znam i te kako dobro da bi mladic mene ubio isto kao sto je ubio onog dedu sto klanja pet vakata, i upravo zbog te perverzne logike "osvete dahijama" treba popraviti sve i jednu srusenu dzamiju. ako nista neka stoje kao spomenici. meni je problem sto ja dozivljavam gradjenja dzamija kao samo jedan segment ulazka vjere u drzavu. vjeronauka u obdanistima i skolama je druga stvar, itd.pustopoljina wrote:@callmethebreeze:
nakon sto si se pojasnio, meni se vise cini da padas na pricu: "da ne pravite toliko dzamija, mozda bi se mi i vratili i sve bi bilo kao prije."
"prije" je bilo manje dzamija (EDIT: iako brojku ne znam, s obzirom da sve porusene nisu ponovo sagradjene, nisam sigurna u to da ih sada ima vise), pa su ih svejedno preko 1000 porusili?
"prije" se jos manje klanjalo- pa smo svejedno za "urbane", "neopterecene vjerom" preko noci postali "balije" i "mudzahedini".
svaki kamen da vratis onako kakav je "prije" bio- opet ne bi bio dovoljno tolerantan i multikulti, jer u odnosu na "prije" fali 1189 dzamija i to "prije" je ocigledno bilo 1189 dzamija previse.
dokazati multi-kulti se ne ne radi preko dzamija. posebno kad ti to zamjeraju oni koji su ih u svoj svojoj multi-kulti namjeri rusili.
medjutim, ti si vec stvorio misljenje i ova tema nije postavljeno pitanje, nego trazenje potvrde o "alijinoj drzavi".
to sto ti zelis poruciti (i popajic) nije multikultura. i ja sam prije svega za sekularnu drzavu. ali sekularna drzava nije ona u kojoj vjera ne postoji, nego ona u kojoj je drzavna vlast razdvojena od vjere.
i u najnaprednijim drzavama imas bibliju na koju se kunes pri davanju zakletve pri imenovanju na duznost (politicku funkciju).
Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
-
callmethebreeeze
#51 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
-
MAD
#52 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Ja isto mislim da je problem Bosnjaka nagla islamizacija, konkretno ili si musliman ili vrag, trece ne mozes biti..i ko god nesto kaze onda je islamofob
Pa pogledajte sve napredne zemlje su napravile otklon od vjere, a one koje to nisu ostaju na zacelju po svim zivotnim pitanjima. Interesuje me jedno, zasto se ne moze kod muslimana napraviti razlika izmedju drzave i vjere??
Pa pogledajte sve napredne zemlje su napravile otklon od vjere, a one koje to nisu ostaju na zacelju po svim zivotnim pitanjima. Interesuje me jedno, zasto se ne moze kod muslimana napraviti razlika izmedju drzave i vjere??
-
7paviljon
#53 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
koliko je meni poznato da se u Srednobosanskom kantonu samo 3 nove crkve napravile, jedan u Novoj Biloj, jedna kod Uskoplja i jos ovo svetite u Podmilacju kod Jajca ponovo gradi ali vece ce biti...MAD wrote:Ako se ovdje kaze da je bilo poruseno 1000 dzamija u ratu, pa koliko ih je onda bilo!? Moze li mi neko navesti koliko ima dzamija u Bi H a koliko crkava?? Primjer u Travniku koji je prije rata imao priblizan broj Hrvata i Bosnjaka ima mislim omjer dzamija i crkava 10 na prema 1...zar to nije malo cudno?? Grade se i crkve, ali mislim ni priblizno kao dzamije.Dok drugi prave tvornice, muslimani samo dzamije. Pa pogledajte samo razliku izmedju sela muslimanski i katolicki, pa ce vam sve biti jasno.
