Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Krvotok

#51 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Krvotok »

Sa slike se vidi da se išlo na više istopovršinskih, dvosobnih, stanova, čime je i cijena a i potražnja na tržištu konkurentnija. S obzirom da se radi o 4 dvosobna stana, simetrije 2 veća+2 manja, i obzirom na AB jezgru oko lift prostora, te nosivih rastera, teško je neko drugo rješenje ponuditi na postojećem gabaritu. Ne znam koliko se ovdje ljudi razumiju u arhitekturu ali iz hodnika se po pravilu mora ulaziti u svaki prostor, pa ako pokušate dosegnuti sve prostorije i ulazna vrata to je šest (6) otvora, uzevši u obzir nosive zidove i nasuprot postavljene izvore svjetla (prozore na fasadama) ova lamela je prilično dobro prošla. Lično bih se prije opredijelio za 2 dvoiposobna plus 2 jednosobna stana čime bi se funkcionalnost stanova bolje prilagodila standardnoj porodici i samcima, ali to rješenje ima manju potražnju na tržištu. Teško da će neko kupiti jednosoban stan, kada uz malo veća finansijska ulaganja može dobiti dvosoban. Ovako smo dobili klasično tzv. "proletersko" rješenje koje bi uz povoljnije uslove kreditiranja i cijenama na tržištu moglo riješiti stambeni problem gro gradskog stanovništva. Daleko veći je problem 45000 kuća po strminama Žuči, Buča i Buljakova Potoka, Hotonja, Vratnika, Bistrika itd. koje se svako malo legalizuju te je grad pretvoren u nesređeno selo gdje se ni dva motocikla ne mogu mimoići kako treba a o infrastrukturi (kanalizacija, vodovod, itd.) da ne govorim.
dadoka84

#52 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by dadoka84 »

Taj nedostatak ventilacije u kuhinji i meni pravi probleme u stanu. Ja sam na breci u zgradama od zute cigle. Kuhinja i trpezarija su odvojene samo šankom a ventilacija ne postoji. Kad se kuha cijeli stan se uscuje :lol: Što se toga tice, vjerujem da ce proci tehnicki prijem. A sto se novogradnje tice, a posebno kad su u pitanju privatne fime... malo je reci uzas. Moj poznanik je uzeo stan kod privatnika. Nije na vrijeme zavrseno, rok je probijen godinu dana. Stan nema telefona, plin je tek uveden, imali su eksploziju bojlera, iskacu osiguraci radi losih instalacija, ulazna vrata lupaju i sva su iskuckana, a dugo vremena su u stan ulazili kroz garazu jer stubiste nije bilo napravljeno...
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 09:58, edited 2 times in total.
Shhh!

#54 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Shhh! »

Pozdrav komšijama iz H1-H5 (ja dobrog imena zgrade.. ko gripa kakva) :D :D

Ja sad bio malo u obilasku, čistačice imaju ključeve.. a password je "reko mi Nećko" i dobiješ ključ od svog stana :-D
Glede sitnica koje puno znače..tipa interfon-videofon, štokovi prelijepljeni tapetama, "super kalorični" radijatori, različite brave na unutrašnjim vratima, napa, loše lakiran parket, prilikom čišćenja izgrebana pvc stolarija.. "ma hajde Boga ti, sve je ko lampa" što bi reko ovaj njihov jedan. :x
Na primopredaji ćeš se požaliti i alahimanet šerifa, čisto sumnjam da će ičija žalba na gore navedeno imati efekta. Za krupnije greške ne znam.. al za ove "sitnice" sam siguran da ih neće popravljati tek tako bez žučne rasprave. Masa stanara je iz hodnika izbacilo ostavu od 1,15m² što je izvođača radova lišilo troškova.. a svi smo to fino platili, to im treba nabiti na nos a na konto onih "sitnica" za koje su nas po ušima opalili.

