Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

hana_montana

#51 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by hana_montana »

znate li postoji li u Sarajevu neki spanski restoran,bilo je nesto na carsiji al je nestalo :roll:
Broj 1

#52 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Broj 1 »

Zna li neko recept za gulas sa kokosovim brasnom?

To sam jednom jeo kad sam bio u Indiji.
bez_ideje

#53 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by bez_ideje »

Svaka cast za temu :thumbup:
Jos jedan izrod iz nacionalne kuhinje :lol: :lol: :lol:
Kod mene prolazi mjesavina hercegovackih satarasa (bez mesa) sa mediteranskom (sve vrste riba i morskih plodova ) i riza na sve nacine u ogromnim kolicinama ...kuhano prije pecenenog u svakom slucaju.......
odoh da jedem,pa nastavljam sa ovim :lol: :lol:
:run:
chengaba

#54 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by chengaba »

Bosanac sa dna kace wrote:pA ne moras ic priko bare da bi pobjego od bureka i cevapa, dovoljno ti je da pitas neku babu kako se pravi cicvara ili pura tj.kajgana, vrlo jednostavno a i ukusno, ne deblja, cisti stomak, zdravo- pogotovo ako se pravi od brasna sa sela tj. ako je mljeveno u vodenici, eh sad do tvoje je mastovitosti sta ce ti bit salata odnosno prilog, kakvo maslo-margarin imas, jel je jedes uz kajmak ili jogurt, pravljenu ili kupljenu majonezu a ni sa avkoadom i ajvarom nije losa :wink:
ja sve kontam sta ljudi iskolace oci kad kazem da sam jeo puru, kad ono davno zaboravljeno domace jelo

eh dalje, naprimer imas kalju, takodje vrlo jednostavno, ukusno, i sve do tvoje maste i mogucnosti, narezes krompira i mlade bundeve ili tikvica na kriskice a mores i mrkve, pouljis po zelji i ukusu, fino poredas u tevsiju, mores zacinit vegetom i mljevenim bosiljkom ako volis, isprzis u rerni, zalijes na kraju mlijekom i fino jedes uz salatu od mrkve i cvekle, sa avokadom, ajvarom, mljevenim patlidzanom, a mores posut sa mladim sirom ili permezanom, u biti jako uksno, kad kazem kalja, svi me pitaju dijete sta je to :shock: :D 8)
Cuj pura i kalja zaboravljena jela...
Bas sam prekjucer jeo nekakvu kupusnu kalju, zakon...

Pura je vrh isto. Malo suhog sira izrendas dok je vrela da se rastopi, onda jogurta ili kefira (neko voli i pavlaku staviti)... mmmmmm

hana_montana wrote:znate li postoji li u Sarajevu neki spanski restoran,bilo je nesto na carsiji al je nestalo :roll:
Sta je uopste spanska kuhinja? Meni ne pada nista na pamet odund osim sangrije... :zoka:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#55 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

bez_ideje wrote:Svaka cast za temu :thumbup:
Jos jedan izrod iz nacionalne kuhinje :lol: :lol: :lol:
Kod mene prolazi mjesavina hercegovackih satarasa (bez mesa) sa mediteranskom (sve vrste riba i morskih plodova ) i riza na sve nacine u ogromnim kolicinama ...kuhano prije pecenenog u svakom slucaju.......
odoh da jedem,pa nastavljam sa ovim :lol: :lol:
:run:
sataras prasa-internacionalna verzija :run:

Image
Image
Broj 1

#56 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Broj 1 »

Otvoriste mi apetit ljudi pa da priupitam znalce, da li neko ima recept za slatki cevap od suhih sljiva, to sam nekad davno jeo jos se sjecam ukusa?
Maybach

#57 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Maybach »

De pojasni ovu drugu tepsiju,prasu volim svakako i najcesce je przim kao na prvoj slici,u tavi sa suhim mesom i mmmm,a ovo drugo kako?
Toto

