Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vodoinstalater

#52 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by vodoinstalater »

Podržao BiH plaćanje takse ali uz jasno definisana načine trošenja novca koji se prikupi.
Čak bi uz naplatu organizirao da se ljudima daju kese za otpad, koje bi se MORALE predati na izlasku sa područja Bjelašnice i Igmana. U principu sve ovo ima smisla kada bi se Bjelašnica, Igman i Treskavica proglasili nacionalnim parkom. Bez proglašenja ovog područja Nacionalnim parkom (ili nekim drugim vidom zaštićenog područja) sve je ovo manje više izlišno. Ideja da "hajduci" iz ZOI84 a vrše naplatu ni najmanje mi se ne sviđa. I Babin do tretiraju kao da su ga oslobodili lično. To je gomila kabadahija i ljudi koji niti vole sport niti vole prirodu.
Ma bježi....anarhija.
Elem da budem na kraju jasan: U principu jesam za naplatu ali ne na način na koji će to osmisliti ZOI i ostala ekipa.
Last edited by vodoinstalater on 20/10/2009 20:12, edited 1 time in total.
topcam
Vozim: uzbrdo

#53 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by topcam »

To je jedinstvena pljacka na svijetu. U svijetu naplacuju u slucaju da nesto ponude. Na Bjelasnici nema nikakve ponude, sta zele uopste da naplate.
To sto se naplacuje, svugdje u svijetu se podrazumjeva.
Nadam se da ce ubrzo taj bezvizni rezim biti prihvacen, pa ce bosanski narod moci otici negdje gdje se ne naplacuje planinski vazduh.

Ovo je vise trazenje nacina da se udvostruci zarada, nesto od tog novca bi se moglo investirati, tako da ponuda postane bogatija, a ne da se novac slijeva
u suplje dzepove "politicara i direktora".
samo malo

#54 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by samo malo »

Ima ona stara narodna, kako mali Mujo zamislja drzavu.

I onaj sto donosi ovakve odluke, i ovaj sto sve to opravdava.
illuminated

#55 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by illuminated »

gaius wrote:ja moram reći da sam imao priliku na noćnom skijanju slušati dotičnog direktora koji je sjedio stol do mene kako obrazlaže tu priču.. kao ono - "nema imat apartman pa dolaziti džaba.. daj 5 maraka jarane.. pusti ovo parkiraju gore pa ne plate parking.. svima treba uzimati.. nema ovdje dolaziti pa ovo.. pa ono.. treba svima uzimati pare..".. uglavnom ne sjećam se detalja ali se sjećam zaključak da je riječ o osobi ograničenih mentalnih i direktorskih sposobnosti koju treba nabiti nogom u dupe.,. dati beneficiranu penziju i neka ide odakle je doš'o što bi rekao balašević...

uglavnom kada rezimiram šta je to što dobijem za silnu lovu koju izvalim gore.. dođe mi da zaplačem.. čuj taksa.. koji su to kreteni majko mila.. a ko treba taksu da naplaćuje - pa naravno ZOI i debili koji umjesto da osvjetle cijelu stazu pucaju reflektor kao da će imati utrke svjetskog kupa.. fol je naime u tome što ako plaćam parking po satu.. ja dođem.. vidim staza ne valja.. gužva.. pješaci po stazama.. napravim dvije žice i natrag.. i platim 2-3 umjesto 5 KM.. i sad oni umjesto da razvijaju transport - sjete se kako da meni otmu dodatne 2 km..

ima još cijeli niz "ekoloških" zona pa se opet ne plaća taksa.. a da ne spominjem kakvo su ruglo napravili onim građevinama.. taksa se plati za uređenje građevinskog zemljišta.. za korištenje građevinskog zemljišta.. itd.. itd.. šta hoće koje klinac više..

to što su debili vidjeli da prolazi kod našeg blesavog naroda.. to je nešto drugo.. ne mogu oni nas tolik handrit koliko mi možemo šutiti..
koji je to kloc, to je cudo jedno..ko njemu dade da necim upravlja...
pa za njega nije ni nacrtani ski-lift... :evil:
strong69

