Vuk na Baricama :D

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

hakazvaka

#51 Re: Vuk na Baricama :D

Post by hakazvaka »

Chmoljo wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Canis lupus kurjak
Image
http://www.drustvonoa.org/zanimljivosti%2016.html
hadzihalilovic wrote:ne znam koliko je ko upoznat ali prije 1-2god su vukovi pojeli Tafrinog cuku na Cavljaku(Tafro ciko koji ima vikendicu gore) 500m od barica i gore ih ima to je normala
Pozdrav za čika Tafru,...Mog jarana, nisam ga vidio duuugoooo, auuuuuuuuuu otkada ga nisam vidio!
pipi, ajd promjeni avatar. žali mi se haka na msn-u da ima traume kad god vidi tvoj post na sax-u :D
jesi vidio moju slikicu na msn :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: Vuk na Baricama :D

Post by PipiDugaDevetka »

Chmoljo wrote:...pipi, ajd promjeni avatar. žali mi se haka na msn-u da ima traume kad god vidi tvoj post na sax-u :D
Pa, ovo je američki vuk Canis lupus avatarus,...Neka pročita Bijelog očnjaka,...Jel tako @pjegice?
matorakobila

#53 Re: Vuk na Baricama :D

Post by matorakobila »

"Dolazila je dvije zime zaredom...jednom je dosla sa djecom...imala je i bolesnu nogicu...duse drage :D ponasale su se kao najumiljatiji pas :D mahale repaom i pratile u stopu :D"

@Amazonka27, morala sam se javiti zbog ovog tvog posta. Pustih suzu, ne znam što. Cuj, došla lija jednom sama (kao na kahvu), jednom s djecom (kao na vazdan) :D , pa i ova "nogica"... Ma, bjezi, ba, evo i sad bih plakala. A poslije me nasmija s grahom, oplakah. :lol:

Ali, zaista, ni grah nam nece pomoci u predvidjanju ponašanja zivotinja, koliko god ih voljeli. Ona "najopasnija zvijer na svijetu" je svojim djelima (globalno zatopljenje i "zatupljenje", postrojenja, dalekovodi, instrumenti ovi i oni) totalno poremetila nagone i razorila staništa mnogim zivotinjama. Tako da i one, koje do koju godinu unazad nikad ne bi napale, sada to mogu uciniti. I, još naucnici kazu, vecina zivotinja uopce ne voli ljudsko meso, ne svidja im se, odvratni smo im. Napadi su najcesce greške.

Da nije tako, da nije tih novih naših grešaka, standardni savjet iz planinarske literature bio bi jednostavan: treba se glasati nekako, pricati, da te zivotinja izdaleka cuje, tako da se ukloni sama, jer se i one nas boje. Što se mene tice, ja pjevam. :D Zivotinjama ne smeta, ne smeta ni mojoj raji, :-) zacudo, ali meni smeta vlastiti glas. Voljela bih da stalno cujem tu tišinu planine. I još: ne treba u sumrak hodati planinom, tada su neke od zvijeri najaktivnije.

To sa vukom, cudno. Pricao mi jedan lovac iz jednog sela kod Sarajeva (lovac koji hrani i pomaze zivotinje, ne ubija ih), kako je prije rata vidjao i vukove i medvjede. A poslije rata, medvjede cesto, a vuka skoro nikad. Zato mi je zacudo - dva-tri kontakta forumaša s vukom! - puno je! Vuk je, kazu u strucnoj literaturi, Politikinom Zabavniku, :-D stidljiva zivotinja.

I moram pitati: @tetak, zašto je vuk jedina prava zvijer. Zar i vukovi i medvjedi nisu isti i red i podred - psolike zvijeri?
Amazonka27

#54 Re: Vuk na Baricama :D

Post by Amazonka27 »

Sorry na suzama :)

A za grah sam napisala zato sto su pojedini komentari bili takvi kao da je vuk kokos :)
tetakk

#55 Re: Vuk na Baricama :D

Post by tetakk »

@matora kobila
Medvjed, iako vecinski biljojed, i kad napada napada radi samo radi hrane ili se brani, dok je vuk pravi mesozder i kad ima priliku da ubija to ce uraditi do zadnje zrtve. Vuk prosto uziva da ubija. Zbog toga je jedina prava zvijer na nasim prostorima.

