Starbucks u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#51 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

alica.k wrote:
ladyblue18 wrote:
Pacificgirl wrote:Ima Evian kod nas, ja sam je u Mercatoru vidjela... :)
Eh super, sad cemo svi da kupujemo Evian i da se furamo na zapad juhuuuu. :mrgreen: :oops: Jer mi bolujemo da budemo zapadnjaci. :skoljka:
et vidis, ima evian, i ja sam vidjela, al ja bogme samo nasu vodu kupujem (ako vec kupujem vodu).

a lady, ne isplati ti se s njima prepirat oko ovoga svega, to je nedokazno. nekako mi je to isto ko i sve ostalo u nasoj bih....zaostali i zatvoreni umovi. ko da ce neko nekog tjerat da ide u mcd starbucks il sta vec.

btw, sumnjam da ce se otvorit u bih starbucks, nema ga ni u srbiji ni hrvatskoj...
Ma ja vodu i ne kupujem, osim kad je ljeto pa kad landaram po gradu kupim sebi olimpiju.
I naravno da se nece otvoriti, ovo je cista rasprava koju pojedini shvate previse ozbiljno, tipa "evo ih dolaze sutra da nam popiju mozgove i ucine nas supersized, sve je to zavjera protiv nas". :-)
sistem

#52 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by sistem »

pa nije ni pitanje "treba - ne treba", jer se o potrebama moze govoriti samo u kontekstu javnih sluzbi, opstenarodnih potreba, itd. kad se radi o privatnim firmama, one procijene da li im se dolazi ili ne, da li se isplati, to je sve. nase price tu nista ne znace. znacice kasnije odluka - piti tu kafu ili ne.

ja necu, jer sam principijelno protiv mocnih lanaca, i za favoriziranje malih, lokalnih preduzimaca. kako za kafu, tako za sve ostalo.
Pacificgirl

#53 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Pacificgirl »

Mah, ja više ne znam koju vodu da kupim, pa kupujem Janu :-) , jer su mi neki doktori rekli da te sve naše vode mogu biti s ratom ozračenih područja, a smatra se da najviše karcinoma nastaje zbog loše vode... :run:
respo

#54 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

ako ste vec toliko kosmopoliti sto ne trazite da dodje lanac mexicke hrane neki ili neki lanac gdje se prave buritosi mexicki, limoncelo talijanski, piroske ruske, nesto francusko, portugalsko vino, paski sir (mada vjerujem da ovaj sir ima) ili nesto sto nema u bih
a neki lanci koji prodaju ono sto u bih vec ima

ah da nikad culi za piroske za neko portugalsko vino ili mozda za limoncelo pa to nije cool nije in i nisi urban ako to pijes

znam ja nas jebo ti nas

ovo nije frustracija nego cinjenica kakvi smo

p.s. zar stvarno mislis da mcd starbucks i tako te zezancije dovlace kapital u zemlju?
da malo sutra
to je zadnji nivo ukupnog procesa proizvoda usluzivanje
to nije ni prerada sirovine niti pravljenje proizvoda nego prodaja al da ne idemo sa teme .....
Last edited by respo on 05/11/2009 15:32, edited 1 time in total.
fatality

#55 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by fatality »

moram priznati da mi je starbucks razocaranje, ono vidis sa vana extra sredjeno , udjes unutra milion nekakvih kombinacija sa kafom , narucis nesta djidji midji ( barem je po opisu djidji midji) , kad dobijes , ono led samljeven i preliven kafom , ma bljaaaaak
jedino sto ide su one manje vise "normalne" kafe , to jedino i pijem tamo :) , aove neke carolije su sranje , bar po meni
ladyblue18

#56 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Culi smo za sve to, i sta sada?
Kome da se zalimo, da zahtjevamo, da trazimo?
Ovdje niko nista ne trazi, samo se raspravlja sta bismo voljeli imati a nemamo.