#56 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by strong69 »

vodoinstalater wrote:U principu sve ovo ima smisla kada bi se Bjelašnica, Igman i Treskavica proglasili nacionalnim parkom. Bez proglašenja ovog područja Nacionalnim parkom (ili nekim drugim vidom zaštićenog područja) sve je ovo manje više izlišno.
Apsolutno se slazem sa ovim. Samo sto nikada nece postati nacionalni park nego samo gradiliste. Uostalom, i javno su prije par godina govorili da im je cilj stvoriti mjesto na koje "ne moze svako doci".

Kad obustave gradnju i proglase ove planine nacionalnim parkovima onda cu placati taksu. Do tada necu sigurno pa makar me ne vidjele ove planine nikada vise u zivotu.
metar_drva

#57 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by metar_drva »

strong69 wrote:
vodoinstalater wrote:U principu sve ovo ima smisla kada bi se Bjelašnica, Igman i Treskavica proglasili nacionalnim parkom. Bez proglašenja ovog područja Nacionalnim parkom (ili nekim drugim vidom zaštićenog područja) sve je ovo manje više izlišno.
Apsolutno se slazem sa ovim. Samo sto nikada nece postati nacionalni park nego samo gradiliste. Uostalom, i javno su prije par godina govorili da im je cilj stvoriti mjesto na koje "ne moze svako doci".

Kad obustave gradnju i proglase ove planine nacionalnim parkovima onda cu placati taksu. Do tada necu sigurno pa makar me ne vidjele ove planine nikada vise u zivotu.
slazem se; proglasite bjelasnicu nacionalnim parkom, placacu, nije problem, pare u tom slucaju idu za nacionalni park i odrzavanje istog. ovako, pare da dajem ajnadzicu i kompaniji, nema sanse. u redu jarane, borio si se protiv cetalja, al zasto? da bi meni sad uzimao pare lopatom, jel? mrs
ins

#58 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by ins »

Taksa će se plaćati, ali ne ove sezone
Osnovno pitanje kako naplaćivati i održavati parkinge • Prvo treba obogatiti ponudu
21.10.2009. 00:30

Ideja da se počne plaćati taksa za ulazak u zaštićeno područje Bjelašnice i Igmana svakako će biti sprovedena u djelo, ali ne tokom ove zimske sezone. Da bi se od posjetilaca uzimao novac, neophodno je napraviti elaborat u kojem će pisati na šta će te pare biti potrošene i šta to nudimo za taj novac, rekao nam je resorni ministar Abid Jusić, a nakon prošlosedmičnog sastanka na kojem je bilo riječi o ovoj temi.

- Osnovno pitanje je kako naplaćivati i održavati parkinge. Preduzeće ZOI ima parkinge, a veliki dio javne površine koji pripada Općini Trnovo niko ne održava i ne naplaćuje. Zato sam predložio da se sve tretira kao zaštićno područje te da se za ulaz plaća taksa u koju je već uračunat parking - rekao je Jusić te dodao da nije određena cijena.

Ugostitelj Leo Kapić, koji na olimpijskim planinama drži restorane, također kaže da treba uvesti plaćanje takse.

- Bio sam zagovornik toga i prije. Međutim, prije toga treba obogatiti ponudu na planinama. Radi čega će posjetioci sada doći i još da plate taksu - pita se Kapić.

Direktor ZOI-a Nedžad Ajnadžić ističe da svakako treba uvesti taksu, a taj novac usmjeriti na čišćenje i održavanje puteva tokom zime, uređenje samih planina i ljeti i zimi, za odvoz smeća, uređenje parkinga...

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo također naglašava kako prije svega treba odrediti gdje se može parkirati i u čijoj ndležnosti su parkinzi.

- Naprimjer, parking je do sada koštao pet KM, a ja sam predložio da taksa bude dvije u koju bi bio uračunat parking. Ona bi se plaćala po automobilu putem elektronskih naplatnih rampi. Od tog novca bismo uredili planine, uveli reda na saobraćajnicama, postavili saobraćajne znakove, napravili bi i kružni tok kako bi bila manja gužva - rekao je Berilo te dodao da će Općina uraditi elaborat koji će biti ponuđen Vladi.

