Misionari u Bosni?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#51 Re: Misioneri u Bosni?

Post by PRO testant »

pure_love wrote:
PRO testant wrote:Nego šta je sa Islamskim misionarima u BiH?
Nisu samo Kršćanski prisutni.
Šta mislite o njima?
pa nije to isto,oni ojacavaju religiju kod vec prisutnih vjernika, ne mjenjaju im vjeru ;)
Jesi li siguran??
Provijeri dobro.

I vidi imaš li teološke podrške iz osnovnih učenja Islama o toj temi.
Mislim da je neko več postavio prilično dug post o tome, i ima nekih interesantnioh stvari.
Za tvoju informaciju, ima ih jako puno i cilj im je jednak kao i kod svih misionara generalno, obračenje na (odnosno kako se to u Islamu tvrdi "vračanje na") svoju vjeru.

O ostalim stvarima iz tvog posta, možda odgovorim nekim drugim putem.
pure_love

#52 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

ne mjenjaju vjeru jer se i dalje smatraju muslimanima,isto kao sto katolik ne mjenja vjeru ako predje na pravoslavlje.Ovdje u Svedskoj protestanti odavno pricaju da je vrijeme da se polako radi na ujedinjenju sa katolickom crkvom..oni to vide kao prirodan tok,jer ista je vjera a razdor je nastao zbog svjetovnih stvari

kako ne kontas razliku? oni su tu da ojacaju vjeru kod ljudi da nauce narod vise o vjeri,ovi drugi su tu da bi im promjenili vjeru
PRO testant

#53 Re: Misionari u Bosni?

Post by PRO testant »

pure_love wrote:ne mjenjaju vjeru jer se i dalje smatraju muslimanima,isto kao sto katolik ne mjenja vjeru ako predje na pravoslavlje.Ovdje u Svedskoj protestanti odavno pricaju da je vrijeme da se polako radi na ujedinjenju sa katolickom crkvom..oni to vide kao prirodan tok,jer ista je vjera a razdor je nastao zbog svjetovnih stvari

kako ne kontas razliku? oni su tu da ojacaju vjeru kod ljudi da nauce narod vise o vjeri,ovi drugi su tu da bi im promjenili vjeru

Ispitaj ti to još malo :wink:
pure_love

#54 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

pa eto prosvjetli me ti,ti haman bolje poznajes tudji islam nego ja koji sam pripadnik te vjere
Bosanac sa dna kace

#55 Re: Misionari u Bosni?

Post by Bosanac sa dna kace »

PRO testant wrote:Razdvoj molim te o kome govoriš. Jer ne želim da me ljudi svrstavaju u istu košaru sa popjedincima iz ostale dvije grupe koji su odobravali i/ili radili grozne stvari u našoj skoroj prošlosti.
kad smo vec kod toga,
je li ima neko saopstenje, neki video ili nesto slicno od strane protestanskih crkvi ili ostalih koji se smatraju krscanima posebno sa podrucja exYu gdje se distanciraju kao krscani od ostalih koji su klali i blagosilajli u ime krscanstva?
Sounder

#56 Re: Misionari u Bosni?

Post by Sounder »

Vecinu misionara koje sam upoznao u Americi zele prvo da pomognu narodu u Bosni i Hrvatskoj. Em sto kroz donacije, pravljenje kuca, i naravno doveli su dobar broj familija nazad sa sobom. Vecina njih vec zna podobro pricati nas i kada sam ih upitao prije par mjeseci sta im je svrha toga svega?? Pomoci onima koji nemaju pomoci. Pitao sam u vezi krstenja itd, ovoj grupi to nije toliko vazno niti pokusavaju na tome, sto se tice religije vole samo da pricaju i sire Boziju ljubav, a isto tako da je slusaju. Hoce da kazu jedan je Bog i tacka, gubljenje je vremena da se prica ciji je nacin bolji za vjerovanje.

Oni vjeruju ako pomognu da se nekome izgradi kuca, ako nahrane nekoga, ako bilo sta urade za one koji nemaju nista, da ce ih Bog nagraditi.
Bosanac sa dna kace

#57 Re: Misionari u Bosni?

Sounder wrote:Vecinu misionara koje sam upoznao u Americi zele prvo da pomognu narodu u Bosni i Hrvatskoj. Em sto kroz donacije, pravljenje kuca, i naravno doveli su dobar broj familija nazad sa sobom. Vecina njih vec zna podobro pricati nas i kada sam ih upitao prije par mjeseci sta im je svrha toga svega?? Pomoci onima koji nemaju pomoci. Pitao sam u vezi krstenja itd, ovoj grupi to nije toliko vazno niti pokusavaju na tome, sto se tice religije vole samo da pricaju i sire Boziju ljubav, a isto tako da je slusaju. Hoce da kazu jedan je Bog i tacka, gubljenje je vremena da se prica ciji je nacin bolji za vjerovanje.