U svakom slučaju, nek nam je sa srećom. :thumbup:

ps. Valja se provuć sa stvarima kroz haustor do stana a da ne oštetiš zidove.. il nedo Bog namještaj!
jana32

#55 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by jana32 »

Evo dosao i kraj decembra a od useljenja nema nista, ljudi sta da radimo dali se zaliti ili ne?
Imali neko da neko pokrenuo taj postupak zalbe?
Kako je ovo dobro ispalo, platis debelo da te neko u zdrav mozak J... .
cica maca

#56 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Zvala sam u subotu doticnu osobu iz stambenog fonda da pitam sta se vise ceka, kada cemo useliti, kaze ceka se upotrebna dozvola koju izdaje opstina Novi Grad, a kad ce to biti ne zna ni on sam, eto to su zadnje informacije.
zijancer

#57 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by zijancer »

:-) a zna li gospodin dokle se siglo s tehnickim prijemom? i je li uopste formirana komisija za isti :cry:
ak jee, gdje li je zapelo? :cry: :mrgreen:
Last edited by zijancer on 31/12/2009 07:45, edited 1 time in total.
zijancer

#58 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by zijancer »

..
nedimk

#59 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nedimk »

pozdrav komsijama,
jeli neko ziv zna dokle je ta upotrebna dozvola stigla? pa rade je od 29 decembra. :evil:
cica maca

#60 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Suti, nemoj nam na muku pristajati :(
nedimk

#61 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nedimk »

ma u istim smo gov...sad sam zvao tetu u opcini koja kao to treba da nakuca ali je na sastanku kod sefa. zove se sabina tel. 291180. neznam sta bi uopste trebali i mogli uraditi. imali ko kakvu konstruktivnu ideju?
cica maca

#62 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Sto se mene tice, ja zivim kod roditelja pa mi nije toliko hitno za useljenje ali onima koji zive kao podstanari i placaju kiriju i jos ratu kredita da otplate stan, njima je sigurno ovog cekanja preko glave. Mi smo sklopili ugovor sa stambenim fondom to znaci za sve povrede ugovora moramo se obratiti njima, a ne firmi koja je bila zaduzena za izgradnju. Trebali su ukalkulisati u taj rok koji je postavljen i vrijeme za raznorazne tehnicke prijeme, dozvole itd. Nisam pravnik, ako ima ovdje raje koja se razumije u pravo neka da svoje misljenje. Svaki pomak od ove situacije na cekanju je dobar :roll:
nedimk

#63 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nedimk »

doticna osoba iz stambenog fonda ti laze. ni tehnicki jos nije zavrsen. nisu predani papiri od svih lamela. jedino je pozitivno sto je struja sa privremenog presla na trajni prikljucak. gospodja koja izdaje upotrebnu dozvolu kaze da je to proforme kad su papiri od tehnickog prijema ok.
cica maca wrote:Zvala sam u subotu doticnu osobu iz stambenog fonda da pitam sta se vise ceka, kada cemo useliti, kaze ceka se upotrebna dozvola koju izdaje opstina Novi Grad, a kad ce to biti ne zna ni on sam, eto to su zadnje informacije.
cica maca

#64 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

nedimk wrote:doticna osoba iz stambenog fonda ti laze. ni tehnicki jos nije zavrsen. nisu predani papiri od svih lamela. jedino je pozitivno sto je struja sa privremenog presla na trajni prikljucak. gospodja koja izdaje upotrebnu dozvolu kaze da je to proforme kad su papiri od tehnickog prijema ok.
cica maca wrote:Zvala sam u subotu doticnu osobu iz stambenog fonda da pitam sta se vise ceka, kada cemo useliti, kaze ceka se upotrebna dozvola koju izdaje opstina Novi Grad, a kad ce to biti ne zna ni on sam, eto to su zadnje informacije.
Pa nisam ja ni sumnjala da me laze, ali mora nesto da odgovori na postavljena pitanja:) Sve da je istinu rekao od te price ja nemam nista ako se ne mogu useliti u stan.
8. sekretar SKOJ-a

#65 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Haris.ba wrote: P.S.
Zna li neko kakva je "trocal" pvc stolarija?
Ako je pvc stolariju radio Trocal - Hadžići, onda je vrlo moguće da bude mnogo ''fušeraja''...
Ja sam bio prevaren i još sam bio omalovažavan od gazde.

I pored upozorenja obraćao mi se sa ti.
Intimisao se samnom k'o da smo zajedno sjedili u amfiteatru.

@Harise.ba,
Znaš li koja je firma ugrađivala Trocal pvc-ariju?
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 12/01/2010 23:49, edited 1 time in total.
Amazonka27

#66 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Amazonka27 »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
Ložiona-popušiona Trocal - Hadžići,...Ja sam bio prevaren i još sam bio omalovažavan od gazde.

svasta...ne lici mi na njega...znam covjeka sto godina...jesil siguran da je gazda?
8. sekretar SKOJ-a

#67 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Amazonka27 wrote: svasta...ne lici mi na njega...znam covjeka sto godina...jesil siguran da je gazda?
Evo teme ovdje, pa da ne začatavamo, citiraj i nastavi ovdje (Obrati pažnju na datume pisanja postova):

