Ovo boldirano moze ako guma nema unaprijed odredjen pravac rotacije, u suprotnom leti mehaShogun wrote: Koje su felge? Na mojoj oktaviji su ALU felge i sad se kontam da li zbog soli kupiti celicne za zimske gume? Ionako su mi ove gume dobre pa da ih sacuvam za rotaciju.
Kakva su vam iskustva s ovim. Ima li neka generalna preporuka na koje felge zimske gume stavljat?
Kod mene su ljetne gume 205/55 R16 na ALU felgama, a za zimske cu da kupim celicne felge i 195/65 R15 tako da sam rahat i ljeti i zimi. Obavezno svaki put balansiranje i to je to. Kod zamjene guma obavezno oznaciti koje su bile naprijed a koje nazad zbog neravnomjernog trosenja prednjih i zadnjih. Mozes mijenati po principu prednje staviti nazad ili prednja desna ide lijevo nazad (unakrsno) i obratno.
Na ovom linku ima lijepa slika kako se skladiste gume sa felgama i bez njih http://www.4gume.com/images/saveti/skla ... e_sema.jpg
Zimske gume ??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- baustelac
#51 Re: Zimske gume ??
- Shogun
#52 Re: Zimske gume ??
Apsolutno se slazem.baustelac wrote:Ovo boldirano moze ako guma nema unaprijed odredjen pravac rotacije, u suprotnom leti mehaShogun wrote: Koje su felge? Na mojoj oktaviji su ALU felge i sad se kontam da li zbog soli kupiti celicne za zimske gume? Ionako su mi ove gume dobre pa da ih sacuvam za rotaciju.
Kakva su vam iskustva s ovim. Ima li neka generalna preporuka na koje felge zimske gume stavljat?
Kod mene su ljetne gume 205/55 R16 na ALU felgama, a za zimske cu da kupim celicne felge i 195/65 R15 tako da sam rahat i ljeti i zimi. Obavezno svaki put balansiranje i to je to. Kod zamjene guma obavezno oznaciti koje su bile naprijed a koje nazad zbog neravnomjernog trosenja prednjih i zadnjih. Mozes mijenati po principu prednje staviti nazad ili prednja desna ide lijevo nazad (unakrsno) i obratno.
Na ovom linku ima lijepa slika kako se skladiste gume sa felgama i bez njih http://www.4gume.com/images/saveti/skla ... e_sema.jpg
- Shogun
#53 Re: Zimske gume ??
Apsolutno se slazem.baustelac wrote:Ovo boldirano moze ako guma nema unaprijed odredjen pravac rotacije, u suprotnom leti mehaShogun wrote: Koje su felge? Na mojoj oktaviji su ALU felge i sad se kontam da li zbog soli kupiti celicne za zimske gume? Ionako su mi ove gume dobre pa da ih sacuvam za rotaciju.
- simbabimba
#54 Re: Zimske gume ??
Shogun wrote:Kod mene su ljetne gume 205/55 R16 na ALU felgama, a za zimske cu da kupim celicne felge i 195/65 R15 tako da sam rahat i ljeti i zimi. Obavezno svaki put balansiranje i to je to. Kod zamjene guma obavezno oznaciti koje su bile naprijed a koje nazad zbog neravnomjernog trosenja prednjih i zadnjih. Mozes mijenati po principu prednje staviti nazad ili prednja desna ide lijevo nazad (unakrsno) i obratno.
Hvala na odogovoru, moze li jos samo info jel kupujes originalne nove celicne felge ili polovne? Kolko para da racunam da bi me dosle 4 celicne?
-
jefferson
#55 Re: Zimske gume ??
Kod mene su na Skodi ALU felge sa gumama 205/55 R16 91V, zimi CELICNE, 195/65 R15 91T.simbabimba wrote:Shogun wrote:Kod mene su ljetne gume 205/55 R16 na ALU felgama, a za zimske cu da kupim celicne felge i 195/65 R15 tako da sam rahat i ljeti i zimi. Obavezno svaki put balansiranje i to je to. Kod zamjene guma obavezno oznaciti koje su bile naprijed a koje nazad zbog neravnomjernog trosenja prednjih i zadnjih. Mozes mijenati po principu prednje staviti nazad ili prednja desna ide lijevo nazad (unakrsno) i obratno.
