mali Hasan i njegova sudbina, kao i Marijam i Lejla...ne znam mislim da je ovaj pisac pridobio svakog čitaoca, a zmajevi su mi za nijansu bolji od sunaca
mrtva kokoš

#55 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by mrtva kokoš »

sunaca sam citao a zmajeve sam gledao film, tako da prednost ovoj prvoj knjizi. :-)
amoninan

#56 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by amoninan »

xmaya wrote:pročitala sam obje, jako interesantne, dirljive i poučne. a da li su sad antiislamističke, pa možda, u jednu ruku jer i u jednoj i u drugoj se islamski svijet prikazuje kao nasilnički, prost i za svaku osudu. ja nisam bila u kabulu, ne znam kako izgleda prava istina ali mogao je pisac ubaciti i pokoji lijep manir islama, čisto informativno za one koji pojma nemaju o toj vjeri...
knjige mozda i nemaju neku visoku knjizevnu vrijednost ali čim je pisac uspio sve nas natjerati da razmišljamo o njegovim knjigama, da raspravljamo, i da se dugo sjećamo potresnih detalja, svaka mu cast, ja sam davno procitala knjige a i dan danas mi padne na pamet mali Hasan i njegova sudbina, kao i Marijam i Lejla...ne znam mislim da je ovaj pisac pridobio svakog čitaoca, a zmajevi su mi za nijansu bolji od sunaca
Pa i pisac je zadnji put u Kabulu bio kad mu je bilo 5 godina, tamo negdje 70ih :-)
xmaya

#57 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by xmaya »

ja nisam ni tada :run:
amoninan

#58 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by amoninan »

Uglavnom, sranje...
Kao i većina knjiga slične tematike pisane nakon 9/11; Barbarians were coming to destroy our disneylands
Gospoda Ministarka

#59 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Gospoda Ministarka »

amoninan wrote:Uglavnom, sranje...
Kao i većina knjiga slične tematike pisane nakon 9/11; Barbarians were coming to destroy our disneylands
Vidim jos se raspreda je li ili nije knjiga dio antislamske kampanje...preporuka za jos jedan "letak" Ayan Hirsi Ali "Infidel".
amoninan

#60 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by amoninan »

Gospoda Ministarka wrote:
Vidim jos se raspreda je li ili nije knjiga dio antislamske kampanje...preporuka za jos jedan "letak" Ayan Hirsi Ali "Infidel".
:oops:

što bi rekli mahalski: pojedena :oops:
male_okice

#61 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by male_okice »

Gospoda Ministarka wrote:
mozda da je prevedes na nas: knjiga se zove "Nevjernica" i mogla se kupiti u konzumu u sklopu ove njihove akcije za 5 KM. Ja je kupila procitala, ne mogu reci iskreno da je antiislamska, ona je jednostavno osoba koja je odrasla u teskom konzervatizmu i onda je dosla u jedan sasvim novi svijet-evropu gdje je vidjela da je zivot moguc i ako ne klanjas 5x na dan, i da te nece kamenovati ako nisi pokrivena od glave do pete itd....normalno je da to izaziva zbunjenost kod nje, i svasta nesto. smatram da je ona zbunjena osoba i dalje, da ne zna da li i dalej vjeruje u boga ili ne. U svakom slucaju knjiga mi je super.
Großmeister

#62 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Großmeister »

Obje knjige su mi odlične. Prvo sam čitao Lovca, pa Hiljadu sjajnih. Što se tiče filma "Lovac na zmajeve", mislim da je film jako loše urađen i da nije ni približno dobro prikazano kao u knjizi.

Za one koji žele nešto slično, preporučujem knjigu "Život među sjenkama" (autorica: Andrea Busfield). Knjiga je jako dobra, opisuje život jedne porodice u Afganistanu iz perspektive dječaka, a za razliku od Hosseinijevih djela, ne opisuje stanje prije i za vrijeme rata, nego ono nakon primirja i dolaska Amerikanaca.

Mislim da se knjiga može naći u većini biblioteka, za one koji su učlanjeni, a evo i link za online čitanje i download ko želi: http://www.esnips.com/displayimage.php? ... play_media

Svakako se slažem da ne treba vjerovati u sve što piše u knjigama, na kraju krajeva, sve je to propaganda.
chumorita

#63 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by chumorita »

Procitala sam obje, divne knjige ali ipak mi je malo bolja Hiljadu sjajnih sunaca. Samo da je u Lovac na zmajeve malo kraj drukciji...
rizi-bizi

#64 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by rizi-bizi »

procitala oba djela.... sunca su mi se vise dojmila ali najvjerovatnije jer sam zemsko :zoka: ali sam poslije morala procitati par cistih fantastika da se odmorim.... :cry:
btw: jos slicnih djela od hoseta?
Dimpl

#65 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Dimpl »

Prvo djelo koje sam općenito od istočnjačke književnosti pročitala bilo je "Lovac na zmajeve", pa možda me je se zbog toga toliko i dojmilo..
Kasnije sam pročitala i Hiljadu sjajnih sunaca.. i smatram je odličnom.. ali ipak Lovac mi je ostao najbolji iz tog "žanra".. :)

"..trčao sam.."
Großmeister

#66 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Großmeister »

Trenutno imam u planu početi čitati novu knjigu od Khaleda Hosseinija. Lovac na zmajeve i Hiljadu sjajnih sunaca su mu super, pa tako ne sumnjam ni da je ova nova loša.
Ako neko bude imao priliku da pročita ovu knjigu, ili je bude kupovao, toplo preporučujem da nabavi prijevod, odnosno izdanje koje je objavio Buybook. Srpska izdanja (u ovom slučaju konkretno Laguna) jako loše prevode knjige orijentalnog karaktera, a i uvezi su katastrofa, a razlika u cijeni je možda 2 KM.
Buybook to ipak mnogo kvalitetnije uradi, od samog prijevoda do uveza, pa je za onog ko istinski uživa u čitanju, njihovo izdanje sigurno bolje. To sam se uvjerio bezbroj puta.

