posao u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Alfons Kauders

#51 Re: posao u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

dzemmo wrote:volio bih kad bi se neko javio sa polja medicine :) a da se zaposlio bez stele.. bilo ko doktor, sestra, tehnicar :-) ja mislim da takav ne postoji

ima par profesija koje ne trebaju stelu.. kamerman, montazer, tonac i jos par slicnih vezanih za tv i film
al nece omladina da radi, nece niko da bude potrcko, pa bar jednu godinu
doktori prvo skontaju gdje ce uvaliti dijete da radi, pa tek onda uvale kitu buducoj majci...

a ovo za montazere, tonce, itd... slabo placeno care... zato nece raja
HAVANA

#52 Re: posao u Sarajevu

Post by HAVANA »

Alfons Kauders wrote:sva sreca pa ne znam nabrojati 4 albuma nirvane... :D jer je nirvana izdala samo bleach, nevermind i in utero... :D

kompilacije, live i unplugged ne racunam... :D uostalom, nikad ih nisam ni gotivio... :D

isto tako, sreca sto ne znam vezati kravatu... :D jer mi nekako ne ide ni uz vijetnamku, ni uz duks, ni uz trofrtaljke... :D

da znam nabrajati nepostojece albume rahmetli grunge bendova i vezati kravate, haman bi bio bez posla... :D
Kravata zdraooooooooo :D
Netipičan bosanski privatnik koji je srećom svašta naučio na ovom asfaltu na kojem sam rodjen pa se još uvijek uspješno borim sa najezdom raznoraznih konjina zasjelih u državne fotelje i institucije.
Nikog živog ja ne znam ni u jednoj opštini. :? :evil:

Image
Image
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: posao u Sarajevu

Post by Truba »

Alfons Kauders wrote:
kod nas je company policy da ne zaposljavamo nikog ko je ikad radio za budzetske korisnike... invalidi nam ne trebaju...
pametno je to

ali cuo sam da i država ne zapoljava neke koji su bili u NVO :? :? :? :? jel to istina
Alfons Kauders

#54 Re: posao u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:
Alfons Kauders wrote:
kod nas je company policy da ne zaposljavamo nikog ko je ikad radio za budzetske korisnike... invalidi nam ne trebaju...
pametno je to

ali cuo sam da i država ne zapoljava neke koji su bili u NVO :? :? :? :? jel to istina
nemam pojma

a sto se tice tih iz NVO... ni njih ne zaposljavamo... cak su mi i mrzi od ovih budzetskih stetocina...
Truba

#55 Re: posao u Sarajevu

Post by Truba »

dzemmo wrote:volio bih kad bi se neko javio sa polja medicine :) a da se zaposlio bez stele.. bilo ko doktor, sestra, tehnicar :-) ja mislim da takav ne postoji

ima par profesija koje ne trebaju stelu.. kamerman, montazer, tonac i jos par slicnih vezanih za tv i film
evo struke za koje ne treba štela IMHO

mašinski ing
ing informatike telekomunikacija i robotike :mrgreen:
ing. gradjevine
magistar farnacije
+ svi oni koji su kao nikola tesla u svojoj struci...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a mi prosjek i ispodprosjeka smo osuđeni na vječno tugovanje i kukanje sva sreća da se živi 75 godina i da još nisu izsmislili besmrtnost jer bi ova naša korupcija i nepotizam živjela vječno :mrgreen:
Alfons Kauders

#56 Re: posao u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

HAVANA wrote: Image
burzuj, duboke se kupuju :D a budzetski korisnici ne dobiju ni milju regresa :D gadis mi se :D
Alfons Kauders