Normalno je da je veci broj dzamija mada mi to nikako nije jasno...jer to je vise pitanje arhitekture...
dok recimo izgradis jednu katolicku crkvu treba novca i novca...jer one za grade za kapacitet da moze unutra biti tj.stojati 1500 ljudi minimalno a bosanske dzamije su velicine obiteljske kuce zato su jeftinije za izgraditi... U svim dzamijama sto sam bio u BiH, nemaju neke umjetnice vrijednosti, znaci ko prosjecna obiteljska kuca bez katova s prizemljem i polukatom za zene... dok recimo ti u samo dok kipove kupis i klupe mozes pola dzamije napraviti...
bar je to moje misljenje...
E sad nek mi neko odgovori ovo...jel svi drustveni slojevi idu u istu dzamiju, jer primjetio sam u posljednje vrijeme po bugojnu da se gleda tko je iz begovske obitelji a tko iz raje... a kako novoizgradjene dzamije priblizne zracne udaljenosti pomislio sam da je to nesto kao u Indiji...ono po kastama da se djelite...
-
7paviljon
#54 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
hmmm...mislim da se tu grdno varas...jedina drzava ako mogu sa sigurnoscu reci da je napravila totalnu razilku izmedju religije i drzave jest Turska... i donekle protestantske zemlje...a pogledaj jednu Italiju, Spanjolsku, Brazil, Portugal... znaci samo katolicke zemlje imaju to jedinstvo...najbolje se to vidi u njemackoj bavarskoj...MAD wrote:Ja isto mislim da je problem Bosnjaka nagla islamizacija, konkretno ili si musliman ili vrag, trece ne mozes biti..i ko god nesto kaze onda je islamofob![]()
- pustopoljina
#55 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
pa onda ti to jeste problem.
postoji li neki nacin da se sagradi dzamija, a da ti to ne vidis kao ulazak vjere u drzavu?
pod kojim uslovima bi se uopste igdje mogla sagraditi bogomolja, ako neko gradjenje bogomolje smatra atakom na sekularnost?
ne smijem ni pomisliti kako bi tumacio da neko daje zakletvu nad kur'anom.
da se otvori bracno savjetovaliste pod IZ patronatom.
da se otvori skola ili vrtic?
tj. kako bi ti razlikovao karitativno djelovanje od "uvlacenje u pore drustva u svrhu ovladavanja njime"?
sto se tice crkava...
u kiseljaku su odmah nakon rata nikle dvije-mogu se kamenom dobaciti s jedne na drugu.jedna izgleda kao svemirski brod
kao ona dzamija-space shuttle kad ulazis u sarajevo preko vogosce,cini mi se (nisam odavno bila).
kod nas tokom akcije "sprzena zemlja" porusena crkvica na obroncima pljesevice nije obnovljena...pretpostavljam zato sto tamo vise nema nijednog hrvata. u stvari,tamo vise niko ne zivi.
u gradu crkva nije srusena, ali je crkva zajedno sa zupnim dvorom sredjena,tj.popunjene su rupe od gelera. pretpostavljam da je to crkva o svom trosku i o trosku svoje pastve (mislim da se tako kaze). tj.isto kao dzamije.
u selu jezero pored bihaca su mjestani obnovili dzamiju, a dio zida sa rupom od granate ostavili kao spomenik. mislim da su to dobro uradili.
mene jednostavno nervira kad cujem kako se "neki" zale zbog ovih saudijskih dzamija i velicaju skromnu ljepotu bosanskih kamenih ili drvenih dzamija na 4 vode...koje licemjerje. pa da ih nisu rusili, i danas su mogli uzivati u njihovoj skromnoj ljepoti.
izgleda vidjeli da od mrskih muslimana imaju i jos mrzi muslimani.
a takodjer mi je drago kad po europskim predgradjima zive vrata uz vrata sa marokancima, turcima, indijcima
postoji li neki nacin da se sagradi dzamija, a da ti to ne vidis kao ulazak vjere u drzavu?
pod kojim uslovima bi se uopste igdje mogla sagraditi bogomolja, ako neko gradjenje bogomolje smatra atakom na sekularnost?