Hvala na odogovoru, moze li jos samo info jel kupujes originalne nove celicne felge ili polovne? Kolko para da racunam da bi me dosle 4 celicne?
Ovo T je mozda najvaznije. T oznaka je brzinski index do 190km/h i mjesavina gume je dosta meksa od H a posebno V (210 i 240km/h). To omogucava bolje performanse po snijegu, bljuzgavici i guma se neuporedivo brze ugrije na radnu temperaturu. Uslovno receno "mana" je sto po visokim temperaturama se trose brze, ali s obzirom da imam set ljetnih guma to nije problem uopste!
Takodje, zbog 195/65 R15 imaju "deblji" bocni zid koji bolje upija neravnine, rupe i prelaske preko trotoara, a zbog elasticnosti celika, celicna felga sa "debljom" gumom daje udobniju voznju.
Mana su stabilnost u krivinama, ali slabo ko luduje po krivinama zimi koje mogu biti zaledjene.
Takodje, zbog toga sto su 195 uze naravno od 205, lakse se probijaju kroz bljuzgavicu i snijeg jer stvaraju manji efekat "zida" ispred sebe, dok je pritisak po kvadratnom centimetru daleko veci nego kod 205/55.
Nadam se da sam ovo objasni malo jasnije
-
gaius
#56 Re: Zimske gume ??
ljudi UG7+ je ekstra guma.. ja sam prošle godine dopuzao uz ivan.. odem stavim UG7+ na 205/55 R16 i izletim na bjelašnicu po utabanom snijegu vozeći 60-70...
sad hoću da uzmem iste na 225/45 R17.. ali brate ubi me cijena.. 410 KM jedna guma u savi...
sad hoću da uzmem iste na 225/45 R17.. ali brate ubi me cijena.. 410 KM jedna guma u savi...
- Gorštak
#57 Re: Zimske gume ??
Nisam čitao redom, kasno sam se uključio, pa ne znam je li neko spomenuo, ali Fulda Kristall je stvarno izvanredna guma. Vrijedi svakog feninga.
I, kao što je neko na vrhu stranice napisao, Savu više ne bih postavio na auto ni pod prijetnjom oružjem, rađe bih na felgama vozio.
I, kao što je neko na vrhu stranice napisao, Savu više ne bih postavio na auto ni pod prijetnjom oružjem, rađe bih na felgama vozio.
-
zonbirile
#58 Re: Zimske gume ??
otiđi na njemački automoto und sport,imaš testove za više proizvođača i to zadnjih godina.Sava nije ni u konkurenciji,onih koje se ne preporučuju.U jednom tekstu ih spominju,ali za kosilicu.Dobro ironija,njemačkih konzumenata,jer ljudi piče i po 50.000km godišnje i to autobanom.Različiti uslovi i percepcija i poimanje vožnje.Ako ti je za grad i Bjelašnicu,može Sava.
- Shogun
#59 Re: Zimske gume ??
Celicne felge 15" su 100,00 KM po komadu u Tuzli u Volanu, a 87,00 KM u servisu Škode Omerčić u Gradačcu.
- holowey
#60 Re: Zimske gume ??
imho, ima odredjen pravac rotacije ali sve gume postavljene na autu imaju rotaciju u istom pravcu, logicno, a koliko znam nemaju odredjenu "desnu" i "lijevu" stranu... znaci, mozes ih mijenjati i dijagonalno, npr. prednja lijeva na zadnju desnu... korist kod ovakve vrste izmjene se vidi npr. kod vozaca koji vole da brze ulijecu u krivine pa su im vanjski rubovi vise istroseni od unutrasnjih - dijagonalna zamjena guma omogucava da se u drugoj sezoni manje istroseni unutrasnji rub prebaci na vanjsku stranu...baustelac wrote:Ovo boldirano moze ako guma nema unaprijed odredjen pravac rotacije, u suprotnom leti mehaShogun wrote: Koje su felge? Na mojoj oktaviji su ALU felge i sad se kontam da li zbog soli kupiti celicne za zimske gume? Ionako su mi ove gume dobre pa da ih sacuvam za rotaciju.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#61 Re: Zimske gume ??
Da, ali ako takve gume rotiraš dijagonalno, moraju se premontiravati svaki put.