Berilo naglašava da svakako treba pravilno rasporediti novac od taksi jer "do sada Trnovo nije imalo prihoda s Bjelašnice i to je nekorektno".

Ajnadžić: jesmo li milion za master plan bacili u vjetar

- Prije godinu smo s Vladom uradili master plan za koji samo dali milion KM. U njemu tačno piše šta je čija dužnost i šta treba raditi. Trenutno su nadležnosti isprepletene, a u planu piše da treba biti jedan oprator za sve, a to je ZOI. Svi ostali su učesnici u provođenju plana. Neka o master planu zauzmu stav općinska vijeća Hadžići i Trnovo te Skupština KS, iako je on već odavno obavezujući u skladu s odlukom Vlade. Nek se već jednom zna jesmo li za taj plan ili smo milion bacili u vjetar - rekao je Ajnadžić.

Neće biti krađa auta kao prošle godine

Berilo naglašava kako će pokretna imovina posjetilaca na Igmanu i Bjelašnici ovako biti puno sigurnija jer će biti zaposleni ljudi koji će čuvati parkinge.

- Tako se neće desiti, kao prošle godine, da četvero turista iz Hrvatske ostanu bez automobila - smatra Berilo.
c/p avaz.ba
zonbirile

#59 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by zonbirile »

ja bezobrazna naroda,krema Sarajeva gore kupila apatmane,zadnji euro izvalili i sada podrške niotkle.Lani im propade snježna artiljerija zbog tričavih 2mil maraka.Doduše oni su nabavili generala za komandovanje artiljerijom,ali raja ne dade pare.Ode sve u helač.E tako nam i treba kada ne pazimo na svoju nacionalnu elitu.
illuminated

#60 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by illuminated »

sad se sjetili da naprave zastitnu zonu kad je ova stranacka banda sve zabetonirala.. :evil:

moje pitanje je : ko moze proglasiti zastitnu zonu? po kojem osnovu (zakonskom)?
ne vidim zasto bi proglasili zastitnu zonu osim radi pljacke...mogla bi se zvati zasticena pljackaska zona.
Jel ima u njoj zasticenih ili endemskih vrsta ..nema. Jel vodzastitna zona...nije. Jel nacionalni park..nije.
homar

#61 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by homar »

Ništa nije čudo, mafijaška birokratija je spremna na sve. Pa pogledajte u gradu Sarajevu, svako je ogradio sebi parking i naplaćuje, više se nezna ko pije, al se zna ko plaća. Ovakva metoda koju počinje vlast da primjenjuje je rezultat nefunkcionisanja privrede, pa se na razne načine nacionalistička mafija, oličena u vlasti, dovija kako od građanina uzeti i koru kruha. Pa vidite, kako bez posla ostaje veći broj radnika, to vlast izmisli novi porez, takse ili akcize. Još ovo nije ništa, što nas čeka. :dance:
zonbirile

#62 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by zonbirile »

gore su idealni uslovi za raciju,hvatanje bande.Zatvoriti put i onda zaredati,svakom po 5g,onako u snijegu u gaćama ,a onda sud za dalje saslušanje i povećanje kazne.Ispod 5g nema gore nikog.
ja1977

#63 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by ja1977 »

ins wrote:
Taksa će se plaćati, ali ne ove sezone
Osnovno pitanje kako naplaćivati i održavati parkinge • Prvo treba obogatiti ponudu
21.10.2009. 00:30

- Osnovno pitanje je kako naplaćivati i održavati parkinge. Preduzeće ZOI ima parkinge, a veliki dio javne površine koji pripada Općini Trnovo niko ne održava i ne naplaćuje.

Direktor ZOI-a Nedžad Ajnadžić ističe da svakako treba uvesti taksu, a taj novac usmjeriti na čišćenje i održavanje puteva tokom zime, uređenje samih planina i ljeti i zimi, za odvoz smeća, uređenje parkinga...