#57 Re: posao u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:

evo struke za koje ne treba štela IMHO

mašinski ing
ing informatike telekomunikacija i robotike :mrgreen:
ing. gradjevine
magistar farnacije
+ svi oni koji su kao nikola tesla u svojoj struci...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a mi prosjek i ispodprosjeka smo osuđeni na vječno tugovanje i kukanje sva sreća da se živi 75 godina i da još nisu izsmislili besmrtnost jer bi ova naša korupcija i nepotizam živjela vječno :mrgreen:
ne treba stela ni hodzama i popovima... :D nijedan nije gladan... :D
Truba

#58 Re: posao u Sarajevu

Post by Truba »

Alfons Kauders wrote:
nemam pojma

a sto se tice tih iz NVO... ni njih ne zaposljavamo... cak su mi i mrzi od ovih budzetskih stetocina...
onda vam ostah samo ja :mrgreen: šta misliš kako je meni svaki drugi dan čekati nepoznate likove da im uvalim mućke i robotek kako bih zaradio koju marku :mrgreen: statistički sam trebao naletiti na serijskog ubicu
i onda čujem jadne debile kako im je skresana plata na nivo da je to kao dupla moja plata :mrgreen: te dnevnice da se zamanta :roll:
i onda vele nisu preko štele dobili poso :mrgreen:

raja u privatnom sektoru je poštenije došla na poso mada ima i tamo preporuka... i prijateljstava mada je tamo lako doći recimo ali teško ostati ako si loš :mrgreen: dok na budžetu što si lošiji to si bolji :sax: :bih:
Alfons Kauders

#59 Re: posao u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:
Alfons Kauders wrote:
nemam pojma

onda vam ostah samo ja :mrgreen: šta misliš kako je meni svaki drugi dan čekati nepoznate likove da im uvalim mućke i robotek kako bih zaradio koju marku :mrgreen: statistički sam trebao naletiti na serijskog ubicu
i onda čujem jadne debile kako im je skresana plata na nivo da je to kao dupla moja plata :mrgreen: te dnevnice da se zamanta :roll:
i onda vele nisu preko štele dobili poso :mrgreen:

raja u privatnom sektoru je poštenije došla na poso mada ima i tamo preporuka... i prijateljstava mada je tamo lako doći recimo ali teško ostati ako si loš :mrgreen: dok na budžetu što si lošiji to si bolji :sax: :bih:
e vidis, i ja sam zadnja 2 posla dobio preko jaranske preporuke... :D zapravo i vise od toga, zvali me ljudi da radim... :D

jos kad su culi da ne znam za nirvanin cetvrti album, sve je bilo rijeseno... :D
Truba

#60 Re: posao u Sarajevu

Post by Truba »

ovo s nirvanom postaje zamorno :mrgreen:

in utero
nevermind
:?

ne znam dalje :mrgreen:
lerdi

#61 Re: posao u Sarajevu

Post by lerdi »

Realnost je ta da je naći posao bez štele kao i ubosti loto. Prije je bilo mnogo lakše, jer onaj ko je htio da radi mogao je i da radi. Danas ipak to više nije slučaj. Kod mene npr. djevojka evo već 8 mjeseci traži posao. Nema na koji se nije konkurs prijavila, ali đaba. Šta češ ti kad ti on traži iskustvo min. 2-3 godine? Mnogi nešto obećavaju, ali sve je to na dugom štapu i to je tako. U se i u svoje kljuse, a ako ipak nešto sa strane upali super.
Hrvoje_Hrvatinic

#62 Re: posao u Sarajevu

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Last_one wrote:Dragi moji,

ima li u ovome gradu uopšte sanse za zaposlenje....pogotovo za Sarajlije. Nedavno sam diplomirala prirodne nauke i buduci da je u mojoj struci jako malo mogucih mjesta za uposlenje pocela sam traziti nesto sto bih eventualno mogla raditi sa srenjoskolskim obrazovanjem (zavrsila sam gimnaziju) ali NEMA NI TOGA! Dajte mi neke ideje....trazim preko portala, o birou necu govoriti, saljem samoinicijativno CV-je u mailovima na koje mi nikad niko ne odgovori, slala sam pisma sa CV-jem....vise nemam ideje i polako pocinjem ocajavati..... :-) :sad:
Ako si krajnje očajna upiši se u neku stranku. Samo moraš paziti u koju se upisuješ, jer tko igra za raju u zanemaruje taktiku završiće karijeru u...
Znači neka lopovska po mogućnosti. I onda idi na skupove, stranačke sastanke, ulizuj se svima redom. Tko zna, možda za koju godinu preko njih i dobiješ posao ili pak barem si nađeš kakavog kvalitetnog muža. :dance:
Alfons Kauders