Image
BJB

#67 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by BJB »

Avramova wrote:
6.april wrote:Sunca su predivna. Da mi je da je čitam opet po prvi put.

Lovca nisam čitala, pogledah film davno.
Ne volim kad filmom pokvarim knjigu, zato mi i nije neki gušt sada je čitati.

Ima li neka preporuka knjige sličnoj Suncima?
Posto volis da citas, a svi mi na neki nacin volimo Iran,a
ne razumemo zasto je shah svrgnut i zasto je narod to prihvatio
i radovao se Komeniju, zaista ti preporucujem da procitas
roman Dzamijina kuca (preveden je na sve jezike ovog sveta
pa i na srpski).
Autor je
Kader Abdolah. Mislim da se sarajevski prevod zove "Kuca imama".

Razumeces da je narod bio nekako zatecen,sludjen i od shaha
i od njegove UDBE,od komunista koji su rovarili, i mislio je
da ce sada Ajatola Komeni uvesti neko idealno drustvo.

Ali u romanu je zapravo i poenta taj uzas koji dolazi sa
"revolucijom".Po meni je ta knjiga mnogo vrednija od obe ove zajedno
o kojima ovde diskutujermo.
Ovo potpisujem. I nas prevod koji je radio Buybook je milion puta bolji od srpskog.
Slucajno imam oba, davno kupila i procitala Buybookovo, a ovo eurogiunti kupila prijateljici na poklon.
Afanasi_94

#68 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Afanasi_94 »

Pročitala sam obje knjige u jednom dahu i mogu reći da su odlične :D za koji dan počinjem sa čitanjem "A planine odjeknuše". Nadam se da me neće razočarati :P
vazna

#69 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by vazna »

Evo upravo zavrsena "A planine odjeknuse" i nije me uopste odusevila,puno bolje su mi bile "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu sjajnih sunaca".U ovoj je pokusao da prikaze sudbine puno vise ljudi i moje je misljenje da se tu dosta izgubio.Nije losa knjiga ali nije ostavila ni blizu utisak na mene kao prethodne dvije.
Afanasi_94

#70 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Afanasi_94 »

vazna wrote:Evo upravo zavrsena "A planine odjeknuse" i nije me uopste odusevila,puno bolje su mi bile "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu sjajnih sunaca".U ovoj je pokusao da prikaze sudbine puno vise ljudi i moje je misljenje da se tu dosta izgubio.Nije losa knjiga ali nije ostavila ni blizu utisak na mene kao prethodne dvije.
Meni je i posljednja "A planine odjeknuše" prilično dobra mada bih se složila sa tobom da se Khaled malo pogubio pri kraju jer je pokušavao da prikaže što više likova, a u suštini nam je prikazao život Abdullaha i Pari, a nismo saznali šta se desilo sa ostalim likovima na kraju :?
Magarece_godine

#71 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Magarece_godine »

Planine se ne mogu porediti s prethodne dvije knjige ... totalno razočarenje .. tokom čitanja čekaš neki momenat koji će te držati, ali njega pa nema .. Razočarenje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by _BataZiv_0809 »

Procitao sam obe knjige i to jednu za drugom. Nisam bas siguran u redoslijed, ali su me obe duboko potresle. Doduse mozda u prilog tome ide cinjenica sto sam ih citao u bolnici, u posebnom psiholoskom (ne)stanju :D Stvarno moderni klasici.
maybelline

#73 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by maybelline »

Ja citavo ljeto pokusavam da dodjem do "planina", ali nikako, a bas mi se cita... Mogla sam pretpostaviti da nece biti tako dobra kao lovci i sunca, ali bih je svakako voljela procitati... Ali zato me je odusevila jedna druga knjiga, takodjer sa islamskim i Pakistanskim elemetima - "Slatki okus suza". Procitala sam je u jednom cugu, za nepuna dva dana i toplo je preporucujem! I prethodna knjiga iste autorice, "Molitva moje majke", je takodjer za preporuku!
vjesticanametli

#74 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by vjesticanametli »

a zasto planine nisu nesto :-? da ne kupujem bezze
Afanasi_94

#75 Re: Hosseini: "Hiljadu sjajnih sunaca" vs. "Lovac na zmajeve

Post by Afanasi_94 »

vjesticanametli wrote:a zasto planine nisu nesto :-? da ne kupujem bezze
Nisu nešto u poređenju sa prve dvije ali su svakako vrijedne čitanja :-D
Moj savjet ti je da kupiš i pročitaš.
Post Reply