tj. kako bi ti razlikovao karitativno djelovanje od "uvlacenje u pore drustva u svrhu ovladavanja njime"?
sto se tice crkava...
u kiseljaku su odmah nakon rata nikle dvije-mogu se kamenom dobaciti s jedne na drugu.jedna izgleda kao svemirski brod
kao ona dzamija-space shuttle kad ulazis u sarajevo preko vogosce,cini mi se (nisam odavno bila).
kod nas tokom akcije "sprzena zemlja" porusena crkvica na obroncima pljesevice nije obnovljena...pretpostavljam zato sto tamo vise nema nijednog hrvata. u stvari,tamo vise niko ne zivi.
u gradu crkva nije srusena, ali je crkva zajedno sa zupnim dvorom sredjena,tj.popunjene su rupe od gelera. pretpostavljam da je to crkva o svom trosku i o trosku svoje pastve (mislim da se tako kaze). tj.isto kao dzamije.
u selu jezero pored bihaca su mjestani obnovili dzamiju, a dio zida sa rupom od granate ostavili kao spomenik. mislim da su to dobro uradili.
mene jednostavno nervira kad cujem kako se "neki" zale zbog ovih saudijskih dzamija i velicaju skromnu ljepotu bosanskih kamenih ili drvenih dzamija na 4 vode...koje licemjerje. pa da ih nisu rusili, i danas su mogli uzivati u njihovoj skromnoj ljepoti.
a takodjer mi je drago kad po europskim predgradjima zive vrata uz vrata sa marokancima, turcima, indijcima
-
7paviljon
#56 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
e da to kod kiseljaka nije crkva nego kapela mislim...jer stvarno ne znam da ima igdje blizu crkva jedna drugoj...osim u velikim gradovima a to su bogatuni gradili vlastite crkve da sirotinju ne gledaju...
a ona dzamija u konjicu mi je orginalna sto su ostavili samo pola minareta...podjseca me na jednu crkvu u dresdenu...
a ona dzamija u konjicu mi je orginalna sto su ostavili samo pola minareta...podjseca me na jednu crkvu u dresdenu...
-
MAD
#57 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Zasto ti mislis da ako pricamo o dzamijama da odmah mrzim muslimane, pa meni bi bilo isto kad bi se pravile crkve na svakom koraku, kod nas je prije bilo jedna crkva za pet sela, sasvim dovoljno..sta ce u svakom selu crkva, za sta???pustopoljina wrote:pa onda ti to jeste problem.
sto se tice crkava...
-
holger
#58 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Pomuslimanio se svijet pa eto. Samo jednu stvar ne razumijem. Sve ove godine od IZ nijedna inicijativa o ogranicenoj prodaji alkohola, najveceg problema u Bosni i Hercegovini.
-
callmethebreeeze
#59 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
ja ne smatram gradjenje dzamija atakom na sekularnost nego nacin na koji se radi, pogotovu u sarajevu. ali naravno da mi je jasno da se u novom gradu, gdje nije prije bilo dzamija sad trebaju graditi jer se promijenila struktura stanovnistva. (to sam misljenje prihvatio od vrlih forumasa koji su iznijeli ovaj argumentpustopoljina wrote:pa onda ti to jeste problem.
ja podrzavam izgradnju skola, obdanista, pod patronatom vjerskih zajednica. puno bolje je da djeca tamo uce vjeronauk, nego u drzavnim. bolnice, skole, bracna savjetovalista, fajn, cak sam za to da se i jedan dio finansira iz drzavnog budzeta jer ce i klijenti tih ustanova biti gradjani drzave koji placaju porez.
protiv sam zaklinjanja na kur'an, pogotovo u drzavi poptu bosne. isto vazi i za bibliju. i mislim da je smijurija ovo sto rade po usa. i nemam, opet da ponovim, nista protiv dzamija, ja sam klanjao u dzamijama na cetiri kontintenta.