Tragovi vuka kojeg sam sreo na Igmanu
Image
Trag mede iz moje sume :)
Image
Medo napravio belaj :-)
Image
Skromno kupaliste za veprove
Image
Drvo od koje se vepar cisti poslije kupanja i na kojem je ostrio kljove
Image
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#56 Re: Vuk na Baricama :D

Post by Admir_1984 »

Gdje su tacno na Igmanu ovi vuciji tragovi
tetakk

#57 Re: Vuk na Baricama :D

Post by tetakk »

Admir_1984 wrote:Gdje su tacno na Igmanu ovi vuciji tragovi
Na par kilometara od policije kada se ide Josipovom stazom. Kasnije smo na istoj stazi vidjeli tragove copora od 5-6 vukova, a bilo ih je i na putu za Hrasnicki stan, gdje su lovili srne.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#58 Re: Vuk na Baricama :D

Post by Admir_1984 »

tetakk wrote:
Na par kilometara od policije kada se ide Josipovom stazom. Kasnije smo na istoj stazi vidjeli tragove copora od 5-6 vukova, a bilo ih je i na putu za Hrasnicki stan, gdje su lovili srne.
Uuu ja bash cesto odem do Hrasnickog stana, pjeske iz Hrasnice. Sad sam se zabrinuo :D MIslis li mozda da vukovi tu silaze samo kada ima snijega?
MUNAFIK

#59 Re: Vuk na Baricama :D

Post by MUNAFIK »

Ja sam vidio LISICU i vidio i zeceve...
Last edited by MUNAFIK on 26/12/2019 11:37, edited 1 time in total.
hakazvaka

#60 Re: Vuk na Baricama :D

Post by hakazvaka »

Admir_1984 wrote:
tetakk wrote:
Uuu ja bash cesto odem do Hrasnickog stana, pjeske iz Hrasnice. Sad sam se zabrinuo :D MIslis li mozda da vukovi tu silaze samo kada ima snijega?
sidju kad vide da ima ljudi :D
matorakobila

#61 Re: Vuk na Baricama :D

Post by matorakobila »

@tetakk: Sad si me prepao, posebno sa ovim - na Josipovoj stazi. :shock: (Hoce vuk i na kobile :lol: .) Sjecam se tog tvog susreta, opisao si ga na nekoj drugoj temi, vuk je bio i lijep i strašan, ako se sjecam. Ali, šta si ti radio, šta osjecao? Koliko je bio udaljen, kako se sve to desilo? Stvarno, sada, kada malo vrijede stari savjeti za kretanje po planinama, šta ciniti, posavjetuj nas, ocigledno imaš iskustva...

@Amazonka27: Halalosum (ili kako se vec na engleskom to kaze :D ). Duša si i ti, ko te tvoje licicice... :-D
Skyfox

#62 Re: Vuk na Baricama :D

Post by Skyfox »

Sve su nam blize :shock:

Image

Sa natjecanja the Wildlife Photography of the Year :)
homar

#63 Re: Vuk na Baricama :D

Post by homar »

Ima ona priča o vuku. Kao, da bi malo trenirao seljane, Perica se popne na uzvišenje i počne vikati "ljudi, evo vuka u selu i napada stado". Svi se seljani okupili, ali vuka nigdje. Ponovi to Perica još jednom, dođe pola seljana, ali vuka nigdje. Treći put, stvarno vuk u selu, tamani stado, Perica urliče "ljudi evo vuka u selu i napada stado", ali ovoga puta niko ne dođe, a vuk ostvari svoju nakanu.
tetakk

#64 Re: Vuk na Baricama :D

Post by tetakk »

@matorakobila

Mora se voljeti suma i to je to :)
Skyfox wrote:Sve su nam blize :shock:

Image

Sa natjecanja the Wildlife Photography of the Year :)
Zato cobani na Vlasicu imaju torove od armaturne mreze :mrgreen:

Fotografija :thumbup:
Post Reply