F T V - Partizanska Eskadrila

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#51 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Pera Trta »

taxi_driver wrote:.Tu seriju mozes naci na internetu.A kako se zvala ona serija kad su ustase fatali poslije rata? Najcesce izgovorena recenica je bila "joza daj vode" .
Ama znam da se može naći, pitam se ZAŠTO je ONI nikada nisu reemitovali?
A serija za koju pitaš zove se "Zamke".
sarajevoxxxx

#52 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by sarajevoxxxx »

Alfa Kentaur wrote:I dok nas FTV vec duze vrijeme obasipa partizanskim filmovima u kojima se Bata Zivoinovic(kasnije dokazani cetnik) hrabro bori i gine za lazno bratstvo i jedistvo, sa druge strane ne pamtim kada je FTV poslednji puta pustila u eter neki dokumentarac o Armiji BiH, Zajki, Boli, Nanicu, Hasetu, Isovicu, Dudakovicu, i ostalim herojima koji su branili i odbranili ovu drzavu!!

Sta nam FTV time porucuje??

Jesu li heroji ABiH definitivno zaboravljeni na FTV-u? Jesu li se partizani borili za pravu stvar a borci ABiH nisu? Jel' se to oni stide ABiH?

P.S. Cesto opravdano kritikujemo politicare koji su zaboravili najbolje sinove Bosne, ali je li FTV nesto bolja od politicara...?

:x :sad:
Već duže vrijeme se kanim napisati nešto o ovim partizanskim filmovima na FTV-u. Lično ih sa uživanjem gledam. Bata Živojinović, žao mi je zbog njegovih stavova u ratu i poslije rata. On i Ljubiša samardžić definitivno nešto što se sa uživanjem gledalo prije rata. Svaki film od Valter brani sarajevo, Bitka na Neretvi, Most... ej ljudi to su nezaboravni filmovi.

Bio sam pripadnik Armije RBiH nešto više od dvije godine, pojma nemam kakav bi to film mogao da se napravi o toj Armiji. Mislim, može ono izvadit se neki događaj, neki heroj iz rata i snimiti film, ali prošli rat je završen bez pobjednika, onda dosta tih mračnih strana se izdešavalo. Od kalkulacija sa Bosna cijela ili u pola, pa do posljeratne pljačke države. Partizanski filmovi znaš kakav kraj filma bude, onda bode u oči ta odlučnost jednog partizana koja krasi svaki Krvavcev film. Recimo u Mostu gdje čovjek baca bombu na najboljeg prijatelja jer Most se mora srušiti po svaku cijenu. Mislim takvih je primjera u partizanskim filmovima na pretek. Taj kult borbe i požrtvovanosti je prikazan tako jasno i nedvosmisleno. Ili je Krvavac malo pretjerao ili su ljudi zaista bili onakvi, vjerovatno ima i jednog i drugog.

Za Armiju RBiH ako bi se već snimao film o tim vojnicima, mogao bi biti zanimljiv ali u skroz drugom kontekstu, jer tu borba i požrtvovanost jednostavno nije na prvom mjestu. Onda kakav kraj filma bi bio. Vesele se borci Armije RBiH Dejtonskom sporazumu? Ili, vojnik konstatuje ''pobjedili smo, samo u Srebrenici je bio Genocid'' ili ''Alija potpisuj pa makar bila kao avlija''.
felipe kajetano

#53 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by felipe kajetano »

A 'oce li se jopet prikazivati "Sex partijski neprijatelj br.1"..da vidimo opet junacka jurisanja druga Pište na neprijateljske utvrde.. :D ?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#54 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Pera Trta »

felipe kajetano wrote:A 'oce li se jopet prikazivati "Sex partijski neprijatelj br.1"..da vidimo opet junacka jurisanja druga Pište na neprijateljske utvrde.. :D ?
Bio ja na FTV par puta.
felipe kajetano

#55 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by felipe kajetano »

Pera Trta wrote:
felipe kajetano wrote:A 'oce li se jopet prikazivati "Sex partijski neprijatelj br.1"..da vidimo opet junacka jurisanja druga Pište na neprijateljske utvrde.. :D ?
Bio ja na FTV par puta.
Nisam ga dugo gledao..inace moj omiljeni sa tematikom NOB-a i IB-a :)...uz scenu iz jednog drugog kad idu nasi na konjima :D
VjecitiStudent

#56 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by VjecitiStudent »

sarajevoxxxx wrote:
Za Armiju RBiH ako bi se već snimao film o tim vojnicima, mogao bi biti zanimljiv ali u skroz drugom kontekstu, jer tu borba i požrtvovanost jednostavno nije na prvom mjestu. Onda kakav kraj filma bi bio. Vesele se borci Armije RBiH Dejtonskom sporazumu? Ili, vojnik konstatuje ''pobjedili smo, samo u Srebrenici je bio Genocid'' ili ''Alija potpisuj pa makar bila kao avlija''.
Ili npr. vojnici Armije BiH na ledenoj kisi satima cuce pred ulazom tunela u Hrasnici cekajuci da prvo prodje Alemkova roba :(
Pera Trta