-
emko1234
#62 Re: Zimske gume ??
simbabimba wrote:Shogun wrote:Treba mi pomoc oko odabira zimske gume. Auto je Skoda Octavia 1.9TDI (2009.Facelifting) pa se dvoumim izmedju slijedecih guma dimenzije 195/65 R15:
1. Sava Eskimo S3............................ (cca. 110,00 KM)
2. Goodyear UltraGrip 7+ ............................ (cca. 115,00 KM)
3. Dunlop Winter Response ............................ (cca. 170,00 KM)
Svaki savjet je dobro dosao.
Unaprijed hvala.
Koje su felge? Na mojoj oktaviji su ALU felge i sad se kontam da li zbog soli kupiti celicne za zimske gume? Ionako su mi ove gume dobre pa da ih sacuvam za rotaciju.
kod mene su 17-ke zimske na alu felgama fabrickim..nisam nikad uzeo felge celicne,samo gume..205/50/17 indeks brzine je V..a imam predzadnju oktaviju karavana 4X4 na njoj se 15-ke fabricke petokrake felge,i tu samo saltam gume..nemam felgi..195/65/15..jebiga kad se kupuju te gume puno su para 2 seta al recimo mogu onda trajat i 4 god pa se onda isplati..mada ja stvarno mislim da se na gumama ne treba stedit,i da je vecina proizvodjaca dostigla neku odredjenu kvalitetu..al opet recimo neke nikad ne bi stavio..one kineske,onda tigar,protekt i te stvari..radije ne bi vozio auto zimi..il sto rade ljudi cesto amerikanci all season tyres..to ne postoji
-
zonbirile
#63 Re: Zimske gume ??
--------------------------za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Da, ali ako takve gume rotiraš dijagonalno, moraju se premontiravati svaki put.
pa valjda mjenja komplet sa felgom.
-
Hendrix
#64 Re: Zimske gume ??
E gledam danas, u Sava trgovini, čekao sam sat-dva na zamjenu guma, lik sa Passatom, ko bombona , nije 2 godine star kupuje Sava S3 i govori majstorima koji se čude izboru za zvijer od auta, ko ono u stilu jebaji ga najjeftinija je. Pa otkud ti pare za to superluksuzno auto a vamo mu žao 20 maraka više za gumu jednu dati.
-
emko1234
#65 Re: Zimske gume ??
paradoks naseg drustva ima se za auto,kako-nebitno,al se nema za servis il za gume pa se stavljaju te neke slabije rangirane gume i servis se radi kod divljih majstora..mada sam ja savu vidjao i na boljim autima od tog passata,tako da nije to kod nas strasno..

-
jefferson
#66 Re: Zimske gume ??
Moj je otac prije 2 godine imao udes. Ni kriv ni duzan, ostao je bez prednjeg desnog dijela automobila, tocak je otpao, ustavri, sve je bilo pocupano iz tog djela auta. Nastavio se dalje kretati uz zutu liniju sljedecih 120 metara, a ispod je bila Bosna na kojoj je plutao led od hladnoce. I dan danas sam ubjedjen da je ostao na cesti zato sto je imao na autu 4 nove GY UG 7+! Posto je auto prazno bilo tesko 1425kg, mislim da bi neka losija guma popustila pri tom naporu i ko zna kako zavrsilo!Hendrix wrote:E gledam danas, u Sava trgovini, čekao sam sat-dva na zamjenu guma, lik sa Passatom, ko bombona , nije 2 godine star kupuje Sava S3 i govori majstorima koji se čude izboru za zvijer od auta, ko ono u stilu jebaji ga najjeftinija je. Pa otkud ti pare za to superluksuzno auto a vamo mu žao 20 maraka više za gumu jednu dati.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#67 Re: Zimske gume ??
Ako gumu koja je bila na npr. lijevoj strani a ima zadani smijer rotacije stavlja na desnu stranu mora je okrenuti na felgi kako bi smijer rotacije ostao pravilanzonbirile wrote:--------------------------za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Da, ali ako takve gume rotiraš dijagonalno, moraju se premontiravati svaki put.
-
zonbirile
#68 Re: Zimske gume ??