- harač
#60 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Ja sanjam dan kada će se na ovom forumu pljuvati na političare i privrednike što prave previše fabrika jer previše zagađuju okolinu. To se još neće gledati iz objektivnih razloga. Ako IZ u opis posla spada građenje džamija onda je zasigurno izrazito efikasna u onome što radi - u potpunosti se ne obazirući na one koji tvrde suprotno
Obnavljaju džamije, prave nove, nedavno su dobili u sporu protiv RS od 60 miliona zbog - džamija; pripremaju dodatne tužbe za druge gradove...

- pustopoljina
#61 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
zato sto je prica krenula smjeru: ulazak vjere u drzavu.
ono sto ja znam o dzamijama po bosni i uopste je da se prave prema manjim zajednicama (dzematima) otprilike jedna veca ulica sa pripadajucim sporednim ulicicama.
jednostavno,nisu pravljene za veliki broj ljudi.
osim eto...u velikim gradovima, kao sto je sarajevo .
neko gore objasni-kako izgleda dzamija,a kako crkva i da jedna crkva kosta kao nekoliko dzamija.
stavljam se ovdje u ulogu branitelja dzamije, iako bih licno radije slusala kako IZ cini neke od stvari koje sam u nekom ranijem postu pobrojala -iz prostog razloga sto ti "argumenti" protiv dzamija uglavnom poticu od onih koji su ih rusili.
a od "nasih" ljudi cujes te ponovljene argumente uglavnom u kontekstu-sad ce oni misliti kako smo mi teheran.
e bas...SAD ce misliti, do sada nisu?
otprilike smo u 5 deka @callmethebreeze, samo sto ja ne vjerujem da bi momentalni prekid gradjenja dzamija rijesio nasu situaciju.
ono sto ja znam o dzamijama po bosni i uopste je da se prave prema manjim zajednicama (dzematima) otprilike jedna veca ulica sa pripadajucim sporednim ulicicama.
neko gore objasni-kako izgleda dzamija,a kako crkva i da jedna crkva kosta kao nekoliko dzamija.
stavljam se ovdje u ulogu branitelja dzamije, iako bih licno radije slusala kako IZ cini neke od stvari koje sam u nekom ranijem postu pobrojala -iz prostog razloga sto ti "argumenti" protiv dzamija uglavnom poticu od onih koji su ih rusili.
a od "nasih" ljudi cujes te ponovljene argumente uglavnom u kontekstu-sad ce oni misliti kako smo mi teheran.
otprilike smo u 5 deka @callmethebreeze, samo sto ja ne vjerujem da bi momentalni prekid gradjenja dzamija rijesio nasu situaciju.
-
7paviljon
#62 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
http://www.zupa-bugojno.org/index.php/c ... pna-crkva#pustopoljina wrote:zato sto je prica krenula smjeru: ulazak vjere u drzavu.
http://www.mojebugojno.net/gallery/disp ... um=5&pos=3
mislim nebi da se netko nadje uvrijeden ali dajem za primjer glavnu dzamiju u Bugojnu i crkvu...
pogledaj velicinu...
slike nisu primjerene ali na dzamiji su obicni pvc prozori cca.200eura jedan dok su na crkvi vitrazi i oni su iznimno skupi dodje oko 1000 eura jedan prozor znam kad se skupljala lova... zatim same klupe u crkvi, orgulje, kipovi, 14 slika... zvona na crkvi su jedan od najskupljih elemenata... i udji samo zimi u dzamiju a udji u crkvu... ja u crkvi krepam jer je sve mramor i zidine debele... smrznes se ziv...dzamija nema viskok strop...
a da ne govorim neke crkve u BiH imaju cak i freske sto je rijetkost...eto to je neko moje misljenje...
