Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

respo

#51 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by respo »

ko ba prezivljava dodji navece oko 10 pa vidjet ces lik u novom bmw-u ceka one prodavace i to parkira pored trznice i niko nista ni policije za nedozvoljeno parkiranje nit ovih inspekcija
a da ja ili ti odemo i stanemo sa jednim predmetom imao bi ili prijavu ili bar legitimisanje
mayab

#52 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by mayab »

respo wrote:ko ba prezivljava dodji navece oko 10 pa vidjet ces lik u novom bmw-u ceka one prodavace i to parkira pored trznice i niko nista ni policije za nedozvoljeno parkiranje nit ovih inspekcija
a da ja ili ti odemo i stanemo sa jednim predmetom imao bi ili prijavu ili bar legitimisanje
Ma ja tako nesto bas i pretpostavljam da jeste, kakvo prezivljavanje, nego VELIKI biznis, slicno je i sa silnim prosjacima i peracima prozora na semaforima(pogotovo je grozno sto puste djecicu!!!), ali ne mozes ti nasim ljudima otvorit oci nikako!
SnezanaM

#53 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by SnezanaM »

zonbirile wrote:@clav
pa ja tih napisah,novo društvo novi red i adet,možda okrutan,ali tako ti je.Drugo je to što imaš npr. u Koning strasse u Štutgartu,svirači,južnoamerikanci sa vatrom,balon sa gondolom Goodyear,ali nema ciganluka.Kod nas ti je obratno,sječam se čove pred katedralom sa divnom lutkom i perfomansom za djecu i šeširom za napojnicu,ali qurac dođoše drotovi mal ga ne razbiše,a dole niz Ferhadiju užas.To je stvar opredeljenja ,svijesti,pa i taj čova radi,nije u Telecomu,ali radi nešto za ugođaj,priznato na svim šetnicama svijeta.Sječam se i Peruanaca jedno ljeto ispred Svjetlosti,isto ih otjerali,ali cigančad na harmoniku zavijaju po Ferhadiji.
-___
Last edited by SnezanaM on 15/11/2009 21:24, edited 1 time in total.
M.O.S-

#54 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by M.O.S- »

mayab wrote:
respo wrote:ko ba prezivljava dodji navece oko 10 pa vidjet ces lik u novom bmw-u ceka one prodavace i to parkira pored trznice i niko nista ni policije za nedozvoljeno parkiranje nit ovih inspekcija
Ma ja tako nesto bas i pretpostavljam da jeste, kakvo prezivljavanje, nego VELIKI biznis, slicno je i sa silnim prosjacima i peracima prozora na semaforima(pogotovo je grozno sto puste djecicu!!!), ali ne mozes ti nasim ljudima otvorit oci nikako!
:D :lol: :lol: :mrgreen:
Bas nesto kontam kako cu da zaradim prvi svoj milion kad vas dvoica!!!
P.S.Odo sutra dole, pa kad uzmem milioncic zovem vas obadvoicu da vam se oduzim :D
zonbirile

#55 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by zonbirile »

svijet je sazdan od suprotnosti,ali u prirodi se sve nalazi u rotaciji,ovde postaje monotono,uvijek jedni te isti brane neodbranjivo,a pomoći niotkud.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#56 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by PipiDugaDevetka »

SnezanaM wrote: U jednom drugom gradu police-man im je trazio licne karte na "cistom" Bosanskom :D Kad nije dobio odgovor, pozvao je kolege sa maricom i rekao vidi ovih cigana, prave se da ne znaju Bosanski :-)
Pa, ja, kada na svojim flautama sviraju Kondora, a ne nešto što svi znamo.
Neka ih je priveo maricom! :D :-)
zonbirile

#57 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by zonbirile »

je.o ih Kondorv let imaju li kakvu o KOS-u,kod nas jato cijelo
DZONPI

#58 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by DZONPI »

Fakat neide to da u sred centra gledas omote filmova i nekakvih gluposti.Sjeca li se ko one dvojice u ratu tipovi prodavali ploce,odma ondje kod onog tipa sto prodaje rukavice.Fakat smo mi po necemu posebni.Cuj ploce nigdje struje,raja pukla skroz i ja jednom prolazim a njih dvojica lafo pruzili najlon poredali naslove i lafo nesto raspravljaju pukla ih izgleda rock scena.Sto ovaj jedan kaze mozes ih to otjerat ali doce novi i ko zna sa kakvom robom.Sve je dobro dok se ne uvali jos kakav orkestar sa pjevacicom.
Krvotok