Chill... :roll:
I nigdje ne pise da onaj ko ide u Mc, Starbucks, Taco Bell, itd...je urban...ne...to je sasvim normalna stvar na zapadu.
Samo se eto kod nas procjenjuje ko je urban a ko ne prema tome sta jede i pije. :? :-? :zzzz:
respo

#57 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

ah da culi smo za sve to sada jel?
nevazno necu se prepustiti u tu raspravu
upravo o tome je prica kako se sta gleda ovdje
ako odes u central onda si cool in frajer treba ili sta vec
ako odes u jagodu onda si tamo neki pijanica ili vec neki naziv prigodan tome (uzeti u obzir razliku izmedju recimo bazena royala i tih kafana restorana klubova i jagode i njoj slicnih)

raja zbog toga i trazi da im dodje mcd bk sb ili ko vec
jedno je voljeti drugo mogucnosti a trece je razlozi zbog kojih jedni zele nesto i zbog kojih drugi dolaze u odredjene sredine

normalna stvar je i ovdje cevapi pita i sta ja znam pa se eto zahtjeva mcd jer nase je uvijek najgore
valjda nisu slova nekog profinjenog fonta ili na kesi nema dovoljno boja pa nije to to

ajd bar prelistaj knjigu no logo od naomi klein-a
karanana

#58 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by karanana »

odakle vama percepcija mcdonaldsa i burger kinga kao shminka mjesta i kao mjesta gdje raja dodje da se pokaze? pa vi ocigledno nigdje niste bili u mcdonaldsu. mcdonalds je na zapadu a posebno u americi percepcioniran kao mjesto sirotinjske prehrane. tamo dodju ljudi koji hoce jeftino da pojedu i popiju. dodju cesto beskucnici, nizi slojevi drustva (dosta crnaca koji slabo zaradjuju bude u restoranima), dodju oni koji zele da se napune za 5 eura ili dolara.
starbucks je ipak drugaciji. kafa, raznorazne kafa djidjimidje, kolaci i sl. su luksuz tako da bih se ja usudio reci da je na zapadu klijentela mcdonaldsa i starbucksa sasvim sasvim razlicita.
iPlay

#59 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by iPlay »

bez_ideje wrote:Jedina kafa koju konzumiram (ne volim ove s aparata)
Sto se mene tice,moze mi se u zgradi otvorit :mrgreen:

Image
Dobar stoljnjak
Friesian

#60 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Friesian »

Još treba i ćifuti da nas poklope...ljudi kad ćemo se početi buditi?!?!
Edin H.

#61 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Edin H. »

Je li se dobije u Sturbucksu rahatlokum uz tursku kahvu?
ladyblue18

#62 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Da, cula sam, i sigurna sam da je jos tona ljudi cula, a sad to sto ti nas smatras mozda za neke neobarazovane budale koji ne vide dalje od Starabucksa, MC-a itd. je tvoj problem.
Ima nas koje interesuju druge kulture, narodi, i sve sto podrazumijeva necija kultura u sta ulazi i hrana.
I koji vidimo dalje od centrala i primitivne bosanske i sarajevske sredine u kojoj ne postoji zlatna sredina.

Samo ne znam zasto nam svima ubacujes u usta pricu da je nase najgore, jer to nigdje nismo rekli nit to iko misli sigurno.
Nit bolujemo od nekih stausnih simbola, i sminke i fensi shmensi imena, ali ako je tebi tako lakse vjerovati izvoli, ja se nemam s tobom ovdje namjeru raspravljati kada si ti vec odabrao put kojim gledas.

To sto neko od nas zeli Mc jer je Mc puno vise od hamburgera (ako razumijes naravno sta zelim reci)nema veze sa zeljom da budemo kosmopoliti, iako ima takvih.
Ti neces, ne moras bolan, zdravo!
Ali ti ides do krajnosti da nas proglasujes ovdje svakakvim, dok raja koja zeli tebi nece nista reci i napadati te, kao sto ti radis ovdje.