-
Nezbilj
#63 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Što baš nam je falila još jedna džamija naročito što neće biti skupa samo 800.000KM. Od toga je do sada prikupljeno 100.000KM od čega su večinu obezbijedila braća iz Turske, a IZ je bez trunke stida pred narodom kojeg zastupa izjavila da se nada da će ubrzo prikupiti i ostatak. Posao IZ naravno nije da prikuplja donacije za dodjelu poljuprivrednih sadnica povratnicima na primjer ili izgradnju škole u nekom selu ili stipendiranje djece žrtava genocida ili bilo čega što bi pomoglo onima kojima je stvarno pomoć neophodna i za šta bi im Alah zaista kabul upisao. Ne. Oni se brinu da se u Sarajevu pored postojećih skoro 100 džamija po čemu je naš grad ima najveći broj vjerskih objekata po glavi stanovnika na svijetu (uključujući i Istambul i Teheran) obnavljaju stare i grade nove!!!! Bez trunke savjesti na ovakvom vaktu oni troše 800.000KM na obnovu džamije.
Okupile se najedene guzice pa meze, a narod ako nema hljeba da jede nek jede kolače.. Svaka čast efendija.
Okupile se najedene guzice pa meze, a narod ako nema hljeba da jede nek jede kolače.. Svaka čast efendija.
-
MAD
#64 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Pa mislim da si potpuno u pravu, i ne znam ovo braca iz Turske, znam da je to tvoja ironija ali mnogi to misle stvarno da su im tamo neki Turci, Palestinci, Jordanci braca samo zato sto su iste vjere, nikad to necu razumjeti.Nezbilj wrote:Što baš nam je falila još jedna džamija naročito što neće biti skupa samo 800.000KM. Od toga je do sada prikupljeno 100.000KM od čega su večinu obezbijedila braća iz Turske, a IZ je bez trunke stida pred narodom kojeg zastupa izjavila da se nada da će ubrzo prikupiti i ostatak. Posao IZ naravno nije da prikuplja donacije za dodjelu poljuprivrednih sadnica povratnicima na primjer ili izgradnju škole u nekom selu ili stipendiranje djece žrtava genocida ili bilo čega što bi pomoglo onima kojima je stvarno pomoć neophodna i za šta bi im Alah zaista kabul upisao. Ne. Oni se brinu da se u Sarajevu pored postojećih skoro 100 džamija po čemu je naš grad ima najveći broj vjerskih objekata po glavi stanovnika na svijetu (uključujući i Istambul i Teheran) obnavljaju stare i grade nove!!!! Bez trunke savjesti na ovakvom vaktu oni troše 800.000KM na obnovu džamije.
- Prpa.ba
#65 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Ako ljudi zele dzamije, neka ih grade. Pa makar ih bilo i po jedna na pet stanovnika. Zabranama se nista nije postiglo osim da danas politicari u vjerskim odorama imaju pokrice za sto god da urade, od pljackanja i zadiranja u sve sfere zivota, do bratimljenja sa okupatorskom drzavom i narodom koji su pocinili zlocine nad Bosnjacima koji su gotovo jednaki srpskim u prethodnim ratovima. (posebice su ta dva naroda, Srpski i Turski, slicni po metodi sjece glava bosnjacke inteligencije po potrebi, recimo 1850-ih i 1990-ih, krv nije voda
)
-
Nezbilj
#66 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Dok naša "braća" izgleda nama daju hedije za džamije...
Od 95-2008. strana ulaganja u BiH (izvještaj Ministarstva vanjske trgovine)
1. Srbija 1,5 milijardi KM (23,8%);
2. Austrija 810,8 miliona KM (12,5%);
3. Hrvatska 784,9 miliona KM (12,1%);
4. Slovenija 566,7 miliona KM ( 8,7%);
5. Rusija 522,0 miliona KM ( 8,1%);
6. Litvanija 493,7 miliona KM ( 7,6%);
7. Švajcarska 471,7 miliona KM ( 7,3%);
8. Njemačka 283,0 miliona KM ( 4,4%);
9. Italija 153,8 miliona KM ( 2,4%);
10. Holandija 129,4 miliona KM ( 2,0%)
Ukupna ulaganja svih Islamskih zemalja BiH iznosila su 209,4 milion KM. Tursku 60,2 miliona KM ili 0,9%, UAE 44,4 miliona KM ili 0,7% Saudijska Arabija 44,3 miliona KM illi 0,7% od ukupnih ulaganja u BiH.
