Citajuci razna baljezganja o patoloskim lazovima naidjoh na ovaj post koji mi je tako simpatican. Posebno ovo zatamnjeno mi je simpaticno.dr.gog wrote:U knjizi Psihijatrije iz ranih 60-ih godina bilo je ,sljedeći staru školu, dugačkih opisa pojedinačnih slučajeva podjeljenih ličnosti,šizoidnih, graničnih, i slučajeva tzv.pseudologia fantastica-u suštini benigni poremećaj koji najviše problema zadaje samom "oboljelom"(navodnici zbog činjenice da je riječ o graničnim i nesigurnim dijagnozama).
Čitao sam opise o ljudima koji su imali po više supruga, poslova i i identiteta, a najčešće su bivali otkrivani zbog konfuzije na poslovnom planu gdje se zahtjeva pragmatičnost i tačnost podataka.Porodica i poznanici najčešće zadnji saznaju za problem.
Nezgodno je raditi odgovorne poslove od kojih se zarađuje za egzistenciju, ako kolega sa kojim se radi izgubi kontrolu nad svojim poremećajem i upropasti posao.Postoji više nivoa poremećaja,ali bi uzelo previše vremena i prostora da sad prepisujem čitave opise stručnjaka, ili prosti copy-paste.
Ja sam reagovao malo pretjerano na prvi post, znajući da dosta ljudi u ljutnji svašta kažu i da su u stanju ocrniti i one koji su im bili prijatelji,i to nekad teže vrijeđa nego sukob sa nepoznatim osobama.Ljudskost sam spomenuo jer je logično da se prvo pokuša spasiti prijatelj,njegov život, i na kraju prijateljstvo.
Onaj ko je racionalan i suzdržan, ne treba odbaciti druga koji je folirant...ne znači ako neko voli da priča ribarske priče, da je loš čovjek i patološki lik.Neko može tako čitav život, i ljudi ga prihvataju jer nema posljedica, te se sve svodi na komediju.
Prijatelj ovog lika koji postavi temu je očito imao nesreću da upadne u nešto loše, iz čega ne vadi izvinjavanje i kajanje.
Koliko znam i koliko sam pročitao, većina ljudi ima izmišljena sjećanja, i maštom kreirane doživljaje, koje kasnije teško razlikuju od stvarnih sjećanja i iskustava.Želimo se sjećati lijepih stvari,uspjeha,biti u nečemu dobri...a malo ljudi ima sreću da im je život ok, stabilan i zanimljivZato ne mislim da je zlo ako čovjek doda dio mašte u opisivanje događanja.
Čak i ako izmišlja, nekad je zanimljivije i poučnije slušati bajku od pametnog čovjeka foliranta, nego nečije hladno,racionalno i bezosjećajno analiziranje i seciranje.
Medicina za te granične slučajeve preporučuje već poznate obrasce psihoterapija, koji su, kako vele, dosta uspješni.Drugarski je poduprijeti psihu druga koji je načet ili kojem je loše.To se , vjerujte mi, broji više nego prvi zavoj na rani od metka.Krv se nadoknadi i rana zaraste, ali...ali kad nekom razum i duša "iscure" onda je to tragedija...mnogo znači pažnja i čuvanje prijatelja.
PATOLOSKI LAZOVI
- dobar osjecaj
#51 Re: PATOLOSKI LAZOVI
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: PATOLOSKI LAZOVI
kao dipl žurnalista ježim se na dezinformacije
ježim se na laži petljanja i izmišljanja
takve ljude ne želim u svom društvu
čim primijetim da neko jedno priča a drugo radi, a što misli ne znam...
otprilike mi za to treba od mjesec do 3 godine
za mene stvarno više ne postoji
bajke me ne zanima... dosta je imam u knjigama
ježim se na laži petljanja i izmišljanja
takve ljude ne želim u svom društvu
čim primijetim da neko jedno priča a drugo radi, a što misli ne znam...
otprilike mi za to treba od mjesec do 3 godine
za mene stvarno više ne postoji
bajke me ne zanima... dosta je imam u knjigama
- dobar osjecaj
#53 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Ja sam u djetinjstvu imala prijateljicu koja nas je sve fascinirala sposobnoscu prepricavanja nekih dogadjaja. Nas desetak bi se kao na magnet okupljali oko nje i zeljno slusali price, cak i dugo nakon sto smo skontali da uglavnom laze.
U odrasloj dobi sam naisla na nekoliko fascinantnih primjera takvih strastvenih lazova. Posto mi je cesto dosta stvarnosti, ponekad bih platila nekom mastovitom lazovu samo da mi prica fascinantne price. Znaci, ja ne govorim o obicnim lazima. Ja govorim o lazima koje u sebi sadrze kombinaciju mnostva tudjih fascinantnih prica, mnogo procitanog stiva i brilijantan um koji je u stanju da to sve obradi i upakuje da meni bude dovoljno zanimljivo. Nesto kao primjer kojim je je otvorena tema ali u puno slozenijem i socnijem obliku.
Mediji su apsolutno nemastoviti.