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo također naglašava kako prije svega treba odrediti gdje se može parkirati i u čijoj ndležnosti su parkinzi.

- Naprimjer, parking je do sada koštao pet KM, a ja sam predložio da taksa bude dvije u koju bi bio uračunat parking. Ona bi se plaćala po automobilu putem elektronskih naplatnih rampi. Od tog novca bismo uredili planine, uveli reda na saobraćajnicama, postavili saobraćajne znakove, napravili bi i kružni tok kako bi bila manja gužva - rekao je Berilo te dodao da će Općina uraditi elaborat koji će biti ponuđen Vladi.

Berilo naglašava da svakako treba pravilno rasporediti novac od taksi jer "do sada Trnovo nije imalo prihoda s Bjelašnice i to je nekorektno".

c/p avaz.ba
Koja je ovo gomila gluposti.
Zar sada vec ne naplacuju parking. Krkani, za svako ne propisno parkiranje, drot moze zalijepiti kaznu od 40 KM. Nakon dvije kazne, svi ce se parkirati na prarking. Znaci- parking nije razlog za taksu.

Ajnadzicu, zar za odrzavanje puta nije vec neko nadlezan, zar mi to vec ne placamo kroz poreze? Cuj, postaviti ce znakove, ma nemoj, nema znakova bez takse. Cak ce urediti i parking, koji usput i sada placamo, pa se on ne moze urediti.

Najbolje od svega je da ce od tih para urediti staze. Zasto onda placamo ski karte. Kada je to bilo koja staza na Bjelasnici bila uredjena poslije rata. Nikada, jer vi pojma nemate kako se to radi. Sve sto smo imali je unisteno. Masine za odrzavanje snjega jedva idu po suhom, a kamoli po snijegu.

Ljudi na Jahorini (koju su nazalost upropastili gradnjom) prave dva SESTOSJEDA. Jedan vec montiraju, a sta si ti uradio generale. Skratio trosjed i time skratio sezonu skijanja za najmanje mjesec dana. Liftovi su uzas. Dvosjed ne radi, kad' ce ne znamo. Staze pune kamenja i kada napada 1,5 metar snjega.

Ali zato, daj ti meni taksu i onda ce sve biti dobro.

Za one koji mislie da Igman i Bjelasnica trebaju biti nacionalni park.

Slazem se, ali je nazalost kasno za sve. Bjelasnica sve vise lici na Alpasino polje, a ono nikada nece moci biti nacionalni park. Bjelasnicu su unistili krkani i tu se na zalost nista vise ne moze uraditi.

Zalosno, ali istinito je da je jeftinije (ili u najmanju ruku bare-bare) otici u Sloveniju ili Austriju na skijanje 7 dana nego iznajmiti apartman na Bjelasnici. O tome sta dobije tamo, a sta ovdje je bez predmotno i raspravljati.
zonbirile

#64 Re: Plaćanje takse za ulazak na Bjelašnicu i Igman

Post by zonbirile »

e znalo se to i 1984g,nema turizma i skijališta na planini,nenaseljenoj,bez radnog stanovništva.Pogledaj svaku trku svjetskog cirkusa cilj je u gradiću sa svim sadržajem,normalno koje radi i ljeti,jer tamo žive ljudi.Pa ti moraš osoblje vozati gore dole svaki dan ili im dati 10'% kapaciteta hotela,da ih imaš gore.A van pansionska potrošnja,pa nemoguće,ko će gore otvoriti pekaru,frizeraj i ostalo.Koje konje za trojke,može ako će konje uvesti u atrij Maršala.Najbliže selo Šabići,pa konji bi skapali samo idući gore, dole svaki dan..Fino Slovenci tvrdili,nema šanse,ali eto nadvlada onda drugi koncept,neka neka smo dobili ZOI 84,ali koncept na Bjelašnici je unaprijed izgubljena stvar.Pa gore u 16h je mrak i šta možeš,šetati,naletiti na vuka,cijepati drva,zavijati na mjesec.
Post Reply