Ukupna ulaganja svih Islamskih zemalja BiH iznosila su 209,4 milion KM. Tursku 60,2 miliona KM ili 0,9%, UAE 44,4 miliona KM ili 0,7% Saudijska Arabija 44,3 miliona KM illi 0,7% od ukupnih ulaganja u BiH.
-
bhxxl
#67 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
ne budi smjesan da se jedna takva inicijativa povede , vidio bih " dezurnih demokrata" kako bih to prokometarisale , ne bih se to protumacilo kao suzbijanje problema nego kao islamizacija bosne ... kad vidim ove " demokrate " kako se bune za dzamije , onda kako da se neko usudi da pocne da gradi crkvu u njihovoj blizini , jako toleratno ....holger wrote:Pomuslimanio se svijet pa eto. Samo jednu stvar ne razumijem. Sve ove godine od IZ nijedna inicijativa o ogranicenoj prodaji alkohola, najveceg problema u Bosni i Hercegovini.
-
MAD
#68 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Niko se ne buni, ovo je forum, ovdje se diskutira, ako ne smije,onda necemo ni diskutovati...bhxxl wrote:ne budi smjesan da se jedna takva inicijativa povede , vidio bih " dezurnih demokrata" kako bih to prokometarisale , ne bih se to protumacilo kao suzbijanje problema nego kao islamizacija bosne ... kad vidim ove " demokrate " kako se bune za dzamije , onda kako da se neko usudi da pocne da gradi crkvu u njihovoj blizini , jako toleratno ....holger wrote:Pomuslimanio se svijet pa eto. Samo jednu stvar ne razumijem. Sve ove godine od IZ nijedna inicijativa o ogranicenoj prodaji alkohola, najveceg problema u Bosni i Hercegovini.
- Chisum
#69 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Nemoj neko da kaze da se oni bave samo sobom i podizanjem dzamija na svakom cosku... bave se oni i narodom i njegovim pravima... doduse, onima koji su teski par miliona u keshu, ali boze moj... i to se pika...
Ovako se ocituje njihov osjecaj odgovornosti:
... primjera radi, mnogo su se nasekirali sto im se protiv jedne od glavesina vodi postupak za visemilionski privredni kriminal i korupciju.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091031076
Propustih li ja sta bitno, ili mi se cini da vjera, Bog, pravda, kriminal, milioni po minderom, politicari, interesi, korupcija, MILIONI u doba besparice, vjerski poglavar itd. nekako ne bi trebali stajati zajedno.... Ili mi se cini da je to tako uvijek i bilo...
Kakvu mi IZ imamo.....
Gori!
Samo jos da se reis pojavi sa transparentom A.C.A.B.
Ovako se ocituje njihov osjecaj odgovornosti:
... primjera radi, mnogo su se nasekirali sto im se protiv jedne od glavesina vodi postupak za visemilionski privredni kriminal i korupciju.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091031076
Propustih li ja sta bitno, ili mi se cini da vjera, Bog, pravda, kriminal, milioni po minderom, politicari, interesi, korupcija, MILIONI u doba besparice, vjerski poglavar itd. nekako ne bi trebali stajati zajedno.... Ili mi se cini da je to tako uvijek i bilo...
Kakvu mi IZ imamo.....
Gori!
Samo jos da se reis pojavi sa transparentom A.C.A.B.