#63 Re: posao u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:

ima li u ovome gradu uopšte sanse za zaposlenje....pogotovo za Sarajlije. Nedavno sam diplomirala prirodne nauke i buduci da je u mojoj struci jako malo mogucih mjesta za uposlenje pocela sam traziti nesto sto bih eventualno mogla raditi sa srenjoskolskim obrazovanjem (zavrsila sam gimnaziju) ali NEMA NI TOGA! Dajte mi neke ideje....trazim preko portala, o birou necu govoriti, saljem samoinicijativno CV-je u mailovima na koje mi nikad niko ne odgovori, slala sam pisma sa CV-jem....vise nemam ideje i polako pocinjem ocajavati..... :-) :sad:
Ako si krajnje očajna upiši se u neku stranku. Samo moraš paziti u koju se upisuješ, jer tko igra za raju u zanemaruje taktiku završiće karijeru u...
Znači neka lopovska po mogućnosti. I onda idi na skupove, stranačke sastanke, ulizuj se svima redom. Tko zna, možda za koju godinu preko njih i dobiješ posao ili pak barem si nađeš kakavog kvalitetnog muža. :dance:
jesi joj suzio izbor u picku materinu... :D :D :D
rado_vidjen

#64 Re: posao u Sarajevu

Post by rado_vidjen »

lerdi wrote:Realnost je ta da je naći posao bez štele kao i ubosti loto. Prije je bilo mnogo lakše, jer onaj ko je htio da radi mogao je i da radi. Danas ipak to više nije slučaj. Kod mene npr. djevojka evo već 8 mjeseci traži posao. Nema na koji se nije konkurs prijavila, ali đaba. Šta češ ti kad ti on traži iskustvo min. 2-3 godine? Mnogi nešto obećavaju, ali sve je to na dugom štapu i to je tako. U se i u svoje kljuse, a ako ipak nešto sa strane upali super.
nije to nista, moja je sestra skoro 3 god. trazila posao (pravnk)

imajuci to iskustvo u kuci, znam sve o stelama i koliko se gdje trazi

treba bjezat iz ovog tamnog vilajeta
Last_one

#65 Re: posao u Sarajevu

Post by Last_one »

Jos je jedan fenomen o kojem nisam nista napisala a koji se tice nezaposlenih-mladih-visokoobrazovanih ljudi. Rijec je masovnom i "iz ocaja" upisivanju postdiplomskih studija. Naime, puno moje raje se jednostavno iz DOSADE upisuje na magistarski ili su ih vec zavrsili pa oda sada kad apliciraju na posao dobiju smjesan negativan odgovor da su - PREKVALIFIKOVANI! Nekima cak roditelji dignu kredite za taj poduhvat - a posla opet nigdje. Zao mi je samo sto imam ovoliko negativnih primjera. Zaista bih voljela da se u ovom trenutku mogu sjetiti nekih pozitivnih (vezano za temu o kojoj se pise) ali nazalost, za sada nista.
Ja negdje u buducnosti planiram postdiplomske studije ali to samo i jedno vani i onda da se tamo ukopam i da me niko otjerati ne moze.
Volim ovu zemlju ali ona ne voli mene! Kako jedan moj kolega nekidan rece - nece me sopstvena zemlja a drugi me hoce!
Iako kosmopolitski razmisljam ipak treba zivjeti. Dovesti se u poziciju i obezbjediti "bazu" sa koje uopste mozes praviti planove.
Truba