#57 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Pera Trta »

Gledajte večeras na FTV "Gluvi barut"...malo drugačiji "partizanski" film, rađen po poznatom romanu Branka Ćopića.
Gledanje naročito preporučujem brojnim glorifikatorima komunizma i idealisanja NOB-a na ovom forumu.
nellington

#58 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by nellington »

Pera Trta wrote:Gledajte večeras na FTV "Gluvi barut"...malo drugačiji "partizanski" film, rađen po poznatom romanu Branka Ćopića.
Gledanje naročito preporučujem brojnim glorifikatorima komunizma i idealisanja NOB-a na ovom forumu.
:thumbup: a može pomoći i na temi četničkog antifašizma ;)
Pera Trta

#59 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Pera Trta »

nellington wrote:
Pera Trta wrote:Gledajte večeras na FTV "Gluvi barut"...malo drugačiji "partizanski" film, rađen po poznatom romanu Branka Ćopića.
:thumbup: a može pomoći i na temi četničkog antifašizma ;)
Može, naravno :)
halo_ba

#60 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by halo_ba »

U tom filmu je prikazan slovom i brojem jedan (1) partizan, upravo Spanac. Ostali su tek masa od koje treba napraviti partizane. Niko ih ne glorifikuje, ali oni su se borili i izborili, nisu im komandanti jurili pjevaljke dok su oni ginuli i nisu poslije rata morali kopati po kontejnerima.
Pera Trta

#61 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Pera Trta »

halo_ba wrote:
U tom filmu je prikazan slovom i brojem jedan (1) partizan, upravo Spanac. Ostali su tek masa od koje treba napraviti partizane. Niko ih ne glorifikuje, ali oni su se borili i izborili, nisu im komandanti jurili pjevaljke dok su oni ginuli i nisu poslije rata morali kopati po kontejnerima.
Pokazano je kako su nastali partizani u dobrom dijelu države, tj. kako ih je narod "oduševljeno" prihvatao i na koji su način regrutovali obične ljude, koje nije zanimala nikakva revolucija, u svoje redove.
karanana

#62 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by karanana »

veoma dobar film. gledajuci ga poslije ovih posljednjih dogadjaja i raspada jugoslavije, dobija sasvim novi smisao i cak i one na prvi pogled najnebitnije scene i dijalozi imaju smisao.
halo_ba

#63 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by halo_ba »

Pera Trta wrote:
halo_ba wrote:
Pokazano je kako su nastali partizani u dobrom dijelu države, tj. kako ih je narod "oduševljeno" prihvatao i na koji su način regrutovali obične ljude, koje nije zanimala nikakva revolucija, u svoje redove.
Ti na osnovu primjera jednog sela stvaras sliku nastanka partizana u cijeloj drzavi. Takodje, na osnovu ponasanja najmanje pismenog dijela stanovnistva zakljucujes kako je tekla regrutacija partizana kroz sve slojeve drustva. Dalje, film znacajno odstupa od same knjige, neki likovi u knjizi uopste ne postoje i radnja je bitno izmijenjena. Ne zaboravi da je film snimljen pred sami rat, kad se na komuniste i partizane istresao kako se kome prohtjelo. Ja sam film gledala tek prije godinu-dvije, pa me to zainteresovalo da procitam knjigu. Sa ove vremenske distance, film izgleda kao jeftina propaganda dolazecih politickih oligarhija.
VjecitiStudent

#64 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by VjecitiStudent »

Pera Trta wrote:
halo_ba wrote:
Sto ih onda svi ti prisilno mobilisani ne napustise iza prvog sumarka?

FIlm je pokazao da stvarna prica o ustanku nije bila bas tako crna-bijela, u odnosu na neke druge, zvanicne istorije.
Pored same, za neke kotraverzne price o ustanku '41 i '42, film krasi i izvanredna fotografija Vatroslava Mimice, odlicna gluma nekolicine glumaca i predivni Lukomir, nekad.
Premda Zlatnom Arenom nagradjena, muzika u filmu je jos samo jedan plagijat Gorana Bregovica.
karanana

#65 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by karanana »

pa gdje vi vidite ponizavanje partizana u gluvom barutu?
po meni, glavna tema filma je da je u mnogim predjelima srbije i bosne bila tanka linija izmedju cetnistva i partizanstva i da su mnogi cetnici ustvari postali partizani iz razloga sto su vidjeli da ce partizani biti pobjednici.
i mislim da je to otvorena kritika i upozorenje cengica, a valjda i copica, da se cetnici skrivaju iza partizanskih uniformi. ali ni u kojem slucaju se ne kritikuje partizanski pokret i vecina partizana. po meni je izet fazlinovic veoma pozitivan karakter u ovom filmu i zrtva tog privremenog (45-ogodisnjeg) preobrazaja cetnika u partizane.
kao sto rece vojvoda josip pejakovic bjezeci u sumu od partizana: jebacu ja vama majku kad tad. a dvojica u bijegu skinuse kokarde sa subara i odose kod pobjednika.
VjecitiStudent