Oni vjeruju ako pomognu da se nekome izgradi kuca, ako nahrane nekoga, ako bilo sta urade za one koji nemaju nista, da ce ih Bog nagraditi.
rijetki su takvi na svakoj strani :-?
pure_love

#58 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

Sounder wrote:Vecinu misionara koje sam upoznao u Americi zele prvo da pomognu narodu u Bosni i Hrvatskoj. Em sto kroz donacije, pravljenje kuca, i naravno doveli su dobar broj familija nazad sa sobom. Vecina njih vec zna podobro pricati nas i kada sam ih upitao prije par mjeseci sta im je svrha toga svega?? Pomoci onima koji nemaju pomoci. Pitao sam u vezi krstenja itd, ovoj grupi to nije toliko vazno niti pokusavaju na tome, sto se tice religije vole samo da pricaju i sire Boziju ljubav, a isto tako da je slusaju. Hoce da kazu jedan je Bog i tacka, gubljenje je vremena da se prica ciji je nacin bolji za vjerovanje.

normalno da nece reci glavno nam je pokrstiti ljude

inace oko Zenice neki su placali ljudima kuce da bi se pokrstili,oni koji su imali priliku to su i ucinili..stim sto su to samo na papiru,i dalje prakticiraju islam,i dalje ide na dzummu i dalje salje djecu u mekteb itd
Shoshana

#59 Re: Misionari u Bosni?

Post by Shoshana »

pure_love wrote:ne mjenjaju vjeru jer se i dalje smatraju muslimanima,isto kao sto katolik ne mjenja vjeru ako predje na pravoslavlje.Ovdje u Svedskoj protestanti odavno pricaju da je vrijeme da se polako radi na ujedinjenju sa katolickom crkvom..oni to vide kao prirodan tok,jer ista je vjera a razdor je nastao zbog svjetovnih stvari

Kako to mislis ujedine? Ono fol sutra Papa poglavar Evi Brunne? How yes no :lol:

Ili imas kakav link da tu tvrdnju potkrijepis?
pure_love

#60 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

Shoshana wrote:

Kako to mislis ujedine? Ono fol sutra Papa poglavar Evi Brunne? How yes no :lol:

ako se malo raspitas vidjet ces da je to citav proces i opce je poznat,recimo katolici i pravoslavci se vec odavno "priblizavaju"

cilj je ujedinjeno krscanstvo

sto se tice protestanata,ovdje to rade oni fundamentalisti,posto apsolutna vecina protestanata ima liberalne stavove(oko homoseksualizma,zena itd) oni se priblizavaju katolickoj crkvi
Shoshana

#61 Re: Misionari u Bosni?

Post by Shoshana »

pure_love wrote:
Shoshana wrote:

ako se malo raspitas vidjet ces da je to citav proces i opce je poznat,recimo katolici i pravoslavci se vec odavno "priblizavaju"

cilj je ujedinjeno krscanstvo
Evo, sad procitah caskom citav Kyrkpressen i - ni rijeci o nekom ujedinjenju.
pure_love

#62 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

posto vidim da si negdje u Skandinaviji trazi to pod pojmom ekumenik pa ce ti biti jasnije o cemu govorim :-)

Ekumenik är strävan efter att uppnå enhet i tron på Kristus, en enhet som inte i sig förutsätter likriktning eller konformism, men som däremot räknar med en både dogmatisk och ämbetsmässig försoning mellan de nu splittrade kristna kyrkorna. Enheten skall vara synlig och i någon grad också strukturell.
Shoshana

#63 Re: Misionari u Bosni?

Post by Shoshana »

pure_love wrote:posto vidim da si negdje u Skandinaviji trazi to pod pojmom ekumenik pa ce ti biti jasnije o cemu govorim :-)

Ekumenik är strävan efter att uppnå enhet i tron på Kristus, en enhet som inte i sig förutsätter likriktning eller konformism, men som däremot räknar med en både dogmatisk och ämbetsmässig försoning mellan de nu splittrade kristna kyrkorna. Enheten skall vara synlig och i någon grad också strukturell.
I, po tebi je ekumenizam znak da ce se krscanske crkve ujediniti? POsto nisi citirala prvu recenicu koja kaze da u ekumenizam spada i dijalog sa jevrejima i mulimanima, pretpostavljam da ce se i jevreji i muslimani ukljuciti u tu novu 'Ujedinjenu crkvu'?
pure_love

#64 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

postoji ekumenizam krscanskih crkava koji ne ukljucuje druge religije

kao sto rekoh,imas google,raspitaj se

ps:musko sam
Shoshana

#65 Re: Misionari u Bosni?

Post by Shoshana »

pure_love wrote:postoji ekumenizam krscanskih crkava koji ne ukljucuje druge religije

kao sto rekoh,imas google,raspitaj se

ps:musko sam
Nemam se sta raspitivati, istorija ekumenizma mi je dobro poznata. Kao i istorija Vatikanskih koncila. Kao i cinjenica da se krcanske crkve nece ujediniti, bar ne za naseg vakta. Ili bar ne dok katolici ne ukinu svetu stolicu (a velike su sanse :-) )
PRO testant

#66 Re: Misionari u Bosni?

Post by PRO testant »

Samo da javim da sam nedavno saznao da postoje i Protestantske zajednice i u Brčko i u Bjeljini, a i u mnogim drugim gradovima tog entiteta.
Večinski su članovi bivši pripadnici Pravoslavne vjeroispovijesti, kao i njihovi pastori.