U odrasloj dobi sam naisla na nekoliko fascinantnih primjera takvih strastvenih lazova. Posto mi je cesto dosta stvarnosti, ponekad bih platila nekom mastovitom lazovu samo da mi prica fascinantne price. Znaci, ja ne govorim o obicnim lazima. Ja govorim o lazima koje u sebi sadrze kombinaciju mnostva tudjih fascinantnih prica, mnogo procitanog stiva i brilijantan um koji je u stanju da to sve obradi i upakuje da meni bude dovoljno zanimljivo. Nesto kao primjer kojim je je otvorena tema ali u puno slozenijem i socnijem obliku.
Mediji su apsolutno nemastoviti.
- Truba
#54 Re: PATOLOSKI LAZOVI
meni je tri godine trebalo da skontam da mi kolega iz školske kupe laže kad zine
vrhunac... kupio 4 gajbe pive za 100 kuna poslo ga profesor u izbjeglištvu
to ga je odalo
općenito sam tada sve sumnjao o njemu inače bio je jedan od najboljih đaka
vrhunac... kupio 4 gajbe pive za 100 kuna poslo ga profesor u izbjeglištvu
općenito sam tada sve sumnjao o njemu inače bio je jedan od najboljih đaka
- ho oponopono
#55 Re: PATOLOSKI LAZOVI
...postoje, kad provališ sa kojom patologijom imaš posla, držiš razmak od istih...nađu oni vazda nove žrtve...
- Retro_Eskobar
#56 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Ja lazem po forumu da sam zigolo. 
-
miki27A
#57 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Koga interesuje, evo link za odlicnu knjigu Sociopath next door gdje je sve odlicno opisano, mozda cete prepoznati svoje bliznje, mozda prijatelje, poznanike. Interesantno je da su sociopate pored pravnika, politicara i doktori.
https://marucha.files.wordpress.com/201 ... t-door.pdf
Javite se kad procitate.
Javite se kad procitate.
- dobar osjecaj
#58 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Hej miki bas ti hvala. Djeluje mi kao zanimljivo stivo. Bacam se na citanjemiki27A wrote:Koga interesuje, evo link za odlicnu knjigu Sociopath next door gdje je sve odlicno opisano, mozda cete prepoznati svoje bliznje, mozda prijatelje, poznanike. Interesantno je da su sociopate pored pravnika, politicara i doktori.
Javite se kad procitate.
-
upsy_daisy
#59 Re: PATOLOSKI LAZOVI
dobar osjecaj wrote:Hej miki bas ti hvala. Djeluje mi kao zanimljivo stivo. Bacam se na citanjemiki27A wrote:Koga interesuje, evo link za odlicnu knjigu Sociopath next door gdje je sve odlicno opisano, mozda cete prepoznati svoje bliznje, mozda prijatelje, poznanike. Interesantno je da su sociopate pored pravnika, politicara i doktori.
Javite se kad procitate.
možda ćete prepoznati sebe
- Truba
#60 Re: PATOLOSKI LAZOVI
em pdf em engleski em se od ovoga ne mogu praviti paredobar osjecaj wrote:Hej miki bas ti hvala. Djeluje mi kao zanimljivo stivo. Bacam se na citanjemiki27A wrote:Koga interesuje, evo link za odlicnu knjigu Sociopath next door gdje je sve odlicno opisano, mozda cete prepoznati svoje bliznje, mozda prijatelje, poznanike. Interesantno je da su sociopate pored pravnika, politicara i doktori.
Javite se kad procitate.
- dobar osjecaj
#61 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Nije iskljuceno, evo me na petoj stranici. Dopada mi se pitkoca jezika kojom je pisana knjiga. Jos se nisam pronasla, ni u odabiru zanimanja ni u manjku savjesti ali dacu sebi jos prilikaupsy_daisy wrote: možda ćete prepoznati sebe
- dobar osjecaj
#62 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Idi vani suncaj seBlack swan wrote:em pdf em engleski em se od ovoga ne mogu praviti pare
- MikroBelaj
#63 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Lazova na sve strane,ev ja neku noc skokno do Dubaia,dok sam se napio trebalo mi 1400$,jos pokupim dvije etiopljanke,pa zezi u Burdzu na teniskom terenu,tolko sam se napio moro sam narucit helikopter da me spusti na plazu,da obavim nocno kupanje da dodjem sebi,a ujutro samo supa i pravac skijanje ,aman evo me sad u Cirihu neke pare da polozim pa pravac Washington DC,radim kampanju za HC
,javim se sutra cim sletim na Havaje 
- CaneBos
#64 Re: PATOLOSKI LAZOVI
Mislim da je svako u zivotu imao iskustva sa nekom vrstom patoloskih lazova, samo sto neki budu svjesni toga, a neki ne primjete. Ima tu varijacija u razinama i intenzitetu laganja, ali svi spadaju pod jedan siri vid sociopatoloskog poremecaja. Najgore je kad ti takvi ljudi naprave prave probleme u zivotu.
-
upsy_daisy
#65 Re: PATOLOSKI LAZOVI
hajd superdobar osjecaj wrote:Nije iskljuceno, evo me na petoj stranici. Dopada mi se pitkoca jezika kojom je pisana knjiga. Jos se nisam pronasla, ni u odabiru zanimanja ni u manjku savjesti ali dacu sebi jos prilikaupsy_daisy wrote: možda ćete prepoznati sebe
ja nemam živaca da čitam knjige na engleskom
- Truba
#66 Re: PATOLOSKI LAZOVI
sad sam se sjetio jedne
umislila da je zidovkinja
ta mislim istine nije rekla
umislila da je zidovkinja
ta mislim istine nije rekla