-
MFToonyo
#70 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
callmethebreeeze wrote:zivopisna tema o dzamiji na at-mejdanu je zakljucana. mozda je i najbolje tako. ali ja mislim se iz te diskusije moze izvuci jedno vazno pitanje: da li mozemo traziti od iz (a naravno i od drugih vjerskih zajednica) da pokazu malo drustvene odgovornosti?
cesto se oni koji opravdaju politiku "svaki cosak jedna dzamija" pozivaju na dva glavna argumenta: ovdje je prije bila dzamija, i iz to ne gradi drzavnim parama.bez obzira sto se mozda ova dzamija gradi od para dzematlija, to nije razlog da IZ tjera mak na konac, jer je i IZ bitan mocna institucija u drustvu i mora se traziti da pokazu malo odgovornosti. da se radi o u dijelu grada gdje nema ni jedne dzamije, ili povratinckom mjestu u rs-u, ja bih prvi dao sergiju, kao sto sam i radio mnogo puta do sada, medjutim niko me ne moze uvjeriti da se ovdje ne radi o zapisavanju teritorije.
ako me sjecanje ne vara iz upravo podrzava ideju o jedinstvenoj bih. ja sam uvijek tvrdio i tvrdicu i dalje, samo zato sto se susjedi i komsije ponasaju separatisticki, mi, koji zelimo cjelovitu bosnu, ne mozemo i ne smijemo se isto ponasati. ako nista resesovci i hercegbosanci ne kriju sta zele, dok mi pricamo o jedinstvenoj, multikulturnoj, prkosnoj od sna, sa po dzamijom na svakom cosku![]()
![]()
.
jos jedna stvar; argumenti tipa "ovdje je nekada bilo svetiliste" su smijesni u zemlji poput bosne. nastavi li svako iskopovati svoje svetinje pretvorice se zemlja u jedan ogromni arheoloski muzej na otvorenom.
p.s.s svjestan sam da iz nije najveci problem, svjestan sam da je dodik magarac, svega sam svjestan, ali ovdje je pitanje drustvene uloge iz, a i drugih vjerskih zajednica.
jedina odgovornost koju vjerska zajednica ima je da sakupi sto vise vjernika i da ostvari sto vecu vlast. jer kad si agent boga ne mozes da ne budes u pravu ili da drzava i svjetovni zakoni budu vazniji.
- Chisum
#71 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Naravno.... Al' sto vole drzavni/svjetovni konfor i pareeee.... uuuuu... jako ih vole...MFToonyo wrote:callmethebreeeze wrote:zivopisna tema o dzamiji na at-mejdanu je zakljucana. mozda je i najbolje tako. ali ja mislim se iz te diskusije moze izvuci jedno vazno pitanje: da li mozemo traziti od iz (a naravno i od drugih vjerskih zajednica) da pokazu malo drustvene odgovornosti?
cesto se oni koji opravdaju politiku "svaki cosak jedna dzamija" pozivaju na dva glavna argumenta: ovdje je prije bila dzamija, i iz to ne gradi drzavnim parama.bez obzira sto se mozda ova dzamija gradi od para dzematlija, to nije razlog da IZ tjera mak na konac, jer je i IZ bitan mocna institucija u drustvu i mora se traziti da pokazu malo odgovornosti. da se radi o u dijelu grada gdje nema ni jedne dzamije, ili povratinckom mjestu u rs-u, ja bih prvi dao sergiju, kao sto sam i radio mnogo puta do sada, medjutim niko me ne moze uvjeriti da se ovdje ne radi o zapisavanju teritorije.
ako me sjecanje ne vara iz upravo podrzava ideju o jedinstvenoj bih. ja sam uvijek tvrdio i tvrdicu i dalje, samo zato sto se susjedi i komsije ponasaju separatisticki, mi, koji zelimo cjelovitu bosnu, ne mozemo i ne smijemo se isto ponasati. ako nista resesovci i hercegbosanci ne kriju sta zele, dok mi pricamo o jedinstvenoj, multikulturnoj, prkosnoj od sna, sa po dzamijom na svakom cosku![]()
![]()
.
jos jedna stvar; argumenti tipa "ovdje je nekada bilo svetiliste" su smijesni u zemlji poput bosne. nastavi li svako iskopovati svoje svetinje pretvorice se zemlja u jedan ogromni arheoloski muzej na otvorenom.
p.s.s svjestan sam da iz nije najveci problem, svjestan sam da je dodik magarac, svega sam svjestan, ali ovdje je pitanje drustvene uloge iz, a i drugih vjerskih zajednica.
jedina odgovornost koju vjerska zajednicaima je da sakupi sto vise vjernika i da ostvari sto vecu vlast. jer kad si agent boga ne mozes da ne budes u pravu ili da drzava i svjetovni zakoni budu vazniji.
