O kreditima i karticama...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

udrch

#51 Re: O kreditima i karticama...

Post by udrch »

Nikad nisam uzeo nijednu kreditnu karticu i kredit..nikad ako Bog da i neću..
Ima brate Visa Electron, na njoj možeš otići u minus, sam sebi odrediš koliko možeš progutati..radiš, pa ako očekuješ da će plata da ti legne, malo klizneš u minus i opet što prije nazad..
Biggy

#52 Re: O kreditima i karticama...

Post by Biggy »

melb26sa wrote: Zato se nema samo AMEX vec uzmes i M/C ili VISU. I ko to jos hoda okolo bez da ima bar $20-50 u dzepu?

Ja ne vidim razloga da se dize kesh sa KREDITNE kartice (znaci POSUDJUJES pare od BANKE, ne od SEBE) osim ako si voljan kao bekan placati masovne provizije i kamate. Fino je upotrijebi i kupi stvar na karticu, ne kafu ili hamburger.

Ja govorim o karticama koje ja imam i koje su izdate u USA, ocito su bankovna pravila drugacija u Bosni. Mogu pretpostaviti da nema garancije preko kartice za kupljene proizvede, rentanje auta, osiguranje prilikom puta, a vjerovatno ne postoji zastita korisnika u slucaju prevare ili kradje identiteta.
Eno ga na. I sto ce mi onda AMEX? Da se mogu kurcit pred rajom?

Ja i pricam o nepredvidjenim troskovima, o situacijama u kojima ti treba cash iz bilo kog razloga. I u tom smislu je AMEX beskorisna kartica. Global Assist je ok stvar, ali sve to vec imas u nekom obliku od drugih servisa.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#53 Re: O kreditima i karticama...

Post by corolla02 »

moderator wrote:
ovo_malo_duse wrote:
playerX wrote:Ja bih da odgovorim na ovo pod 2) :)

Koristim AmEx karticu i prezadovoljan sam. Vrhunski su profesionalci, kartica nije jeftina ali je izuzetno cijenjena, naravno naročito van ovih naših prostora. Plaća se godišnja članarina u iznosu od 50 KM. Upisninu nisam platio jer sam predao zahtjev dok je trajala akcija "bez troškova upisnine i članarine za prvu godinu korištenja". Te akcije su vrlo česte, tako da to samo treba upratiti. Roba po prodavnicama se može kupovati na rate bez kamata od 3 do 6 rata uglavnom, a imaš i pogodnost odgode plaćanja 45 dana od dana kad provučeš karticu.
Još nešto što me posebno raduje je da apsolutno nisi odgovoran za zloupotrebu, dakle u slučaju krađe ne trpiš šretu, naravno potrebno je odmah obavijestiti "Centurion finansijsku usluge" koja izdaje AmEx kartice u BiH, broj telefona je 24 sata u funkciji. Druga stvar je da prilikom putovanja u inostranstvo, postoji assistance broj telefona, čini mi se u Njemačkoj, koji će ti pomoći ukoliko zatrebaš medicinsku pomoć, nešto kao zdravstveno osiguranje.
AmEx karticu najviše koristim za plaćanje preko Interneta jer je jako sigurna, i ljudi koji tamo rade zaista znaju odgovore na sva pitanja, vrlo su ljubazni i nikad nisam imao nikakvih problema za plaćanje niti ovdje niti vani, za razliku od nekih drugih, npr. visa master card, koju sam isto jedno vrijeme koristio za plaćanje preko interneta, a onda odjednom više nisam mogao, samo se javi poruka "transakcija je odbijena od strane banke koju Vam je karticu izdala" te da se za više detalja obratim istoj. I tako odem u banku, pa dok sam ja najprije uspio da im objasnim o čemu se radi, trebalo mi je pola sata, da bi na kraju rekli kako su to sumnjive transakcije te su ih oni blokirali kako korisnici ne bi ispaštali!? Šok. Otkud njima pravo da mi određuju gdje ću ja svoje pare potrošiti? Dakle nije bio problema neplaćanja, dugovanja, niti čak dana kašnjenja sa uplatom.
Kako sam se dočepao AmEx kartice, razrahatio sam se.

