Čaj od brusnice, WTF?!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

duboka_misao

#51 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by duboka_misao »

nije ni Frank nista bolji, nedavno uzmem bash da procitam sastav kad isto 3% brusnica ostalo susena jabuka ,sipak i arome.
bez_ideje

#52 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by bez_ideje »

Ma kakvi su vam cajevi u filterima :-) :-) :-) Koliko to stoju,u kakvim uslovima skladistenja,sta ce tu dodaje .....
Bosanac sa dna kace

#53 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Bosanac sa dna kace »

zanima me jedna stvar: kad sam u Bosni jedina marka cajeva koju kupujem je ''Biljana'' iz Maoce kod Brckog, cine mi se jako kvalitetni i da su bez ikakvih aditiva i konzervansa, uvijek kupim par kutija i ponesem sa sobom, zanima me jel ima kod njih ikakvih aditiva i konzervanasa a da ne pise na kutiji? Jel zna iko?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#54 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by PipiDugaDevetka »

Bosanac sa dna kace wrote:zanima me jedna stvar: kad sam u Bosni jedina marka cajeva koju kupujem je ''Biljana'' iz Maoce kod Brckog, cine mi se jako kvalitetni i da su bez ikakvih aditiva i konzervansa, uvijek kupim par kutija i ponesem sa sobom, zanima me jel ima kod njih ikakvih aditiva i konzervanasa a da ne pise na kutiji? Jel zna iko?
Vjerujem da Biljana čajevi u rinfuzi nemaju dodataka kojekakvih. I ja ih kupujem. Za filter čaj ove firme, ne garantujem. Čajeve u filter vrećicama izbjegavam, ako ni zbog čega, onda onaj filter papir, komadić metala, eventualno neko ljepilo, končić,...A po nesreći, uvijek mi se u čaj uvali i onaj papirić na kraju končića. :D
VjecitiStudent

#55 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by VjecitiStudent »

chuchumbamayumbe wrote:
stachu wrote:Obrati se SEFI, i kazi mu pokoju.... :D
Jašta ću, znaš li ti ko je SEFO?!
8-)
Ko god da je SEFO, nakon par groznih iskustava (trebalo je otprilike pet filter vrecica da bi se dobio normalan caj), njegove proizvode u sirokom luku izbjegavam.
Ni 3B (Biljana ili nesto slicno, neka firma iz Brckog) nije nista bolja.

Pa misa mu, zar ni obicni biljni caj ne znamo napraviti?????
Bosanac sa dna kace

#56 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Bosanac sa dna kace »

PipiDugaDevetka wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:zanima me jedna stvar: kad sam u Bosni jedina marka cajeva koju kupujem je ''Biljana'' iz Maoce kod Brckog, cine mi se jako kvalitetni i da su bez ikakvih aditiva i konzervansa, uvijek kupim par kutija i ponesem sa sobom, zanima me jel ima kod njih ikakvih aditiva i konzervanasa a da ne pise na kutiji? Jel zna iko?
Vjerujem da Biljana čajevi u rinfuzi nemaju dodataka kojekakvih. I ja ih kupujem. Za filter čaj ove firme, ne garantujem. Čajeve u filter vrećicama izbjegavam, ako ni zbog čega, onda onaj filter papir, komadić metala, eventualno neko ljepilo, končić,...A po nesreći, uvijek mi se u čaj uvali i onaj papirić na kraju končića. :D
ama men haman uvijek palne onaj papriric samo jel na ringli blizu plina, tako da ga ja otkinem :D
dobro kupujem ja i one sto su u papirnim vrecama, al brate ove filter je lakse napravit, ne moras cijedit, pogotovo izutra kad zuris
sto se tice ''Biljane'', cajevi (nana i kamilica pogtovo) mi izgledaju prirodno, bez dodataka, i jako kvalitetno, recimo caj od nane iz filter vrecice u Turskoj uopste ne mirise na nanu i skroz je porvidan, cak i nakon sto odstoji par sati.
melb26sa

#57 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by melb26sa »

Bosanac sa dna kace wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
ama men haman uvijek palne onaj papriric samo jel na ringli blizu plina, tako da ga ja otkinem :D
dobro kupujem ja i one sto su u papirnim vrecama, al brate ove filter je lakse napravit, ne moras cijedit, pogotovo izutra kad zuris
sto se tice ''Biljane'', cajevi (nana i kamilica pogtovo) mi izgledaju prirodno, bez dodataka, i jako kvalitetno, recimo caj od nane iz filter vrecice u Turskoj uopste ne mirise na nanu i skroz je porvidan, cak i nakon sto odstoji par sati.

Bosanac, probaj naci ovaj tea infuser

Ovdje isto sa predstavljanjem sastojaka. Caj Bigelow naziv Cranberry Apple pa onda Herb Tea. Pise: mjesavina brusnice i slatke jabuke. Pozadi satojci: hibiskus, jabuka, sipurak, kamilica, prirodne arome (sojin lecitin), i cranberry fiber flakes? (neke pahuljice vlakna brusnice???)

Ima okus vise na sipurak i hibiskus nego na ista drugo.
L.e.g

#58 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by L.e.g »

evo zrakni ovdje gdje mozes nabrati brusnice http://www.brusnica.ba
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:57, edited 2 times in total.
melb26sa

#60 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by melb26sa »

jOFLA wrote:
melb26sa wrote: i cranberry fiber flakes? (neke pahuljice vlakna brusnice???)
Nakon cijeđenja soka, ostaci plodova brusnice se presuju, takvi presovani osuše, i samelju u prah. Ili izlome u pahuljice.

http://www.milnefruit.com/products/prod ... ex-craf-po

To mi ne zvuci kao da ima icega u tome - mislim nakon cijedjenja da malo sta aktivnog sastojka moze ostati...
vox-populi

#61 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by vox-populi »

Caj je biljka Camellia sinensis http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis.

Napitak od spomenute biljke se takodjer zove caj http://en.wikipedia.org/wiki/Tea.

Sve sto ne sadrzi spomenutu biljku NIJE caj nego biljni napitak ili tisane http://en.wikipedia.org/wiki/Tisane.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:56, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
vox-populi

#64 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by vox-populi »

jOFLA

Post by jOFLA »

.
safran

#66 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by safran »

Nisam sigurna koja Farmakopeja je kod nas sada na snazi ali mislim da se možemo poslužiti i ovim primjerom zapadnih nam susjeda http://www.almp.hr/?ln=hr&w=farmakopeja ... nih_izraza
Ridjobrki

#67 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Ridjobrki »

Također, neupućeni bi (kako je krenulo...) mogli upasti u još jednu dilemu pa da se to ne bi desilo da na vrijeme intervenišem prije nego diskusija uzme maha: čajevac je biljka a nekadašnji domaći proizvođač električnih uređaja jeste Čajavec. Piše se velikim početnim imenom kao i većina drugih SFRJ-brandova koji ime imaju zahvaliti nekom ko je obješen/ubijen mučki/streljan/oboren ili na neki drugi način dao svoj mladi život za slobodu i bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti.
Sunrise00

#68 Re: Čaj od brusnice, WTF?!

Post by Sunrise00 »

Image
Image

jel' to ta Biljana sto je hvalite? :D
Post Reply