Toliko za sada, ovo je za one koji misle da su misionari ovdije samo radi muslimana.
pure_love

#67 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

ma krst je krst sto rekla moja nana,sve je to isto,,njima je manje vise,isto kao kad bosnjak predje na sufizam ili siizam
Bosanac sa dna kace

#68 Re: Misionari u Bosni?

pure_love wrote:ma krst je krst sto rekla moja nana,sve je to isto,,njima je manje vise,isto kao kad bosnjak predje na sufizam ili siizam
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jesi pravi cirkuzant.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pa de kad ces vise iz te Svecke otic dje na zastavi nije krst :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PRO testant

#69 Re: Misionari u Bosni?

Post by PRO testant »

pure_love wrote:ma krst je krst sto rekla moja nana,sve je to isto,,njima je manje vise,isto kao kad bosnjak predje na sufizam ili siizam
I moje je nana tako govorila, ali iz svog prostog shvatanja svijeta, a ne iz znanja.

Ako je tako, kako si ti naveo, zašto se onda buniš/te kada su muslimani svrstani u jednu košaru sa nekim negativnim ličnostima iz svijeta Islama?
Ja ni u jednom ni u drugom slučaju ne podržavam taj način rezonovanja.
A ne bi trebao ni ti a ni ostali koji tako misle. Zar ne?
pure_love

#70 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

pa jedno je kada poredis islam sa nekom negativnom osobom,teroristom a drugo ne vidim da se iko buni kada se svi muslimani i sijje i sunije i sufije svrstavaju pod jedno.Isto tako ne vidim da se iko buni kada se protestanti,katolici,pravoslavci svrstavaju pod jedno..to je isto i gotovo
pure_love

#71 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

Bosanac sa dna kace wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jesi pravi cirkuzant.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pa de kad ces vise iz te Svecke otic dje na zastavi nije krst :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pa meni ne smeta krst,ja idem u crkvu cak...eno prije par mjeseci sam bio u crkvi s ostalima,,i pastorica nam objasnjavala kako crkva podrzava palestinu,pravu si simpa ovi protestanti :-D
callmethebreeeze

#72 Re: Misionari u Bosni?

Post by callmethebreeeze »

ko ovo kaze da svedska crkva radi na ujedinjenju s katolickom?
:D :D :D :D
jedva papa ceka crkvu koja blagosilja homosexualne brakove, ima pedere kao svecenike, ciji je biskup bio aktivan u borbi za prava palestinaca i doseljenika.
hahahah, sto se fino zasmijah. :D :D :D
pure_love

#73 Re: Misionari u Bosni?

Post by pure_love »

ne radi oficijalna svedska protestantska crkva vec one male baptisitcke organizacije,,ali njih svedi ne bendaju ni 2%,vec ih smatraju sektasima
PRO testant

#74 Re: Misionari u Bosni?

Post by PRO testant »

pure_love wrote:ne radi oficijalna svedska protestantska crkva vec one male baptisitcke organizacije,,ali njih svedi ne bendaju ni 2%,vec ih smatraju sektasima
Hajd ti malo prekontroliši te svoje informacije. Koji su to Baptisti? I Zbog čega ih ne bendaju? Te zašto i kako su ih prozvali sektašima?

A Protestanti se i te kako bune kada ih svrstavaju u isti koš sa svima ostalima.
Evo najskorijeg primjera - http://www.shepherdsfellowship.org/pulp ... px?ID=4444

Također je poznato i to sa ovog foruma da se mnogi muslimani jako uvrijede kada se govori generalno o muslimanima u svijetlu terorizma.
Ja sam zastupnik teze da oni koji se ponašaju kao teroristi (mislim primarno na Al Kaidu) jesu muslimani, ali to ne čini sve muslimane teroristima.
Isto tako svi (četnici ili ustaše) jesu primarno bili, odnosno se poistovijećivali sa kršćanstvom, ali to ne znači da su svi kršćani četnici ili ustaše. Što je jedna od mogućih konotacija tvoje ranije izjave.

Nadam se da si svjestan da ljudi koji su priprostijeg shvatanja će u tvoju izjavu povezati i to razmišljanje.
Stoga bih te zamolio da malo pripaziš.
SenSen

#75 Re: Misionari u Bosni?

Post by SenSen »

callmethebreeeze wrote:ko ovo kaze da svedska crkva radi na ujedinjenju s katolickom?
:D :D :D :D
jedva papa ceka crkvu koja blagosilja homosexualne brakove, ima pedere kao svecenike, ciji je biskup bio aktivan u borbi za prava palestinaca i doseljenika.
hahahah, sto se fino zasmijah. :D :D :D
A da i ne spominjemo to da prosjecni Svenssoni, koji glasaju u crkvenim izborima i tako uticu na smjer crkvene politike, nisu bas najveci ljubitelji Katolika. Mislim da nebi blagonaklono gledali na to da se njihovom "stadu" pridruzi gomila svartskallar :shock: :D
Post Reply