#66 Re: posao u Sarajevu

Post by Truba »

to s magisterijima postaje bolesno
moje iskreno mišljenje

da sam gazda ne bih zapošljavao postdiplomce
pupa hava

#67 Re: posao u Sarajevu

Post by pupa hava »

Alfons Kauders wrote:

kako nema? ja nasao posao par dana nakon sto sam doselio... :D pa ga promijenio... :D pa nasao jos jedan... :D i neke sitnice sa strane... :D

doduse, nisam sarajlija... :D pa mi je bilo lakse, jer nisam znao nikog i nisam imao stelu... :D
to je jedno od mogucih rjesenja... :D neka se odseli iz SA :D na izvjesno vrijeme :D i zaboravi na svoje mjesto rodjenja :D i onda se vrati :D posao ce joj sam doci na vrata... :mrgreen:
Klodovik

#68 Re: posao u Sarajevu

Post by Klodovik »

Zavisi šta si završila i kakva praktična znanja imaš, šta konkretno možeš raditi, kako možeš biti od stvarne koristi poslodavcu. Ako u tvojoj struci nema puno mogućih mjesta za zaposlenje, mijenjaj struku dok još imaš vremena. A ljudi sa završenom gimnazijom u Sarajevu ima toliko da poslodavci mogu postavljati beskrajne zahtjeve kandidatima. Tu je prostor za nalaženje posla još više sužen.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#69 Re: posao u Sarajevu

Post by Pera Trta »

Evo ga jedan ti se javlja.
Doduše, nisam iz Sarajeva, niti sam se zaposlio u Sarajevu, ali pošto to nisi naveo u svom postu, ja se prijavljujem. Ako si mislio samo na zaposlene u Sarajevu, zanemari ovaj moj post.
Richard Peti

#70 Re: posao u Sarajevu

Post by Richard Peti »

Pera Trta wrote:

Evo ga jedan ti se javlja.
Doduše, nisam iz Sarajeva, niti sam se zaposlio u Sarajevu, ali pošto to nisi naveo u svom postu, ja se prijavljujem. Ako si mislio samo na zaposlene u Sarajevu, zanemari ovaj moj post.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

pa eto, mozda jesam imao Sarajevona pameti.. u prvi mah, ali je bitno i to.. da ima normalnih gradova i firmi
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#71 Re: posao u Sarajevu

Post by Pera Trta »

Vjeruj mi, za sve godine otkako ja radim u svojoj ustanovi, postoji sve veća potreba za novim ljekarima. Ali, tu dolazimo do drugog problema: mnogi će radije u Sarajevu godinama biti na birou i čekati posao preko štele (tu ne mislim samo na "rođene Sarajlije" nego i na "došlje", kojima je san da ostanu u Sarajevu), nego doći raditi u "provinciji", gdje mogu steći i bogatije radno iskustvo i veći ugled i šansu za obavljanje dodatnih poslova, nego što je to u velikom gradu, kao što je Sarajevo.
Irm@

#72 Re: posao u Sarajevu

Post by Irm@ »

joj ne bih da zvucim bezobrazno i prepotentno iako ce ovo sto napisem mozda biti tako..
neki dan smo bili u posjeti Sudu BiH i 3 predavaca su nam govorila od kojih 2 nisu bili iz Sarajeva (ja sam vam strucnjak za naglaske :D ) i izmedju ostalog su spomenuli da se kao prijavimo za pripravnika na Sudu..mi smo izmedju sebe komentirali da misle na to da nadjemo stelu i to j***** dobru..i nekako smo dosli na to da oni nisu iz Sarajeva..i kako je tacno da studenti koji dodju iz drugih gradova i mjesta BiH imaju bolje ocjene i vishe uce od nas koji cijeli zivot zivimo tu..ja to nekako vidim kao zelju da ne iznevjere povjerenje (i novac :D ) koji roditelji uloze u njih..ali isto tako ti studenti bash i nisu susretljivi prema drugima nekako su vishe za sebe i misle da ako nekome pomognu da ce se svijet odmah srusiti sto ja opet komentiram kompleksom manje sredine te nekim osjecajem ugrozenosti te straha da neko ne napravi budalu od njih..
i taaako..u svim tim nekim bitnim institucijama u kojim sam bila radi puno vishe ljudi koji su dosli ovdje na studij i ostali..helem previshe ljudi nedovoljno radnim mjesta..
Pera Trta