-
MFToonyo
#72 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Chisum wrote:Naravno.... Al' sto vole drzavni/svjetovni konfor i pareeee.... uuuuu... jako ih vole...MFToonyo wrote:callmethebreeeze wrote:zivopisna tema o dzamiji na at-mejdanu je zakljucana. mozda je i najbolje tako. ali ja mislim se iz te diskusije moze izvuci jedno vazno pitanje: da li mozemo traziti od iz (a naravno i od drugih vjerskih zajednica) da pokazu malo drustvene odgovornosti?
![]()
.
jedina odgovornost koju vjerska zajednicaima je da sakupi sto vise vjernika i da ostvari sto vecu vlast. jer kad si agent boga ne mozes da ne budes u pravu ili da drzava i svjetovni zakoni budu vazniji.
jako ih vole, ali drustvo koje je religiozno samo sebi to dopusta.
- chuchumbamayumbe
#73 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Prelijepo, a nadam se da je i istinito.Nezbilj wrote:Dok naša "braća" izgleda nama daju hedije za džamije...
Da nije "kršćana", ovaj dio BiH pod upravom Reisa&co bi bio ubjedljivo najzaostaliji dio Evrope, a i ovako je prkno žešće.
Hvala Saudija, hvala majko Turska, hvala Malezija i čitav islamski svijet...na ničemu, osim na džamijama.
-
zonbirile
#74 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
evo drugi put,zar je percepcija društvene odgovornosti IZ samo gradnja džamija?
-
pomoo
#75 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH
Bez namjere da branim pohlepnike koje predvodi Mustafa Ceric, ne mogu da ne primijetim i da se ne zapitam zasto si ti @chuchumbamayumbe dezurni na ovakvim temama? Razumio bi mozda da sam te vidio tamo gdje se spominje sramna i zlocinacka uloga SPC u bh drustvu, kako u pripremama za agresiju, u sprovodjenju agresije i genocida, tako i njena postratna uloga? Nemoj se samo opet lazno predstavljati, ovaj puta kao clan IVZ ili nas ubjdedjivati kako nisu uopce vjernik, kao sto si se lazno predstavljao nekada ranije za neke druge potrebe. Imas brate fino SPC i dovoljno zla u njoj i oko nje, pa se s njom obracunaji, jer ako se budes bavio iskljucivo IVZ-om, neces nista stici, a ionako vec kasnis najmanje jedno stotinjak godina.
Na temu drustvene odgovornosti IZ samo cu spomenuti hadis u kojem se kaze da "nije musliman onaj koji zanoci sit, a zna da je njegov komsija gladan". Danas je mnogo gladnih, a mnogi uglednici iz IVZ ne samo da spavaju siti, vec spadaju medju najbogatije ljude u ovom dijelu Balkana, mozda i sire. O porijeklu tog bogatstva suvisno je bilo sta govoriti, kao i o njihovoj vjeri.
Na temu drustvene odgovornosti IZ samo cu spomenuti hadis u kojem se kaze da "nije musliman onaj koji zanoci sit, a zna da je njegov komsija gladan". Danas je mnogo gladnih, a mnogi uglednici iz IVZ ne samo da spavaju siti, vec spadaju medju najbogatije ljude u ovom dijelu Balkana, mozda i sire. O porijeklu tog bogatstva suvisno je bilo sta govoriti, kao i o njihovoj vjeri.
Last edited by pomoo on 31/10/2009 22:14, edited 1 time in total.