#58 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

Broj 1 wrote:Otvoriste mi apetit ljudi pa da priupitam znalce, da li neko ima recept za slatki cevap od suhih sljiva, to sam nekad davno jeo jos se sjecam ukusa?
Ja znam medjunarodnu verziju cevapa sa dunjama. Kod nas su sljive rijetko rasle ali je nena imala dunja u avliji.
Kontam da se isto radi i sa suhim sljivama?
Sa suhim sljivama sam jeo Fatimin but kod Gurman-Smaila u Bihacu.
Evo nenina recepta:
Isto ide dunja i masnijeg braveceg mesa na kostima. Frtalj od toga ide secera, dva ti karanfilica i mrva cimeta.
Meso se isjece na komade velicine sake, poreda u serpu. U vodu se doda malko secera i prelije meso vodom, tako da voda prekrije meso. Meso se skuha dok ne omeksa. Dok se meso kuha dunje se nacetvrtaju, ociste od spica, ogule stave u zasecerenu vodu. Kuha se dok voda ne prokljuca. Ta voda se prospe, nalije se svjeze vode te skuhaju dunje.
Kad se dunje skuhaju dodaju se mesu. U malko vode se kratko obare cimet i klincici, tek toliko da toplota natjera klincice i cimet da pocnu puscat etericna ulja i zamirisu.
Sa tom vodom ze zacine meso i dunej i sve pusti da odstoji kratko -koji minut- na laganoj vatri.
Broj 1

#59 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Broj 1 »

Care hvala ti!
Probacu ovo napraviti pa ako uspije mozda tako isto sa sljivama.

kad smo oko recepata ima li ko recept za kajmak baklavu, posebno je moderna u Hrecegovini.
Toto

#60 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

Maybach wrote:De pojasni ovu drugu tepsiju,prasu volim svakako i najcesce je przim kao na prvoj slici,u tavi sa suhim mesom i mmmm,a ovo drugo kako?
Ovo je tava a jelo je pirjan. Pirjan je izvedenica od perzijske rijeci birijani a znaci nesto zajedno kuhati sa mesom u ovom slucaju povrce. Birijani je jelo koje se gotovo obavezno nalazi u indijskim i pakistanskim restoranima.
iako mi mislimo da su nazivi jela u nasoj kuhinji dosli iz turskog jezika cinmo veliku gresku jer je korijen vecine tih rijeci uziman jos iz perzijskog jezika i arapskog jezika.
Mezopotamija, civilizacije Asiraca Sumeraca i ostalih su u stvari bili prvi gastronomi i tvorci kulinarstva. Oni su oko 4000 pne kultivisali rizu i smislili jelo pilav (riza i meso) , birijan (meso, povrce i riza). Pilav je lijepa Roksana -supruga -Aleksandra Makedonskog donijela u Grcku.
na slici je jelo pirjan popularno u Hercegovini a pravi se najcesce sa prasom ili hrastikom - vrstom kupusa

Mljeveno ili sitno isjeckano meso se izdinsta na laganoj vatri. ja ne dodajem nikakvu masnocu jer meso pusti masnocu i to je dosta. meso se zacini sa alevom paprikom soli i biberom. Prasa se opere isjecka i kratko obari.
Na meso se doda ocjedjena prasa, prelije vodom- da meso i prasa poplivaju i kuha se na laganioj vatri.Kada je prasa napola kuhna doda se rize, dolije jos tople vode - ako treba i kuha jos 10-15 minuta, na laganoj vatri. Ako usfali: prasu i meso podliti sa topom vodom - da ne zagori.

U prilogu ovom receptu nekoliko nama poznaih rijeca iz gastronomije i njihovo porijeklo.

perzijski:
burek
cufte
cevap
tarhana
jahnija (papazjahnija)
alev - crven Aleva paprika
hošaf (kompot)
puluza vrsta kompota
djevdjir (cjediljka)

turski:
sarma
oklagija
djuvec
balzamaca pita
bungur (psenica izmrvljena u avanu ili stupama)
sac
tursija
baklava
djevrek
jogurt

arapski:
Misir Egipat (tikva misiraca)
sehrija -tanki rezanci
jufka
Šerbe
kadaif
gurabija

Tulumba je iz italijanskog jezika :D

Moguce je da sam koju rijec pobrko pa mi ne zamjerite - tanko sam vecero pa mi mozak ne radi.
Erzsebet

#61 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet »

Hvala svima koji ovu temu drže živom :).

Uskoro ću postirati nove zanimljive stvari, čim skontam kako moj omiljeni budimpeštanski Kinez pravi pačetinu s ljutim sosom od meda i kikirikijem.
Broj 1

#62 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Broj 1 »

Da to nije u Dunav Plaza, prodajni centar sa staklenom fasadom?
Bio sam kod tog Kineza!
Daj ti nama nesto o Madjarskim specijalitetima, imam tamo dosta prijatelja. Madjari su prava raja, predivni i hrabri ljudi. Sve najbolje o njima.
Erzsebet

#63 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet »

Broj 1 wrote:Da to nije u Dunav Plaza, prodajni centar sa staklenom fasadom?
Bio sam kod tog Kineza!
Daj ti nama nesto o Madjarskim specijalitetima, imam tamo dosta prijatelja. Madjari su prava raja, predivni i hrabri ljudi. Sve najbolje o njima.