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
jana32

#68 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by jana32 »

U petak mi ciko iz kantonalnog stambenog fonda rece da ce ove sedmice biti podjela kljuceva za lamelu H3. Hajde da mu vjerujemo ako opet ne bude suplja prica.
cica maca

#69 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Super ako mu je vjerovati, samo ne kontam zasto od lamele H3, imal neko objasnjenje? H5 je prvi ulaz koji su poceli raditi i koji su prvi zavrsili, koliko mi se cini, onda mora da postoje neki problemi.
Vragolan

#70 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Vragolan »

znam da je frka sa krovon nad glavom i sve ostalo
ali evo jedno laicko pitanje, zar je kao vlasnik ne bi trebo potpisati prijem stana koji je u stanju u kakvom su mi ga rekli prodati, pa ako ne potisem prijem, zbog tog o tog, da to oni poprave
mozete li se vi (vlasnici tih stanova) organizovati i ne potpisati prijem tih stanova dok se te "sitnice" ne poprave
cica maca

#71 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by cica maca »

Vragolan wrote:znam da je frka sa krovon nad glavom i sve ostalo
ali evo jedno laicko pitanje, zar je kao vlasnik ne bi trebo potpisati prijem stana koji je u stanju u kakvom su mi ga rekli prodati, pa ako ne potisem prijem, zbog tog o tog, da to oni poprave
mozete li se vi (vlasnici tih stanova) organizovati i ne potpisati prijem tih stanova dok se te "sitnice" ne poprave
Sve se moze i bit ce toga 100% da nesto nece biti uredu i da ce se mnogi buniti, al valja opet cekati bog zna koliko dok oni poprave sve nedostatke, zato ce mnogi preci preko toga i useliti se jer nemaju drugog izbora, jer ne mogu vise da cekaju iz raznoraznih razloga.
Vragolan

#72 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Vragolan »

cica maca wrote:
Vragolan wrote:znam da je frka sa krovon nad glavom i sve ostalo
Sve se moze i bit ce toga 100% da nesto nece biti uredu i da ce se mnogi buniti, al valja opet cekati bog zna koliko dok oni poprave sve nedostatke, zato ce mnogi preci preko toga i useliti se jer nemaju drugog izbora, jer ne mogu vise da cekaju iz raznoraznih razloga.
nazalost, na to racunaju i izvodjaci i nadzorni organ, ali zamisli kada bi se vlasnici nekako strpili (znam da je to gotovo pa nemoguce) pa izvodjacu dali rok od mjesec dana inace tuzba, pa tuzba po brzom postupku, ali ovo je BiH gdje su ovakve stvari gotvo pa nemoguce
Last edited by Vragolan on 11/01/2010 11:06, edited 1 time in total.
Hendrix

#73 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Hendrix »

Amazonka27 wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:
Ložiona-popušiona Trocal - Hadžići,...Ja sam bio prevaren i još sam bio omalovažavan od gazde.

svasta...ne lici mi na njega...znam covjeka sto godina...jesil siguran da je gazda?
Poznajem ga i ja lično, i ispričao mi je svoju verziju ove priče gore, malo je drugačije nego što sekretar ovde priča ali to je druga tema.
Haris.ba

#74 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Haris.ba »

Bićete pozvani da "preuzmete" stan. Dobićete papir(zapisnik) da potpišete da ste preuzeli stan. Na tom papiru ima prostor da napišete eventualne greške koje primjetite(prvo to popuniti pa potpis, i tražiti dva primjerka - da i vama ostane jedan). Te greške će vam morati biti otklonjene. Ne znam gdje je frka? To što će rok biti probijen je meni normalno. Jer im je svejedno. Svakako ih niko neće tužiti. A ako se i nađe neko - opet im svejedno. Jer to će biti nekolicina - prihvatljiv trošak. Nismo mi ba narod da se skupimo i napišemo zajedničku tužbu.
nedimk

#75 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by nedimk »

Jeste bosna, ali su ljudi u njoj toliko izj..... da je i ljudima svejedno. Jeli iko citao ugovor? zavrsetak radova 10 mjesec, tehnicki i dozvole 11, useljenje 12. Ako su trazili kes pare ima da ispostuje rok. ja sam tuzio. sve su pomjerili 2 mjeseca. ja neznam nekoga da plati kesom i da onda kaze ma bice bice. ako sam dao 100000 mogu i za tuzbu 200 i onako ce oni nakraju platiti sve troskove.
Post Reply