#66 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by VjecitiStudent »

halo_ba wrote:
Pera Trta wrote: Pokazano je kako su nastali partizani u dobrom dijelu države, tj. kako ih je narod "oduševljeno" prihvatao i na koji su način regrutovali obične ljude, koje nije zanimala nikakva revolucija, u svoje redove.
Ti na osnovu primjera jednog sela stvaras sliku nastanka partizana u cijeloj drzavi. Takodje, na osnovu ponasanja najmanje pismenog dijela stanovnistva zakljucujes kako je tekla regrutacija partizana kroz sve slojeve drustva. Dalje, film znacajno odstupa od same knjige, neki likovi u knjizi uopste ne postoje i radnja je bitno izmijenjena. Ne zaboravi da je film snimljen pred sami rat, kad se na komuniste i partizane istresao kako se kome prohtjelo. Ja sam film gledala tek prije godinu-dvije, pa me to zainteresovalo da procitam knjigu. Sa ove vremenske distance, film izgleda kao jeftina propaganda dolazecih politickih oligarhija.
Nas Pera je vrsan tumac istorije sve do 1941., a onda se tu neki kurcslus desi i sva tumacenja dobivaju snazan licni i ideoloski uklon.
Arc_Angel

#67 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Arc_Angel »

ako bi pokretac teme zelio da nas prosvjetli svojim prisustvom i obraduje svojom mudroscu pa da nam kaze sta je to u partizanima lose i negtivno, zasto prozivanje partizana i kakve veze ftv ima sa partizanima.

sta hocu da kazem tema je ok za diskutovati, ali naslov teme nikako nije na mjestu. partizani nisu bili samo na balkanu za vrijeme WW2 nego u citavoj evropi.
VjecitiStudent

#68 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:pa gdje vi vidite ponizavanje partizana u gluvom barutu?
po meni, glavna tema filma je da je u mnogim predjelima srbije i bosne bila tanka linija izmedju cetnistva i partizanstva i da su mnogi cetnici ustvari postali partizani iz razloga sto su vidjeli da ce partizani biti pobjednici.
i mislim da je to otvorena kritika i upozorenje cengica, a valjda i copica, da se cetnici skrivaju iza partizanskih uniformi. ali ni u kojem slucaju se ne kritikuje partizanski pokret i vecina partizana. po meni je izet fazlinovic veoma pozitivan karakter u ovom filmu i zrtva tog privremenog (45-ogodisnjeg) preobrazaja cetnika u partizane.
kao sto rece vojvoda josip pejakovic bjezeci u sumu od partizana: jebacu ja vama majku kad tad. a dvojica u bijegu skinuse kokarde sa subara i odose kod pobjednika.
Glavna tema i filma i knjige je da je na pocetku ustanka bila poprilicna konfuzija oko toga za koje se zapravo ciljeve puska uzima u ruke i ustanak pokrece. Mnogi su promijenili stranu i vise od jednog puta, iz mnostva razloga.
Do jeseni 1943. ni po cemu nije moglo biti jasno da ce partizani biti pobjednici, naprotiv.
Tek nakon pada Italije, masovni transfer je krenuo. Medjutim, u transferu su sudjelovali mnogi, od domobrana, preko cetnika, ..., do handzarovaca.
sofist

#69 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by sofist »

Film pokazuje koliko su sve te ideologije rigidne i koliko su ratovi na Balkanu bratoubilacki i da je vrhovni princip-princip osvete. Narod ko narod je stado koje ce uvijek ici za onim ko je trenutno jaci. One ovce i blejanje u filmu to simbolizuju.
Last edited by sofist on 22/12/2009 14:36, edited 1 time in total.
michio

#70 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by michio »

Ćopić je bio dobar svjedok tog vremena u tim krajevima Petrovac, Krupa, Sanski Most,Drvar i iz njegovih djela se sasvim lijepo može zaključiti zašto su morale postojati partizanske brigade sa pridjevom muslimanske. I to nije nikakva propaganda.
Pera Trta

#71 Re: F T V - Partizanska Eskadrila

Post by Pera Trta »

Film samo pokazuje koliko su rigidna ideološka shvatanja i pokušaj upletanja revolucije i razračunavanja sa starim društvenim pojmovima u tako jednostavnu stvar kakva je borba protiv okupatora bila štetna po sam odnos stanovništva prema NOB.
Ovo je primjer "lijevih skretanja" koja su ipak najizraženija bila u Crnoj Gori i istočnoj Hercegovini, gdje je bez suda pobijeno na stotine "kulaka" i drugih "narodnih neprijatelja".
Kao što reče sjajno Giga Moravac Špancu na kraju.
"Nije ovo tvoja Španija! Ovo je gorovita i fukarna Bosna! Ne mogu ti ja ovdje iz džepa izvući radničku klasu. Toga voća nema u Bosni, moj mladiću! Naši se ljudi sastoje od seljačkih krtica i četnika koje smo mukom odvojili od pluga. Od ljudi kakav je ovaj Miloš Radekić (bivši oficir Kraljevine Jugoslavije-op-P-T.)...Zašto njemu ne pucaju u glavu?!"
Post Reply