------------------------------------za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ako gumu koja je bila na npr. lijevoj strani a ima zadani smijer rotacije stavlja na desnu stranu mora je okrenuti na felgi kako bi smijer rotacije ostao pravilanzonbirile wrote:--------------------------za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Da, ali ako takve gume rotiraš dijagonalno, moraju se premontiravati svaki put.
dijagonalno,znaš li šta to znači?
-
morton
#69 Re: Zimske gume ??
malo mi je cudno ovo tvoje pitanje u totalu. ako vec moramo znat da je octavia (kad su u pitanju gume ni to nije bas neophodno, al et) al de nek mi neko objasni cemu sluzi informacija da je u pitanju TDI pa jos i FACELIFT 2009? druga stvar, pitanje ti je isto kad bi se dvoumio oko kupovine izmedju mercedesa, bmw-a il lade!? cccc....
Kupi good year super je guma....
Kupi good year super je guma....
-
sLLayer
#70 Re: Zimske gume ??
koliko kosta zava 155x70 r13 ??
-
suza81
#71 Re: Zimske gume ??
mislim 65 KM... uostalom : http://www.sava.ba/
nazoves +387 33 46 18 33, +387 33 46 02 26 i informises se..
nazoves +387 33 46 18 33, +387 33 46 02 26 i informises se..
-
Van Music
#72 Re: Zimske gume ??
evo i ja trebam malo pomoci...
na automobilu su mi trenutno neke kontinental ljetne 165-55-R14.u pitanju je Opel Agila pa me zanima moram li-trrebam li da trazim taj potpuno isti omjer i kod zimskih guma?a nisam se jos ni odlucio koje bih-da li tu Savu ili taj GY plus 7 ili...?
na automobilu su mi trenutno neke kontinental ljetne 165-55-R14.u pitanju je Opel Agila pa me zanima moram li-trrebam li da trazim taj potpuno isti omjer i kod zimskih guma?a nisam se jos ni odlucio koje bih-da li tu Savu ili taj GY plus 7 ili...?
-
Hendrix
#73 Re: Zimske gume ??
Pa kod nas ti je tako, radije daju pare na zvuk i šminku nego na sigurnost, ima subwoofer i MP3 preko 500KM a kupi najlošije gume, važna je šminka.jefferson wrote:Moj je otac prije 2 godine imao udes. Ni kriv ni duzan, ostao je bez prednjeg desnog dijela automobila, tocak je otpao, ustavri, sve je bilo pocupano iz tog djela auta. Nastavio se dalje kretati uz zutu liniju sljedecih 120 metara, a ispod je bila Bosna na kojoj je plutao led od hladnoce. I dan danas sam ubjedjen da je ostao na cesti zato sto je imao na autu 4 nove GY UG 7+! Posto je auto prazno bilo tesko 1425kg, mislim da bi neka losija guma popustila pri tom naporu i ko zna kako zavrsilo!Hendrix wrote:E gledam danas, u Sava trgovini, čekao sam sat-dva na zamjenu guma, lik sa Passatom, ko bombona , nije 2 godine star kupuje Sava S3 i govori majstorima koji se čude izboru za zvijer od auta, ko ono u stilu jebaji ga najjeftinija je. Pa otkud ti pare za to superluksuzno auto a vamo mu žao 20 maraka više za gumu jednu dati.
To što je tvoj otac dobro prošao nije važno našim teoretičarima,dovoljno je da te spase u jednoj situaciji i isplatile su se, isto ti je i za pojas, koliko raje ga ne veže iz ne znam kojeg razloga ko da sad toliko smeta u PM. Ja imam jarana koji mrzi pojas i ima teoriju kao nek on meni dokaže koliko pojas spašava život, šta ako upadnem u rijeku... ,mislim dokle ide pamet.
Last edited by Hendrix on 17/10/2009 14:34, edited 1 time in total.
- jedna tamo
#74 Re: Zimske gume ??
zna li neko treba li imati lance ako imaš gume zima-ljeto?
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#75 Re: Zimske gume ??
zonbirile wrote:dijagonalno,znaš li šta to znači?
Bože moj!!!
Guma koja je bila na npr. lijevo naprijed dijagonalno ide desno nazad. Ako je propisan smijer rotacije ne možeš je samo tek tako zajedno sa felgom kako je bila ranije postavljena prebaciti desno nazad jer će se vrtiti u pogrešnom smijeru. Treba li crtati? Ja više riječi za drugačiju deskripciju nemam.