#59 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by Krvotok »

Ne znam zašto bi bio problem ukloniti "pirate","slikare", "šećerlemare" i "đinđuvare" (a boga mi i prosjake) sa glavne gradske šetnice, postoji buvlja kod socijalnog gdje se i inače prodaje sve i svašta, uplati dnevno stol i radi. Ferhadija se proteže u dvije gradske opštine, promptno izdati nalog inspekciji i MUP-u da uklone iste a ponovno pojavljivanje kažnjavati visokim novčanim kaznama ili zatvorom, i stvar riješena. Valjda za to ne treba parlamentarno usaglašavanje. Takođe i na Baščaršiji oko sebilja i sl. inače će glavni grad sličiti i dalje na palanke...Prebacivanje nadležnosti na Kanton, Grad, Federaciju nikuda ne vodi, samo akcija, pa neka se "oštećeni" žali, tj. neka on traži ko je nadležan da ga ukloni i zašto. Pa ni kući kad ti se prospe mlijeko po podu ne čekaš da se vrati žena/majka već se valjda sagneš i počistiš, zato "opštinari" u napad...
zonbirile

#60 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by zonbirile »

ima stvarno dobrih predloga,ali treba nekad i pomisliti,da upravo prozvani tako ne zamišljaju grad.Pa kada su oni o vašarima sklizali sa brda u Tarčin ,Ilijaš,Čevljanoviće,poslije ekološke pustahije rodnih vukojebina,kičani vašar im je bio otkrovljenje svijeta.Sada su oni tu i sentimenti rane mladosti im ne daju dalje i bolje.Ovo je uspjeh,još nema ringišpila ispred Katedrale.
kijameta

#61 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by kijameta »

clav wrote:Sverc i piratstvo jeste, ruglo jeste, ali je i siromasna drzava. Ti ljudi nisu dosli da se tu suncaju, vec da zarade za minimum minimuma. Kada gledas crno bijelo to jeste kriminal , postujem i prava proizvodjaca toga sto je na tim cd-ovima, izgleda ruzno sve to sto ste nabrojali, ali ipak je prece da ti ljudi zaradjuju dovoljno da mogu djecu normalno slati u skolu i da im priuste kakvu takvu egzistenciju. Rastjeravanje tih ljudi bez da im se ponudi alternativa u vidu posla ne znaci nista. To sto sirotinja vrijedja necije Gucci tasnice i Armani obleku je stvarno najmanji problem.
:D :D :D :D MINIMUM MINUMUMA :D :D :D BUHAHAHAHAHHAHAA :D :D :D :D :D
Znam lika 'izbeglica' sa Kosova,njegov je rekord sa kisobranima 150 KM za 45 minuta. Nema na Ferhadiji prodavca bez 100-150 KM cistih dnevno.
To je klasicni sverc i kriminal. Alternativa ??? Pa ako im se prodaje,neka idu na pijacu prodavati. Po pijacama stolovi i boxovi zjape prazni,nema zakupaca a i sto bi neko na pijaci radio kad moze u najprometnijoj ulici.
Nema te drzave koja smije odobriti 'egzistenciju' kroz kriminal.
VjecitiStudent

#62 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by VjecitiStudent »

Dana 23. 11. 2009. oko 15.30h, nakon sto je policija ulozila nevidjene napore, prodavaci su napokon sklonjeni sa Ferhadije.
Nakon 20 minuta, nakon sto su policiji ugledali ledja, prodavaci su se ponovo vratili na pocetne polozaje. :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#63 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

VjecitiStudent wrote:Dana 23. 11. 2009. oko 15.30h, nakon sto je policija ulozila nevidjene napore, prodavaci su napokon sklonjeni sa Ferhadije.
Nakon 20 minuta, nakon sto su policiji ugledali ledja, prodavaci su se ponovo vratili na pocetne polozaje. :D
Ovaj put u mnogo većem broju,....Što mi je ovo poznato. Koji je ono starogrčki gazija bio kažnjen od strane vrhovnog k-dira svemirske policije da mu ptičurine kljucaju jetru, pa čim se jetra, zvana džigerica, regeneriše, eto ptičurina da ponovo kljucaju?
gonič zmajeva