Eto nadam se da sam uspio prenijeti svoje iskustvo. Pozdrav :)

Ja reklame i supljaka..Prijatelj ima American Express . O’so cojk u Amerku,I gle cuda nigdje ne primaju American Express..Da nije kojim slucajem imao Visu , zaglavio bi u corki..
Koliko imas provizije na reklamu???
:run:
AmEx primaju u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Nema provizije, nema nekih cudnih obracuna.
Ne primam pare za reklamu, vec govorim istinu.
Ni AMEX ni Discover se ne mogu svugdje koristiti u SAD, prednost imaju ipak Visa i MasterCard. Licno nemam Amex iz tog razloga

i za sve ove sto koriste cisti kash sa kreditnih, manite se corava posla, kreditne kartice koristite samo za placanje dadzbina i to onda kad imate dovoljno novaca da pokrijete na kraju mjeseca te iste dazbine. U protivnom ostacete vjeciti duznici bankama koje upravo zive kao paraziti na ovakvim slucajevima

@mel; zivim u SAD i licno gledam da platim sve na CC bez obzira na na cijenu pa i za $0.99, i rijetko kad nosim kesh sa sobom, nedam da mi bakcili prijenjaju za novcanik :D , te nemam pojma koje kamate imam na karticama te koliki mi je fast cash access jer ga nikad ne koristim
akcija007

#54 Re: O kreditima i karticama...

Post by akcija007 »

Kako se izvuci iz duga po kreditnoj ? Naime, imam Visa/EC-MC u Turkish Ziraat banci i duzan sam 2000 KM, svaki mjesec mi je isti dug, jer ja uplatim ratu minimalni iznos 100 KM pa kako mi te pare fale za zivota , mogu nazad skinuti 70 KM, a ostalih 30 KM idu na kamate. Godisnja kamata je 15,34% , jel najisplativije da dignem kredit nenamjenski u banci i sve te pare polozim na kreditnu ?
djecak_76

#55 Re: O kreditima i karticama...

Post by djecak_76 »

Treba malo vise discipline... :-)

Kreditne kartice su ok, samo ako covjek ima mjeru i zna ih koristiti... Ako ne, onda nastane problem...
Ja sam licno na pocetku imao problem jer provlacenjem kartice nisam bas imao osjecaj da trosim pare, sve dok ne dodje izvod... :-) A onda :shock:

Mislim da kreditne kartice ne treba koristiti za dizanje gotovine, to i nije njihova namjena...

Sto se tice debitnih, ja volim imati limit, jer kad nekad zagusti za lovu, lakse mi je posuditi od sebe, tj. od banke, nego traziti od raje... :roll:
Globus

#56 Re: O kreditima i karticama...

Post by Globus »

Globus wrote:Ajd da ne trazim nit otvaram novu temu ova je bila zadnja aktivna slicna onome sto mi treba :D Imo sam na kartici Prije par dana -4 KM (debitna je u pitanju rajfajzen) i odem uplatim 25 KM i odmah potrosio 20 na netu .. Danas odem uplatim ponovo i provjerim stanje .. kad tamo -9 :( Nisam isao do banke po izvod jer je tad vec bila zatvorena a nisam na tom mjestu gdje banka gledo stanje ...Jel se jos nekome desavalo :/
De ba znal neko ovo .. Zadnji put uplatio 20 i mogo potrosit samo 10 jer sam 9 u minisu bio .. neki dan gledo stanje racuna 0.80 .. danas -9 opet :/ Koji im je klinac
bumboo

#57 Re: O kreditima i karticama...

Post by bumboo »

Raiffeisen bank je odnedavno počela naplaćivati 4 KM svim korisnicima (bez prethodne obavijesti). Sklopili su ugovor s Uniqa osiguranjem, to im je sestrinska firma ili tako nešto, pa 2 ili 3 KM od spomenutih 4 KM daju za riziko osiguranje života, što znači da ukoliko korisnik kartice RBA umre, ostatak duga po toj kartici neće plaćati njegovi nasljednici već Uniqa. Dobra šema, nema šta, banka se štiti u slučaju smrti korisnika, a procjenjuje se da će u ovoj godini Uniqa na ovaj način, bez da trepne, dobiti oko 2.5 miliona maraka premije. Ovo je obična pljačka korisnika, banka je mogla namaknuti taj iznos premije iz ogromnih kamata koje naplaćuje za minuse po limitu, a ne uzimati dodatne pare kofol za izdavanje izvoda. Ili su mogli korisnike obavijestiti i ponuditi im ovu vrstu osiguranja, pa ko voli, nek izvoli.
Visoki Predstavnik

#58 Re: O kreditima i karticama...