Iskreno, nisam impresioniran mađarskom kuhinjom, jer mi dosta liči na našu, samo što je manje ukusna. A da su prava raja, to se slažem, većina su zaista dobri ljudi, iako slabo znaju jezik, pa je to teško otkriti. Naći ću neki specijalitet, pa ću postaviti.
hana_montana

#64 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by hana_montana »

chengaba wrote:

Sta je uopste spanska kuhinja? Meni ne pada nista na pamet odund osim sangrije... :zoka:

E pa to ti je nesto kao mexicka samo sto je vise mediteranska kuhinja i koristi se puno maslinovo ulje i cesnjak a ne crni luk kao kod Mexikanaca :D

Meni licno najukusnije su razne vrste paelja,mada je odlicna i fabada :D naravno sa puno dobrih umaka :)

Osim sangrije koja je mrak imaju i dobro pivo a i vino im je odlicno :-D
Jara

#65 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Jara »

Toto wrote: U prilogu ovom receptu nekoliko nama poznaih rijeca iz gastronomije i njihovo porijeklo.

perzijski:
burek
cufte
cevap
tarhana
jahnija (papazjahnija)
alev - crven Aleva paprika
hošaf (kompot)
puluza vrsta kompota
djevdjir (cjediljka)

turski:
sarma
oklagija
djuvec
balzamaca pita
bungur (psenica izmrvljena u avanu ili stupama)
sac
tursija
baklava
djevrek
jogurt

arapski:
Misir Egipat (tikva misiraca)
sehrija -tanki rezanci
jufka
Šerbe
kadaif
gurabija

Tulumba je iz italijanskog jezika :D

Moguce je da sam koju rijec pobrko pa mi ne zamjerite - tanko sam vecero pa mi mozak ne radi.
Odlično, @Toto, hvala za ovo. :thumbup:
( provjeri da nisi, kako sam reče, šta pobrko ;-) )
Ima li šta za naziv tufahija?
Toto

#66 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

Pilav sa kukuruzom.
Jedini uljez na ovom tanjiru je curka. Ali nju mozemo "tretirati" kao dijaporu pa se moze uklopiti u nacionale kuhinju.

Image
fakat

#67 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by fakat »

Ja zivim preko bare odavno, i dobro bi placao samo da mogu cesto jesti sve ono od cega vi bjezite. Sta se moze...
Erzsebet

#68 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet »

fakat wrote:Ja zivim preko bare odavno, i dobro bi placao samo da mogu cesto jesti sve ono od cega vi bjezite. Sta se moze...
I mi volimo jesti sve to, ali je fora u tome da ovdje ima ljudi koji jedu isključivo, burek, ćevape, janjetinu i milion vrsta mesa, a nikad u životu ne probaju školjke ili neku rjeđu vrstu ribe, povrće im se gadi i sl.
Toto

#69 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

Na drugim kontinentima je poznat pojam mediteranske kuhinje. Koje sve kontinente i zemlje oplakuje mediteransko more ovo bi vjerovatano bila najzanimljivija kuhinja na planeti.

Dolama od cvijeta tikve

Image

Image

przeni cvjetovi filovani sa sirom i susenim paradajzom

Image
Erzsebet

#70 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet »

Njam :)
callmethebreeeze

#71 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by callmethebreeeze »

odlicna tema. ja sam neki dan pravio tri vrste graha i dvije vrste lece na indijski nacin. slicno gravce na tavce samo sa svjezim djumbirom, indijskom repom, chilijem, svjezim korijanderom i garam masala :D
Erzsebet

#72 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet »

Image

Gravče na tavče, na makedonski način... Iako sam u ratu zamrzio grah, ovo i dalje jedem :).
Toto

#73 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

Svim poguzijama koji zive na sjeveno-americkom kontinetu cestitam nacionalni dan cokolade.

Image
http://dsc.discovery.com/news/2009/10/2 ... e-day.html
jane eyre

#74 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by jane eyre »

Nekidan vidjeh na Koševskom brdu neki novi restoran, orijentalni, Assyrian, na žalost bila sam s autom i poslom, nisam mogla stati. Na netu ništa ne mogu pronaći, zna li ko od vas o čemu se radi?
Toto

#75 Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto »

Evo jedan recepat za musku naciju koja ne zna rasukat jufku.
Razljevak od tikve i kukuruzna brasna.
Image
Post Reply