#64 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by gonič zmajeva »

može koja slika da si mogu predočiti o čemu se priča!
(nisam iz sarajeva)
Neelix

#65 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by Neelix »

prometej?
PipiDugaDevetka

#66 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

gonič zmajeva wrote:može koja slika da si mogu predočiti o čemu se priča!
(nisam iz sarajeva)
Ma, nemam ni jedne slike (Kupio od švercera foto-aparat, pa ne radi), ali evo ova fotografija iz 2006. godine može dočarati ono o čemu pričamo.
Image
Glavna pješačka ulica u Sarajevu, Ferhadija (Nekada Ul. Vase Miskina = Vase-Štrase).
gonič zmajeva

#67 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by gonič zmajeva »

po vašoj priči ja sam to zamišljao kao chicago 20 godina .al capone sa bocom domačeg viskija puca iz strojnice po nedužnim i bogobojaznim turistima i na silu im prodaje piratske torbice,tene,dvd i ostalo.......
kad ono dvije gospođe si lagano šprehaju,uredno obučeni mladić poslužuje kupca ,sve čisto,roba ljepo posložena......
ništa lošije i ništa bolje od zagreba.inače na trgu bana jelaćiča u zagrebu(strogi centar)stoji več godinama nekakav "šator"sav od najlona a unutra kulvaraj od inventara ko iz 7 razlićitih kafića i zauzima pola trga ,a u okolnim ulicama isti takvi štandovi. (stavio bih sliku al neznam) :-)
Krvotok

#68 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by Krvotok »

Stvar se ne treba prenositi, i nije cilj neki animozitet prema ljudima, niko ne mrzi ljude, no ti ljudi trguju robom većinom bez ikakve potvrde o porijeklu, o piratskim CD/DVD-ovima da se ne govori. Kad je već prethodnik pomenuo, ni Al Capone nije osuđen na robiju zbog (nedokazanih) ubistava, već zbog neplaćanja poreza. Kako naplatiti nešto što je nelegalno u prvom stepenu? Npr. piratski CD, tako da se ovdje radi o najmanje dva prekršaja (proizvodnja "prženje" medija u kućnim radionicama, pa onda plasman na tržište). Sad što je društvo "uređeno" kako jeste nije opravdanje da se ne poduzima ništa da se zaustavi ovaj estetski urbicid i kriminal. Ne vjerujem da iko od prisutnih vaspitava vlastito dijete da postane kriminalac il' prostitutka jer se tako najbrže i najlakše zarađuje, pa zašto bi šutjeli o svemu što ne želimo ni vlastitoj djeci? Teška ekonomska situacija jeste, no nije opravdanje za anarhiju i kič...Naprosto želimo najpopularniju gradsku šetnicu prepunu košara za otpatke, pravih prodavnica legalnih medija, jer i mi svoje obaveze ispunjavamo i plaćamo PDV pri svakoj transakciji. Ako je već nekome stalo da dodje do nekog CD/DVD naslova jeftino i za kuću, pa imaju torrenti pa nek "skida" sebi kući, ali javno legaliziranje ovog biznisa je kockica u slagalici društva koje se ekonomski pustoši. Znam da će mnogi pomisliti, ma imamo mi većih problema od piratstva, ali kako god taj korak izgledao mali jako je bitan za ekonomiju, jer ovakvih tezgi je prepuna ova zemlja. Ako kažem da u npr. Njemačkoj inspektori najviše pune budžet (novac za školstvo, komunalije, zdravstvo, upravu, policiju) lokalnim zajednicama, valjda je dovoljno ilustrativno, da na pominjem da u slučaju ponovnog istovrsnog prekršaja gubiš dozvolu za tu djelatnost...pa ti "narezuj" CD-ove. Mentalitet "nek je jeftino" donio nam je poplavu kineskih nelicenciranih adidaski, raznorazne bofl garderobe čiji kvalitet potrošači prepoznaju poslije prvog pranja. Tačno je da kvalitet košta, ali makar traje.
JBT