Post by Visoki Predstavnik »

.
Last edited by Visoki Predstavnik on 23/07/2013 11:41, edited 1 time in total.
Globus

#59 Re: O kreditima i karticama...

Post by Globus »

bumboo wrote:Raiffeisen bank je odnedavno počela naplaćivati 4 KM svim korisnicima (bez prethodne obavijesti). Sklopili su ugovor s Uniqa osiguranjem, to im je sestrinska firma ili tako nešto, pa 2 ili 3 KM od spomenutih 4 KM daju za riziko osiguranje života, što znači da ukoliko korisnik kartice RBA umre, ostatak duga po toj kartici neće plaćati njegovi nasljednici već Uniqa. Dobra šema, nema šta, banka se štiti u slučaju smrti korisnika, a procjenjuje se da će u ovoj godini Uniqa na ovaj način, bez da trepne, dobiti oko 2.5 miliona maraka premije. Ovo je obična pljačka korisnika, banka je mogla namaknuti taj iznos premije iz ogromnih kamata koje naplaćuje za minuse po limitu, a ne uzimati dodatne pare kofol za izdavanje izvoda. Ili su mogli korisnike obavijestiti i ponuditi im ovu vrstu osiguranja, pa ko voli, nek izvoli.
Dobio sam ja i to na racunu .. 2 KM i 2 KM kamate cini mi se .. nije racun nego izvod .. sve je to ok sve sam ja to platio .. al kako u ovom mjesecu dva puta -9 .. bit ce belaja sad kad odem dole nije mi do 9 KM al me jebu
Neelix

#60 Re: O kreditima i karticama...

Post by Neelix »

jel ovo za 4 KM vazi i za debitnu karticu na kojoj nema limita? ja izvadih RB visa electron prije 15ak dana, sjecam se u papirima koje sam potpisivao da je bilo nesto sa uniqa osiguranjem, al da budem iskren nisam zagledao detalje.

ako mi nakon mjesec skinu 4 KM za faking debitnu, odoh dan poslije da je odjavim.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#61 Re: O kreditima i karticama...

Post by corolla02 »

Neelix wrote:jel ovo za 4 KM vazi i za debitnu karticu na kojoj nema limita? ja izvadih RB visa electron prije 15ak dana, sjecam se u papirima koje sam potpisivao da je bilo nesto sa uniqa osiguranjem, al da budem iskren nisam zagledao detalje.

ako mi nakon mjesec skinu 4 KM za faking debitnu, odoh dan poslije da je odjavim.
nije za debitnu, to postoji samo za kreditne, ali najbolje ih je odbiti u potpunosti to osiguranje ako se moze
akcija007

#62 Re: O kreditima i karticama...

Post by akcija007 »

Globus, kako navodis da si uplatio pa skinuo na netu pare i otisao u minus 9 KM, moze biti da ta firma kojoj si placao na naetu je uzela vecu autrozicaiju na tvojoj kartici nego sto je bio stavrni trosak RB to odobrila i otisao si u minus i kad se bude RB poravnavala s tom bankom preko koje je izvrseno placanje vratitt ce ti lovu na racun, ako ne vrate idi u banku .

Visoki predstavnik, ti po toj charge kartici da je imas u bilo kojoj drugoj banci ne bi isto placao kamate, jer je to kartica odgodjenog placanja do 50 dana. Tebi u cjelosti dospijeva dug da platis 21-og.

Provizije po tim vrastama kreditnih kartica su jaako visoke i u drugim bankama. Npr. Visa Charge UniCredit banke ima proviziju na isplatu godotvine od 3% min. 10 KM
Globus

#63 Re: O kreditima i karticama...

Post by Globus »

Isao sam danas .. bjezi samo se svadjo sa debilima nemaju pojma .. pise rezervisano..ja joj govorim da mi povrati taj novac..il da mi kaze kad ce bit povracen..a ona samo govori ja ne znam sto je to rezervisano.. :( doso kuci nazvo karticnu i covjek mi sve fino objasnio .. rezervisali ovi gdje sam koristio pare ..maximalno nakon mjesec dana ce bit vraceno .. a one debile po bankama pobit treba
Post Reply