A knjigu sam procitala, evo mi je u stolu ako te bas zanima, jest da nije moja ali eto. :wink:

I tvoj najveci problem je sto jedan Mc, Starbucks, BK, itd...smatras mjestima za gospodu i pricas ovdje kao hocemo da budemo zapadni kosmopoliti, a u sustini ti lanci su na zapadu obicni kafic i "restorani".
A sad drugo je sto ti automatski imas predrasude prema ovom gradu, sto i nije bez razloga, jer tona bi insana otisla da bude vidjena. A to je samo krivica ove primitivne i zaostale sredine.
Edin H.

#63 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Edin H. »

Friesian wrote:Još treba i ćifuti da nas poklope...ljudi kad ćemo se početi buditi?!?!

Koga nas?

Arijevce :shock:
karanana

#64 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by karanana »

jarane ti otvori polumjesecbucks pa cu ti ja doci.
respo

#65 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

karanana wrote:odakle vama percepcija mcdonaldsa i burger kinga kao shminka mjesta i kao mjesta gdje raja dodje da se pokaze? pa vi ocigledno nigdje niste bili u mcdonaldsu. mcdonalds je na zapadu a posebno u americi percepcioniran kao mjesto sirotinjske prehrane. tamo dodju ljudi koji hoce jeftino da pojedu i popiju. dodju cesto beskucnici, nizi slojevi drustva (dosta crnaca koji slabo zaradjuju bude u restoranima), dodju oni koji zele da se napune za 5 eura ili dolara.
starbucks je ipak drugaciji. kafa, raznorazne kafa djidjimidje, kolaci i sl. su luksuz tako da bih se ja usudio reci da je na zapadu klijentela mcdonaldsa i starbucksa sasvim sasvim razlicita.
karanana gledaj na njih iz bh perspektie pa ces vidjeti da je mcd bk itd ovdje sinonim za cool mjesta sminku itd
samo nek je made in america
Šeha

#66 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Šeha »

Crescent-Star-Bucks!!!!
:D :D :D
:bih: :bih: :bih:
karanana

#67 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by karanana »

Šeha wrote:Crescent-Star-Bucks!!!!
:D :D :D
:bih: :bih: :bih:
odlicno.

respo, slozit cu se gledajuci na bh jer bi u bih i odlazak u mcd bio shminka.
respo

#68 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

rekoh vec cula si naravno
da nije mozda maloprije?
opet vodis pricu u pravcu iz kojem zelim izaci i ne raspravljati ako zelis da razmjenimo misljenja o tome i dikutirati nadjimo temu za to ili ako hoces privatno pa nek iznese ko sta misli i kako misli

izadji u ferhadiju i raspitaj se koliko raja vidi dalje od mcd-a starbucks-a itd samo ces dobiti potvrdu o onome sto sam rekao

vidis ti meni govoris da ubacujem rijeci
ne ubacujem ih cinjenica je vidi sama ljudi ce kupiti janu nece dijamant ljudi ce kupiti ne znam ni ja sad sta a nece isto mozda cak i bolje iz bih
ok je kupiti bolje iz inostranstva ali isto ili gore to je vec bolest nasih ljudi

sta zelis da kazes sa tim vise od hamburgera ne razumijem molio bi da mi pojasnis (ako mislis na ono sto ja mislim ne bi zelio mcd nikako u svijetu a kamoli ovdje znamo svi slucajeve pljuvanja u mcd-ima i to nisu pojedinacni slucajevi)

zbog cega bi me napadali? ako sagledaju fino vidjet ce da pricam cinjenice i na osnovu toga se nema sta napadati
i vidis ja ne napadam (mozda bi trebala spoznati razliku izmedju napada i iznosenja cinjenica)

eto sama govoris da su tamo obisni kafici restorani ili sta vec a onda govoris da je sarajevo i bih ionako zaostalo i da nema zlatnu sredinu sto znaci da su ti isti kafici i restorani sa zapada ovdje vrh vrhova

predrasude prema ovom gradu???? sta zelis tim reci
ah da ja sam neki koji je doselio juce u sarajevo iz mjesta sa citavih 15 stanovnika pa ne znam nista drugo osim onoga sto sam vidio u tom selu pa mi je sarajevo nepoznanica i imam odbojnost jer u mjestu iz kojeg dolazim nema toga nikako

daj ljudima vlast i vidjet ces kakvi su parola starih naroda koji nisu pogrijesili
Šeha

#69 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Šeha »

Sve to stoji i sta sad?