#73 Re: posao u Sarajevu

Post by Pera Trta »

kiki-miki wrote:Evo ja sam iz zdravstvene struke i još povrh toga iz Sa.Ne radim u struci,jer nemam štele niti para da nekome dam.Mada i kad bih imala te silne pare ne bih ni radila.Putovala bih :D

Mada od sve raje s faksa među prvima su posao u Sa dobili oni koji nisu iz Sa.Čak je jedan napustio dobar posao u istoj struci u svom rodnom gradu da bi radio ovdje.I stvarno nažalost ne znam nikoga u zdravstvenoj struci ko nije dobio posao preko štele.
Evo, hajde kod mene, imaš posao sutra! :)
Al' to je već štela. :D Iako nije u Sarajevu. :-)
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#74 Re: posao u Sarajevu

Post by A1fa »

Irm@ wrote:joj ne bih da zvucim bezobrazno i prepotentno iako ce ovo sto napisem mozda biti tako..
neki dan smo bili u posjeti Sudu BiH i 3 predavaca su nam govorila od kojih 2 nisu bili iz Sarajeva (ja sam vam strucnjak za naglaske :D ) i izmedju ostalog su spomenuli da se kao prijavimo za pripravnika na Sudu..mi smo izmedju sebe komentirali da misle na to da nadjemo stelu i to j***** dobru..i nekako smo dosli na to da oni nisu iz Sarajeva..i kako je tacno da studenti koji dodju iz drugih gradova i mjesta BiH imaju bolje ocjene i vishe uce od nas koji cijeli zivot zivimo tu..ja to nekako vidim kao zelju da ne iznevjere povjerenje (i novac :D ) koji roditelji uloze u njih..ali isto tako ti studenti bash i nisu susretljivi prema drugima nekako su vishe za sebe i misle da ako nekome pomognu da ce se svijet odmah srusiti sto ja opet komentiram kompleksom manje sredine te nekim osjecajem ugrozenosti te straha da neko ne napravi budalu od njih..
i taaako..u svim tim nekim bitnim institucijama u kojim sam bila radi puno vishe ljudi koji su dosli ovdje na studij i ostali..helem previshe ljudi nedovoljno radnim mjesta..
Ne zvucis, zvucis glupo kao i svi oni koji u drugima traze razloge svog neuspjeha ;) Problem sa Sarajevskim studentima i jeste upravo taj, sto ih 90% upise fakultet jer nemaju pametnija posla. To pogotovo vazi za ove na drustvenim smjerovima. I ne znam sto vas onda cudi sto ljudi koji investiraju ciljano u svoje skolovanje, koji 4 ili vise godina zive u tudjem gradu bez mamice da im kuha i tatice da finansira izlaske na kraju uspiju pored toga sto zavrse fakultet, cak i da se poslije fakulteta zaposle???? Nije to stvar stele, stvar nekih kompleksa, vec cinjenica da su ti ljudi i studenti 5-6 godina ispred vas sto se samostalnosti tice i borbe za sebe i svoj zivot! :roll:
Truba

#75 Re: posao u Sarajevu

Post by Truba »

postoji i ona... kad konkurišeš u neku državnu instituciju u drugom kantonu da te odbiju i kažu nisi iz njihovog kantona

što ne sprečava one sa strane da se zaposle u sarajevu

:mrgreen:
Locked