#69 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by JBT »

Meni nikako nije jasno da se ova situacija ne moze (ili nece) rijesiti. Ko je nadlezan za ovo u Ferhadiji? Da mu pisemo peticiju. Ma da ga tuzimo, smjenimo ili bilo sta.......
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#70 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by -LIBERO- »

Alija,rjesavaj situaciju. znao si s***I po Semihi.
Da se razumijemo Semiha mi je daleko od simpaticne osobe,al' eto docepali ste se vlasti (SDP)sto ne rijesite uvijek tako explatisanu temu ,

A ova slika iznad,je desna strana Ferhadije,Lijeva je puno slikovitija ,narocito oko Trznice :-) . Tu se zna zateci i prostrta deka sa tasnicama od PVC-a ,il' stol za piknik na kojem su uredno "slozeni" piratski Cd-ovi...itd. itd.
Isto Kabul... :-) :roll:
Chisum

#71 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by Chisum »

Meni je drago sto nema vise Semihe, pa makar ne imali gradonacelnika dok se ne doozovemo pameti... To sto je ona, i sve oko nje, oni koji su je doveli i oni koji za nju glasaju, to je upravo razlog ovakve strovale Sarajeva, buvljaka i uzasa...

E sad, ja kao lijevo orijentisan glasac moram reci da od ovakvog SDP-a ne ocekujem nista spektakularno jer ta je partija daleko od socijaldemokratije, od nekog jasnog i cvrstog politickog projekta i koncepta uopste, ali mi je draze gledati njih takve, polusposobne nego onaj mrak i balegu zvanu SDA i njihovi kadrovi... smrde, brate, na kilometar. Smrde na sve sto je lose u ovih zadnjih 15-20 kuka.

Ato se tice naseg gradonacelnika, pa ko je od tog ulojenog beskicmenjaka i karijeriste mogao ocekivati neke bitne promjene?! Vjerovatno neko ko ne poznaje njegov dosadasnji rad i zivotnu filozofiju.

Ali opet kazem, draze mi je kad on, takav konj kakav je uvijek i bio, ne radi nista, nego kad ona kafe-kuharica i njeni bossovi "rade"... plodovi njenog rada i onoga cemu taj rad vodi - poznati su.
KadSeMrtviProbudimo

#72 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by KadSeMrtviProbudimo »

-LIBERO- wrote:Alija,rjesavaj situaciju. znao si s***I po Semihi.
Da se razumijemo Semiha mi je daleko od simpaticne osobe,al' eto docepali ste se vlasti (SDP)sto ne rijesite uvijek tako explatisanu temu ,
Nadležne su opštinske inspekcije..."Stari Grad" i "Centar"
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#73 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by -LIBERO- »

KadSeMrtviProbudimo wrote:

A opstine nisu pod vlascu grada ,gradske uprave pa i gradonacelnika?

Jel' ti vidis bilo kakav pomak,milimetarski,sto se tice ove problematike ,i ne samo na Ferhadiji nego po cijelom centru,od prestanka vladavine SDA i Semihe?

Apsolutno isti ljudi sa istim standovima,i dekama na trotoarima su na istim mjestima.
Jara

#74 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by Jara »

Mala je vjerovatnoća da u ZG-u ulični prodavači rade bez dozvole.
Kako je Vrelo Bosne sada bez divljih prodavača. :thumbup: Jest' da su zauzeli busiju pored parkinga, okačili robu po ogradi oko parka, ali ih nema unutar njega...pod mostićima u vodi nema više gajbi s pićima za prodaju... nema ni auta.
Sad rahat možeš šetati stazama a da se ne moraš izmicati okačenim džidžama "suvenirima". :)
Nejse, može se ako se hoće. Ali se neće iako se, po zakonu, mora...:sad:
Jara

#75 Re: Sverc i piratstvo na Ferhadiji

Post by Jara »

KadSeMrtviProbudimo wrote:

Da, nadležne su inspekcije (kantonalne, opštinske...nema gradske).
Inspektori čekaju da neko nešto prijavi, umjesto da sami izađu na teren... :-)
Ima l' ko imena inspektora kantonalnih i opštinskih?
Post Reply