Jeste McD ce biti sminka Starbucks ce biti sminka pa sta? Treba ih zabraniti? Sta?

Ne razumijem sta je cilj tvoga negodovanja? Tebi se ne svidja, ti neces tamo ici i zdravo. Ti sjedi u Vatru i ismijavaj papke koji prolaze Ferhadijom sa papirnim casama :D :)
fatality

#70 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by fatality »

respo wrote:
sta zelis da kazes sa tim vise od hamburgera ne razumijem molio bi da mi pojasnis (ako mislis na ono sto ja mislim ne bi zelio mcd nikako u svijetu a kamoli ovdje znamo svi slucajeve pljuvanja u mcd-ima i to nisu pojedinacni slucajevi)
ovo jos nisam cuo :lol:
no ti mislis da ti tvoj "cevabdzija" ne pljune koji put na/u somun ako ga je zena taj dan maltretirala ili mu ti bio antipatican ?
Šeha

#71 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Šeha »

A mozda najtipicnije za nas i nas prokleti mentalitet je sama ova diskusija. Eto mi raspravljamo o ovome kao da sve od nas zavisi i da mi odlucimo Starbucks bi se sutra otvorio u SA.

A istina je da mi Starbucksu nismo ni u peti. Njima da se prohtije sutra bi otvorili mjesto u SA a nas niko ne bi ni pomislio nesto da pita.

Ali u nasim glavama nase misljenje je jako vazno :) U sustini Bosna dodje kao centar onoga najmracnijeg sto Balkan ima ponuditi i uglavnom se zaobilazi u sirokom luku.
respo

#72 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

Šeha wrote:Sve to stoji i sta sad?

Jeste McD ce biti sminka Starbucks ce biti sminka pa sta? Treba ih zabraniti? Sta?

Ne razumijem sta je cilj tvoga negodovanja? Tebi se ne svidja, ti neces tamo ici i zdravo. Ti sjedi u Vatru i ismijavaj papke koji prolaze Ferhadijom sa papirnim casama :D :)
sto se licno mene tice moze u svakoj ulici u gradu imati po 2 starbucks-a ne zanima me
prvo sto ne pijem kafu nikako drugo zaboli me za njih

nikad nisam sjedio u vatri za tvoju informaciju ;)

izmedju ostalog raspravljamo ti zelis ja ne zelim peti zeli deseti ne zeli sve je to relativno u odnosu na to hoce li oni doci ili ne

ja ti samo dajem cinjenice prvo sto smo mi previse mali za sb i za mcd tako da nesto sumnjam da bi dosli i da promjenim misljenje i svi oni koji misle kao ja
Last edited by respo on 05/11/2009 16:57, edited 3 times in total.
respo

#73 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by respo »

fatality wrote:
respo wrote:
ovo jos nisam cuo :lol:
no ti mislis da ti tvoj "cevabdzija" ne pljune koji put na/u somun ako ga je zena taj dan maltretirala ili mu ti bio antipatican ?
jesam li ja rekao da toga nema u cevabdzija? nisam

samo sam se osvrnuo na recenicu hamburger u mcd je vise od hamburgera
A-ZO

#74 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by A-ZO »

Edin H. wrote:
Friesian wrote:Još treba i ćifuti da nas poklope...ljudi kad ćemo se početi buditi?!?!
Koga nas?
Arijevce :shock:
evo vam jos jedan rebus pa rjesavajte, ja sam odustao :D

Image
Šeha

#75 Re: Starbucks u Sarajevu?

Post by Šeha »

Pa ako ne pijes kafu onda si ti zadnja osoba koga se ova tema tice... Po nekoj logici ;)

Kao sto rekoh u prethodnom postu, nas mentalitet. Svako je strucnjak za sve, cak i za ono o cemu pojma nema. :dance:
Post Reply